Slo-Tech - Zlikovci, ki so minuli mesec s kriptomenjalnice Bybit ukradli za 1,4 milijarde dolarjev ethra, so plen večinoma že pretopili v bitcoin. S tem ko so dobrih 400.000 ethrov pretvorili v bitcoin, so napravili šele prvi korak v pranju kriptovalut. Preiskovalci in zainteresirana javnost namreč sproti sledijo ukradenemu premoženju in če bi to sedaj pristalo na reguliranih menjalnicah, bi bilo v hipu zamrznjeno.
Glavni osumljenci so še vedno severnokorejski državni hekerji. Ti so v pranju kriptovalut čedalje podjetnejši in učinkovitejši, uporabili pa so večinoma storitev THORSwap. Ta omogoča izmenjavo kriptovalut brez posrednikov, zato je popularni prvi korak v pranju denarja. Bitcoini, v katere so pretvorili ether, so razpršeni po 4400 naslovih. Za zdaj je približno 10 odstotkov denarja izpuhtelo v obliki provizij, zamrznjenih sredstev in nekaterih dvigov.
Naslednji korak bodo bržkone mešalniki (mixers, tumblers), ki omogočajo mešanje kriptovalut iz več virov, s čimer se oteži sledljivost. Ti običajno premešajo nekaj milijonov dolarjev na dan in predstavljajo resno težavo za preiskovalce. Bybit je sicer sam ponudil visoko nagrado za vse informacije, in sicer pet odstotkov za vrnjeno oziroma zamrznjeno premoženje in pet odstotkov za koristne informacije.
Novice » Kriptovalute » Ukradeni ether z Bybita že v bitcoinu

Blinder ::
Ena cela ekonomija kriminala
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

LeQuack ::
V Severni Koreji nimajo interneta, tako da je laž da so bili hekerji iz tam. Najverjetneje so bili kar iz ZDA.
Quack !

gus5 ::
Roparji ethrov, ki so jih že pretvorili v BTC, bodo rop dejansko izpeljali šele z menjavo "dogshit valute" za fiat denar. Da so kriptovalute nateg, priznajo tudi nekateri kripto “carji”. Npr. “car”, znan iz zgodbe z libro: "All of Crypto is a zero-sum game. None of it has value. Whether it's a utility coin or a memecoin, all of it is dogshit."
Njegov argument, s katerim opravičuje nategovanje: če lahko nateguje finančna industrija, zakaj ne bi smeli kripto carji? In če lahko finančna industrija podkupi politike, ki pišejo pravila, pisana na kožo finančne industrije, zakaj ne bi smeli politikov podkupiti tudi kripto goljufi? Prav to se je zgodilo v ZDA z izvolitvijo Trumpa za predsednika. Zahvaljujoč Trumpu bo nekaj izbranih kriptovalut postalo del portfelja “deviznih” rezerv ZDA. Lastniki izbranih kriptovalut, katerih vrednost bo po umestitvi med devizne rezerve pričakovano poskočila, bodo lahko dobesedno vse “dogshit coins”, ki jih posedujejo, spremenili v (fiat) denarna sredstva. Menjalna transakcija bo verjetno največji rop javnih sredstev, tj. pretakanje javnih sredstev v zasebne žepe relativno malega števila “carjev” v zgodovini ZDA - in to pri belem dnevu pod pokroviteljstvom skorumpirane oblasti. Ne po naključju, del Trumpove svetovalne ekipe so kripto “bros”. Investicije v izvolitev politika se povrnejo & obrestujejo, ko politik na oblasti piše zakonodajo & oblikuje politike po investitorjevem nareku & željah.
Njegov argument, s katerim opravičuje nategovanje: če lahko nateguje finančna industrija, zakaj ne bi smeli kripto carji? In če lahko finančna industrija podkupi politike, ki pišejo pravila, pisana na kožo finančne industrije, zakaj ne bi smeli politikov podkupiti tudi kripto goljufi? Prav to se je zgodilo v ZDA z izvolitvijo Trumpa za predsednika. Zahvaljujoč Trumpu bo nekaj izbranih kriptovalut postalo del portfelja “deviznih” rezerv ZDA. Lastniki izbranih kriptovalut, katerih vrednost bo po umestitvi med devizne rezerve pričakovano poskočila, bodo lahko dobesedno vse “dogshit coins”, ki jih posedujejo, spremenili v (fiat) denarna sredstva. Menjalna transakcija bo verjetno največji rop javnih sredstev, tj. pretakanje javnih sredstev v zasebne žepe relativno malega števila “carjev” v zgodovini ZDA - in to pri belem dnevu pod pokroviteljstvom skorumpirane oblasti. Ne po naključju, del Trumpove svetovalne ekipe so kripto “bros”. Investicije v izvolitev politika se povrnejo & obrestujejo, ko politik na oblasti piše zakonodajo & oblikuje politike po investitorjevem nareku & željah.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gus5 ()

