Forum » Problemi človeštva » Stavka zdravnikov 2024
Stavka zdravnikov 2024
Temo vidijo: vsi
FrRoSt ::
AJA!??? Dhnarja NI!! Gospodarske rasti NI!! Še za sanacijo poplav komaj napraskajo skupaj!?? Menda pa še kredajeo!?? Ker naslednje vlade pa ne bodo!?? One bodo imela dhnarja, časa in volje na pretek!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
PrihajaNodi ::
Nevem, sem prebutast. Vprasaj enkarja.
A unmu gasilcu so dal donacije?
A unmu gasilcu so dal donacije?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Vanadium ::
V jugi se je med 60-70 letom umrlo. Zakaj misliš, da danes ne? Zdravsto danes obvlada starostnike. Sej je solatko napisal, kako je dobil navodilo od zdravnika, da naj čajček pije. Za to se je res treba pretegnit. Imeli so mnogo manj opcij.
Tole me je pa resno nasmejalo, kaj ti misliš, da je to res vse odvisno od dohtarjev? Lepo te prosim ... doseganje daljše življenske dobe je odvisno od več dejavnikov in sicer delavni pogoji in VPD, bivalni pogoji, sanitarno higienični pogoji, itd... in večino tega je bilo doseženega v jugi katero tako nekateri radi pljuvate, ne rečem tudi zdravstvo in diagnostika je napredevala ampak slika je mnogo širša kot jo želijo nekateri predstavit. Pa še nekaj je bilo rečeno okoli famoznih dopustov, nam so jih, ko se je začela gradbena kriza rezati na polno, nobeden pa ne razume da je tudi dopust del zdravstvene preventive tako kot so bile sindikalne počitniške kapacitete katere so omogočale, da je še una najbolj boga fata šla za 1-2 tedna se spočit na morje in pozabit na jebeni šiht preden je izgorela. Seveda glede na to kok delajo dohtarji je bolje, da njim nič ne porežemo dopustov, ki jih imajo nekateri tudi po 50+ dni (mogoče bi si lahko rekli, da se od silnega popoldanskega dela očitno morajo spočiti).
Bi jaz njim konkretno prevetril pravice in jih lepo podučil tudi o dolžnostih, predvsem pa bi jim, ko piščancem porezal krila v tem ključnem trenutku in bi če se po južno izrazim "zaratil" na polno z vsem kar MZZ premore. Prevetril bi jim zbornico, sprejel bi kakor sem rekel zakon o zdravniški dejavnosti, prevetril bi normative in standarde dela, ki bi jih uskladil tudi z normativi in standardi drugih držav. Se pa strinjam, da jim je treba plače porihtat tako kot marsikomu drugemu v tej državi. Lepo bi jim dal fiksen del + variabila, ki bi bila delno odvisna tudi od zadovoljstva pacientov s kakovostjo obravnave, koliko časa se je čakalo, ipd ... delno pa od periodičnega nadzora njihovega dela s strani zunanjih nadzornikov.
Pa še nekaj mi je padlo v oko samo nisem prepričan če je to res ampak v SPB Celje imajo 9 ortopedov, pregledov pa na leto pa ZZZS odobri 100. Torej enostavna laična računica pove to je 8,3333...3 pregledov na mesec. Torej 8 zdravnikov en dan delajo 1 se praska med nogami. Mislim men je to totalno banalno.
Magic1 ::
Sej to je jasno, da denarja ni. Samo enkrat je treba nehat sanjat in začeti nekje rezati ali naviti cene. V energetskem sektorju so komot navili cene X2 pa je še vedno "omejena" cena (naslednje leto bo X3 v primerjavi s leti nazaj). Samo to v zdravstvu ne gre. V vsakem primeru je politični samomor.
Magic
tomlin ::
V vsakem primeru je politični samomor.
DEFINITIVNO
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman
M. Friedman
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tomlin ()
Vanadium ::
Denarja je v zdravstvu več kot dovolj, samo se ga skanalizira na materialu ipd ... ven. Uvesti skupno javno naročilo za vse bolnišnice, še bolje na EU ravni, se je videlo koliko se pri nas preplača za kolke, in ostale zadeve ... Samo treba je ugriznit v kislo jabolko in odklopit sesalce pa bo denarja za vse. Predvsem pa uvest konkreten nadzor pa konkretne sankcije. Jaz se v svojem poklicu zavedam kaj pomeni imet strokovni izpit, kaka odgovornost je to, predvsem se pa zavedam kaj pomeni če naredim napako in ostanem brez žiga. Dejansko sem porinjen na rob socialnega preživetja, ker brez žiga ne morem opravljat svoje dejavnosti. Dobr lahko grem pač komot pometat ali kaj drugega mi ni panike sam ni mi to to. Rad delam svoj poklic, še raje bi ga če bi bil bolje plačan glede na odgovornost.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vanadium ()
Samo problem je ko bo te "posle" spet vodilo politično nastavljen kader. Nekaj mesecev bo vse lepo, potem pa bo začelo puščat vedno bolj...
Magic
LeQuack ::
111111111111 je izjavil:
Evo Ljubljana. Lepo se boste nazaj učili srbohrvaško, tako kot jo tekoče govori vaš šerif.
https://www.24ur.com/novice/tujina/v-zd...
Mladi bi imeli tudi angleško govoreče, samo da bi jih imeli. Davkoplačevalci so pač revni, ne morejo si privoščit slovensko govorečih zdravnikov več, so preveč elitni za naš proračun.
Quack !
floyd1 ::
Vsak dan nove podrobnosti, kaj se vse dogaja med stavko...
Hipokratova prisega je zdavnaj pozabljena, fides je le še navadno mafijsko združenje, ki je med korono zavohalo denar in bo izsiljevalu tudi prek otrok, invalidov... Pač Cosa nostra, ki se skriva za nekim kao sindikalnim združenjem. Nekaj tednov so potrebavali, da so začenjali omenjat še celo kaj drugega kot denar, tako da je vsakemu jasno, za kaj gre. Radi bi pač več kot čistilke ... Denar, denar, denar... Samo za to gre v resnici. Najbolj pa se očitno bunijo tisti, ki itak dobijo 5k+.
