Slo-Tech - Po poročanju The Financial Timesa se Apple pripravlja na selitev proizvodnje iPhona iz Kitajske, kar se utegne zgoditi že prihodnje leto. A v nasprotju z željami ameriškega predsednika, ki je na uvoz iz Kitajske uvedel 145-odstotne carine, proizvodnje ne bodo selili v ZDA, temveč večidel v Indijo.
Apple je že dlje časa pripravljal strategijo za diverzifikacijo svojih nabavnih verig in proizvodnih partnerjev, ameriške carine pa so časovnico pospešile. V ZDA prodajo dobrih 60 milijonov telefonov letno, ki jih bodo že prihodnje leto sestavljali v Indiji. Tam Apple že ima proizvodne kapacitete, sedaj pa jih bo podvojil. Na Kitajskem, kjer proizvodnjo za Apple opravlja Foxconn, bodo seveda ohranili pomemben del proizvodnje, saj za prodajo izven ZDA omejitev na kitajsko blago ni. V Indiji je poleg Foxconna partner še Tata Electronics, kjer zmorejo proizvesti vse modele iPhona. Izvoz Applovih telefonov iz Indije je lani dosegel 17,5 milijarde dolarjev.
Tudi za Indijo so v ZDA uvedli vzajemne carine (ki to niso) v višini 26 odstotkov, a so jih nato zamrznili za 90 dni, enako kot za druge države razen Kitajske. Med Indijo in ZDA trenutno potekajo intenzivna pogajanja o trgovinskem sporazumu. Carine na blago iz Kitajske ostajajo, so pa jih začasno zamrznili za elektroniko, kamor sodijo tudi telefoni. Za Kitajsko so zato v veljavi predvzajemne carine v višini 20 odstotkov.
Novice » Apple iPhone/iPad/iPod » Apple bo proizvodnjo iPhona selil v Indijo

Scaramouche3 ::
Indijci, bodite kot Kitajci, delajte, potem kopirajte..
Škoda ker pri nas ne znamo priklicat take korporacije..
Škoda ker pri nas ne znamo priklicat take korporacije..

mtosev ::
Nič made in USA kot si je trump želel? Not surprised

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

lynxslo5 ::
Indija je kaotična dežela. Še vedno se krave sprehajajo po avtocesti. Nikoli ne bo kot Kitajska.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

Seljak ::

Sokrates ::
Sem bil tam parkrat in ne vem kje bi imeli te obrate za tako proizvodnjo. Vse oziroma večina v Indiji je res na teh kravah, ki so res vsepovsod. Na nekaterih mestih je bolje nosit škornje drguje bi pa bile tudi dereze v redu.
Je pa res, da super moderna Indija ni zanimiva ostalo je pa dobra izkušnja glede tega kaj imamo in kaj smo izgubili...kar veliko tega.
Je pa res, da super moderna Indija ni zanimiva ostalo je pa dobra izkušnja glede tega kaj imamo in kaj smo izgubili...kar veliko tega.
Baracuda

Seljak ::

drsas ::
Mi delamo stroje, tudi za v Indijo. Z indijci je težko delat, predvsem ker precej lažejo in brutalno precenjujejo svoje sposobnosti. Za montažo pri stranki imamo enega Alžirca, ki je navajen njihove hrane in higiene. Ko smo enkrat poslali enega svojih, je po treh dneh klical da ne zmore več in da hoče domov.

bm1973 ::
Dokler Trump (ali kdo drug) ne pogrunta, da ima ZDA trgovinske presežke z Indijo in uvede carine zanjo
.
To, da lažejo, lahko samo potrdim.
Sam delam z njimi, rešujem probleme pri stranki (evropski), povem, da je potrebna trajnostna rešitev, potem to prevzame offshore engioneering team. Kao...
Vedno kadar stranka vpraša kaj o problem, jaz rečem, da to rešuje offshore team (sam sem operativa) in odgovor šefice je, "tek što nije"... All documents are in draft and can't be send....

Mi delamo stroje, tudi za v Indijo. Z indijci je težko delat, predvsem ker precej lažejo in brutalno precenjujejo svoje sposobnosti. Za montažo pri stranki imamo enega Alžirca, ki je navajen njihove hrane in higiene. Ko smo enkrat poslali enega svojih, je po treh dneh klical da ne zmore več in da hoče domov.
To, da lažejo, lahko samo potrdim.
Sam delam z njimi, rešujem probleme pri stranki (evropski), povem, da je potrebna trajnostna rešitev, potem to prevzame offshore engioneering team. Kao...
Vedno kadar stranka vpraša kaj o problem, jaz rečem, da to rešuje offshore team (sam sem operativa) in odgovor šefice je, "tek što nije"... All documents are in draft and can't be send....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

FastWIND ::
To se bo Apple še po glavi tolkel... Indija in Kitajska sta dva svetova... Pa nič slabe o indijcih...

