Forum » Loža » Prevoz koles na strehi, kakšna je maksimalna hitrost?
Prevoz koles na strehi, kakšna je maksimalna hitrost?
Grinmir3 ::
Kako hitro se lahko voziš če imaš kolesa na strehi in ali je kaj važno kako so obrnjena, naprej ali nazaj?
Sam pravim da do 130 more zdržat in da je vseeno kako so obrnjena.
Medtem ko kolega trdi da njemu je odtrgalo kolo iz strehe ki je bilo obrnjeno nazaj, torej da je balanca kolesa obrnjena proti zadku. Da je imel na strehi 4 kolesa in je samo tistega obrnjenega nazaj snelo.
Sam pravim da do 130 more zdržat in da je vseeno kako so obrnjena.
Medtem ko kolega trdi da njemu je odtrgalo kolo iz strehe ki je bilo obrnjeno nazaj, torej da je balanca kolesa obrnjena proti zadku. Da je imel na strehi 4 kolesa in je samo tistega obrnjenega nazaj snelo.
Legon ::
Poglej specifikacije nosilca, tam so takšne stvari definirane. Odtrga ga pa lahko pa pri katerikoli kitrosti. Napaka v materialu, okvara, nepravilna montaža... pač višja hitrost večja je verjetnost. Delat zaključke na podlagi enega primera nima smisla.
To je bolj debata od pivu na terasi.
Sem računal da je tule kak kolesarski navdušenec ki bi to iz glave vedel. Sploh ker danes ma vsak drugi avto nosilce za bicikle na strehi.
Hiter Google pa mi ni vrgel nič uporabnega.
Sem računal da je tule kak kolesarski navdušenec ki bi to iz glave vedel. Sploh ker danes ma vsak drugi avto nosilce za bicikle na strehi.
Hiter Google pa mi ni vrgel nič uporabnega.
denabiker ::
Jaz sem videl, ko je enemu komplet s nosilci utrgalo kolesa iz Megana na avtocesti, lokacija Trojane. Groza....kakšno sranje bi naredil, a si predstavljate, da bi v tunelu snelo dol, pa avti bremzal, se izogibal, verižno trčenje, še kakšno vozilo se vname itd.
Kodi ::
Kolesa so delana, da se vozijo naprej ne nazaj. Večja hitrost manj zračnega upora, tako da hitreje boš peljal manj možnosti imaš, da ti ga odtrga, priporočena hitrost je vsaj 150km/h to piše v vseh navodilih za prevoz koles.
Verjemi sem kolesarski navdušenec, ki to iz glave ve.
Invictus ::
Thule certificira nosilce do 130 km/h.
Sam se ponavadi takrat peljem nekje 110 - 120 km/h. Ko so bicikli gor...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Kolesa so delana, da se vozijo naprej ne nazaj. Večja hitrost manj zračnega upora, tako da hitreje boš peljal manj možnosti imaš, da ti ga odtrga, priporočena hitrost je vsaj 150km/h to piše v vseh navodilih za prevoz koles.
Pa še sedež ti daje downforce in gre bolje skoz ovinke?
Thule certificira nosilce do 130 km/h.
Hvala.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grinmir3 ()
Legon ::
Večja hitrost manj zračnega upora
That is not how physics work... :)
Drugace pa ja, na papirjih od mojih je tudi max 130km/h.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()
kixs ::
Smo enkrat 4-je sli nekam v Avstrijo gonit. In pelje na Passatu 4 gorce, vec ali manj skoz 150-160km/h. Mislim, da je v eno smer porabil skoraj cel tank goriva. Kolesa in nosilci so preziveli. Osebno sem pa vozil kolesa na strehi s cca 110km/h. Zdaj jih imam zadaj na kljuki pa se tudi vozim cca 110-120km/h - kolesa strlijo na vsako stran avta za cca 20cm.
wajdouc ::
Thule strešni nosilec in 20 kg kolo:
- avtocesta 130 km/h, brez posebnosti
- regionalka 100 km/h skozi ovinke, brez posebnosti, nosilec preživel.
Nosilec in kolo sta preživela tudi bližnje srečanje s streho nad Lidl parkiriščem. Zapeljem na parkirišče brez da bi pomislil, da imam kolo na strehi. Bum, bam, na srečo je bila samo strešna prečka zvita, kolesu in nosilcu nič.
