Forum » Kaj kupiti » Kateri CMR HDD 2TB (ali še raje več)?
Kateri CMR HDD 2TB (ali še raje več)?
C3l3b0rn ::
Pozdravljeni,
zanima me kateri HHD 2TB (ali še raje več) pod 120€ (obvezno CMR) in, da je še vedno v prodaji priporočate? Vse kar gledam po slovenskih trgovinah je SMR, ki pa ne pride v poštev zaradi preslabe hitrosti in zanesljivosti.
Disk bo za v PC in bo služil kot sekundarni disk (poleg SSDja) za multimedijo + igre.
Hvala in lp
zanima me kateri HHD 2TB (ali še raje več) pod 120€ (obvezno CMR) in, da je še vedno v prodaji priporočate? Vse kar gledam po slovenskih trgovinah je SMR, ki pa ne pride v poštev zaradi preslabe hitrosti in zanesljivosti.
Disk bo za v PC in bo služil kot sekundarni disk (poleg SSDja) za multimedijo + igre.
Hvala in lp
chucki ::
Wd red pro so cmr. Cena okoli 120 eur za 2tb
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti
Zgodovina sprememb…
- spremenil: chucki ()
Vanadium ::
Toshiba P300 3TB je CMR. Sem jih imel dolgo časa v svojem NAS potem pa sem jih zamenjal za WD RED PRO 4tb, ker sem le te dobil po dobri ceni. Toshibe še dan danes delujejo b.p. pri sorodnikih v računalnikih.
Tu si lahko filtriraš diske po tipu:
https://geizhals.eu/?cat=hde7s&xf=3772_...
Tu si lahko filtriraš diske po tipu:
https://geizhals.eu/?cat=hde7s&xf=3772_...
Hvala za odgovore. V naših trgovinah tako ostaneta samo WD Red in Seagate IronWolf. Oboje sicer dela na samo 5400 obratov, kar pomeni nekoliko manjšo hitrost. Se pa oboje dobi 4TB za cca 125€ Glede na to, da sta to NAS diska, me zanima ali je to res tako glasno, kot nekateri govorijo? Bo zadeva preglasila hladilnike v drugače zelo tihem PCju z i5 9400F in GF 4060?
Toshibo P300 3TB sem pa enega sicer našel v tuji trgovini, ampak ima kot vidim samo 64MB predpomnilnika (WD in Seagate 256MB), bi znalo to biti ozko grlo pri branju/pisanju? Dela pa za razliko od WD in SG vsaj na 7200 obratov...
Kaj bi vi vzeli na mojem mestu glede na opisano: 4TB WD, oziroma Seagate ali 3TB Toshibo?
Toshibo P300 3TB sem pa enega sicer našel v tuji trgovini, ampak ima kot vidim samo 64MB predpomnilnika (WD in Seagate 256MB), bi znalo to biti ozko grlo pri branju/pisanju? Dela pa za razliko od WD in SG vsaj na 7200 obratov...
Kaj bi vi vzeli na mojem mestu glede na opisano: 4TB WD, oziroma Seagate ali 3TB Toshibo?
Han ::
3,5" HDD je glasen, 5400 načeloma nekoliko manj kot 7200 rpm. Precej tišji je 2,5" HDD, a ker so večinoma vsi SMR, se postaraš, predno se kaj skopira, pa še zanesljivost je vprašljiva.
Jaz sem odstranil vse HDD iz PC ohišja takoj ko so bili na voljo 2 TB SSD Crucial MX500.
Jaz sem odstranil vse HDD iz PC ohišja takoj ko so bili na voljo 2 TB SSD Crucial MX500.
Danes dobiš za dobrih 100 eur 2 TB NVMe M.2 SSD, ki je za igre neprimerno boljši kot klasičen SATA SSD, kaj šele glasen HDD polž.
Mogoče sem se malo nerodno izrazil. Zanima me koliko je HDD za NAS glasnejši od navadnih "old school" hddjev, na netu berem, da so zelo (eni pravijo celo, da so že moteči) in da se precej grejejo. HDDje uporabljam že 27 let in do zdaj nisem imel še nobenega, ki bi bil (pre)glasen, ampak to so bili vsi navadni za PC. Trenutno imam noter poleg nvmeja še 12 let staro Barracudo 2TB in se je praktično ne sliši. Ampak to je stara zadeva, še crm.
