» »

Nov Xiaomi prvo polnjenje

Nov Xiaomi prvo polnjenje

Rad21 ::

Ali naj ga napolnim do 100 % ali ni potrebno in ga lahko takoj vklopim?

DamijanD ::

Najboljše je, če ga nikoli ne napolniš na 100% in nikoli ne sprazniš na 0%.
Prižgi in uporabljaj...

mailer ::

Ne vem kdo vam je rekel, da se telefon ne sme polniti do konca. Meni se je degradacija baterije začela šele, ko sem ga začel polniti, ko še ni bil bil pod 15% in sem ga polnil samo recimo do 50%. Dokler sem ga polnil ko je imel manj kot 15 in ga brez prekinitve napolnil do konca je imel še najboljšo kapaciteto. Zdaj ko ga spet polnim na tak način (Motorola ima tako nastavljeno, da se vklopi varčevanje pod 15% napolnjenosti) se je kapaciteta baterije spet stabilizirala na približno prejšnjo kapaciteto.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

bajsibajsi ::

Vse (nove) telefone sem vedno napolnil do 100%, ce se je le dalo (ce je cas dopuscal). Vem, da pri baterijah potekajo razna mnenja in vsak prilima svoj clanek, katerega opisani nacin polnjenja baterij podpira.
Ravno tako, skoraj nikoli, ne dajem telefona polniti le za nekaj procentov, ce le ni nuje. Vedno cim blizje polnemu praznenju in polnjenje do 100%. Zadnja leta sicer ne cakam vec praznjenja strogo blizu nule, ampak priklopim ze ko je recimo 10-20%.

Cca. 10 let nazaj sem na ST prilimal veliko slik "on screen time" za HTC desire, HTC evo 3D, Samsung galaxy s5. Ce se prav spomnim, jih je kar nekaj napisalo, da "telefon stoji samo v predalu", da "nic ne uporabljam itd." - torej sem nekaj delal prav. Pac, vsakomur svoje, pa ceprav morajo nekateri potem polniti veckrat na dan. Jasno je komu (cim)pogostejse polnjenje najbolj ustreza in kdo sponzorira veliko "akademskih" raziskav o baterijah in sorodnih tematikah.

Zgodovina sprememb…

GupeM ::

Izobrazi se, kakšna je razlika med NiMh in LiIon baterijami. LiIon baterije namreč nimajo (tako močnega) spominskega efekta, kot so ga imele včasih NiMh. Zato LiIon baterijam ne škodi, če jih polniš preden je čisto prazna. Tudi baterije v novem telefonu ni treba napolniti do konca, tako kot je bilo to potrebno včasih. Pa zdaj so baterije v telefonih že "rabljene". Torej, ko telefon dobiš, je bila baterija že enkrat napolnjena in potem izpraznjena na cca 50% +/-.

Kar se tiče polnjenja do konca je pa tako, da bateriji načeloma to ne škoduje. Bolj ji škoduje, če jo napolniš do konca, potem pa dlje časa čaka popolnoma polna. Če pa telefon odklopiš s polnilca in potem telefon uporabljaš, pa ji to ne škodi pretirano.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Saj razumem, oba znava srfati po netu in brati.
Oba imava enak telefon in ga priblizno enako uporabljava.
Razlika je le ta, da ti polnis 3x na dan, jaz pa 1x na 2 dni.

Bizkit45 ::

Joj folk pa s temi baterijami..k da je kdo menjal telefon, zadnjih 10 let, ker mu je baterija delala samo 1h? Telefone menjate pogosteje k gate, baterija niti nima casa degredirati.
To o dveh dneh in parih urah ponovno polnjenje ter sem pa tja, je pa vse odvisno od uporabe.
Filaj zeno\punco\fanta, telefon pa uporabljaj kolikor se ti zazdi ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bizkit45 ()

bajsibajsi je izjavil:

Saj razumem, oba znava srfati po netu in brati.
Oba imava enak telefon in ga priblizno enako uporabljava.
Razlika je le ta, da ti polnis 3x na dan, jaz pa 1x na 2 dni.

Spet se motiš. Jaz ga filam vsak dan oz vsako noč. Filam ga na 100%, praznim ga na 20 ali manj. Včasih je potrebno tudi vmes malo napolniti. Tako da ga polniva, lahko bi rekel, enako. Ampak očitno nekateri telefon uporabljamo, drugi ga pa šparate, da ga lahko polnite 1x na dva dni.

delavec44 ::

Vsak moderen nov telefon lahko začneš takoj uporabljati. Polniti se ga da, ko je prazen.