- avtocesta 130 km/h, brez posebnosti
- regionalka 100 km/h skozi ovinke, brez posebnosti, nosilec preživel.
Nosilec in kolo sta preživela tudi bližnje srečanje s streho nad Lidl parkiriščem. Zapeljem na parkirišče brez da bi pomislil, da imam kolo na strehi. Bum, bam, na srečo je bila samo strešna prečka zvita, kolesu in nosilcu nič.
Eduardo ::
Mercedezovi originalni tudi pri nas tudi 150kmh, je pa poraba pri bencinarju potem smešno visoka. Pa občutek ni najboljši.
Telbanc ::
Pred leti smo šli z morja, me je hotel prehitet nek hunday prava rja, sem mal potegnu za štos, skor 170, pa začnejo v avtu vsi vpit da mamo kolesa na strehi. 165 je zdržalo sigurno, se ne spomnim znamke, so bli pa nosilci iz masivnih alu cevi. No kaka stvar poceni, počepne dost prej.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
IL_DIAVOLO ::
Boljše da jih od zadaj namontiras.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Sej ravno za to se gre.
Ker po moje ni sans da ti kolo odtrga pri kao 110 na uro in da je krivo ker je bil obrnjen okoli.
Moje mnenje je da je pač človek pozabil s trakci zapet kolo in ga je posledično odtrgalo iz roke.
Orientacija naprej /nazaj je irelavantna.
Pa kar mirno, jaz ne prevažam koles na avtu ne tako in ne drugače.
Ker po moje ni sans da ti kolo odtrga pri kao 110 na uro in da je krivo ker je bil obrnjen okoli.
Moje mnenje je da je pač človek pozabil s trakci zapet kolo in ga je posledično odtrgalo iz roke.
Orientacija naprej /nazaj je irelavantna.
Pa kar mirno, jaz ne prevažam koles na avtu ne tako in ne drugače.
Daniel ::
Sam sem vozil kolesa na kljuki, nosilec Peruzzo za 3 kolesa, na strehi pa Thulejev kufer. 130 - 140 nobenega problema.
S kolesi na strehi čez 130 ne bi šel.
S kolesi na strehi čez 130 ne bi šel.
Bellzmet ::
Thule pravi do 130 km/h. Seveda, npr. če piha burja v sunkih je treba prilagoditi hitrost.
eVro ::
Mercedezovi originalni tudi pri nas tudi 150kmh, je pa poraba pri bencinarju potem smešno visoka. Pa občutek ni najboljši.
Realno si takrat šel ravno 130. Da pa v Mećkinih navodilih piše, da ti dovolijo do 150 km/h, pa skoraj ne verjamem. Niso ravno takšni časi, da bi se firme greble za prevzemanje odgovornosti.
Vesoljc ::
Sam sem imel tudi bližnje srečanje z odtrganim kolesom. Nek clio je prevažal enega gor, relacija ac nm->lj, malo pred tunelom Debeli hrib. Vozil je za enim avtobusom, nato pa se je odločil, da ga prehiti. Jaz sem vozil kakih 100 metrov za njima, med njegovim prehitevanjem pa sem ga dohitel ter se približal na kakih 30m. Verjetno je videl, da se mu bližam, pa je malce dodatno pohodil gas. Zapeljala sva skoraj mimo busa, takrat pa sem opazil, da tisto kolo precej trese. Odtrgalo ga je, poletel je visoko v zrak, nato pa priletel pred mene, kakih 5 metrov stran. Padel je navpično dol, na gumo in se na mojo srečo odbil od ceste ter padel na desni pas. Avtobus pa ni imel sreče. Kolo je padlo pod njegov levi bok, za seboj sem samo slišal kako so mu popokale gume... Avtobus je komaj odvil, da ga ni zvleklo direktno na levi pas.
Najboljše je bilo seveda to, da je možakar v cliu odpeljal dalje, ter je navkljub mojemu signaliziranju in gestikuliranju rabil kako minuto, da je dojel kaj se je zgodilo. Svoje strešne nosilce se takrat pospravil ter se izkašljal za tistega za na kljuko.
Najboljše je bilo seveda to, da je možakar v cliu odpeljal dalje, ter je navkljub mojemu signaliziranju in gestikuliranju rabil kako minuto, da je dojel kaj se je zgodilo. Svoje strešne nosilce se takrat pospravil ter se izkašljal za tistega za na kljuko.
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...
