» »

Playstation 2 - Fat (originalni) ali slim verzija?

Playstation 2 - Fat (originalni) ali slim verzija?

AncientAlien ::

Naj takoj povem, da nikoli v življenju nisem imel doma Playstation konzole in zato ne vem veliko o njih. A zaradi želje pa igranju starih survival-horror iger (predvsem klasike od Silent Hill in Resident Evil), ki niso bile nikoli izdane za PC, sem se odločil, da želim kupiti Playstation 2. Za to konzolo sem se odločil, ker zraven PS2 iger omogoča tudi igranje PS1 iger. A ne vem, ali naj se raje odločim za originalni fat model ali slim verzijo?

Sprva sem razmišljal o fat modelu, a v tem trenutku me veliko bolj mika zadnja slim verzija (SCPH 900x), ker, kot berem na mnogih straneh, ima slim verzija veliko prednosti pred originalnim fat modelom, kot so močnejša in hitrejša konzola, je tudi tišji in bolj dolgotrajen... Je pa ena stvar, ki me je zelo zmotila pri slim modelih in s katero se soočajo mnogi, ki so uporabljali PS2 slim model - baje prihaja do poškodb diskov. Laser oz. ribbon cable baje sčasoma popolnoma uniči igralne diske, do te mere, da igre več ni mogoče igrati. Tega problema pa pri fat modelih ni zaslediti. Zato me zanima, kakšne so vaše izkušnje s PS2 konzolo in igranjem starejših iger, predvsem pri slim modelih in ali res prihaja do uničenja diskov? Kako je pa z igranjem preko USB-ja? Kljub poškodbam diskov bi se mi morda splačal nakup slim modela že, če bi lahko igral preko USB ključka?

Na začetku se mi je zdelo, da bo nakup PS2 konzole enostaven, a se niti zavedal nisem, da obstaja toliko različnih modelov s toliko različnimi prednostmi in slabostmi pri vsakem, da sem iz dneva v dan bolj zmeden, za katero verzijo se odločiti. Ne zahtevam nič posebnega, sem čisto navaden retro gamer, ki obožuje stari dobri survival horror žanr, ki je pa na PS1 in PS2 blestel :) Bi bil hvaležen za kakršnokoli pomoč in mnenja o različnih modelih PS2 za lažji nakup! :D

hojnikb ::

Sprva sem razmišljal o fat modelu, a v tem trenutku me veliko bolj mika zadnja slim verzija (SCPH 900x), ker, kot berem na mnogih straneh, ima slim verzija veliko prednosti pred originalnim fat modelom, kot so močnejša in hitrejša konzola, je tudi tišji in bolj dolgotraje

Tole ne drzi. Vse PS2ke so enako hitre. Pa tudi fat 50000 modeli so dokaj tihi, relativno glasni so prejšni modeli... Kar se pa tiče pokvarljivosti; razn nekaterih fat modelov, ps2 nima nekih pogostih okvar. Še najbolj verjetna stvar da crkne je laser. Tudi ribanje kablov ni skrb; če ni to crknal v 15-20 letih, tut teb nebo. Če ti pa zriba DVD, ga pa vrzes v smeti in zapečeš drugega.

Tko, če želiš softmoddat, se izogibaj 90000 modela, ker se ne da.

Imo je sweetspot 70000 slim model. Podpira tako FreeDVDBoot (popatchaš ISO igre, zapečeš in igraš direkt na konzoli, brez softmoddov) kot freemcboot (poganjanje homebrew in iger iz USBja).

Če hočeš pa igrat bekapirane PS1 igre, bo pa treba dobit modchip, ker afaik noben softmod ne podpira PS1 iger (razn preko emulatorjev, kar je pa relativno počasno na tej konzolo).

Tko malo iztočnic
https://github.com/CTurt/FreeDVDBoot?ta...
https://github.com/israpps/FreeMcBoot-I...
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

dela ::

Fat, ker lahko trdi disk not daš, hitreje loada kot z DVD ali USB

kixs ::

Igraj na emulatorjih. Je bolj simple.

Kayzon ::

kixs je izjavil:

This. Plus igras lahko na visoki resoluciji ter dosti iger ima celo mode (Zelda - Nintendo switch npr).

Joze_K ::

Kayzon je izjavil:

kixs je izjavil:

This. Plus igras lahko na visoki resoluciji ter dosti iger ima celo mode (Zelda - Nintendo switch npr).

kateri emulator pa je kolikor toliko uporaben.. karkoli berem so vsi z nekimi problemi...

c3p0 ::

Definitivno slim, če ti crkne laser, je zamenjava cenejša in pa sama konzola je seveda novejša ter manjša.