Še en NVME ali SATA SSD ne pride v poštev, ker želim, da podatki ostanejo gor tudi, če zadeva ni dejansko priklopljena na štrom par let (mogoče bom zadevo čez nekaj let vzel ven in imel gor backup).
Še en NVME ali SATA SSD ne pride v poštev, ker želim, da podatki ostanejo gor tudi, če zadeva ni dejansko priklopljena na štrom par let (mogoče bom zadevo čez nekaj let vzel ven in imel gor backup).
Nikonja ::
Ni univerzalnega pravila kateri so glasni in kateri ne, npr Seagate Exos so glasni ko drek, nekateri WD Red niti ne tolk.... Ampak če iščeš samo 2TB potem je neumnost kupovat karkoli drugega kot SSD, posebej ko so cenovno podobni ali so SSD dejansko cenejši (lani sm na Amazonu dobil Samsungov 980pro 2TB za 95 eur)
Ampak če inzistiraš na HDD potem si kupi kakšnega externega in ga priklopi po želji takrat ko ga dejansko rabiš
https://www.amazon.de/-/en/Western-Digi...
Ampak če inzistiraš na HDD potem si kupi kakšnega externega in ga priklopi po želji takrat ko ga dejansko rabiš
https://www.amazon.de/-/en/Western-Digi...
Takim zunanjim WD diskom bi se jaz izognil. Bolj zanesljivo je kupiti klasičen CMR disk in ga zapakirati v kvalitetno SATA-USB 3.x ohišje.
Ales ::
... potem si kupi kakšnega externega in ga priklopi po želji takrat ko ga dejansko rabiš ...
Interni disk se komot pošlje v spanje, ko ni v uporabi. Pravzaprav se ga lahko samodejno pošlje v spanje že po vklopu računalnika.
Če gre za disk za backup recimo ali le občasno dnevno uporabo, pa bi drugače bil vseskozi prižgan, je to čisto OK rešitev za doma.
Ti profi diski so kar glasni, je pa čisto odvisno od ohišja in okolice, koliko se bo to slišalo. So glasni, niso pa to cirkularji...
Pri vseh proizvajalcih navajajo tudi glasnost v specifikacijah. Če nič drugega, je podatek dovolj, da se primerja s kakim obstoječim, za občutek.
JH84 ::
Do 4GB so SSD konkretno cenejši od HDD, tako da je res brezzveze. Časi ko sem dobil HDD 1TB plavga WD-ja za 30 EUR, so mimo....Plus tega mi gredo malo na živce, če disk ni bil v uporabi in dostopam do neke mape na njemu, je malo lag-a preden se odpre...pa seveda tudi oddajo malo zvoka
4GB in več so potem HDD spet cenejši...
4GB in več so potem HDD spet cenejši...
kixs ::
Imam en 8TB Seagate Archive HDD, ki naj bi imel SMR tehnologijo. Ampak, ko zapisujem nanj, ne opazim kaksnih upocasnitev. Hitrost zapisovanja je konstantna z variacijo nekaj procentov. Res zapisujem samo vecje filete velikosti od 400MB do nekaj GB.
Sem našel in naročil enega IronWolfa 6TB z 7200 obrati za cca 130€
Mislim, da bo to to
ST6000VN0033:
https://www.seagate.com/www-content/dat...
Še enkrat hvala vsem za pomoč!
Mislim, da bo to to
ST6000VN0033:
https://www.seagate.com/www-content/dat...
Še enkrat hvala vsem za pomoč!
DamijanD ::
HDD: cena na TB zadnje čase pada v podobnem razmerju kot pri GPUju zmogljivost na porabo - torej ne pada: če hočeš več, moraš plačat/porabit več
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | zunanji disk (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 12653 (3561) | Rias Gremory |
» | Kateri trdi disk kupiti HDDOddelek: Kaj kupiti | 3113 (1219) | kuglvinkl |
» | Trdi diski velikosti 4 TB imajo vsi večinoma hitrost samo 5400 RPM?Oddelek: Kaj kupiti | 1410 (1047) | bluefish |
» | Trdi diski 2019 - število plošč (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 11478 (7365) | GR2 |
» | Kateri HDDOddelek: Kaj kupiti | 2413 (1337) | SmeskoSnezak |