» »

Prekletstvo manj standardnih zadev

Prekletstvo manj standardnih zadev

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3

Okapi ::

To je sicer bolj za v "probleme človeštva", ampak OK, ne ravno;)

Torej, imam hladilnik (točneje rečeno, hladilno vitrino za vino), Samsung, solidna zadeva, 20 let že hladi vino. No, oni dan pa odpove lučka. Nič tragičnega, se zgodi. Vino je še vedno hladno, samo ne vidi se več dobro.;) Ker je hladilnik še iz časov pred ledicami, je celo pričakovano, da bo lučka slej ko prej izdihnila. In bi torej človek pričakoval, da bo zamenjava lučke rutinsko opravilo. Ampak se je izkazalo, da ni (in zato tudi tole jamranje;) )

Lučka je pod prosojnim pokrovom, ki ga je treba odstranit. Razumen inženir bi ta pokrov načrtoval tako, da ga je mogoče odstranit brez orodja. Če pa je že treba uporabit orodje, da je to nekaj, kar ima vsak pri roki. Se pravi, navaden izvijač, lahko križni. Ampak ne, pri Samsungu se je nek pametnjakovič odločil, da bo pokrov privil z nekim čudaškim vijakom, ki zahteva poseben nastavek. Ki ga seveda nisem imel. Torx T20H konkretno.

Se pravi, najprej moram v trgovino po set nastavkov. 7 evrov na amazonu.

Odprek pokrov in pridem do "žarnice" (sijalke po novem), ki - kdo bi si mislil - tudi ni takšna, ki bi jo imel človek v rezervi, ali ki bi jo dobil v najbližji trgovini. Za povrhu na njej ni nobene oznake, razen da ima 7 vatov. Na srečo pomaga AI. Slikam žarnico, uporabim "lens" in ugotovim, da je vrste 2G7.

Še en nakup in v hladilniku bo spet luč. 8-)

Predvsem me pa zanima, ali je kakšen racionalen razlog, da so se pri Samsungu odločili, da bodo zamenjavo žarnice, ki bi morala biti rutinska zadeva, tako otežili, da bi marsikdo moral klicati serviserja. In pod racionalen razlog ne mislim tega, da bi hotel Samsung še malo dodatno zaslužiti s servisnimi storitvami.

Po drugi strani pa bi bilo lahko še huje - vijak bi lahko bil popolnoma nestandarden, in nastavek za žarnico prav tako, tako da bi dejansko moral klicati uradnega serviserja. Ampak to bi pa morda bilo celo proti kakšnim zakonskim predpisom. Oziroma bi vsaj moralo biti, ker bi kršilo pravico uporabnika do popravila.
https://repair.eu/

Magic1 ::

Dej no, torx je pa itak standard. S križnimi je itak sam križ.
Haha, sem videl naknadno, da so še posebni votli torxi:D
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

borut_p ::

Torx je ze res standard, ampak tale z luknjo pa spet ne toliko :)
Verjetno ce pobrskas po predalu ali pa predalu kolegov, se bo ze kje nasel tale torx

Ponavadi s običen torx da odvijačit s navadnim ravnim prave velikosti. Ta s bunko je pa res zajebavanje.
Magic

redtech ::

To je jasno sporočilo, da nočejo, da sam zamenjaš luč, ampak pokličeš servis ali kupiš nov hladilnik. :))

Zimonem ::

Eh v Lidlu jih prodajajo ve kompletu.te torxe. jamrat okrog 7ih evrov je brezveze. Kaj bi bilo šele če bi popravljal kak večji stroj, kjer moraš preprosto kupit orodje.

Lejga ::

Tale torx je že nekaj let čisto normalna zadeva, a resno danes nobeden več nič ne popravlja v lastni režiji. V radiusu 2m imam pri roki dva kompleta z omenjenim nastavkom. Glede sijalke, jo je imel merkur v redni prodaji za par eurov.

Evo, sem bil 100%, da se bo takoj našlo nekaj pametnjakovičev, ki bodo razlagali, da nastavek za ta torx pa itak imajo vsi med orodjem. V resnici sigurno vsaj 90% gospodinjstev tega nima.

In menjava žarnice ni "popravilo", ampak čisto rutinska zadeva, za kar ne bi smelo biti potrebno neko posebno orodje.