Rotty ::
To kar pišete, si zapomnite naslednjič, ko boste vzeli zdravilo. Večina učinkovin in pomožnih snovi je narejenih v Indiji. Pa gredo lepo čez precej zahtevno EU/ZDA GMP inšpekcijo. Če znajo in zmorejo to, bodo tudi sestavljali telefone.

To kar pišete, si zapomnite naslednjič, ko boste vzeli zdravilo. Večina učinkovin in pomožnih snovi je narejenih v Indiji. Pa gredo lepo čez precej zahtevno EU/ZDA GMP inšpekcijo. Če znajo in zmorejo to, bodo tudi sestavljali telefone.
Verjamem, da zmorejo.
Razlika pa je kako pristopa do dela Indijec ali Kitajec... in s tem se bo podjetje soočilo.

NekdoPach ::
Čudno da niso izbrali kak Vietnam ipd... Ampak iphoni res niso nek visokotehnološki višek tak da ne vem kaj mate tak problem z Indijo

Jarno ::
Naslov novice je rahlo zavajujoč. iPhone lahko v Indiji načeloma sestavljajo. 
Kje in kdo proizvaja dražje komponente se ve, za procesorski del, zaslon, baterijo in ploščo, pa dvomim, da bodo selili produkcijo v Indijo.

Kje in kdo proizvaja dražje komponente se ve, za procesorski del, zaslon, baterijo in ploščo, pa dvomim, da bodo selili produkcijo v Indijo.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jarno ()

LiquidAI ::
Ne poznam Indijskega okolja lahko govorim kot delničar Appla [AAPL].
Za postavitev strojev in pridobitev delavcev ne vidim težav saj kot razumem gre predvsem za proizvodnjo in sestavljanje delov naprav ne pa nekako visoko razvojno tehnologijo. Delavce bodo izurili da delajo hitro, zaposlili bodo pa še toliko več moneydžerjev s palico in korenčkom za micromanagement svojih podrejenih. Ako je delovna sila v Indiji poceni naj zaposlijo še več ljudi, da bo več denarja za AAPL dividende.
Za postavitev strojev in pridobitev delavcev ne vidim težav saj kot razumem gre predvsem za proizvodnjo in sestavljanje delov naprav ne pa nekako visoko razvojno tehnologijo. Delavce bodo izurili da delajo hitro, zaposlili bodo pa še toliko več moneydžerjev s palico in korenčkom za micromanagement svojih podrejenih. Ako je delovna sila v Indiji poceni naj zaposlijo še več ljudi, da bo več denarja za AAPL dividende.
65001

Kaj bi bolelo? Mene nič ne boli pa sem boil v Indiji. Super ljudje so in živijo na način kot ga živijo na tistem področju pogojeno z njihovo kulturo, religijo, itd...
Seveda so super, ker so te videli kot turista z denarjem.
Ko delaš z njimi, sploh če so v vlogi šefov, so zadeve drugačne.

Xserces ::
Ko delaš z njimi, sploh če so v vlogi šefov, so zadeve drugačne.
podpis in tudi obratno ko je tujec v vlogi šefa. No problem no problem narejeno pa nič.
Intel i5-3570k @4.7GHz|MSI GTX 970 4G|MSI Z77 MPower|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|
G. Skill 8 GB 1600MHz|Corsair AX750|Seagate Barracuda 2TB|NZXT Gamma|
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Xserces ()