In ja, lenuhom, ki so si super postlali s fenomenalno plačano odsotnostjo v javnem zdravstvu in z nekaj dela v privat sektorju, je treba takoj dati "delavske knjižice", pa bodo (mogoče) videli, kako se dela. Bo kako leto ali dve šok, a bomo na koncu vsaj vedeli, pri čem smo.
Mimogrede - v MB dokaj normalno poteka veliko stvari v bolnici, tako da... Očitno niso vsi prepričani v pravičnost mafij... hmmm ...fidesovega izsiljevanja.
https://www.delo.si/novice/slovenija/dl...
Hipokratova prisega je zdavnaj pozabljena, fides je le še navadno mafijsko združenje, ki je med korono zavohalo denar in bo izsiljevalu tudi prek otrok, invalidov... Pač Cosa nostra, ki se skriva za nekim kao sindikalnim združenjem. Nekaj tednov so potrebavali, da so začenjali omenjat še celo kaj drugega kot denar, tako da je vsakemu jasno, za kaj gre. Radi bi pač več kot čistilke ... Denar, denar, denar... Samo za to gre v resnici. Najbolj pa se očitno bunijo tisti, ki itak dobijo 5k+.
In ja, lenuhom, ki so si super postlali s fenomenalno plačano odsotnostjo v javnem zdravstvu in z nekaj dela v privat sektorju, je treba takoj dati "delavske knjižice", pa bodo (mogoče) videli, kako se dela. Bo kako leto ali dve šok, a bomo na koncu vsaj vedeli, pri čem smo.
Mimogrede - v MB dokaj normalno poteka veliko stvari v bolnici, tako da... Očitno niso vsi prepričani v pravičnost mafij... hmmm ...fidesovega izsiljevanja.
https://www.delo.si/novice/slovenija/dl...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: floyd1 ()
111111111111 ::
111111111111 - Marsikaj, kar janšisti trdite, ni prišlo z moje tipkovnice, tudi to ne, da vas bo veliko pocrkal. Jaz se nisem nikoli enačil z komunisti ali osebnostmi, tako kot se vi s puklavcem ali Jezusom, vedno sem razmišljal s svojo glavo in mi gre pri 69 kar v redu. Nimam manjvrednostnih kompleksov in frustracij, s čemer ste napolnjeni desni, uživam življenje in se občasno podjebavam s takimi, kot si ti, ob tem pa se smehljam ob vaši materialistično-hlapčevski kulturi. Tudi tvoja izobrazba ni ravno huda, kar ne pomeni, da se ti ni uspelo naučiti za kakšne izpite in diplomo, samo tvoje splošno znanje in razumevanje je globoko pod nivojem uspešno končane osnovne šole. In kaj je narobe, če zna človek več jezikov?
O ja, o smrtih si veliko govoril in vsem cepilcem povedal da bodo umrli. Ker so tvoji kolegi tudi. Nikar ne zanikaj.
Še vedno čislaš Tita in če to ni kult osebnosti potem ne vem kaj je.
Najlepše je ko se kontriraš v istem postu. Po eni strani praviš da smo hlapci po drugi pa da naj se učimo tujih jezikov, da se prilagodimo tujim dohtarjem, da na s bodo zdravili. Skratka, malo te že starost daje.
PrihajaNodi je izjavil:
Kako smo manj delali? Blo je manj zdravnikov, cakalne vrste manjse… danes pa res dohtarji manj delajo, pa vec jih je.
Kaj imajo danes? Javno zasebno partnerstvo malo tam malo tu. Kuvert niti ne rabjo. Se kak dodatek pade med virus pandemijo in he to to. Solatko je vse povzel 100% pravilno.
Da ne govorimo o salabajzarstvu, nesposobnosti in neodgovorbosti "bogcev v belem".
Sploh ne dvomim da se vidva anticepilčka strinjata. :)
PrihajaNodi je izjavil:
Danes si srecen ce dobis navodila za pitje cajcka ker do osebnega zdravnika v SLo marsikdo nima dostopa. Beri clanek gospoda iz ZDA
Da osebni odnos doktorjev in medicinskih sester ne bi izgubljal besed ker te obravnavajo kot zadnjega psa
Nodi nimaš pojma. Vse kar veš je iz medijev in če ne lažeš potem Slovenskega zdravstva nisi videl od blizu že deset let in vse budalaštine povzemaš iz naših medijev. :D
Res Nodi, vidim, da imaš globok uvid v probleme. A Romunov je še vedno 40 miljonov?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()
Če gre raje čistit, ima koeficient bolnikov še nižji, pa še zmeraj niso vsi raje zaposleni po čistilnih servisih. Mar ni to zanimivo.
POzabljaš, da gre raje delat v Hofer. TAm te manj nadirajo pametnjakoviči kot si ti.
Če ni navala na neko specializacijo, je treba razmere uredit tam, ne pa kar vsepovprek. Ampak tisti, ki o zadevah nimate pojma, bi dvignili plače kirurgom, zato, ker za družinsko medicino ni zanimanja. Da bo potem tega zanimanja še manj in boste lahko čez eno leto spet stokali, kako je treba vsem zdravnikom dvignit plače.
Jure in jaz sva že miljonkrat povedala, kaj je treba spremenit in vsi še vedno pljuvate po zdravnikih. POl pa naj se plače zvišajo, če je narod že itak proti dohtarjem. Pa naj dobijo vsi. Dol mi visi, ampak vlada naj se drži kar je podpisala. Potem pa naj sistemsko ureja zadeve. Dosedaj jih še nobena vlada ni, ta pa samo zaostruje situacijo in vi to še podpirate.
Predlagam, da se vrneš na mamino joško, kot da tukaj blodiš o zadevah, ki jim nisi dorasel. Primanjkljaj hranil ti očitno škodi.
Vidim da obvladaš, kako stisnist rep med noge in jokat mamici. ZA razliko od tebe imamo nekateri že družine in živimo na svojem. Ne živimo več pri mamici tako kot ti.
