Forum » Mobilne tehnologije » Laptop in SIM kartica
Laptop in SIM kartica
SlyCrespo ::
Pozdravljeni!
čez nekaj dni grem v Švico, kjer bi rad imel internet na prenosnem računalniku. Imam prenosnik Dell Latitude E5470, ki ima slot za SIM kartico. Zanima pa me kako naj to izvedem.. Ali naj v Švici kupim predplačniško SIM kartico, ali katero v Sloveniji in jo uporabljam v Švici. Ker nimam pojma o tem, vas prosim za odgovore. Zanima me tudi ali rabim kakšen program na laptopu za uporabo SIM kartice. Hvala!
čez nekaj dni grem v Švico, kjer bi rad imel internet na prenosnem računalniku. Imam prenosnik Dell Latitude E5470, ki ima slot za SIM kartico. Zanima pa me kako naj to izvedem.. Ali naj v Švici kupim predplačniško SIM kartico, ali katero v Sloveniji in jo uporabljam v Švici. Ker nimam pojma o tem, vas prosim za odgovore. Zanima me tudi ali rabim kakšen program na laptopu za uporabo SIM kartice. Hvala!
Karen ::
Premalo podatkov si dal - npr. kateri operacijski sistem, kateri modem ima notri - 3g, 4g... ipd. Verjetno drajverji za modem če niso nameščeni jih boš rabil - to je prva stvar. Druga - Švica ni v EU, torej nimaš roaminga znotraj EU in to pomeni da kupiš predplačniško kartico tam. Jaz bi naredil tako: najprej vzemi SLO SIMko iz svojega GSM-a in jo rukni v notebook ter poinštaliraj kar rabiš -vsaj drajverji so pri meni na Win11 potrebni. Če to zazna potem imaš spodaj desno SIM razdelek - to je med ikoncami levo od ure in datuma na Win11, pa skonektaš do providerja in to je to. Če ti dela s slo kartico ti bi moralo tudi s tujo. Potem pa v tujini tujo SIM-ko, jo aktiviraš po proceduri in skonektaš enako kot slovensko.
Alternative: če imaš zunanji 4g modem lahko tudi švicarsko kartico not daš in potem se z računalnikom povežeš na wifi hotspot, ali: če imaš dual sim GSM daš drugo kartico (švicarsko) not - pazi da podatke nastaviš da ti jih pobira na tej kartici in ne na slovenski, ker te bo bolela denarnica, pa narediš wifi hotspot in z notebookom na wifi od gsm-a.
Skratka opcij je nekaj, preiskusi in predvsem slo SIM-ko v roamingu izključi, da ne boš ko se vrneš odpiral nove teme: kako se pritožiti na visok račun roaminga v Švici?
Alternative: če imaš zunanji 4g modem lahko tudi švicarsko kartico not daš in potem se z računalnikom povežeš na wifi hotspot, ali: če imaš dual sim GSM daš drugo kartico (švicarsko) not - pazi da podatke nastaviš da ti jih pobira na tej kartici in ne na slovenski, ker te bo bolela denarnica, pa narediš wifi hotspot in z notebookom na wifi od gsm-a.
Skratka opcij je nekaj, preiskusi in predvsem slo SIM-ko v roamingu izključi, da ne boš ko se vrneš odpiral nove teme: kako se pritožiti na visok račun roaminga v Švici?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Karen ()
Lonsarg ::
Najmanj komplikacij bo če imaš dual-SIM telefon da v telefonu urihtaš internet in nato preko hotspota kot je opisal Karen sharaš z laptopom, dodatni plus je da boš potem tudi na telefonu imel internet.
Kar se tiče tega kje dobiti Švicarsko SIM je morda lažje kot tam iskati, da to urediš že vnaprej z eSIM ponudniki. Ampak da bo to delalo rabiš telefon z eSIM podporo. To je recimo en eSIM podnunik ki ga jaz uporabljam: https://maya.net/esim/switzerland
Kar se tiče tega kje dobiti Švicarsko SIM je morda lažje kot tam iskati, da to urediš že vnaprej z eSIM ponudniki. Ampak da bo to delalo rabiš telefon z eSIM podporo. To je recimo en eSIM podnunik ki ga jaz uporabljam: https://maya.net/esim/switzerland
johanblond ::
Še ena pripomba. SIM je pri Dell Latitude E5470 Optional, tako da imajo verjetno čisto vsi laptopi te serije fizični slot za SIM kartico, ni pa nujno da imajo vsi laptopi te serije dejansko notri SIM elektroniko in GSM anteno.
Npr. moj službeni HP ElitebBook (precej spodoben laptop) je imel fizični slot, pa je bil brez elektronike (se pravi, ni podpiral SIM-a oziroma ni imel opcije mobilnega povezovanja).
Tako da sem vedno, ce je bilo potrebno delal HotSpot na telefonu.
Npr. moj službeni HP ElitebBook (precej spodoben laptop) je imel fizični slot, pa je bil brez elektronike (se pravi, ni podpiral SIM-a oziroma ni imel opcije mobilnega povezovanja).
Tako da sem vedno, ce je bilo potrebno delal HotSpot na telefonu.
fikus_ ::
Če telefon podpira eSIM, potem to, je najmanj kolobocij.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
V-i-p ::
Ah, še vedno ga zmaga spodoben Huawei B535 ruter za 50€, zadegaš not simko in imaš "normalen net z normalnim" wifijem, brez nastavljanja in prčkanja.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
Nikonja ::
Kako zmaga če ga moraš plačat 50 eur, mobitel pa imaš že pri sebi in je dobesedno 2 minute čačkanja ta prvič, potem pa dejansko samo vklop/izklop mobilne točke. Res preveč zahtevno!
Invictus ::
Zmaga tale, ima gor še AdBlock...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
darkolord ::
Izven EU ni samoumevno, da dostop prek hotspota ali routerja deluje.
Veliko ponudnikov blokira uporabo hotspotov pri običajnih paketih in rabiš data paket oz. doplačati za deljenje povezave.
Veliko ponudnikov blokira uporabo hotspotov pri običajnih paketih in rabiš data paket oz. doplačati za deljenje povezave.
Bezukhoff ::
V Švici kupi predplačniški mobilni internet, verjetno imajo kaj v ponudbi, SIM kartico daj v računalnik, sistem bo sam namestil vse potrebne gonilnike in v kratkem pripravljen na uporabo, seveda pa lahko kupuješ drugo periferijo in se s tem dalje zafrkavaš, ker očitno nekateri tukaj radi hodijo po ovinkih, čeprav je pred njimi ravna pot.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | re:do - nov mobilni ponudnik (strani: 1 2 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 13610 (228) | Tilen |
» | Dual SIM: VoWifi preko LTE?Oddelek: Mobilne tehnologije | 2910 (407) | D3m |
» | Se splača zamenjati klasično sim kartico za eSim?Oddelek: Mobilne tehnologije | 4465 (1168) | blackRa |
» | ZDA SIM karticaOddelek: Loža | 3075 (2083) | kunguruj |
⊘ | re:do novi mobili operater (strani: 1 2 3 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 21484 (11549) | Yellow |