» »

spodoben WiFi router zmožnostjo Parental nadzora

spodoben WiFi router zmožnostjo Parental nadzora

drJaser ::

Trenutno imam Telekomovo optiko in pripadajoči COMTREND GRG-4260us wifi router. S pojavom slabih ocen in neprimernega obnašanja se je pojavila potreba po omejevanju dobrot z interneta za našega mladiča. Ker ima omenjeni router prazgodovinski uporabniški vmesnik in nezmožnost custom nastavitev, bi ga rad nadomestil z novejšim.
Prva možnost bi bila najverjetneje, da obdržim Telekomovega samo kot optični modem in potem firewall in Parental stvari urejam na drugem za njim .. ali pa vse skupaj hendlam na novem ..
Ker sem v teh stvareh totalno za časom, potrebujem nasvet kaj se splača kupit, da bi bi imel zadevo pod kontrolo (blokiranje Steam platforme, raznih Online multiplayer streljačin itd...)
Seveda bi hotel imeti tudi vse ostalo, kar naj bi domač router podpiral spodoben WiFi, mesh (če bi kupil kaj podobnega še za drugo nadstropje), itd....
Pred davnimi leti sem na enem od DD/open/WRT modov videl tudi opcijo Schedulerja (npr da se ti WiFi ugaša ob polnoči in prižge nazaj ob 7ih zjutraj).. kar bi bilo zelo uporabno..
Vsak predlog je dobrodošel..

hojnikb ::

https://store-eu.gl-inet.com/products/f...

Tle je ze iz tovarne gor modificiran openwrt gor, tako da lahko z custom paketki delaš svašta...

Čeprav, če bo to mel kak efekt na mladeniča, je pa seveda drugo vprašanje.
#brezpodpisa

mzakelj ::

En RPI ali kaj podobnega in naložiš gor Adguard Home ali PIHole

sem malo pogledal tale piHole.. pomojem je to kar rabim.. probam in javim ..
thx 4 info..

Gogo ::

Za modemom od Telekoma nabavi Asus router. Na njim pa uredi parental control. Tako sem imel sam pred leti. Tule pa si oglej reviewe od Asusa https://dongknows.com/
Gigabyte Aorus B550 Elite|Ryzen 3 3100|GeForce GT 1030|
TG Delta RGB 16GB CL 16|ADATA XPG SX8200 PRO 512GB NVMe SSD M.2|
Chieftec Photon Series 650W RGB ATX| Antec PerformanceOne P7 Silent Black|

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Gogo ()

Daniel ::

Mikrotik, na katerem lahko omejiš hitrost povezave posameznega klienta do neuporabne. Kot dodatek pa še Adguard, PiHole ali pa NextDNS (20 EUR letno). Trenutno sem na NextDNS, ker je tako najenostavneje, načeloma pa ga lahko uporabiš tudi na obstoječem routerju.

Na Mikrotiku lahko tudi prestrežeš DNS zahtevke klientov, ki bi sicer lahko obvozili nastavljeno blokado z nastavitvijo lastnih DNS strežnikov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

Kupil Asus RT-AXE7800, govoril s tehnikom na telekomu glede prestavitve na bridge mode na modemu (to naredim danes po polnoči, ko familja že spi..)
Dodatno, iz stare šare izvlekel rPi2.. naložil tazaden Lite OS.. ssh dela.. piHole pride na vrsto, ko zapade prvi sneg.. predvidoma ta vikend :)

še eno vprašanje ..
Če prav razumem, bo sedaj Comtrend samo še optični modem.. ppoe bo vzpostavil Asus.. od telekoma imam login/pass in statični IP
Če v Asusovih nastavitvah pod "WAN IP Setting" v vrstici "Get the WAN IP automatically" izberem "No", se mi pojavijo 3 prazna vnosna polja in sicer IP, subnet in gateway.
Za IP bi pričakoval da tu vpišem IP, ki mi jo je dodelil telekom (86.61.66.xx), ne vem pa v katerem subnetu je in kaj naj bi bil v tem primeru GW ?
Zato sem klical tja, ampak mi mojster na drugi strani ni znal povedat.. kao da ne pozna drugih routerjev in njihovih nastavitev???

kak nasvet ?

GupeM ::

Mislim, da če izbereš Get WAN ip automatically, da bo zadeva dobila statični IP od Telekoma.

kloko ::

Nič "Automatically", če si na Telekomu in je njihova škatla v bridge načinu, potem mora tvoja naprava povezavo vzpostaviti na "PPPOE" način, ne glede na to, ali imaš statični ali dinamični IP. V Asusu izbereš za tip WAN povezave "PPPOE", vpišeš username in password in si povezan. Zunanji IP potem dobiš tisto, kar ti pripada. Če imaš statični, je pač vedno isti, drugače se lahko občasno zamenja.

GupeM ::

Zato pa mora izbrat yes, ko ga router vpraša če IP pridobi avtomatsko.

kloko ::

GupeM je izjavil:

Zato pa mora izbrat yes, ko ga router vpraša če IP pridobi avtomatsko.

NE, NE, NE, ...

BlaY0 ::

Ja! Tudi za PPPoE ni nujno da ti dodeli IP. Lahko ti pa dodeli tudi dva recimo. Torej nastaviš "avtomatsko", da ti PPPoE nastavi kar ti on hoče oziroma kar ima definirano.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BlaY0 ()

Karen ::

>Vsak predlog je dobrodošel..
če je tako:
Mogoče si se lotil na napačni strani, spodkopavaš lastno avtoriteto. Vzgojnih zadev se ne rešuje s tehniko, ampak s pogovorom/avtoriteto in prepovedjo (torej z vzgojo), če si ocenil da je smiselno/potrebno rečeš "prinesi mi mobitel, dobiš ga jutri", ali pa celo: "obdrži mobitel, ne smeš uporabljati interneta". Ima da to spoštuje, koliko si pa star da se boš pogajal z otrokom kaj sme in kaj ne... oz. kupoval tehniko da mu boš nekaj prepovedal - ali se greš igro kdo bo pohack-al drugega. Bo pač vključil mobilne podatke, se zmenil s sosedovim mulcem kjer ti seka sosedov wifi v stanovanje ipd. (beri bo "igral tvojo igro"), če boš ti začel omejevati zadeve s tehniko. Skratka pristop je verjetno napačen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Karen ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NEO Telekoma Slovenije (strani: 1 2 3 434 35 36 37 )

Oddelek: Omrežja in internet
1833429176 (3344) clancy
»

AdGuard DNS

Oddelek: Informacijska varnost
181863 (493) gansta
»

PiHole (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
607329 (1661) Geho
»

Blokiranje reklam na routerju