Forum » Problemi človeštva » Predsednik ZDA Donald Trump - 2. mandat
Predsednik ZDA Donald Trump - 2. mandat
Temo vidijo: vsi

mtosev ::
Hahaha, kako šokantno.Vsi TACOvi posli so identični. Nobenega garancije, ena sama megla za najneumnejše.
Haha

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Malidelničar ::
A to ste že videli?
LMAO! President Trump is "visiting" the United Kingdom....
...but still managed to be the "host" in this whole ordeal. Because he owns this property in Scotland.
He is "hosting" the Prime Minister of a foreign country.
Only Donald J Trump
https://x.com/EricLDaugh/status/1949828...
Trump: 'I'm not a fan of the Mayor of London. I think he's done a terrible job. A nasty person'
Starmer: 'He's a friend of mine'
Trump: 'I think he's done a terrible job'.
Trump rightly destroys Sadiq Khan and he doesn't care if he's Keir Starmer's friend. You love to see it.
https://x.com/addicted2newz/status/1949...
LMAO! President Trump is "visiting" the United Kingdom....
...but still managed to be the "host" in this whole ordeal. Because he owns this property in Scotland.
He is "hosting" the Prime Minister of a foreign country.
Only Donald J Trump
https://x.com/EricLDaugh/status/1949828...
Trump: 'I'm not a fan of the Mayor of London. I think he's done a terrible job. A nasty person'
Starmer: 'He's a friend of mine'
Trump: 'I think he's done a terrible job'.
Trump rightly destroys Sadiq Khan and he doesn't care if he's Keir Starmer's friend. You love to see it.
https://x.com/addicted2newz/status/1949...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

sbawe64 ::
Čeprav Bloomberg nekaj špekulira da je Donov 750 mrd energetski dil z EU bolj "sanja svinja kukuruz".
https://www.bloomberg.com/news/articles...
Dejansko ne EU ne ZDA ne prideta niti teoretično blizu tem YUGE! številkam vsak na svoji (ponudbeni in povpraševalni) strani - če ne bo celo kako skrčenje na strani EU povpraševanja.
Spominja na uno zdaj že pozabljeno foro izpred mesecev, ko je naš zet sklepal miljardne terminske posle z mitskimi ukrajinskimi najdbišči redkih zemelj (stari, redke so!) ... a njihov celoten svetoven trg trenutno je zgolj delček tega.
To bi Carinik in po novem Naftar samo (pre)prodajal (preko Indijcev) ve se, čigavo nafto&plin (ВВП).
btw, kam so izginili teami pogajalcev iz obeh strani ? Ima Čarovnica sploh pooblastila za brezpogojno kapitulacijo (aka dober deal za normije in msm), niso za to bolj primerni slednji ? Kaj so slednji potem počeli od začetka govorjenja Carinikovih uvedb carin ? Samo nabijali dnevnice ter širili sifilis po Washingtonu in Bruslju?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

no comment ::
Ima Čarovnica sploh pooblastila za brezpogojno kapitulacijo (aka dober deal za normije in msm), niso za to bolj primerni slednji ? Kaj so slednji potem počeli od začetka govorjenja Carinikovih uvedb carin ? Samo nabijali dnevnice ter širili sifilis po Washingtonu in Bruslju?
Trump nabija brezveznosti, EU mu pač pomaga, da je zgodba vsaj na pol verjetna pri njegovih retardih, teb so se pa od tega tangice zgužvale v kepo?!
Ja, EU bo nakazala šecto miljard, da jih bo Trump investiral po svoje in potem pobral dobiček... A si od včeraj?

LeQuack ::
no comment je izjavil:
Ima Čarovnica sploh pooblastila za brezpogojno kapitulacijo (aka dober deal za normije in msm), niso za to bolj primerni slednji ? Kaj so slednji potem počeli od začetka govorjenja Carinikovih uvedb carin ? Samo nabijali dnevnice ter širili sifilis po Washingtonu in Bruslju?
Trump nabija brezveznosti, EU mu pač pomaga, da je zgodba vsaj na pol verjetna pri njegovih retardih, teb so se pa od tega tangice zgužvale v kepo?!
Ja, EU bo nakazala šecto miljard, da jih bo Trump investiral po svoje in potem pobral dobiček... A si od včeraj?
Trump je tudi rekel povečajte NATO prispevek, in EU je rekla "yes sir, how high".
Quack !

