Forum » Loža » Kaj pokazati prijatelju, ki prvič prihaja v Slovenijo?
Kaj pokazati prijatelju, ki prvič prihaja v Slovenijo?

mtosev ::
Čez dobra 2 tedna mi pride prijatelj iz Finske za 9 dni. Sedaj zbiram predloge kaj bi mu lahko vse v Sloveniji pokazal. Kot prvo mu mislim pokazati Ljubljano in Ljubljanski grad, postojnsko jamo. Za kaj več mi zmanjka idej. Zato prosim za kakšne dobre predloge. Po Sloveniji bi potovala z vlakom ali avtobusom.
Hvala za predloge.
Hvala za predloge.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zimonem ::
Eh študentske domove pa štuk. Razen če ne gre za medene tedne? Se boš poročil?
Lahko mi vseljaš tudi na blejski otok. Finci imajo radi jezera , so jih precej zgradili.
Lahko mi vseljaš tudi na blejski otok. Finci imajo radi jezera , so jih precej zgradili.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()

pegasus ::
Eh daj no ... vsaj v youtube nakucaj "slovenia" in se razglej po turističnih hot spotih. Ker če niti teh ne poznaš, potem odkrivanje neturističnih skritih biserov prihrani za kasneje.

kamiKaZaA ::
- z gondolo se peljeta na Pohorje (si malo razgledata okolico) in spijeta pijačo pri hotelu Bellevue ali kje drugje (okoliške koče)
- nazaj grede obvezen postanek pri Pohorski kavarni, kjer spijeta kavo ali sok in obvezno si naj naroči Pohorsko rezino ali še boljše Pohorsko omleto (to je malo dražje od ostalih sladic) - oboje je zelo dobro. Priporočam.
https://pohorska-kavarna.com/slascice/
- na Studencih imaš društvo Krilato kolo, kjer si lahko ogledaš vlake. Po naročilu ali greš na dan odprtih vrat (recimo 24.5. od 16h do 19h je dan odprtih vrat)
https://krilatokolo.com/
V Mariboru znova zaživeli nostalgični ''vlakci'', z njimi se lahko tudi zapeljete
https://maribor24.si/lokalno/foto-v-mar...
- na Teznu si lahko ogledata Hitlerjeve rove iz 2. svetovne vojne (industrijska preteklost Maribora oz. začetki industrializacije Maribora - ti rovi so res zgodovinskega pomena), kjer se je potrebno v naprej prjaviti. Izvoli link:
https://rovi-tezno.si/
- pogledata si Lent, Staro trto (simbol Maribora in najstarejša trta na svetu) in imaš dosti dobrih restavracij na samem Lentu (Jack&Joe, Grill Ranca, Tacos, Gala Žar, Kitajska restavracija)
- pohod na Kalvarijo
- pohod na Piramido (v kolikor rad hodi in iz teh dveh lokacij je dober razgled nad mestom)
- če greš na Piramido se tudi priporoča ogled Treh ribnikov in mestnega parka
- sprehodita se skozi mesto; Glavni trg - pokažeš mu Kužno znamenje in poveš zakaj stoji oz. kdo ga je postavil, trg Leona Štuklja, trg Svobode, kjer stoji kip Svobode, Maistrov trg , kjer je Maister (vse to lahko opišeš) in po možnosti obiščeta Slomškovo cerkev, kjer si včasih lahko tudi odšel na vrhu (kako je danes pa ne vem))
https://www.visitmaribor.si/si/kaj-poce...
- nazaj grede obvezen postanek pri Pohorski kavarni, kjer spijeta kavo ali sok in obvezno si naj naroči Pohorsko rezino ali še boljše Pohorsko omleto (to je malo dražje od ostalih sladic) - oboje je zelo dobro. Priporočam.
https://pohorska-kavarna.com/slascice/
- na Studencih imaš društvo Krilato kolo, kjer si lahko ogledaš vlake. Po naročilu ali greš na dan odprtih vrat (recimo 24.5. od 16h do 19h je dan odprtih vrat)
https://krilatokolo.com/
V Mariboru znova zaživeli nostalgični ''vlakci'', z njimi se lahko tudi zapeljete
https://maribor24.si/lokalno/foto-v-mar...
- na Teznu si lahko ogledata Hitlerjeve rove iz 2. svetovne vojne (industrijska preteklost Maribora oz. začetki industrializacije Maribora - ti rovi so res zgodovinskega pomena), kjer se je potrebno v naprej prjaviti. Izvoli link:
https://rovi-tezno.si/
- pogledata si Lent, Staro trto (simbol Maribora in najstarejša trta na svetu) in imaš dosti dobrih restavracij na samem Lentu (Jack&Joe, Grill Ranca, Tacos, Gala Žar, Kitajska restavracija)
- pohod na Kalvarijo
- pohod na Piramido (v kolikor rad hodi in iz teh dveh lokacij je dober razgled nad mestom)
- če greš na Piramido se tudi priporoča ogled Treh ribnikov in mestnega parka
- sprehodita se skozi mesto; Glavni trg - pokažeš mu Kužno znamenje in poveš zakaj stoji oz. kdo ga je postavil, trg Leona Štuklja, trg Svobode, kjer stoji kip Svobode, Maistrov trg , kjer je Maister (vse to lahko opišeš) in po možnosti obiščeta Slomškovo cerkev, kjer si včasih lahko tudi odšel na vrhu (kako je danes pa ne vem))
https://www.visitmaribor.si/si/kaj-poce...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kamiKaZaA ()

