Forum » Loža » Dopust/potovanje z agencijo ali v lastni reziji
Dopust/potovanje z agencijo ali v lastni reziji
kuglvinkl ::
Iz neke druge debate.
Torej, smo različni, tudi po tem, kako potujemo.
Eni kupimo karte sami in poklikamo nastanitve v naprej ali na licu mesta, drugi pa gredo z agencijo iz vrste razlogov.
So plusi in minusi za oba tipa.
Povejte, kako hodite in delite pro tips and tricks:).
Torej, smo različni, tudi po tem, kako potujemo.
Eni kupimo karte sami in poklikamo nastanitve v naprej ali na licu mesta, drugi pa gredo z agencijo iz vrste razlogov.
So plusi in minusi za oba tipa.
Povejte, kako hodite in delite pro tips and tricks:).
Your focus determines your reallity
MIHAc27 ::
Jaz sem šel po moje 2x z agencijo.
1x v Mehiko za medene, drugič pa v grčijo (oboje se je šlo za 2 tedna, po celi državi).
Plus agencije je seveda, da ti ni treba nič načrtovat. Plačaš in greš.
Sedaj raje potujemo z AD. Mi vzame načrtovanje pote kar nekaj časa, je pa res... da so dopusti potem top in vsi zadovoljni.
1x v Mehiko za medene, drugič pa v grčijo (oboje se je šlo za 2 tedna, po celi državi).
Plus agencije je seveda, da ti ni treba nič načrtovat. Plačaš in greš.
Sedaj raje potujemo z AD. Mi vzame načrtovanje pote kar nekaj časa, je pa res... da so dopusti potem top in vsi zadovoljni.
telexdell ::
Ko sem bil mlajši sem raje potoval v lastni režiji. Sedaj pa hodim okrog skoraj izključno prek agencij. Na ta način mi ni treba razmišljati kako bom prišel od točke A do B, kje bom spal...Ker so vodniki agencij profesionalci in vodijo skupaj z lokalnimi vodiči vidiš tudi kaj, kar bi sam mogoče spregledal, zveš kaj o zgodovini, ozadjih... Če pa potuješ sam pa večkrat greš mimi kakšne zanimivosti, lahko nevede zaideš na nevarna področja, ob kulturnih dogodkih največkrat ne veš, za kaj se sploh gre...Po drugi strani pa so nepredvidljivost in presenečenja ravno čar solo potovanj. Moraš nekajkrat preizkusiti oboje pol pa vidiš razliko.
Čeprav so ob načrtovanju potovanja preko agencije občutno dražja končni račun ni več tako različen. Pri agenciji je približni kočni strošek jasen že pred pričetkom potovanja. V solo režiji pa se začetni budget ali zaradi prilagajanja načrtov med potovanjem ali kakšne nepredvidene težave lahko precej preseže, zato moraš imeti več finančne rezerve.
Čeprav so ob načrtovanju potovanja preko agencije občutno dražja končni račun ni več tako različen. Pri agenciji je približni kočni strošek jasen že pred pričetkom potovanja. V solo režiji pa se začetni budget ali zaradi prilagajanja načrtov med potovanjem ali kakšne nepredvidene težave lahko precej preseže, zato moraš imeti več finančne rezerve.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Yossarian ::
Oboje je v redu. Brez agencije sem recimo potoval po Toskani, Provansi, ZDA, Sri Lanki, pa še bi se kaj našlo. Z agencijo sem bil recimo v Maroku, Peruju, pa še bi se kaj našlo.
Zadnje čase raje potujem z agencijo (sploh izven zahodne civilizacije), predvsem zato, ker sem tu in tam šel mimo kakšne znamenitosti, saj nisem vedel za njo (telexdell je lepo napisal). Če pa grem na potovanje sam (beri z družino), pa si za izhodišče vzamem kakšno potovanje od agencije in si po tem prikrojim svoje potovanje.
Zadnje čase raje potujem z agencijo (sploh izven zahodne civilizacije), predvsem zato, ker sem tu in tam šel mimo kakšne znamenitosti, saj nisem vedel za njo (telexdell je lepo napisal). Če pa grem na potovanje sam (beri z družino), pa si za izhodišče vzamem kakšno potovanje od agencije in si po tem prikrojim svoje potovanje.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.
Hudobec82 ::
Šel Tajsko, Kambodžo, Laos sam. Tud cel Bl. vzhod sm prelutal sam sam in še kje. Pa mi je žal. Po cele dneve se ukvarjaš s tem, na ker avtobus/vlak boš šel in kje boš spal. Ko prideš na kak site samo gledaš. Noben ti nič ne pove, te nikamor ne usmeri in nič. 90% cajta zagoniš za nič v deželi z neverjetno zgodovino na drugem koncu sveta. Sploh v tisih cajtih brez neta je blo res stresno in mem.
Kar je blo agencijskih potovanj je bla vedno dežela predstavlena tako kot se zagre. Malo tega, malo onga, malo izležavanja malo ogledov, malo šopinga.
Tudi cena je bla agencijska praviloma zmerej nižja. Agencije majo zmerej pogodbe z nastanitvami in se jih držijo. Ko greš sam, res lahko dobiš kje kej res ultra pocen, ampak te bo nasledn dan en mirno uplačkal za 10 kratnik. Enako je s prevozi.
Nekje se je med folkom prjela ideja, da če ne greš sam nisi true popotnik. Ne doživiš prave dežele. Bullshit. Kt da smo leta 1950. Ko prideš z aviona na kakem Tajskem to pograbjo lokalni turistični delavci za vse 4 in te pitajo in pedenajo da res ni.
Kar je blo agencijskih potovanj je bla vedno dežela predstavlena tako kot se zagre. Malo tega, malo onga, malo izležavanja malo ogledov, malo šopinga.
Tudi cena je bla agencijska praviloma zmerej nižja. Agencije majo zmerej pogodbe z nastanitvami in se jih držijo. Ko greš sam, res lahko dobiš kje kej res ultra pocen, ampak te bo nasledn dan en mirno uplačkal za 10 kratnik. Enako je s prevozi.
Nekje se je med folkom prjela ideja, da če ne greš sam nisi true popotnik. Ne doživiš prave dežele. Bullshit. Kt da smo leta 1950. Ko prideš z aviona na kakem Tajskem to pograbjo lokalni turistični delavci za vse 4 in te pitajo in pedenajo da res ni.
WizzardOfOZ ::
Lansko leto Islandija za 8 dni. Agencija je hotela 8700EUR brez hrane.
