» »

Dopust/potovanje z agencijo ali v lastni reziji

Dopust/potovanje z agencijo ali v lastni reziji

kuglvinkl ::

Iz neke druge debate.

Torej, smo različni, tudi po tem, kako potujemo.

Eni kupimo karte sami in poklikamo nastanitve v naprej ali na licu mesta, drugi pa gredo z agencijo iz vrste razlogov.

So plusi in minusi za oba tipa.

Povejte, kako hodite in delite pro tips and tricks:).
Your focus determines your reallity

DamijanD ::

Hmm v bistvu sploh še nisem nikamor šel z agencijo :D (če odmislimo kakšne OŠ/SŠ izlete)

MIHAc27 ::

Jaz sem šel po moje 2x z agencijo.
1x v Mehiko za medene, drugič pa v grčijo (oboje se je šlo za 2 tedna, po celi državi).
Plus agencije je seveda, da ti ni treba nič načrtovat. Plačaš in greš.

Sedaj raje potujemo z AD. Mi vzame načrtovanje pote kar nekaj časa, je pa res... da so dopusti potem top in vsi zadovoljni.

telexdell ::

Ko sem bil mlajši sem raje potoval v lastni režiji. Sedaj pa hodim okrog skoraj izključno prek agencij. Na ta način mi ni treba razmišljati kako bom prišel od točke A do B, kje bom spal...Ker so vodniki agencij profesionalci in vodijo skupaj z lokalnimi vodiči vidiš tudi kaj, kar bi sam mogoče spregledal, zveš kaj o zgodovini, ozadjih... Če pa potuješ sam pa večkrat greš mimi kakšne zanimivosti, lahko nevede zaideš na nevarna področja, ob kulturnih dogodkih največkrat ne veš, za kaj se sploh gre...Po drugi strani pa so nepredvidljivost in presenečenja ravno čar solo potovanj. Moraš nekajkrat preizkusiti oboje pol pa vidiš razliko.
Čeprav so ob načrtovanju potovanja preko agencije občutno dražja končni račun ni več tako različen. Pri agenciji je približni kočni strošek jasen že pred pričetkom potovanja. V solo režiji pa se začetni budget ali zaradi prilagajanja načrtov med potovanjem ali kakšne nepredvidene težave lahko precej preseže, zato moraš imeti več finančne rezerve.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Yossarian ::

Oboje je v redu. Brez agencije sem recimo potoval po Toskani, Provansi, ZDA, Sri Lanki, pa še bi se kaj našlo. Z agencijo sem bil recimo v Maroku, Peruju, pa še bi se kaj našlo.

Zadnje čase raje potujem z agencijo (sploh izven zahodne civilizacije), predvsem zato, ker sem tu in tam šel mimo kakšne znamenitosti, saj nisem vedel za njo (telexdell je lepo napisal). Če pa grem na potovanje sam (beri z družino), pa si za izhodišče vzamem kakšno potovanje od agencije in si po tem prikrojim svoje potovanje.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Hudobec82 ::

Šel Tajsko, Kambodžo, Laos sam. Tud cel Bl. vzhod sm prelutal sam sam in še kje. Pa mi je žal. Po cele dneve se ukvarjaš s tem, na ker avtobus/vlak boš šel in kje boš spal. Ko prideš na kak site samo gledaš. Noben ti nič ne pove, te nikamor ne usmeri in nič. 90% cajta zagoniš za nič v deželi z neverjetno zgodovino na drugem koncu sveta. Sploh v tisih cajtih brez neta je blo res stresno in mem.

Kar je blo agencijskih potovanj je bla vedno dežela predstavlena tako kot se zagre. Malo tega, malo onga, malo izležavanja malo ogledov, malo šopinga.

Tudi cena je bla agencijska praviloma zmerej nižja. Agencije majo zmerej pogodbe z nastanitvami in se jih držijo. Ko greš sam, res lahko dobiš kje kej res ultra pocen, ampak te bo nasledn dan en mirno uplačkal za 10 kratnik. Enako je s prevozi.

Nekje se je med folkom prjela ideja, da če ne greš sam nisi true popotnik. Ne doživiš prave dežele. Bullshit. Kt da smo leta 1950. Ko prideš z aviona na kakem Tajskem to pograbjo lokalni turistični delavci za vse 4 in te pitajo in pedenajo da res ni.

WizzardOfOZ ::

Lansko leto Islandija za 8 dni. Agencija je hotela 8700EUR brez hrane.
V lastni režiji nas je potem prišlo vse skupaj 3300EUR
letalske karte - 800EUR
mobilna hiška 5 dni 800EUR
hotel 3 dni - 500EUR
rentacar - 1200EUR
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

Sparkxl ::

Da greš po EU z agencijo moraš rea bit ultra nesposoben in lasten denar ti smrdi.
Ker vse kar moraš znat je gmaps, booking in skyscanner. Konec.

Izven naše civilizacije pa je druga pesem. Sem sicer šel na tajsko v lastni režiji, bilo je vse ok, ampak naslednjič bi raje šel z agencijo

Midva sva šla v Maroko sama z lastnim avtom, pa sva prevozila nekih 5000km po Maroku. Brez enega problema. Tako da tudi izven naše "civilizacije" ni neke panike. Samo poznati moraš malo običaje, da se "skriješ" v povprečje in se ne smeš "ven metat", da ne postaneš opažen s strani kakih lopovov.