Kaj je kdo imel v prodaji, me pa tudi ne zanima, ko hočem kaj kupit. Zanima me, kaj ima. Merkur - "Izdelka ni več v ponudbi".

In ja, tudi ta 2G7 se še kje dobi, stvar je v tem, da to nikakor ni standardna oblika, ki bi jo lahko kupil v najbližjem mercatorju. V predalu imam recimo nekaj rezervnih "svečk", žarnic z ozkim grlom E14, ki so bile (oziroma so še) tako rekoč standard za v hladilnike (in kuhinjske nape in še marsikje). Pa če so že hoteli uporabiti neko drugo žarnico, je še nekaj drugih precej pogostejših standardov za podobne sijalke.

Magic1 je izjavil:

Ponavadi s običen torx da odvijačit s navadnim ravnim prave velikosti. Ta s bunko je pa res zajebavanje.

V bistvu so namenjeni za tam, kjer nočeš, da bi lahko kar vsak to z navadnim izvijačem odvil. Ampak pokrov za žarnico to pač ni.

Zimonem ::

Kaj pa kupuješ južnokorejski hladilnik. Drugi kraji drugi običaji, Amerika ima tudi druga grla za žarnice vseh skupaj je pa rajcam čez 100. Koga briga kaj imaš ti in merktor. Prej poglej ali pa odcvikaj žice in veži drugo žarnico gor.

Kupiš vedno najcenejšo robo , potem pa jamraš.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Okapi ()

Zimonem je izjavil:

Eh v Lidlu jih prodajajo ve kompletu.te torxe. jamrat okrog 7ih evrov je brezveze. Kaj bi bilo šele če bi popravljal kak večji stroj, kjer moraš preprosto kupit orodje.

Ker očitnmo ne razumeš, kaj sem hotel povedati, bom ponovil.

Ni sploh stvar v 7 evrih, ampak v tem, da večina tega nima, in sem moral posebej kupit samo zato, da sem lahko zamenjal žarnico v hladilniku, kar bi morala biti rutinska zadeva, mogoča brez kakršnegakoli posebnega orodja.

Z drugimi besedami povedano - za rutinsko menjavo žarnice so uporabili vrsto vijaka, ki je načrtno namenjen temu, da ga ne more kar vsak odviti (ker nima kar vsak pravega orodja, oziroma nastavka).

Bi razumel, če tak vijak uporabiš tam, kjer bi lahko nevešč uporabnik kaj pokvaril, ali prišel do kakšne nevarne zadeve (recimo visoke napetosti). Ampak za menjavo žarnice v hladilniku;((;((;((

NeBoŠlo ::

Guglanje, aliexpress pa par evrov rešita vse take zagate, vsaj do zdaj pri meni.

Kar se tiče šraufov, to bi lahko mogoče EU standardizirala. Človeštvo je res zabluzilo, jaz bi najraje videl, da bi vsi šraufi imeli kvadratno luknjo pa kvadratne nastavke, kaj temu manjka?

Anney ::

Aliexpres ga ne reši, kaj bo človek en mesec brez luči v hladliniku. Se bo bil zgubil.
Drugače pa ja, kupuj standard ne nadstandarda, pa bo s šraufi manj problemov. Mam dve Liebherr, pa ma navadne šraufe.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.

eEdbM ::

Pi*kice, nabavite si potrebne nastavke in material ob pravem času ali pa grizite pesek! Aja, saj res, to je slo-overnet, videno v sosednjih temah, odsev vaših vagin.

cortez ::

Sam sem imel isti torx v mesoreznici....odlomil notranjo špico, in se je dal odviti z navadnim torxom.

Irbis ::

Oče je pred leti nabavil lestenec, ki je imel sijalke, ki so jih očitno delali posebej zanj (ker so imele dodaten navoj, na katerega si potem privil bunko). Sijalke strašno drage, za povrh so še pogosto crkovale (ker so očitno slabo naredili hlajenje), po dveh letih preprosto niso več prodajali tistih sijalk in je bilo pač treba lestenec zamenjati.

errhec ::

Vsi ste spregledali, da je hladilnik star 20 let. Kdo je imel takrat Torx z votlo glavo (že Torxi so bili redkost). To je bilo narejeno namensko.
dd

WizzardOfOZ ::

V bistvu je bil tak torx takrat standard za večino južnokorejske tehnike. Koder so bili torxi, so bili skoraj povsod taki. Ti torxi se prodajajo že vsaj 35 let v skoraj vsaki škatli, ki ima več kot 5 nastavkov za vijačenje, tako da jih ima velika večina doma v predalih, samo spomnijo se ne in laufajo v lidl ali bauhaus iskat novega.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

Meiniken2 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

V bistvu je bil tak torx takrat standard za večino južnokorejske tehnike. Koder so bili torxi, so bili skoraj povsod taki.

