Forum » Problemi človeštva » Stavka zdravnikov 2024
Stavka zdravnikov 2024
Temo vidijo: vsi
Samael ::
Tu je glavni primer, zgoraj je primer z Urgence jaz pa imam zgodbice od sorodnikov dohtarjev ko imajo 10 obravnav od tega je 9 takih da bi folk lahko pač pojedel lekadol prespal in bi drug dan bilo bolje...
Hitro sklicati en posvet širšega sorodstva in jim dopovedati, da nimajo kaj hoditi za brezveze k dohtarju! Sploh če ste štajerci (pa ravno ti si tisti, ki vedno zagovarja jemanje bolniške kot reševanje težav s službo), kjer se to (ti bi rekel "hvatanje krivin") po naravi še potencira.
Samo ne potem sem hoditi in se meni pritoževati, če te žlahta nabunka - to tveganje nosiš sam!
Samael != Samuel
Jure14 ::
PrihajaNodi je izjavil:
... ce pa otrok starsa z dihalnimi problemi in napotnico nujno caka 4 jebene ure pol ...
Zgleda, da že ni bil tak nujen primer, se je potem kar sam pozdravil na friškem zraku.
PrihajaNodi ::
In zato bi jaz dal 5EUR obisk osebnega zdravnika doplačilo...
Pa saj veš, da tega noben politik ne bo uvedel.
Ker izgubi komplet volilno bazo upokojencev in še cel kup delavcev.
Pa zaračunavanje naj ZZZS izvaja, ne zdravniki. Pa si ti nor, da bojo v žep pobasali to. Naj ZZZS pobira in izterjuje, pa naj zadrži za svoje potrebe.
Ja in to bo tko kot je blo z maskami. En bo fajn pokasirov Saj v Sloveniji ni bil se noben obsojen. Se kralj steroidov se lepo mota na svobodi v Sloveniji. Najebe ga itak delovni sloj ki placuje davke, ostali morjo pa trpljenje bogovo v belih poslusat, pa rtvjce, pa delavce za saltarjem, skratka lenuhe.
PrihajaNodi je izjavil:
... ce pa otrok starsa z dihalnimi problemi in napotnico nujno caka 4 jebene ure pol ...
Zgleda, da že ni bil tak nujen primer, se je potem kar sam pozdravil na friškem zraku.
Nevem kaj je blo, oce je dobil kazen, sem pa na fejsbuku videl da so zbral denar da pokrijejo fotru kazen
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: PrihajaNodi ()
Mato989 ::
pa ravno ti si tisti, ki vedno zagovarja jemanje bolniške kot reševanje težav s službo
Za to ni treba it k zdravniku samo pošlješ mail...
Jaz bi itak ukinil to bolniško s strani zdravnika, to lahko administrator vpisuje, pol pa da vidimo če bodo delodajalci upali drkat delavce ko bodo lahko skoz na bolniški do 30 ali 45 dni!
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Smrekar1 ::
in kaj je ralika med javnim in državnim zdravstvom? meni je vse isto sranje
Javno pomeni, da je financirano iz javnih sredstev. Državno pomeni, da se tretira zdravstvo po enakih pravilih kot javna uprava.
Tole "javno, ne državno" morda pije vodo. V praksi to pomeni, da bi vse skupaj dali na koncesionarje in to bi bilo to. S tem samo po sebi ni nič narobe, zdravstvo bi lahko delovalo tudi na tak način. Problem je v tem, da so razlogi za reformo izključno ideološki, "tako ima vsa Evropa" in podobne floskule.
Ni ga heroja, ki bi zmogel povedati kako bomo iz 1000 zdravnikov splošnega zdravstva in 1000 koncesij splošnega zdravstva dobili 1500 zdravnikov splošnega zdravstva, kot bi bilo potrebno če bi vsi delali po trenutno veljavnih normativih. To je namreč računica, ki nam jo prodajajo kot "rešitev". Dokler razni Jure14 in drugi "hočemo javno, ne državno" ne obrazložijo kako bodo s svojim programom dosegli omenjeno na vseh področjih vedi, da jih dejansko ne zanima način kako bi rešili naše zdravstvo.
