Forum » Problemi človeštva » Vlada 2022-? aka. "Ali Golob kompenzira?" 4.0
Vlada 2022-? aka. "Ali Golob kompenzira?" 4.0
Temo vidijo: vsi

Scaramouche3 ::
Uber prihaja v Slovenijo.
https://www.24ur.com/novice/slovenija/u...
Kaj to pomeni, konec ostalih taksistov..?

FireSnake ::
111111111111 je izjavil:
"Problem" pri takšni filozofiji (s katero načeloma tudi ni nič narobe, če tako želimo) je podpiranje popolne monitizacije kulture in kulturnikovih stvaritev. Torej, čeravno lahko neka umetnina pripomore slovenskemu zavedanju, prepoznavnosti, kulturni pismenosti, razsvetljenstvu slovenskega duha idr, idr... so to zgolj mehki učinki, na katere se ne more in ne lima cene, koristi pa so in država jih priznava... Ampak lej, kulturnik... narod je ocenil, da če zadeve ne znaš pretopit v ca$h, se gladko.... j....
Jebi se ti in kultura.
Ne. narod je precenil da je DOVOLJ. Najnižje plače so šle malo gor. Najvišje so udarile v strop. Naslednji zakon naj bi še razširil privilegije manjšine. Zakaj?
Vlada je ocenila da jaz ne znam s svojim denarjem, zato bom s 1.6.2025 plačeval pri plači še nekaj deset €zraven. Zaradi Goloba mi ostane manj denarja v denarnici, ker ga bo očitno država porabila bolje. Za?
Še eno propadlo stavbo? Za nagrade kulturnikom? Za višanje plač poslancem? Za uničevanje zdrastva? Za obdavčitev kriptovalut?
Vsi se napajate iz gospodarstva. Najbolje da vse skupaj crkne, pa bomo videli kdo bo pregural. Kulturniki ali delavci.
Dejansko je tole zelo lepo napisano.
Golobja hunta uničuje vse! Tudi gospodarstvo. Iz katerega se napaja.
Pernati bedak bo na vseh področjih naredil toliko škode, da tega v 30 letih ne bo možno sanirati.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Hec ::
111111111111 je izjavil:
"Problem" pri takšni filozofiji (s katero načeloma tudi ni nič narobe, če tako želimo) je podpiranje popolne monitizacije kulture in kulturnikovih stvaritev. Torej, čeravno lahko neka umetnina pripomore slovenskemu zavedanju, prepoznavnosti, kulturni pismenosti, razsvetljenstvu slovenskega duha idr, idr... so to zgolj mehki učinki, na katere se ne more in ne lima cene, koristi pa so in država jih priznava... Ampak lej, kulturnik... narod je ocenil, da če zadeve ne znaš pretopit v ca$h, se gladko.... j....
Jebi se ti in kultura.
Ne. narod je precenil da je DOVOLJ. Najnižje plače so šle malo gor. Najvišje so udarile v strop. Naslednji zakon naj bi še razširil privilegije manjšine. Zakaj?
Vlada je ocenila da jaz ne znam s svojim denarjem, zato bom s 1.6.2025 plačeval pri plači še nekaj deset EURzraven. Zaradi Goloba mi ostane manj denarja v denarnici, ker ga bo očitno država porabila bolje. Za?
Še eno propadlo stavbo? Za nagrade kulturnikom? Za višanje plač poslancem? Za uničevanje zdrastva? Za obdavčitev kriptovalut?
Vsi se napajate iz gospodarstva. Najbolje da vse skupaj crkne, pa bomo videli kdo bo pregural. Kulturniki ali delavci.
Pernati bedak bo na vseh področjih naredil toliko škode, da tega v 30 letih ne bo možno sanirati.
Se pravi, kriterij, da je zate "lepo napisano" je, da avtor laze, kot lazes sam?
Namrec, v 4 stavkih, si se zlagal 3x. Ce se ne strinjas, navedi vire.
Moderacija, prosim, da taksna zavajanja na forumu brisete.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.
Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: 111111111111 ()

fur80 ::
111111111111 je izjavil:
Jebi se ti in kultura.
Vlada je ocenila da jaz ne znam s svojim denarjem, zato bom s 1.6.2025 plačeval pri plači še nekaj deset EURzraven. Zaradi Goloba mi ostane manj denarja v denarnici, ker ga bo očitno država porabila bolje. Za?
Se pravi, kriterij, da je zate "lepo napisano" je, da avtor laze, kot lazes sam?
Joško nimaš pojma. Poglej našo sposobno Bratuškovo, ki je zajebala testiranja, ki nas bo stalo še 300 miljonov, potem pa prideš še tožba na Eu sodišču za človekove pravice, ki jo boš prav tako ti plačal! In ti trdiš, da so se Nemci k nam v Jugoslavijo hodili učiti. Si zmeden, ali samo zblojen? Veš kaj bi naredilo avstrijskemu nadzorniku nad delom v tem primeru, zaprli bauštelo takoj!
Javno pismo turških delavcev na drugem tiru: Živimo kot v zaporu
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/javn...
Kdo je bral tukaj plan dela in izračune, kot pri Teš 6, so bili vsi pijani ali samo neumni?
Potem pa vlada rešuje invalidsko firmo v vrednosti 100 000EUR, tukaj bodo spušili pa ti rečem da pol miljarde na koncu, s katero bi laho financirali X10 invalidnih firm.
Plačale bodo pa vse to preko davkov honorarne delavke na OnlyFans!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()

111111111111 je izjavil:
Jebi se ti in kultura.
Joško nimaš pojma. Poglej našo sposobno Bratuškovo, ki je zajebala testiranja, ki nas bo stalo še 300 miljonov, potem pa prideš še tožba na Eu sodišču za človekove pravice, ki jo boš prav tako ti plačal! In ti trdiš, da so se Nemci k nam v Jugoslavijo hodili učiti. Si zmeden, ali samo zblojen? Veš kaj bi naredilo avstrijskemu nadzorniku nad delom v tem primeru, zaprli bauštelo takoj!
Potem pa vlada rešuje invalidsko firmo v vrednosti 100 000EUR, tukaj bodo spušili pa ti rečem da pol miljarde na koncu, s katero bi laho financirali X10 invalidnih firm.
In? Kaj sanjas, a pricakujes postene politike? Ves cas se zgovarjate, kaksni so, pozabljate pa recimo na robcke z gumicami, ki jih je prodajala prejsnja vlada.
Te vase neumnosti, niso niti razlog, da jih ne bi volil. Ker tako ali tako, bodo to poceli vsi. Pritozuj se raje nad razlikami z drugimi vladami. Tukaj vam pa zmanjka.
Za razliko od vseh ostalih vlad, pa Golobova vlada dejansko nekaj dela. Kar za vse SDSove, ne bi mogel reci.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: 111111111111 ()

111111111111 je izjavil:
Jebi se ti in kultura.
In? Kaj sanjas, a pricakujes postene politike? Ves cas se zgovarjate, kaksni so, pozabljate pa recimo na robcke z gumicami, ki jih je prodajala prejsnja vlada.
Absolutno! Kaj misliš, da mi ni bilo smešno in da se nisem zgražal. Treba jim je nastaviti ogledalo vsem.