Larifari. Imel sem tudi 20+ let star hladilnik z zamrzovalnikom, prav tako Samsung, ki je prav tako imel lučke pod prosojnim panelom. Ampak ta je bil privit z najbolj običajnimi križnimi vijaki, lučke pa standardne "žarnice za hladilnik" z navojem E14.
https://www.svet-svetil.si/posebne-zarn...

In ker je to tehnični forum, sem upal, da bo večina razumela bistvo problema. Ki je inženirske narave - naprave je treba načrtovati pametno, uporabniku prijazno. S tem pa imajo mnogi inženirji težave, oziroma sploh ne znajo. Ker tako kot nekateri tule (zmotno) mislijo, da če imajo oni v predalu kompletno zbirko nastavkov za vse različne torxe, jih imajo tudi vsi povprečni uporabniki.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Legon ::

Nestandardne resitve in omejevanja moznosti popravil doma so nedvomno problem. Ampak to zbanalizirat na torx in zarnico, ki jo kupis v vsaki tehnicni trgovini je pa naravnost pomilovanja vredno.

Uporaba torxa za vijak ki se bo odtegnil 1x na 20 let, je v bistvu zelo smiselna, ker je tveganje da se poskuduje glavo vijaka pri takih vijakih prakticno nicno.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Barbarpapa2 ::

Dobro jutro.

Ni si tisti korejski inženir to izmislil iz zlobe ali pa ker so mu ukazali, naj naredi zadevo čim težjo za popravila. Hec je v evropskih varnostnih predpisih, ki velevajo, da je potrebno otežiti dostop do delov pod napetostjo, če so naprave trajno priklopljene na električno omrežje in niso galvansko ločene od njega. Brez takšnega torxa (ali še česa bolj "zajebanega" - npr. enosmerni vijak) se zadeva ne bi smela prodajati v Evropi. Seveda je vsaka zadeva polna protislovij, če bi uporabili navadno sijalko z E (Edison) navojnim grlom, to ne bi bilo potrebno (okoli nas je še vedno polno svetil z E navojnimi grli, ki so po odstranitvi sijalke prosto dostopni)...

Pa pazite ko električne stvari šraufate...

Jože

c3p0 ::

Večina ne zna niti žarnice menjat v hladilniku, dobesedno. Majstrom se ne da prit za drobiž, pa pade opravilo na nečaka, soseda...

Ameriško narekovani debilizem z disclaimerji in otežanim dostopom do vseh potencialno nevarnih delov, je že kar en čas norma tudi v EU.

Da še malo podžgem OP: tak torx sicer imam v setu nastavkov iz conrada, izpred 20+ let. ;)

Legon je izjavil:

Nestandardne resitve in omejevanja moznosti popravil doma so nedvomno problem. Ampak to zbanalizirat na torx in zarnico, ki jo kupis v vsaki tehnicni trgovini je pa naravnost pomilovanja vredno.

Uporaba torxa za vijak ki se bo odtegnil 1x na 20 let, je v bistvu zelo smiselna, ker je tveganje da se poskuduje glavo vijaka pri takih vijakih prakticno nicno.

Pomilovanja vredno je kvečjemu tvoje nerazumevanje problema.

Kot prvo - to s torxom in nestandardno žarnico je klasičen primer problema slabo načrtovane naprave (s stališča prijaznosti uporabniku).

Menjava žarnice bi morala biti nekaj, kar lahko z lahkoto naredi vsak uporabnik. Votli torxi so pa namenjeni za stvari, za katere nočeš, da jih lahko vsak uporabnik naredi z lahkoto.

Why are some Torx bits hollow?