Iščejo način kako bi več zaslužili.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Smrekar1 ()
Utk ::
Skoraj od vsega se pozdraviš na friškem zraku. Če ne prej umreš.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Javno pomeni, da je financirano iz javnih sredstev. Državno pomeni, da se tretira zdravstvo po enakih pravilih kot javna uprava.
Tole "javno, ne državno" morda pije vodo. V praksi to pomeni, da bi vse skupaj dali na koncesionarje in to bi bilo to. S tem samo po sebi ni nič narobe, zdravstvo bi lahko delovalo tudi na tak način. Problem je v tem, da so razlogi za reformo izključno ideološki, "tako ima vsa Evropa" in podobne floskule.
Ni ga heroja, ki bi zmogel povedati kako bomo iz 1000 zdravnikov splošnega zdravstva in 1000 koncesij splošnega zdravstva dobili 1500 zdravnikov splošnega zdravstva, kot bi bilo potrebno če bi vsi delali po trenutno veljavnih normativih. To je namreč računica, ki nam jo prodajajo kot "rešitev". Dokler razni Jure14 in drugi "hočemo javno, ne državno" ne obrazložijo kako bodo s svojim programom dosegli omenjeno na vseh področjih vedi, da jih dejansko ne zanima način kako bi rešili naše zdravstvo.
Iščejo način kako bi več zaslužili.
Fora je v tem, da če prepustimo dohtarje v logiko JAVNEGA ZDRAVSTVA, ne pa DRŽAVNEGA; potem lahko zdravniki
1. v SVOJIH nepremičninah
2. na SVOJI OPREMI
3. v SVOJEM ČASU
delajo tudi 14 ur na dan in sprejemajo paciente... pač za vsakega pacienta po normativu dobijo X EUR od zavarovalnice...
Saj bodo s.p. kajne?
Vse kar je potrebno dodatno vpisat zraven normalnih zadev je to, da se mora vsaka ustanova vpisat v en program in tam označi DRŽAVNI uslužbenec koliko imajo zdravnikov in potem se vsak mesec 15. zavrti kocka in dobijo vse te ustanove dežurstva kdaj imajo... v neki širši regijo (spodnje podravska, Celjska itd...) če preseže število dežurstev na 1 ustanovo neko cifro morajo priti s sosednje dežurat tja...
Nekatere zadeve, recimo "dihalne stiske" dojenčkov se čisto lepo pozdravijo ali z visoko vlago ali nizko temp zraka.
Ko sta otroka (nekajmesečna) imela pozimi napade kašlja, sem ga oblekel, pa sebe tudi, pa sva na balkonu stala.
Lahko pa tudi v kopalnici odpreš tuš, da se prostor napolni s paro, pa tam sediš. Sam navodila za uporabo je treba prebrat.
Ampak zdravnik iz ZD ga ni poslal ven na hladen zrak, ampak na urgenco po ventolin, verjetno injekcijo. Niti na urgenci mu niso rekli, da naj gre ven na hladen zrak. Sam je šel, ko je popizdil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Ampak zdravnik iz ZD ga ni poslal ven na hladen zrak, ampak na urgenco po ventolin, verjetno injekcijo. Niti na urgenci mu niso rekli, da naj gre ven na hladen zrak. Sam je šel, ko je popizdil.
Zato ker zdravnik se v 6 letih ne či LOGIKE ampak drka farmacevtski lobi...
Isto so moji sorodniki zdravniki indoktrinirani... reče nekdo da ga nekaj boli TAKOJ bi neke tablete, pa FUCK OFF tablete... v 80% primerov se zadeve pozdravijo brez tablet
Govora je seveda o nenevarnih zadevah... ja traja 1 dan dalj ampak jebiga je bolj zdravo... Najbolj me razkurijo prepametni zdravniki ko ima nekdo 37,9 in bi že lekadol dajali... ma ni šans, potrpi 8 ur pol pa zbijaj... ne pa takoj, to je obramba telesa...
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()
Ni ga heroja, ki bi zmogel povedati kako bomo iz 1000 zdravnikov splošnega zdravstva in 1000 koncesij splošnega zdravstva dobili 1500 zdravnikov splošnega zdravstva,
Z boljšo organizacijo. Sem že mnogokrat povedal.
Koncesionar dobro premisli, kako si organizira delo. In lahko sprejme več pacientov.