Absolutno! Kaj misliš, da mi ni bilo smešno in da se nisem zgražal. Treba jim je nastaviti ogledalo vsem.
Ne se nisi zgrazal. Pac imamo prvo vlado po zacetnih LDSovih, ki se je dejansko spravila nekaj narediti, ti bi pa tisto vasko svojat od SDSa ustoliceval, da bodo kradli enako kot te, naredili pa ne bojo nic oz. bodo - najmanj unicili javno zdravstvo do konca, tako kot so javno zobozdravstvo.
3 vlade je ze imel Jansa. Niti enkrat ni naredil nic koristnega.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: delavec44 ()

111111111111 je izjavil:
Jebi se ti in kultura.
Ne se nisi zgrazal. Pac imamo prvo vlado po zacetnih LDSovih, ki se je dejansko spravila nekaj narediti, ti bi pa tisto vasko svojat od SDSa ustoliceval, da bodo kradli enako kot te, naredili pa ne bojo nic.
Treba jim je nastaviti ogledalo vsem. Vsake 4 leta se mora menjati vlada 1x leva, 1x desna, dokler ne bo ena delala dobro, tista si zasluži potem mogoče 8 let, potem pa spet gledati pod prste in menjava. Razen, če bodo kot pri Drnovšku leva in desna (LDS + SLS), takrat jih je treba še posebej imeti na sumu.
Ne more Bratuškova biti ministrica lepo te prosim in imeti miljarde pod sabo, ki jih deli, če ni vodila niti lokalne trgovinice s kruhom in igračkami.
Kot bi mene s srednjo šolo dali vodit IBM, ker bi me pač nekdo tja porinil.
Zgodovina sprememb…

Ne se nisi zgrazal. Pac imamo prvo vlado po zacetnih LDSovih, ki se je dejansko spravila nekaj narediti, ti bi pa tisto vasko svojat od SDSa ustoliceval, da bodo kradli enako kot te, naredili pa ne bojo nic.
Treba jim je nastaviti ogledalo vsem. Vsake 4 leta se mora menjati vlada 1x leva, 1x desna, dokler ne bo ena delala dobro, tista si zasluži potem mogoče 8 let, potem pa spet gledati pod prste in menjava. Razen, če bodo kot pri Drnovšku leva in desna (LDS + SLS), takrat jih je treba še posebej imeti na sumu.
Ne more Bratuškova biti ministrica lepo te prosim in imeti miljarde pod sabo, ki jih deli, če ni vodila niti lokalne trgovinice s kruhom in igračkami.
Lepe zelje, zal pa na desnici ni niti ene stranke, ki bi bila sposobna karkoli narediti. V 30 letih so delali samo sranje in skodo.
Ne mores imeti enkrat leve in enkrat desne stranke v vladi, ce je vse kar imas na desni samo kup skodljivcev.
Tako ali tako, pa ne vem o kaksnih levih strankah govoris, Golob je cista zmerna desnica.
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: delavec44 ()

Lepe zelje, zal pa na desnici ni niti ene stranke, ki bi bila sposobna karkoli narediti. V 30 letih so delali samo sranje in skodo.
Ne mores imeti enkrat leve in enkrat desne stranke v vladi, ce je vse kar imas na desni samo kup skodljivcev.
Pa daj za ministra za infrastrukturo vsaj enega gradbinca, ki je imel vsaj enkrat v roki eno gradbišče, ki je izpeljal 1 projekt z plusom, ki je ratal in to v roku. Pa koji kurac nas briga, če se je sestava gradbišča tam spremenila, če gora in teren ni tak kot so si izmislili, če so jim to že prej dopovedovali, ne ona je šla poslušati največjega sluzavca, ki je najlepše govoril. Pa ona se je sama predlagala za evropsko komisarko, potem pa angleško ni znala, pa jao ženska, pa mene bi bilo sram še za svetnika na občini kandidirat.
Zgodovina sprememb…

kamiKaZaA ::
Delati ali ne?
»Zakaj bi delal, sem že 21 let na socialni.« Znani slovenski politik ponorel: To bomo »spucal!«
Zmago Jelinčič Plemeniti spregovoril o lenuhih, ki izkoriščajo socialne transferje.
https://www.slovenskenovice.si/novice/s...
»Zakaj bi delal, sem že 21 let na socialni.« Znani slovenski politik ponorel: To bomo »spucal!«
Zmago Jelinčič Plemeniti spregovoril o lenuhih, ki izkoriščajo socialne transferje.
https://www.slovenskenovice.si/novice/s...

CiClon ::
No sej vse jasno, Kordiš je zmerna levica, Levica al pa SD so sredina, Golob je že zmerna desnica, vse ostalo so pa fašisti in nacisti. Če zmagajo ti, smo vsi v Treblinki na gretju. Kdaj je to ratala troll tema?
al je to tema za nezabavno verzijo Shintota brez hudač in s tabletami?

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CiClon ()

Pa daj za ministra za infrastrukturo vsaj enega gradbinca, ki je imel vsaj enkrat v roki eno gradbišče, ki je izpeljal 1 projekt z plusom, ki je ratal in to v roku. Pa koji kurac nas briga, če se je sestava gradbišča tam spremenila, če gora in teren ni tak kot so si izmislili, če so jim to že prej dopovedovali, ne ona je šla poslušati največjega sluzavca, ki je najlepše govoril. Pa ona se je sama predlagala za evropsko komisarko, potem pa angleško ni znala, pa jao ženska, pa mene bi bilo sram še za svetnika na občini kandidirat.
Lej, jaz se s tem strinjam (oz. iz ciste prakse, se ne strinjam: minister je managerska funkcija in koliko tehnikalcev je sposobnih dejansko voditi folk, pa verjetno sam ves, dobri managerji, s tehnicnim znanjem, so v IT sektorju zlata vredni in so bolj redki od diamantov (ker ugotovijo, da lahko vec zasluzijo, ce gredo v tehnicno prodajo, ki je dejansko najbolj zazeljen in placan kader), v 30 letih sem imel mogoce dva, tri. Dvomim, da je v gradbenistvu kaj drugace.), ampak realnost je pa realnost.
Poglej recimo Jankovica. Tip je dejansko ogromno naredil za Ljubljano in preprican sem, da se je tudi nakradel. In kaj bos zdaj, odrezal nekoga, ki dobro dela in krade, za nekega Hojsa, ki je popolnoma nesposoben in pokvarjen, do obisti, zraven pa se krade?
Zdaj si pa poglej, kaj vse proti Jankovicu imajo za povedati, razni protagonisti na tem forumu. Pac, pobozne zelje v politiki letijo se slabse kot svinje, ker so ljudje preneumni, da bi lahko ocenili kaj imajo in kaj so realne moznosti, da bi lahko dobili. Ja, saj v idealnem svetu, bi Jankovic samo dobro delal in nic nakradel, star bi bil pa 30 in poln delavnega elana in (da zadovoljim se fasisticne drkamoze) bil Slovenec po obeh straneh, ampak NIMAMO idelanega sveta. In hkrati, nimamo cloveka, ki bi ustrezal idealnemu Jankovicu - se huje, nimamo niti pribljizka.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Hec ()

