» »

Kako začeti otroka navajati na računalnik

Kako začeti otroka navajati na računalnik

iso2000 ::

Torej, imam 8 letnika, ki smo ga zavestno držali od tehnologij, kot so telefoni, tablice, računalniki, igralne konzole ipd. Sedaj mislim da je pa vseeno že primeren čas, da ga počasi začnem uvajati v delo na računalniku. Ne vem pa kje bi začela. Morda najprej osnovno spoznavanje OS in delo z datotekami? Zanima ga fotografija, tako da bova lahko začela s fotografijami, morda kakšno osnovno urejanje fotografij. Poznat0e kakšen preprost program - včasih je bila Picasa, danes pa ne vem kaj bi bilo... Druga zadeva, ki sem jo našel, je učenje programiranja v Scratch-u. Ali je kje na voljo kakšno gradivo, da bi šla skupaj skozi, po korakih, da malo spozna osnove? Urejanje tekstov mogoče? Kakšna druga ideja, predlog? Kakšna igra seveda tudi. Kakšen konkreten predlog? Drugače je precej nor na lego kocke in ga počasi v bolj tehnične smeri poskušam spravit, ampak seveda tako, da ga bi zanimalo, brez kakšne prisile. Gledal sem že neke robotke, ki se jih da programirati s scratch-em, ampak to bi bil naslednji korak, če ga zagrabi... Zahvaljujem se za vsak pameten predlog!

toro69 ::

Za začetek mu inštaliraj Fortnite, da se mu ne bodo sošolci smejali. In ne kvari mu otroštva.

solatjek ::

Dandanes otroci praktično ne uporabljajo klasičnega računalnika, klasičnega računalnika večina niti prižgati ne zna (vklopi ekran in se čudi zakaj ne dela ali pa vklopi škatlo, ekrana pa ne in se enako čudi, da ne dela). Ko enkrat prižge, želi s prsti drsati po ekranu in da je zraven miš in tipkovnica, je otrokom odveč. Dandanes so IN telefon, tablica in miljavžnt aplikacij, ki večino naredijo same z minimalno ali nič truda. AI pa bo zadeve še dodatno poslabšal. Sošolci s smartphoni, on pa edini na PC, ki ni niti približno tako zanimiv. Za uporabnost je otrokom tako vseeno, to pride kasneje.

Večina jih tudi nima vstrajnosti, da bi sami kaj odkrili, poklikali, vse mora biti instant, da bi pa kdo kaj prebral, ko nekaj klikne, pa je tako znanstvena fantastika. Next, agree na vsem, neglede na vsebino.

Slej ko prej se bo sam usmeril v to, kar ga bo zanimalo oz. še bolje, v to, kar imajo sošolci in mularija uporablja. Jaz ga ne bi v nič uvajal, ker bo hitro prišel čas, ko ga boš odvajal.

beta1 ::

solatjek je izjavil:

Dandanes otroci praktično ne uporabljajo klasičnega računalnika, klasičnega računalnika večina niti prižgati ne zna (vklopi ekran in se čudi zakaj ne dela ali pa vklopi škatlo, ekrana pa ne in se enako čudi, da ne dela). Ko enkrat prižge, želi s prsti drsati po ekranu in da je zraven miš in tipkovnica, je otrokom odveč. Dandanes so IN telefon, tablica in miljavžnt aplikacij, ki večino naredijo same z minimalno ali nič truda. AI pa bo zadeve še dodatno poslabšal. Sošolci s smartphoni, on pa edini na PC, ki ni niti približno tako zanimiv. Za uporabnost je otrokom tako vseeno, to pride kasneje.

Večina jih tudi nima vstrajnosti, da bi sami kaj odkrili, poklikali, vse mora biti instant, da bi pa kdo kaj prebral, ko nekaj klikne, pa je tako znanstvena fantastika. Next, agree na vsem, neglede na vsebino.

Slej ko prej se bo sam usmeril v to, kar ga bo zanimalo oz. še bolje, v to, kar imajo sošolci in mularija uporablja. Jaz ga ne bi v nič uvajal, ker bo hitro prišel čas, ko ga boš odvajal.

Bravo!!!

Se popolnoma strinjam!!! Sam bi isto napisal.

PC in otroci, so zmeraj bile zanimive igre oz. gaming po novem.

To kar je popularno. Čez čas pa če bo zanimanje pa še RTX karto. Potem pa, če bo zanimanje, bo sam pokazal interes za kaj več.

Jaz sem doma hotel nekaj na silo, pa sem dobil boomerang nazaj, tak da sina ne silim. Cisto druga generacija, drugo zanimanje.

Zgleda, da bom jaz stari, sinu wifije itd... stelal.
Huawei LTE CPE master.

Grimnir3 ::

Sami debili se fročkajo v to temo.

Zato pa imamo tehnološko nepismene generacije ki znajo samo s prstom drkat po zaslonu.

Pa ni treba da otroke siliš, z njim počneš kaj kar ustreza njihovemu zanimamanju in zraven še malo okoli razložiš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

starfotr ::

Meni se pa zdi, da bi se morali starši ukvarjat s tem da bodo otroci čim manj pred ekrani. Ne glede na tip ekrana.

