» »

Kateri operacijski sistem za stari pc

Kateri operacijski sistem za stari pc

chelsea boy ::

Zdravo.
Imam eno staro kišto z 4gb rama in cpu intel core 2 duo. Kateri operacijski sistem bi se najbolj prilegel, da bi zadeva delala, kar se da najboljše? Hvala, Lp.

mtosev ::

Linux mint mogoče.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Telbanc ::

Windows 7. Mam podobno kofiguracijo. Za video mora proc bit vsaj 2,4 ghz. Za yutube. Za net in office je itak super.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

hojnikb ::

Za stare kiste, če more bit Windows, potem definitivno 8.1... Deluje hitrej kot 7 in 10, pa ni se prehudo star...

Drgač pa kaksn lubuntu bo zelo lahek in uporabn.
#brezpodpisa

Rias Gremory ::

Linux Mint ali Lubuntu.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

blackbfm ::

rajš nabav raspbery

d4vid ::

Če windows, potem tiny10. Meni na podobnem configu dela kolikor toliko OK, pa ssd obvezno.

Drugač pa lubuntu, mint da je dokaj prijazno uoorabniku. Če se spoznaš na linux, pa debian.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

sbawe64 ::

Best lightweight Linux distro of 2024
https://www.techradar.com/news/best-lig...
1. Absolute Linux
2. antiX
3. BunsenLabs
4. Linux Lite
5. Lubuntu
6. LXLE
7. Porteus
8. Puppy Linux
9. SliTaz
10. Tiny Core Linux

5. Lubuntu mi nekako ne deluje lightweight (iso velik 3 Gb)
7 ta je hiter tudi na res stari kišti (live verzija v isotu) http://www.porteus.org/
8 in 10 sta zelo minimalistična.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

energetik ::

Raspberry Pi Desktop
Sicer pa Puppy dela res noro hitro, jaz sem ga za štos dal na neko veteransko kišto (Duron 1,6Ghz) in zadeva leti. Seveda samo OS, jasno če greš brskat po spletu je žalost.
vires in numeris

negot ::

Void linux,imam na podobni napravi že pet let, hiter, stabilen, več lahko zveš na distrowatch.

Kn3dL ::

Sam imam na zelo podhranjeni laptop mašini z Intel Pentium N4200 cpujem s pasivnim hlajenjem, 128GB SSD diskom in 8GB rama, Alpine Linux in to celo z modernim KDE desktopom. Zakaj? Ker je bios bootloader v osnovi zaklenjen na Windows okolje, ampak je windows nemogoče uporabljat ker se ne premakne nikamor.
Potestiral sem ogromno linux distribucij in Alpine Linux je po mojih izkušnjah daleč najbolj lahek in odziven moderen operacijski sistem in je bil sposoben med namestitvijo zaobidit zaklenjen bootloader. Res ne morem verjet kako lahko tako podhranjena mašina dobro deluje za osnovno uporabo (brskanje po internetu itn.).

Če namestiš XFCE desktop in daš čez neko moderno temo, je zasedenost pomnilnika samo cca 250MB. Več info na voljo tukaj: https://beogradsko.blogspot.com/2022/06...

sbawe64 ::

Kn3dL
SSD in 8gb rama dela svoje.
Na enem starem prenosniku (Intel p8400 c2d) z 2 GB rama in klasičnem HDD imam gor w7.

Porteus si testiral ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

BStard ::

Reskiraj 5€ in zamenjaj cpu za quad core in dej gor Win 10 LTSC

omahni slip ::

sbawe64 je izjavil:

Best lightweight...

5. Lubuntu mi nekako ne deluje lightweight (iso velik 3 Gb).

Ahoj

Sam imam Lubuntu, ampak še vedno verzijo, ki nima več podpore. Je še iz tistih časov, ko si moral pritiskati črke, da je prepoznalo katero tipkovnico imaš in ti je swap inštalacijski vmesnik sam izračunal, ter dodelil. Ne pripročam inštalacijo starejših, ker bo treba ročno posodabljati, kar se še da.
Preiskusil tudi zadnjo aktualno verzijo tega distrota na namiznem, kot prenosnem. Drži. Lubuntu ni več lahek, ampak samo še "lahek", lahko rečemo samo zaradi LXQt namizja. Vzdrževalci pravijo, da so končali s to lastnostjo lahke distribucije in se bolj osredotočajo na uporabnost.

Mint? Distro dela solidno (imam xfce namizje), ampak pozabi to na starih mašinah. Spletni brskalnik in spletne strani so postale prepožrešne in zato ne bo delal kot raketa. Te tiny nisem preiskušal, ampak če se Intel dvojedrnik muči pri težjih spletnih straneh na mojem Lubuntu, ne pomaga noben lahek distro.

