Forum » Elektrotehnika in elektronika » Obtočna črpalka zagon?
Obtočna črpalka zagon?

DamijanD ::
Kot sem že v drugi temi omenil mi je crknila ena obtočna črpalka. Danes sem jo razstavil, ker me je zanimalo kako je to narejeno in sem ugotovil, da zadeva dejansko deluje, samo zagnati se ne more. Če ji pomagaš, potem pa dela:
https://youtube.com/shorts/2jQvFCFm80s?...
A iz tega lahko sklepamo, kaj je crknilo? Je problem v tem kondenzatorju:
https://i.imgur.com/auoPh5I.jpeg
Ali je je šel po gobe kakšen del navitja?
https://youtube.com/shorts/2jQvFCFm80s?...
A iz tega lahko sklepamo, kaj je crknilo? Je problem v tem kondenzatorju:
https://i.imgur.com/auoPh5I.jpeg
Ali je je šel po gobe kakšen del navitja?

starfotr ::
Menjaj kondenzator.
Verjetno gre za dvojnega, angleško je to dual run capacitor. Torej zagonski in delovni v enem kondenzatorju.
Ali imaš 3 prikljucke?
Verjetno gre za dvojnega, angleško je to dual run capacitor. Torej zagonski in delovni v enem kondenzatorju.
Ali imaš 3 prikljucke?

joez7 ::
Verjetno je kondenzator. Nov v rangu 7€ - lahko malo večji (do +15%).
No tle maš izvedbo z dvema kondenzatorjema (verjetno za različno moč obratovanja) - slikaj ploščico.
Lahko probaš z 1uF, 1.5uF ali 2uF. Glej samo, da bo za napetost vsaj 300V (drugače bo kratkega veka).
Lahko pa je pomožno navitje (prekinitev, medovojni stik?), majhna verjetnost, da ma črpalka tudi zagonsko stika (centrifuglno)
Ne zaganjat na suho. Te črpalke majo ležajne puše, ki se mažejo in hladijo z vodo.
Ti bo vse zaribalo.
Pa si potegnil rotor iz statorja - včasih se nabere vmes svinjarija - in blokira črpalko.
Nove EC so v rangu 150€, rabljene pa manj.
No tle maš izvedbo z dvema kondenzatorjema (verjetno za različno moč obratovanja) - slikaj ploščico.
Lahko probaš z 1uF, 1.5uF ali 2uF. Glej samo, da bo za napetost vsaj 300V (drugače bo kratkega veka).
Lahko pa je pomožno navitje (prekinitev, medovojni stik?), majhna verjetnost, da ma črpalka tudi zagonsko stika (centrifuglno)
Ne zaganjat na suho. Te črpalke majo ležajne puše, ki se mažejo in hladijo z vodo.
Ti bo vse zaribalo.
Pa si potegnil rotor iz statorja - včasih se nabere vmes svinjarija - in blokira črpalko.
Nove EC so v rangu 150€, rabljene pa manj.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

polozweii ::
Če govorimo o obtočnih črplkah za centralno kurjavo potem moram pri nas vsaj eno od dveh črpalk vsako leto zbudit iz poletnega spanja.
Preprosto za pol obrata ali več odvijačiš tisti ogromen vijak na sredini, parkrat udariš s kladivom po črpalki da se črpalka zbudi in priviješ nazaj.
Če ne pomaga potem še malo bolj odviješ, trkaš, odviješ, trkaš...dokler se ne zbudi. Če vijak preveč odvijačiš se bo ven ulila voda.
Kondenzator na črpalki nam še ni crknil. Na zračnem kompresuorju je - po zamenjavi kondenzatorja je bil vredu.
Preprosto za pol obrata ali več odvijačiš tisti ogromen vijak na sredini, parkrat udariš s kladivom po črpalki da se črpalka zbudi in priviješ nazaj.
Če ne pomaga potem še malo bolj odviješ, trkaš, odviješ, trkaš...dokler se ne zbudi. Če vijak preveč odvijačiš se bo ven ulila voda.
Kondenzator na črpalki nam še ni crknil. Na zračnem kompresuorju je - po zamenjavi kondenzatorja je bil vredu.

