» »

Kateri USB ključek za hranjenje certifikata?

Kateri USB ključek za hranjenje certifikata?

makucv ::

Dolga leta sem imel SanDisk Cruzer Titanium ključek, gor Portable Apps in browser z digitalnim certifikatom, da sem ga lahko uporabljal na več računalnikih.
Zdaj je čas za zamenjavo zato sprašujem ali priporočate kak ključek, ki je oz. bo približno tako dolgo večen kot je tale.
Kapaciteta ni relevantna, ker je lahko majhna.
Za ostale namene uporabljam n nekih plastik fantastik ključkov, največ sicer SanDiskovih od 32-128GB, z USB A in C.
Niso neki, plastični so čudni, kovinski pa se grejejo.
Kaj naj kupim za ta namen?

starfotr ::

SanDisk Extreme PRO

Samo ta nima USB C kolikor vidim.

Fino je če ima oba USB A in C.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: makucv ()

starfotr ::

Polno ime je SanDisk Extreme PRO Dual Drive

Han ::

Kupil tega patriota. Neki mi štekajo aplikacije od portableapps, ga bom preformatiral na NTFS najprej.

Če bodo tudi po formatu težave, izbriši ključ z imageUSB -> Zero USB drive.

Po "hard" formatu na NTFS dela brez težav.

Karen ::

Če imaš samo "image" s portableapps, zakaj ne kupiš dveh ključkov (100% varnosti ne boš dobil nikoli, Sandiski, Patrioti ipd. so sicer lahko razred nad ostalimi, pa vendar). Če rabiš samo za ta namen je velikost nebistvena, torej tudi dva ključka nista ne vem kakšen strošek (pišeš da imaš "nebroj" ostalih, jaz bi vrgel v en kontejner en tak image s Portableapps in browser s certifikatom in ga dal v mapo Veracrypt skupaj z VC-jem ki ga zaženeš in mountaš kontejner, pa daš lahko na vsakega od teh ključkov ki jih uporabljaš - tudi če izgubiš enega ali crkne ni kakšne posebne škode - v teoriji ti še preklic certa vedno ostane če bi bila panika, samo dvomim da pri dobrem geslu za kontejner bi lahko do česarkoli prišlo).

Sploh ne vem več v čem je težava. Ključek sem že 2 formatiral, ko naložim pratbleapps, nekaj časa dela, ob naslednji montaži ključka pa je ali pokvarjen file sistem, ali rum time error ali manjka nek dll, skratka ne vem več kaj je narobe.
Mogoče je ključek pokvarjen?

Ker če zaženem chkdsk D: /f /r najde en kup napak in jih popravlja. To se ne bi smelo dogajat, zato mislim, da je ključeč zanič.

3man ::

Zakaj nimaš certifikatov na Yubikey-ju?

MadMax ::

S patriotom sem jaz zaključil že dobro desetletje nazaj.
Od treh zadev crknile 3. (2 ključka in ram)
Od ključkov imam sicer že od nekdaj kopije, ram mi je pa še podatke na disku z=bal.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Testiraj še s ključem drugega proizvajalca, Patriota pa "povozi" z imageUSB kot sem napisal 31.1.2025.

Če z drugim ključem deluje ok, je Patriot defekten.

pegasus ::

makucv je izjavil:

priporočate kak ključek, ki je oz. bo približno tako dolgo večen kot je tale.
No name random obesek za ključe, 8MB iz konca 90ih let, dela še danes za točno ta namen.

8 MB? Lahko sploh kaj uporabnega shraniš gor? >:D

˙janezvalva ::

jaz imam tega:
https://www.qscd.eu/usb-tokens/usb-toke...
z varnostnim elementom za digitalni podpis, itd