Forum » Problemi človeštva » Predsednik ZDA Donald Trump - 2. mandat
Predsednik ZDA Donald Trump - 2. mandat
Temo vidijo: vsi
KBraneK007 ::
KBraneK007 je izjavil:
Situacija na terenu se je spremenila.
Organizirala se je Koalicija voljnih
https://x.com/mofauae/status/2035326341...
Triglav že pluje ...
Lahko sedaj Trump s tujim k* opleta po koprivah.
Tujim k*? Ne, ne, ne tujim, našim, kdo je to odločil v mojem imenu?! Zakaj?!
1. Nisi samo ti v republiki Sloveniji.
2. Noben si ne želi, tako kot je bilo v času kovida, da ostnemo brez toaletnega papira in kvasa. Lahko še brez česa drugega ostanemo zato je jeb*no pomembno, da se ožina čimprej odpre.
3. Triglav vojaško ladjo smo takrat kot hlapci bili prisiljeni kupit od rusov, ker drugače bi ostali brez miljonov EUR$. Pa še brez prvotne zastave smo ostali zaradi njih. Čeprav grb je tudi lep.
To se pa bere, kot da obstaja samo vojaška rešitev ...
Sedanja realnost je žal res takšna.
Če misliš, da "kralje, care, ajatole in sultane" Irance, ruse, kavbojce in kitajce skrbi za tebe, da boš imel ti V EU(hrano, wc papir in ostale dobrine) se pa jeb*no motiš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: KBraneK007 ()
nejclp ::
Jaz mislim da gre za kombinacijo palice(posest neugodnih informacij) in korenčka (vzajemni interesi zda in izraela).
Meh, Trump je itak teflonski, karkoli objavijo bo relativiziral in zanikal, plus, tudi vsaj dve tretjini Demokratov je proizraelskih in sponzoriranih.
Jaz večjega izraelskega simpa od trumpa še nisem videl.
Ok, pa si jih oglej, pa za kakšne dnarje gre
https://www.trackaipac.com/congress
Hakeem Jeffries
demokrat
Israel Lobby Total: $5,524,449
Chuck Schumer
demokrat
Israel Lobby Total: $6,534,797
John Fetterman
demokrat
Israel Lobby Total: $1,898,963
Je manj takih:
Bernie Sanders
Track AIPAC Approved!
This senator rejects AIPAC and champions a foreign policy based on human rights and international law.
Alexandria Ocasio-Cortez
Track AIPAC Approved!
This representative rejects AIPAC and champions a foreign policy based on human rights and international law.
praviš, da par milijonov kupi ameriško politiko? to je tako, kot bi rekel, da si kupil cel mercator, ker si tam pustil 50 evrov za malico. ti zneski so za ameriški kongres drobiž. amerika podpira izrael, ker je to v njenem strateškem interesu. izrael zanje opravlja umazano delo na bližnjem vzhodu, preizkuša njihovo najnovejše orožje in drži ravnotežje v regiji že od hladne vojne naprej kjer bi sicer morali imeti pol milijona svojih vojakov. denar aipac-a je le olje v stroju, ki že desetletja teče v isto smer zaradi nacionalne varnosti zda, ne pa zaradi par čekov.
ne, rekel sem, vsaj dve tretjini Demokratov je proizraelskih in sponzoriranih., ne samo trumpovci in republikanci.
Zate je 5 milionov zgleda malo, zame ni in mislim, da za ta dnar od politika zahtevajo kakšne usluge, bi rekel, da kar prosionistično stališče. To, kar si napisal seveda drži, nič novega, obstajajo pa politiki, ki jim je dovolj kršenja mednarodnega prava in človekovih pravic v Izraelu, ne glede na strateške interese Amerike.

CharlieKK ::
Dobiš 5 miljončkov flikneš v obetavne delnice za katere veš, da bodo uspele na podlagi insider informacij pa je hitro 50 komadov. Kaj češ lepšega, ravno prej sem bral o senatorki ki je marca 2025 vložila v Micron, ki je v tem času šel gor 320%.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CharlieKK ()
tikitoki ::
Goran10 ::
Jaz mislim da gre za kombinacijo palice(posest neugodnih informacij) in korenčka (vzajemni interesi zda in izraela).