Niti me vem, zakaj bi otrok moral imet telefon pred 18. letom.

Lovro7 ::

Meni je oče pokazal, kako odpreti word ko sem bil star 6-7. Spomnim se, ko sem sedel za računalnikom z odprtim wordom in pritiskal naključne tipke. Nato me je naučil, kako natisnem dokument. V kabinetu je polna škatla natisnjenih papirjev z vsebino: kejcormemckvkekvk k nenekeckvkrkesjcnrksk.:)

Potem pa sem vedno več poizkušal sam. Počasi sem se naučil, kako na YouTubu predvajati glasbo.
Nato sem se na računalniku pri starih starših naučil uporabljati slikarja.
Prvo računalniško igro sem igral pri 11 letih na računalniku pri starih starših, ker mi oče ni pustil. To sta bila Chess Tistans in Purble Place na windows vista.
Potem pa sem se počasi naučil Power Point. Za tem še osnove Excela. V 6. razredu pa smo začeli s šolo na daljavo. Takrat sem bil med redkimi, ki ni imel problema z uporabo računalnika.

V 8. razredu pa sem ugotovil za Arduino. Ta čas, ko sem skupaj nabiral žepnino sem napisal prvi 2 kodi na list papirja. :)
Potem so me začeli zanimati še drugi programski jeziki.
Sedaj pri 16 letih znam odlično programirati v C/C++ in pythonu. Malo slabše pa še HTML, CSS, JS, PHP, SQL.

Prijatelji, ki so jim starši dovolili igrati igrice danes ne znajo urediti glave/noge worldovega dokumenta ali ustvariti kazalo strani. O igrici pa vejo vse.

starfotr je izjavil:

Meni se pa zdi, da bi se morali starši ukvarjat s tem da bodo otroci čim manj pred ekrani. Ne glede na tip ekrana.

Niti me vem, zakaj bi otrok moral imet telefon pred 18. letom.

Ker so vseeno drugačni časi kot nekoč.
Pri nas imajo mulci navadne dumbphone, tri dni so drkal kačo zdej ga imajo pa res samo za klice in sms. Pride prav, da sporoči da gre domov z drugim busom, ali da gre še v knjižnico ali kaj tretjega. Ali pa včasih ko je kje pokliče, če je lahko še malo dlje itd...

Bolje to kot pa smartfone in potem razne vohunske aplikacije da starši gledajo kje je njihov "sonček" in da štelajo kolk časa lahko uporabljajo telefon in X, Y aplikacijo.

Grimnir3 je izjavil:

Zato pa imamo tehnološko nepismene generacije ki znajo samo s prstom drkat po zaslonu.

Pa ni treba da otroke siliš, z njim počneš kaj kar ustreza njihovemu zanimamanju in zraven še malo okoli razložiš.

Ja. Spilas zraven njega na touch, ker PC je za vecino brezvezen.

Razložiš lahko kaj, samo o PCjih... Good luck.
Huawei LTE CPE master.

pero50 ::

naloži mu minecraft in gta san andreas, ostalo ga pri teh letih ne bo zanimalo, ko se bo naveličal ga pa čez par let naučiš piratiziranja. S tem se bo precej naučil uporabljati google, slediti navodilom in razumeti osnovno delovanje programov. od tu naprej bo pa potem lahko sam shandlal.

beta1 je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Ne vem, pri nas ni imel nihče problema s PC-jem. Nevem zakaj bi ga imel ?

Mogoče se vpraši pri sebi, kaj si sam zafural ?

Zgodovina sprememb…

Grimnir3 je izjavil:

beta1 je izjavil:

Grimnir3 je izjavil:

Ne vem, pri nas ni imel nihče problema s PC-jem. Nevem zakaj bi ga imel ?

Mogoče se vpraši pri sebi, kaj si sam zafural ?

Po mami je. Kak naj drugega recem.
Huawei LTE CPE master.

12 letnik mi printa stvari na 3d printer. V parih mesecih je vedel vse kar vem jaz. V letu in pol je za velikostni razred boljši.

Je pa res, da pri nas tudi midva z ženo pametnih telefonev ne uporabljava kaj dosti. Ga imava, ampak to je sekundarna naprava ali celo terciarna. Če pa mularija doma gleda starše ki ure in ure bezajo v zaslon telefona, potem pa pač sami isto počnejo.

Zgodovina sprememb…

Grimnir3 je izjavil:

12 letnik mi printa stvari na 3d printer. V parih mesecih je vedel vse kar vem jaz. V letu in pol je za velikostni razred boljši.

Izstopa konretno iz povprecnega znanja svoje generacije.

Saj vsi izstopajo na nekem podrocju. Moj tudi konretno izstopa na cisto drugem podrocju.

Povprecno pa ti povem, da je tako kot je. Imam veliko stika s starsi sovrstnikov in tudi od samih otrok slisim. PC je out!!!

Seveda je out, če znate sam s prstom po zaslonu drkat.

Pri meni trije otroci nimajo problema s PC-jem.