fikus_ ::
Apple se pač prilagaja trenutnim razmeram. Kako se bo obneslo???
Po Trumpu bo nekdo drug in ne verjamem, da bodo carine sle nazaj, vsaj za CN ne.
Imam podobne izkusnje z Italijani (strojegradnja). Dokler se pogovarjas , je vse super, obljubijo skoraj vse,.... Iziv se začne z zamudo dobave, ko pa do dobave pride, ni nujno, da je izdelek takšen, kot si se dogovoril.
Po Trumpu bo nekdo drug in ne verjamem, da bodo carine sle nazaj, vsaj za CN ne.
Imam podobne izkusnje z Italijani (strojegradnja). Dokler se pogovarjas , je vse super, obljubijo skoraj vse,.... Iziv se začne z zamudo dobave, ko pa do dobave pride, ni nujno, da je izdelek takšen, kot si se dogovoril.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Mr.B ::
Indija je kaotična dežela. Še vedno se krave sprehajajo po avtocesti. Nikoli ne bo kot Kitajska.
Malo še počakaj....
Pravi le za Ameriški trg, zate tretjerazrednega Evropajca bo še vedno Made in China...
By 2027, Apple to import all iPhones sold in the US from India, rather than China
Prav tako iz istega članka : GM tudi dela Ameriške avte, samo gume prišraufajo v Ameriški tovarni.
Overall India iPhone assembly would have to approximately double to meet this target, to about 80 million per year.
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,
slabše bo za ukjince in posledično tudi Evropo.
Vseeno je včasih potrebno pogledati stanje na terena.

mojsterleo ::
Indija je velika država z velikim potencialom, ki pa ostaja neizkoriščen. Deloma je razlog politična in verska razdrobljenost države, ki je še vedno demokratična v principu. Privlačnost za velike naložbe zagotovo ni bistveno boljša kot je v Sloveniji (= bolj malo).
Kitajska je privlačna za naložbe, ker so centralizirano vodeni in bolj prilagodljivi in učinkoviti, verjetno je tudi bistveno manj administrativnih ovir.
Razlog, zakaj bo Apple Iphone v ZDA uvažal iz Indije in ne Kitajske je logičen: Trumpove carine.
Kitajska je privlačna za naložbe, ker so centralizirano vodeni in bolj prilagodljivi in učinkoviti, verjetno je tudi bistveno manj administrativnih ovir.
Razlog, zakaj bo Apple Iphone v ZDA uvažal iz Indije in ne Kitajske je logičen: Trumpove carine.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mojsterleo ()

Indija demokratična, ne me hecat...
Dokler bodo tam kaste, pozabi na nek razvoj.
Apple najbrž predvideva uvoz kitajskih delavcev, ker od indijskih ne bo take produktivnosti. Ali pa mogoče celo čisto avtomatizirano tovarno, skupaj z ameriškimi in kitajskimi inženirji.
Definitivno noter v proizvodnji ne bo Indijcev. Vsaj če ima Tim Cook kaj pameti... Jaz jih že ne bi dal...
Dokler bodo tam kaste, pozabi na nek razvoj.
Apple najbrž predvideva uvoz kitajskih delavcev, ker od indijskih ne bo take produktivnosti. Ali pa mogoče celo čisto avtomatizirano tovarno, skupaj z ameriškimi in kitajskimi inženirji.
Definitivno noter v proizvodnji ne bo Indijcev. Vsaj če ima Tim Cook kaj pameti... Jaz jih že ne bi dal...

Mr.B ::
mojsterleo je izjavil:
Indija je velika država z velikim potencialom, ki pa ostaja neizkoriščen. Deloma je razlog politična in verska razdrobljenost države, ki je še vedno demokratična v principu. Privlačnost za velike naložbe zagotovo ni bistveno boljša kot je v Sloveniji (= bolj malo).
How strong is India’s economy?
It isn’t the next China, but it could still transform itself and the world
Education policy. Both countries emphasize education but India has tended to focus a bit more on tertiary while China seems to have focused more in primary and secondary. To grow the economy from a lower base, it is actually important to have a workforce that is broadly trained at the primary/secondary level (where the workers come from). In this India is not doing as well - far fewer achieve the basic education needed for a semi-skilled and low-skilled workforce.
Large scale manufacturing requires an ecosystem (kind of cliche). China over the last 3 decades have built up a very large and competitive ecosystem of suppliers. The kind of investment needed both financially and experience wise is not easily replicated. China had the right timing when their financial walls were taken down and the US/Europe still had a relatively large pool of people familiar with manufacturing to transfer knowledge to China. Today, that pool of knowledge has mostly retired and, frankly, there is not as much incentive to duplicate what China did. While not impossible, it is very difficult to replicate China in this respect.
Brain drain. Paradoxically India's strength, a lot of English speaking workforce, also means that this workforce is quite mobile. Top talent would earn far more finding jobs overseas.
Government protection and interference. India is famously known as the "license Raj" a reputation not unearned. Tons of red tape everywhere - many companies simply can't or don't want to deal with uncertain timelines, uncertain approvals, restrictions on ownership, onerous administrative measures designed to "not hurt" the status quo.
Female workforce. One characteristic of many countries that started industrialization is the availability of women to work in factories. It sounds quaint or perhaps offensive, but most factory floor workers are women. The men do the lifting, carrying, loading stuff while many women do the assembly labor. India has, frankly, a terrible women labor force participation rate.
Global absorption capacity. While we are far from filling the global need for product, the more relevant issue is where and who to sell new industrial productive output. China has, arguably, so much overcapacity today that there is going to be a lot of difficulty finding the willing capital on a large enough scale when return on capital/profit is already low. The problem is that it starts to resemble a zero sum game and India is one of many options - Vietnam, Mexico, South East Asia.
Political issues. Policy matters. Large parts of the West are now looking inwards - the US and EU are trying to reshore manufacturing.
In glede korupcije... tega je kar nekaj...
Dlje ko boste plačevali influencerjem za čustveno stanje,