Da bi ribala DVDje prvič slišim, morda je bila kaka zanič serija.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

acookook ::

Joze_K je izjavil:

Kayzon je izjavil:

kixs je izjavil:

kateri emulator pa je kolikor toliko uporaben.. karkoli berem so vsi z nekimi problemi...

Najbolj uporaben bo tisti emulator, ki ga bo Sony sam uradno objavil (ne mislim tistega v PS5), mogoče nekoč v prihodnosti, pa še tisti bi znal imeti veliko omejitev, kar se licenciranja iger tiče, kot je to imel PS Classic. Jaz tu pa tam uporabljam PCSX2 in sem zadovoljen.
.

bciciban_ ::

Joze_K je izjavil:

Kayzon je izjavil:

kixs je izjavil:

https://pcsx2.net/

Dela odlično in poganja 99% iger.
Definitivno boljše kot stara konzola.

Joze_K je izjavil:

Kayzon je izjavil:

kixs je izjavil:

Kot tudi sam spoznavas, so problemi tudi s pravim PS2-jem ;)

Ce hoces imeti fizicno konzolo, jo pac nabavi. Imam neko slim verzijo baje s cipom in tudi nekaj drugih starejsih konzol. PS2-ja nisem vklopil ze kaksnih 5-10 let - niti ne vem vec :lol: Igral pa sem samo en spil - NFS HP2. Si ga moram na PC-ju nastimat, ce bo cas...

ah, ok.. tole so PC variante... boom testiral..

kaj pa kaka standalone varianta, ki bi jo na TV gor obesil..
neke vrste Android box.. ali kaj takega...?

Joze_K je izjavil:

Za določene verzije si imel retroarch, dvomim pa da bi lahko gnale PS2 emulator. Imaš sicer za psp tudi ppsspp emulator.
.

kow ::

Odlocitev je enostavna. Slim verzija, itak.

Daliborg ::

acookook je izjavil:

Joze_K je izjavil:

Za določene verzije si imel retroarch, dvomim pa da bi lahko gnale PS2 emulator. Imaš sicer za psp tudi ppsspp emulator.

Pri kitajcu cela gora takih napravic tudi pod 50$ katere bodo z lahkoto poganjali ps2 emulacijo tudi on the go (ročna konzola).
Lp.
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

Daliborg je izjavil:

acookook je izjavil:

Joze_K je izjavil:

Pri kitajcu cela gora takih napravic tudi pod 50$ katere bodo z lahkoto poganjali ps2 emulacijo tudi on the go (ročna konzola).
Lp.

To seveda niti slučajno ni res. PS2 zahteva kr močn HW za emulirat. Poleg tega je emulacija na ARMu precej bedna, tko da na ta hec kr pozabi. Skatlice za 50$ majo se z emulacijo ps1 probleme (predvsem če dvignes resolucijo), kaj sele ps2...
#brezpodpisa

dela je izjavil:

Fat, ker lahko trdi disk not daš, hitreje loada kot z DVD ali USB

tudi v V12/V13 slima gre HDD z tapravim flex kablom...
#brezpodpisa

Preveč je dela s tem. Primerno za mazohiste. Drugač na slimih je tudi prednost, da majo vsi ethernet, pa lahko tudi preko mreže uštimaš, samo rabiš dodatno napravo. Z debelim maš najbolj elegantno vse rešeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dela ()

yayo ::

Koliko pa je danes vredna PS2 slim? Imam eno, katero verjetno 15 let nisem uporabil. S čipom.

Kakih 40 €, s čipom mogoče malo več.

Ja cene tako za fat kot slim verzijo se gibajo tam od 40 do 150 EUR, odvisno od starosti, ohranjenosti konzole ipd.

dela je izjavil:

Preveč je dela s tem. Primerno za mazohiste. Drugač na slimih je tudi prednost, da majo vsi ethernet, pa lahko tudi preko mreže uštimaš, samo rabiš dodatno napravo. Z debelim maš najbolj elegantno vse rešeno.

najbolj eleganten je slim z freedvdboot. Nič modificirana konzola zboota spečen (prej popatchan) dvd in je to to. Experience kot, če bi včas kupo original.
#brezpodpisa

To ni najbolj elegantno, če moraš še s ploščki skakat, menjavat itd. Je pa to res najbolj podobna izkušnja kot leta 2002, če ima kdo ravno po tem delu nostalgijo, se strinjam. Tudi najceneje verjetno, če hočeš samo par iger. Za tako uporabo itak slim

Prek HDD je bolj komot z najhitrejšim branjem. Za to pa rabiš fat verzijo, vsaj če nočeš še lotat.