V lastni režiji nas je potem prišlo vse skupaj 3300EUR
letalske karte - 800EUR
mobilna hiška 5 dni 800EUR
hotel 3 dni - 500EUR
rentacar - 1200EUR
V lastni režiji nas je potem prišlo vse skupaj 3300EUR
letalske karte - 800EUR
mobilna hiška 5 dni 800EUR
hotel 3 dni - 500EUR
rentacar - 1200EUR
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
Sparkxl ::
Da greš po EU z agencijo moraš rea bit ultra nesposoben in lasten denar ti smrdi.
Ker vse kar moraš znat je gmaps, booking in skyscanner. Konec.
Izven naše civilizacije pa je druga pesem. Sem sicer šel na tajsko v lastni režiji, bilo je vse ok, ampak naslednjič bi raje šel z agencijo
Izven naše civilizacije pa je druga pesem. Sem sicer šel na tajsko v lastni režiji, bilo je vse ok, ampak naslednjič bi raje šel z agencijo
Midva sva šla v Maroko sama z lastnim avtom, pa sva prevozila nekih 5000km po Maroku. Brez enega problema. Tako da tudi izven naše "civilizacije" ni neke panike. Samo poznati moraš malo običaje, da se "skriješ" v povprečje in se ne smeš "ven metat", da ne postaneš opažen s strani kakih lopovov.
Zgodovina sprememb…
Okapi ::
Problem potovanja z agencijo je, da si vezan na skupino in program. Vedno se koga čaka in izgublja čas. Ko hočeš kje kaj bolj v miru pogledati, se pa mudi in je treba naprej. Ali če si hočeš vzeti čas za fotografiranje - pozabi. Programi so večinoma narejeni za "povprečnega turista", kar običajno pomeni, da nihče ni povsem zadovoljen - vsakemu (malo bolj zahtevnemu) se bo zdelo, da je česa preveč in česa premalo. Za moj način potovanja so programi praviloma tudi preveč natrpani. Banalen primer - prideš v Pariz in je v enem dnevu treba videti Eifflov stolp, Louvre, Monmartre, Latinsko četrt... Da bi šel na Pere-Lachaise na Morrisonov grob, pa ni časa.
Mene recimo nikoli ne skrbi, da bi prezrl kakšno zanimivost, ker prej pogledam, kaj je kje zanimivega in kaj od tega me res zanima. Turistični vodiči ti pa kažejo in razlagajo en kup stvari, od katerih jih morda pol sploh ni res, druga polovica te ne zanima, tako ali tako pa do naslednjega dne vse pozabiš.
Izjema so specializirane agencije, oziroma specializirana potovanja - recimo namenjena fotografom, ljubiteljem umetnostne zgodovine, arheologije... Ampak ta potovanja so praviloma tudi precej dražja od običajnih turističnih.
Pred par leti smo s prijatelji šli na Sejšele. Najprej smo se prijavili za potovanje z agencijo, ampak je par tednov pred odhodom potovanje odpadlo, ker ni bilo dovolj prijavljenih (pogost primer pri bolj pocenskih agencijah, kar imajo razpisanih en kup potovanj, potem pa izpeljejo samo tiste z veliko prijavljenimi). Pa smo potem šli samostojno in je bilo precej bolje (kar se programa tiče, oziroma stvari, ki smo jih videli) in celo malo ceneje.
Je pa seveda treba nekaj več truda pri organizaciji, zlasti če greš v kraje, kjer ne moreš vsega vnaprej rezervirati prek Bookinga.
Je pa z agencijo običajno nekaj ceneje, če si sam. Ker najem avta je recimo poceni, če potujejo 3, 4 skupaj, če si sam, pa pride drago (v primerjavi z javnim prevozom, oziroma tistim, ki ga organizira agencija). Tudi spanje je dražje, ker je običajno cena za sobo enaka, če si sam, ali pa sta v njej 2-3 (razen če greš na skupna ležišča v hostlu).
Če si sam, je tudi nekaj drugih neprijetnosti na potovanju. Sediš s prtljago v kafiču in čakaš na avtobus ali trajekt. Hočeš iti na wc in nočeš pustiti prtljage ob mizi. Ali pa na plaži - boš pustil denarnico, telefon, fotoaparat brez nadzora in šel v vodo? Če potuješ z agencijo, so tu sopotniki, če potuješ sam, se moraš pa znajti drugače.
Mene recimo nikoli ne skrbi, da bi prezrl kakšno zanimivost, ker prej pogledam, kaj je kje zanimivega in kaj od tega me res zanima. Turistični vodiči ti pa kažejo in razlagajo en kup stvari, od katerih jih morda pol sploh ni res, druga polovica te ne zanima, tako ali tako pa do naslednjega dne vse pozabiš.
Izjema so specializirane agencije, oziroma specializirana potovanja - recimo namenjena fotografom, ljubiteljem umetnostne zgodovine, arheologije... Ampak ta potovanja so praviloma tudi precej dražja od običajnih turističnih.
Pred par leti smo s prijatelji šli na Sejšele. Najprej smo se prijavili za potovanje z agencijo, ampak je par tednov pred odhodom potovanje odpadlo, ker ni bilo dovolj prijavljenih (pogost primer pri bolj pocenskih agencijah, kar imajo razpisanih en kup potovanj, potem pa izpeljejo samo tiste z veliko prijavljenimi). Pa smo potem šli samostojno in je bilo precej bolje (kar se programa tiče, oziroma stvari, ki smo jih videli) in celo malo ceneje.
Je pa seveda treba nekaj več truda pri organizaciji, zlasti če greš v kraje, kjer ne moreš vsega vnaprej rezervirati prek Bookinga.
Je pa z agencijo običajno nekaj ceneje, če si sam. Ker najem avta je recimo poceni, če potujejo 3, 4 skupaj, če si sam, pa pride drago (v primerjavi z javnim prevozom, oziroma tistim, ki ga organizira agencija). Tudi spanje je dražje, ker je običajno cena za sobo enaka, če si sam, ali pa sta v njej 2-3 (razen če greš na skupna ležišča v hostlu).
Če si sam, je tudi nekaj drugih neprijetnosti na potovanju. Sediš s prtljago v kafiču in čakaš na avtobus ali trajekt. Hočeš iti na wc in nočeš pustiti prtljage ob mizi. Ali pa na plaži - boš pustil denarnico, telefon, fotoaparat brez nadzora in šel v vodo? Če potuješ z agencijo, so tu sopotniki, če potuješ sam, se moraš pa znajti drugače.
tikitoki ::
WizzardOfOZ je izjavil:
Midva sva šla v Maroko sama z lastnim avtom, pa sva prevozila nekih 5000km po Maroku. Brez enega problema. Tako da tudi izven naše "civilizacije" ni neke panike. Samo poznati moraš malo običaje, da se "skriješ" v povprečje in se ne smeš "ven metat", da ne postaneš opažen s strani kakih lopovov.