Trump je tudi rekel povečajte NATO prispevek, in EU je rekla "yes sir, how high".
To, da bodo države zapravljale denar za najbolj neproduktivne stvari in ljudi, je vsaj za verjet. Zato se je vsaj treba trudit, da se ta nesmisel zamakne čim dlje v upanju, da ZDA postanejo enkrat spet normalne.
Da bodo pa EU firme nakazovale denar v ZDA, ki ga bodo le-te uporabljale za svoje projekte, je pa tako neumno, da bi pričakoval, da tega še Chalky ne bi verjel.

sbawe64 ::
Kitajci so dali eu klovn cirkus na bus
(naslednjič jim bodo rekli, naj pridejo s podzemno ali vzamejo uber ?)
Erdogan za Čarovnico ni našel stola
BS1
https://www.24ur.com/novice/tujina/eu-b...
V Bruslju so potrdili, da so v zvezi s carinami prejeli pismo iz Združenih držav, a še vedno verjamejo v pogajanja. Če za mizo rešitve ne bo, pa bo Unija odgovorila s protiukrepi, napoveduje predsednica komisije Ursula Von der Leyen.
Ko je Carinik tole prebral, je pomoje kar prebledel.
Potem so mu pokazali sliko Vdl in se je slišal glasen krohot.
BS2
Šefčovič: Z ZDA se intenzivno pogajamo, okvirni dogovor bi lahko dosegli v prihodnjih dneh
https://www.rtvslo.si/evropska-unija/se...
Ursula von der Leyen je predtem dejala, da je Unija pripravljena na vse scenarije.
Igralci, amaterji in nakladači.
Ter nesposobneži.
Tako da kaj drugega od Carinika kot popolna dominacija ter ponižno kimanje Čarovnice ni bilo za pričakovati.
BS1
V Bruslju so potrdili, da so v zvezi s carinami prejeli pismo iz Združenih držav, a še vedno verjamejo v pogajanja. Če za mizo rešitve ne bo, pa bo Unija odgovorila s protiukrepi, napoveduje predsednica komisije Ursula Von der Leyen.
BS2
Šefčovič: Z ZDA se intenzivno pogajamo, okvirni dogovor bi lahko dosegli v prihodnjih dneh
Ursula von der Leyen je predtem dejala, da je Unija pripravljena na vse scenarije.
Ter nesposobneži.
Tako da kaj drugega od Carinika kot popolna dominacija ter ponižno kimanje Čarovnice ni bilo za pričakovati.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

Ganon ::
no comment je izjavil:
Še ena megla, ki se bo vlekla do 2030+, ko bo Trump že zgodovina oz. v večnih loviščih. Naivni ste, zelo. Da je dobro povečati obrambne izdatke zaradi vseh nas, Evropejcev, pa je menda jasno. Tista zaveza o odstotkih ni vredna nič.

socialec ::
Kako Ursula na bus, wtf? Kje je še leto 2030, mogoče že Ursule takrat več ne bo, ne tako in ne drugače.

Ne da se mi gledati - sem moral naročiiti summary - - challenging Silicon Valley's long-held dominance, wtf v času AI in najavljenih mass layoffov, da niti UBI ni več tak absurden kot je bil še pred nekaj leti?
The U.S. tech industry is facing a major shift as over $200 billion in investment moves overseas, fueling rapid growth in tech hubs like Shenzhen, Bangalore, and Berlin. These regions offer lower costs, government incentives, and large talent pools, challenging Silicon Valley's long-held dominance. Global competitors such as Huawei and Alibaba are rising, while U.S. firms expand abroad to cut costs and access emerging markets. This shift weakens U.S. influence and exposes security risks, especially in critical tech supply chains. To stay competitive, the U.S. must invest in STEM, reform immigration, and build stronger international partnerships.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

gozdar1 ::
Kitajci so dali eu klovn cirkus na bus
BS1
BS2
Ter nesposobneži.
Bruselj dokončno odpisal ruski plin ruska propaganda razumljivo besna
no comment je izjavil:
Zahvali se Putinu, saj je to njegova zasluga
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gozdar1 ()

hawkwood ::
"Deal" je katastrofa za EU. 15% vs 0% carine, pomeni da je naša industrija nekonkurenčna na US trgu in da je ne moremo braniti pred tujimi subvencijami, dumpanjem cen... Ne razumem kako lahko kdorkoli s kančkom soli v glavi trdi nasprotno. To je še en udarec na že tako zelo oslabljeno EU industrijo.
Kar je huje, države EU bodo hitro ugotovile, da lahko dobijo boljši deal brez EU. Niti nebi izključil propad EU-ja.
Kar je huje, države EU bodo hitro ugotovile, da lahko dobijo boljši deal brez EU. Niti nebi izključil propad EU-ja.

