» »

Windows 8.1 brez interneta

Windows 8.1 brez interneta

Grizzly ::

Imam starejšo kišto z nameščenim Windows 8.1. Tu imam možnost žične ethernet povezave, imam pa tudi vgrajeno wifi kartico za brezžičen dostop.
Pred 3 meseci je še vse delalo normalno. Vmes sem se preselil na drugo lokacijo in danes sem kišto priklopil, da bi opravil nekaj opravkov.
Windows se nikakor noče povezati na internet. Probal sem že "vse" čarovnije, kar sem jih našel na internetu.

Vmes me je resno zaskrbelo, da je morda res hardware šel po gobe, zato sem priklopil disk z nameščenim Ubuntu sistemom. Tam internet deluje.
Driverji so naloženi. Troubleshooter mi jasno pravi, da ne more rešiti težave, Windows pa prikazuje "Limited Connection".
Trenutno sem na usmerjevalnik povezan preko kabla, vendar do usmerjevalnika ne morem dostopat (če vpišem IP ne pokaže logina za admin prijavo).

Kakršenkoli reinstall operacijskega sistema ne pride v poštev. Treba bo lepo počasi usposobit najprej žično ethernet povezavo, nato pa še wifi.
Ne vem, kje bi začel. Če ima kdo voljo do raziskovanja in se želi dokazati, naj step-by-step razloži kako in kaj, jaz pa rihtam in poročam.

Preizkusil sem še vse telefone in tablice... z vsemi se lahko povežem na wifi. Celo s 15 let starim prenosnikom (Windows 7) se mi je ratalo priklopit na wifi. Iz Windows 8.1 pa nikakor ne gre... gre pa brez problema, če na telefonu naredim hotspot in se povežem nanj. Kakšna ideja, kaj bi bilo narobe?

Rias Gremory ::

Probaj "safe mode with networking".
Kako prideš v safe mode: https://www.lifewire.com/start-windows-...
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

sbawe64 ::

Kateri modem, router ?
S drugo napravo s lahko povežeš na router (kabel, wifi) ?

Če se ti kje valja kakšen usb wifi ključ, preveri prvo če tam dela v win8.1.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

joez7 ::

B g n
na routerju omogoči g ali n in širino kanala 20MHz, preveri da si pod 11 kanalom.
Lp

Klemen86 ::

Zaženi cmd in potem ipconfig - pa poglej, če je IP na istem subnetu kot router...se mi nekako zdi, da, ali (1) imaš na nastavlejno avtomatsko pridobivanje IP naslova (na routerju pa DHCP izklopljen) ali (2) statični IP na računalniku, ki ni v istem subnetu kot router.

Han ::

Opcija je novejša WiFi kartica ali USB adapter, npr. Asus USB-AC58.

joez7 ::

Če maš na routerju WPA3 , moraš preklopiti na Wpa ali WPA2.
Lahko probaš tudi gosta brez enkripcije

Wifi kartica ni kriva... če dela na 15 let starem prenosniku, bi moralo tudi na 5 let stari kartici, ali pa vsaj s kablom.

Frekvence in druge wifi nastavitve tudi ne bi smele biti problem, saj bi drugače moralo delat s kablom. Simptomi so isti, ne glede na to, kako sem povezan.

Jutri preverim uporabne nasvete in poročam. Se slišimo.

Pri tebi kaže na težavo v kompatibilnosti med WiFi delom usmerjevalnika (druga lokacija, drug usmerjevalnik) in določeno napravo (starim računalnikom).

Ales ::

Tudi LAN ne dela, posledično težava ni Wi-Fi kompatibilnost.

Stavim na težavo z DHCP oz. da je nastavljen napačen fiksni IP na dotičnem računalniku.

Naslednje kar bi pogledal je, ali morda "le" DNS ne deluje.

kixs ::

Pravi, da se lahko z 8.1 poveze na hotspot...

LightBit ::

Probej:
netsh int ip reset
netsh int ipv4 reset
netsh int ipv6 reset
netsh winsock reset

kixs je izjavil:

Hm, vidiš, to je res. Vseeno bi preveril DHCP in DNS nastavitve za vsak primer, in če so v redu, bi začel razmišljati, da je tu več vzrokov hkrati.