V ZDju je sprememba načina dela nemogoča. Tako kot se je delalo zadnjih 30 let, se bo delalo še naslednjih 30.
Koncesionarju ni problem nek strošek, če s tem olajša/pohitri delo.
V ZDju en speech-to-text dodatek za eKarton ni variante, da ga direktor požegna. (je bila boljša polovica na tem)
Nekaj pa seveda še vedno ostane na "državi", da organizira. Predvsem število specializacij, da poskrbi, da so specializacije zanimive.
Kot so avstrijci naredili. 100.000€ za odprtje družinske ambulante.
Tako se stimulira.
Si lahko zamisliš, kaj bi pri na Jenul pa Kordiš na tak predlog rekla?
Zato pa smo, kjer smo.
Pa so zdravniki že 10+ let opozarjali na te zadeve.
Linke imaš na prejšnji strani.
Nekatere zadeve, recimo "dihalne stiske" dojenčkov se čisto lepo pozdravijo ali z visoko vlago ali nizko temp zraka.
Ko sta otroka (nekajmesečna) imela pozimi napade kašlja, sem ga oblekel, pa sebe tudi, pa sva na balkonu stala.
Lahko pa tudi v kopalnici odpreš tuš, da se prostor napolni s paro, pa tam sediš. Sam navodila za uporabo je treba prebrat.
Kaksna pa more bit temperatura zraka?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Isto so moji sorodniki zdravniki indoktrinirani... reče nekdo da ga nekaj boli TAKOJ bi neke tablete, pa FUCK OFF tablete... v 80% primerov se zadeve pozdravijo brez tablet
Govora je seveda o nenevarnih zadevah... ja traja 1 dan dalj ampak jebiga je bolj zdravo... Najbolj me razkurijo prepametni zdravniki ko ima nekdo 37,9 in bi že lekadol dajali... ma ni šans, potrpi 8 ur pol pa zbijaj... ne pa takoj, to je obramba telesa...
In ti veš kaj je blo in kolk časa je trajalo. Če ne more normalno dihat, lahko kisik hitro pade, nizek kisik pa pomeni poškodbo možganov. Nek dojenček lahko cel teden kašlja kot zmešan, pa ne rabi zdravnika, pač kašlja, drug lahko zakašlja dvakrat na dan, pa vseeno ne diha normalno in ima nizek kisik.
Zgodovina sprememb…
1. defenzivna medicina
2. zoprni starši. Če je na urgenci razbijal, kjer je več ljudi, kakšno je šele pri pediatru zganjal. Takega se rešiš z napotnico.
PrihajaNodi je izjavil:
Pod 42°F.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Jure14 ()
In ti veš kaj je blo in kolk časa je trajalo. Če ne more normalno dihat, lahko kisik hitro pade, nizek kisik pa pomeni poškodbo možganov. Nek dojenček lahko cel teden kašlja kot zmešan, pa ne rabi zdravnika, pač kašlja, drug lahko zakašlja dvakrat na dan, pa vseeno ne diha normalno in ima nizek kisik.
Jaz ne govorim o dojenčkih ampak o osebah ki so 18+ in bi z nekaj logike rešile večino svojih "težav" zaradi katerih so pri dohtarju.... pol bi se pa ostarele ženičke tam še malo zaklepetale...
Glej če padeš na komolec preden greš k dohtarju počakaš 2 dni, če ni boljše greš...
Če imaš vročino poješ 2 lekadola počakaš 24 ur če ni spremembe na bolje greš
itd itd itd
Večino basic zadev telo samo pozdravi v 2 dneh...
1. defenzivna medicina
2. zoprni starši. Če je na urgenci razbijal, kjer je več ljudi, kakšno je šele pri pediatru zganjal. Takega se rešiš z napotnico.
PrihajaNodi je izjavil:
Pod 42°F.
5 stopinj torej, moznost pjucnice se avtomatsko izkljuci?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
PrihajaNodi je izjavil:
Ja boh pomagi, po zdravi pameti.
Saj otroka oblečeš. A ti mogoče pozimi ne pelješ otroka ven?
Saj zaradi takih neumnih vprašanj smo pa imeli leta 2020 zapoved sprehajanja z masko po gozdu.