A č'mo potem zraven zdravnikov dvignit plače tudi inženirjem in farmacevtom, ker brez njih bi se še danes umiralo nekaj desetletij bolj zgodaj, zdravnikom navkljub?
V resnici mi sploh ni jasno, kaj si želel s tem povedat. Ja, medicina je napredovala. Ampak napredovalo je tudi vse drugo. Si tudi ITjevci zaslužijo vsi po vrsti 500% povišice, ker njihovi računalniki in programi danes zmorejo milijonkrat več kot nekaj deset let nazaj?
Pri IT-ju je trg uredil situacijo (delajo raje za tujino, če slovenec ne plača dvolj), pri dohtarjih pa v Sloveniji ni trga, zato pa Mariborski odhajajo v tujino.
Rešitev je, da se vsi zdravniki zaposlijo v zasebnih klinikah in potem s podjemo pogodba delajo za državne bolnišnice.
Jap, samo cena ure gre 4x gor v tem primeru.
Zgodovina sprememb…
Sploh ne dvomim da se vidva anticepilčka strinjata. :)
Ste mrtve sploh uspel že preštet? Maske? Kako je z maskam>?
Nodi nimaš pojma. Vse kar veš je iz medijev in če ne lažeš potem Slovenskega zdravstva nisi videl od blizu že deset let in vse budalaštine povzemaš iz naših medijev. :D
Nič ne lažem, jst sm za en minimalno invazivni poseg dubu datum potem ko sm biu že 2 leti v tujinism reku ko vas hebe
Pri IT-ju je trg uredil situacijo (delajo raje za tujino, če slovenec ne plača dvolj), pri dohtarjih pa v Sloveniji ni trga, zato pa Mariborski odhajajo v tujino.
Naj gredo v tujino?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
PrihajaNodi je izjavil:
Valda da je slovenija propadla in zaostala drzava glede na napisan zivite tam sam neizobrazeni *****
Cvili človek, ki biva v Romuniji, menja šihte, dohtarje in podkupuje preko mize. Jap, takega kadra kot si ti nam v Sloveniji manjka.
Jure in jaz sva že miljonkrat povedala, kaj je treba spremenit in vsi še vedno pljuvate po zdravnikih. POl pa naj se plače zvišajo, če je narod že itak proti dohtarjem. Pa naj dobijo vsi. Dol mi visi, ampak vlada naj se drži kar je podpisala. Potem pa naj sistemsko ureja zadeve. Dosedaj jih še nobena vlada ni, ta pa samo zaostruje situacijo in vi to še podpirate.
Ne se razburjat. Denarja ni. Kruha in iger pravijo. Sam kruha je zmanjkal iger bo pa tud
111111111111 je izjavil:
PrihajaNodi je izjavil:
Valda da je slovenija propadla in zaostala drzava glede na napisan zivite tam sam neizobrazeni *****
Cvili človek, ki biva v Romuniji, menja šihte, dohtarje in podkupuje preko mize. Jap, takega kadra kot si ti nam v Sloveniji manjka.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
bbbbbb2015 je izjavil:
Problem je ta, da ta golobarska "generalizacija" in "steberizacija" pomenita samo in izključno zavlačevanje. To vedo golobarji in to vedo doktorji.
Vreča je prazna, kar so rezerv imeli, aka 700 mio EUR so pokurili za svoje električarske posle. Računali so na gospodarsko rast, ki jo je popapcala inflacija.
In zdaj so pred dejstvom, da morajo uresničiti obljube, ki so jih podpisali po metodologiji "lako ćemo". Rezerv ni, potrebovali bi preko 1 mrd EUR, če bi hoteli uresničiti vse apetite.
Ministrica se ne pokaže pred doktorji, ker:
a) bi morala priznati, da denarja - NI
b) da je vladna koalicija najmanj neresna z reformami, ki so jih OBLJUBLI
Zapovrh se odpirajo zelo pereča vprašanja, kako to, da inflacija v Sloveniji še vedno vztraja na obupno visokih ravneh. Hkrati pa nočejo pojasniti, kdo služi s preprodajo poceni elektrike iz NEK.
Zato so golobarji šli v "ignore" mode, v smislu, pač naj štrajkajo. Upajo, da se bo ljudski srd oprijel doktorjev, ne golobarjev. Morda se bodo pojavili kakšni levakarski članki, kako ma ta doktor Poršeja ali špecialno safari puško za 20k EUR. Ali pač kaj jaz vem, doktorji že majo kake hobije.
Nekako me spominja na avtocestno policijo, ki jo je uvedel Janša. Ker jo je uvedel Jajo, so jo ukinili in čez en teden nardili drugačno avtocestno policijo.
S temi plačilnimi stebri je enako. Spet bi staro ukinili in naredili približno enako.
Btw sta z ženo vložila kaj v kritpo od dodatkov, še vlagata al kako sta prišla do stanovanj? Zaupaj nam tvojo, oz vašo družinsko podjetnikško žilico?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Tole me je pa resno nasmejalo, kaj ti misliš, da je to res vse odvisno od dohtarjev? Lepo te prosim ... doseganje daljše življenske dobe je odvisno od več dejavnikov in sicer delavni pogoji in VPD, bivalni pogoji, sanitarno higienični pogoji, itd... in večino tega je bilo doseženega v jugi katero tako nekateri radi pljuvate, ne rečem tudi zdravstvo in diagnostika je napredevala ampak slika je mnogo širša kot jo želijo nekateri predstavit. Pa še nekaj je bilo rečeno okoli famoznih dopustov, nam so jih, ko se je začela gradbena kriza rezati na polno, nobeden pa ne razume da je tudi dopust del zdravstvene preventive tako kot so bile sindikalne počitniške kapacitete katere so omogočale, da je še una najbolj boga fata šla za 1-2 tedna se spočit na morje in pozabit na jebeni šiht preden je izgorela. Seveda glede na to kok delajo dohtarji je bolje, da njim nič ne porežemo dopustov, ki jih imajo nekateri tudi po 50+ dni (mogoče bi si lahko rekli, da se od silnega popoldanskega dela očitno morajo spočiti).
