» »

Prepoved prehoda

Prepoved prehoda

DamijanD ::

Kdaj ima lastnik travnika/gozda pravico prepovedati prehod pešcem?

Konkretna situacija je, da se je nekje ob gozdu vedno hodilo. Zdaj pa zgleda, da ima nekdo namen v bližini postaviti vikend/hišo in so se pojavile table prepovedan prehod. Meni osebno ni problem to upoštevati, ampak samo na splošno me zanima kako je to urejeno z zakonodajo?

chort ::

Čisto odvisno kot kaj je klasificirano zemljišče. Čez neobdelano kmetijsko oz. gozdno zemljišče ima vsak pravico do prostega neškodljivega prehoda. Poljudni vir, Zakon o Kmetijstvu (5 člen)

Večina tabel "prepovedan prehod", "trespassers will be shot, survivors will be shot again" in ostala folklora so bulšit, dokler nekomu ne tacaš po pridelku ali dvorišču, je vse ok.

Disclaimer: 5m za hišo nam gre gozdna učna pot, na dvorišču pa vsak vikend sprehajalci, nekateri gledajo skozi okno, drugi malo posedijo okrog ognjišča, tretji malo pogledajo v sauno. Če so res nadležni, jih grem pozdravit, običajno pa so kakšni, ki so bili v pred leti v počitniškem domu, ki je stal na tem mestu. Skratka, neškodljivi, predvsem pa vir smeha ob misli, kako bi popizdevali, če bi jim jaz sredi vasi gledal skozi okno v njihovo dnevno sobo ;) Ajde, priznam, parkrat sem pomislil, da bi začel prodajat reeeees drago kavo...

PacificBlue ::

Če nima lastnik postavljene table za prepoved prehoda, potem lahko bp. Če pa ima tablo, potem je pa to druga pesem.
Tako lahko tudi lastnik gozda prepove nabiranje gob, če je to oznaceno na tabli. Če ni table kje postavljene se pa lahko nabira gozdne plodove.
I’m out.
:3

HappyPills ::

Tabla ne bo dovolj. Potrebna je odločba občine.

VeganCyclist ::

Če ma tip namen tam gradit, potem to ni gozd. Mogoče samo zgleda kot gozd ker še ni spucal,...

DamijanD ::

Parcela kjer bo gradil je ob tem travniku (je že narejena dovozna pot in utrjen makadamski plato - sklepam da bo na tem kakšen vikend). "Pot" na robu tega travnika je pa recimo 50-100m stran od tega platoja.

PacificBlue je izjavil:

Če nima lastnik postavljene table za prepoved prehoda, potem lahko bp. Če pa ima tablo, potem je pa to druga pesem.
Tako lahko tudi lastnik gozda prepove nabiranje gob, če je to oznaceno na tabli. Če ni table kje postavljene se pa lahko nabira gozdne plodove.

Gobe težje, razen če dokaže, da ima gojen nasad jurčkov ;) Kostanj pa brez težav, ampak je potem prepovedano samo nabiranje kostanja in ne prost prehod. Pomembna razlika.

HappyPills je izjavil:

Tako.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: chort ()

Ales ::

PacificBlue je izjavil:

Da ne bo slučajno kdo verjel temu kupu neumnosti.

Lastnik gozda lahko na tablo napiše karkoli mu duša da, pa to nima samo po sebi nobene zakonske ali kake druge teže.

mirator ::

HappyPills je izjavil:

Odločba občine pri zaščiti lastninen nima nič. Bo pa samo tabla res premalo, ker je ne bo nihče upošteval, zato je potrebna tudi ograja. Je pa povsem svoja zgodba, če nekdo postavi tablo na obstoječo pot. Potem je potrebno preveriti, kako je z vpisom poti v ZK.

DostMam ::

In bi bilo civilizirano na tablo napisati številko vpisa v ZK, tako bi zadeva bila preverljiva. Prvič pridem, upoštevam. Preverim in če ne drži, hodim čez.

Vetrpiha ::

Mene so že opozarjali, da parkiram na privat parkirišču, ki je namenjeno širši javnosti.
Sicer se raje nisem kregal, da potem to ureja CPP in da največ, kar lahko lastnik stori je, da pokliče Policijo za motenje posesti.

Ljudje ne poznajo zakonodaje in si potem vsak po svoje palamudijo.

Za prehod čez gozd ti načeloma noben ne reče nič, razen ko gre za kretene ali dejansko ustvarjanje škode.

