» »

AM4 ali AM5?

AM4 ali AM5?

slowie ::

Živjo,

Kot berem, AM4 nekako zaljučuje svojo zgodbo nadgrajevanja, jaz pa imam namen kupiti čisto nov računalnik. Pa me zanima vaše mnenje o tem, ali vseeno ostanem na AM4, ali grem na AM5?
Da bom bolj konkreten, bom dal v primerjavo cenovno primerljiva procesorja iz obeh generacij:

- AMD Ryzen 7 8700F (AM5)
- AMD Ryzen 7 5700X3D (AM4)

Kaj bi vi predlagali in kaj bi spremenili? Nisem zelo zahteven uporabnik, vendar računalnik uporabljam zelo vsestransko - od iger do BiM modeliranja, od Office orodij do gledanja filmov. 🤷‍♂️

Hvala vsem odgovorom.
Lep pozdrav :)
Slowie
"... So let's give our children a chance, okay?" [Douglas Adams]

tetriandoch ::

Za nov PC am5 raje kot am4. Kaj bo to igranje iger ali kaj drugega. Rabiš nujno osemjedrnik? Če ne lahko vzameš 7500f, 7600x, 7600x3d. 7800x3d ga verjetno ni več. 9700x je opcija. 9800x3d ne bo spustil cene, ker je najbolj iskana roba. 8700f je krš. Greje se, ker ima zaradi škrtarjenja spodaj termalno pasto namesto prileganja ohišja na čip, pa tudi performans ni nekaj posebnega.

Lahko pa objaviš v namizni PC temo, pa izbereš kakšen sestav in se bo videlo kam potem ciljaš.

tetriandoch je izjavil:

Za nov PC am5 raje kot am4. Kaj bo to igranje iger ali kaj drugega. Rabiš nujno osemjedrnik? Če ne lahko vzameš 7500f, 7600x, 7600x3d. 7800x3d ga verjetno ni več. 9700x je opcija. 9800x3d ne bo spustil cene, ker je najbolj iskana roba. 8700f je krš. Greje se, ker ima zaradi škrtarjenja spodaj termalno pasto namesto prileganja ohišja na čip, pa tudi performans ni nekaj posebnega.

Lahko pa objaviš v namizni PC temo, pa izbereš kakšen sestav in se bo videlo kam potem ciljaš. In še potem predlaga naprej.

Zgodovina sprememb…

Cveto ::

8700F je krš. Vzame se 7500F oziroma če se ne dobi, lahko tudi 7600(X). Še bolje seveda 7700(X).

Od AM4 se vzame 5700X3D, kar pride na celo platformo cca 100 eur manj.

Zmogljivostno je zadeva tam tam, tisti 100 eur več pač daš za bodočo razširljivost.

Če ne rabiš kakega boljšega zvoka s lahko AM4 plato dobi že zelo poceni (cca 100eur), tudi ram je cenejši.

AM5:

-Ryzen 7600 - 200€
-MSI B650 Tomahawk - 200€
-Gskill Trident Z5 DDR5 32GB - 140€

AM4:

Ryzen 5700X3D - 200€
MSI B550 TOmahawk - 140€
Gskill Trident Z 32GB DDR4 - 100€

Am5 pride torej 540€, AM4 pa 440€. Obe ceni se da z nakupom v tujini še nekaj znižati, a za primerjavo sem vzel iste trgovine.

Jaz bi vseeno svetoval AM5, razen če so res omejene finance (v tem primeru se vzame lahko tudi Asrock B550 plato za 100€ in nek cenejši ram za 50eur in pride vse skupaj 330€).

tikitoki ::

Odvisno od budgeta, potreb, itd.

Če je am4 platforma bistveno cenejša in zadostuje tvojim potrebam, je to to.

Če ne prihranis konkretno, je am5 boljša izbira

Z nižanjem cen am5 platforme in ddr5, je vedno težje opravičiti nakup am4.

Ce greš na am4 je Ryzen 5600 super izbira. Dobiš izredno poceni, a soliden, PC.