Tukaj bodi previden finska zgodovina je mal čudna. Niso bili naciji so se pa z Nemci skupaj tolkli proti Rusom.

Tako lapsusi se dogajajo celo v diplomaciji. ampak nekoliko lahko vseeno pomisliš , da nekoga ne užališ

IL_DIAVOLO ::
Tisto ciganijo od mb-ja pa res ne rabi predstavljat.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

IL_DIAVOLO je izjavil:
Ah daj no. Ne bit tak ringlo. Kot mesto je Maribor lepše kot Ljubljana. Edino za moj okus manjka malo gora. Ampak to niso ljubljanske gore. Kradejo nam jih, pa gledajo gor. Banda pokvarjena
Zgodovina sprememb…

skumpl ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ciganijo maš ti doma. Debil.

Ja ker je direkcija v Ljubljani. To ni prav!
Glede post proletarskega mesta , Jezus Marija saj so v lj samo štacune in javna uprava.
Glede post proletarskega mesta , Jezus Marija saj so v lj samo štacune in javna uprava.
Zgodovina sprememb…

socialec ::
Ta ideja ni nova na tem forumu in širše. Osebno menim, delno mogoče na izkrivljen način, da je odlična :D

tony1 ::
" - pohod na Kalvarijo"
Raje drugič, so modrasi že ven iz hibernacije?
Sicer pa še Bled, Bohinj in kakšne hribe tam okoli... In potem še morje.
Sicer pa še Bled, Bohinj in kakšne hribe tam okoli... In potem še morje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

Res Dunaj je bil za nas blagoslov, gledam dokumente od 1820 do 1918 , vse urejeno. Vse potem pa en kup brezveznosti, to ni več pisan za človeka.
Če gresta že bled in Bohinj, naj gresta če Tuhinjsko dolino pa še skok na menimo planino.
" - pohod na Kalvarijo"
Sicer pa še Bled, Bohinj in kakšne hribe tam okoli...
Če gresta že bled in Bohinj, naj gresta če Tuhinjsko dolino pa še skok na menimo planino.
Zgodovina sprememb…

PovemVfaco ::
1. postaja spar, vsak liter po vodke in neke sendviče. Pol v center MB pecat punce mlade, pa zraven povabita na potovanje. Skp se napijete, p na vlak. Ustavite v LJ, tam na burek, burger, s prstom pokažeš grad, v trgovino po dodatne zaloge, nazaj na vlak do morja. Tam punce zamenjata za nove punce, na plaži jih je polno, vse zagrete. Potem s tanovimi nekam k Soči pa gor do kakega Bohinja. Pol pa nazaj grede UKC LJ, d vama sončne opekline oskrbijo, k za slovenske pa finske geeke je to kr napor za kožo, sam je blo vredno.