Bi jaz njim konkretno prevetril pravice in jih lepo podučil tudi o dolžnostih, predvsem pa bi jim, ko piščancem porezal krila v tem ključnem trenutku in bi če se po južno izrazim "zaratil" na polno z vsem kar MZZ premore. Prevetril bi jim zbornico, sprejel bi kakor sem rekel zakon o zdravniški dejavnosti, prevetril bi normative in standarde dela, ki bi jih uskladil tudi z normativi in standardi drugih držav. Se pa strinjam, da jim je treba plače porihtat tako kot marsikomu drugemu v tej državi. Lepo bi jim dal fiksen del + variabila, ki bi bila delno odvisna tudi od zadovoljstva pacientov s kakovostjo obravnave, koliko časa se je čakalo, ipd ... delno pa od periodičnega nadzora njihovega dela s strani zunanjih nadzornikov.
Pa še nekaj mi je padlo v oko samo nisem prepričan če je to res ampak v SPB Celje imajo 9 ortopedov, pregledov pa na leto pa ZZZS odobri 100. Torej enostavna laična računica pove to je 8,3333...3 pregledov na mesec. Torej 8 zdravnikov en dan delajo 1 se praska med nogami. Mislim men je to totalno banalno.
He, he, he... Spet en matematik. Ker ortopedski pregled je samo 1. Nobenih razlik. Si pa blizu. Da ortopedi lahko naredijo končno število operacij npr. kolena, kolkov,... POl se pa ne čohajo po riti, ampak delajo tiste operacije, ki jih ZZZS še dovoli, ne pa tiste, ki bi skrajšale čakalne vrste.
Torej ti bi zaratil z zdravniki, ZZZS pa naj ostane kot je? A veš da je imel leta 2022 ZZZS 40 miljonov plusa, v Brežicah pa recimo niso več izvajali operacij kolka, ker jih ZZZS ni odoboril, češ da ni keša.
A veš, da mora moja žena poročat, koliko katerih zdravil predpiše in dobi od ZZZS-ja uravnilovko in opozorilo, če je preveč antibiotikov? In to sploh ni važno kakšne paciente obravnava.
A veš da ves primarni sektor: družinci, urgenca, pediatri, ginekologi... Stanejo republiko Slovenijo nekje 200 miljonov letno. In da se to ZZZS-ju zdi preveč in direktorje ZD-jev pozivajo naj znižajo stroške primarnega?
Mladi bi imeli tudi angleško govoreče, samo da bi jih imeli. Davkoplačevalci so pač revni, ne morejo si privoščit slovensko govorečih zdravnikov več, so preveč elitni za naš proračun.
V ZD Ljubljana so imeli dva tuja, ko sta začela delat sta takoj pobegnila. Družinci imajo šele nekaj let izenačeno plačo z ostalimi specializacijami. Tudi zato se v preteklosti niso odločali diplomantje za družinsko, pač sta bila anasteziolog in kirurg bolje plačana.
Sedaj pa ZZZS mešetari s količniki, špara na primarnem zdravstvu itd... Verjemi mi, če imaš 60 pacientov na dan, kaj več kot napotnice napisat za pacienta tudi ne moreš, kjer da bi ga celostno obravnaval na dano stanje.
Zgodovina sprememb…
Fiedes izisljuje? Pogodbe imajo podpisane, vlada se pa ne pogovarja in ne ukrepa. Itak so krivi dohtarji.
Drugače pa stvari potekajo precej normalno in ustrezno, tudi v UKC ljubljana, nujni pacienti dobijo oskrbo.
ripmork ::
111111111111 je izjavil:
A veš da je imel leta 2022 ZZZS 40 miljonov plusa, v Brežicah pa recimo niso več izvajali operacij kolka, ker jih ZZZS ni odoboril, češ da ni keša.
Če bi mediji takole objavljali dejanske razloge za dolge vrste (medtem ko ZZZS iz leta v leto kuje dobičke, namesto da bi dejansko počel to kar mora), bi ljudstvo precej bolje razumelo, kje je problem. Sam (slabo delujoč) sistem v Zloveniji kritizirat je bogokletno.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ripmork ()
PrihajaNodi je izjavil:
Ste mrtve sploh uspel že preštet? Maske? Kako je z maskam>?
Nič ne lažem, jst sm za en minimalno invazivni poseg dubu datum potem ko sm biu že 2 leti v tujinism reku ko vas hebe
Naj gredo v tujino?
Anticepilčki štejete mrtve. Cepilci štejemo tiste, ki smo jih rešili.
Seveda lažeš, bereš medije in misliš, da je to realno stanje.
Nekaterim pač še ni vseeno, kaj bo s Slovenijo tako kot je tebi, pa še poskušaš pljuvat in sejat razdor. Res si pravi Romunski cigan.
PrihajaNodi je izjavil:
Btw sta z ženo vložila kaj v kritpo od dodatkov, še vlagata al kako sta prišla do stanovanj? Zaupaj nam tvojo, oz vašo družinsko podjetnikško žilico?
Slabša kot tvoja, ki prosperiraš v Romuniji.
Če bi mediji takole objavljali dejanske razloge za dolge vrste (medtem ko ZZZS iz leta v leto kuje dobičke, namesto da bi dejansko počel to kar mora), bi ljudstvo precej bolje razumelo, kje je problem. Sam (slabo delujoč) sistem v Zloveniji kritizirat je bogokletno.
ZZZS in direktorica Ljubljanskih ZD so nedotakljivi. Čakam na letošnje poročilo, kolik so imeli plusa, ker če nimajo plusa, si ne morejo izplačat nagrad.
Zgodovina sprememb…
delavec44 ::
111111111111 je izjavil:
Fiedes izisljuje? Pogodbe imajo podpisane, vlada se pa ne pogovarja in ne ukrepa. Itak so krivi dohtarji.
Seveda so krivi doktorji. Čisto so že razvajeni od vseh dodatkov na plačo. Podobno kot policisti. Med korono je bil razvrat in je težko sedaj na prejšnje stanje. Kaj pa naj vlada naredi, če so zahteve popolnoma nerealne.