Japonska ima posobno 15%, kitajska še več, dvomim da bi države, ki veliko izvažajo tja izpogajale več. Carinena ameriške izdelke so že nizke pa nismo preplavljeni z njimi, nasprtotno se kitajska gre dumping.
Zgodovina sprememb…

dvomim da bi države, ki veliko izvažajo tja izpogajale več
Povej to Poljakom, Madžarom, Francozom... Za par B$ +/- v izmenjavi blaga, so dobili izkrivljene pogoje trgovanja, prisilo kupovanja energentov in prisilo vlaganja v ZDA. Mogoče si Nemška avto industrija malo oddahne, ampak cena za to je ogromna. Praktično prenos denarja iz EU v ZDA.

Miki N ::
Zetov dil je zelo "židovski" - s takimi posli in "poslovneži" je pač gor rasel ko je še mešetaril z nepremičninami.

POljake trenutno bolj zanima ameriško orožje, orban ki je sedaj glasen se konstantno smuka okrog trumpa,...lahko rečeš da je deal slab ampak nehajmo se pretvatjat razni orbani, ruska propaganda..bi napadali eu v vsaem primeru. Kak prenos denerja v zda, eu ima že sedaj 2+ biljona investicij v zda, firme bodo pa invstirale če se jim bo splačalo.
Deal je očitno podoben tistemu z japonsko, ki se je na koncu izkazal za veliko obljub in malo realnih zavez.
Deal je očitno podoben tistemu z japonsko, ki se je na koncu izkazal za veliko obljub in malo realnih zavez.
Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::
Tale teza v Financah po mojem zadene bistvo:
Trump škodi Evropi neizmerno manj, kot si škodi EU sama
10 poudarkov po carinskem sporazumu med ZDA in EU - če kdo dela iz Evrope muzej a la Kuba, je to že dolgo Evropa sama.
https://www.finance.si/trump-skodi-evro...
Veliko je kritik na račun VDL in mislim, da so upravičene. Po mojem ženske niso primerne za visoko politiko, to jaz že dolgo trdim in si upam javno povedati. EU je pa tu ogromno stavila v to in tu smo se zaklali.
To se vidi zdaj pri Trumpu. Saj ok ima nekaj žensk v administraciji, ampak glavno vodijo moški. Isto ostale velesile - Kitajsko vodijo moški, Indijo moški.
Če gledate stare fotografije iz začetka 20. stoletja ali oljne slike v 19. stoletju so na njih moški.
Trump po mojem kaže konec politike zadnjih 100 let, ki je na vodstvena mesta postavila ženske.
Trumpova zmaga v teh pogajanjih je pokazala omejitev t.i. 'women power' in pokazala na realpolitiko, ki pa je moška domena.
Naslednjo EK bo 100% vodil moški, ženskam pa bodo dodeljeni bolj obrobni resorji in število žensk v naslednji EK bo bistveno zmanjšano po mojem. Morda bo kakšna izjema ala Melonijeva, ampak dvomim.
Trump škodi Evropi neizmerno manj, kot si škodi EU sama
10 poudarkov po carinskem sporazumu med ZDA in EU - če kdo dela iz Evrope muzej a la Kuba, je to že dolgo Evropa sama.
https://www.finance.si/trump-skodi-evro...
Veliko je kritik na račun VDL in mislim, da so upravičene. Po mojem ženske niso primerne za visoko politiko, to jaz že dolgo trdim in si upam javno povedati. EU je pa tu ogromno stavila v to in tu smo se zaklali.
To se vidi zdaj pri Trumpu. Saj ok ima nekaj žensk v administraciji, ampak glavno vodijo moški. Isto ostale velesile - Kitajsko vodijo moški, Indijo moški.
Če gledate stare fotografije iz začetka 20. stoletja ali oljne slike v 19. stoletju so na njih moški.
Trump po mojem kaže konec politike zadnjih 100 let, ki je na vodstvena mesta postavila ženske.
Trumpova zmaga v teh pogajanjih je pokazala omejitev t.i. 'women power' in pokazala na realpolitiko, ki pa je moška domena.
Naslednjo EK bo 100% vodil moški, ženskam pa bodo dodeljeni bolj obrobni resorji in število žensk v naslednji EK bo bistveno zmanjšano po mojem. Morda bo kakšna izjema ala Melonijeva, ampak dvomim.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Malidelničar ()