Meh, Trump je itak teflonski, karkoli objavijo bo relativiziral in zanikal, plus, tudi vsaj dve tretjini Demokratov je proizraelskih in sponzoriranih.
Hakeem Jeffries
demokrat
Chuck Schumer
demokrat
John Fetterman
demokrat
Je manj takih:
Bernie Sanders
Track AIPAC Approved!
This senator rejects AIPAC and champions a foreign policy based on human rights and international law.
Alexandria Ocasio-Cortez
Track AIPAC Approved!
This representative rejects AIPAC and champions a foreign policy based on human rights and international law.
praviš, da par milijonov kupi ameriško politiko? to je tako, kot bi rekel, da si kupil cel mercator, ker si tam pustil 50 evrov za malico. ti zneski so za ameriški kongres drobiž. amerika podpira izrael, ker je to v njenem strateškem interesu. izrael zanje opravlja umazano delo na bližnjem vzhodu, preizkuša njihovo najnovejše orožje in drži ravnotežje v regiji že od hladne vojne naprej kjer bi sicer morali imeti pol milijona svojih vojakov. denar aipac-a je le olje v stroju, ki že desetletja teče v isto smer zaradi nacionalne varnosti zda, ne pa zaradi par čekov.
ne, rekel sem, vsaj dve tretjini Demokratov je proizraelskih in sponzoriranih., ne samo trumpovci in republikanci.
Zate je 5 milionov zgleda malo, zame ni in mislim, da za ta dnar od politika zahtevajo kakšne usluge, bi rekel, da kar prosionistično stališče. To, kar si napisal seveda drži, nič novega, obstajajo pa politiki, ki jim je dovolj kršenja mednarodnega prava in človekovih pravic v Izraelu, ne glede na strateške interese Amerike.
razumem tvoj vidik, da je 5 milijonov za posameznika ogromno denarja, ampak v ameriški politiki moraš to gledati skozi optiko milijardnih proračunov. če bi 5 milijonov kupilo zunanjo politiko velesile, potem bi svet danes izgledal precej drugače, saj ga drugi lobiji prehitijo po levi in desni
farmacevtski lobi je samo v enem letu za lobiranje porabili čez 380 milijonov dolarjev. če bi politiki delali usluge sorazmerno z denarjem, bi bila celotna ameriška vojska zaposlena s prodajo sirupa proti kašlju, ne pa z izraelom.
tehnološki velikani kot so apple, amazon in google letno namenijo več kot 70 milijonov dolarjev za lobiranje. to je več kot celoten letni proračun aipac-a za vse politike skupaj.
energetski lobi (nafta in plin) letno porabijo okoli 130 milijonov dolarjev.
samo za zadnje predsedniške volitve so kandidati zbrali in porabili čez 14 milijard dolarjev. tistih par milijonov od aipac-a, razporejenih čez celotno kariero (več desetletij) nekega politika, predstavlja manj kot 0,1 % sredstev, ki jih ta politik potrebuje za preživetje na stolčku.
zato tvoja teza o nakupu uslug ne zdrži ekonomske presoje. aipac ne kupuje politikov, ampak nagrajuje tiste, ki že delujejo v skladu z ameriškimi strateškimi interesi na bližnjem vzhodu. politika zda do izraela ni posledica donacij, ampak dejstva, da izrael za ameriko opravlja naloge, ki bi washington sicer stale stotine milijard dolarjev in tisoče življenj ameriških vojakov. sanders in aoc, ki ju omenjaš, si lahko privoščita nasprotovanje, ker njuna volilna baza to zahteva, a v širši sliki nacionalne varnosti zda njuna pozicija ostaja na robu realpolitike.

Sam to kar ti omenjaš ne gre direktno na račun posameznikov, tole bolj velja za stranke in organizacije, ki pač porabijo ta denar večinoma za delovanje, predvolilne boje, propagando. Nekaj povsem drugega je pa direktno podkupovanje posameznikov, ki sigurno niso javna.