Sprva sem razmišljal o fat modelu, a v tem trenutku me veliko bolj mika zadnja slim verzija (SCPH 900x), ker, kot berem na mnogih straneh, ima slim verzija veliko prednosti pred originalnim fat modelom, kot so močnejša in hitrejša konzola, je tudi tišji in bolj dolgotraje

Tole ne drzi. Vse PS2ke so enako hitre. Pa tudi fat 50000 modeli so dokaj tihi, relativno glasni so prejšni modeli... Kar se pa tiče pokvarljivosti; razn nekaterih fat modelov, ps2 nima nekih pogostih okvar. Še najbolj verjetna stvar da crkne je laser. Tudi ribanje kablov ni skrb; če ni to crknal v 15-20 letih, tut teb nebo. Če ti pa zriba DVD, ga pa vrzes v smeti in zapečeš drugega.

Tko, če želiš softmoddat, se izogibaj 90000 modela, ker se ne da.

hojnikb je izjavil:

Imo je sweetspot 70000 slim model. Podpira tako FreeDVDBoot (popatchaš ISO igre, zapečeš in igraš direkt na konzoli, brez softmoddov) kot freemcboot (poganjanje homebrew in iger iz USBja).

Ker sem na Amazonu in eBayu zasledil, da so stare igre za PS1 in PS2 med najdražjimi (Silent Hill 1 prodajajo za norih 400$!!), sem razmišljal tudi o tem ja, da bi si lahko z računalnika sam presnel igre na CD/DVD ali USB. Kaj je pa z Modbo 5.0, ali priporočate? Na spletu se prodaja ena slim konzola s to programsko opremo.

Če hočeš pa igrat bekapirane PS1 igre, bo pa treba dobit modchip, ker afaik noben softmod ne podpira PS1 iger (razn preko emulatorjev, kar je pa relativno počasno na tej konzolo).

Tko malo iztočnic
https://github.com/CTurt/FreeDVDBoot?ta...
https://github.com/israpps/FreeMcBoot-I...

ja, če je ze vnaprej čipan, je to najbolsa opcija..
#brezpodpisa

Aja pa baje je igranje iger s pomočjo USB ključka zelo slabo - počasen loading time, štekanje med igro ipd. Ali je potem igranje preko popečenega DVD-ja kaj drugačno, je hitrejše in bolj podobno originalnemu disku brez upadanja kakšnih FPS? Ker ta FreeDVDBoot se mi zdi zelo dobra ideja. Nad FreeMcBootom pa ostali uporabniki na spletu niso preveč navdušeni, glih zaradi tega, ker je igranje iger preko USB-ja baje veliko slabše, počasnejše kot pa z originalnim diskom...

pri usbju je nalaganje same igre počasnejse (si omejen z ~1.1MB/s, dvd je ~5MB/s) k si not dela ok. Pa če so kaksni filmčki (FMV) kje vmes, stekajo, ker je bitrate previsok.

Freedvdboot pa kar se tiče loadinga in hitrosti dela identično kot original. Samo kvalitetne dvdje mors kupit (najbols verbatinovi DVD-R)
#brezpodpisa

Aha torej USB odpade. Za snemanje iger na DVD sta torej najboljša Freedvdboot in Modbo5.0?

Heh čeprav tanovi računalnik, ki ga uporabljam, sploh nima reže za CD če smo že pri tem :D

Zgodovina sprememb…

Sem mimogrede naletel na tole
.

AncientAlien je izjavil:

Aha torej USB odpade. Za snemanje iger na DVD sta torej najboljša Freedvdboot in Modbo5.0?

Heh čeprav tanovi računalnik, ki ga uporabljam, sploh nima reže za CD če smo že pri tem :D

Zato pa so emulatorji ;)

Imam starejse konzole in za vse imam all-in-one cart z vsemi spili. Samo izberes iz menija. Ne bom se hecal z originalnimi mediji.

Ce ze, si s pomocjo emulatorja izberi igre, ki jih res mislis igrat. Pa potem te zapohas na DVD-je.

Ali pa PS2 FAT s trdim diskom in freeHdBoot/freeMcBoot, to je nekako najbližja izkušnja raznim multicartom. veliko iger imaš na enem mestu, izbereš z menija in igraš. Pa še hitreje loada od originalnih DVDjev in USB. Ne pečeš nič, DVD ne melje, za laser te ne skrbi, lahko celo že v štartu kupiš konzolo s pokvarjenim DVD. Nekaj sicer daš za disk (kolikor toliko kompatibilen model poiščeš), če se ti ne valja doma, in HDD adapter (lahko z aliexpressa).