Thule pravi do 130 km/h. Seveda, npr. če piha burja v sunkih je treba prilagoditi hitrost.
Sej ravno to.
Kako boš ocenil koliko piha nasprotni veter.
Ali pa da pride kak nepredviden sunek.
Jaz vedno držim ekstra varnostno razdaljo če ima kdo pred mano kolesa na strehi.
Sploh ko gledaš da mu jih še niha levo desno.
sbawe64 ::
Bolj je problem bočni veter.
Vem za enega, ki mu Thule kovček veter odtrgal dol iz strehe (in se ni vozil več kot 120), Hrvaška AC nekje blizu onega dolgega tunela proti morju.
Vem za enega, ki mu Thule kovček veter odtrgal dol iz strehe (in se ni vozil več kot 120), Hrvaška AC nekje blizu onega dolgega tunela proti morju.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Nikonja ::
Thule in skoraj vsi ostali imajo napisano med 120-130kmh, sej lahko ga goniš hitreje če si idiot in si prepričan da "bo zdržalo", ampak ne pozabit da največjo škodo boste naredili za sabo, in to je lahko kar ornk štala tudi z mrtvimi... Ampak danes itak vsak skrbi samo za svojo rit...
DamijanD ::
Teta je furala tudi 180 s kolesi na strehi - je stric rekel, da je čist nora
Drugače pa je sodelavec enkrat s kolesi na strehi šel skozi nizek cestniski prehod v franciji - potrgalo mu je sanke iz avta (torej kolo + prtljažnik + sanke je odletelo skupaj).
Sam sem pa s kolesom odtrgal rampo v kampu (pač pozabil upoštevat, da je bicikl na strehi)
Drugače pa je sodelavec enkrat s kolesi na strehi šel skozi nizek cestniski prehod v franciji - potrgalo mu je sanke iz avta (torej kolo + prtljažnik + sanke je odletelo skupaj).
Sam sem pa s kolesom odtrgal rampo v kampu (pač pozabil upoštevat, da je bicikl na strehi)
mancini ::
recmajkemi ::
Če si višje rasti in nizek avto strešni nosilci sploh niso problem. Ceneje, kot nosilec za kljuko, zakonsko itak ne smeš več kot 130 km/h toliko tudi nosilci zdržijo. Le malo pozornosti ob vožnji da ne zatakneš kam. Uporabljam tako že 22 let brez problemov.
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377
KTr1sk ::
Zanimivo, da tudi če imaš nosilec koles na kljuki je dovoljena hitreje hitrost 120km/h
https://www.amzs.si/motorevija/test/ost...
https://www.avto-fokus.si/Novice/dodatk...
www.autodoc.si/steinhof/18201011
https://www.amzs.si/motorevija/test/ost...
https://www.avto-fokus.si/Novice/dodatk...
www.autodoc.si/steinhof/18201011
i5-14500k,32gb ddr5,6700xt,nvme2x,hdd4x, Dell G3223Q
WizzardOfOZ ::
Kljuka s homologacijo vred je 360€.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
s1m0n ::
HrščPščvnk ::
Dejansko jo ma Lahka kar vsak, ker je prisraufana na karoserijo. Ce ne ti jo pa zavarijo...
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: HrščPščvnk ()
koyotee ::
Toyota yaris, ne podpira nikakrsne kljuke, niti za kolo.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
Cross al navadna?
Cross
https://www.kogovsek.si/ponudba/vertika...
Navadna
https://www.avtopreproge.si/vlecne-klju...
Cross
https://www.kogovsek.si/ponudba/vertika...
Navadna
https://www.avtopreproge.si/vlecne-klju...
Netrunner ::
Kakšna je maksimalna hitrost je odvisno od tipa nosilca in za koliko koles je vendar na splošno je nekje 110-130km/h, več kot 130 pa četudi je navedeno, ni pametno da greš... v bistvu niti ne smeš it, vendar te omejitve itak nihče ne upošteva.
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.
Invictus ::
Pa ne pozabit, da je trdnost nosilcev in koles dostikrat večja od trdnosti strehe avta.
Če boste kam zapeli s kolesom, avtu lahko preprosto odtrga celo streho. Ni to tako neverjeten dogodek...
Če boste kam zapeli s kolesom, avtu lahko preprosto odtrga celo streho. Ni to tako neverjeten dogodek...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
fikus_ ::
Streha avta je varnostni element in ne moreš jo kar odtrgati, tako da ....