Ko nekdo ne razume "razdalja 2m" in "skupina ljudi" in začne spraševat "kaj pa če gre skupina ljudi po drugi strani ceste" pa "kaj pa če pridejo sorodniki iz sosednje vasi" potem pač rečeš "(jebite se vsi skup) maske so obvezne povsod".
Kot je (menda) Einstein rekel "pamet je konstantna, populacija narašča"
Scaramouche3 ::
Američani so pogruntali kako visoko izobraženim ukinejo možnost dvigovanja plač z migracijami in celo študijo na to so pripravili!
Mi smo enga tako velikokrat "pozdravili", drugega pa nikoli, ni pomagalo. Tega pri 4 mesece starem, če se mu zgodi prvič, ne moreš vedet. Sploh če ti je prvi.
Zgodovina sprememb…
sbawe64 ::
Trenutno me najbolj matra, da ne morem osebne za mulca dobit, ker na UE štrajkajo. Počitnice pa se bližajo.
Za smučanje na Rogli ne potrebuje osebne.
Privez je od 12000EUR na leto naprej. Za jadrnico, ne za banjo.
Noro, če je res to tako drago. Za ta denar se da po moje za 60 dni dopusta najeti že nekaj manjšega s skiperjem, pa si cel dopust na morju brez skrbi. Potem greš pa nazaj operirat 90 letnike, da lahko potem dočakajo solidnih 95 let. Ta svet je res bizaren.
Jure je cel dan na st, tako da operira bolj virtualno.
PrihajaNodi je izjavil:
Tipo jahto doma pa kle jamra. Pa ne me j....ni cudno da je stalin prisel na oblast pa poklal aristokracijo.
Slo komunisti po ww2 so tudi nekaj poskušali podobno, vidimo iz prve roke da so bili neuspešni.
Pošljite sms z vsebino JADRNICA50 na 1919 in donirali boste skromnih 50 evrčkov za siromaka z 18m jadrnico.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Pošljite sms z vsebino JADRNICA50 na 1919 in donirali boste skromnih 50 evrčkov za siromaka z 18m jadrnico.
A sem rekel, da kakšno donacijo rabim?
Meni je čisto prav, da gredo stvari, kamor gredo. Bo več denarja.
V popvprečju bo za vse državljane slabše, amapk za nekaj % državljanov bo boljše.
So zdravniki opozarjali na to (glej linke na prejšnji strani), sem jaz v vseh postih opozarjal, kam grejo stvari, tako da zdaj se ne čudit, da bodo zadeve šle, kamor bodo šle.
A sem rekel, da kakšno donacijo rabim?
Meni je čisto prav, da gredo stvari, kamor gredo. Bo več denarja.
V popvprečju bo za vse državljane slabše, amapk za nekaj % državljanov bo boljše.
So zdravniki opozarjali na to (glej linke na prejšnji strani), sem jaz v vseh postih opozarjal, kam grejo stvari, tako da zdaj se ne čudit, da bodo zadeve šle, kamor bodo šle.
Kako je lahko se slabs ce je vse skup na nivou Namibije al pa Somalije. Prides do slovenskega dohtarja ti pa fukne lekadole.Realen primer kolegice romunke, dobro da je sla nazaj pa so v romuniji izvedl konkretne analize.
Je pa res da ima dolocen procent v Sloveniji konkretno dobr lajf. Sam taki si javnega zdravstva ne posluzejejo.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
Se človek vpraša, kaj vraga je potm ta tvoja kolegica sploh počela v Sloveniji.
Meni na kraj pameti ne pade, da bi šel v Somalijo.
sbawe64 ::
Glede da dnevno narediš na st dopoldansko izmeno trolanja v prid fidesu, verjetno gospodarstvo bolj od daleč gledaš, torej si fikus nekje v ju.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Se človek vpraša, kaj vraga je potm ta tvoja kolegica sploh počela v Sloveniji.
Dopust. Meni na kraj pameti ne pride da bi šel recimo v nek tako zabačen kraj na dopust kot je Slovenija.
Btw Somalija ma lepe plaže, baje je tud varno in ni več kot je blo. Pač treba je mal vn iz svoje vukojebine stopt pa ne mislm sam hrvaške obale.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
https://awp.net/en/stories/mogadishu-fa...