kingsix ::
Naj me nekdo pomiri glede prispevka za dolgotrajno oskrbo...torej če sem prav razumel: samozaposleni plačamo 2% na dohodek. Torej na 100k dohodka vsak plača na letni ravni dodatnih 2000€ v javno blagajno?
Kaj so totalno fukjeni??
Kaj so totalno fukjeni??

kingsix ::
https://data.si/blog/dolgotrajna-oskrba...
Prispevek za dolgotrajno oskrbo bo znašal 1 % bruto plače za zaposlene in za delodajalce. Na primer, če ima posameznik bruto plačo 2.000 €, bo moral mesečno za ta prispevek vplačati približno 20 eur. Upokojenci bodo plačevali 1 % od svoje neto pokojnine, samozaposleni pa 2 % svojih prihodkov. To pomeni, da bodo k financiranju dolgotrajne oskrbe, ne glede na status, prispevali vsi državljani.
Prispevek za dolgotrajno oskrbo bo znašal 1 % bruto plače za zaposlene in za delodajalce. Na primer, če ima posameznik bruto plačo 2.000 €, bo moral mesečno za ta prispevek vplačati približno 20 eur. Upokojenci bodo plačevali 1 % od svoje neto pokojnine, samozaposleni pa 2 % svojih prihodkov. To pomeni, da bodo k financiranju dolgotrajne oskrbe, ne glede na status, prispevali vsi državljani.

Mato989 ::
Bruto plača =/= prihodek sp, samo to bom povedal...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

MojsterX ::
Prispevek za dolgotrajno oskrbo bo znašal 1 % bruto plače za zaposlene in za delodajalce. Na primer, če ima posameznik bruto plačo 2.000 EUR, bo moral mesečno za ta prispevek vplačati približno 20 eur. Upokojenci bodo plačevali 1 % od svoje neto pokojnine, samozaposleni pa 2 % svojih prihodkov. To pomeni, da bodo k financiranju dolgotrajne oskrbe, ne glede na status, prispevali vsi državljani.
to ne gre za financiranje dolgotrajne oskrbe, ker dolgotrajne oskrbe SPLOH NI, ni ljudi, ni kadra, ni načrta kam gre denar, ni ločenega računa kje se denar zbira, ni ničesar. Ta denar gre sam in izključno za plačo politikov in Golobovih potaknjencev, ki so si jo dvignili plačo na 8000EUR.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: MojsterX ()

Za vire pa res ne bo težava. Na desetine ti jih lahko dam.
In te neumnosti so samo do 21. maja 2024.
Klikni me nežno!
Pa prijetno branje!

V kratkem pa pričakuj še drugi del.
za nekega Hojsa
Za jajota in SDS (o katerim vseskozi sanjaš) si odpri svojo temo, in se spucaj tja, in nehaj smetiti tukaj.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FireSnake ()

HA HA HA!
K zmanjšanju škode in ublažitvi hladne prhe je prispeval še poštenjak opanković:
https://siol.net/novice/slovenija/janko...
K zmanjšanju škode in ublažitvi hladne prhe je prispeval še poštenjak opanković:
https://siol.net/novice/slovenija/janko...

tomlin ::
Tako ali tako, pa ne vem o kaksnih levih strankah govoris, Golob je cista zmerna desnica.
trol ringo gobezda neumnosti.
Napake levih vlad v Sloveniji:
1. Zadolževanje brez reform
Leve vlade so pogosto povečale javno porabo brez ustreznih strukturnih reform. Primer je vlada Marjana Šarca (LMŠ), ki je v času gospodarske rasti zvišala stroške države, namesto da bi okrepila rezerve in izvedla nujne reforme (zdravstvo, pokojninski sistem, javna uprava).
2. Zdravstvo – status quo za lobije
Kljub dolgoletnim obljubam o reformi zdravstva so leve vlade (Šarec, Bratušek, Golob) raje ohranjale sistem, ki koristi interesnim skupinam, zlasti v javnem zdravstvu. Rezultat: čakalne vrste so daljše, zdravniki bežijo, sistem je kaotičen.
3. Neučinkovitost pri črpanju evropskih sredstev
Vlada Alenke Bratušek je bila v času svoje kratke vladavine precej neučinkovita pri črpanju evropskih sredstev. Tudi vlada Roberta Goloba je zaostajala za prejšnjo Janševo vlado pri izvedbi projektov iz sklada za okrevanje in odpornost.
4. Ideološki kadrovski cunami
Tako vlada Šarca kot Goloba sta se hitro lotili množičnih menjav kadrov v upravah, medijih, in državnih podjetjih, pogosto na ideološki osnovi in brez jasnih meril sposobnosti. Primer: menjava celotnega vodstva RTV in številne sporne kadrovske poteze v energetiki.
5. Privilegiranje radikalne manjšine
Vlada Roberta Goloba je v koalicijo vključila ekstremno Levico, ki ima komaj za pragom volilni rezultat, in ji kljub temu dala pomembna ministrstva (sociala, kultura). Rezultat: ideološko radikalne poteze, ki povzročajo razkol v družbi, brez koristi za večino.
6. Populizem brez resnih rešitev
Primer: Golobova "božičnica" za upokojence – ni sistemska rešitev, ampak enkratna poteza pred volitvami. Hkrati ni jasnega načrta, kako dolgoročno stabilizirati pokojninsko blagajno.
7. Zanemarjanje gospodarstva
Leve vlade pogosto obremenjujejo podjetništvo z dodatnimi davki in regulacijami (npr. predlogi o dodatnih obdavčitvah nepremičnin, kapitalskih dobičkov). To zavira razvoj in ustvarjanje delovnih mest.
8. Prelaganje odgovornosti in pomanjkanje dolgoročne vizije
Leve vlade pogosto nimajo konsistentne strategije za prihodnost – vsaka nova vlada začne znova, ukinja projekte predhodnikov (tudi koristne), kar vodi v stagnacijo.
In kar se tiče Goloba kot »zmerne desnice«:
To je iz trte zvita trditev. Golob vodi vlado s podporo Levice in SD, s politiko, ki je v mnogih pogledih levičarska: povečana javna poraba, ideološke kadrovske menjave, poudarek na "solidarnosti", centralizacija države. Če je to "zmerna desnica", potem nimaš pojma, kaj desnica sploh je.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman

Pozitivne točke desnosredinskih vlad v Sloveniji:
Učinkovito črpanje EU sredstev (2020-2022)
Janševa vlada je med epidemijo pripravila in začela izvajati načrt za okrevanje in odpornost, s katerim je Slovenija prejela 1,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev. Projekti (npr. vodovod, infrastruktura, digitalizacija) so dejansko stekli, za razliko od prejšnjih levih vlad.
Hitro in organizirano spopadanje z epidemijo
V težkih razmerah (covid-19) je vlada sprejemala ukrepe za ohranitev gospodarstva (PKP zakonodaja, pomoč podjetjem, ohranjanje delovnih mest), ki so preprečili socialni in ekonomski zlom. Gospodarski padec je bil nižji od povprečja EU.
Davčne razbremenitve dela
V letih 2021-2022 je Janševa vlada postopoma zvišala splošno dohodninsko olajšavo in s tem razbremenila plače, predvsem srednji razred. Levica je te ukrepe kasneje razveljavila.
Investicije v infrastrukturo
Desnosredinske vlade so spodbujale gradnjo cest, posodabljanje železnic, vlaganje v domove za ostarele, zdravstvene domove in šole. Janševa vlada je začela projekt izgradnje 16 domov za starejše po vsej državi - prvi so zdaj v zaključni fazi.
Okrepitev vojske in policije
Janševa vlada je začela dolgoročni načrt modernizacije Slovenske vojske, povečala sredstva za opremo in izboljšala pogoje dela za vojake in policiste - kar je ključno za varnost države.
Digitalizacija javne uprave
Uvedeni so bili novi e-upravni portali, razširjene e-storitve, načrti za digitalizacijo sodstva in zdravstva. Prvič po dolgih letih se je premaknilo tudi pri uvedbi elektronskih napotnic in e-kartonov.
Konzistentna zunanja politika
Desnosredinske vlade so zagovarjale evroatlantsko usmeritev, sodelovanje z ZDA, srednjo Evropo in podpirale demokratične režime. V času Janše je Slovenija vodila EU Svet z jasnim tonom, medtem ko so leve vlade pogosto plavale brez kompasa.
Večja odgovornost in manj populizma
Desne vlade so bile praviloma bolj previdne pri zapravljanju davkoplačevalskega denarja (vsaj v primerjavi z Golobovim razmetavanjem z božičnicami, birokratskimi bonbončki in strankarskim kadrovanjem).
Učinkovito črpanje EU sredstev (2020-2022)
Janševa vlada je med epidemijo pripravila in začela izvajati načrt za okrevanje in odpornost, s katerim je Slovenija prejela 1,8 milijarde evrov nepovratnih sredstev. Projekti (npr. vodovod, infrastruktura, digitalizacija) so dejansko stekli, za razliko od prejšnjih levih vlad.
Hitro in organizirano spopadanje z epidemijo
V težkih razmerah (covid-19) je vlada sprejemala ukrepe za ohranitev gospodarstva (PKP zakonodaja, pomoč podjetjem, ohranjanje delovnih mest), ki so preprečili socialni in ekonomski zlom. Gospodarski padec je bil nižji od povprečja EU.
Davčne razbremenitve dela
V letih 2021-2022 je Janševa vlada postopoma zvišala splošno dohodninsko olajšavo in s tem razbremenila plače, predvsem srednji razred. Levica je te ukrepe kasneje razveljavila.
Investicije v infrastrukturo
Desnosredinske vlade so spodbujale gradnjo cest, posodabljanje železnic, vlaganje v domove za ostarele, zdravstvene domove in šole. Janševa vlada je začela projekt izgradnje 16 domov za starejše po vsej državi - prvi so zdaj v zaključni fazi.
Okrepitev vojske in policije
Janševa vlada je začela dolgoročni načrt modernizacije Slovenske vojske, povečala sredstva za opremo in izboljšala pogoje dela za vojake in policiste - kar je ključno za varnost države.
Digitalizacija javne uprave
Uvedeni so bili novi e-upravni portali, razširjene e-storitve, načrti za digitalizacijo sodstva in zdravstva. Prvič po dolgih letih se je premaknilo tudi pri uvedbi elektronskih napotnic in e-kartonov.
Konzistentna zunanja politika
Desnosredinske vlade so zagovarjale evroatlantsko usmeritev, sodelovanje z ZDA, srednjo Evropo in podpirale demokratične režime. V času Janše je Slovenija vodila EU Svet z jasnim tonom, medtem ko so leve vlade pogosto plavale brez kompasa.
Večja odgovornost in manj populizma
Desne vlade so bile praviloma bolj previdne pri zapravljanju davkoplačevalskega denarja (vsaj v primerjavi z Golobovim razmetavanjem z božičnicami, birokratskimi bonbončki in strankarskim kadrovanjem).
M. Friedman
M. Friedman

Gregor P ::
bbbbbb2024 je izjavil:
Ne vem sicer, kaj je s temi ljudmi, ampak ločil se je tudi Boštjančič:... in zato nam je hotel sedaj Boštjančič "uvaliti" kripto zakon, da bo za namene sodnega postopka ločitve končno lahko izvedel, koliko kripta je nagrabila njegova žena
https://siol.net/trendi/zvezde-in-slavn...