A ne bi dal kratkega povzetka, moramo prav vsi plezati preko paywalla, da nas rottweilerji in pitbullterierji ogrizejo do kosti? :D
EU in ZDA sta dosegli začasni trgovinski mir, pri čemer bodo ameriške carine na večino evropskega blaga znašale 15 %, z nekaterimi izjemami. Čeprav je dogovor slabši od prostotrgovinskega režima, je boljši od prejšnjih groženj s 30-odstotnimi carinami. A kljub temu pomeni umik od prostega trga in še en udarec za globalizacijo, ki je največ koristi prinesla srednjemu razredu. Evropa pa se, namesto da bi poenostavila in deregulirala svoj trg, še naprej duši podjetja z birokracijo, omejitvami in absurdnimi predlogi. Tako sama iz sebe dela "muzej", kjer ne more več konkurirati ZDA ali Kitajski - ne zaradi Trumpa, ampak zaradi lastnih politik.
Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:
To ti misliš, ampak ko se začne samo-destrukcija civilizacije, se je ne da ustaviti. Poglej v zgodovino.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

Dogovor (ko bo dejansko na papirju in bodo znane podrobnosti ) morajo ratificirat vse članice, nekatere imajo že zgodovino nasprotovanja trgovinskim sporazumom.

mtosev ::
Boljše 15% carine kot 30% in trade war med EU in USA.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,

Gonja levičarjev proti SPjem je smešna. Celo trije so imeli milijon prihodkov!
Rekorderji med normiranci: trije so imeli več kot milijon evrov prihodkov
https://forbes.n1info.si/novice/rekorde...
Quack !

DeeJay ::
a je Trump to podpisal, al kaj je tvoj point v tej temi?
Don't f with me.

tikitoki ::

Malidelničar je izjavil:
Veliko je kritik na račun VDL in mislim, da so upravičene. Po mojem ženske niso primerne za visoko politiko
Kritike so upravičene. Ampak osebno se s spolom nebi obremenjeval. Že v tej temi vidiš, da imamo tudi en kup mevž moškega spola, ki ne razumejo kaj pomeni naredit koncesijo ustrahovanju.
Ne, 15% carine niso boljše kot 30%. Razkrivajo šibkost in razdeljenost EU in kako enostavno se nas izsiljuje. Tako enostranski sporazum bo imel posledice daleč dlje od tega kar je na papirju, pa že to je katastrofalno. Osebno sem mnenja, da na dolgi rok bi bilo veliko bolje za EU imet pravičen sporazum, pa čeprav na kratek rok to pomeni višje carine za obe strani.

a je Trump to podpisal, al kaj je tvoj point v tej temi?
Napačna tema, ups.
Quack !

Gregor P ::

The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

mikhaair ::
Malidelničar je izjavil:
Veliko je kritik na račun VDL in mislim, da so upravičene. Po mojem ženske niso primerne za visoko politiko
Kritike so upravičene. Ampak osebno se s spolom nebi obremenjeval. Že v tej temi vidiš, da imamo tudi en kup mevž moškega spola, ki ne razumejo kaj pomeni naredit koncesijo ustrahovanju.
Ne, 15% carine niso boljše kot 30%. Razkrivajo šibkost in razdeljenost EU in kako enostavno se nas izsiljuje. Tako enostranski sporazum bo imel posledice daleč dlje od tega kar je na papirju, pa že to je katastrofalno. Osebno sem mnenja, da na dolgi rok bi bilo veliko bolje za EU imet pravičen sporazum, pa čeprav na kratek rok to pomeni višje carine za obe strani.
Drži, kar pa ne pomeni, da na dolgi rok je to dobro za ZDA. Ker so ustrahovali EU in dobili 'bitko', ne pomeni da so tudi vojno. Ker Trump se gre carinsko vojno, ni se treba pretvarjat da temu ni tako.