LAN kabel preverjeno deluje? Ima stari Win7 laptop mrežno, se ta poveže preko kabla na router?

Grizzly je izjavil:

Trenutno sem na usmerjevalnik povezan preko kabla, vendar do usmerjevalnika ne morem dostopat (če vpišem IP ne pokaže logina za admin prijavo).
LAN povezava do usmerjevalnika torej dela, ne more pa do nastavitev, kar je čudno.

Predlagam reset mrežnih nastavitev v starem geplu...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Han ()

RedDrake ::

Ales je izjavil:

Tudi LAN ne dela, posledično težava ni Wi-Fi kompatibilnost.

Stavim na težavo z DHCP oz. da je nastavljen napačen fiksni IP na dotičnem računalniku.

Naslednje kar bi pogledal je, ali morda "le" DNS ne deluje.

Jaz bi tudi stavil na tole.

kixs je izjavil:

Povsem možno je, da je ali IPv4 nastavitev slučajno pravilna za hotspot, ali pa da preko hotspota dobi IPv6 povezljivost (ali katerakoli druga podobna kombinacija).

LightBit je izjavil:

Probej:
netsh int ip reset
netsh int ipv4 reset
netsh int ipv6 reset
netsh winsock reset

Tole bi moralo delovati. Je pa potrebno imeti admin cmd odprt: v search v start meniju napišeš cmd, kar najde "Command Prompt" app, nato desno klikneš nanj in izbereš run as administrator. Potem pa vpišeš zgorne ukaze enega za drugim.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

GupeM ::

Tudi jaz bi rekel, da je težava v DHCP/static IP konfiguraciji. DNS mislim da ni problem, ker se na router verjetno poskuša povezat z IP naslovom. Če bi bil problem DNS, bi preko IP-ja moral vseeno priti na router.

Lahko pa še preveriš uro in datum na računalniku. Če je bil dolgo ugasnjen, se je zadeva lahko resetirala oz preveč zamaknila.

Nova ugotovitev, če bo kaj pomagalo:

Izza routerja (ki je v drugem prostoru) imam priklopljen še switch, kamor imam s kablom priklopljenih več naprav: TV set-top-box, računalnik, kabel za laptop (po potrebi). Sem probal priklapljati različne naprave na različne kable in je enkrat delalo, drugič ne (nisem odkril vzorca). Nazadnje priklopim na switch - zadeva dela. Že sem hotel tukaj napisati odgovor pa vseeno skočim nazaj preverit - zadeva ne dela. Zdaj sem priklopil samo računalnik (na drugem koncu 8m dolgega kabla je samo router) in bom videl, kako dolgo bo delovalo. Vsekakor pa mi pretikanje kablov ni trajna rešitev, tako da bo dolgoročno treba najti vzrok in ustrezno rešitev.

Spraševal sem se že, ali mi morda crkuje switch. TV set-top-box sem imel ves čas priklopljen preko switcha in je delalo brez problema. Tudi ko sem včeraj na računalniku gledal ethernet lastnosti, sem opazil, da pridobi neke informacije in neke IP-je, samo da zadeva ni delovala.

Ura na računalniku je točna. Nastavitve na vseh računalnikih (govorim o sistemih Windows 7, Windows 8.1 in Windows 10) so nastavljene tako, da računalniki sami pridobijo IP - do sedaj s tako nastavitvijo ni bilo nobenih težav.

Ugotovi, če so kabli delujoči (rabiš tester, dražja opcija) ali pa pojdi po nov kabel (cenejše).
Preko novega kabla testiraj delovanje interneta z PC-jem in prenosnikom, tako da ju najprej priklopiš direktno na router.
Če bodo težave predlagam, da resetiraš router in nastaviš osnovne nastavitve routerja (zaklep brezžičnega, preveri da ni čudnega vklopljeno) ter preveriš da imajo računalniki vklopljeno samodejno pridobivanje IP naslova.