Pa ce primerjamo s Slovenijo, Slovenija je preteklosti bila velik bolj varna kot danes, plus liberalna. Gres v Ljubljano draga parkirnina javni prevoz u pm...tko na kratko. Ni da so šle druge države v primerjavi s Slovenijo tolk gor, Slovenija je tolk močno šla dol.
Čeprav Češka je res naredila enormen napredek, Poljska pa Romunija bosta pa sledili, mogoče še kaka od baltskih država. Slovaška pa isto meh, kot Slovenija.
Pa ce primerjamo s Slovenijo, Slovenija je preteklosti bila velik bolj varna kot danes, plus liberalna. Gres v Ljubljano draga parkirnina javni prevoz u pm...tko na kratko. Ni da so šle druge države v primerjavi s Slovenijo tolk gor, Slovenija je tolk močno šla dol.
Čeprav Češka je res naredila enormen napredek, Poljska pa Romunija bosta pa sledili, mogoče še kaka od baltskih država. Slovaška pa isto meh, kot Slovenija.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Zgodovina sprememb…
Tale je eden najboljših ortopedov v Evropi. Spodaj so cene takšne kot so plus polovica financira Romunija. Samo za primer.
https://www.reginamaria.ro/medici/sef-d...
https://www.reginamaria.ro/medici/sef-d...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi
Glede da dnevno narediš na st dopoldansko izmeno trolanja v prid fidesu, ...
Pa ne vem, če ravno hvalim Fides.
Vedno napišem "zdravniki so predlagali...", "zdravniki bodo umaknili soglasja,...", ...
Jaz sem bolj za družinske zdravnike in Praktik.um, Fides ima malo preveč ekstremne poglede, pa malo stran od realnosti so.
Najbolj pa so se mi zamerili, ko so včeraj začeli mešati "preklic soglasji" in "stavko".
Eno z drugim nima veze.
Najbolje bi bilo, da prekinejo stavko, pa prekličejo soglasja.
Ampak kot sem že rekel, mislim, da je zelo malo zdravnikov članov Fidesa, pa še manj jih bo, če od te "stavke" ne bo izplena.
Zato je ta "stavka" za Fides make-or-break. In šli bodo do konca.
111111111111 ::
Triaža pogleda, če ni čisto nič te zavrne in da plačilni nalog za 50€, ker si težil za brezveze, če je najbrž nič, lahko pa da je nekaj mini, potem dobiš zeleno in čakaš dokler se ne naveličaš.
Se vidi da nimate pojma. To se je na urgenco uvedlo, račun mislim da je bil cca.10€ na obisk, če stanje ni bilo urgentno. Pacient se je pritožil, da so mu kratene pravice, ker pacient pač ne ve kaj je urgentno stanje. In se je ta prticipacija ukinila.
PrihajaNodi je izjavil:
Sej od stanovanj najemnine kasirata?
Premalo. Hočem biti v TOP 1%. Nodi, daj pridi in da še od tebe dobi ZZZS, da lahko da meni.
Saj sem kupil samo 12 stanovanj v Ljubljani iz dodatkov. Praktično revščina.
PrihajaNodi je izjavil:
Pa sej stevilo zdravniske srenje se ni zmanjsalo, pac pa povecalo, proti stevilu prebivalstva, delovna ucinkovitos pa se je zmanjsala. Sej je vse evidentirano.
Pokaži kje je več družinskih.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()
PrihajaNodi je izjavil:
Brezveze sprašuješ Nodi, ker ne boš nikoli rabil teh navodil, saj ne boš imel potomcev.
PrihajaNodi je izjavil:
Aaaa... Doktor Nodi misli, da se pljučnica dobi, če je otrok zunaj pri 5 stopinjah. Kako je Nodi pameten.
Nič ni razbijal.
Seveda je. In vpil na dohtarje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 111111111111 ()
_janezvalva_ ::
LeQuack ::
Mene bolj bega, da so očitno vsi zdravniki imeli podpisano to dovoljenje za nadurno delo. Wtf? To bi morala biti izjema, ne pa da je kar vsak to podpisal. Ubistvu zdaj ko preklicujejo to bo šlo na bolj normalno raven kot prej.
Quack !