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Problem potovanja z agencijo je, da si vezan na skupino in program. Vedno se koga čaka in izgublja čas. Ko hočeš kje kaj bolj v miru pogledati, se pa mudi in je treba naprej. Ali če si hočeš vzeti čas za fotografiranje - pozabi. Programi so večinoma narejeni za "povprečnega turista", kar običajno pomeni, da nihče ni povsem zadovoljen - vsakemu (malo bolj zahtevnemu) se bo zdelo, da je česa preveč in česa premalo. Za moj način potovanja so programi praviloma tudi preveč natrpani. Banalen primer - prideš v Pariz in je v enem dnevu treba videti Eifflov stolp, Louvre, Monmartre, Latinsko četrt... Da bi šel na Pere-Lachaise na Morrisonov grob, pa ni časa.;)

Mene recimo nikoli ne skrbi, da bi prezrl kakšno zanimivost, ker prej pogledam, kaj je kje zanimivega in kaj od tega me res zanima. Turistični vodiči ti pa kažejo in razlagajo en kup stvari, od katerih jih morda pol sploh ni res, druga polovica te ne zanima, tako ali tako pa do naslednjega dne vse pozabiš.;)

Izjema so specializirane agencije, oziroma specializirana potovanja - recimo namenjena fotografom, ljubiteljem umetnostne zgodovine, arheologije... Ampak ta potovanja so praviloma tudi precej dražja od običajnih turističnih.

Pred par leti smo s prijatelji šli na Sejšele. Najprej smo se prijavili za potovanje z agencijo, ampak je par tednov pred odhodom potovanje odpadlo, ker ni bilo dovolj prijavljenih (pogost primer pri bolj pocenskih agencijah, kar imajo razpisanih en kup potovanj, potem pa izpeljejo samo tiste z veliko prijavljenimi). Pa smo potem šli samostojno in je bilo precej bolje (kar se programa tiče, oziroma stvari, ki smo jih videli) in celo malo ceneje.

Je pa seveda treba nekaj več truda pri organizaciji, zlasti če greš v kraje, kjer ne moreš vsega vnaprej rezervirati prek Bookinga.

Je pa z agencijo običajno nekaj ceneje, če si sam. Ker najem avta je recimo poceni, če potujejo 3, 4 skupaj, če si sam, pa pride drago (v primerjavi z javnim prevozom, oziroma tistim, ki ga organizira agencija). Tudi spanje je dražje, ker je običajno cena za sobo enaka, če si sam, ali pa sta v njej 2-3 (razen če greš na skupna ležišča v hostlu).

Če si sam, je tudi nekaj drugih neprijetnosti na potovanju. Sediš s prtljago v kafiču in čakaš na avtobus ali trajekt. Hočeš iti na wc in nočeš pustiti prtljage ob mizi. Ali pa na plaži - boš pustil denarnico, telefon, fotoaparat brez nadzora in šel v vodo? Če potuješ z agencijo, so tu sopotniki, če potuješ sam, se moraš pa znajti drugače.

tikitoki ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Midva sva šla v Maroko sama z lastnim avtom, pa sva prevozila nekih 5000km po Maroku. Brez enega problema. Tako da tudi izven naše "civilizacije" ni neke panike. Samo poznati moraš malo običaje, da se "skriješ" v povprečje in se ne smeš "ven metat", da ne postaneš opažen s strani kakih lopovov.

Niti najmanjse moznosti nimas, da ne vos izstopal

tikitoki je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Da si turist, te bodo v Maroku takoj prepoznali. Lahko pa se malo potrudiš, da ne izpadeš neotesan turist.;)

tikitoki ::

Ja. Lahko ne delas stvari, ki lokalce mocno motijo, in SE izogibas dejavnostim, ki te izpostavijo dodatnim tveganjem.

Ne mores pa ostati neopazen, Ker izstopas k 2 metrski crnc v prekmurju.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

bm1973 ::

Agencija ali privat organizacija potovanja je pač odvisna od par faktorjev.

1. Cena - koliko je agencija dražja. Če je cena tam-tam, potem je že vprašanje.
2. Tip potovanja - letaš okoli ali imaš eno bazo nekje.
3. Sam program - kaj ti agencija nudi poleg prevoza in spanja. Kako je organizirano? So, recimo, vstopnice v ceni?
4. Kje boš spal - dostikrat se lahko zgodi, da spiš nekje izven destinacije potovanja in se moraš na spanje voziti. Recimo, sam sem šel 1x v Amsterdam, agencija uredila spanje v enem kampu izven, kamor so nas vozili z busom.
5. Kako je s hrano? Če uredijo prehrano, ali dajo kak jedilnik vnaprej?

Za kake eksotične, oddaljene destinacije zna biti ponudba agencije, prevoz/letalo plus hotel, ceneje kot bi iskal sam. >Seveda, če ne loviš poceni letov tja, ampak ko imaš 1x froce in delaš, je to malo težje...

Kolega šel na Maldive, kupil samo letalsko karto, tam pa apartma preko AirBnB. Hrana, pijača v lokalnih štacunah plus rentacar. 2x ceneje vse skupaj...

tikitoki je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

Če se normalno obnašaš, če si spoštljiv in se ne preseravaš, hkrati pa odbijaš ponudbe, ko ti hočejo kaj prodati, se s tabo ne bodo dost ukvarjal in si v povprečju (v celotni severni afriki je enako).

Sparkxl je izjavil:

Ker vse kar moraš znat je gmaps, booking in skyscanner. Konec.

A Kayak kdo uporablja? Izkušnje?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj je point turističnih agencij? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13719081 (4064) Miki N
»

Turistični obisk revnih krajev (strani: 1 2 )

615564 (3603) WizzardOfOZ
»

potovati sam ali raje cakat?

263231 (1543) Smartydug
»

Potovanja po svetu (strani: 1 2 )

6222437 (13246) VolkD
»

Popotniške počitnice