X3D cpuji na am4 so pomoje predragi v primerjavi z am5. Mogoče če bi bil bil gaming prioriteta

pikachu004 ::

Jaz imam AM4, 5600x in 64GB rama. Sistem je odziven, ne vem kaj bi bilo lahko hitrejše pri mojih programih: Photoshop, Illustrator, Lightroom, Edge. Gledam sistem za novo pisarno in bi vzel enakega kot imam doma. Veliko več od nekaj % hitrosti v benchmarkih mi pomeni dober monitor (165hz se veliko pozna proti 60, tudi pri vsakodnevnem delu, ne samo pri igrah), miška, tipkovnica, stol, miza, slušalke, kupljen softver.

Zgodovina sprememb…

scipascapa ::

D3m ::

slowie je izjavil:

Živjo,

Kot berem, AM4 nekako zaljučuje svojo zgodbo nadgrajevanja, jaz pa imam namen kupiti čisto nov računalnik. Pa me zanima vaše mnenje o tem, ali vseeno ostanem na AM4, ali grem na AM5?
Da bom bolj konkreten, bom dal v primerjavo cenovno primerljiva procesorja iz obeh generacij:

- AMD Ryzen 7 8700F (AM5)
- AMD Ryzen 7 5700X3D (AM4)

Kaj bi vi predlagali in kaj bi spremenili? Nisem zelo zahteven uporabnik, vendar računalnik uporabljam zelo vsestransko - od iger do BiM modeliranja, od Office orodij do gledanja filmov. 🤷‍♂️

Hvala vsem odgovorom.
Lep pozdrav :)

To je to.
Lp.
|HP EliteBook|R5 6650U|

RedDrake ::

Če misliš nadgrajevati v prihodnosti, je AM5 smiseln - recimo če bi želel čez 4-5 let notri vtaknit poceni rabljen (ali morda nov) 9800X3D ali še kaj novejšega (če bo obstajalo in bo podprto).
Če kupuješ PC in ga nimaš namena nadgraditi, potem je AM4 super nakup, ki bo cenejši. Rajši tistih par stotakov ki ostanejo v AMD/Nvidia/AI/... delnice, pa bo ziher boljša poraba denarja.

kixs ::

Verjetno bo tudi AM5 ze prazgodovina, ko bo spet zelja po kaj novejsem/hitrejsem.

Se vedno, ko sem kupoval, sem imel v mislih nadgradnje, pa v zadnjih 15 letih se nisem nadgrajeval procesorja. Vedno novejsa generacija - plata+proc.

Živjo,

Hvala vsem za odgovore. Preseneča me, da (če sem prav razumel), dobim za podobno ceno spodobnejši procesor generacije AM4, kot za AM5...
Načeloma sem šel do zdaj večkrat v nadgradnjo procesorja na enakem podnožju, in sem ravno zato načrtoval nakup novega AM5, zdaj pa nisem več prepričan... ?
V vsakem primeru ne potrebujem integrirane grafike (kupil jo bom posebej), pa tudi hladilnik bi najraje kupil ločeno.
Slowie

yayo ::

Daj naredi si uslugo pa upoštevaj prvi stavek tistega kar je RedDrake napisal zgoraj. Če ti gre za šparanje lahko kupiš komplet rabljen računalnik in se ne nerviraš.

opeter ::

Sicer so cene mikavni, ampak jaz tik pred začetkom leta 2025 ne bi več kupoval AM4 platforme.
Nakup AM4 je smiselno edino v primeru, če že imaš določene obstoječe komponente, recimo DDR4 RAM.

Naslednje leto (2025), ki se bo začelo točno čez 6 dni, bo AMD izdal nove procesorje iz 9xxx serije. Lahko pričakujemo, da bodo obenem cene obstoječim (7xxx(X) - kolikor jih še proizvajajo ter 8xxx(G) in 9xxxX) že izdanim procesorjem rahlo padle.
Če se ti ne mudi, počakaj.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

slowie: nisem našel podatka, kaj imaš sedaj.

si pa v podobnem precepu kot jaz, recimo moj sistem:

r5 2600 - potreben nagdgradnje
msi b450 tomahawk max
2x8gb ddr4
3060ti - potrebna nadgradnja
seasonic 550w focus gold - potreben nadgradnje

+ menjati moram še monitor nekaj z vsaj 144hz+....

ali se hecati z menjavo in prodajo komponent ali sestaviti komplet nov am5 sistemčič in prodati am4 hehe.