Mene bolj bega, da so očitno vsi zdravniki imeli podpisano to dovoljenje za nadurno delo. Wtf? To bi morala biti izjema, ne pa da je kar vsak to podpisal. Ubistvu zdaj ko preklicujejo to bo šlo na bolj normalno raven kot prej.
Izjema?
Soglasje za ndurno delo so dobili v podpis ob podpisu pogodbe o zaposlitvi.
Nekatera novejša soglasja imajo "odpovedni rok" 30 dni.
Soglasje je tudi pogoj, da dobijo dovoljenje za delo pri drugem delodajalcu.
Premalo jih je. Pa si ne date dopovedat.
Imajo pa v pogodbah, da preklic soglasja velja šele po 30 dnevih, tako da se bo to poznalo šele marca.
Lonsarg ::
Definitivno bi bilo najbolje da gre zadeva dovolj daleč da vse skup kolapsira. Edino kolaps je lahko triger da se kaj popravi.
Ampak žal se bodo najbrž kaj pogodili in karavana gre dalje.
Ampak žal se bodo najbrž kaj pogodili in karavana gre dalje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
https://www.rtvslo.si/zdravje/sodisce-z...
Takole bi morala izgledati državna nepokorščina. Naj se ZZZS jebe, kje bo našel pacientom dohtarje, ne pa da se pacienti jezijo še na tistih nekaj, ki jih dela.
Takole bi morala izgledati državna nepokorščina. Naj se ZZZS jebe, kje bo našel pacientom dohtarje, ne pa da se pacienti jezijo še na tistih nekaj, ki jih dela.
pangro ::
Država bi samo skrbela za subvencije in to je to tukaj kaj veliko ne bi mogli zajebati. Trg bi verjetno ponudil paket ki bi bil za večino soliden. Seveda top zadeve si ne more vsak privoščit tako kot si ne more vsak privoščit top stanovanja ali pa avtomobila. Da pa ljudje mislijo da bodo dobili preko javnega zdravstva top zadevo se pa pošteno motijo saj praksa tako kaže.V teoriji je vse lepo in prav.
Ampak zakaj misliš, da jim je v interesu, da ponudijo "za večino soliden" paket? Če je zdravnikov premalo (kar izgleda da jih je, glede na čakalne dobe), bi jim bilo precej bolj komot sprejeti manj bolnikov za višjo ceno.
Namesto 1000 bolnikov po 50 eur/obisk lahko vzamejo 100 bolnikov po 500 eur/obisk.
če ti manjka zdravnikov se ti bo to isto zrcalilo v javnem zdravstvu v čakalnih vrstah seveda. Višja cena pa vsaj privlači ponudbo. Vprašanje je tudi kaj se je naredilo na medicinski fakulteti v smeri da se sprejme več študentov?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: pangro ()
Naj se najde ekipa in najame zdravstvene prostore tik izven Slovenske meje in zraven še pravna služba in naj Slovenski pacienti hodijo tja in se potem preko sodišč ZZZS prisili da vse to plača. In bo tudi moral, ker ZZZS ima monopol zagotovljen samo znotraj Slovenskih meja, zunaj velja EU zakon po katerem MORA ZZZS plačat, tudi če je pacient šel k nekoncesionarju.
Sam eno lokacijo treba najt do katere se da hitro preko avtoceste prit.
Sam eno lokacijo treba najt do katere se da hitro preko avtoceste prit.
Zgodovina sprememb…
"državno" in "privatno" pomeni lastništvo. Lastnik prostora, opreme, kadra, je lahko država (občina) ali zasebnik (pravna oseba).
"Javno" pa pomeni neko idejo, kako naj zdravstveni sistem deluje.
To je skupek nekih pravil, ki se jim morajo podrejati zavarovalnice, zavarovanci in izvajalci, ki želijo sodelovati v "javnem" zdravstvu.
Ta pravila mora pa nek javni organ določit. Recimo ministrstvo, vlada,...
Primer pravil:
* minimalna košarica storitev mora obsegati x, y ,z
* največja cena zavarovanja za to košarico je lahko 100€/mesec.