gen Maister ::
Kondenzator ti mora zdržati vsaj 10+ let!
Zdaj, kaj ti je pa "crknilo", je pa druga pesem!? Ali sploh ne zastarta, ali se sliši da dela, se vrti, pretoka pa ne ustvari!? Potem se ti je v črpalki nabral zrak in samo meša zrak! Zato imajo ponavadi črpalke tudi oddušek, kjer med obratovanjem spustiš ven zrak, da jo zalije in potem ponovno črpa...
Je (pre)težko za razumet!??
Zdaj, kaj ti je pa "crknilo", je pa druga pesem!? Ali sploh ne zastarta, ali se sliši da dela, se vrti, pretoka pa ne ustvari!? Potem se ti je v črpalki nabral zrak in samo meša zrak! Zato imajo ponavadi črpalke tudi oddušek, kjer med obratovanjem spustiš ven zrak, da jo zalije in potem ponovno črpa...
Je (pre)težko za razumet!??

gen Maister je izjavil:
Kondenzator ti mora zdržati vsaj 10+ let!
Je (pre)težko za razumet!??![]()
Če bi pogledal prvi post in sliko, bi videl, da mu ne zaštarta (mehansko gre okrog). NI pretežko.

gen Maister ::

Ja kondenzator ima 3 priključke. Rotor sem potegnil ven - ni videti, da bi bilo kaj umazanije, pa tudi zavrti se povsem z lahkoto.
Ko je bila še zmontirana, smo poskusili to foro, da odviješ vijak in potolčeš, zavrtiš - ampak ni pomagalo.
Je bila pa pumpa preden sem jo odklopil (torej še pred menjavo, ko je bila še priključena na regulacijo) povsem vroča (preveč za dlan, DV takrat je bil enih dobrih 30°), tako da zanimivo, da kaj ni pregorelo.
Saj nova pumpa je že zmontirana, to sem samo razstavil, ker me je zanimalo kako je to narejeno ipd. - so pa nove pumpe (vsaj zadnji dve, ki jih imamo) brez tega vijaka, tako da se ne da več pomagati pri zagonu.
Ko je bila še zmontirana, smo poskusili to foro, da odviješ vijak in potolčeš, zavrtiš - ampak ni pomagalo.
Je bila pa pumpa preden sem jo odklopil (torej še pred menjavo, ko je bila še priključena na regulacijo) povsem vroča (preveč za dlan, DV takrat je bil enih dobrih 30°), tako da zanimivo, da kaj ni pregorelo.
Saj nova pumpa je že zmontirana, to sem samo razstavil, ker me je zanimalo kako je to narejeno ipd. - so pa nove pumpe (vsaj zadnji dve, ki jih imamo) brez tega vijaka, tako da se ne da več pomagati pri zagonu.

Lepo daj 2uF med modro in belo (star C odklopi), če bo delalo maš rezervo.
Drugaće pa je še vedno uporaben rotor.
Tisto z trkanjem, če ti zapeče ležaje. Če maš pravi regulator, ti na 14dni zavrti črpalko in obrne mešalni ventil. Pa je mir.
Drugaće pa je še vedno uporaben rotor.
Tisto z trkanjem, če ti zapeče ležaje. Če maš pravi regulator, ti na 14dni zavrti črpalko in obrne mešalni ventil. Pa je mir.

starfotr ::
Ja kondenzator ima 3 priključke. Rotor sem potegnil ven - ni videti, da bi bilo kaj umazanije, pa tudi zavrti se povsem z lahkoto.
V tem primeru moraš vezat 2 kondenzatorja (startni in delovni) in malo predelat vezavo ali pa če dobiš takega kombiniranega kot ga imaš sedaj, s 3 priključki.
Kateri proizvajalec črpalke je to?

Tle zagotovo nimaš delovnega in zagonskega kondenzatorja. Dva maš za regulacijo moči črpalke.

mirator ::

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Elektromotor pralnega stroja (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 46348 (13293) | lovro535v2 |
» | Ena faza v tri faze (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 33309 (28606) | int47 |
» | Clio 1.5 dci ne vžge - topelOddelek: Loža | 15217 (11874) | BorutK-73 |
» | vezava potopne pumpeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3025 (2744) | LordTado |
» | Crknjeno navitje pri motorju v pralnem stroju?Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 7032 (6614) | Pyr0Beast |