Kolikor jaz poznam dogodke, ko je nekdo zapeljal skoz prenizek uvoz, je samo posnelo kolesa, jih iztrgalo iz nosilca za kolesa in/ali poškodovalo ta nosilec.
Kolikor jaz poznam dogodke, ko je nekdo zapeljal skoz prenizek uvoz, je samo posnelo kolesa, jih iztrgalo iz nosilca za kolesa in/ali poškodovalo ta nosilec.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
denabiker ::
Jaz osebno ne maram nosilcev na strehi, zato ker skos razmišljam med vožnjo o tem, ne upam se bolj hitro vozit, ne upam na ovinkih se hitro vozit itd. Potem skos razmišljanje, da ne boš kje zapel...Ko sva z mojo šla sama, sva dala kolesa kar v kuferan, pač daš zic in sprednjo kolo dol itd. in se vozim kakor mi paše. Če nas je več, pa Thulejev nosilec za na kljuko.
Se pa spomnim primera mojega kolega, ko je šel iz južne Dalmacije in je celo vožnjo bil pozoren, pa vmes so šli v nek šoping, pa je skos čuval, amppak na koncu je pa doma zapel, ko je zavil pod brajdo.... je rekel, ko je pa dom videl pa ga je nekaj zmotilo in vzelo pozornost pa je čisto pozabil na kolesa in je zlomil vse skupaj. Pa so imeli moderne karbonce, škode je bilo za slabih 15k.
Se pa spomnim primera mojega kolega, ko je šel iz južne Dalmacije in je celo vožnjo bil pozoren, pa vmes so šli v nek šoping, pa je skos čuval, amppak na koncu je pa doma zapel, ko je zavil pod brajdo.... je rekel, ko je pa dom videl pa ga je nekaj zmotilo in vzelo pozornost pa je čisto pozabil na kolesa in je zlomil vse skupaj. Pa so imeli moderne karbonce, škode je bilo za slabih 15k.
Nosilci so sicer testirani do 130 kmh. Priporočljivo je pa vozit do 100 kmh, max 110kmh.
Vse to je tudi napisano v navodilih. Samo tega itak noben ne bere.
s1m0n ::
Pa s kolesa tudi robo pobrat, da ne pade kje po ACju :)
Sem že parkrat vozil za kom, ki je še bidon imel na kolesu in to na AC pri 100km/h+.
Sem že parkrat vozil za kom, ki je še bidon imel na kolesu in to na AC pri 100km/h+.
WizzardOfOZ je izjavil:
Nosilci so sicer testirani do 130 kmh. Priporočljivo je pa vozit do 100 kmh, max 110kmh.
Hm..daš link (npr. od Thule k so najbolj znani), kjer piše, da priporočajo do 100 km/h?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellzmet ()
Sej zato sprašujem...če piše 130 km/h, pomeni pomoje, da vsaj do 150 km/h ni nobene panike.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellzmet ()
Seveda pa upoštevaš 130 km/h oz ob vetru seveda manj. Tudi odvisno ali pelješ 1 ali 4 kolesa.
kixs ::
Kot receno. Thule predpisuje max 130km/h. Na zacetku teme sem ze napisal, da smo sli enkrat s stirimi gorci na strehi. Vozil pa je med 150 in 160km/h.
Tema je bila čista šank debata, ker je znancu odtrgalo kolo in je krivil to da je bilo obrnjeno nazaj.
Jaz kot rečeno teh nosilcev ne uporabljam, sem bil pa prepričan da bi thule moral biti certificiran za 130km/h in da nima veze kako obrneš kolo.
Moja teorija je da je pozabil zapeti paščke na kolesu in ga je zato snelo.
Jaz kot rečeno teh nosilcev ne uporabljam, sem bil pa prepričan da bi thule moral biti certificiran za 130km/h in da nima veze kako obrneš kolo.
Moja teorija je da je pozabil zapeti paščke na kolesu in ga je zato snelo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nosilec za kolesa - vlecna kljuka (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 13774 (281) | Buggy |
» | Strešni nosilci čez celo sezono na avtuOddelek: Na cesti | 4186 (1868) | mikhaair |
» | Nosilec za koloOddelek: Loža | 17050 (3305) | skyline |
» | Prevažanje kolesa na avtuOddelek: Šport | 5870 (5237) | jini |