Se umikam iz te teme. ;)
Zato je tudi moj prvi post tu omenil "Vem, da pri baterijah potekajo razna mnenja in vsak prilima svoj clanek, katerega opisani nacin polnjenja baterij podpira.", saj se vsakih nekaj let ponovimo.

edit/
No pa vendarle... "Včasih je potrebno tudi vmes malo napolniti." ;)

Zgodovina sprememb…

mojsterleo ::

Za litijeve baterije je dost vseeno, ali jo filaš od 0-100 naenkrat (cel cikel), ali pa sproti dofilavaš. Baterije so narejene oz. testirane v določenem številu polnilnih ciklov 0-100. Večinoma zagotavljajo kakovostno delovanje v rangu do 500 ciklov. To ne pomeni da baterijo 500x napolniš, ampak 500x od 0-100.
Za Li baterijo sta slaba edino dva scenarija: da je dolgo časa v čisto spraznjenem stanju in pa da je čisto polna (100%) in še vedno dlje časa priključena na napajanje. To slednje se pač dogaja, lahko pa z nekim pametno zamišljenim polnjenjem take situacije vseeno kar se da zmanjšaš.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Jaz ga filam vsako noč, celo noč, čeprav rabi zgolj kake pol ure, ko se v avto usedem, ga takoj priklopim, ko pridem v službo, ga odlagam na wireless charger.
Ko ga po letu ali dveh oddam, ni opaziti da bi bila baterija kaj slabša. Pa je telefon kar precej v uporabi.

matobeli ::

mojsterleo je izjavil:

Za litijeve baterije je dost vseeno, ali jo filaš od 0-100 naenkrat

Ni čisto res, v režimu polnjenja od 0 do 80% bo praviloma baterija doživela precej več ciklov kot pa samo 20% več kot bi bilo preračunano.

Ostalo je pa res, če stoji napolnjena bo doživela manj ciklov, če stoji izpraznjena je pa celo možnost da se samoizprazne pod kritično napetost kar ji precej drastično zniža življensko dobo oziroma celo telefon ne bo več napolnil ker misli da je baterija slaba.

bajsibajsi je izjavil:

edit/
No pa vendarle... "Včasih je potrebno tudi vmes malo napolniti." ;)

No pametnjakovič, pozem pa povej, kaj naj naredim, če imam ob petih popoldne še 20% baterije, vem pa, da bom telefon rabil še do enajstih zvečer? Kupim nov telefon?

borisk ::

ne kompliciraj, trenutno je 13t Pro šel direkt na 120W polnilec, ki je bil priložen...

Rias Gremory ::

Kje dobim doktorsko disertacijo o PRAVEM načinu polnjenja? Do zdaj bi že mogla biti napisana, glede na to kako nekatere rajca razpredanje o načinu polnjenja v letu gospodovem 2024.

Mogoče ne odgovarjat na vprašanje, ki bi @rad21 vzelo največ 5 minut, da poišče in prebere ustrezno "literaturo".
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Rias Gremory je izjavil:

kako nekatere rajca razpredanje o načinu polnjenja v letu gospodovem 2024.

Telefon, avto, hranilnik... A se ti zdi da je v gospodovem letu 1985 imel povprečen človek konstantno v uporabi vsaj tri različne naprave na polnilno litijevo baterijo?
Pol maš pa še modele kot so bajsibajsi ki si malo posvoje razlagajo zadeve...

Glede na to koliko baterijskega olja se proda je že prav da se občasno pojavi tema o pravilni rabi, omejitvah in prednostih li-ion kemije.

Rias Gremory je izjavil:

"literaturo".

as known as, navodila za uporabo

kow ::

Morate vedeti, da: 100% v resnici ni 100% (skriti buffer). Predvsem je pametno, da telefona ne spraznite na nizek procent ali pa ves cas polnite na 100%. Splaca se tudi paziti, da ga nikoli ne pregrejete (v avtu ali s hitrim polnilcem ipd.).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Skriti buffer ni stvar ki ga implementira proizvajalec telefona ali programske opreme ampak proizvajalec baterije in se ne šteje v nominalno kapaciteto.

Za klasično Li-ion velja da je 4.2V varna zgornja meja pri kateri doživi baterija določeno količino ciklov.
V resnici pa se to celico da napolnit še malo, vsaj še nekaj %. Stranski efekt je hitrejše staranje. Prav tako se jo lahko sprazni pod varno napetostjo in še tam profitira nekaj %.

Rias Gremory ::

Ok, zdaj se malce slabo počutim. Sem hotel poiskati žnj tem na ST o polnjenju, pa sem očitno tudi sam odprl enako temo več kot 10 let nazaj. :));((

Rad bi le, da si ljudje prihranijo čas tako, da si informacije znajo poiskati na medmrežju.