Win 7 iz mojih izkušenj bo tukaj delal slabo. Imel home verzijo iz msdnaa, ali kaj je že bilo.

Torej tvoja mašina je realno samo primerna še za igračkanje, če boš našel kaj, kar dela solidno.

hojnikb ::

energetik je izjavil:

Raspberry Pi Desktop
Sicer pa Puppy dela res noro hitro, jaz sem ga za štos dal na neko veteransko kišto (Duron 1,6Ghz) in zadeva leti. Seveda samo OS, jasno če greš brskat po spletu je žalost.

No, sj počaso bo to prebil folku. Na konc dneva niti ni tolk pomembno, kaksn distro furas; tudi najbolj lahek linux distro ti nebo pomagal pri manjkajočemu ramu in cpu perf., ko bos zagnal sodobn brskalnik.

Razn če mislis uporabljat netsurf ali dillo... Ampak mislim da je core2 se vseen dovolj hiter za kaksn sodobn brkalnik.

Tko da ja; če je core2 based masina se doda 4 jedern xeon (recimo E54xx serija), kaksno palčko rama da prides na 6-8GB, potem je pa v resnic skoraj vseen kater OS furas. No razn 11, k itk nebo delal gor po uradni poti.
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

Kn3dL ::

sbawe64
Večinoma sem testiral te light distrote in Potreus zagotovo spada v ožji izbor. Želel sem da sta OS in browser moderna, zato je Puppy odpadel. Dobro so se odnesli tudi Q4OS, MX Linux (znal zaobiti bootloader zaklenjen na Windows), wattOS, SparkyLinux in Artix. Ampak čez Alpine Linux ga ni. Pa testiral sem takrat vse na 4GB rama.

borut_p ::

Mah tale linux je se vedno tak tak ... za nekoga ki uporablja rac za net, nekaj simple orodja word/excel da mu je openoffice ok .... za kaj drugega pa se ni
Probat gor spravit acad ali podobno je skoraj nemogoce ... preko wine naj bi delalo pa nic ne dela.
Zal gre tukaj se vedno za zelo nisne zadeve, razvoja programov ni. Preko VM ajde ampak koliko uporabnikov se je pripravljeno matrati s tem
Simple win distribucije so pa tudi dvorezen mec.

Ales ::

borut_p je izjavil:

Mah tale linux je se vedno tak tak ... za nekoga ki uporablja rac za net, nekaj simple orodja word/excel da mu je openoffice ok .... za kaj drugega pa se ni
Probat gor spravit acad ali podobno je skoraj nemogoce ... preko wine naj bi delalo pa nic ne dela.
Zal gre tukaj se vedno za zelo nisne zadeve, razvoja programov ni. Preko VM ajde ampak koliko uporabnikov se je pripravljeno matrati s tem
Simple win distribucije so pa tudi dvorezen mec.

Težko je prispevek, ki omenja "openoffice" jemati resno, s predpostavko, da naj bi avtor karkoli dejansko preizkusil ali o tem vsaj razmislil. Pišeš na pamet in v tvojem prispevku praktično nič ne drži, razen morda prav za AutoCAD.

Sploh pa bo ta nit razprave, v katero se neinformirano poskušaš zaplesti, zagotovo pomagala uporabniku z core2duo in 4 GB RAM... :))

Ales - s svojim 'prispevkom' nisi povedal nic pametnega, razen pokazal si svojo oholo obnasanje brez doprinosa.
Jaz sem dal komentar na nekaj komentatorjev pred mano ki ponujajo opcijo linuxa kot neko mozno resitev.
Linux je za uporabnika wins se vedno - zdaj se pa se jaz malo na tvoj nivo spustim - totalen poden od podna. Povprecen uporabnik nima z njim nic za pocet, se sploh ce hoces migrirat iz winsow. Ne dela onedrive, office, cad okolje je neobstojece, adobe, etc
Kaj misli delat s core2 4gb ne vem, ampak ocitno kaj vec kot net in kaksen docs ki ga bo odprl z openoffice ne ... ce mu ze servirate linux distribucije.

Rias Gremory ::

OP je vprašal "Kateri operacijski sistem bi se najbolj prilegel, da bi zadeva delala, kar se da najboljše?" ti pa že drugič omenjaš (Auto)CAD.
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Zgodovina sprememb…

Jaz samo pravim, da preden se mu gre ponujati nek OS, je potrebno vedeti kaj bo z rac pocel.

opeter ::

Kako lahko pišeš takšne nemunosti? AutoCAD. Kaj misliš, da bo na 4 GB mašini so Core 2 Duo fural Autocad 2025? Resno? Minimalna zahteva je 8 GB RAM, da o ostalem sploh ne govorimo.
Verjetno želi kišto narediti ponovno uporabno, kar pomeni, da bi moral na njem uporabljati starosti primerno programsko opremo, ali pa res kaj nezahtevnega.

