Forum » Pomoč in nasveti » Neuspešna inštalicija Linuxa - endlees boot loop
Neuspešna inštalicija Linuxa - endlees boot loop
johanblond ::
Stanje:
Starješi HP Probook prenosnik, brez težav, inštaliran Widnows, želi se ga povozit s Linuxom
Ubuntu LiveUSB, boot in inštalacija Ubuntu Linuxa (samostojna, v procesu kliknem na format diska)
Vse gre normalno, inštalacija poteka normalno, konča z rebootom: Remove installation Media and press enter
Laptop se zažene, pokaže se boot HP slika, na vrhu izpiše Reset system in se ponovno zažene
Ni možno niti vsopiti v BIOS (klikneš na Esc za boot menu pa ne prime/se ne zgodi nič).
Kaj bi bilo narobe, oziroma kako postopati (če dam v angleščini naslov v google dobim samo odgovore, kako vstopiti v Bios in izbrati drug boot - očitno ne znam niti dovolj opisati problem)
Starješi HP Probook prenosnik, brez težav, inštaliran Widnows, želi se ga povozit s Linuxom
Ubuntu LiveUSB, boot in inštalacija Ubuntu Linuxa (samostojna, v procesu kliknem na format diska)
Vse gre normalno, inštalacija poteka normalno, konča z rebootom: Remove installation Media and press enter
Laptop se zažene, pokaže se boot HP slika, na vrhu izpiše Reset system in se ponovno zažene
Ni možno niti vsopiti v BIOS (klikneš na Esc za boot menu pa ne prime/se ne zgodi nič).
Kaj bi bilo narobe, oziroma kako postopati (če dam v angleščini naslov v google dobim samo odgovore, kako vstopiti v Bios in izbrati drug boot - očitno ne znam niti dovolj opisati problem)
Nimam pojma :-(.
Imam pa sedaj težave, da niti pogledati ne morem, saj niti ne pridem v boot menu :-).
Imam pa sedaj težave, da niti pogledati ne morem, saj niti ne pridem v boot menu :-).
link_up ::
tisti "kliknes esc" mislis seveda noro tolcenje po esc tipki? :) drugace stiskaj vse od esc, f2, f8, f10, ...koncertno, rokersko...
In and Out
Dal disk ven (nvme), prižgal laptop, ne najde boot device (se pa vsaj ne loopa).
Ugasnil in ponovno prizgal, uspem priti v Boot menu (se potolažim, da znam dovolj nežno in hitro pritiskati Esc tipko na tipkovnici).
Izklopim Uefi priority boot in pustim samo legacy priority boot, racunalnik mi ne boota (niti preko nvme diska niti preko USBlive).
Grem ponovno v bios, vključim nazaj Uefi priority boot in ponovno zaženem (tako prikljucen nvme disk, kot UsbLive) se spet takoj zacikla v reset (prikazuje System reset).
V tem zadnjem primeru je videti, da ima disk prioriteto preko biosa (sem vedno mislil, da je bios glavni in potem boot naprave - je pa res ,da nisem računalniški strokovnjak).
Kakšen nasvet :-).
Ugasnil in ponovno prizgal, uspem priti v Boot menu (se potolažim, da znam dovolj nežno in hitro pritiskati Esc tipko na tipkovnici).
Izklopim Uefi priority boot in pustim samo legacy priority boot, racunalnik mi ne boota (niti preko nvme diska niti preko USBlive).
Grem ponovno v bios, vključim nazaj Uefi priority boot in ponovno zaženem (tako prikljucen nvme disk, kot UsbLive) se spet takoj zacikla v reset (prikazuje System reset).
V tem zadnjem primeru je videti, da ima disk prioriteto preko biosa (sem vedno mislil, da je bios glavni in potem boot naprave - je pa res ,da nisem računalniški strokovnjak).
Kakšen nasvet :-).
roscha1 ::
99% je šlo pri inštalaciji nekaj narobe.
Mogoče je UEFI+legacy odrolalo grub.
Daj v BIOSu samo legacy ali samo UEFI in ponovi instal..
Mogoče je UEFI+legacy odrolalo grub.
Daj v BIOSu samo legacy ali samo UEFI in ponovi instal..
sbawe64 ::
S čim si naredil Ubuntu Live usb ključek ?
Kakšen yumi (legacy po novem) recimo boota samo v mbr, medtem ko Ventoy boota iz uefi (oba sta za multiboot).
Kakšen yumi (legacy po novem) recimo boota samo v mbr, medtem ko Ventoy boota iz uefi (oba sta za multiboot).
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Izključil legacy, ponovno inštaliral (predhodno z Live/Gparted pobrisal disk), ponovno ista zgodba.
Če dam nvme disk ven lahko pridem, do boot menija, se izognem ciklanju vseeno pa bi rad naredil normalen install.
Laptop:HP ProBook 650 G33
Linux distribucija: Ubuntu 22.04.03 LTS
katero orodje sem uporabil za priravo USB ključka, se ne spomnim, nekaj kar je bilo priporočeno na Ubuntu strani.