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Robert Golob, predsednik Vlade Republike Slovenije, se je v času svojega mandata soočil s številnimi kritikami na različnih področjih. Spodaj je povzetek glavnih očitkov, ki so se pojavili v javnosti:
? Zdravstvo
Podaljševanje čakalnih dob: Kljub obljubam o skrajšanju čakalnih vrst se te še naprej podaljšujejo. Obljubljeno je bilo, da bodo državljani v 30 dneh prišli do specialista, vendar se to ni uresničilo.
Pomanjkanje osebnih zdravnikov: Ljudje še vedno čakajo v dolgih vrstah za vpis k splošnemu zdravniku, kar kaže na neizpolnjene obljube o zagotavljanju osebnega zdravnika vsakemu državljanu.
Ukinitev Urada za centralno cenovno evidenco: Ta poteza naj bi povzročila višje cene medicinskih pripomočkov in opreme v primerjavi z drugimi evropskimi državami.
Kaos v ZD Slovenska Bistrica: Velika gneča pred Zdravstvenim domom Slovenska Bistrica je bila pripisana vodstvu zavoda, kar kaže na težave v organizaciji primarnega zdravstva.
? Črpanje evropskih sredstev
Slabo črpanje sredstev EU: Slovenija je v obdobju 2021-2027 uspela dodeliti le 14,4 % razpoložljivih kohezijskih sredstev, porabila pa je le 0,7 %, kar jo uvršča na rep držav članic EU.
Zamude pri izplačilih iz evropskih skladov: Zaradi zamude pri sprejemanju pokojninske reforme bo Slovenija doživela velike zamude pri izplačilih iz bruseljske blagajne v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.
Pomurske Novice
Neobjavljanje javnih razpisov: Vlada že dve leti ni objavila nobenih javnih razpisov, kar je povzročilo stagnacijo pri črpanju evropskih sredstev.
Pomurske Novice
? Gospodarstvo in upravljanje
Brutalno kadrovanje: Vlada naj bi izvajala obsežno kadrovanje na vseh ravneh javnega sektorja, pogosto imenovala nekdanje sodelavce in družinske prijatelje predsednika vlade.
Uvajanje novih davkov: Kljub neizkoriščenim evropskim sredstvom vlada uvaja nove davke, kar dodatno obremenjuje davkoplačevalce.
Neizpolnjevanje reformnih mejnikov: Slovenija še ni izpolnila nobenega od reformnih mejnikov, ki so med pogoji za financiranje načrta za okrevanje, kar kaže na pomanjkanje vizije in odgovornosti.
? Korupcija in politični pritiski
Obtožbe o političnem pritisku na policijo: Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je obtožila Goloba, da je izvajal pritisk pri kadrovskih odločitvah v policiji. Zaradi teh obtožb je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) proti Golobu sprožila preiskavo.
Kritike glede centralizacije moči: Nekateri mediji so Golobu očitali, da vodi državo v slogu "Država, to sem jaz", kar naj bi kazalo na centralizacijo moči in pomanjkanje odprtega političnega dialoga ter vključevanja različnih družbenih akterjev v odločanje.
? Obnova po poplavah
Zaostala obnova po poplavah: Poleg zdravstva je vlada Roberta Goloba kritizirana tudi za počasno obnovo po poplavah. Prebivalcem zaselka Struge v Občini Luče še vedno ni znano, ali se lahko vrnejo domov ali se morajo preseliti.
Portal24
? Mediji in nadzorne institucije
Podreditev nadzornih in represivnih institucij: Ena najočitnejših potez Golobove vlade je tudi zmanjševanje proračunskih sredstev za ključne nadzorne institucije, kot sta Računsko sodišče RS in Državni svet RS. Pri tem je šlo za politično motivirano kazen zaradi njihove kritike vladnih politik.
Demokracija
Vladanje z dekreti in ignoriranje parlamenta: Pod Golobovo vlado se tako pogosto dogaja, da so ključni zakonski predlogi sprejeti brez širšega dialoga in brez ustreznega upoštevanja relevantne stroke in opozicije.
Demokracija
? Izobraževanje in varnost
Neučinkovitost pri obvladovanju medvrstniškega nasilja: Premier Golob je priznal, da pri obvladovanju medvrstniškega nasilja nismo posebej učinkoviti, vendar konkretnih rešitev še ni bilo predstavljenih.
Sobotainfo.com
? Zdravstvo
Podaljševanje čakalnih dob: Kljub obljubam o skrajšanju čakalnih vrst se te še naprej podaljšujejo. Obljubljeno je bilo, da bodo državljani v 30 dneh prišli do specialista, vendar se to ni uresničilo.
Pomanjkanje osebnih zdravnikov: Ljudje še vedno čakajo v dolgih vrstah za vpis k splošnemu zdravniku, kar kaže na neizpolnjene obljube o zagotavljanju osebnega zdravnika vsakemu državljanu.
Ukinitev Urada za centralno cenovno evidenco: Ta poteza naj bi povzročila višje cene medicinskih pripomočkov in opreme v primerjavi z drugimi evropskimi državami.
Kaos v ZD Slovenska Bistrica: Velika gneča pred Zdravstvenim domom Slovenska Bistrica je bila pripisana vodstvu zavoda, kar kaže na težave v organizaciji primarnega zdravstva.
? Črpanje evropskih sredstev
Slabo črpanje sredstev EU: Slovenija je v obdobju 2021-2027 uspela dodeliti le 14,4 % razpoložljivih kohezijskih sredstev, porabila pa je le 0,7 %, kar jo uvršča na rep držav članic EU.
Zamude pri izplačilih iz evropskih skladov: Zaradi zamude pri sprejemanju pokojninske reforme bo Slovenija doživela velike zamude pri izplačilih iz bruseljske blagajne v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.
Pomurske Novice
Neobjavljanje javnih razpisov: Vlada že dve leti ni objavila nobenih javnih razpisov, kar je povzročilo stagnacijo pri črpanju evropskih sredstev.
Pomurske Novice
? Gospodarstvo in upravljanje
Brutalno kadrovanje: Vlada naj bi izvajala obsežno kadrovanje na vseh ravneh javnega sektorja, pogosto imenovala nekdanje sodelavce in družinske prijatelje predsednika vlade.
Uvajanje novih davkov: Kljub neizkoriščenim evropskim sredstvom vlada uvaja nove davke, kar dodatno obremenjuje davkoplačevalce.
Neizpolnjevanje reformnih mejnikov: Slovenija še ni izpolnila nobenega od reformnih mejnikov, ki so med pogoji za financiranje načrta za okrevanje, kar kaže na pomanjkanje vizije in odgovornosti.
? Korupcija in politični pritiski
Obtožbe o političnem pritisku na policijo: Nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar je obtožila Goloba, da je izvajal pritisk pri kadrovskih odločitvah v policiji. Zaradi teh obtožb je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) proti Golobu sprožila preiskavo.
Kritike glede centralizacije moči: Nekateri mediji so Golobu očitali, da vodi državo v slogu "Država, to sem jaz", kar naj bi kazalo na centralizacijo moči in pomanjkanje odprtega političnega dialoga ter vključevanja različnih družbenih akterjev v odločanje.
? Obnova po poplavah
Zaostala obnova po poplavah: Poleg zdravstva je vlada Roberta Goloba kritizirana tudi za počasno obnovo po poplavah. Prebivalcem zaselka Struge v Občini Luče še vedno ni znano, ali se lahko vrnejo domov ali se morajo preseliti.
Portal24
? Mediji in nadzorne institucije
Podreditev nadzornih in represivnih institucij: Ena najočitnejših potez Golobove vlade je tudi zmanjševanje proračunskih sredstev za ključne nadzorne institucije, kot sta Računsko sodišče RS in Državni svet RS. Pri tem je šlo za politično motivirano kazen zaradi njihove kritike vladnih politik.
Demokracija
Vladanje z dekreti in ignoriranje parlamenta: Pod Golobovo vlado se tako pogosto dogaja, da so ključni zakonski predlogi sprejeti brez širšega dialoga in brez ustreznega upoštevanja relevantne stroke in opozicije.
Demokracija
? Izobraževanje in varnost
Neučinkovitost pri obvladovanju medvrstniškega nasilja: Premier Golob je priznal, da pri obvladovanju medvrstniškega nasilja nismo posebej učinkoviti, vendar konkretnih rešitev še ni bilo predstavljenih.
Sobotainfo.com