Niti najmanjse moznosti nimas, da ne vos izstopal
WizzardOfOZ je izjavil:
Da si turist, te bodo v Maroku takoj prepoznali. Lahko pa se malo potrudiš, da ne izpadeš neotesan turist.
Ja. Lahko ne delas stvari, ki lokalce mocno motijo, in SE izogibas dejavnostim, ki te izpostavijo dodatnim tveganjem.
Ne mores pa ostati neopazen, Ker izstopas k 2 metrski crnc v prekmurju.
Ne mores pa ostati neopazen, Ker izstopas k 2 metrski crnc v prekmurju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
bm1973 ::
Agencija ali privat organizacija potovanja je pač odvisna od par faktorjev.
1. Cena - koliko je agencija dražja. Če je cena tam-tam, potem je že vprašanje.
2. Tip potovanja - letaš okoli ali imaš eno bazo nekje.
3. Sam program - kaj ti agencija nudi poleg prevoza in spanja. Kako je organizirano? So, recimo, vstopnice v ceni?
4. Kje boš spal - dostikrat se lahko zgodi, da spiš nekje izven destinacije potovanja in se moraš na spanje voziti. Recimo, sam sem šel 1x v Amsterdam, agencija uredila spanje v enem kampu izven, kamor so nas vozili z busom.
5. Kako je s hrano? Če uredijo prehrano, ali dajo kak jedilnik vnaprej?
Za kake eksotične, oddaljene destinacije zna biti ponudba agencije, prevoz/letalo plus hotel, ceneje kot bi iskal sam. >Seveda, če ne loviš poceni letov tja, ampak ko imaš 1x froce in delaš, je to malo težje...
Kolega šel na Maldive, kupil samo letalsko karto, tam pa apartma preko AirBnB. Hrana, pijača v lokalnih štacunah plus rentacar. 2x ceneje vse skupaj...
1. Cena - koliko je agencija dražja. Če je cena tam-tam, potem je že vprašanje.
2. Tip potovanja - letaš okoli ali imaš eno bazo nekje.
3. Sam program - kaj ti agencija nudi poleg prevoza in spanja. Kako je organizirano? So, recimo, vstopnice v ceni?
4. Kje boš spal - dostikrat se lahko zgodi, da spiš nekje izven destinacije potovanja in se moraš na spanje voziti. Recimo, sam sem šel 1x v Amsterdam, agencija uredila spanje v enem kampu izven, kamor so nas vozili z busom.
5. Kako je s hrano? Če uredijo prehrano, ali dajo kak jedilnik vnaprej?
Za kake eksotične, oddaljene destinacije zna biti ponudba agencije, prevoz/letalo plus hotel, ceneje kot bi iskal sam. >Seveda, če ne loviš poceni letov tja, ampak ko imaš 1x froce in delaš, je to malo težje...
Kolega šel na Maldive, kupil samo letalsko karto, tam pa apartma preko AirBnB. Hrana, pijača v lokalnih štacunah plus rentacar. 2x ceneje vse skupaj...
WizzardOfOZ je izjavil:
Če se normalno obnašaš, če si spoštljiv in se ne preseravaš, hkrati pa odbijaš ponudbe, ko ti hočejo kaj prodati, se s tabo ne bodo dost ukvarjal in si v povprečju (v celotni severni afriki je enako).
brett ::
Kot so že nekateri predhodniki zapisali: po deželah Evrope, S. Amerike, AUS+NZ definitivno v lastni režiji. Pride dosti ceneje, če si le malo fleksibilen oz. se znaš "obrniti". Čas ni tvoj gospodar, kulturne razlike niso izstopajoče.
Ostali Svet pa od preferenc potujočega. Jaz v J. (in Sr.) Ameriko, Afriko, Azijo ne bi hodil z družino izven agencij! Sam v Azijo še, prva dva kontinenta pa: jok brate odpade. Morda v družbi kolegov, da nas je za en avto.
Letos gremo spomladi na Kitajsko za 11 dni - agencija. Če ne bi bilo prevelikih jezikovnih preprek in logistike (3 lokacije, ki so precej narazen), bi šli v lastni režiji. Pa sem se vseeno "poigral", da bi plan agencije prenesel v lastno izvedbo. Pod črto: malo čez 200€ ceneje/osebo v lastni režiji. Torej cca 600€. Hvala lepa. Raje na komot pod okriljem agencije.
Po drugi strani pa predlani osrednji Z ZDA: 21dni - 4500€ (res da del časa pri svaku + njegov avto; brez tega bi skrajšali čas za 5dni in avto bi prišel cca 800€) za vse tri. Z agencijo (sicer noben paket ne pokriva vsega tega) pod 10k ne bi prišli.
Za letala uporabljam Momondo. Pa bivanje Booking in AirBnB.
Svak v ZDA. Zadovoljen oz. nikoli težav.
Ostali Svet pa od preferenc potujočega. Jaz v J. (in Sr.) Ameriko, Afriko, Azijo ne bi hodil z družino izven agencij! Sam v Azijo še, prva dva kontinenta pa: jok brate odpade. Morda v družbi kolegov, da nas je za en avto.
Letos gremo spomladi na Kitajsko za 11 dni - agencija. Če ne bi bilo prevelikih jezikovnih preprek in logistike (3 lokacije, ki so precej narazen), bi šli v lastni režiji. Pa sem se vseeno "poigral", da bi plan agencije prenesel v lastno izvedbo. Pod črto: malo čez 200€ ceneje/osebo v lastni režiji. Torej cca 600€. Hvala lepa. Raje na komot pod okriljem agencije.
Po drugi strani pa predlani osrednji Z ZDA: 21dni - 4500€ (res da del časa pri svaku + njegov avto; brez tega bi skrajšali čas za 5dni in avto bi prišel cca 800€) za vse tri. Z agencijo (sicer noben paket ne pokriva vsega tega) pod 10k ne bi prišli.
Za letala uporabljam Momondo. Pa bivanje Booking in AirBnB.
A Kayak kdo uporablja? Izkušnje?
Svak v ZDA. Zadovoljen oz. nikoli težav.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: brett ()
za SE Azijo sem včasih uporabljal Agodo, je šlo pa letos vse čez Booking.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
MikeRotch ::
Vedno v lastni režiji. Ne spomnim se, da bi kdaj šel preko agencije.