@mato
A sem bil preoster?
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

Ne, ampak je pa dejstvo da ljudje nasploh nimajo pojma o "elektriki" in v zadnjih 10letih smo dobili verjetno x10 baterij, znanje je pa ostalo v 2005.

wcpapir ::

S xiaomi nisem imel nikoli težav pa telefone polnimo kako pač je, v večini visijo na polnilcih cele noči. Redmi note 8 pro drži kot prvi dan že po toliko letih in včasih visi na polnilcu dan ali dva dokler ga spet kater otrok ne ugleda.

Je pa dosti težav pri iphonih, po enem letu polnjenja med 20 in 80% - vedno tako je health padel za 5% in potem začel strmoglavjlati, podobno je bilo s vsemi iphoni do tega 14 plusa. Na nobeni drugi znamki pa teh padcev nisem zaznal.

S23 Ultra polnim cele noči, zaenkrat je še dober po treh mesecih.

Nikonja ::

Fak potem nekdo treba pisat Samsungu ker so debili dodali opcijo "Protect battery" katera ustavi filanje telefona ko pride do 85% (Apple ima nekaj podobno ampak se ne spomnim imena) pa definitivno ni potrebe če je en kup pametnih na Slo-tech forumu zaključil da je to bedarija.

Razlike ne boste imeli v prvem letu ampak drugo, tretje.... pa bo kar razlike. Seveda če menjate mobije kot štumfe potem pa uživajte, če pa jih planirate imet mal več kot 2 leti potem je fajn mal pazit. Po drugi strani ne vem zkj je to problem ker danes z hitrim polnilcem v 10min dodaš cca 30% na baterijo, v 30 min nekatere nafilaš celo do 100%, in zato mi sploh ni jasna potreba imet mobi na polnilcu celo noč?

wcpapir ::

Fak potem nekdo treba pisat Samsungu ker so debili dodali opcijo "Protect battery" katera ustavi filanje telefona ko pride do 85% (Apple ima nekaj podobno ampak se ne spomnim imena) pa definitivno ni potrebe če je en kup pametnih na Slo-tech forumu zaključil da je to bedarija.

A telefoni imajo samo smiselne in pametne opcije, ali imajo vse kar fanatike zadovolji ?

Zakaj imeti polnilec celo noč priklopljen ? Ker me to najmanj obremenjuje, ko grem spat prišaltam in konec zgodbe.

85% je za tiste ki stalno polnejo telefon v službi, v avtu, doma... Met skoz na 100% res ni zdravo, zatorej ime, battery protect.
Tisti ki menjajo na 5let so slabi potrošniki ;)

Ista fora je v leptopih že dolgo časa, tisti ki jih imajo 90% časa na dockih v pisarni lahko precej znižajo degradacijo baterije če nastavijo da se normalno polne samo do 80-85%.

Vprašanje je zakaj te funkcije ne ponujajo vsi proizvajalci ker ima definitivno svoje koristi.

Pithlit ::

mojsterleo je izjavil:

Za Li baterijo sta slaba edino dva scenarija: da je dolgo časa v čisto spraznjenem stanju in pa da je čisto polna (100%) in še vedno dlje časa priključena na napajanje.

Dejte že enkrat nehat nabijat s tem no. Kot da baterije in polnilci že leta ne znajo regulirat polnjenja... No sej v bistvu se nad takimi odgovori niti ne smem čudit, glede na to da vprašanja op dejansko še hodijo ljudem po glavah.

Čist na kratko, ko je baterija telefona enkrat polna... Se enostavno neka polnit. Kar sama od sebe. Čudo tehnike, vam rečem. To sicer ni čisto res, ampak za vsakdanji praktični primer je dovolj.

https://sciencing.com/smartphone-charge...

Nikonja je izjavil:

Razlike ne boste imeli v prvem letu ampak drugo, tretje.... pa bo kar razlike. Seveda če menjate mobije kot štumfe potem pa uživajte, če pa jih planirate imet mal več kot 2 leti potem je fajn mal pazit. Po drugi strani ne vem zkj je to problem ker danes z hitrim polnilcem v 10min dodaš cca 30% na baterijo, v 30 min nekatere nafilaš celo do 100%, in zato mi sploh ni jasna potreba imet mobi na polnilcu celo noč?

Ne, debili so uporabniki... proizvajalci jim samo omogočajo da živijo v svojem prepričanju in si tako zagotavljajo stranke.

Tko kot kot na lončku za kavo piše da je vsebina vroča, pa na varekini piše da je ni pametno piti.
Life is as complicated as we make it...

