» »

Kmetovanje kot primarna dejavnost?

Kmetovanje kot primarna dejavnost?

barakus ::

Zdravo,

Prevzel sem kmetijo in rad bi se zaposli kot kmet. S tem mislim da bi si rad plačeval zzzs in prispevke ter da mi teče delovna doba, ker bom kmetoval full-time. Kakšno obliko dejavnosti moram odpreti?

Koliko pridejo vsi prispevki mesečno, ker računam da bo letos maksimalno 10k prihodkov, naslednje leto pa kaj več ker se bom prijavil za subvencije in razširil pridelavo.

V bistvu ne vem kaj se mi najbolj splača, rad bi da mi teče delovna doba in da naprej razvijam kmetijo ampak da je čim manj birokracije.

Hvala za nasvet / izkušnje!

Legon ::

fikus_ ::

Najprej ugotovi, kakšen je katastrski dohodek. Če je prenizek (cifre ne vem), sploh ne moreš biti kmečko zavarovan in plačevati prispevke povezane s tem.

To je sicer že staro:
https://www.kgzs.si/novica/vkljucitev-v...

Malo novoejše:
https://www.kgzs.si/uploads/dokumenti/s...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

mn ::

Jaz bi na tvojem mestu poskusil čim prej dobiti termin pri najbližji kmetijsko svetovalni službi.

Mimogrede, za letošnje subvencije še nisi prepozen.

Poglej si tudi če lahko padeš v kak režim za mlade prevzemnike, mislim, da termin mlad v kmetijstvu pomeni < 40 - preveri.

Daniel ::

Lahko je tudi zavarovan prostovoljno kot kmetovalec. Najbolje da vprašaš na območno enoto ZPIZ ali je to izvedljivo.

Mesečno je bilo 336 eur prispevkov, vendar so se prispevki sedaj povišali zaradi dvigov plač. Menda je že nekje okrog 360 eur, junija bo pa še enih 30 eur za maljevčevo dolgotrajno oskrbo za katero nihče ne ve kdo jo bo izvajal, vemo samo, da bo nov davek.

Preveri še ali lahko dobiš status kmeta.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Zakaj bi podpirali kmete? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15614602 (11143) bciciban_
»

Prepoved prehoda

Oddelek: Loža
324329 (2692) BRBR
»

Se kdo kaj spozna na lastništvo, zemljo in mejniki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9222478 (13413) noraguta

Več podobnih tem