Utk ::
In kako bojo v vse te kraje prišli z javnim prevozom v nekem doglednem času?
Edino če jih mami pelje naokoli...
Mislim, če bi mene nekdo iz Maribora na Bled peljal z javnim prevozom, bi mu reku hvala, lepo je, ampak te muke vredno pa vseeno ne.
Edino če jih mami pelje naokoli...
Mislim, če bi mene nekdo iz Maribora na Bled peljal z javnim prevozom, bi mu reku hvala, lepo je, ampak te muke vredno pa vseeno ne.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Ne pretiravej. Sploh če imaš cel dan cajt in iz avtobusa se stvari odlično opazujejo. Če pa kje čakaš je pa cajt za sekret malico in vodko
Aja pa na Brezje morata it.
Aja pa na Brezje morata it.
Zgodovina sprememb…

m0LN4r ::
Pelji ga v Budimpesto pogledat Parlament, Baziliko, Trdnjavo, Trg Herojev, Budimski Grad, po mestu je par fajnih palinka barov, zvecer pa kak club na hard.
Kaj mu bos prinas neke pohode po hribih pa jamah ponujal, pa po parku hodil.
Al planiras bolj "sola v naravi" stil?
Kaj mu bos prinas neke pohode po hribih pa jamah ponujal, pa po parku hodil.
Al planiras bolj "sola v naravi" stil?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()

Grimnir3 ::
Pelji ga v Škofjo Loko.
K Homanu na tortico, pa kasarno gledat kjer je dronyx služil vojsko.
K Homanu na tortico, pa kasarno gledat kjer je dronyx služil vojsko.

OutOfTheBox ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Ah daj no. Ne bit tak ringlo. Kot mesto je Maribor lepše kot Ljubljana. Edino za moj okus manjka malo gora. Ampak to niso ljubljanske gore. Kradejo nam jih, pa gledajo gor. Banda pokvarjena
Lepota je sicer subjektivna zato jo težko komentiram kot dejstvo. Kar se pa tiče folka, je v Mariboru oz. tistih koncih največ nenormalnih pomešane med normalne (poleg Novega mesta). Že kriminalna statistika temu odločno pritrjuje.
Mislim da ima dost slovencev Maribor za tistega sodelavca, ki je malo bolj "poseben" od drugih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()

HotBurek ::
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

zodiak ::
Čez dobra 2 tedna mi pride prijatelj iz Finske za 9 dni. Sedaj zbiram predloge kaj bi mu lahko vse v Sloveniji pokazal. Kot prvo mu mislim pokazati Ljubljano in Ljubljanski grad, postojnsko jamo. Za kaj več mi zmanjka idej. Zato prosim za kakšne dobre predloge. Po Sloveniji bi potovala z vlakom ali avtobusom.
Hvala za predloge.
Pelej ga u klet na šilček ali dva...

Buggy ::
Pokazes mu redke mirne koticke in dobro jedaco. Kolpa-Dol in na postrvi k Madronic-u. Vzamete se raft, se zabavate in prespite, potem pa krozno cez Metliko proti centru Slovenije in nazaj v dzubus 
Jaz jih ne turisticne trape in zlajnane destinacije kot je Bledo in ostali masovni turisticni kic nikoli nebi peljal, ker si tega nebi zeleli in si tudi ne zasluzijo...vsaj moja srenja. Odvisno tudi koliko so stari in kaksne imajo interese.
edit: se opravicujem...ce ste vezani na avtobusne linije in vlake ste dost omejeni ja.

Jaz jih ne turisticne trape in zlajnane destinacije kot je Bledo in ostali masovni turisticni kic nikoli nebi peljal, ker si tega nebi zeleli in si tudi ne zasluzijo...vsaj moja srenja. Odvisno tudi koliko so stari in kaksne imajo interese.
edit: se opravicujem...ce ste vezani na avtobusne linije in vlake ste dost omejeni ja.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()

zodiak ::
Nič ni omenil kaj ga zanima v življenju tega samozvanega kolega finskega... Ali je to mestni utrip ali narava ali morje ali industrija, pivovara.. itd... Jaz bi ga peljal v Logarsko dolino pa Veliko planino na morje Piran, Koper, potem na Kras na pršut in sir, En večer obvezno grill mešano na žaru. Kakšne terme v Sloveniji. Ogled pivovarne Laško , Jek v Krškem od zunaj se mu pokaže, kakšen od Slovenskih gradov mogoče ... itd... Lublano od znotraj... ostalo si napisu...

Günther ::
Za 9 dni to je dovolj da pogledaš Ljubljano, Maribor, Celje, Bled, Bohinj, Koper, Piran, soline, Ptuj, Moravske toplice.

kamiKaZaA ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
mtosev je iz Maribora. In če ti nekdo pride na obisk mu prvo razkažeš mesto v katerem živiš, potem pa še vse ostalo. Ni to logično?

Slucajno tudi jutri prihaja k meni iz US prijatelj iz studentskih let. Midva bova mal pokruzala bisere Slovenije, ki imajo pokazati vec prvinstvenosti kot pa klasicne zlajnane destinacije.

pa v jeben MB ga moram it iskat, ker se vraca iz Dunaja..kaj tam na stajerskem kej za pogledat usput, preden ga odvlecem v vukojebino?