Je pa res, recimo takoj ena od sestričen, so ji starši pri nekih 10ih dali pametni telefon.
Prov adijo pamet.

Sedaj ko manjka ji sošolci pošljejo sliko na viber in prepisuje tekst iz 5" zanič zaslona in stalno scrola sem in tja.

Je pa kul ker je telefon in touch. To pa :)

Zgodovina sprememb…

Grimnir3 je izjavil:

Seveda je out, če znate sam s prstom po zaslonu drkat.

Kdo drka? Mi starsi oz. leti to na mene?
Huawei LTE CPE master.

Starši na splošno. Velika večina.
Otroci pa posnemajo.

Grimnir3 je izjavil:

Starši na splošno. Velika večina.
Otroci pa posnemajo.

Ja, to je res. Ne morem zanikat.

Ampak bi dodal, da je vec takih, ki imajo sedaj otroke v 3 triadi OŠ, so starši povorečne generacije tam 1970-1985.

To so starsi zdaj stari tam 40-50let in imajo otroke 6-9razred.

Ti niso rasli gor s PCji in jim je vecini se danes vseskup znansvena fantastika in so na telefonu. Taki otroci so na telefonu.

Isto opazam z zelo mladimi starsi tam nekje 1995-2005, ti so vrtcevski ali 1 triada, ti tudi skoz gonijo touch. So se bolj adijo, ko starudije.

111111111111 ::

Pri nas lahko igrajo samo IGRE.

Minecraft, Factorio, Switch konzolo...

Ne dovolim drkanja po telefonu ali igranje igric kjer moraš samo tolči po tipkovnici.

Zanimanje pride pa samo po sebi. Tavelik (12) že programira v Scratchu, srednji (10) pa muziko nabija v Audacity. Igre lahko igrajo samo čez vikendm pa še to omejeno.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Zgodovina sprememb…

mtosev ::

Jaz sem prvi računalnik dobil ko sem imel 9 let. Pri enajstih sem že vedel kako namestiti Windows. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

111111111111 je izjavil:

Pri nas lahko igrajo samo IGRE.

Minecraft, Factorio, Switch konzolo...

Ne dovolim drkanja po telefonu ali igranje igric kjer moraš samo tolči po tipkovnici.

Tiste telefonske igre se mi zdijo najslabše, prov delajo debila iz otroka.
Gledam kake mulce, ki jim starši to pustojo nomejeno, pozornosti imajo ravno za 15 skund.

Pri nas imamo PS5 in pa en NUC na katerem je retroarch in nabijamo stare igre, pa emulatorje za starejše konzole.

mtosev je izjavil:

Jaz sem prvi računalnik dobil ko sem imel 9 let. Pri enajstih sem že vedel kako namestiti Windows. :D

Ja, katerega leta pa si dobil? Koliko si pa bil takrat star?

Je bil takrat touchscreen v taki inačici kot je sedaj? Če je bil, bravo. Če pa ni bil, pa skoraj sigurno nebi windows nalagal, ampak aplikacije iz tržnic.

Sedaj so drugi časi. Pametni telefon je sedaj to kar je bil PC.

Moja sestrična je pred 10 leti delala powerpoint in daljšo word seminarsko na telefonu. Pa je imela porihtanega dobrega laptopa. Pa ue raje tam pisala, pa bulila not, ampak njej je bilo super. Naredila je pa za odlicno oceno.
Huawei LTE CPE master.

111111111111 je izjavil:

Zanimanje pride pa samo po sebi. Tavelik (12) že programira v Scratchu, srednji (10) pa muziko nabija v Audacity. Igre lahko igrajo samo čez vikendm pa še to omejeno.

Tako je.
Sam za otroka veš kaj ga zanima in potem mu pokažeš kake opcije, ki pokrivajo to.

Eden ustvarja v Gimp/krita/Inkscape, drugi se ukvarja s 3d printanjem, tretji scratch. Vsem je zanimivo lego mindstorms. In tako dalje in tako naprej ...

beta1 je izjavil:

Moja sestrična je pred 10 leti delala powerpoint in daljšo word seminarsko na telefonu. Pa je imela porihtanega dobrega laptopa. Pa ue raje tam pisala, pa bulila not, ampak njej je bilo super. Naredila je pa za odlicno oceno.

Če si navajen samo na kladivo, ti je vsak problem žebelj.

Grimnir3 je izjavil:

Je pa res, recimo takoj ena od sestričen, so ji starši pri nekih 10ih dali pametni telefon.
Prov adijo pamet.
Sedaj ko manjka ji sošolci pošljejo sliko na viber in prepisuje tekst iz 5" zanič zaslona in stalno scrola sem in tja.
Je pa kul ker je telefon in touch. To pa :)

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Sem na hitro prebral in sem mislil da piše, kako otroka navajati na kahlico. :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

dronyx je izjavil:

Sem na hitro prebral in sem mislil da piše, kako otroka navajati na kahlico. :D

Saj bodo kmalu malcki znali prej telefon kot kahlico. Malo se manjka do tega
Huawei LTE CPE master.