Jarno ::

Pri nakupu zmerno solidne AM4 (R5 5600, 32GB DDR4...) vs. AM5 (R5 7500F, 32GB DDR5) prihraniš, če gledamo Funtech cene:
- 70€ pri procesorju
- 60€ pri DDR4 vs. DDR5
- recimo 50€ pri plošči (solidna B550 vs. "solidna" B650)
Skupaj to nanese tam med 150€ in 200€, odvisno, kako poskušaš prihraniti pri pomnilniku in plošči.

Prednost AM5 je nadgradljivost v prihodnosti, v igrah 30% več FPS, če je cpu bottleneck (R5 5600 vs. R5 7500F). AM5 apu-ji so tam vmes, ne bi kupoval skupaj z grafično.

Osebno sem mnenja, da trenutno osebe s solidnim AM4 setupom lahko še malce počakajo z nadgradnjo. Novo je druga zadeva, vredna premisleka.
#65W!

zaenkrat pri meni je edino CPU ''nuja''...recimo 5700X3D za dobrih 200€

Osebno sem obtičal na generaciji AM3 s procesorjem AMD Phenom II X4 965, tako da ni debate o kakšni nadgradnji. :))
Po vsem, kar ste napisali, se nagibam k nakupu sistema na osnovi novega R5 serije 7000...
Opeter, hvala tudi za tvojo informacijo glede novih izdaj cez 6 dni... vredno razmisleka.
Slowie

Zgodovina sprememb…

• spremenil: slowie ()

scipascapa je izjavil:

slowie: nisem našel podatka, kaj imaš sedaj.

si pa v podobnem precepu kot jaz, recimo moj sistem:

r5 2600 - potreben nagdgradnje
msi b450 tomahawk max
2x8gb ddr4
3060ti - potrebna nadgradnja
seasonic 550w focus gold - potreben nadgradnje

+ menjati moram še monitor nekaj z vsaj 144hz+....

ali se hecati z menjavo in prodajo komponent ali sestaviti komplet nov am5 sistemčič in prodati am4 hehe.

Ryzen 5600, Al pa 5700x3d.

Ceprav, prodaja in am5 tud ninnaoacb opcija.

OutOfTheBox ::

AM4 Računalnik te bo na dolgi rok prišel dražje kot AM5. Odvisno je sam zdej al maš dovolj keša dans, al boš raje plačal toliko več čez n let.

jest10 ::

OutOfTheBox je izjavil:

AM4 Računalnik te bo na dolgi rok prišel dražje kot AM5.

Bedarija

OutOfTheBox je izjavil:

AM4 Računalnik te bo na dolgi rok prišel dražje kot AM5. Odvisno je sam zdej al maš dovolj keša dans, al boš raje plačal toliko več čez n let.

Kr neki. Mene je nadgradnja na 5600 prisla 250 eur, na 7600 bi prisla Proti 500 eur. Ce vstejem prodajo odsluzga pcja, me je prisel upgrade zgolj 130 eur, 7600 bi prisel skoraj 3x drazje.

Sm pa Mel odvecen ddr4 ram. Sam 30 eur za ram ne bi mocno spremenil racunice.

Ja razlika je bila večja včasih, zdaj je nekje 10-15% ranga.....

Roll the dice? :)

jest10 je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Bedarija

Povej mu to ko bo želel čez par let upgrejdat že danes zastarelo tehnologijo. Vse je odvisno kakšno strukturo narediš, pa nikjer ne piše da morš it danes all in za CPU (če kupuješ npr AM5), ko bi šel npr na AM4. Na tak način si znižaš ceno AM5 builda, na ta račun da boš kasneje ko boš mel keš, šel lahko All in na AM5.

Zgodovina sprememb…

Vse je odvisno od ciklov menjav. Ce menjas na 10 let, potem bo eno in drugo prazgodovina.

Predlani sem menjal platformo iz AMD Phenom II 1055T na AMD Ryzen 5800X. Med menjavo je preteklo 12 let. Vmes sem sicer nabavil tudi 1090T Black verzijo, ki je ostal v predalu.