Strel455 ::
Zmanjka ti idej brez Bleda in Pirana?? V keri luknji živiš?

Miki N ::
No glede na to, da je "Mtosev tours" omejen z javni prevoznimi sredstvi (kaj so šli vsi coini za grafe?) je verjetno še vedno najbolje v tem času, da jo mahneta na Obalo - izkoristita, dokler še ni preveč vroče, končno prihaja nekdo iz severa praktično v Sredozemlje, komarje ob jezerih pa nekih hostah ima doma.
Mogoče kontaktirata še Šintota in vama razkaže še kako kulturno-naravno znamenitost, recimo vaju predstavi kaki hudači pa še krmo vama dostavi, če ne še kako drugo dobroto iz Sinje torbe.
Mogoče kontaktirata še Šintota in vama razkaže še kako kulturno-naravno znamenitost, recimo vaju predstavi kaki hudači pa še krmo vama dostavi, če ne še kako drugo dobroto iz Sinje torbe.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Miki N ()

detroit ::
za fince: ne kaži jezerov, ker ne bojo lih ful impresionirani (vsaj jaz sem dobil tak občutek) z našimi lužicami, čeprav bled npr je čist lep za psrehod, pokaži jim kakšen griček, pa še to raje z gondolo ker hodijo dosti ne :) Kakšna velika planina, gor ga pelji na pivo (če pije pivo bo impresioniran vsaj s ceno) pa sprehod. Pa seveda lahko tudi na morje, mogoče še boljš v kšno jamo.
p.s. če si iz MB, pa imate dosti gričkov in hribov tam da bo razgledom zadoščeno (reveži nimajo ravno veliko gorovja, že grički so redki)
za fince: ne kaži jezerov, ker ne bojo lih ful impresionirani (vsaj jaz sem dobil tak občutek) z našimi lužicami, čeprav bled npr je čist lep za psrehod, pokaži jim kakšen griček, pa še to raje z gondolo ker hodijo dosti ne :) Kakšna velika planina, gor ga pelji na pivo (če pije pivo bo impresioniran vsaj s ceno) pa sprehod. Pa seveda lahko tudi na morje, mogoče še boljš v kšno jamo.
p.s. če si iz MB, pa imate dosti gričkov in hribov tam da bo razgledom zadoščeno (reveži nimajo ravno veliko gorovja, že grički so redki)
Skero
Zgodovina sprememb…
- spremenil: detroit ()

twom ::

detroit ::
Postojnsko jamoResno? Ta brezoseben tekoči trak, kjer prešprintaš potkko, če te že ne peljejo z vlakom. Raje Škocjanske ali kake druge jame. Bo veliko bolj pristno doživetje. Če pa že podzemni vlak, pa rudnike pod Peco, zelo pristno.
se strinjam za škocjanske
Skero

svecka ::
finci nimajo gora, zato pojdi v gore, da bo očaran. Kakšna daljša tura v kamniško savinske alpe bi bila super. Nimajo gradov, zato predjasmki grad - ljubljanski grad. Finska je vsa ravna in posejana z jezeri zato se splača jit samo na blejski grad in obenem vidi blejsko jezero. Kakšna škocijanska jama tudi ni švoh za pokazat. Seveda odvisno od interesa prijatelja s Finske.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: svecka ()

chucki ::
Ne kazi mu cefursko srbsko ljubljano. Pelji ga v prekmurje....rogla....postojna....morje...
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

m0LN4r ::
Glede na predloge, da ga vleces po hribih naokoli predvidevam da gre za hikerja okol 50ih let?
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM

mancini ::
Glede na predloge, da ga vleces po hribih naokoli predvidevam da gre za hikerja okol 50ih let?
V hribe se vozi ljudi, ki so aktivni. Če OP v življenju ni bil peš na Belviju potem naj gresta gor z gondolo in s tem tudi zaključita vse hribe in pohode.
Ajd recimo je za njiju še Rogla Lovrenška jezera, ki pa itak odpade ker sta vezana na javni prevoz
Bo pa za tega Finca muka, ker bosta zjutraj ob 7 krenila z vlakom proti Lj, v Celju na avtobus, ... na Bledu bosta ob 12. Na to pa pot ob 14-15 nazaj v MB, kamor prideta okrog 20-21 ure. Ne vem če se to ravno splača, kaj drugega pa niti ta dan ne utegneta videti ali doživeti

