» »

Kako se lotite organizacije neurejenih datotek (.pdf, .docx...)?

Kako se lotite organizacije neurejenih datotek (.pdf, .docx...)?

saveconsult ::

Zadnje mesece imam vedno več težav z iskanjem dokumentov na disku. Imam cel kup .pdf in .docx datotek – deloma osebne stvari, večinoma pa službene zadeve, kot so računi, poročila, pogodbe ipd. Vse datoteke so poimenovane v stilu scan123.pdf, porocilo_final_FINAL.pdf, invoice-22.pdf… in ko nekaj potrebujem, vedno iščem ročno, odpiram eno po eno, včasih po več minut.

Poskusil sem že ročno poimenovati stvari, ampak to mi pobere preveč časa. Razmišljam o kakšni polavtomatizirani rešitvi. Mogoče OCR, mogoče kak naming skript, ampak iskreno nimam časa (in znanja), da bi sam sestavljal kaj takega.

Zanima me ali ste imeli podoben problem in če ste ga uspeli rešiti? A obstaja kakšna aplikacija ali servis, ki vam je konkretno olajšal organizacijo dokumentov?

Vesel bom kakršnekoli izkušnje ali priporočila.

bm1973 ::

Za začetek dodaj datum v ime datoteke...

OracleDev ::

Če daš vse na google drive (al pa karkoli podobnega) lahko iščeš tut po vsebini, mislim da moraš zgolj v narekovaje dati tekst. Lahko pa najdeš kakšen specifičen program, ki ti išče po vsebini, tak je npr. DocFetcher. Obstaja še kup drugih.

_Denny_ ::

Najboljša rešitev bi bila sprotno preimenovanje že na začetku iz npr. invoice.pdf v cpu_ryzen_7950x3d_F12345678_amazon.pdf, samo za to je že prepozno.

Za začetek si v Windows Explorerju vklopi "Preview pane", ga razširi, da bo večji in boš lahko gledal dokumente brez odpiranja enega po enega in si jih ročno sortiraj v ločeni mapi za službene in osebne stvari.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 5080 16GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, TCL 55C7K 144Hz

kixs ::

Ko imas vse preimenovano, pa lahko uporabis Search Everything za hitro iskanje po imenih datotek.

Machete ::

Za hkratno preimenovanje ali dodajanje predpon, končnic, menjave znakov itd.. pa uporabi Bulk Rename Utility program, ker je vrhunski. Čeprav zna to tudi kateri drugi, med drugim TC.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

bemfa ::

Probaj kak full text search software (dtsearch, recoll, docfetcher, ...), zna iskat po vsebini datotek ne samo po imenu, niso pa 100% zanesljivi pa požrešno je.
Za v bodoče pa sprotno poimenovanje in sortiranje v ustrezne folderje (po tipu/projektu/letu/...).

Uros!no ::

Jaz sem imel enak problem s službenimi PDFji (računi, poročila, pogodbe ipd.) vse v eni mapi, imena pa čisti kaos. Pred kratkim sem začel uporabljat Renamer.ai.

Vržeš noter datoteke, ki pa jih preimenuje glede na vsebino (npr. iz PDF-a sam potegne ime stranke in datum). Lahko si narediš tudi naming template če želiš.

renamer

renamer

Ni pa free. Odvisno koliko ceniš svojo zmedo :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Uros!no ()

Zimonem ::

toro69 ::

Uros!no je izjavil:

Jaz sem imel enak problem s službenimi PDFji (računi, poročila, pogodbe ipd.) vse v eni mapi, imena pa čisti kaos. Pred kratkim sem začel uporabljat Renamer.ai.

Vržeš noter datoteke, ki pa jih preimenuje glede na vsebino (npr. iz PDF-a sam potegne ime stranke in datum). Lahko si narediš tudi naming template če želiš.

renamer

renamer

Ni pa free. Odvisno koliko ceniš svojo zmedo :)

Isto kot wetransfer, odličen servisa za minanje zaupnih podatkov uporabnikov.

d4vid ::

Če imaš NAS oz. Server z dockerjem, paperless-ng. Nastaviš filtre, kaj išče po dokumentih, pa sam potem sortira po kategorijah.
Jaz to uporabljam za scan-e dokumentov, iz skenerja letijo direktno na paperless.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj uporabljate za deljenje datotek med vasimi racunalniki?

Oddelek: Programska oprema
221308 (451) johnnyyy
»

Dokumentni sistem za domačo rabo

Oddelek: Pomoč in nasveti
61327 (958) mico28
»

[c# .net] Iskanje datotek

Oddelek: Programiranje
112051 (1771) Evolve
»

Kako:Link na namizju, ki datoteko kopira na USB ključ