ViperR ::

In ce lastnik parcelo ogradi? Lahko preskocis ograjo?

DostMam ::

ViperR je izjavil:

Zakaj bi to sploh počel?

D4G4 ::

Gozdne parcele se sploh ne sme ograditi.

HappyPills ::

Ne sme se ogradit brez dovoljenja. Prosti prehodi so ustavna pravica. To ni ZDA.

Daniel ::

Meni so naključni sprehajalci v nakaj letih na travniku naredili 30 cm široko potko v dolžini 100 M kjer sploh več nič ne raste. Očitno idealna linija za rekreiranje in sprehajanje psov.

Evolve ::

Daniel je izjavil:

Meni so naključni sprehajalci v nakaj letih na travniku naredili 30 cm široko potko v dolžini 100 M kjer sploh več nič ne raste. Očitno idealna linija za rekreiranje in sprehajanje psov.

jep. fora potem je pa tudi, da se ta kvadratura ne šteje več kot travnik in tudi subvencij za to ne dobiš več (vsako letno se iz avio posnetkov to lepo vidi)

Evolve je izjavil:

Daniel je izjavil:

jep. fora potem je pa tudi, da se ta kvadratura ne šteje več kot travnik in tudi subvencij za to ne dobiš več (vsako letno se iz avio posnetkov to lepo vidi)

Po tej logiki tudi od živine ali živali shojene potke ne štejejo več kot travnik, pašnik, gozd? Nihče ne bo šel digitalizirat 30cm široke potke, življenje ni dovolj dolgo za kaj takega...

Zimonem ::

Travnik se ne šteje, kot neobdelano kmetijsko zemljišče.
Gerk predloge se pa kar lepo poklikajo, če imaš na zemljišču kaj nar ni namenska raba.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Zimonem je izjavil:

Gerk predloge se pa kar lepo poklikajo, če imaš na zemljišču kaj nar ni namenska raba.

Kolovozi včasih, če izgledajo trajni. Enoslednih potk nisem nikoli poklikal.

LeQuack ::

Zakaj Slovenci tako radi lastninijo naravo?
Quack !

LeQuack je izjavil:

Zakaj Slovenci tako radi lastninijo naravo?

Ker tisto lastnino plačaš. Nekje potem nastane potka, odlagališče nekej tretje postane piknik plac. Ko pa krava, pes koga napade, je pa cel halo.

Evolve ::

chort je izjavil:

Evolve je izjavil:

Daniel je izjavil:

Po tej logiki tudi od živine ali živali shojene potke ne štejejo več kot travnik, pašnik, gozd? Nihče ne bo šel digitalizirat 30cm široke potke, življenje ni dovolj dolgo za kaj takega...

ja seveda jih. Tisti ki urejajo gerke, imajo tudi terence, ki preverijo stanje na terenu (včasih pride kakšna senca,skala..., ki je glede na leto prej ni bilo ipd)

Zarad potke mi niso komplicirani, zaradi kakih drv ali bal pa. Predvsem pa zaradi vejevja. S sosedom se kregat zaradi par kvadratov sence se pa ne mislim.

Evolve, to sem kratek čas počel sam (GIS) in precej dlje časa kar nekaj (n>10) prijateljev in znancev (GIS, kontrolorji).
Do golega shojenih pešpoti na ortofoto posnetku večinoma še vidiš ne prav dobro (in o takih potkah smo govorili). Nihče pri zdravi pameti ti ne bo šel rezat shojene poti ven iz zaključenega območja travnika. Še planinske poti, ki so običajno precej širše in res dobro vidne ostanejo del celote.
Običajno se iz GERKov začne izrezovati res dobro definirane kolesnice (ki izgledajo trajnega značaja).
Se pa, ker so večjih površin, izrezujejo bale, skale, nadstreški, nasutja, dvorišča, itd.
Sicer pa, preveri tukaj (GERK naključnega območja)

Glede na to, da gre potka čez travnik je vseeno. Tam pač nimajo prehoda.

Matevz96 ::

chort je izjavil:

Evolve, to sem kratek čas počel sam (GIS) in precej dlje časa kar nekaj (n>10) prijateljev in znancev (GIS, kontrolorji).
Do golega shojenih pešpoti na ortofoto posnetku večinoma še vidiš ne prav dobro (in o takih potkah smo govorili). Nihče pri zdravi pameti ti ne bo šel rezat shojene poti ven iz zaključenega območja travnika. Še planinske poti, ki so običajno precej širše in res dobro vidne ostanejo del celote.
Običajno se iz GERKov začne izrezovati res dobro definirane kolesnice (ki izgledajo trajnega značaja).
Se pa, ker so večjih površin, izrezujejo bale, skale, nadstreški, nasutja, dvorišča, itd.