Domnevam, da je router od ISPja. Switch je potem vključen na trunk port (da dela tv box). Ker imaš omejeno število zunanjih IPjev, ti vse naprave, ki so naenkrat priklopljene v switch ne morejo delati. Priklopi vse naprave (razen tv box) direktno na router ali pa tv box na trunk port routerja in switch na data port na routerju. Skratka, vse kar ni tv box, mora biti za routerjem in ne direktno povezano z ISPjem.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Klemen86 ()

GupeM ::

@Grizzly: imaš mogoče DHCP vključen tako na routerju, kot na switchu? Po možnosti še na modemu?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GupeM ()

Grizzly je izjavil:

... Izza routerja (ki je v drugem prostoru) imam priklopljen še switch, kamor imam s kablom priklopljenih več naprav: TV set-top-box, računalnik, kabel za laptop (po potrebi). ...

Drugič take stvari takoj povej. ;((

Zdaj pa upoštevaj post @Klemen86 in boš rešil zadevo...

@gupe
Zelo malo verjetno, da ima OP switch, ki ima opcijo laufat DHCP strežnik.

@grizzly
V bistvu preden karkoli narediš bi predlagal naslednje:
Na roke skiciraj shemo omrežja, slikaj in prilepi sem. Jasno označi router, stikalo in povezane naprave. Če je router (oz. home gateway) od ISPja, to navedi.
Zdi se mi smiselno, da se najprej ugotovi ali imaš sploh smiselno in ustrezno povezano omrežje.

Zgodovina sprememb…

Kabli niso krivi - to lahko takoj izločim. Tudi ko sem preko switcha povezal samo računalnik, je zadeva delala. Čim sem na switch dodal še TV set-top-box, je računalnik izgubil internetno povezavo in tudi če sem set-top-box odklopil, to interneta ni vrnilo.

Router je od A1, in sicer gre za model Zyxel VMG8623-T50B.
Switch pa je malo starejši (zadnjih 10 let je počival, pred tem nobenih težav), in sicer gre za model Canyon CNP-D08PA.
Switch nastavitev nima, saj deluje kot "razdelilec". Vse kar lahko nastavljam je na omenjenem routerju.

Če prav razumem, ta "tehnika" ne deluje več in morajo biti vse naprave priklopljene direktno na router? Kolikor se spomnem, sem pred 10 leti na ta isti switch imel priklopljenih kar nekaj naprav in ni bilo problemov, res pa je, da sem takrat imel drugačen router.

Kakšna pa bi potem bila rešitev, če imam nekaj naprav v prvem štuku hiše, nekaj pa v drugem? Router imam lahko samo v enem štuku, za vsako napravo vleči svoj 10-metrski kabel pa je že z vidika same inštalacije neestetsko.

Lej, tvoj set top box mora biti priklopljen direktno v trunk na modemu/routerju. Ali je vmes še switch ali ne, je za set top box vseeno, za druge naprave, ki bi jih hotel priklapljati na ta switch, pa še zdaleč ni vseeno.

Priklopi:

- set top box direktno v trunk na modemu/routerju (to je ta port, kamor imaš zdaj switch priklopljen)
- switch v en drug port na modemu/rotuerju

In potem vse druge naprave lahko komot priklopiš v switch, vse bodo delale (set top box pa ne more biti več priklopljen v switch).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ales ()

Pa glej, ti povezuješ preko switcha in trunk/bridge porta svoj računalnik direktno na omrežje ISPja. Verjetno A1 ponuja 2 zunanja ipv4 naslova, enega porablja router, ta drugega pa prva naprava, ki se preko switcha poveže direkt na omrežje ISPja. Ko enkrat zasedeš oba zunanja ipja, naslednja naprava, to je v tvojem primeru največkrat računalnik, ne more pridobiti več ustreznega naslova. Že 3krat napisano, priklopi switch v data port na routerju. Priklopi tv box direktno na routerjev trunk/bridge port.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Klemen86 ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Usmerjevalnik Mikrotik (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
10414630 (6189) miko22
»

IP TV, PC in Wi-Fi router na istem switchu

Oddelek: Omrežja in internet
211821 (1199) Hardon
»

Vleči še en UTP kabel ali kupiti Switch?

Oddelek: Pomoč in nasveti
4511569 (5102) SN1P3R
»

Problem z Win10 - does not have valid IP

Oddelek: Pomoč in nasveti
334835 (3855) ST-777
»

Internet ne deluje kljub vzpostavljeni povezavi

Oddelek: Omrežja in internet
142436 (2102) seba75

Več podobnih tem