Naj gredo privat komur je premalo. Če že plačamo, bomo vsaj prej na vrsti. Ne pa sedeti na 3 stolčkih.
Seveda so krivi doktorji. Čisto so že razvajeni od vseh dodatkov na plačo. Podobno kot policisti. Med korono je bil razvrat in je težko sedaj na prejšnje stanje. Kaj pa naj vlada naredi, če so zahteve popolnoma nerealne.
Naj gredo privat komur je premalo. Če že plačamo, bomo vsaj prej na vrsti. Ne pa sedeti na 3 stolčkih.
POzabljaš, da je vlada že 2x podpisala.
floyd1 ::
111111111111 je izjavil:
Pač gre za to, da stavkajo tisti, ki so si dobre plače že zdavnaj izborili. Ne borijo pa se npr. za med. sestre, ki pa bi dejansko upravičeno lahko stavkale. Le za svojo rit in za več, več, več... Denarja seveda. Ostale puhlice so navrgli šele, ko se je že 14 dni poročalo o neverjetni pogoltnosti belih halj. Fides otroški vrtec...
Pa pustimo reveže, ki naredijo eno obravnavo na mesec, živijo v socialnem stanovanju in gradijo vilo, ne hodijo v službo in jih štempljajo vratarji in valjda zaslužijo manj od čistilk.
Veliko stvari politika dela povsem narobe, ampak "ignore mode" za stavkajoče dohtarje ni ena izmed njih. Zdaj je kar pravi čas za velik reset.
jernejl ::
Jaz bi sprejel zakon o zdravniški dejavnosti in bi jim podobno napisal kot imam jaz v svojem zakonu napisano Zakon o arhitekturni in inženirski dejavnosti (Uradni list RS, št. 61/17 in 133/22 – odl. US), kjer sem bil še posebej podučen s strani IZS, da v primeru popoldanske obrti ne morem uporabljat svojega žig (strokovnega izpita), ker s tem predstavljam nelojalno konkurencu na trguV resnici je to, da se ne more opravljati enake dejavnosti še poleg redne zaposlitve, čisto običajno, le v zdravstvu se je to popolnoma izpridilo. Zdravniki so tako v konfliktu interesov, ker če na šihtu manj delajo, bodo bolj spočiti in bodo lahko lažje in več delali popoldan privat. In če na šihtu manj naredijo, bo več pacientov moralo iskati privat storitve in si na ta način povečujejo število strank v privat ambulantah. Oni so motivirani, da na šihtu čimmanj delajo in naredijo, odsotnost kontrol pa jim to omogoča. In ko gledamo, kako na dolgi rok "delajo" po 60+ ur na teden (v javnem sistemu + privat), lahko po zdravi kmečki pameti ugotovimo, da je v teh urah skritega precej nedela, ker sicer takega tempa ne bi zmogli.
111111111111 je izjavil:
Jure in jaz sva že miljonkrat povedala, kaj je treba spremenit in vsi še vedno pljuvate po zdravnikih. POl pa naj se plače zvišajo, če je narod že itak proti dohtarjem. Pa naj dobijo vsi. Dol mi visiTi itak pišeš bedarije, tako da tvojih pisarij o tem, kaj je treba urejati, ne gre jemati resno. Si zgolj požrešnež, ki bi rad zase nagrabil več denarja, za sistem ti pa - kot si že sam povedal - dol visi. Recimo splošno povišanje plač zdravnikom tako ne bo povečalo zanimanja diplomantov za specializacijo družinske medicine, še več, zmanjšalo ga bo. Bi ga pa povečalo, če bi kakim ostalim specializacijam, za katere je (pre)več zanimanja, ukinili kakšne posebne benefite in bi se zanimanje od njih prelilo tja, kjer ga je manj.
Je pa za razliko od plač, ki niso prenizke, res ogromno problemov in anomalij; ampak zdravniki seveda ne bodo lobirali za to, da bi se jim ukinila možnost opravljanja konkurenčne dejavnosti (kar je čisto samoumevno povsod drugod), da bi se jim porezali dopusti tako kot jih imajo vsi ostali navadni smrtniki, da bi se jih v službi bolj privilo in bi morali več delati in posledično bi tudi nadur bilo bistveno manj, da bi se jim porezalo absurdno visoke dodatke, s katerimi si potem plačo podvojijo ali potrojijo in še kaj.
Pri IT-ju je trg uredil situacijo (delajo raje za tujino, če slovenec ne plača dvolj)No evo, če je pri ITjevcih situacija urejena in prejemajo ameriške plače, potem morajo dohtarji dobiti približno četrtino plač IT-jevcev, ker pač ne morejo delati remote. Če IT-jevec s.p. lahko kasira 50 ali 60 evrov na uro, potem mora samoplačniški polurni pregled pri zdravniku zasebniku pač koštati največ 10 evrov, torej so trenutno 20x prepožrešni, če kasirajo po 90 evrov za pregled. To pa je zato, ker v javnem sistemu bistveno premalo naredijo in na ta način stranke kanalizirajo v svoje privat ambulante ter tako izkrivljajo trg sebi v prid in plenijo ljudi.
Za razliko od IT-ja, kjer firma lahko nabavi ameriški software ali indijskega razvijalca, pacienti težje gredo na pregled v tujino in so pač primorani podpirati požrešnost lokalcev.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jernejl ()
Zakaj pa se ne prekvalificirajo v it? Odprejo svoja podjetja? Ker so leni, prebitasti?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Malidelničar ::
Strinjam se s tem, kar ste zgoraj napisali: Vlada je očitno zagonila denar in sedaj je v buli. Zato zavlačuje z pogajanji oz. jih ignorira in na zdravnike prelaga ljudski srd. Ampak s tem bo samo še radikalizirala situacijo.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.
FireSnake ::
Golobja hunta je popolnoma nesposobna, to je do sedaj že jasno.
Ampak: obvezno morajo "delati" do konca mandata. Nato pa dobiti še enega.