S pernatim se je brez veze pogovarjati, ker ne razume nič!
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije vladi pravkar predstavlja svoje najpomembnejše zahteve. Letos so jih zbrali kar 139. V prvem delu Foruma obrti in podjetništva, ki poteka v Ljubljani, pogovor poteka s predsednikom vlade Robertom Golobom, v drugem delu pa bodo o ukrepih razpravljali s predstavniki političnih strank.
Vseeno gospodarstvo nekako poskuša. Zahtev je 139.
Vir:
https://siol.net/novice/slovenija/obrtn...
Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije vladi pravkar predstavlja svoje najpomembnejše zahteve. Letos so jih zbrali kar 139. V prvem delu Foruma obrti in podjetništva, ki poteka v Ljubljani, pogovor poteka s predsednikom vlade Robertom Golobom, v drugem delu pa bodo o ukrepih razpravljali s predstavniki političnih strank.
Vseeno gospodarstvo nekako poskuša. Zahtev je 139.
Vir:
https://siol.net/novice/slovenija/obrtn...

c3p0 ::
Saj on bi že, ampak mora po počitnicah hodit s svojo konkubino. Morda naslednji mandat, bedakov, ki ga bodo volili je še vedno polno.

audio ::

GregiB ::
bedakov, ki ga bodo volili je še vedno polno.
Wrong... bedakov, ki bi volili kandelabra, je še vedno premalo... potem se pa voli tisto, kar ni kandelaber...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

delavec44 ::

mtosev ::
https://www.rtvslo.si/slovenija/umar-ka...
Umar: Kakovost življenja v Sloveniji je visoka. Nadoknaditi bi morali zaostanek pri produktivnosti.
Davčni sistem je ugodnejši za podjetja v spodnjem delu distribucije
Poročilo Umarja ugotavlja, da Slovenija ostaja gospodarsko stabilna srednje razvita država EU-ja, vendar s precejšnjim zaostankom pri produktivnosti dela. Premoženjska in plačna neenotnost sta med najmanjšimi v EU-ju, kakovost življenja je visoka.
Umar: Kakovost življenja v Sloveniji je visoka. Nadoknaditi bi morali zaostanek pri produktivnosti.
Poročilo Umarja ugotavlja, da Slovenija ostaja gospodarsko stabilna srednje razvita država EU-ja, vendar s precejšnjim zaostankom pri produktivnosti dela. Premoženjska in plačna neenotnost sta med najmanjšimi v EU-ju, kakovost življenja je visoka.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Kanban ::
https://www.rtvslo.si/slovenija/umar-ka...
Poizkusimo še drugače, iz istega članka.
Tudi davčni sistem je v Sloveniji ugodnejši za podjetja v spodnjem delu distribucije. "Bolj ko se premikaš proti visoki produktivnosti, kjer se zahtevajo visoko plačana delovna mesta, bolj imaš problem," je povzel.
Če hočemo doseči standard, ki si ga želimo, moramo torej po njegovih besedah preiti na na znanju temelječo družbo, ki maksimizira svoje potenciale. Če bi denimo izobrazbeno strukturo tujcev, ki jih zaposlujemo, spremenili v korist višješolsko in visoko izobraženih, bi se to v kar nekaj odstotnih točkah BDP-ja odrazilo v večjem blagostanju za nas, je dejal.
Povedal je še, da je obseg investicij v Sloveniji prenizek.
pismenosti mladih so se poslabšale, a ostale nad povprečjem EU-ja, ustvarjalnost mladih pa je med najnižjimi v EU-ju

Polda ::
Golob je totalni debil.
Golob najavil, da se bodo lahko tujci pri nas zaposlili že s turistično vizo. Potem pa naj bi si rihtali papirje.
Golob najavil, da se bodo lahko tujci pri nas zaposlili že s turistično vizo. Potem pa naj bi si rihtali papirje.

Predlog SDS za razveljavitev zakona iz leta 1974, ki omogoča dodatke k pokojninam za "posebne zasluge", je korak v pravo smer, če želimo vzpostaviti bolj pravičen in pregleden pokojninski sistem. Temelj pokojnin bi moral biti enak za vse - dolžina zavarovalne dobe in vplačani prispevki. Vse drugo odpira vrata političnim in ideološkim zlorabam.
Vlada tudi po referendumski zaušnici volivcev še naprej vztraja pri obrambi podobnih privilegijev. Jasno je, da gre bolj za ohranjanje zgodovinskih povezav in nagrajevanje "naših", kot pa za resnično skrb za pravičnost. Privilegiji se branijo z vsemi sredstvi.
Slovenija potrebuje modernizacijo sistema, ne podaljševanja sence preteklosti. Če želimo enakost, potem naj enaka pravila veljajo za vse - brez izjem.
Vlada tudi po referendumski zaušnici volivcev še naprej vztraja pri obrambi podobnih privilegijev. Jasno je, da gre bolj za ohranjanje zgodovinskih povezav in nagrajevanje "naših", kot pa za resnično skrb za pravičnost. Privilegiji se branijo z vsemi sredstvi.
Slovenija potrebuje modernizacijo sistema, ne podaljševanja sence preteklosti. Če želimo enakost, potem naj enaka pravila veljajo za vse - brez izjem.
M. Friedman
M. Friedman

https://www.dnevnik.si/novice/slovenija...
Mi, socialisti! Mihe Kordiša za referendum o obrambnih izdatkih
Referendumsko vprašanje bi se glasilo: "Ali ste za to, da Republika Slovenija poveča obrambne izdatke nad raven v letu 2024?"
Mi, socialisti! Mihe Kordiša za referendum o obrambnih izdatkih
Referendumsko vprašanje bi se glasilo: "Ali ste za to, da Republika Slovenija poveča obrambne izdatke nad raven v letu 2024?"
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: FireSnake ()