Cen nikoli nisem primerjal ker agencije že v osnovi ne ponujajo tega kar si želimo na potovanjih.
Po Evropi gremo z lastnim avtom in potem spimo po hotelih, apartmajih, v šotoru itd. Odvisno od destinacije. Velikokrat gremo pogledat kakšno stvar, ki je mogoče za večino mogoče nezanimiva in ni na radarju agencij.
Če gremo z letalom pa največkrat na destinaciji najamemo avto in se potem tam vozimo okrog do stvari, ki se nam zdijo zanimive in najdemo ugodne hotele/motele ne poti. Razen v mestih, kjer je v igri javni prevoz.
Res pa je, da se ne gremo kakšnih eksotičnih destinacij. Dali smo skozi kar lep kos amerike, V in Z obalo, Kanado, Evropo do juga Španije, nekaj balkana. Kakšna Afrika ali JV Azija nas ne vleče.
Za nastanitve uporabljam Booking.com. Sem gledal malo Kayak, Agodo, hotels.com itd. ampak na koncu se mi zdi, da z Bookingom še vedno dobim najboljšo ponudbo. Sem level 3, kar pomeni dobre popuste in občasne cashbacke.
Za rent avtomobilov pa rentalcars.com (isti lastnik kot booking). Že tako se dobi občasno ugodne cene, free cancelation imajo pa preko N26 referal linka se dobi še dodaten popust.
Sem ravno par dni nazaj rezerviral avto za ZDA čez par mesecev. 390€ za 10 dni, Toyota Rav4.
Cen nikoli nisem primerjal ker agencije že v osnovi ne ponujajo tega kar si želimo na potovanjih.
Po Evropi gremo z lastnim avtom in potem spimo po hotelih, apartmajih, v šotoru itd. Odvisno od destinacije. Velikokrat gremo pogledat kakšno stvar, ki je mogoče za večino mogoče nezanimiva in ni na radarju agencij.
Če gremo z letalom pa največkrat na destinaciji najamemo avto in se potem tam vozimo okrog do stvari, ki se nam zdijo zanimive in najdemo ugodne hotele/motele ne poti. Razen v mestih, kjer je v igri javni prevoz.
Res pa je, da se ne gremo kakšnih eksotičnih destinacij. Dali smo skozi kar lep kos amerike, V in Z obalo, Kanado, Evropo do juga Španije, nekaj balkana. Kakšna Afrika ali JV Azija nas ne vleče.
Za nastanitve uporabljam Booking.com. Sem gledal malo Kayak, Agodo, hotels.com itd. ampak na koncu se mi zdi, da z Bookingom še vedno dobim najboljšo ponudbo. Sem level 3, kar pomeni dobre popuste in občasne cashbacke.
Za rent avtomobilov pa rentalcars.com (isti lastnik kot booking). Že tako se dobi občasno ugodne cene, free cancelation imajo pa preko N26 referal linka se dobi še dodaten popust.
Sem ravno par dni nazaj rezerviral avto za ZDA čez par mesecev. 390€ za 10 dni, Toyota Rav4.
gruntfürmich ::
Raje grem z agencijo, kjer je veliko nepoznanih ljudi in jih počasi spoznavaš kot tudi tujo deželo, kot pa da sem zaprt v avtu z ženo 14 dni skupaj in moraš vse sam načrtovati...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
alešhojs ::
Odvisno od destinacije. V neko evropsko mesto grem raje v lastni režiji. Grčija na primer te pa pride ceneje z agencijo kot če greš sam. Imajo pač pogodbe s hoteli, čarterske lete itd. Kolega je "frajaril" in šel tja v lastni režiji in zmetal več kot jurja po osebi, jaz pa sem dal leta 2021 tam cca 550€ za polpenzion in letalsko karto vred.
Sparkxl ::
To mogoče velja za grčijo, ampak to ni neko pravilo. Mi smo šli na ciper. Isti let, isti hotel je bil pri agenciji jurja več. Edina razlika je bila, da so oni imeli organiziran prevoz iz letališča in nazaj. Mi smo plačali taxi 40€ v eno smer
Miha 333 ::
Odvisno kam. Po večini Evrope, Amerike, Azije raje v lastni režiji, npr. v nacionalne parke Namibije in Južne Afrike pa raje z agencijo.
gruntfürmich je izjavil:
Raje grem z agencijo, kjer je veliko nepoznanih ljudi in jih počasi spoznavaš kot tudi tujo deželo, kot pa da sem zaprt v avtu z ženo 14 dni skupaj in moraš vse sam načrtovati...
Pri nas je pa ravno obratno. V bistvu nam je že samo planiranje zanimivo. Povabiš še otroka da si še on pogleda stvari, ki bi ga zanimale. Tako imaš potem lokacije, kjer je za vsakega nekaj in ne samo za starše, otroci pa zraven samo "pi*dijo" ker ni nič zanje. Tako zveš že prej veliko o državi, si že na slikah ogledaš veliko zanimivosti, si izbereš še lokacije za prespat, kjer boš imel dostop do večih lokacij za oglede,... Pa zanimive so ponavadi tudi kakšne manj znane stvari, ki jih srečaš ob poti, na netu pa o njih nisi nič našel.
Pa potem sestaviš okvirni plan poti, kako pa se bo vse odvilo, je pa čisto odvisno. Jaz si recimo ne rezerviram časa za nekaj pogledat, ampak ko pogledaš greš naprej. Lahko je nezanimivo, pa si v par minutah mimo, če je pa kaj res zanimivega, pa podaljšaš za več časa.
Recimo na Islandiji je bilo zanimivo, ko si šel na pohod do enega vulkanskega kraterja (nekih 5 ur hoje v obe smeri), smo po poti proti kraterju opazili še en izvir tople vode z bazenčkom (okol 37 stopinj je bila voda v bazenu) in nazaj grede smo se tam ustavili in se še malo namočili v bazenu (pri zunanje -3 stopinje celzija).
pwn3rrr ::
Odvisno od destinacije. V neko evropsko mesto grem raje v lastni režiji. Grčija na primer te pa pride ceneje z agencijo kot če greš sam. Imajo pač pogodbe s hoteli, čarterske lete itd. Kolega je "frajaril" in šel tja v lastni režiji in zmetal več kot jurja po osebi, jaz pa sem dal leta 2021 tam cca 550€ za polpenzion in letalsko karto vred.