Zdej sem nekaj studiral, da bi vzel en MiniPC z Ryzen 8945HS. Po moci hitrejsi od desktop procesorja 5800X in vse skupaj v mali skatlici - impresivno :)

Živjo,

Ali mi lahko poveste, v čem je razlika med spodnjima dvema ponudbama procesorja Ryzen 5 7600X:

- ponudba 1
- ponudba 2

Hvala in lep pozdrav
Slowie

Drazji pride v BOX varianti - v licni skatli. Cenejsi je pa samo procesor brez skatle.

DarwiN ::

Razlika je predvsem v garanciji.. TRAY nima proizvajalčeve garancije in dobiš samo omejeno garancijo od trgovine (v tem primeru 1 leto).. BOX pač 3 leta.

7700 TRAY imaš za 255€.. Se splača doplačat teh nekaj evrov za 2 dodatni jedri.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Grimnir3 ::

So zgleda podražili 7700.
Pred časom je bila 230 na funtechu.

DarwiN ::

Ja, tudi v Nemčiji. Povsod je šel ~10% gor. Pred tedni je bil ~210€.

Verjetno spet umetna podražitev, ker se AMD pripravlja na splavitev non-X 9000 modelov in pol ne morejo 9700 prodajat za 300€, če 7700 stane 210€, saj nenazadnje gre za skoraj ista jajca od procesorjev. :///
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

LiquidAI ::

Kaj bi izbral je odvisno od tega kakšen CPU workload imaš. Za vsak software preračunaš koliko bo izkoristek CPU in za RAM kakšne so latence.
Jaz sem računal za svoj software pred dnevi in bi izbral AM4 pa procesor 5900X.
65001

kixs je izjavil:

Vse je odvisno od ciklov menjav. Ce menjas na 10 let, potem bo eno in drugo prazgodovina.

Predlani sem menjal platformo iz AMD Phenom II 1055T na AMD Ryzen 5800X. Med menjavo je preteklo 12 let. Vmes sem sicer nabavil tudi 1090T Black verzijo, ki je ostal v predalu.

Zdej sem nekaj studiral, da bi vzel en MiniPC z Ryzen 8945HS. Po moci hitrejsi od desktop procesorja 5800X in vse skupaj v mali skatlici - impresivno :)

Nekatere SE niso sprocesirali dejstva, da mnogim zadostuje 10 let star pc in rabijo 200 eur za kaj drugega. Morebitne nadgradnja cez 10 let jih ne ganejo.

Jarno ::

AM4 podpira solidne apu-je. Če se računalnik kupuje za manj zahtevne uporabnike, je to lahko primarna izbira.
AM5 tam, kjer je zahtevana določena povečana zmogljivost in možnost nadgradnje.
SSD-ji, 16GB, 12 niti, za povprečnega uporabnika dejansko dovolj za 10 let.
#65W!

jest10 ::

OutOfTheBox je izjavil:

jest10 je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Bedarija

Povej mu to ko bo želel čez par let upgrejdat že danes zastarelo tehnologijo. Vse je odvisno kakšno strukturo narediš, pa nikjer ne piše da morš it danes all in za CPU (če kupuješ npr AM5), ko bi šel npr na AM4. Na tak način si znižaš ceno AM5 builda, na ta račun da boš kasneje ko boš mel keš, šel lahko All in na AM5.

Če nadgrajuješ procesor.
Kar večina ne počne.

Tko da ja, izjava je bedarija

_Denny_ ::

Lahko se gleda tudi iz tega zornega kota - danes vzame AM4, ki se že počasi umika iz prodaje, pol leta po koncu garancije mu odleti plošča. Po pregledu trgovin in Bolhe ugotovi, da bo moral dati par stotakov za "new old stock" oz. vzeti malo cenejšo rabljeno, ki spet lahko kar hitro crkne. Potem ugotovi kako bi bilo že v startu bolje dati malo več, ker bo zdaj v vsakem primeru prisiljen v menjavo plošče, rama in cpuja. Na AM5 bi preprosto vzel nekaj najcenejšega z A620/B650 oz. kaj bi pač bilo takrat aktualno in bi bil rešen.