What exactly is a tamper proof Torx bit and what purpose does it serve? Simply put, they are Torx (or Star) screwdrivers that have a round hole in the middle to match the Star/Torx screws that have a pin. Tamper proof screws are usually inserted so they cannot be interfered or changed easily.

Kot drugo, ravno pri vijaku, ki se bo odtegnil 1x na 20 let, je nesmiselno komplicirati, oziroma se bati, da se bo poškodoval. To je kvečjemu problem z vijaki, ki jih odvijaš in privijaš 10x na leto. Vsakokrat malo preveč zategneš in gre glava.

In, kot rečeno - votli torxi niso narejeni zaradi tega, da se ne bi poškodovali, ampak da jih ne more vsak odviti.

Mimogrede, doma sem pred tem imel dva kompleta nastavkov za izvijač - v finomehanskem sta bila dva votla torxa, ampak premajhna (T10H in T15H), v drugem, z 10 različnimi torxi, pa ni bilo nobega votlega (H).

Nadaljujem Okapijevo frustracijo. Zadnjic sem imel primer, ko sem moral odvit vijak s kvadratno glavo (robertson) ... k 'sreci' obstaja v OBI paket nastavkov, ki vsebuje tudi tiste, ki niso cisto tipicni.

https://www.obi.si/p/lux-komplet-vijacn...

Tako da .. samo glej in se cudi inovativnoati inzenirjev, ki zelijo otezit popravljanje. Vsaj polovica je takih, ki sigurno ne lezijo po predalih 'normalnih' ljudi.

val46 ::

Ma dej okapi no...ne se pojedat zaradi takih zadev, ker škoduje zdravju. Če bi blo res vse tako enostavno kot ti misliš da bi moralo biti, pol ne bi rabil za vsako znamko avtomobilov svojih nastavkov za orodja, pa telefonom bi še vedno lahko kar sam doma menjaval baterije, pa steklca pa te zadeve...

Ampak, da pa tak "kraval" zganjaš zaradi enega torxa in ene lučke...to mi je pa kar malo smešno. Če ti nimaš tega nastavka doma, ga ima najbrž prvi sosed, ali prijatelj, pa bi si ga sposodil. 1x na 20 let ti ga že kdo posodi. In žarnico še vedno lahko kupiš kjerkoli. Bodi srečen da je tako, ker obstajajo zadeve, ki so precej mlajše od 20 let, kot je ta tvoja "škrinja", pa ne dobiš več nikjer rezervnih delov za te zadeve.

borut_p je izjavil:

Nadaljujem Okapijevo frustracijo. Zadnjic sem imel primer, ko sem moral odvit vijak s kvadratno glavo (robertson) ... k 'sreci' obstaja v OBI paket nastavkov, ki vsebuje tudi tiste, ki niso cisto tipicni.

https://www.obi.si/p/lux-komplet-vijacn...

Tako da .. samo glej in se cudi inovativnoati inzenirjev, ki zelijo otezit popravljanje. Vsaj polovica je takih, ki sigurno ne lezijo po predalih 'normalnih' ljudi.

Tak vijak se da odvit tudi s čisto navadnim ravnim izvijačem, samo prave dolžine mora bit, da ti gre po diagonali notr. A ste res tolk "nesposobni", da si ne znate nikdar nič "po domače" pomagati?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: val46 ()

Verjami da sem probal ... se ne da

Val46 je uletel v temo, prebral prvo vrstico, še slike ni pogledal in preskočil vse poste. Ni to navadni torx, je votli in to je vse prej kot standard v vsaki delavnici. Imam kar dosti orodja, par kompletov torxov, vendar votlih nimam.
Verjetno je tist nasvet, da odlomiš stolpčič, še najboljši, če imaš dost fine klešče in ni zlitina vijaka preveč dobra.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

kriptobog ::

Jaz mam dva makitina kufra pa mam notri tudi tak torx. Edino kar mi fali je tisti cudni trikotni nastavek, ki ga rabis za razne likalnike, fen, parni cistilnik itd.

WizzardOfOZ ::

Okapi je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

V bistvu je bil tak torx takrat standard za večino južnokorejske tehnike. Koder so bili torxi, so bili skoraj povsod taki.

Larifari. Imel sem tudi 20+ let star hladilnik z zamrzovalnikom, prav tako Samsung, ki je prav tako imel lučke pod prosojnim panelom. Ampak ta je bil privit z najbolj običajnimi križnimi vijaki, lučke pa standardne "žarnice za hladilnik" z navojem E14.
https://www.svet-svetil.si/posebne-zarn...