* zavarovalnica (državna ali zasebna), ki želi sodelovati v javnem zdravstvu, mora v zavarovanje sprejeti kogarkoli, ne glede na trenutno stanje
* vsak državljan mora imeti nekje sklenjeno zdravstveno zavarovanje. Pri katerikoli zavarovalnici, ki sodeluje v tem javnem sistemu.
* izvajalci storitev prosto sodelujejo v tem sistemu. Imajo zagotovljen dotok strank, ampak za določeno ceno storitve.
* pacienti prosto izbirajo izvajalca.
* nek javni organ nadzoruje vse tri strani v tem sistemu (zavarovalncie, zavarovance in izvajalce)
Pri nas pa ZZZS (državna zavarovalnica) določa pravila, zbira denar, razporeja denar, nadzira izvajalce in zavarovance.
tole diši po socializmu, navsezadnje se na tak način lahko lotiš vsakega trga in bi dejansko pristali v socializmu.
Imaš sistem kjer je vse državno (recimo da rečemo temu socializem), imaš divji kapitalizem kjer privatne firme držijo vse vajeti in je tako država kot državljani talec.
Ter imaš raznorazne vmesne poti. Naprimer pot reguliranega prostega trga. Ali pa pot mixa državnega in privatnega. Lahko je mix direkt na nivoju podjetij, lahko je mix tak da je država zgolj regulator in se sama umakne iz trga, pač kombinacij je neskončno mnogo, debata kak mix je najboljši je lahko dolga, kaj je najbolje izbrat je definitivno odvisno tudi od stopnje korupcije v države itd.
Ampak brez kančka dvoma sta oba ekstrema slaba in je treba rešitve iskati v vmesnih. Trenutno smo v državnem ekstremu kar se zdravstva tiče.
Ter imaš raznorazne vmesne poti. Naprimer pot reguliranega prostega trga. Ali pa pot mixa državnega in privatnega. Lahko je mix direkt na nivoju podjetij, lahko je mix tak da je država zgolj regulator in se sama umakne iz trga, pač kombinacij je neskončno mnogo, debata kak mix je najboljši je lahko dolga, kaj je najbolje izbrat je definitivno odvisno tudi od stopnje korupcije v države itd.
Ampak brez kančka dvoma sta oba ekstrema slaba in je treba rešitve iskati v vmesnih. Trenutno smo v državnem ekstremu kar se zdravstva tiče.
Zgodovina sprememb…
tole diši po socializmu, navsezadnje se na tak način lahko lotiš vsakega trga in bi dejansko pristali v socializmu.
Kakšen socializem.
Ministrstvo določi pogoje.
Zavarovalnice in izvajalci se sami odločijo, ali bodo sodelovali pod temi pogoji.
Minus za zavarovalnice je min košarica in max cena, vabljivo pa je to, da se morajo vsi prebivalci zavarovati. Za izvajalce je minus določena cena, plus pa zagotovljene stranke.
Če pa se nočejo iti, so pa lahko čisti zasebniki, za samoplačnike.
če ti manjka zdravnikov se ti bo to isto zrcalilo v javnem zdravstvu v čakalnih vrstah seveda. Višja cena pa vsaj privlači ponudbo. Vprašanje je tudi kaj se je naredilo na medicinski fakulteti v smeri da se sprejme več študentov?
Iz kje si padel. Družinska medicina pač ni zanimiva kariera, tako po denarju kot po izzivih. Samo nek prepir s pacienti in dežuranja. Edina prednost je, da lahko dežuraš manj ali nič, če je dovolj zdravnikov.
Kakšen socializem.
Ministrstvo določi pogoje.
Zavarovalnice in izvajalci se sami odločijo, ali bodo sodelovali pod temi pogoji.
Minus za zavarovalnice je min košarica in max cena, vabljivo pa je to, da se morajo vsi prebivalci zavarovati. Za izvajalce je minus določena cena, plus pa zagotovljene stranke.
Če pa se nočejo iti, so pa lahko čisti zasebniki, za samoplačnike.
seveda da je to socializem ker se določa kdo lahko pod okriljem zavarovalnic deluje. kdo si lahko privošči samoplačništvo? ajd zalaufajmo oba sistema hkrati pa da vidimo kdo je boljši ampak itak so to sanje
Kar imamo trenutno v zdravstvu je failed socializem, ko je vse državno, tako izvajanje kot kontrola.