FireSnake ::
Bo držalo!
Podgana, ki samo gleda, kje te bo nategnila.
Se montirajo stroji in mora biti XXX komadov brez izmeta. In potem sami čez noč stroj pokvarijo, da bi profitirali na penalih.
Razlagaš nekaj, vseskozi samo "Yes, yes" a razume popolnoma nič.
Na koncu pa priznajo, da z vsem izmetom: "good enough for India".
Hinavski, neprofesionalni in neumeni.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Se montirajo stroji in mora biti XXX komadov brez izmeta. In potem sami čez noč stroj pokvarijo, da bi profitirali na penalih.
Svašta...
No, ko so oni na strani, ko morajo nekaj narediti, je pa vsak drug stavek "We follow process". Narejeno nič po pol leta za task, ki je dan, dva z dokumentacijo vred...

FireSnake ::
To to sapo vzame.
Ko jih zraven dobiš, da so sami pokvarili. Samo, da bi manj mašino plačali. A na koncu izmet tudi porabili.
Na koncu dovolj neumni, da to tudi priznajo.
S takimi ljudmi ne moreš delat.
Kako je pa iz njihove strani si pa tudi lepo opisal.
Jaz sem moral parkrat eskalirati, da se je premaknilo.
Ko jih zraven dobiš, da so sami pokvarili. Samo, da bi manj mašino plačali. A na koncu izmet tudi porabili.
Na koncu dovolj neumni, da to tudi priznajo.
S takimi ljudmi ne moreš delat.
Kako je pa iz njihove strani si pa tudi lepo opisal.
Jaz sem moral parkrat eskalirati, da se je premaknilo.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Jaz ne morem eskalirati, ker delam za Indijce
. Za 2 indisjki firmi, WiPro in TCS. Dobro plačan, ne po indijski tarifi plus imam nemškega šefa pri obeh...
Ena pogodba bo zdaj šla, ker so ostale ekipe imele zanič SLA, naša skoraj 100%. Sam nas bodo zamenjali z drugimi Indijci, pa vsi Nemci dobivajo že zdaj prebavne motnje...
Parkrat sem se izpostavil, malo urgiral, itn, pol sem si pa rekel, če Indijce ne briga stranka, zakaj bi mene...
Čeprav sem na enem sestanku naredil štalo, ko sem pozabil, da je zraven Service Manager od stranke, pa butnem ven, da se za problem ve že 1 leto, in da managerji niso nič naredili

Ena pogodba bo zdaj šla, ker so ostale ekipe imele zanič SLA, naša skoraj 100%. Sam nas bodo zamenjali z drugimi Indijci, pa vsi Nemci dobivajo že zdaj prebavne motnje...
Parkrat sem se izpostavil, malo urgiral, itn, pol sem si pa rekel, če Indijce ne briga stranka, zakaj bi mene...
Čeprav sem na enem sestanku naredil štalo, ko sem pozabil, da je zraven Service Manager od stranke, pa butnem ven, da se za problem ve že 1 leto, in da managerji niso nič naredili

Nope, delam od doma...
Niti nočem iti dol...
Delam pa tako ali tako za evropska podjetja...
Niti nočem iti dol...
Delam pa tako ali tako za evropska podjetja...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Apple bo proizvodnjo iPhona selil v IndijoOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 2468 (18) | bm1973 |
» | Apple hitel z uvozom telefonov v ZDA zaradi carinOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 4043 (1064) | anri75 |
» | Protesti v Foxconnu vplivajo na proizvodnjo elektronikeOddelek: Novice / Ostale najave | 7185 (5107) | nejcek74 |