Lahko nekdo da predlog, po katerem postopku iti, da bom šel samo enkrat in uspešno inštaliral linux (celo popoldne mi je šlo samo za eno inštalacijo na laptop, ki sem ga moral seveda fizično odpret, da sem lahko dal fizično ven disk)
BOOT nastavitve
Linux distribucija
orodje za pripravo ključka
Če dam nvme disk ven lahko pridem, do boot menija, se izognem ciklanju vseeno pa bi rad naredil normalen install.
Laptop:HP ProBook 650 G33
Linux distribucija: Ubuntu 22.04.03 LTS
katero orodje sem uporabil za priravo USB ključka, se ne spomnim, nekaj kar je bilo priporočeno na Ubuntu strani.
Lahko nekdo da predlog, po katerem postopku iti, da bom šel samo enkrat in uspešno inštaliral linux (celo popoldne mi je šlo samo za eno inštalacijo na laptop, ki sem ga moral seveda fizično odpret, da sem lahko dal fizično ven disk)
BOOT nastavitve
Linux distribucija
orodje za pripravo ključka
AutoReiv ::
En pod vpršanje, a je secure boot v BIOS disabled ( ni vkloplen) al pač je enabled (vklopljen) ? Sicer Ubutnu, baje nej bi se v obeh primerih moral zagnat. Skratka kako si imel do sedaj to nastavljeno ?
F9 je pri tvojem HP tipka za boot meni ali se motim ?
Če imaš na voljo windows 10 izberi Rufus za izdelavo ubutnu ključka. Rufus te bo vpršal a hočeš ključek za UEFI ali mbr (legacy)... izber UEFI in potem v Biosu nastavi tudi UEFI. Ko greš iz biosa pa pritiskaj F9 (HP računalniki) da prideš v boot meni.
Mislim, da si prej uporabil Balena-Etscher če se ne motim, bi moralo bit čist ok.
F9 je pri tvojem HP tipka za boot meni ali se motim ?
Če imaš na voljo windows 10 izberi Rufus za izdelavo ubutnu ključka. Rufus te bo vpršal a hočeš ključek za UEFI ali mbr (legacy)... izber UEFI in potem v Biosu nastavi tudi UEFI. Ko greš iz biosa pa pritiskaj F9 (HP računalniki) da prideš v boot meni.
Mislim, da si prej uporabil Balena-Etscher če se ne motim, bi moralo bit čist ok.
janezvalva° ::
če ima tvoj laptop nvidia grafo, je lahko problem.
možno je tudi da je inštalacijski medij slab.
poskusi z drugim distro.
možno je tudi da je inštalacijski medij slab.
poskusi z drugim distro.
Uporabil Rufus, dal Ubuntu na eksterni SSD da je dovolj prostora (in hitro).
Pri ponovni inštalciji nastavil, da naj naredi formtat diska in clean install.
V Biosu Legacy: disabled
Spet isto, bom naredil isto, samo Debian
Rufus
Debian na SSD
clean install
Pri ponovni inštalciji nastavil, da naj naredi formtat diska in clean install.
V Biosu Legacy: disabled
Spet isto, bom naredil isto, samo Debian
Rufus
Debian na SSD
clean install
AutoReiv ::
Kako pa je s secure boot nastavitvijo ?
Tukaj so splošna navodlila za UEFI
Tukaj so splošna navodlila za UEFI
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: AutoReiv ()
Očitno je Debian rešil TRŽAVE.
Je pa inštalacijI vprašal za boot opcijo in sem izbral MBR.
Je pa inštalacijI vprašal za boot opcijo in sem izbral MBR.
pegasus ::
MBR potrebuješ samo za legacy boot.
Mogoče probaj posodobit bios, izgleda kot da ima tvoj neki b0rked efi implementacijo.
Nazadnje sem nekaj podobnega videl pri fubared secureboot keys v biosu; zadeva je prišla do gruba, izbral si kernel in piksna se je v trenutku rebootala. To sem ugotovil na ta način, da niti early_printk v kernelu ni izpisal ničesar, torej se kernel ni nikoli niti zagnal.
Mogoče probaj posodobit bios, izgleda kot da ima tvoj neki b0rked efi implementacijo.
Nazadnje sem nekaj podobnega videl pri fubared secureboot keys v biosu; zadeva je prišla do gruba, izbral si kernel in piksna se je v trenutku rebootala. To sem ugotovil na ta način, da niti early_printk v kernelu ni izpisal ničesar, torej se kernel ni nikoli niti zagnal.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pegasus ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | namestitev sistema (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 7357 (4532) | Yohan del Sud |
» | Inštalacija Win 10 iz USB ključa ne greOddelek: Pomoč in nasveti | 1166 (1007) | yayo |
» | BIOS - boot menu ne zaznata USB ključaOddelek: Pomoč in nasveti | 1548 (1114) | MrStein |
» | Namestitev sistemaOddelek: Pomoč in nasveti | 2685 (2312) | BorutK-73 |
» | UEFI - kako ponovno namestiti windows 8Oddelek: Pomoč in nasveti | 10808 (8322) | krepki |