Slo-Tech - Ob prihodu optičnih medijev, kot sta CD in DVD, smo polagali velike upe v njihovo dolgoživost, kar pa ni nujno vedno upravičeno. Ne le doma zapisljivi mediji, temveč tudi komercialni DVD-ji lahko v dveh desetletjih razpadejo. V 80. in 90. letih je bilo razpadanje slojev v CD-jih znan problem, ki pa je bil kasneje dobro rešen. Pri DVD-jih teh težav ne bi smelo biti, a je Warner Bros potrdil, da so številni njihovi DVD, ki so bili proizvedeni v letih 2006-2008, že neuporabni. Njihovi lastniki so to ugotavljali že vrsto let, sedaj pa je podjetje uradno priznalo težavo.
Medije, ki so še v proizvodnji, bodo lastnikom zamenjali, v drugih primerih pa bodo dobili ustrezne zamenjave. To ni ravno razveseljujoča novica, saj so najbolj dragoceni prav tisti naslovi, ki jih ni možno več dobiti. V veliko primerih gre namreč za filme iz zgodnje dobe Hollywooda, iz 30., 40. in 50. letih minulega stoletja. Številne kultne naslove je Warner Bros na DVD-jih izdal v začetku tega tisočletja, sedaj pa so zgnili, novih pa ni možno več dobiti. V nekaterih primerih digitalne kopije sploh ni več na voljo nikjer.
DVD-ji bi morali trajati od 30 do 100 let, če so skladiščeni primerno. V konkretnem primeru težava ni bilo neprimerno skladiščenje, saj bi se v tem primeru Warner Bros zagotovo skliceval na to, temveč slaba kakovost proizvodnje. DVD-ji so se okvarili na različne načine. Z nekaterih je možno začeti gledati film, pa se potem predvajanje ustavi sredi filma. Drugih sploh ni možno začeti predvajati.
Novice » Optične enote / mediji » Po 20 letih nekateri DVD-ji že neberljivi

chucki ::
Groza... vprasanje ce se moji dvdji delajo po 10letib na katerih so slike
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

MrStein ::
Hja, preveri, pa boš vedel.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mtosev ::
Tole pa je slaba novica. Imam filme na original dvdjih in blu-rayih.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

residual ::
Jaz imam backupe slik na bluerayih a bo morda hw prej problem kot stari mediji.. in domac write ni isto kot factory production.
Zato imam se locene backupe na hdd-jih. Nekje par 100 Gb kar danes ni problem online ali v predalu.
Zato imam se locene backupe na hdd-jih. Nekje par 100 Gb kar danes ni problem online ali v predalu.

Pentium ::
Ravno lansko leto sem šel čez mojo "kolekcijo" zapečenih serij in filmov in naredil kopije na zunanji disk. Takrat smo to pekli, da si jih lahko prevajal na DVD predvajalniku in na TV-ju, to je bilo tam 2004-2007.
Od cca 50 DVD-jev jih okrog 15 ni bilo več berljivih, kar ni ravno vzpodbuden rezultat.
Od cca 50 DVD-jev jih okrog 15 ni bilo več berljivih, kar ni ravno vzpodbuden rezultat.

nekikr ::
V nekaterih primerih digitalne kopije sploh ni več na voljo nikjer.
Grozno. Vsaj nekaj upanja pa mi daje to, da se letno producira toliko brezveznega novega crapa, da bomo najbrž nekako preživeli tudi, če neke obskurne, neznane, 100 let stare zadeve ne bo več.

starfotr ::
Danes ti lahko na daljavo pobrišejo kupljene vsebine.
Za kupljene medije so pa očitno tudi poskrbeli, da jih ne bo več.
Za kupljene medije so pa očitno tudi poskrbeli, da jih ne bo več.

socialec ::
Uničili in zavrgli vse te medije že davno proč, samo prostor in čas je jemalo, zelo nezanesljivo, počasno (tudi z uporabo indeksov). Večina, če ne vseh, rewritablov pa je še zdaj v redu.