Zgodovina sprememb…

• spremenila: Pithlit ()

fikus_ ::

Na začetku mobilnih telefonov, ko baterije še niso bile "pametne", je bilo priporočeno, ne polniti do konca, prav tako ne prazniti.
Sedaj je več "pameti" in telefoni skoraj potrošna roba, tako da se s tem ukvarjati nima smisla.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

mojsterleo ::

Čist na kratko, ko je baterija telefona enkrat polna... Se enostavno neka polnit. Kar sama od sebe. Čudo tehnike, vam rečem. To sicer ni čisto res, ampak za vsakdanji praktični primer je dovolj.
Res je baterija se neha polnit ko je napolnjena, to je res čudo tehnike, ti rečem! Ampak ko je napolnjena, se začne tudi praznit. In ko se malo sprazni, se začne spet polnit. To je tisto kar pri 100% škoduje bateriji.

DamijanD ::

Dalj časa, ko je baterija na 100%, bolj se strukturno poškoduje.

energetik ::

Pithlit je izjavil:

mojsterleo je izjavil:

Za Li baterijo sta slaba edino dva scenarija: da je dolgo časa v čisto spraznjenem stanju in pa da je čisto polna (100%) in še vedno dlje časa priključena na napajanje.

Dejte že enkrat nehat nabijat s tem no. Kot da baterije in polnilci že leta ne znajo regulirat polnjenja... No sej v bistvu se nad takimi odgovori niti ne smem čudit, glede na to da vprašanja op dejansko še hodijo ljudem po glavah.

A res al kaj? :|
Jasno da polnilci v telefonih že od vekomaj regulirajo polnjenje, saj niti starih NiMH nisi mogel kar na brez regulacije nafilat. Si že takrat rabil konstantni tok, dV in temp. meritev.

Tukaj je point to, da Li-ion baterija precej slabo prenaša stanja pri blizu 100% SOC, ki so pri telefonih že tako napihnjena, saj jo nagonijo kar do 4,35V.
Vsak, ki hoče telefon imeti kaj več kot 2 leti, bo s pridom vklopil funkcijo polnjenja do 85%.
Jaz sem svojega A52 od začetka do zdaj, ko je star 2 leti, nafilal na 100% zgolj 1x (enkrat). Sam se ustavi na 85%. Veliko večino časa pa imam baterijo na 20-65% (vsak dan 2x30min ga itak priklopim v avtu za android avto in to je zadosti za vse potrebe). Po 2 letih ima SOH še vedno 95%. Praktično brez degradacije v 2 letih. Aplikacija mi kaže le 80 polnih ciklov v 2 letih. Nafilanih pa 1300 Ah.
Itak pa bo vsak po svoje naredil, ampak dejstva so taka.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Vedno polnim do 100%.
Izjemoma prekinem prej le ce je potrebno.

Tako polnim od prvega droida HTC Desire iz 2010.

Telefon zelim imeti vec let, saj sem proti nepotrebnemu pogostemu menjavanju (ampak to je za drugo temo). Na ST sem nekaj let nazaj prilimal (na desetine) screenshotov stanja baterije; kot tudi nekateri ostali forumasi. Pri meni je prikazovalo obcutno boljsi rezultat. Tisti cas so bile vecinoma Li ion baterije, ne Li po.

Razumem, da ne glede na to kaj je res, niti ni pomembno saj je telefon postal potrosna roba. Leto, dve... pa zamenjas, bodisi ker ti gre na zivce, da moras polniti 5x na dan, bodisi ker je zunaj novejsi model...

bajsibajsi je izjavil:

HTC Desire je imel polymer baterijo. So ti pa verjetno že takrat povedali kje je fora da si imel boljši rezultat pa se kar ne pustiš.

Pomembno je da razumeš da so kemijski procesi v li-ion tehnologiji dovolj dobro raziskani da ni potrebno delati raziskav vsakemu posamezniku ker obstaja previsoka verjetnost da se bodo ali popolnoma zmotili ali pa potegnili napačne zaključke iz pravilnih podatkov, bodisi ker nimajo dovolj dobre opreme, testov ne izvajajo pravilno ali pa jim zgolj manjka osnovnega znanja.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

GSM - Polnjenje na 85% 2x dnevno ali 1x 100% (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
1089708 (7047) matobeli
»

Kako polniti baterijo oz. vpliv polnjenja na življensko dobo.

Oddelek: Mobilne tehnologije
163246 (2758) bajsibajsi
»

Android aplikacija: charging plan

Oddelek: Loža
253728 (3094) jest10
»

Best practices polnenja baterij v gadgetih?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
323543 (2690) Jst
»

Prvo polnjenje telefona

Oddelek: Pomoč in nasveti
2712476 (8111) --MiRaLdInJo

Več podobnih tem