Tole glede Grčije pa ne zavajaj oziroma ne delaj nekih banalnih primerjav. V glavni sezoni te praktično 550€ pride samo čarterski let iz Brnika, komplet s polpenzionom in prevozom do hotela si pa bolj pri 1500€/osebo/7nočitev v glavni sezoni in to s cenejšimi hoteli. Tako da za 550€ si ti bil v Grčiji leta 2021 čisto izven glavne sezone v nekem poceni hotelu, s tem da si cel teden ležal v bližini hotela na ležalniku.
Z mojega vidika se da največ prihraniti z letalskimi kartami pri nizkocenovnikih z bližnjih letališč, jaz vedno štartam pri poceni letalskih kartah, potem grem na rezervacijo hotelov/apartmajev, potem še rent a car/ogledi, za hrano gledamo sproti... Tako da če se zdaj skoncentriram na Grčijo, kjer sem bil že cca. 10x (v začetku v dvoje, zdaj družinsko), nisem nikoli v lastni režiji šel čez 2/3 cene, ki so jo imele agencije. S tem da sem bil v lastni režiji popolnoma fleksibilen, najem avta za celoten čas počitnic, raziskali smo celotne otoke, zajtrk v hotelu/apartmaju, ostalo po gostilnah/restavracijah. Seveda vse to brez "preseravanja". Če boste pa na počitnice odšli v smislu "ima se - može se", potem pa hitro tudi agencija postane poceni :)
Steinkauz ::
2014 1 teden egipt 600 na osebo
To je bilo edino agencijsko.
Vse ostalo v lastni režiji
2015 šri lanka
2016 Krf
2017 škotska
2017 tenerife
2017 vietnam
2018 gran canaria
2018 london
2018 sardinija
2019 belgija
2019 kambodža
2020 kreta
2021 maroko
2021 zakynthos
2022 lanzarote
2022 peru
2022 barcelona
2023 kos
2023 panama
2024 malta
2024 poljska
2024 nizozemska
Hrvaških dopustov en bom tle pisal, itak lastna režija.
Grčija večinoma leti med 100 in 150 eur s prtljago, pol pa apartmaji 50-70eur.
Oziroma ne vem, če sm za kir let po EU dal več kot 200eur. Sem pa samo za egipt letel iz SLO.
Srilanka (900eur 19 dni), kambodža (1500eur 21dni), vietnam (1400eur 23dni), peru (16 dni 1500eur), panama (18 dni 2000eur) vse cene čist vsi stroški všteti.
Z agencijo lahk sam sanjaš, da boš s takim budgetom pršu čez.
Pa itak se da kombinirat. Npr v peruju sva vzela lokalno agencijo za 5 dnevni hike (salkantay trek), ki je stalo vse skupaj 250 dolarjev po osebi.
To je bilo edino agencijsko.
Vse ostalo v lastni režiji
2015 šri lanka
2016 Krf
2017 škotska
2017 tenerife
2017 vietnam
2018 gran canaria
2018 london
2018 sardinija
2019 belgija
2019 kambodža
2020 kreta
2021 maroko
2021 zakynthos
2022 lanzarote
2022 peru
2022 barcelona
2023 kos
2023 panama
2024 malta
2024 poljska
2024 nizozemska
Hrvaških dopustov en bom tle pisal, itak lastna režija.
Grčija večinoma leti med 100 in 150 eur s prtljago, pol pa apartmaji 50-70eur.
Oziroma ne vem, če sm za kir let po EU dal več kot 200eur. Sem pa samo za egipt letel iz SLO.
Srilanka (900eur 19 dni), kambodža (1500eur 21dni), vietnam (1400eur 23dni), peru (16 dni 1500eur), panama (18 dni 2000eur) vse cene čist vsi stroški všteti.
Z agencijo lahk sam sanjaš, da boš s takim budgetom pršu čez.
Pa itak se da kombinirat. Npr v peruju sva vzela lokalno agencijo za 5 dnevni hike (salkantay trek), ki je stalo vse skupaj 250 dolarjev po osebi.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Steinkauz ()
Pri nas je pa ravno obratno. V bistvu nam je že samo planiranje zanimivo. Povabiš še otroka da si še on pogleda stvari, ki bi ga zanimale. Tako imaš potem lokacije, kjer je za vsakega nekaj in ne samo za starše, otroci pa zraven samo "pi*dijo" ker ni nič zanje. Tako zveš že prej veliko o državi, si že na slikah ogledaš veliko zanimivosti, si izbereš še lokacije za prespat, kjer boš imel dostop do večih lokacij za oglede,... Pa zanimive so ponavadi tudi kakšne manj znane stvari, ki jih srečaš ob poti, na netu pa o njih nisi nič našel.
Pa potem sestaviš okvirni plan poti, kako pa se bo vse odvilo, je pa čisto odvisno. Jaz si recimo ne rezerviram časa za nekaj pogledat, ampak ko pogledaš greš naprej. Lahko je nezanimivo, pa si v par minutah mimo, če je pa kaj res zanimivega, pa podaljšaš za več časa.
Pri nas je podobno. Planiranje je del potovanja. Jaz si naredim dokaj natančen dnevni plan, mulci pa tudi malo raziskujejo kaj bi jih zanimalo, gledamo skupaj na Youtube kaj se da videti.
Pogosto se plani na poti sicer spremenijo, ampak je super, da imaš neko osnovo.
Steinkauz ::
Jst zadnje cajte kr vnesem v chatgpt nej mi da top 100 atrakcij skupej z google maps link.
Pol odprem vse in si sam v favorite shranim, kar me zanima.
Pol pa maš sproti, kjerkoli si že, pogledaš kaj maš bliz in kaj bi takrat pogledu.
Pol pa maš sproti, kjerkoli si že, pogledaš kaj maš bliz in kaj bi takrat pogledu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Steinkauz ()
Zdaj, ko si omenil, da pogledaš kaj je blizu.
Jaz za USA roadtripe uporabljam aplikacijo Roadtrippers.com. Si nastaviš pot pa ti naredi koridor poljubne širine ob poti in pokaže zanimivosti. Lahko pofiltriraš, da hočeš npr. naravne znamenitosti 30km iz tvoje poti, pa vrže ven seznam.
Žal samo za USA. Pozna kdo kaj podobnega za Evropo?
Jaz za USA roadtripe uporabljam aplikacijo Roadtrippers.com. Si nastaviš pot pa ti naredi koridor poljubne širine ob poti in pokaže zanimivosti. Lahko pofiltriraš, da hočeš npr. naravne znamenitosti 30km iz tvoje poti, pa vrže ven seznam.