Utk ::
Premoženjska in plačna neenotnost sta med najmanjšimi v EU-ju, kakovost življenja je visoka.
Ti si živ dokaz za to. Brez dneva delovne dobe pri 40ih živiš kot bubrek v loju. Proti tisti zgornji 1/3, ki ima povprečno plačo in več, kaj šele 2/3, ki nima.
Sej nimam nič proti, hvala bogu, samo ne lepi mi člankov o enakosti, davkih in podobnem, ker nimaš pojma o ničemur o tem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Gregor P ::
Da, 90. člen Ustave.
Referenduma ni dopustno razpisati:
- o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč,
- zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna, …
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

A ni to nedovoljeno?
Referendumi o davkih in vojski?
Je to dovoljeno?
Ne. Ustava RS in zakonodaja jasno določata, da referendum o zakonih, ki urejajo obrambo države, ni dopusten, če gre za nujne ukrepe za zagotovitev obrambe države.
Natančneje:
• 74. člen Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi pravi, da referendum ni dopusten o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države.
Kaj to pomeni v praksi?
Če gre za splošen zakon o organizaciji ali financiranju Slovenske vojske, še posebej, če ga vlada utemelji kot nujen za obrambo države, referendum ni dopusten.
Primer iz prakse:
Leta 2020 je Levica že poskušala zbrati podpise za referendum o investicijah v vojsko (2. faza nabave vojaške opreme v vrednosti okoli 780 milijonov evrov), a je Državni zbor to preprečil, ker je šlo za zakon, ki naj bi urejal nujne obrambne ukrepe. Ustavno sodišče je odločilo, da referendum ni dopusten.
Zaključek:
Predlog Mihe Kordiša za referendum o oboroževanju vojske se politično sliši dobro njegovemu volilnemu telesu, vendar je pravno nedopusten. Zelo verjetno bi bil zavrnjen bodisi v DZ ali na Ustavnem sodišču, kot že v preteklosti.
M. Friedman
M. Friedman

Kordiša res ne maram. V Levici so se pravilno odločili ko so mu pokazali vrata

A ni to nedovoljeno?
Je to dovoljeno?
Ne. Ustava RS in zakonodaja jasno določata, da referendum o zakonih, ki urejajo obrambo države, ni dopusten, če gre za nujne ukrepe za zagotovitev obrambe države.
Natančneje:
• 74. člen Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi pravi, da referendum ni dopusten o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države.
Kaj to pomeni v praksi?
Če gre za splošen zakon o organizaciji ali financiranju Slovenske vojske, še posebej, če ga vlada utemelji kot nujen za obrambo države, referendum ni dopusten.
Primer iz prakse:
Leta 2020 je Levica že poskušala zbrati podpise za referendum o investicijah v vojsko (2. faza nabave vojaške opreme v vrednosti okoli 780 milijonov evrov), a je Državni zbor to preprečil, ker je šlo za zakon, ki naj bi urejal nujne obrambne ukrepe. Ustavno sodišče je odločilo, da referendum ni dopusten.
Zaključek:
Predlog Mihe Kordiša za referendum o oboroževanju vojske se politično sliši dobro njegovemu volilnemu telesu, vendar je pravno nedopusten. Zelo verjetno bi bil zavrnjen bodisi v DZ ali na Ustavnem sodišču, kot že v preteklosti.
Spet ti je chatgpt napisal.
Ampak si spregledal eno besedo v članku - "posvetovalni"
Aja čist mimogrede Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi sploh nima 74. členov. Da boš vedel za naprej, ko sprašuješ chatgpt o slovenski zakonodaji.
Da, 90. člen Ustave.
- o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč,
- zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah ter o zakonu, ki se sprejema za izvrševanje državnega proračuna, …
In o katerih zakonih bi Kordiš razpisal referendum? Dejte se naučit vsaj brat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CiClon ()

A ni to nedovoljeno?
Je to dovoljeno?
Natančneje:
Kaj to pomeni v praksi?
Primer iz prakse:
Zaključek:
Spet ti je chatgpt napisal.
Ampak si spregledal eno besedo v članku - "posvetovalni"
Aja čist mimogrede Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi sploh nima 74. členov. Da boš vedel za naprej, ko sprašuješ chatgpt o slovenski zakonodaji.
Da, 90. člen Ustave.
In o katerih zakonih bi Kordiš razpisal referendum? Dejte se naučit vsaj brat.
Preberi še enkrat! Kordiš namerava preprečiti nakup orožja, ne gobezda o zakonu.
in še 1x:
Primer iz prakse:
Zaključek:
M. Friedman
M. Friedman

Utk ::
Kaj je s tabo? Kako ne ločiš posvetovalnega referenduma o neki splošni stvar, ne konkretnem zakonu, od naknadnega referenduma o zakonu.

Ja še trikrat prepiši, kar ti je chatgpt sestavil in bo to kar pišeš magično postalo res.
Evo iz prve novice o tem na googlu:
"Levica in SD sta danes v državni zbor vložili več kot 28 tisoč podpisov, kar je podlaga za zbiranje 40 tisoč podpisov za razpis referenduma glede zakona o investicijah v vojsko."
In od danes:
"Kordiš je za STA pojasnil, da bodo najprej zbirali podpise, nato pa bo sam kot poslanec, kar mu omogoča poslovnik DZ, v parlamentarni postopek vložil predlog za razpis posvetovalnega referenduma."
Zdej pa lepo poguglaj (brez chatgpt) kaj je to zakonodajni referendum in kaj je to posvetovalni referendum.
"Levica in SD sta danes v državni zbor vložili več kot 28 tisoč podpisov, kar je podlaga za zbiranje 40 tisoč podpisov za razpis referenduma glede zakona o investicijah v vojsko."
In od danes:
"Kordiš je za STA pojasnil, da bodo najprej zbirali podpise, nato pa bo sam kot poslanec, kar mu omogoča poslovnik DZ, v parlamentarni postopek vložil predlog za razpis posvetovalnega referenduma."
Zdej pa lepo poguglaj (brez chatgpt) kaj je to zakonodajni referendum in kaj je to posvetovalni referendum.