Nikonja ::
HDD i Plex je sve što trebam pošto nemam nikakve želje za ubacivanjem DVD/BR diskov svaki put kad mi nešto padne na pamet pogledat. Kupit ću ako treba fizički medij ali odma remux ide na HDD!

srus ::
Sem si ravno prejšnji teden v muzeju ogledoval 5000 let stare sumerske in 4000 let stare egipčanske zapise. Še dobro, da tisti civilizaciji nista bili tako potrošniško, "planned obsolescence" usmerjeni kot je naša.

gruntfürmich ::
Sem si ravno prejšnji teden v muzeju ogledoval 5000 let stare sumerske in 4000 let stare egipčanske zapise. Še dobro, da tisti civilizaciji nista bili tako potrošniško, "planned obsolescence" usmerjeni kot je naša.
In kaj tako nepozabnega piše na tistih papirusih, da bi danes ne imeli interneta če se tisto ne bi ohranilo?
Po mojem je večino ohranjenih birokratskih zapisov...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Hudobec82 ::
Pred par leti sem pisal o tem, ko sem backupal arhive. Noname srebrni cdji, 5 let max. Lupjo se k suha cebula. Brandani recimo 10. Življenjska doba posnetga cdja v avtu je pa itak par mescov. Uglavnem, jst sm po cca 15ih letih uspel prebrat kako polovico ploščkov, pa še to z namenskimi programi in kopiranjem po sektorjih. Brez tega jih dela kake 20 posto. TraxData gold so bli edini kjer ni blo težav.

lynxslo5 ::
Meni 15 let stari Verbatim in Fuji DVDji vsi delajo.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

Ravno lansko leto sem šel čez mojo "kolekcijo" zapečenih serij in filmov in naredil kopije na zunanji disk. Takrat smo to pekli, da si jih lahko prevajal na DVD predvajalniku in na TV-ju, to je bilo tam 2004-2007.
Kaki mediji, kaki proizvajalec?
Si opazil kaki vzorec?
Motiti se je človeško.

kow ::
Butasta novica. Ker je nekdo proizvajal zanic DVDje zdaj gonja proti opticnim nosilcem?
Prvo logicno vprasanje bi bilo kdo je proizvajal te zanic serije. Ime firme oz. katera tovarna.
Prvo logicno vprasanje bi bilo kdo je proizvajal te zanic serije. Ime firme oz. katera tovarna.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Meni 15 let stari Verbatim in Fuji DVDji vsi delajo.
Meni praktično vsi delajo. Tudi 20 let stari. Bom jih spet preveril ob priložnosti.
Malo mi je žal, da sem pred leti vrgel stran celo vrečko optičnih medijev, bi zdaj imel večji vzorec...
Motiti se je človeško.

Spc ::
Sem ravno danes stestiral.
CD-R 80/700 MB - MMORE - Makrolon BAYER.
Zadeva je 100% berliva.
Posnet je bil 8.2.2002 , z 1X hitrostjo.
CD-R 80/700 MB - MMORE - Makrolon BAYER.
Zadeva je 100% berliva.
Posnet je bil 8.2.2002 , z 1X hitrostjo.

Spc ::
ok ok, kaj torej predlagate, na kak medij posneti domač arhiv?
datacenter hard disk.
WD Ultrastar DC HC330 HDD 10TB, cena je 274€ pri chip tehniki, sem ga ravno nabavil, drugje zna biti dosti dražji.
https://documents.westerndigital.com/co...
Ali pa Seagate EXOS alternativo:
https://www.seagate.com/www-content/dat...