Žal samo za USA. Pozna kdo kaj podobnega za Evropo?
Meee ::
Kakor vsakemu paše, ni boljše ni slabše variante.
Predvsem je poanta v temu ali te veselijo potovanja kot taka, s vsem kar pride zraven (planiranje, raziskovanje, prilagajanje na situacije...) ali ne. Če si mogoče še vedno želiš videt/doživet neko novo deželo in kulturo ampak ti pač te zadeve ne pašejo oz. ti delajo stres potem seveda agencija zakaj ne.
Mene pa kar stisne, da bi svoj dopust in keš zapravil za to, da te prevažajo naokoli z avtobusom od točke A do B in ti nekdo drug določa kdaj in kaj boš videl, koliko časa boš lahko neko zadevo gledal, prilagajat se totalnim neznancem ki potujejo s tabo,...
Če sam splaniraš se excitement začne že tedne ali mesece pred potovanjem, ko vse raziskuješ in planiraš. Pa težko me bo kdo prepričal, da je prek agencije ceneje(vsaj v veliki večini primerov ne). Edino kdaj kakšna lokalna agencija za kakšen večdnevni pohod ali izlet z ladjo ali podobno doživetje, ki ga vseeno težje sam organiziraš.
Predvsem je poanta v temu ali te veselijo potovanja kot taka, s vsem kar pride zraven (planiranje, raziskovanje, prilagajanje na situacije...) ali ne. Če si mogoče še vedno želiš videt/doživet neko novo deželo in kulturo ampak ti pač te zadeve ne pašejo oz. ti delajo stres potem seveda agencija zakaj ne.
Mene pa kar stisne, da bi svoj dopust in keš zapravil za to, da te prevažajo naokoli z avtobusom od točke A do B in ti nekdo drug določa kdaj in kaj boš videl, koliko časa boš lahko neko zadevo gledal, prilagajat se totalnim neznancem ki potujejo s tabo,...
Če sam splaniraš se excitement začne že tedne ali mesece pred potovanjem, ko vse raziskuješ in planiraš. Pa težko me bo kdo prepričal, da je prek agencije ceneje(vsaj v veliki večini primerov ne). Edino kdaj kakšna lokalna agencija za kakšen večdnevni pohod ali izlet z ladjo ali podobno doživetje, ki ga vseeno težje sam organiziraš.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
c3p0 ::
Dober plan, sem razen mesteca Hofn videl vse in več. Aja pa Blue Lagoon ne, čisti tourist trap.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
PunkDude ::
Jst zadnje cajte kr vnesem v chatgpt nej mi da top 100 atrakcij skupej z google maps link.
Je možno v ChatGPTju da ti kreira optimalno pot do teh atrakcij? Da naredi tisti google maps zemljevid z žebljički vseh atrakcij?
Kurzweil ::
@WizzardOfOZ in @c3p0
...enega bi vprašal, koliko časa si potreboval, ko si si pogledal tole vse... drugega pa, koliko časa planira, da bo rabil, da bo tole videl...
...enega bi vprašal, koliko časa si potreboval, ko si si pogledal tole vse... drugega pa, koliko časa planira, da bo rabil, da bo tole videl...
V mehiko jukatan gledat ruševine bi šel verjetno raje z arheologom šprajcem kot v lastni režiji.
Enako je že egipt postal tako skomercializiran, da dobiš kvalitetne oglede morda samo s specialnimi agencijami ala ars longa.
Drugače pa ja, po evropi, razen če nimajo skupine res nekih finih organiziranih stvari, morda nima smisla iti z agencijo. Čeprav pa bi si jaz rad nekoč (žena pravi da bova potovala po evropi ko bova stara) ogledal romunijo, pa se mi zdi da imajo tudi agencije dobre programe, in nimaš skrbi z nobeno logistiko...
Sj v resnici so najbolj obiskani kraji tudi edini vredni ogleda.
Kdor misli da bo leta 2025 odkril nek novi dragulj v evropi ali pa na svetu, je milo rečeno čuden.
Enako je že egipt postal tako skomercializiran, da dobiš kvalitetne oglede morda samo s specialnimi agencijami ala ars longa.
Drugače pa ja, po evropi, razen če nimajo skupine res nekih finih organiziranih stvari, morda nima smisla iti z agencijo. Čeprav pa bi si jaz rad nekoč (žena pravi da bova potovala po evropi ko bova stara) ogledal romunijo, pa se mi zdi da imajo tudi agencije dobre programe, in nimaš skrbi z nobeno logistiko...
Je možno v ChatGPTju da ti kreira optimalno pot do teh atrakcij? Da naredi tisti google maps zemljevid z žebljički vseh atrakcij?
Sj v resnici so najbolj obiskani kraji tudi edini vredni ogleda.
Kdor misli da bo leta 2025 odkril nek novi dragulj v evropi ali pa na svetu, je milo rečeno čuden.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
V mehiko jukatan gledat ruševine bi šel verjetno raje z arheologom šprajcem kot v lastni režiji.
Tudi take stvari se da rešit v lastni režiji. Na takšnih turističnih lokacijah imaš praktično povsod možnost najeti lokalnega vodiča ali se pridružiti kakšni skupini.
Mi smo imeli npr. ogled Pompejev z vodičko, ki je sicer delala na lokalni univerzi (ne vem, če je bila profesorica, ampak doktorica arheologije).
Potem imaš pa še strani kot je https://www.toursbylocals.com/
Dobiš vodiča v praksično vsaki vasici.
Dober plan, sem razen mesteca Hofn videl vse in več. Aja pa Blue Lagoon ne, čisti tourist trap.
Ja, vem. Bil leta 2014 za 5 dni z agencijo (zlati krog pa blue lagoon), lansko leto za 8 dni (lastna režija, smo si ogledal cel spodnji del islandije, sever je bil za prvi november že v snegu in ledu), letos gremo pa za 3 tedne cel severni del obdelat. Gremo pa še po f cestah, do par zadev, ki jih hočem videt v notranjost, zato smo tut mal boljše vozilo vzel (sam majo ceno, če hočeš kaj več met od samo 4x4)
Ena taka zadeva je lake askja. To moram videt.
@WizzardOfOZ in @c3p0
Za cel krog je približno 11 dni, da vidiš vse to kar je na sliki. Mi gremo za 3 tedne, ker bomo vmes še obdelal peš kar nekaj trailov.
Recimo novembra lansko leto smo v 8 dneh prevozili 2500km okoli vseh znamenitosri na jugu in prehodili 120km trailov.