3man ::
Roparji ethrov, ki so jih že pretvorili v BTC, bodo rop dejansko izpeljali šele z menjavo "dogshit valute" za fiat denar. Da so kriptovalute nateg, priznajo tudi nekateri kripto “carji”. Npr. “car”, znan iz zgodbe z libro: "All of Crypto is a zero-sum game. None of it has value. Whether it's a utility coin or a memecoin, all of it is dogshit."
Najhuje je, ko človeka preganja strah pred neznanim.
Ampak tudi ti lahko kupiš kak bitcoin, da ti ne bo tako zelo hudo.
Kot vidiš, so ti tvoji pasji drekci povsem tranparentni. Ko tebi država krade iz fiat računa nihče nikoli ne ve kam gre ta denar, kaj šele ko premetavajo naše miljarde.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: 3man ()

Seljak ::
To virtualno sranje je en sam nateg.
Jaz nikoli v življenju ne kupim virtualne valute in me ne skrbi, kaj si o tem misli širša javnost. To je njihov problem. Meni je dosti bolj pomembna varna naložba, ki je zaradi mene lahko tudi počasna, kar pa ne pomeni, da ni donosna. Pač enim več pomeni hiter zaslužek(sploh tem "požrešnim" ljudem, ki se ukvarjajo z virtualnimi valutami).
Sem pač staromoden, in ne hrepenim po neotipljivem, ampak mi več pomeni zdrav razum, kar pa eni ne morejo rečti in sledijo ovčjemu nagonu.
Če pade cena zlata,ki si ga lastim, pade za malenkost, ampak dolgoročno gledano se vedno dviguje. Pa tudi ukrasti mi ga ne morejo, ker ga nimam na banki, ampak skritega nekje na mojem zemljišču, v sefu, ki ga obiščem samo ponoči, ko sem ovit v astrofolijo, da me ne morejo zaslediti s termovizijo iz vesolja.
Jaz nikoli v življenju ne kupim virtualne valute in me ne skrbi, kaj si o tem misli širša javnost. To je njihov problem. Meni je dosti bolj pomembna varna naložba, ki je zaradi mene lahko tudi počasna, kar pa ne pomeni, da ni donosna. Pač enim več pomeni hiter zaslužek(sploh tem "požrešnim" ljudem, ki se ukvarjajo z virtualnimi valutami).
Sem pač staromoden, in ne hrepenim po neotipljivem, ampak mi več pomeni zdrav razum, kar pa eni ne morejo rečti in sledijo ovčjemu nagonu.
Če pade cena zlata,ki si ga lastim, pade za malenkost, ampak dolgoročno gledano se vedno dviguje. Pa tudi ukrasti mi ga ne morejo, ker ga nimam na banki, ampak skritega nekje na mojem zemljišču, v sefu, ki ga obiščem samo ponoči, ko sem ovit v astrofolijo, da me ne morejo zaslediti s termovizijo iz vesolja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Seljak ()

Seljak ::
Ni OK. Ta sistem, zaradi katerega so ljudje,kripto menjalnica...ostali brez ethra, oz.ker so bili okradeni je popolnoma "mimo" ali bolje rečeno sistem ni na strani uporabnikov,ni varen. Zaradi kraje bodo oškodovani ostali brez kritja(če prav razumem).
Vse vedo...da so ether "pretopili" v bitcoin, ne morejo pa ugotoviti kdo je to napravil. Skratka še seljak ve, da je to vse skupaj kar nekaj.
Vse vedo...da so ether "pretopili" v bitcoin, ne morejo pa ugotoviti kdo je to napravil. Skratka še seljak ve, da je to vse skupaj kar nekaj.

3man ::
Ne drži.
Noben uporabnik Bybita ni ostal brez sredstev.
ETH in Bitcoin sta zelo sledljiva, razen ko gresta čez mikserje.
Tudi kdo je to naredil se lahko ugotovi, sploh čez čas.
V bančnem sistemu, kot ga poznamo danes, pa drži vse česar se bojiš. Mutni posli se dogajajo predvsem tam in za velike ribe je $1,4B en kusur.
Seljaki tega ne vidijo/mo in zato jih/nas ne boli.
Noben uporabnik Bybita ni ostal brez sredstev.
ETH in Bitcoin sta zelo sledljiva, razen ko gresta čez mikserje.
Tudi kdo je to naredil se lahko ugotovi, sploh čez čas.
V bančnem sistemu, kot ga poznamo danes, pa drži vse česar se bojiš. Mutni posli se dogajajo predvsem tam in za velike ribe je $1,4B en kusur.
Seljaki tega ne vidijo/mo in zato jih/nas ne boli.