Kaj je s tabo? Kako ne ločiš posvetovalnega referenduma o neki splošni stvar, ne konkretnem zakonu, od naknadnega referenduma o zakonu.
Seveda ločim med zakonodajnim (naknadnim) in posvetovalnim referendumom – ampak nehaj se delat pametnega, če v resnici samo manipuliraš.
Tvoja "poanta" je popolnoma zgrešena. Posvetovalni referendum ni neka magična obvozna cesta okoli ustave. Samo zato, ker nima neposrednih pravnih posledic, še ne pomeni, da ga lahko razpišeš o čemerkoli. Če bi bilo tako, bi jutri nekdo predlagal posvetovalni referendum o izstopu iz NATA, pa o odpravi meja, pa o izročitvi Gorenjske Avstriji — tudi to bi bila "splošna vprašanja", a ustavno povsem nesmiselna.
Kordiš zelo dobro ve, kaj počne: zlorablja institut posvetovalnega referenduma za politično blokado vojaških nakupov, in to pod krinko "javnega mnenja". Vsebinsko je to popolnoma enako, kot če bi želel zakon blokirati neposredno.
In ne, Ustavno sodišče in DZ nista dolžna razpisati posvetovalnega referenduma, če ocenita, da posega na ustavno varovana področja, kot so obramba in mednarodne obveznosti. To ni Facebook anketa.
Tako da če že trolaš, si vsaj priskrbi celotno sliko. Sicer pa hvala, ker si s tem manevrom potrdil, da nimaš protiargumenta glede nedopustnosti referenduma o oboroževanju – zato zdaj bežiš v formalistično meglo.
M. Friedman
M. Friedman

In zakaj ne bi smel razpisati posvetovalnega referenduma o izstopu iz Nata?
Kot prvo - kdo razpiše in kdo odloča o razpisu posvetovalnega referenduma?
Sicer pa seveda spet bluziš.
"Ustava jasno omejuje dopustnost zakonodajnega referenduma. Med drugim določa, da razpis zakonodajnega referenduma ni mogoč o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah, v to pa spada tudi RTV-naročnina. Tako zakonodajni referendum o tem vprašanju ne bi bil dopusten, je za 24ur.com pojasnil ustavni pravnik Igor Kaučič. Medtem pa zakonodaja bolj ohlapno definira posvetovalni referendum, ki je po Kučičevih besedah bolj kvalificirano javno mnenje o določenem vprašanju, preden o njem odloči DZ. In razpis posvetovalnega referenduma je o RTV-prispevku dopusten, saj je na posvetovalni referendum mogoče dati vsako vprašanje, ki je v pristojnosti odločanja v DZ."
Zakaj točno naj ne bi smel razpisati tega kordiševega referenduma veš samo ti. Kolk je to smiselno, je pa drugo vprašanje.
Kot prvo - kdo razpiše in kdo odloča o razpisu posvetovalnega referenduma?
Sicer pa seveda spet bluziš.
"Ustava jasno omejuje dopustnost zakonodajnega referenduma. Med drugim določa, da razpis zakonodajnega referenduma ni mogoč o zakonih o davkih, carinah in drugih obveznih dajatvah, v to pa spada tudi RTV-naročnina. Tako zakonodajni referendum o tem vprašanju ne bi bil dopusten, je za 24ur.com pojasnil ustavni pravnik Igor Kaučič. Medtem pa zakonodaja bolj ohlapno definira posvetovalni referendum, ki je po Kučičevih besedah bolj kvalificirano javno mnenje o določenem vprašanju, preden o njem odloči DZ. In razpis posvetovalnega referenduma je o RTV-prispevku dopusten, saj je na posvetovalni referendum mogoče dati vsako vprašanje, ki je v pristojnosti odločanja v DZ."
Zakaj točno naj ne bi smel razpisati tega kordiševega referenduma veš samo ti. Kolk je to smiselno, je pa drugo vprašanje.

lynxslo5 ::
Kordiš je velik jugonostalgičar. Pravi, da je samostojna Slovenija nateg. V bivši Jugoslaviji je država za obrambo dajala 6-8% BDP-ja. Danes je pa za jugonostalgičarje kot je Kordiš še 2% BDP za obrambo Slovenije preveč. Vse komunistične države katere Kordiš močno obožuje so bile vedno močno militarizirane. Sovjetska zveza je za obrambo v 80ih namenjala 25% GDP.
Jaz bi Kordiša poslal v JLA za eno leto na služenje vojaškega roka čimbolj na jug na albansko ali bolgarsko mejo, da bi se malo utrdil. Enako bi storil z Mescem in Tašnerjem Vatovcem, da bi videla kaj je to atomski z desna.
Kar se pa tiče referenduma. Kordiš lahko zbira neke podpise, vendar mu to ne bo pomagalo, saj posvetovalni referendum lahko razpiše samo Državni zbor, če se za to odloči večina poslancev. Referendum s podpisi je možno vložti samo takrat kadar gre za naknadni zakonodajni referendum.
Jaz bi Kordiša poslal v JLA za eno leto na služenje vojaškega roka čimbolj na jug na albansko ali bolgarsko mejo, da bi se malo utrdil. Enako bi storil z Mescem in Tašnerjem Vatovcem, da bi videla kaj je to atomski z desna.
Kar se pa tiče referenduma. Kordiš lahko zbira neke podpise, vendar mu to ne bo pomagalo, saj posvetovalni referendum lahko razpiše samo Državni zbor, če se za to odloči večina poslancev. Referendum s podpisi je možno vložti samo takrat kadar gre za naknadni zakonodajni referendum.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt
Zgodovina sprememb…
- spremenil: lynxslo5 ()

Ja še trikrat prepiši, kar ti je chatgpt sestavil in bo to kar pišeš magično postalo res.
In od danes:
Hvala za citate, ampak s tem si mi pravzaprav samo potrdil, kar sem povedal. Kordiš s pobudo sicer govori o posvetovalnem referendumu, a postopek zbiranja podpisov in retorika, ki jo uporablja, sta identična tistim, ki so bili uporabljeni pri zakonodajnih referendumih, npr. tistem, ki ga je Levica poskušala izvesti leta 2020 proti zakonu o investicijah v Slovensko vojsko – in ga je ustavno sodišče zavrnilo kot nedopusten ravno zaradi varovanja obrambe države (U-I-166/20-10).
Torej ne glede na to, kako ga formalno poimenuje (zakonodajni ali posvetovalni), namen ostaja enak – ustaviti obrambne ukrepe z referendumom, kar pa ni dopustno, če gre za zakon (ali predlog, investicijo ipd.), ki ga vlada utemelji kot nujnega za obrambo države.
In še nekaj: že dejstvo, da se sklicuješ na izjave v medijih, namesto da bi pogledal relevantno ustavno prakso in pravna mnenja, pove dovolj o tvojem “poguglaj si sam” pristopu. No, jaz sem si "poguglal" – in našel odločbo Ustavnega sodišča, ki tvojo logiko sesuje.
Sicer pa: če bi želel samo napihovati semantične razlike in igrati se kvazi-profesorja, pač ni debata zate, ampak monolog z ogledalom.
M. Friedman
M. Friedman
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
⊘ | EU volitve 2024 (strani: 1 2 3 4 … 23 24 25 26 )Oddelek: Problemi človeštva | 76468 (49087) | arnecan1 |
» | Referendum (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Problemi človeštva | 55510 (41754) | Nesta |