Pred parimi leti sem imel kontrolo gerkov in če se ne motim je kršitev šele ko prideš nad 100 kvadratov, še sam kontrolor je rekel da če se naprimer na travnik postavi bale jih je smiselno tako da kup ne presega tega in raje več kupov ker potem ni kršitev, se motim?

Kolovozov vsaj takrat niso imeli za kršitev v primeru da je bil sredi njih zelen pas, torej ni bila urejena pot. Po tem bi rekel da se ne bo nihče sekiral za 30 cm široko pešpot.
#hooldthedoor

Zimonem je izjavil:

Glede na to, da gre potka čez travnik je vseeno. Tam pač nimajo prehoda.

Ni čisto res, pogoj je neškodljiv prehod. Po že shojeni poti s hojo tako ne povzročaš (dodatne) škode, kot je tudi ne po pravkar pokošenem travniku ali recimo po zadnji košnji sezone. Po sveži travi tik pred košnjo pa itak da ne smeš hodit, to bi bilo uničevanje pridelka.

Matevz96 je izjavil:

chort je izjavil:

Pred parimi leti sem imel kontrolo gerkov in če se ne motim je kršitev šele ko prideš nad 100 kvadratov, še sam kontrolor je rekel da če se naprimer na travnik postavi bale jih je smiselno tako da kup ne presega tega in raje več kupov ker potem ni kršitev, se motim?

Kolovozov vsaj takrat niso imeli za kršitev v primeru da je bil sredi njih zelen pas, torej ni bila urejena pot. Po tem bi rekel da se ne bo nihče sekiral za 30 cm široko pešpot.

Mislim, da je bila meja za popravke res 100m2 strnjene površine ki ni ustrezala rabi, skratka res se ni dlakocepilo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: chort ()

Vse navedene aktivnosti so dovoljene zgolj na neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih: njive, travniki in druge kmetijske površine, na katerih kmet izvaja kmetijske aktivnosti, so obdelovalna kmetijska zemljišča!

https://www.kgzs.si/novica/prost-prehod...

kuall ::

Lahko hodiš po tuji parceli, če ti teži pa pač ne smeš, oziroma saj te ne vidi, greš ko te ne vidi.
Tudi tu okoli so primeri, ko so bile stoletne stezice zagrajene. Grem pač okoli, se ne grem kregat, čeprav te stezice so tudi uradno vrisane v zemljevide in kolikor jaz vem, imaš pravico hodit po njih.

kuall je izjavil:

Lahko hodiš po tuji parceli, če ti teži pa pač ne smeš, oziroma saj te ne vidi, greš ko te ne vidi.
Tudi tu okoli so primeri, ko so bile stoletne stezice zagrajene. Grem pač okoli, se ne grem kregat, čeprav te stezice so tudi uradno vrisane v zemljevide in kolikor jaz vem, imaš pravico hodit po njih.

Imaš ali pa tudi ne.
Saj tudi na tvojem vrtu lahko naredijo piknik, ko te ni doma.
Poznam kmetijo , ki je bila rahlo zapuščena in se je naredila sprva bližnjica potem pa kolovoz. Cel kup težav imajo še sedaj čeprav niso bila nikoli odkupljena zemljišča. Ampak rekreativci sekajo bližnjice.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Zimonem ()

Zimonem je izjavil:

Vse navedene aktivnosti so dovoljene zgolj na neobdelovalnih kmetijskih zemljiščih: njive, travniki in druge kmetijske površine, na katerih kmet izvaja kmetijske aktivnosti, so obdelovalna kmetijska zemljišča!
https://www.kgzs.si/novica/prost-prehod...

True that, neobdelovalna je ključna beseda, imaš prav.

BRBR ::

ViperR je izjavil:

Celo polomiš, raztrgaš jo lahko, pa policija ne bo naredila nič. Menda se temu ne reče vandalizem.
Tvegaš pa ročni vnos podatkov v količini primerni za vso škodo do tedaj, kjer te sploh ni bilo zraven.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vinogradništvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7613924 (6486) misticnimrk
»

Se kdo kaj spozna na lastništvo, zemljo in mejniki? (strani: 1 2 )

9221423 (12358) noraguta

Sprehod po javni površini (strani: 1 2 3 4 5 )

21452724 (48391) imagodei

Več podobnih tem