Squirrel ::
Postojnsko jamoResno? Ta brezoseben tekoči trak, kjer prešprintaš potkko, če te že ne peljejo z vlakom. Raje Škocjanske ali kake druge jame. Bo veliko bolj pristno doživetje. Če pa že podzemni vlak, pa rudnike pod Peco, zelo pristno.
Ne strinjam se s teboj, pa so mi napr. Škocjanske jame ali pa Križna zelo všeč.
To kar praviš ti, je perspektiva nas Slovencev. S Postojnsko jamo ni prav nič narobe - čudovito doživetje! Ampak mi smo vedno nekako bolj "alternativci" v smislu: "To je zlajnano, to je komercialno, to je preveč turistično..." ko govorimo o bolj promoviranih domačih turističnih destinacijah.
Postavi se v kožo tujca. Obe jami sta fantastični. Res nekaj za videti in doživeti. Tudi kombinacija vlaka in nekaj hoje je povsem kul zamisel. In ko bo čez nekaj let nekje, recimo na YouTubu, videl insert o Postonjski jami, bo takoj začutil tisto povezavo, tako kot človek začuti, ko prepozna nek kul kraj, kjer je že bil. In bo komentiral, da je bil tam in kako čudovito doživetje je bilo.
Nihče, prav nihče, ki je bil kdaj v Postojnski jami, ni rekel, da ni bil impresioniran. In ja, če ga take reči zanimajo in obišče še kakšno drugo jamo, toliko bolje.
Če je bolj avanturistične sorte, ima čas in željo doživeti bolj pristno Slovenijo, kot mi temu rečemo, se bo morda kdaj v lastni režiji podal raziskovat tudi bolj zakotne kraje. Mogoče celo pristal v ... Prekmurju :P
Ampak ko imaš na voljo le nekaj dni, da mu pokažeš tiste glavne "bume" Slovenije, je Postonjska jama super izbira. Tega doživetja v povezavi z njegovim obiskom Slovenije ne bo pozabil nikoli.
Aja, pa ne delam v Postojni :) Nam Slovencem, ki smo že videli omenjeno jamo toplo priporočam obisk omenjenih dveh zgoraj. Mogoče bi tu omenil še ogled Planinske jame s čolnom, ki je tudi svojevrstno doživetje.

delavec44 ::
Postojnska je predvsem predraga. Še posebej za družinski izlet.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Squirrel ::
Postojnska je predvsem predraga. Še posebej za družinski izlet.
Precej primerljivo z ostalim v tem rangu glede na ponudbo.
1. Postonjska jama 32.90 eur za odrasle, 19.50 eur za otroke oz. za otroke do petega leta samo zavarovanje 1eur.
2. Škocjanske jame trenutno (v času vrha sezone je par eur več) jama 22.00 eur za odraslo osebo, 16.00 eur študente, 10.00 eur za otroke
3. Križna jama (v času sezone je par eur več) krajši ogled s čolnom 12 eur odrasli, 8 eur otroci oz. daljši ogled odvisno koliko ljudi je, na osebo od 50 do 90 eur. Če si lahko privoščiš, predlagam daljšega (voden ogled do Kalvarije), ki traja skoraj 4 ure. Ni poceni, vendar je vredno. Ampak to ni tako, kot iti v Postonjsko. Posebni pogoji, termini, ustrezna opremljenost, itd...
Ne vem... karta Špas teatra za posamično predstavo je od 20 do 30 eur, koncert Nine Pušlar v Ivančni gorici od 35 do 80 eur, koncert Jana Plestenjaka od 29 do 60 eur, vstopnina za Vinsko Pot V Rovih Pod Starim Kranjem od 29 do 33 eur, itd...
Saj se strinjam, da so šle cene vstopnic v nebo, ampak takšna je realnost. Ogled je kot veš voden, vlak, itd... dela pa tako ali tako vsakdo za zaslužek, to nam je jasno.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Blejske zasoljene cene ali pa tudi ne (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 48203 (23659) | jest10 |
» | Turizem za rajo ali prestižne goste ali oboje (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 20042 (17131) | Utk |
» | Kaj pokazati turistu v Sloveniji?Oddelek: Loža | 8936 (4032) | Samuel |
» | IzletOddelek: Loža | 3608 (1988) | ToniT |
» | Kam na izlet pozimi?Oddelek: Loža | 11892 (11309) | Invictus |