Na našem primeru vplivanja podkupovanje ni bilo sploh potrebno, imajo druge vzvode.
Na našem primeru vplivanja podkupovanje ni bilo sploh potrebno, imajo druge vzvode.
Zgodovina sprememb…
Sam to kar ti omenjaš ne gre direktno na račun posameznikov, tole bolj velja za stranke in organizacije, ki pač porabijo ta denar večinoma za delovanje, predvolilne boje, propagando. Nekaj povsem drugega je pa direktno podkupovanje posameznikov, ki sigurno niso javna.
poglej, če že greva na področje pod mizo, bodi realen. misliš, da bi aipac s skritim denarjem lahko premagal farmacijo, energetski lobi ali big tech? ti giganti imajo na razpolago tisočkrat več sredstev in če bi šlo samo za to, kdo da več v kuverto, bi izrael v washingtonu že zdavnaj izgubil bitko.
kar je pod mizo dejansko vredno, niso dolarji, ampak informacije. izrael ima eno najboljših obveščevalnih služb na svetu (mossad), ki operira globoko znotraj ameriških in mednarodnih struktur. vpliv se v visoki politiki ne kupuje nujno s čeki, ampak s posestjo neugodnih informacij (kompromat) ali pa s strateškim usmerjanjem obveščevalnih podatkov, ki določenemu politiku pomagajo ali ga uničijo.
izsiljevanje in prepričevanje s pomočjo kočljivih informacij je v svetu geopolitike precej močnejše orodje kot par milijonov donacij. ko imaš podatke o nasprotnikih nekega senatorja ali o njegovih lastnih okostnjakih v omari, ne potrebuješ aipacovega denarja. denar, ki ga vidiš javno, je samo fasada za legitimnost, prava moč pa leži v tem, da izrael za zda opravlja umazano obveščevalno delo na bližnjem vzhodu, ki si ga amerika sama ne more privoščiti.
zato je debata o tem, ali je nekdo dobil 5 milijonov, povsem brezpredmetna. pravi vzvodi moči so nevidni, a ne temeljijo na podkupninah, ampak na dejstvu, da je izrael vpet v same temelje ameriške nacionalne varnosti. brez njih bi bili američani v tistem delu sveta slepi in gluhi in to je tisto, kar dejansko kupuje lojalnost kongresa.

Sicer si kar naslikal dost realno sliko ampak bi vseeno izpostavil še nekaj in to je interes. Vse te firme in lobiji imajo povsem drugačne interese predvsem poslovne in ne vojaške, kar pa za močno nacionalistični Izrael ne velja, oni so fokusirani predvsem na svojo državo, ljudi, vero, "preživetje" in biblične prerokbe že od ustanovitve dalje. Mogoče je bilo to na začetku še nekako upravičeno ampak vse bolj se mi zdi, da imajo nek več vrednostni kompleks, ki se ga žal ne da več ustaviti. Tudi njihova Samsonova doktrina nam to potrjuje.
Ne vem men se to zdi precej nevarna zadeva in mislim, da ne bodo odnehali, ko bodo Arabce in Perzijce dali v red se bo spet našlo nekaj drugega.
Ne vem men se to zdi precej nevarna zadeva in mislim, da ne bodo odnehali, ko bodo Arabce in Perzijce dali v red se bo spet našlo nekaj drugega.
Zgodovina sprememb…
vojska je tesno povezana z informacijami in varnostjo tudi kibernetsko in tukaj so izraelci v vrhu. nekaj seveda doda tudi ideologija in pripadnost narodu. narodna kohezija je definitivno del izraelske zgodbe. dan schueftan recimo ti da dober vpogled v izraelsko ideologijo in dojemanje ki ni samo to ampak tudi sprejemanje brutalne bližnje vzhodne realnosti skozi oči izraela seveda.
nejclp ::
Hakeem Jeffries
demokrat
Chuck Schumer
demokrat
John Fetterman
demokrat
Je manj takih:
Bernie Sanders
Track AIPAC Approved!