Ni larifari. Vse igrače za otroke, ki so bile z južne koreje, so imele take vijake. Celo za menjavo baterij. Na korejskih prenosnikih so bili torxi za odpiranje pokrovov, kjer si menjal ram in disk.
Pa tudi japonci so imeli radi torxe, samo so potem zarad jamranja vseh ostalih, menjali za "phillips head" vijake - križne.

V osnovi je pa tako, da razumem, da je to problem za netehnične ljudi, ki itak ne znajo nič pošraufat, pa imajo zato doma samo 2 šraufencigerja (en križni in en minus), navadne klešče in papagajke, za vse ostalo pa morajo poklicat servis. Ampak kot član tehničnega foruma pa vseeno mislim, da člani tega foruma prvo pogledajo kaj rabijo za "opravit nalogo" in če tega nimajo, skočijo v trgovino in to nabavijo. Pa vseeno mislim, da večina od nas ima to doma.

Recimo jaz imam torxe velikosti do mikro T1 do T100 (T100 smo imeli za tramove skupaj povezat). Vsi vijaki v dilah zračnega mostu na naši strehi so torx. Lažje je bilo šraufat, veliko manj je bilo izmeta.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Kalibri ::

Kakšna drama zaradi votlega torxa...

Če bi bi rabil ploščat izvijač, bi pa jamral, zakaj ni brez vijaka.

Ni problem v načrtovanju, problem je v drami, ki jo je moški spol sposoben soroducirati in je bilo včasih domena bab.

WizzardOfOZ je izjavil:

Ni larifari. Vse igrače za otroke, ki so bile z južne koreje, so imele take vijake. .
Še kar ne razumeš bistva problema.

Za igrače je tak torx v bistvu dobra izbira, ker nočeš, da bi jih otroci sami razdirali, odpirali. Votli torxi so narejeni prav z namenom, da jih ne more kar vsak odviti, ker potrebuješ posebno orodje, ki ga nima vsak pri roki.

Za menjavo žarnice, kar bi moralo biti nekaj, kar bi naj vsak uporabnik lahko sam brez težav naredil, pa niso primerni.

In ravno kot član tehničnega foruma sem hotel opozoriti na (precej pogost) primer slabega načrtovanja naprav (s stališča prijaznosti uporabniku). Ni sploh stvar v tem, da ne bi znal ali mogel kupiti pravega nastavka (in prave žarnice), ampak v tem, da sem se s tem sploh moral ukvarjati. Oziroma da te žarnice marsikdo sam ne bi mogel zamenjati, ampak bi moral iskati pomoč (bodisi tehnično bolje opremljenega soseda, znanca, ali serviserja).

fikus_ ::

Ce je hladilnik star 20 let, je tedaj takšen torx bil redek. Kot je napisal Barbapapa, to je verjetno zaradi varnosti in tudi zaradi tega, da ne more vsak odpirati.
Sem ze narazen dobival fen, ki je imel vijake z glavo za ploščati izvijač, kateri je moral biti na sredini zarezan. Ali pa križni na tri krake,....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

link_up ::

vsak cist tapocen set nad 100 nastavkov ima te zraven...meni sluzi ze od studentskih dni na raznih hlavah. :) Enkrat bos moral kupit, ce ze imas sraufencigr.
In and Out

Kalibri ::

Okapi je izjavil:

In ravno kot član tehničnega foruma sem hotel opozoriti na (precej pogost) primer slabega načrtovanja naprav (s stališča prijaznosti uporabniku). Ni sploh stvar v tem, da ne bi znal ali mogel kupiti

Ne ga lomt. Slabo načrtovanje bi bilo, če bi moral odstraniti kompresor, da bi prišel do lučke.
Ne pa v obliki nastavka.

Kalibri je izjavil:

Kakšna drama zaradi votlega torxa...

Če bi bi rabil ploščat izvijač, bi pa jamral, zakaj ni brez vijaka.

Ni problem v načrtovanju, problem je v drami, ki jo je moški spol sposoben soroducirati in je bilo včasih domena bab.