Da ne bo kdo rekel kako to ni verjetno - točno to se je zgodilo znancu z X99 platformo v 2018, ko še Aliexpress ni bil poln poceni plat; ni hotel menjati i7 5960x, ram je bil prepočasen za druge platforme (niti 2133), potem pa je v roku enega leta menjal dve rabljeni plati v skupni vrednosti 400 eur. Na koncu ga vseeno ni izučilo in je iz jeze šel na X299, spet mrtvo platformo :))
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

rkobarov ::

_Denny_ je izjavil:

Lahko se gleda tudi iz tega zornega kota - danes vzame AM4, ki se že počasi umika iz prodaje, pol leta po koncu garancije mu odleti plošča. Po pregledu trgovin in Bolhe ugotovi, da bo moral dati par stotakov za "new old stock" oz. vzeti malo cenejšo rabljeno, ki spet lahko kar hitro crkne. Potem ugotovi kako bi bilo že v startu bolje dati malo več, ker bo zdaj v vsakem primeru prisiljen v menjavo plošče, rama in cpuja. Na AM5 bi preprosto vzel nekaj najcenejšega z A620/B650 oz. kaj bi pač bilo takrat aktualno in bi bil rešen.

Da ne bo kdo rekel kako to ni verjetno - točno to se je zgodilo znancu z X99 platformo v 2018, ko še Aliexpress ni bil poln poceni plat; ni hotel menjati i7 5960x, ram je bil prepočasen za druge platforme (niti 2133), potem pa je v roku enega leta menjal dve rabljeni plati v skupni vrednosti 400 eur. Na koncu ga vseeno ni izučilo in je iz jeze šel na X299, spet mrtvo platformo :))

kupiš rabljeno? kakšne nebuloze..
Ryzen 5800x AIO280 32gb 16c3200 3080ti Msi b550 tomahawk Samsung 970 1Tb M27q

_Denny_ ::

4+ leta staro vprašljive kvalitete in brez garancije za isto ceno kot bi bila čisto nova AM5? Ne hvala. Med AM4 in AM5 ni take cenovne razlike, da bi se splačalo škrtariti...če je tistih par desetakov problem, je res boljše nabava celotne rabljene "škatle".
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

jest10 je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

jest10 je izjavil:

OutOfTheBox je izjavil:

Bedarija

Če nadgrajuješ procesor.
Kar večina ne počne.

Tko da ja, izjava je bedarija

nah-ah.

Z AM5 si najmanj kupi še podporo za DDR5 RAM in PCIe 5.0.

Razlike med AM5 in 10 let staro tehnologijo, se bodo začele kazat šele kasneje. Nočeš kupit komponente kasneje in ugotovit da je tvoj bottleneck CPU, sam zato ker si v prvotnem nakupu pršparal 100EUR.

AM4 danes kupiš razen če si fejst omejen z budgetom, v nasprotnem primeru je to pač nesmisel.

Zgodovina sprememb…

_Denny_ je izjavil:

Je moral met eksotiko. Tolk stare delujoce pcje dobis za 100 eur.

_Denny_ je izjavil:

4+ leta staro vprašljive kvalitete in brez garancije za isto ceno kot bi bila čisto nova AM5? Ne hvala. Med AM4 in AM5 ni take cenovne razlike, da bi se splačalo škrtariti...če je tistih par desetakov problem, je res boljše nabava celotne rabljene "škatle".

Prihranis vsaj 150 eur. Am4 maticno,16 GB spomina, in Ryzen 5600 dobis za manj k zgolj Ryzen 7600.

Razlika v cenil popolnoma upravici nakup am4.

mtosev ::

Jaz dvomim, da je leta 2025 smiselno kupiti staro platformo kot je AM4. AM5 je better option.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

se redko strinjam s Tošetom, samo ima prav....razen če bi imel že AM4 sistem recimo.

Tilen88 ::

am5

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD najavil procesorje Ryzen 7000 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Procesorji
10919643 (3049) D3m
»

NOVE Matične plošče socket AM5 in procesorji za njih

Oddelek: Kaj kupiti
201639 (1208) hojnikb
»

AMD na CES-u s široko paleto novosti

Oddelek: Novice / Procesorji
488696 (5961) FlyingBee
»

Prvi namizniški procesor s tehnologijo V-Cache prispe aprila