Zgodovina sprememb…

Sigurno je s HDD najboljsa varianta. Moras samo pravo verzijo dobit.

WhiteAngel ::

acookook je izjavil:

Joze_K je izjavil:

Raspberry Pi 5 bi moral tudi poganjat PS2 špile brez težav. Retropie in akcija!

Aja, pa še neka varianta je, da loadaš igre preko memory card slota in SD kartic, to naj bi bilo dosti hitreje kot preko USB, skoraj tako hitro kot preko HDD, ampak baje slabša kompatibilnost, dela na slimih. MX4SIO, nekaj takega.

Zgodovina sprememb…

Najlepša hvala vsem za pomoč, sem se odločil za PS2 slim konzolo, po možnosti takšno, ki omogoča Modbo 5.0 ali FreeDVDBoot (ker so cene originalnih iger pač enostavno predrage), če ga kje dobim. Emulatorje, še posebej za PS1 sem pa že večkrat sprobal, ampak nad njimi nisem preveč navdušen, ker so preveč nestabilni. Tudi na najbolj zmogljivih računalnikih prihaja do velikih nihanj FPS-a (PCSX2 za Playstation 2 pa sploh zahteva zelo močan računalnik), ne vem, splošno se mi zdi uporaba konzole bolj enostavna in preprosta...

WhiteAngel je izjavil:

acookook je izjavil:

Joze_K je izjavil:

Raspberry Pi 5 bi moral tudi poganjat PS2 špile brez težav. Retropie in akcija!

pozabi, pi5 je prepočasen, emulatorji pa preslabi za taksen hec. Pi je ARM in pcsx2 tam ne dela. So pa drugi emulatorji, kjer je kompatabilnost slabsa.
#brezpodpisa

AncientAlien je izjavil:

Najlepša hvala vsem za pomoč, sem se odločil za PS2 slim konzolo, po možnosti takšno, ki omogoča Modbo 5.0 ali FreeDVDBoot (ker so cene originalnih iger pač enostavno predrage), če ga kje dobim. Emulatorje, še posebej za PS1 sem pa že večkrat sprobal, ampak nad njimi nisem preveč navdušen, ker so preveč nestabilni. Tudi na najbolj zmogljivih računalnikih prihaja do velikih nihanj FPS-a (PCSX2 za Playstation 2 pa sploh zahteva zelo močan računalnik), ne vem, splošno se mi zdi uporaba konzole bolj enostavna in preprosta...

Je enostavna, ce dobis tako, ki ima ze vse zmodano.

Sicer je enostavno tudi z originalnimi igrami - dokler vsaj laser dela.

Sem pa danes prvic sprobal PCSX2 1.60 in NFSHP2. Dela presenetljivo zelo dobro (na prenosniku).

obetavno...
vendar tole je samo simulator.. kje pa igre dobiti?

Kupiš igro in narediš dump (seveda rabiš še DVD čitalec za komp), moraš pa imeti tudi pravilen bios (ista regija ps2, kot je špil), ki ga prav tako dumpaš s ps2.
.

watida ::

Kupi raje PS4 in dobi tako, ki ima firmware 9.00 ali nizji in jo jailbreakaj. Na GGn sem sel ravno pogledat, 2883 različnih iger zanjo.

watida je izjavil:

Kupi raje PS4 in dobi tako, ki ima firmware 9.00 ali nizji in jo jailbreakaj. Na GGn sem sel ravno pogledat, 2883 različnih iger zanjo.

kaj točno ti to koristi, če je cilj igranje PS2 iger?

Last i checked, ps4 nima glih dobre podpore za igranje ps2 iger. Vsekakor ne taksno kot PC.
#brezpodpisa

Joze_K je izjavil:

obetavno...

Igre lahko kupis ali pa se znajdes...

kixs je izjavil:

Joze_K je izjavil:

obetavno...

Igre lahko kupis ali pa se znajdes...

Isto velja za ps2 bios file.
.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sony PS3 konzola ali emulator?

Oddelek: Konzole
131010 (785) Phantomeye
»

Kaj se je zgodilo z novodbnimi konzolami? (strani: 1 2 )

5713766 (10599) hojnikb
»

Emulator Xbox 360/PS3

141519 (1293) opeter
»

PS2 kot [DivXvid] predvajalnik in še več (strani: 1 2 3 4 5 )

20951814 (18331) kiFni
»

Ps3 super slim

293299 (2455) Veron

Več podobnih tem