Moja stara mama je tudi govorila, ko sem se kot otrok nad čem pritoževal - molči in trpi.>:D

In ja, na organ mi gre, ko pri kakšni napravi naletim na pokrovček za baterije, ki je privit z vijakom. Pa (inženirsko) logiko tega celo razumem, kar se tak pokrovček težje poškoduje (da se ga ne da več dobro zapreti).

Kalibri je izjavil:

Okapi je izjavil:

In ravno kot član tehničnega foruma sem hotel opozoriti na (precej pogost) primer slabega načrtovanja naprav (s stališča prijaznosti uporabniku). Ni sploh stvar v tem, da ne bi znal ali mogel kupiti

Ne ga lomt. Slabo načrtovanje bi bilo, če bi moral odstraniti kompresor, da bi prišel do lučke.
Ne pa v obliki nastavka.

Saj nisem napisal, da je to najslabše možno načrtovanje. Če je nekaj lahko še slabše, ne pomeni, da je vse drugo dobro.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

kot ponavadi ne razumeš. Vijak na pokrovčkih za baterije je tam zaradi varnosti otrok.

In ja, če je treba jokat o tem kakšen povesem standarden nastavek za vijak potrebuješ, potem je problem v uporabniku in ne v inžinirjih.

link_up je izjavil:

vsak cist tapocen set nad 100 nastavkov ima te zraven...meni sluzi ze od studentskih dni na raznih hlavah. :) Enkrat bos moral kupit, ce ze imas sraufencigr.

Imel sem dva seta nastavkov - en 24, drugi 30-delni, v nobenem ni bilo T20H.
Zaradi menjave te žarnice sem moral kupit še enega, 32-delnega.
Upam, da mi ne bo že kmalu žal, da nisem kupil takega s 100+ nastavki>:D

Legon je izjavil:

kot ponavadi ne razumeš. Vijak na pokrovčkih za baterije je tam zaradi varnosti otrok.

In ja, če je treba jokat o tem kakšen povesem standarden nastavek za vijak potrebuješ, potem je problem v uporabniku in ne v inžinirjih.

Še en trol več je začutil potrebo, da se oglasi.;((

Če bi bilo zaradi otrok, bi morali vsi pokrovčki imeti vijake. Pa jih skoraj noben nima, tudi pri mnogih igračah ne.

Med mnogimi baterijskimi napravami, ki jih imam, ima pokrovček za baterije vijak samo pri dveh - enem multimetru in eni delavniški lučki.

Utk ::

Za ta pokrovček kjer je vseeno kolk je zategnjeno, je torx brez veze. Če pa lahko s tem istim torxom razstaviš cel hladilnik, potem je pa morda smiselno. Samo najbrž ni tako.

V glavnem problem človeštva, je da okapi ne premore standardnega nastavka za vijak in to je njegovo ranjljivo psiho do te mere sesulo, da imamo celo epopejo o tem.

A to, da bi tožil samsung, da ti plačajo ustrezno zdravljenje, za muke, ki si jih pretrpel, se pa še nisi lotil?

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: Okapi ()

Utk je izjavil:

Za ta pokrovček kjer je vseeno kolk je zategnjeno, je torx brez veze. Če pa lahko s tem istim torxom razstaviš cel hladilnik, potem je pa morda smiselno. Samo najbrž ni tako.

Zagotovo ni tako. Razstavljanje hladilnika je delo za serviserja, in ni nič zelo narobe, če je za to potrebno posebno orodje. Ampak menjava žarnice pa ni delo za serviserja, ampak za uporabnika.

Okapi, čeprav je standardizacija dejansko fina reč, pač kupi naslednjič takšno znamko, ki izpolnjuje vse tvoje kriterije, če je 20 let (vsa čast kljub votlim torx vijakom!) star Samsung ne. Ampak res ti nastavki niso nič posebnega, dobiš enih par osnovnih za free shipping iz AE v maks 14 dnevih, če so na mimovrste nekonkurenčni, viške razdeliš po družabnem krogu za darila, zdaj bodo spet prazniki počasi ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: eEdbM ()

Klemenn ::

V bistvu je vse skupaj dosti žalostno. Da proizvajalec oz. proizvajalci porabljajo sredstva, da nam otežijo vse skupaj otežijo, namesto, da bi to energijo porabili za izboljšave.

