» »

Linux v jedru dobil podporo za RTOS

Linux v jedru dobil podporo za RTOS

Slo-Tech - Operacijski sistemi, ki poganjajo kritične procese, morajo teči v realnem času. Tovrstni sistemi (RTOS) imajo jasno določene časovne omejitve za izvedbo posameznih operacij, zato lahko z njimi na primer krmilijo letala, laserje, zavore, CNC, roverje na Marsu ali pa zgolj gramofon, kjer zakasnitve niso sprejemljive. Tak sistem je na primer QNX, lahko pa je tudi Linux. Real-Time Linux že od leta 2005 podpira zbir kode PREEMPT_RT, ki to omogoči, a ga je treba ločeno namestiti. Z jedrom 6.12 se to naposled spreminja, PREEMPT_RT namreč prihaja v jedro.

Linus Torvalds je potrdil, da je PREEMPT_RT nared za vključitev v jedro (mainline). S tem je tako praktično kot simbolično postal del "pravega" Linuxa, saj je bila glavna prepreka funkcija za razhroščevanje printk, ki jo je napisal Torvalds in je bil navzlic svoji izjemni univerzalnosti in uporabnosti fundamentalno nezdružljiva s konceptom RTOS. Sedaj je ustrezno popravljena, da bo lahko sobivala s PREEMPT_RT.

V praksi sprememb ne bo veliko. Na domačih računalnikih (in tudi službenih, pa tudi strežnikih) bo Linxu tekel povsem enako kot doslej. Morda bo še največ sprememb pri produkciji avdia visoke kakovosti, drugod pa niti ne. Po drugi strani pa sistemi, ki RTOS potrebujejo, tega vrsto let že imajo. Tudi v najbolj priljubljeni distribuciji je RTOS na voljo uporabniku zelo prijazno. Z vključitvijo v jedro bo enostavnejše le vzdrževanje, ki bo del glavne revizije jedra in ne dodatnih paketov. Linux pa je naredil še en majhen korak na poti k obvladovanju sveta.

3 komentarji

pegasus ::

RT ... lepi spomini. Če se prav spomnim, sem ga prvič uporabil v produkciji z jedrom 2.4.16 ... nekaj takega. Če je kdo takrat že poslušal rtv radie prek neta, so se transkodirali na tisti piksni :)

codeMonkey ::

Controlling a laser with Linux is crazy, but everyone in this room is crazy in his own way. So if you want to use Linux to control an industrial welding laser, I have no problem with your using PREEMPT_RT.


Mene je to kar zanimalo med studijem, za robote. Pa CNC masine s koracnimi motorji so se delale na tem. Je bla tudi neka alternativa RTAI, od nekih italijanskih univerz, kjer se je dalo stvari tudi integrirati v simulink/scilab.

Bi si mislil, da so te zadeve fajn uporabne tudi za trgovanje. Ce ni ze vse tam slo na FPGA.

Zgodovina sprememb…

Zimonem ::

Pomoje še to ne rabiš danes. Rt lahko zganjaš na mikrokontrolerju. rtos in alternativ je polno. Moraš pa simplicificirat zadeve, ne rabiš officov na teh zadevah zgolj čimbolj deterministično obnašanje sistema, pa mal overheda pri procesorski moči.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Raspberry Pi OS namestil Microsoftov repozitorij (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
9511743 (7683) poweroff
»

Kdo piše Linuxovo jedro (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7331203 (24852) AndrejO
»

Izšlo jedro Linux 3.3 (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5615681 (12845) Icematxyz
»

ZFS na Linuxu

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
213567 (2518) Brane2
»

V katerem IDEju se da lepo odpreti Linux kernel source ?

Oddelek: Programska oprema
221395 (973) BigWhale

Več podobnih tem