»

Linux v jedru dobil podporo za RTOS

Slo-Tech - Operacijski sistemi, ki poganjajo kritične procese, morajo teči v realnem času. Tovrstni sistemi (RTOS) imajo jasno določene časovne omejitve za izvedbo posameznih operacij, zato lahko z njimi na primer krmilijo letala, laserje, zavore, CNC, roverje na Marsu ali pa zgolj gramofon, kjer zakasnitve niso sprejemljive. Tak sistem je na primer QNX, lahko pa je tudi Linux. Real-Time Linux že od leta 2005 podpira zbir kode PREEMPT_RT, ki to omogoči, a ga je treba ločeno namestiti. Z jedrom 6.12 se to naposled spreminja, PREEMPT_RT namreč prihaja v jedro.

Linus Torvalds je potrdil, da je PREEMPT_RT nared za vključitev v jedro (mainline). S tem je tako praktično kot simbolično postal del "pravega" Linuxa, saj je bila glavna prepreka funkcija za razhroščevanje printk, ki jo je napisal Torvalds in je bil navzlic svoji izjemni univerzalnosti in uporabnosti fundamentalno nezdružljiva s konceptom RTOS. Sedaj je ustrezno popravljena, da bo lahko sobivala s PREEMPT_RT.

V praksi sprememb ne bo...

3 komentarji

Torvalds v Linuxu sprejel smernice za vključujoč jezik

Heise - Razprava o vključujočem jeziku, ki se izogiba stereotipom in neprimernemu besedišču ter jo je pred tednom dni ponovno sprožil Intelovec in razvijalec Linuxa Dan Williams, je dobila svoj odsev tudi v Linuxovem jedru. Gre za terminologijo, kot je master/slave, blacklist/whitelist in podobno, ki bi jo želeli zamenjati z na primer primary/secondary in denylist/allowlist. Linus Torvalds, glavni skrbnik Linuxovega jedra, je Torvalds sprejel malenkostno spremenjen predlog, ki so v bistvu priporočila in splošne smernice.

Razprava, ki je potekala prek elektronskih sporočil teden dni, je prinesla precej argumentov in jo je priporočljivo prebrati. Williams pa je ob svojem predlogu pripravil tudi dokument inclusive-terminology.rst, v katerem je navedel razloge za spremembe in predlagano terminologijo. Na koncu ta dokument ni bil vključen v jedro, ker so se želeli izogniti prisili in netehničnim dokumentom v jedru, ker bi ti vodili le k nadaljnjim razgretim debatam. Je pa Torvalds same...

26 komentarjev

Linus nekaj časa ne bo skrbel za nove verzije Linuxovega jedra

Linus Torvalds v izbruhu proti Nvidii

Slo-Tech - Linus Torvalds je danes presenetil s sporočilom, da se za nekaj časa umika z mesta glavnega razvijalca Linuxovega jedra, kjer je že od samega začetka Linuxa. Za odmor se je odločil iz osebnih razlogov, ki pa jih je podrobno pojasnil. "Pogledal se je v ogledalo" in ugotovil, da ima težave v odnosu do ljudi, kar mora popraviti.

Torvalds je znan po občasnih izpadih, kjer je druge programerje, ki pišejo kodo Linuxovega jedra, pa tudi ostale deležnike poslal k vragu. Večidel se je skupnost tega navadila, čeprav nihče ni bil prav zadovoljen z njegovim odnosom do ljudi. Povod za to spoznanje je bržkone zadnji zaplet z Maintainer Summitom, ko je Torvalds pozabil na termin in v tem času rezerviral dopust z družino na Škotskem. Čeprav je predlagal, da se vrh odvije brez...

25 komentarjev

Linuxovo jedro 4.5 vnaša podporo za AMD PowerPlay

LKML - Po dveh mesecih valjanja po preizkusnih verzijah je danes izšla nova stabilna verzija Linuxovega jedra 4.5. Prav lahko bi se bilo zgodilo, da bi namesto tega dobili še enega kandidata za izid (rc8), a se je Linus Torvalds odločil, da je koda zrela za stabilno verzijo. Večjih sprememb je manj kot v kakšnih prejšnji verziji, ima pa še cel kup manjših izboljšav in popravkov.

Glavne novosti so podpora za tehnologijo AMD PowerPlay (za zdaj še eksperimentalna), ki skrbi za upravljanje z energijo, izboljšan odprti gonilnik AMDGPU za Radeone ter izboljšano upravljanje s prostim prostorom v...

13 komentarjev

Nova razpoka v jedru Linux

isec - V nekaj kratkih urah bo panika ponovno preplavila deželo Linuxaško. Odkrili so namreč novo varnostno razpoko v jedru, ki neposvečenemu procesu omogoča, da dobi popoln nadzor nad sistemom. Napaka se skriva v sistemski funkciji mremap(2), ki ne preverja vrednosti rezultata določenih klicanih funkcij. Najditelji so avtorjem poleg samega obvestila o varnostni luknji prijazno priložili še popravek. Tako so vam zdaj, skrbnim administratorjem, že na voljo nova jedra: 2.2.25, 2.4.25 (spremembe) in 2.6.3 (spremembe). Jedra vsebujejo poleg varnostnega popravka še mnoge druge izboljšave.

Glede na komentarje mnogih naših bralcev pa je edina prava zaščita seveda prehod na varne Microsoftove rešitve. Hvala za pozornost.

56 komentarjev