Zgodovina sprememb…
A zapiske si tudi delate, ko vam vodiči razlagajo zgodovino Pompejev, ali majevskih ruševin?
Mene te stvari spominjajo na terenske vaje s faksa in ne vidim prav nobene dodane vrednosti. Na Jukatan iti s Šprajcem bi me sicer zanimalo, ampak ne zaradi tega, da bi tam ob ruševinah sredi največje vročine poslušal njegovo predavanje, ampak da bi zvečer ob piru povedal kakšno zanimivost ali dve iz njegovih tamkajšnjih raziskovanj.
Jaz grem v tuje kraje zaradi samega užitka oziroma vznemirljivosti potovanja, da "začutim" tuje kraje in ljudi, in da vidim zadeve "v živo", da imam o njih boljšo predstavo. Če ne vidiš v živo, si težko zares predstavljaš, kako majhna je recimo Mona Liza, ali kako velik Eifflov stolp. Ampak na kraju samem pa ne potrebujem nekega vodiča, ki mi razlaga, kaj gledam. Informacije dobim (pred in po potovanju) doma, iz literature.
Časa na potovanu pa največ rabim, če grem nekam s fotografskimi nameni. Kar je povsem nezdružljivo s običajnimi turističnimi aranžmaji.
Recimo klasičen turističen ogled Islandije - namesto da se po petnajst minut ustaviš ob prav vsakem malo večjem slapu (če sem prav preštel, jih je Čarovnik iz Oza v svojem načrtu potovanja nabral sedem), bi si jaz vzel čas ob enem (ali morda dveh), da bi naredil nekaj dobrih fotografij, ostale pa mirno izpustil.
Običajno turistično vodenje po najbolj znanih krajevnih znamenitostih mi je povsem nezanimivo, bi me pa zanimalo kakšno "alternativno" vodenje po raznih bolj nenavadnih, ezoteričnih zanimivostih, kar pa tudi lahko, če se ustrezno pripraviš, izvedeš sam.
Recimo dva primera, v Rimu in Benetkah. Če ti je bil všeč roman Angeli in demoni, greš lahko v Rimu po sledeh te zgodbe. Imajo veliko tovrstnih vodenih ogledov, ampak greš mirno lahko sam.
Mimogrede, za veliko mest obstajajo tudi zvočni vodiči oziroma programi za talefon, ki te vodijo po mestu in razlagajo zanimivosti. Veliko bolj uporabno od klasičnega vodiča in vodene skupine turistov.
V Benetkah bi pa kot turistični vodnik vzel knjigo Marka Pogačnika Skrivnost Benetk. Ne zato, ker bi verjel v njegove geomantične fantazije, ampak ker je en tak zelo zanimiv alternativni pogled na Benetke. Različne skulpture, tudi zelo "neznane", in arhitekturo razlaga na zelo izviren način.
Pa še en primer, ko imam ravno pri roki fotke - v Tokiju turistične agencije redko organizirajo ogled ribje tržnice (največje na svetu), sploh pa ne ob petih zjutraj, ko je dražba. Se moraš kar sam zorganizirati.
Mene te stvari spominjajo na terenske vaje s faksa in ne vidim prav nobene dodane vrednosti. Na Jukatan iti s Šprajcem bi me sicer zanimalo, ampak ne zaradi tega, da bi tam ob ruševinah sredi največje vročine poslušal njegovo predavanje, ampak da bi zvečer ob piru povedal kakšno zanimivost ali dve iz njegovih tamkajšnjih raziskovanj.
Jaz grem v tuje kraje zaradi samega užitka oziroma vznemirljivosti potovanja, da "začutim" tuje kraje in ljudi, in da vidim zadeve "v živo", da imam o njih boljšo predstavo. Če ne vidiš v živo, si težko zares predstavljaš, kako majhna je recimo Mona Liza, ali kako velik Eifflov stolp. Ampak na kraju samem pa ne potrebujem nekega vodiča, ki mi razlaga, kaj gledam. Informacije dobim (pred in po potovanju) doma, iz literature.
Časa na potovanu pa največ rabim, če grem nekam s fotografskimi nameni. Kar je povsem nezdružljivo s običajnimi turističnimi aranžmaji.
Recimo klasičen turističen ogled Islandije - namesto da se po petnajst minut ustaviš ob prav vsakem malo večjem slapu (če sem prav preštel, jih je Čarovnik iz Oza v svojem načrtu potovanja nabral sedem), bi si jaz vzel čas ob enem (ali morda dveh), da bi naredil nekaj dobrih fotografij, ostale pa mirno izpustil.
Običajno turistično vodenje po najbolj znanih krajevnih znamenitostih mi je povsem nezanimivo, bi me pa zanimalo kakšno "alternativno" vodenje po raznih bolj nenavadnih, ezoteričnih zanimivostih, kar pa tudi lahko, če se ustrezno pripraviš, izvedeš sam.
Recimo dva primera, v Rimu in Benetkah. Če ti je bil všeč roman Angeli in demoni, greš lahko v Rimu po sledeh te zgodbe. Imajo veliko tovrstnih vodenih ogledov, ampak greš mirno lahko sam.
Mimogrede, za veliko mest obstajajo tudi zvočni vodiči oziroma programi za talefon, ki te vodijo po mestu in razlagajo zanimivosti. Veliko bolj uporabno od klasičnega vodiča in vodene skupine turistov.
V Benetkah bi pa kot turistični vodnik vzel knjigo Marka Pogačnika Skrivnost Benetk. Ne zato, ker bi verjel v njegove geomantične fantazije, ampak ker je en tak zelo zanimiv alternativni pogled na Benetke. Različne skulpture, tudi zelo "neznane", in arhitekturo razlaga na zelo izviren način.
Pa še en primer, ko imam ravno pri roki fotke - v Tokiju turistične agencije redko organizirajo ogled ribje tržnice (največje na svetu), sploh pa ne ob petih zjutraj, ko je dražba. Se moraš kar sam zorganizirati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()
alešhojs ::
Tole glede Grčije pa ne zavajaj oziroma ne delaj nekih banalnih primerjav. V glavni sezoni te praktično 550€ pride samo čarterski let iz Brnika, komplet s polpenzionom in prevozom do hotela si pa bolj pri 1500€/osebo/7nočitev v glavni sezoni in to s cenejšimi hoteli. Tako da za 550€ si ti bil v Grčiji leta 2021 čisto izven glavne sezone v nekem poceni hotelu, s tem da si cel teden ležal v bližini hotela na ležalniku.