Riff ::
men delajo stari cd ji ali dvd ji brez problema , če si kupoval kvaliteto cd/dvd se nimaš kaj bat, traxdata cd je bla serija traxdata gold odlična kvaliteta , in ostalo sony, fujifilm

GrimReaper3 ::
V nekaterih primerih digitalne kopije sploh ni več na voljo nikjer.
Tole je pa napisano kot da jih noben na svetu nima. Brez skrbi, scenerji in torrent strani kot je PTP imajo sigurno vse pospravljeno na diskih. Še jaz imam doma za 66 TB filmov, praktično vse od iMDB ocene 6.0 in 100.000 votov naprej.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: GrimReaper3 ()

Ring0Ruin ::
Zato smo nekateri, v pravem trenutku cloud hypa, kupili poceni LTOje in shranjujemo podatke, na edini medij, ki je dokazano obstojen najman 30 let.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Bellator ()

kixs ::
Preveri se na kaksnem drugem DVD pogonu. To sem izkusil okoli 2008, ko mi enega CD-ja ni hotel prebrati. Potem sem sprobal na 3-4 razlicnih pogonih in en je prebral brez tezav. Hvala k.... :lol:
Seveda, ce se ti sploh da s tem ukvarjat.

StarMafijec ::

Pentium ::
Preveri se na kaksnem drugem DVD pogonu. To sem izkusil okoli 2008, ko mi enega CD-ja ni hotel prebrati. Potem sem sprobal na 3-4 razlicnih pogonih in en je prebral brez tezav. Hvala k.... :lol:
Seveda, ce se ti sploh da s tem ukvarjat.
Sem sprobal na ene 4-5 različnih DVD pogonih. Nedelujoči mediji so bili neki no-name, pa mislim da celo eden Verbatimov. Škode dejansko ni bilo nobene. Vse je bilo shranjeno na istem mestu, daleč od neposredne svetlobe.

Legon ::
ok ok, kaj torej predlagate, na kak medij posneti domač arhiv?
datacenter hard disk.
WD Ultrastar DC HC330 HDD 10TB, cena je 274€ pri chip tehniki, sem ga ravno nabavil, drugje zna biti dosti dražji.
https://documents.westerndigital.com/co...
Ali pa Seagate EXOS alternativo:
https://www.seagate.com/www-content/dat...
Zanašat se na katerikoli medij, ko je govora o varnosti podatkov, je neumnost brez primere. Vsak lahko crkne. Zlato pravilo backupa je vedno, da imaš vsaj tri kopije podatkov, na vsaj dveh različnih nosilcih in lokacijah. Optični nosilci kot del backupa so tako tako. Predvsme zato, ker praviloma zahtevjo interakcijo in disciplino uporabnika. Tako pri zapisovanju, kakor pri kasnejšem preverjenju delovanja.

Technics ::
Firma BTC CD-ji(večinoma Audio),najbolj poceni "kao največji klump"(to so bile včasih izjave slo-tech "Mojstrov") ki so jih takrat prodajali v comtronu še danes po več kot 25 letih delajo brez problemov...začuda vsi so lajali kako so zanič in da so po parih letih hin..bla bla bla,..vse te bizgece vabim da jim predstavim,da vseh več kot 50 BTC CD-jev se lepo dela.lp

DamijanD ::
Verjetno so CDji manj občutljivi kot DVDji (gostota zapisa). Sploh audio CDji pa so itak tako narejeni, da predvajanje poteka kljub napakam...

Karamelo ::
audio je čist druga zgodba, saj lahko mirno preskoči miljone napak, in bo komad še vedno ok

gruntfürmich ::
potem z glasbenimi CD-ji ni toliko problemov?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,

floyd1 ::
Pri glasbenih CD-jih se spomnim, da je kolega imel en dvojni album (Jani Kovačič, govorim o "originalu", ne o posnetem), ki je imel v sloju za zvok kar nekaj luknjic, komot vidnih s prostim očesom. Tisti ni več normalno igral. Vsaj "luknjasti" komadi ne.