Chalky ::
HOWARD LUTNICK: "The tariff revenues are amazing -- $700 BILLION a year. That's just net new money the government never had before. You take that for ten years, that's $7 TRILLION."
https://x.com/ProudElephantUS/status/19...
700 milijard bo samo od carin. Čeprav je številka nekoliko manjša (500 milijard) ker je povprečna carina na preostali svet trenutno 15.8%. ZDA uvozijo na leto za 3.2 Trilijona artiklov. Za 700 milijard bi se morale carine dvigniti na 21.9%. Kljub temu je 500-550 milijard na leto kar lep znesek. Ne pozabite da so to samo carine, potem je tu še druga plat vsega skupaj in sicer da so zdaj države odprle svoje trge in bo potem veliko odvisno kako hitro lahko američani povečajo svoj izvoz in v kolikšni meri. Če bo po koncu Trumpovega mandata številka tam okoli 1 Trilijona bo to velika zmaga za Amere.
The EU is going to pay 15% -- and they sell us $600B worth of goods. That's $90B for America," says Sec howard lutnick on the trade deal.
https://x.com/RapidResponse47/status/19...
15% carine na EU pomeni 90 milijard dolarjev za ZDA samo od carin.
https://x.com/ProudElephantUS/status/19...
700 milijard bo samo od carin. Čeprav je številka nekoliko manjša (500 milijard) ker je povprečna carina na preostali svet trenutno 15.8%. ZDA uvozijo na leto za 3.2 Trilijona artiklov. Za 700 milijard bi se morale carine dvigniti na 21.9%. Kljub temu je 500-550 milijard na leto kar lep znesek. Ne pozabite da so to samo carine, potem je tu še druga plat vsega skupaj in sicer da so zdaj države odprle svoje trge in bo potem veliko odvisno kako hitro lahko američani povečajo svoj izvoz in v kolikšni meri. Če bo po koncu Trumpovega mandata številka tam okoli 1 Trilijona bo to velika zmaga za Amere.
The EU is going to pay 15% -- and they sell us $600B worth of goods. That's $90B for America," says Sec howard lutnick on the trade deal.
https://x.com/RapidResponse47/status/19...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Chalky ()

Malidelničar je izjavil:
Drugo leto bo imel Janša priložnost, da se z Trumpom dogovori, da za slovenske proizvode ne bo carin. ZDA ni treba EU jemati kot enoten trg.
Če bodo moški politiki bolj uspešni pri sklepanju poslov kot Uršula, bomo od malihdesničarjev slišali slavospeve. Če ne bodo, bomo pač še naprej poslušali kritike žensk.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: no comment ()

Chalky ::
Trgovinski dogovor z Južno Korejo bi lahko bil precej zanimiv in sicer:
South Korea offers billions to help make US shipbuilding 'great again' South Korea is proposing a massive shipbuilding partnership with the United States in an effort to avoid 25% tariffs in current trade negotiations.
Seoul is marketing the multi-billion dollar proposal as Making American Shipbuilding Great Again (Masga), according to the Yonhap news agency, which did not provide further details.
Za dogovor je še 2 dni časa. Bomo videli kaj bo iz tega. To niti nebi bilo slabo da Južna Koreja financira obnovitev in gradnjo novih pristanišč v ZDA ter da v zameno delijo znanje ter tehnologijo ter da skupaj sodelujejo pri proizvodnji vojaških in komercialnih ladjah.
South Korea offers billions to help make US shipbuilding 'great again' South Korea is proposing a massive shipbuilding partnership with the United States in an effort to avoid 25% tariffs in current trade negotiations.
Seoul is marketing the multi-billion dollar proposal as Making American Shipbuilding Great Again (Masga), according to the Yonhap news agency, which did not provide further details.
Za dogovor je še 2 dni časa. Bomo videli kaj bo iz tega. To niti nebi bilo slabo da Južna Koreja financira obnovitev in gradnjo novih pristanišč v ZDA ter da v zameno delijo znanje ter tehnologijo ter da skupaj sodelujejo pri proizvodnji vojaških in komercialnih ladjah.