Ne zavajam, 550€ drugi teden septembra (kar je idealen čas za Grčijo) leta 2021 preko Intelekte, letalska vključena, prevoz do in iz hotela, polpenzion, hotel Santa Maria, otok Lefkada.
Ja, ni hotel s 5*, ampak pri mojih obiskih grških otokov iz hotela z motorčkom štartam ob 9-10ih in me do večera ni nazaj.
Če si pa ti med tistimi, ki se v Grčiji cel dan svaljkajo po ležalnikih in iz bazena gledajo morje, pa verjamem, da težko prideš čez pod jurja na osebo.
Daj okapi ne seri.
Ti boš začutil tamkajšnje okolje in ljudi; pa kaj še... ti si turist ki bo po 14 dneh zapustil tisto deželo in ljudi in to bo to. Konec zgodbe.
Pa tudi tvoje lajnanje da lahko vse sam prebereš; ja tudi vse lahko pogledaš preko interneta in niti ne greš na potovanje.
Torej tudi tu nimaš pointa.
Pa alternativni ogledi so še vedno samo alternativni, za vaške posebnosti. Znamenitosti to točno tiste in vsem znane, tu ni nobene alternativne filozofije.
Tako da samo prenehaj nakladat...
Ti boš začutil tamkajšnje okolje in ljudi; pa kaj še... ti si turist ki bo po 14 dneh zapustil tisto deželo in ljudi in to bo to. Konec zgodbe.
Pa tudi tvoje lajnanje da lahko vse sam prebereš; ja tudi vse lahko pogledaš preko interneta in niti ne greš na potovanje.
Pa alternativni ogledi so še vedno samo alternativni, za vaške posebnosti. Znamenitosti to točno tiste in vsem znane, tu ni nobene alternativne filozofije.
Tako da samo prenehaj nakladat...
gruntfürmich je izjavil:
Daj okapi ne seri.Zate je to očitno tako, ker v življenje še nisi šel v tujih krajih zvečer v kafič, kamor hodijo lokalci, na pir, in z njimi kakšno besedo ali dve spregovoril. In očitno nikoli na potovanju v tujih krajih nisi kakšnega domačina spoznal, se z njim spoprijateljil...
Ne ocenjuj drugih po sebi.
gruntfürmich je izjavil:
Sem lepo napisal, v čem je zame smisel, da vidiš nekaj v živo. Ker samo po prebranem, ali videnem na zaslonu, velikokrat ne moreš dobiti pravega vtisa o stvari. V Istanbulu grem pogledat Hagio Sofio zato, da v živo dobim vtis, kako veličastna zgradba je, ne potrebujem pa tam vodiča, da mi razlaga, da so jo zgradili pred 1500 leti in da je do vrha kupole 55 m. Ali pa še en primer - vsi smo že na tv videli kolonijo morskih levov, mrožev, tjulnjev... Ampak samo tisti, ki so jo videli v živo od blizu, vedo, kako hudo smrdi tam, pa koliko je v koloniji mrvih mladičev.
Če hočeš začutiti kako lokalci živijo, moraš tam živeti z njimi.
Saj večerni piri razvežejo jezik, in marsikaj zveš.
Za pravi občutek moraš pa tam živeti in delati.
Bil po parih nemških in belgijskih mestih, pa sem ugotovil, da to ni zame...
Saj večerni piri razvežejo jezik, in marsikaj zveš.
Za pravi občutek moraš pa tam živeti in delati.
Bil po parih nemških in belgijskih mestih, pa sem ugotovil, da to ni zame...
Miki N ::
Ma to lovlenje nekih "doživetij" po svetu se mi zdi dokaj "boomerish" - neka zunanja fascinacija z esotiko. Pol pa že bolj štekam seks turiste, tisto ima saj nek rep in glavo.
Po prostitutke ni treba v tujino.
Pa moras biti zaplankan, da te ne zanima kako je kje drugje. Od pokrajine, hrane, do ljudi.
No,eni tud v McDonalds hodijo, Al pa prisegajo zgolj na dunajca in pomfrit.
Pa moras biti zaplankan, da te ne zanima kako je kje drugje. Od pokrajine, hrane, do ljudi.
No,eni tud v McDonalds hodijo, Al pa prisegajo zgolj na dunajca in pomfrit.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
Ni to zaplankanost je pač way-of-life.
Nekateri pač niso za to, ali pa se jim zdi brez zveze. Saj na koncu ugotoviš, da je povsod eno in isto sranje. Greš pač tja, kjer se dobro počutiš na dopustu.
Če rad seksaš z Azijskami, greš pač na sex turizem v Azijo. Kakor komu paše.
Ta fama odkrivanje novih držav z agencijami je samo lupljenje folka in striženje ovc... Enim pa pač to ustreza, pa naj gredo. in plačajo...
PunkDude ::
gruntfürmich je izjavil:
Odvisno kaj je za človeka dragulj.
Ni to zaplankanost je pač way-of-life.
Nekateri pač niso za to, ali pa se jim zdi brez zveze. Saj na koncu ugotoviš, da je povsod eno in isto sranje. Greš pač tja, kjer se dobro počutiš na dopustu.
Če rad seksaš z Azijskami, greš pač na sex turizem v Azijo. Kakor komu paše.
Ta fama odkrivanje novih držav z agencijami je samo lupljenje folka in striženje ovc... Enim pa pač to ustreza, pa naj gredo. in plačajo...
Kje si bil najdlje?
gruntfürmich je izjavil:
Odvisno kaj je za človeka dragulj.
Dovolj mi je npr. sonči vzhod v Angkor Watu. In nebeska npr pica v Ostuniju. Al pa zrezek pod crno-kalskim mostom. Al pa pir na Khao Sanu. Al pa kofe v Albaniji. Ali pa...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kuglvinkl ()
Kje si bil najdlje?
- Eno leto v Hamburgu.
- Pol leta v Bruslju.
- Eno leto Muenchen (1 teden gor/1 teden doma).
- 3 leta v Frankfurtu (1 teden gor/1 teden doma na začetku, eno leto, kasneje manj gor).
- V Londonu in okolici pa skupaj praktično 2 meseca/leto tam 10 let.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kaj je point turističnih agencij? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 19228 (4211) | Miki N |
» | Turistični obisk revnih krajev (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 5606 (3645) | WizzardOfOZ |
» | Cena dopusta lastna režija vs agencijaOddelek: Loža | 3133 (1217) | Utk |
» | potovati sam ali raje cakat?Oddelek: Loža | 3251 (1563) | Smartydug |
» | Popotniške počitniceOddelek: Loža | 5261 (4821) | rainyman |