Markoff ::
Decentraliziran arhiv AKA torrentovanje je še vedno najbolj zanesljiv način ohranjanja digitalnih folklornih izročil...
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

socialec ::
Bi stestiral cd/dvd-je, pa nimam dvd enote več![]()
Zanimivo, sam bi pričakoval, da je tega ogromno, ker so ljudje menjavali na laptopih dvd za dodaten ssd ali hdd...
Vsaj ene 5-10 jih najdem pri sebi - edino rabiš (se mi zdi) mini sata na usb kabel.
Sem tudi sam kupil davno nek precej ugoden taprav zunanji dvd writer - normalno, da odveč.

pegasus ::
StarMafijec je izjavil:
A diski niso zanesljivi? RAID polja?Diski kurijo preveč štroma za arhiv. In raid ni backup. Medtem ko kasete pospraviš v omaro in imaš mir.

Diske tudi spravis v omaro. Vsaj tako delam sam. Imam diske stare 5-6 let in po 100 ur delovanja.

Zdaj se bodo javili taki, ki trdijo, da to ni OK, da bodo diski crknili itd...

Motiti se je človeško.

Legon ::
Vsako znasanje na to da nek specificen nosilec ne more crknit, ni OK. Tako kot z vidika varnosti podatkov ni OK, da nosilci podatkov lezijo v omari x let, brez da se redno preverja njihovo delovanje in integrateta podatkov.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

Itak. No, imam cel kup diskov iz 90-ih. In vecina se normalno dela. Nekaj jih ima bad sektorje, ki so bili v tistih casih, zacetek 90-ih, kar normalen pojav - vsaj dokler glave normalno delujejo. Seveda so tudi taki, ki ne delajo vec - verjetno crknili ze takrat.
Za backup nekako rotiram diske na nekaj let. Trenutno to pomeni, da bodo 4TB iz 2015/2016 pocasi sli ven. Cez kaksno leto pa gredo ven 6 in 8TB. Zadnjih nekaj let menjam za 14, 16 in 18TB diske. Kar je najugodneje dolocen trenutek. Vsi podatki pa so podvojeni na dveh diskih.
Glede na temo, imam kaksnih 500 CD/DVD-jev in nekaj BR. Verjetno je redko kateri bil sploh v uporabi od kar je bil zapohan. Morda naredim enkrat kopijo na diske in s tem tudi preverim kaksno je stanje - lahko ponucam te 4TB diske, ki bodo visek. Pa od oka niti ni tako veliko podatkov, samo cca 1.5TB.
Za backup nekako rotiram diske na nekaj let. Trenutno to pomeni, da bodo 4TB iz 2015/2016 pocasi sli ven. Cez kaksno leto pa gredo ven 6 in 8TB. Zadnjih nekaj let menjam za 14, 16 in 18TB diske. Kar je najugodneje dolocen trenutek. Vsi podatki pa so podvojeni na dveh diskih.
Glede na temo, imam kaksnih 500 CD/DVD-jev in nekaj BR. Verjetno je redko kateri bil sploh v uporabi od kar je bil zapohan. Morda naredim enkrat kopijo na diske in s tem tudi preverim kaksno je stanje - lahko ponucam te 4TB diske, ki bodo visek. Pa od oka niti ni tako veliko podatkov, samo cca 1.5TB.

fikus_ ::
Če ima kdo stare originale, je čas da jih proda, dokler so še berljivi, kasneje bodo samo še za odpad.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

mtosev ::
Koliko so pressed dvdji in blu-rayi bolj vzdržljivi od navadnih dvdjev in blu-rayev?
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mtosev ()

Odvisno od batch-a. 
Torej misliš ROM napram RECORDABLE?
ROM je načeloma bolj vzdržljiv, ker je pač "trdo natiskan" v tovarni, -R mediji pa so "mehki", da jih lahko posnameš doma v "snemalčku".
S tehničnega vidika bi bilo zanimivo vedeti, zakaj so mediji iz novice crknili.

Torej misliš ROM napram RECORDABLE?
ROM je načeloma bolj vzdržljiv, ker je pač "trdo natiskan" v tovarni, -R mediji pa so "mehki", da jih lahko posnameš doma v "snemalčku".
S tehničnega vidika bi bilo zanimivo vedeti, zakaj so mediji iz novice crknili.
Motiti se je človeško.