Ne, ni ok. Stvari so šle predaleč. Važno imamo pokrovčke, ki se ne odstranijo od plastenke ampak popravljivost izdelkov je pa (lahko) vse slabša.

Še najbolj žalostno pa je, da veliko ljudi to zagovarja oz. raje išče izgovore, zakaj je to ok. Ampak ja, nikomur ni več mar za nič.

Se pa močno strinjam z razmišljanjem OP-ja.

20 let nazaj še ni bilo EU v takšni formalizirani obliki, tudi kumarice in banane so bile bolj 'svobodno rastoče' :D

Drugič je potrebno pač ustrezno časa v naprej razmišljati, da si zagotoviš 'nedoločeno prihodnjo kompatibilnost', če sploh, uspešno dopovedati podjetjem in gospodarskim skupnostim, da se prilagodijo...

Ali pa nabaviš ustrezne nastavke za 2EUR, popraviš in upaš na še nadaljnih 20 let problemov podobne velikosti :D

velikBrokoli ::

Dandanes je itak skoraj vsako stvar zelo težko popraviti, sploh kako elektroniko.

Tak torx sem prvič videl v mojem starem Toshiba prenosniku, kjer sem želel dodati več rama. Skrit pod nalepko in zaliman, da ga niti pod razno ni mogoče odšraufat. Sem ga preprosto s screw extractorjem preluknjal in ven zvtral, itak ni bil potreben.

nejc_nejc ::

To je obdobje, ko nisi mogel brez "garniture" menjati žarnic v lučeh novih avtomobilov.
Miselnost je pač bila takrat taka.

Tukaj bi morala bit le debata, ali je za menjavo žarnice potrebno strokovno znanje, ali ne. Samo proizvajalcem je itak v interesu, da se vse servisira, ali kar menja. To glede servisiranja itak ni več realno, ker danes ni več dovolj tehničnega kadra in ni folka, da bi hodil okoli žarnice menjat. Novi pa itak imajo kakšne fancy led izvedbe, kjer boš verjetno moral hladilnik zamenjat, ali bit brez luči.
Magic

Klemenn je izjavil:

V bistvu je vse skupaj dosti žalostno. Da proizvajalec oz. proizvajalci porabljajo sredstva, da nam otežijo vse skupaj otežijo, namesto, da bi to energijo porabili za izboljšave.

Ne, ni ok. Stvari so šle predaleč. Važno imamo pokrovčke, ki se ne odstranijo od plastenke ampak popravljivost izdelkov je pa (lahko) vse slabša.

Še najbolj žalostno pa je, da veliko ljudi to zagovarja oz. raje išče izgovore, zakaj je to ok. Ampak ja, nikomur ni več mar za nič.

Se pa močno strinjam z razmišljanjem OP-ja.

jaz sem se tudi, dokler nisem ugotovil, da doživlja duševne muke zaradi torx nastavka in žarnice, ki jo dobiš v vsaki tehnični trgovini.

Magic1 je izjavil:

Tukaj bi morala bit le debata, ali je za menjavo žarnice potrebno strokovno znanje, ali ne. Samo proizvajalcem je itak v interesu, da se vse servisira, ali kar menja. To glede servisiranja itak ni več realno, ker danes ni več dovolj tehničnega kadra in ni folka, da bi hodil okoli žarnice menjat. Novi pa itak imajo kakšne fancy led izvedbe, kjer boš verjetno moral hladilnik zamenjat, ali bit brez luči.

Če je nekomu to, da mora uporabit ustrezen nastavek na izvijaču v kategoriji strokovnega znanja, potem nam res ni več pomoči.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

Ganon ::

Haha, sem se pravkar spomnil na Okapija. Na Tefalovi ponvi se mi je malenkost razrahljal ročaj. Do tega trenutka nisem bil pozoren na vijak, sem bil prepričan, da bom to zlahka zategnil. Ne bo šlo. So uporabili nekakšen "torx", ki ga seveda nimam. Prekleti šalabajzerji.
«
1
2 3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova tema - katero orodje kupiti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
12816587 (5585) matobeli
»

Počen vijak v vratih

Oddelek: Pomoč in nasveti
233014 (364) _Denny_
»

orodje za sestavo računalnikov

Oddelek: Kaj kupiti
325582 (2620) 49106
»

Osnovno orodje (izvijači)