Alexandria Ocasio-Cortez
Track AIPAC Approved!
razumem tvoj vidik, da je 5 milijonov za posameznika ogromno denarja, ampak v ameriški politiki moraš to gledati skozi optiko milijardnih proračunov. če bi 5 milijonov kupilo zunanjo politiko velesile, potem bi svet danes izgledal precej drugače, saj ga drugi lobiji prehitijo po levi in desni
farmacevtski lobi je samo v enem letu za lobiranje porabili čez 380 milijonov dolarjev. če bi politiki delali usluge sorazmerno z denarjem, bi bila celotna ameriška vojska zaposlena s prodajo sirupa proti kašlju, ne pa z izraelom.
tehnološki velikani kot so apple, amazon in google letno namenijo več kot 70 milijonov dolarjev za lobiranje. to je več kot celoten letni proračun aipac-a za vse politike skupaj.
samo za zadnje predsedniške volitve so kandidati zbrali in porabili čez 14 milijard dolarjev. tistih par milijonov od aipac-a, razporejenih čez celotno kariero (več desetletij) nekega politika, predstavlja manj kot 0,1 % sredstev, ki jih ta politik potrebuje za preživetje na stolčku.
zato tvoja teza o nakupu uslug ne zdrži ekonomske presoje. aipac ne kupuje politikov, ampak nagrajuje tiste, ki že delujejo v skladu z ameriškimi strateškimi interesi na bližnjem vzhodu. politika zda do izraela ni posledica donacij, ampak dejstva, da izrael za ameriko opravlja naloge, ki bi washington sicer stale stotine milijard dolarjev in tisoče življenj ameriških vojakov. sanders in aoc, ki ju omenjaš, si lahko privoščita nasprotovanje, ker njuna volilna baza to zahteva, a v širši sliki nacionalne varnosti zda njuna pozicija ostaja na robu realpolitike.
Kakšna moja teza, a sem kakšno tezo postavil? Sem kje kontriral tvojim izvajanjem?
Če naredim rekapitulacijo. Na trditev, da imajo izraelci Trumpa za lutko, ker ga izsiljuje z maslom o njem, sem izrazil skepso, da bi to delovalo, ker je itak teflonski in dodal, da je tudi vsaj dve tretjini Demokratov proizraelskih in sponzoriranih.
Ti si repriciral, da je Trump največji izraelski simp. Ker se s tem nisem strinjal (da je Trump največji simp izraela) sem dal link na Track AIPAC, kjer so zneski, ki jih kasirajo tudi demokrati.
Nakar si ti začel govoriti o Ameriškem strateškem interesu, s čimer sem se strinjal in nikjer zanikal. Rekel pa sem, da obstajajo ameriški politiki, ki jim je dovolj kršenja mednarodnega prava in človekovih pravic in ti ne jemljejo denarja AIPACa.
In potem spet razlagaš o strateških interesih Amerike, česar jaz nisem nikjer zanikal in sem se že prej strinjal. Bernia in AOC sem pripopal ob prejemnikih, kot dva, ki ne jemljeta dnarja AIPAca in potem praviš, da zato ker si lahko privoščita nasprotovanje? Torej, denar ne igra nobene vloge, je zgolj indikator, kdo je proti ameriškim interesom? Onadva imata načelno držo, ne jemljeta denarja tistih, ki kršijo človekove pravice in mednarodno pravo. Več kot polovica volilne baze demokratov meni, da Amerika preveč podpira Izrael, bi bil čas, da začnejo poslušat volivce.
Hakeem Jeffries
demokrat
Chuck Schumer
demokrat
John Fetterman
demokrat
Je manj takih:
Bernie Sanders
Track AIPAC Approved!
Alexandria Ocasio-Cortez
Track AIPAC Approved!
Ti mesas ameriški proračun z denarjem, ki gre direktno v dobrobit politiku? Kakšna naivnost.
Kupovanje ameriške politike je relativno poceni.
Potem greš pa pisati vsote s katerimi kupijo njihove politike, torej je govora o nekaj sto miljonih. Za nekaj miljard so vsi v tvojem žepu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()
In aipac porabi toliko, kot je potrebno, da so uslišani njihovi interesi. Ne rabijo spremeniti celotne ameriške politične scene.