no comment je izjavil:
Če bodo moški politiki bolj uspešni pri sklepanju poslov kot Uršula, bomo od malihdesničarjev slišali slavospeve. Če ne bodo, bomo pač še naprej poslušali kritike žensk.
Ja očitno so, pač ne v in za EU ali Slovenijo, četudi se morebiti pred wc rokujejo s 'snagatorji'. Ne vem, kaj je to v EU in Sloveniji, nisem edini, da se političarke v gosteh vozijo z avtobusi okrog kot največje socialce, ki nimajo za burek, burek z mesom. No, pa plastenko s pritrjenim zamaškom verjetno dobijo, morda celo brezplačno.
Zgodovina sprememb…

Okapi ::
Norost nekaterih je res neizmerna - mislijo, da bo EU plačala carine

Ko bodo enkrat Američani zapopadli, da je carina samo davek na uvoženo robo, ki ga plača ameriški kupec, bo še veselo.

Carine so klasičen primer ukrepa, ki škodi vsem. Proizvajalec manj proda in manj zasluži, kupec pa več plača.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Eduardo ::
Norost nekaterih je res neizmerna - mislijo, da bo EU plačala carineCarine bodo plačali ameriški potrošniki, večje kot bodo, več bodo plačali. V ZDA ne bo nihče nič izvažal z izgubo.
Ko bodo enkrat Američani zapopadli, da je carina samo davek na uvoženo robo, ki ga plača ameriški kupec, bo še veselo.![]()
Slaba tolažba. Je kar pokazal koliko smo odvisni od njega, posebej, če pogledaš kako patetično je zadeve pokomentirala Ursula. Kar se tiče tega kdo plača pa si lahko siguren, da bodo izvozniki nižali cene in absorbirali del carin, če ne celote. Razliko pa lahko on potem pretvori v olajšave za narejeno v ZDA.
Skratka na tej točki, ko se je popušilo tako radikalno lahko zaključimo, da je imel prav gelde vsega okoli NATO in makroekonomije. Vsaj glede na to, da so vse pičkice zadevo označile kot pošteno.
Verjetno bodo za dvig cen carine izkoristili tudi domači proizvajalci.
Maloverejtno. Bolj verjetno, da bodo zadeve absorbirali izvozniki, ker hočejo prodajati, Trump razbremeni ZDA proizvodnjo in zniža standarde in pridobi konkurenčnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()

Verjetno bodo za dvig cen carine izkoristili tudi domači proizvajalci.
Ja, proizvajalci cenenih izdelkov, ki jih sedaj delajo na Kitajskem, v Bangladešu. Ameriški delavci in delavke se bodo navdušeno prijavljali za delovna mesta šivilj in delavcev za tekočimi trakovi.

Brezposelnost v ZDA je izjemno majhna. In delovna mesta, ki so jih doslej izvozili v Azijo, so najslabše plačana.
V ZDA narejene superge ali kavbojke so 2x dražje kot tiste, ki jih za Nike delajo v Vietnamu in za Levi's v Mehiki. Če potrošniki ne bodo plačevali davka na uvoženo robo, bodo pa plačevali "davek" na dražjo delovno silo. Ampak delavcev za te stvari itak nimajo dovolj, tako da bodo imeli samo dve možnosti - uvažati robo ali pa uvažati delavce, ki bodo to robo delali v ZDA.

Izkušnje kažejo drugače.
The 2018-19 tariffs increased prices for both imported and domestically produced goods
https://econofact.org/factbrief/did-the...
The 2018-19 tariffs increased prices for both imported and domestically produced goods
https://econofact.org/factbrief/did-the...

Ja, proizvajalci cenenih izdelkov, ki jih sedaj delajo na Kitajskem, v Bangladešu. Ameriški delavci in delavke se bodo navdušeno prijavljali za delovna mesta šivilj in delavcev za tekočimi trakovi.![]()
Razen, če je agenda, da jih potisneš ven. AI revolucija pa mu zna zelo koristit, ker teh delovnih mest zelo verjetno ne boš zasedal, ker dobivamo zadnje puzle, ki to rešujejo.
Trump je v bistvu res začel zmagovati. NATO nepoštenost potrjena z vseh strani. Checked. Ekonomska neravnovesja prej absorbirana z zadolževanjem ZDA pravtako checked, so priznali tudi EU. Žal. Če pride kapital in se gradi v ZDA, večinoma avtomatizirane linije, potrebujejo strokovnjake, katere pa bodo očitno lahko dobro plačali. Če plačaš seveda pridejo. Checked.