Naj se raja nauči kaj so posledice levega rovarjenja na lastni koži.
Ampak: obvezno morajo "delati" do konca mandata. Nato pa dobiti še enega.
Naj se raja nauči kaj so posledice levega rovarjenja na lastni koži.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Zadnjič je bil prispevek o servisih gospodinjskih aparatov. Je stric povedal svoje cene. Diagnostika 35€, nato popravilo po urni servisni predpostavki 46€/h. Plus še nabava in dobava rezervnih delov se računa. Na koncu si lahko hitro izračunaš, da se popravilo velikokrat spoh ne splača.
Zdaj pa pravite, da je diagnostika človeka vredna par evrov, 10€ je že preveč. Urna predpostavka 20-30€/h bruto vam je pa že previsoka. Mogoče se tudi tega ne bo več splačalo delat. Najbolje, da kar človeka menjamo ob problemih. Bodo samo bogati imel za človeški "servis".
Zdaj pa pravite, da je diagnostika človeka vredna par evrov, 10€ je že preveč. Urna predpostavka 20-30€/h bruto vam je pa že previsoka. Mogoče se tudi tega ne bo več splačalo delat. Najbolje, da kar človeka menjamo ob problemih. Bodo samo bogati imel za človeški "servis".
Magic
Utk ::
A ti misliš, da tam en elektronik s 3 letno poklicno šolo, ki je zaposlen pri tistem stricu, dobiva 45 evrov na uro? Si res tako zabit?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Mato989 ::
Zadnjič je bil prispevek o servisih gospodinjskih aparatov. Je stric povedal svoje cene. Diagnostika 35€, nato popravilo po urni servisni predpostavki 46€/h. Plus še nabava in dobava rezervnih delov se računa. Na koncu si lahko hitro izračunaš, da se popravilo velikokrat spoh ne splača.
Ja, samo moraš vedet da
1. Serviser pride na dom zdravnik v ZDju pa ne
2. Servisna podjetja so profitabilni del gospodarstva ZD pa načeloma bi naj delal z 0...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Predvsem meša to koliko nekaj stane vse skupaj stranko in koliko od tega dobi zaposleni, ki to naredi.
Stric je bil kar sp. V glavnem sploh nima veze, hotel sem pokazat koliko vrednotite posamezno delo. Za vas je obravnava pri zdravniku max 10EUR. Za vse ostalo je lahko poljubno več... Sej bo vlada zrihtala, da bo šlo to skozi, boš pač pri zdravniku dobil minuto ali dve.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Stric je bil kar sp. V glavnem sploh nima veze, hotel sem pokazat koliko vrednotite posamezno delo. Za vas je obravnava pri zdravniku max 10EUR. Za vse ostalo je lahko poljubno več...
Seveda, če bi lahko serviser diagnosticiral 4 pralne stroje na uro ker se ne bi rabil vozit okrog bi tudi rekli da je 15EUR več kot preveč.
Če bi lahko serviswer predpisal "tableto" ki porpavi pralni stroj ali ga poslal k specialistu v 3 min bi tudi rekli da je 46EUR na uro preveč.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()
Tudi serviser ima včasih snet kabl, skurjen kondič, včasih pa mora celo mašino podretna prafaktorje. Isto zdravniki. En pride po aspirine, drug je total razštelan s x problemi. ZZZS obravnava zelo podobno oba problema. Pri serviserju bi bil v prvem primeru 40EUR, v drugem xxxEUR. Pri zdravniku je pa obračunano kot 4min, v drgem pa 6min delovnega časa...
Magic
Zgodovina sprememb…
Stric je bil kar sp.
Vidiš kako si zabit. A ti kater zdravnik sp računa 20 evrov na uro?
V glavnem sploh nima veze, hotel sem pokazat koliko vrednotite posamezno delo.
Seveda ima vezo. Pri plači ne plačam jurja za vsak slučaj, če bom kdaj rabil serviserja gospodinjskega aparata. Niti ne pričakujem, da bo zdravnik delal za 20 evrov na uro, ampak če bo že on dobil 100 evrov na uro, je jasno, ker nisem zabit kot nekateri, da to mene, ali pa ZZZS, ne bo stalo 100 evrov, ampak še 2x tolk povrh.
Za vas je obravnava pri zdravniku max 10EUR. Za vse ostalo je lahko poljubno več... Sej bo vlada zrihtala, da bo šlo to skozi, boš pač pri zdravniku dobil minuto ali dve.
Ne, za mene je zavarovanje za zdravstvo pri cca jurja na mesec dovolj. Če kdo lahko s tem kaj naredi, naj, če ne, naj zaprejo štacuno pa se bomo znašli po svoje. Ali pa krepali. Več pač ne damo.
S tem ali zdravnik dobi 12 evrov ali 14, pa sestra 7 ali 9, pa kolk stane neka tableta, s tem se jaz pač ne bom ukvarjal. Kot se ne niti s stroški delavnice serviserja. Mene zanima kolk me stane in kaj dobim. In naše zdravstvo stane ful, dobim pa kurac. Zdaj ga pa naj bi plačeval še več.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Tudi serviser ima včasih snet kabl, skurjen kondič, včasih pa mora celo mašino podretna prafaktorje. Isto zdravniki. En pride po aspirine, drug je total razštelan s x problemi. ZZZS obravnava zelo podobno oba problema. Pri serviserju bi bil v prvem primeru 40EUR, v drugem xxxEUR. Pri zdravniku je pa obračunano kot 4min, v drgem pa 6min delovnega časa...
V 90%+ zdravniki ne pofixajo osebe ampak samo diagnosticirajo napako...
Pri zdravniku redkokdaj prideš bolan in greš iz ordinacije "zdrav" ampak dobiš neko napotnico, recept, zdravila ipd...
Ko pride serviser se zadeva v 50%+ popravi torej dela po njegovem odhodu...
Zatroje pač treba razlikovati in dodati da v celem ciklu zdravljenja človeka so tu še farmacevti, lekarna (lekarne ni pri pralnih strojih) specialisti in 2nd in 3rd nivo (spet nekaj kar ni pri serviserjih) To vse jemlje denar od 1st nivoja ki samo diagnozo postavi.