Sicer pa se OP ni več javil v tej temi.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Si prebral od zacetka moj post in na kaj se je Ales delal norca .... taka masina je primerna za net in kaksen openoffice ce mu ze predlagajo linux.
Drugace pa obstaja kaj drugega kot acad2025 ... sem dal primer ker sem se ravno matral nalozit nanocad na mojo staro kisto ... preko wine naj bi delalo, se v seznamu app je, pa ne zalaufa zadeve.
Predlagati linux nekomu, ki izvira iz win okolja je kar konkreten task, ne nekaj kar bi talali enostavno naokoli.

Ales ::

borut_p je izjavil:

Ales - s svojim 'prispevkom' nisi povedal nic pametnega, razen pokazal si svojo oholo obnasanje brez doprinosa.
Jaz sem dal komentar na nekaj komentatorjev pred mano ki ponujajo opcijo linuxa kot neko mozno resitev.
Linux je za uporabnika wins se vedno - zdaj se pa se jaz malo na tvoj nivo spustim - totalen poden od podna. Povprecen uporabnik nima z njim nic za pocet, se sploh ce hoces migrirat iz winsow. Ne dela onedrive, office, cad okolje je neobstojece, adobe, etc
Kaj misli delat s core2 4gb ne vem, ampak ocitno kaj vec kot net in kaksen docs ki ga bo odprl z openoffice ne ... ce mu ze servirate linux distribucije.

Na nivo koga drugega v tej temi se boš težko spustil, ker si po razgledanosti o tej tematiki trenutno tam nekje v Marianskem jarku in je težko še iti nižje.

OpenOffice je s svojim razvojem prenehal kakih 10 let nazaj. Če bi vsaj vedel za obstoj LibreOffice, pa ne veš, in to so res osnove.

CAD okolje (med drugim): FreeCAD.

OneDrive, tu.

Adobe alternative: GIMP, RawTherapee, Inkscape, Scribus, Krita, Blender, Olive, Ardour, ... in so še alternative tem alternativam, morda poglej kar tu, so linki zraven, da ne lepim zdaj vsega.

Moj prispevek je bil (in je spet) namenoma v takem tonu, ker komentiraš stvari, o katerih ne veš dovolj. Sem bil netakten do tebe? Jp. Sem upal, da te bo spodbodlo, da vsaj pogledaš kaj je narobe, ko omenjaš OpenOffice, pa ni uspelo. Morda bi moral biti bolj direkten že takoj.

GNU/Linux okolje je v zadnjih desetletjih šlo daleč, daleč naprej od tistega, kar si predstavljaš. Škoda bi bilo, da ne bi vedel tega.

subscriber ::

borut_p je izjavil:

Teh stvari itak nihče pameten ne uporablja doma. Za doma potrebuješ brskalnik, player za filme, tekst editor, file manager, za bolj zahtevne morda še kakšen Gimp in Audacity. Onedrive Bog nas obvaruj. Ne boš dal svojih fajlov na voljo celotni big tech mašineriji. Če že, Nextcloud na eni mašini doma. Meni recimo odlično služi par AMD FX škatel. RAM zanje (DDR3) je na primer zelo poceni in sem ga dokupil, kolikor matične omogočajo. V spregi s SSD delajo ščatle odlično.

energetik ::

borut_p je izjavil:

Jaz samo pravim, da preden se mu gre ponujati nek OS, je potrebno vedeti kaj bo z rac pocel.

Seveda, ampak ti predpostavljaš, da bo gor poganjal AutoCAD...

Kot je bilo rečeno, za domačo uporabo povprečen uporabnik nuca na Linuxu Firefox, Libreoffice, pa VLC.

No, jaz imam gor še vse kaj drugega, Gimp, Darkroom, Viber, Signal, Dropbox (to vse dela nativno gor), do kripto denarnic, Bitwardena, Keepassa in še in še. Ne pogrešam nobenega WIN programja. In vse to na prastarem dvojedrnem Phenom II z 8GB DDR2. Kar me matra je le to, da ne morem predvajati 4K posnetkov in bom vseeno menjal kišto. Ampak gor bo šel seveda spet Linux Mint. Tokrat brez dual boota z Win.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Star prenosnik-windows xp ali 8 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
8414973 (11237) Spajky
»

Prosim predlog-kateri linux? (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
5917109 (15123) krneki0001
»

Kateri Linux? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5113130 (11955) panteist

Več podobnih tem