Kar se tiče tega kdo plača pa si lahko siguren, da bodo izvozniki nižali cene in absorbirali del carin, če ne celote.
Saj sem napisal, da bodo imeli izvozniki škodo, ker bodo manj prodali. Ampak z izgubo sigurno ne bodo prodajali. In ne bodo izvozniki edini, ki bodo nižali ceno, tudi ameriški uvozniki, trgovci, bodo znižali maržo, da jim ne bo preveč padla prodaja.
Pri večini malo dražjih stvari je marža ameriškega trgovca več kot 15% in bodo zato oni tisti, ki bodo pokrili večino carino. Tako da to ne bo izguba (samo) za evropskega izvoznika, ampak za ameriškega uvoznika.
Trump je enkrat že znorel, ko je nek trgovec, morda Walmart, rekel, da bodo v trgovinah ob nakupu na blagajniški listek napisali, koliko je carina.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Saj sem napisal, da bodo imeli uvozniki škodo, ker bodo manj prodali. Ampak z izgubo sigurno ne bodo prodajali. In ne bodo izvozniki edini, ki bodo nižali ceno, tudi ameriški uvozniki, trgovci, bodo znižali maržo, da jim ne bo preveč padla prodaja.
Pri večini malo dražjih stvari je marža ameriškega trgovca več kot 15% in bodo zato oni tisti, ki bodo pokrili večino carino. Tako da to ne bo izguba (samo) za evropskega izvoznika, ampak za ameriškega uvoznika.
Trump je enkrat že znorel, ko je nek trgovec, morda Walmart, rekel, da bodo v trgovinah ob nakupu na blagajniški listek napisali, koliko je carina.
Jaz bi stavil na to, da bodo tisti, ki prodajajo v ZDA stisnili pas prej, kot pa, da bodo višje cene. Tudi, če bodo izgube znajo upati na boljše čase, samo da jim ostane trg.
Sploh pa kdo bo pisal kaj? Kakor, da ni vseeno. Potrošnika zanima koliko plača in dokler bo cena konkurenčna bo kupil. Pisati koliko je od carine je bolj politika kot pa ekonomija. Slej kot prej tega ne delaš več.
Sploh pa po trenutni megapredaji se pa res nima smisla slepiti. Tudi, če imaš kjerkoli prav, bo pač naredil pritisk in EU se bo slej kot prej predala. Pa sem prej še bil nekako optimist ampak žal se kaže slika, ki gre 100% v prid temu kar je pridigal Trump. Kdo pa še mora to priznati, da ne bo več diskusije?
Na koncu se bo usrala še Rusija in Amerika bo dejansko in zares daleč številka 1. S tem konsenzom je EU dala prav skeptikom. Žal.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Eduardo ()

bm1973 ::

Velki ::
Nekaj bo plačal ameriški kupec, na kratki rok bodo imeli tudi evropski lastniki firm malo manjši dobiček, na dolgi rok se bo to breme prelilo na evropskega delavca kateremu plača pač ne bo rastla ker ima gospodar "upad" dobička...

Ja, proizvajalci cenenih izdelkov, ki jih sedaj delajo na Kitajskem, v Bangladešu. Ameriški delavci in delavke se bodo navdušeno prijavljali za delovna mesta šivilj in delavcev za tekočimi trakovi.![]()
Razen, če je agenda, da jih potisneš ven. AI revolucija pa mu zna zelo koristit, ker teh delovnih mest zelo verjetno ne boš zasedal, ker dobivamo zadnje puzle, ki to rešujejo.
AI je dobil zadnji puzzle, da lahko začne šivat superge?! M'key...
Sicer pa, kje bo večji pritisk, da se avtomatiziraš, pri tistem, ki ga ščitijo domače carine ali pri tistem, ki mora tekmovati s handicapom?

bm1973 ::
Saj robote šivilje/čevljarje bi že imeli, ampak se očitno ne splača, dokler to pravi ljudje delajo poceni---