A mislite, da lahko Jenull v bitki proti zdravnikom zmaga, glede na to kako se je javno izpostavil in angažiral?
stevemcq_ ::
Sem na brzino šel brskat po netu, da je vsak zdravnik po zaključenem izobraževanju zaprisegel Hipokratovi prisegi.
Prisežem na Apolona Zdravnika in Asklepija in Higiejo in Panakejo in na vse bogove in boginje ter jih kličem za priče, da bom to prisego in to pogodbo izpolnjeval po zmožnosti in presodnosti:
da bom moža, ki me je izučil v zdravniški vedi, spoštoval kakor lastne starše in da bom delil z njim svoj preužitek ter mu pomagal, če bo v stiski;
da bom njegove sinove cenil kakor rodne brate in jih naučil svoje umetnosti, če bodo želeli pridobiti si jo, in to brez plačila in pismene pogodbe;
da bom strokovna navodila in predavanja in sploh vso učno snov preoddajal samo svojim sinovom, sinovom svojega učitelja in učencem, ki so po pogodbi zavezani in zapriseženi na zdravniški zakon, drugemu pa nikomur;
da bom dietična načela po svoji vesti in vednosti uporabljal v prid bolnikov ter odvračal od njih vse, kar bi jim utegnilo biti škodljivo in nevarno;
da ne bom nikoli nikomur - tudi ko bi me prosil - zapisal smrtne droge ali ga z nasvetom napeljeval na tako misel; prav tako ne bom nobeni ženski dal pripomočka za uničenje telesnega ploda;
dal bom svoje življenje in vedo svojo varoval vseskozi neomadeževano in pošteno;
da ne bom rezal ljudi, ki trpe za kamni, marveč da jih bom prepuščal delovnim možem, ki jim je ta stvar poklicno opravilo;
da bom v sleherno hišo, kamor me bodo klicali, stopil samo zaradi koristi bolnikov ter da se bom vzdrževal vsake zavestne in pogubne krivice, posebno pa spolnega občevanja z ženskami in moškimi osebami, svobodnimi in sužnji;
da bom molčal o vsem, kar bom pri izvrševanju prakse ali tudi izven nje videl ali slišal o življenju in vedenju ljudi in česar ne gre obešati na veliki zvon, ker sem mnenja, da je take reči treba ohraniti zase kot (poklicno) skrivnost. Če bom torej to prisego vestno izpolnjeval in je ne bom prelomil, naj mi bo dana sreča in blagoslov v življenju in poklicu, da me bodo vsi ljudje imeli zmeraj v čislih, če pa jo bom prekršil in postal krivoprisežnik, naj me zadene nasprotno!
Zatem jo je presegla Ženevska deklaracija leta 1948, ki je vsebovala naslednje:
V trenutku, ko stopam v zdravniški poklic, svečano obljubljam,
da bom svoje življenje postavil v službo humanosti;
da bom do svojih učiteljev ohranil vso dolžno hvaležnost in spoštovanje;
da bom svoj poklic opravljal vestno in dostojanstveno;
najpomembnejša mi bo skrb za zdravje in življenje mojega pacienta;
spoštoval bom skrivnosti, ki mi jih je zaupal;
z vsemi svojimi močmi bom ohranjal čast in plemenite tradicije zdravniškega poklica;
moji kolegi mi bodo bratje;
pri izvajanju svoje dolžnosti do bolnika name ne bodo vplivale nobene od naštetih okoliščin: vera, nacionalnost, rasa, strankarsko prepričanje ali razredna pripadnost;
absolutno bom spoštoval človeško življenje, od spočetja naprej, niti pod vplivom grožnje ne bom dopustil, da se izkoristi moje medicinsko znanje v nasprotju z zakoni človečnosti;
To obljubljam svečano, svobodno, sklicujoč se na svojo čast.
Zatem je sledila bolj moderna verzija le te, kateri zadnji del sem dodal(ostalo je vse isto):
pri izvajanju svoje dolžnosti do bolnika name ne bodo vplivale nobene od naštetih okoliščin: starost, bolezen, nemoč, vera, etnično poreklo, nacionalnost, spol, politična pripadnost, rasa, seksualna usmerjenost, razredna pripadnost ali katerakoli druga osebna okoliščina;
absolutno bom spoštoval človeško življenje;
niti pod vplivom grožnje ne bom dopustil, da se izkoristi moje medicinsko znanje z namenom kršenja človekovih pravic in svoboščin.
Moje vprašanje je sledeče...Lahko na podlagi tega zdravnikom, ki zavračajo in so aktivno vključeni v stavko odvzamemo licenco in opravljanje poklica, seveda dokler ne opravijo ponovno šolanja in zaprisege, ki je obvezna, da opravljajo poklic tako, kot so se zavezali?
Prisežem na Apolona Zdravnika in Asklepija in Higiejo in Panakejo in na vse bogove in boginje ter jih kličem za priče, da bom to prisego in to pogodbo izpolnjeval po zmožnosti in presodnosti:
da bom moža, ki me je izučil v zdravniški vedi, spoštoval kakor lastne starše in da bom delil z njim svoj preužitek ter mu pomagal, če bo v stiski;
da bom njegove sinove cenil kakor rodne brate in jih naučil svoje umetnosti, če bodo želeli pridobiti si jo, in to brez plačila in pismene pogodbe;
da bom strokovna navodila in predavanja in sploh vso učno snov preoddajal samo svojim sinovom, sinovom svojega učitelja in učencem, ki so po pogodbi zavezani in zapriseženi na zdravniški zakon, drugemu pa nikomur;
da bom dietična načela po svoji vesti in vednosti uporabljal v prid bolnikov ter odvračal od njih vse, kar bi jim utegnilo biti škodljivo in nevarno;
da ne bom nikoli nikomur - tudi ko bi me prosil - zapisal smrtne droge ali ga z nasvetom napeljeval na tako misel; prav tako ne bom nobeni ženski dal pripomočka za uničenje telesnega ploda;
dal bom svoje življenje in vedo svojo varoval vseskozi neomadeževano in pošteno;
da ne bom rezal ljudi, ki trpe za kamni, marveč da jih bom prepuščal delovnim možem, ki jim je ta stvar poklicno opravilo;
da bom v sleherno hišo, kamor me bodo klicali, stopil samo zaradi koristi bolnikov ter da se bom vzdrževal vsake zavestne in pogubne krivice, posebno pa spolnega občevanja z ženskami in moškimi osebami, svobodnimi in sužnji;
da bom molčal o vsem, kar bom pri izvrševanju prakse ali tudi izven nje videl ali slišal o življenju in vedenju ljudi in česar ne gre obešati na veliki zvon, ker sem mnenja, da je take reči treba ohraniti zase kot (poklicno) skrivnost. Če bom torej to prisego vestno izpolnjeval in je ne bom prelomil, naj mi bo dana sreča in blagoslov v življenju in poklicu, da me bodo vsi ljudje imeli zmeraj v čislih, če pa jo bom prekršil in postal krivoprisežnik, naj me zadene nasprotno!
Zatem jo je presegla Ženevska deklaracija leta 1948, ki je vsebovala naslednje:
V trenutku, ko stopam v zdravniški poklic, svečano obljubljam,
da bom svoje življenje postavil v službo humanosti;
da bom do svojih učiteljev ohranil vso dolžno hvaležnost in spoštovanje;
da bom svoj poklic opravljal vestno in dostojanstveno;
najpomembnejša mi bo skrb za zdravje in življenje mojega pacienta;
spoštoval bom skrivnosti, ki mi jih je zaupal;
z vsemi svojimi močmi bom ohranjal čast in plemenite tradicije zdravniškega poklica;
moji kolegi mi bodo bratje;
pri izvajanju svoje dolžnosti do bolnika name ne bodo vplivale nobene od naštetih okoliščin: vera, nacionalnost, rasa, strankarsko prepričanje ali razredna pripadnost;
absolutno bom spoštoval človeško življenje, od spočetja naprej, niti pod vplivom grožnje ne bom dopustil, da se izkoristi moje medicinsko znanje v nasprotju z zakoni človečnosti;
To obljubljam svečano, svobodno, sklicujoč se na svojo čast.
Zatem je sledila bolj moderna verzija le te, kateri zadnji del sem dodal(ostalo je vse isto):
pri izvajanju svoje dolžnosti do bolnika name ne bodo vplivale nobene od naštetih okoliščin: starost, bolezen, nemoč, vera, etnično poreklo, nacionalnost, spol, politična pripadnost, rasa, seksualna usmerjenost, razredna pripadnost ali katerakoli druga osebna okoliščina;
absolutno bom spoštoval človeško življenje;
niti pod vplivom grožnje ne bom dopustil, da se izkoristi moje medicinsko znanje z namenom kršenja človekovih pravic in svoboščin.
Moje vprašanje je sledeče...Lahko na podlagi tega zdravnikom, ki zavračajo in so aktivno vključeni v stavko odvzamemo licenco in opravljanje poklica, seveda dokler ne opravijo ponovno šolanja in zaprisege, ki je obvezna, da opravljajo poklic tako, kot so se zavezali?
Jaz ne bi vedel, da je "zaprisega" vklučena v ustavo. Mogoče imamo kak zakon, ki jo pokriva? Ali je to tako, ko se šef nekaj spomni in je potem sveto?
Pa nisem zato, da lahko delajo zdravniki kar jim paše. Vendar s to zaprisego bi jih lahko vse dobesedno zasužnjili pa bi lahko le tiho delali. Nima veze razmere in plačilo, oni so dolžni pomagat ne glede na karkoli. Kaj ko bi še drugje uvedli neke zaprisege, da bodo ljudje bolj pokorni?
Pa nisem zato, da lahko delajo zdravniki kar jim paše. Vendar s to zaprisego bi jih lahko vse dobesedno zasužnjili pa bi lahko le tiho delali. Nima veze razmere in plačilo, oni so dolžni pomagat ne glede na karkoli. Kaj ko bi še drugje uvedli neke zaprisege, da bodo ljudje bolj pokorni?
Magic
Zgodovina sprememb…
Bellator ::
Saj lahko zamenjajo poklic, če jim zdravniška zaprisega ni po godu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()
Tudi to se dogaja, v Krki in Leku iščejo, tujina prav tako. Mladi pa se bodo sploh odločali za ta poklic. Družinskih specalizacij je že stanju primerno.
Magic
Zgodovina sprememb…
Želim jim vso srečo pri iskanju novega poklica
Primerno vpisnim mestom.
Družinskih specalizacij je že stanju primerno.
Primerno vpisnim mestom.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()
Vpisnih mest je bilo lani 150. Vpisalo se jih je 40, v Ljubljani 0. Imajo pa v Ljubljani par novih tujih zdravnikov na lagerju. Samo še v sistem jih morajo spravit, je mal težav s papirji in jezikom. Nekje do poletja jih bodo mogoče dali v ambulante (plačujejo jih pa že zdaj).
Magic
Zgodovina sprememb…
Kaj pričakujete marca? Je vlada sedaj uspela z javnim pritiskom in crasha ne bo?
Vpisnih mest je bilo lani 150. Vpisalo se jih je 40, v Ljubljani 0.
Vir?
Poišči si po temi. Je bil vir, kjer so bile navedeni podatki od 2012. V zadnjih 10 letih niso nikoli zafiali vseh mest, zadnjih pet let se mi zdi, da je bil vpis vedno pod 50%.
Magic
nokken ::
Tudi to se dogaja, v Krki in Leku iščejo, tujina prav tako. Mladi pa se bodo sploh odločali za ta poklic. Družinskih specalizacij je že stanju primerno.
Glede na to, da jih 99% raje joka in stavka, se prav hudo vseeno ne dogaja, da bi sli v Krko in Lek, ali pa magari Hofer. Najvecji problem je, ker bi tam zares celo morali delati, kar pa jim vec kot ocitno ne lezi prav prevec.