Forum » Omrežja in internet » Neo TV Box in mikrotik router
Neo TV Box in mikrotik router
cen1 ::
Neo TV Box ima težavo s povezljivostjo ko ga priklopim čez Mikrotik router. Omrežje je sledeče:
Innbox modem LAN1 (trunk) -> LAN1 Mikrotik LAN3 -> Unmanaged Switch -> Unmanaged Switch -> Neo Tv Box
Iz routerja mi gre v mansardo samo en kabel tako da ne vidim druge opcije kot tak priklop.
Na zadnjih dveh switchih že imam priklopljen PC, rpi, AP.. vse zadeve delajo. Samo Box se ne poveže.
Na Mikrotik DHCP Serverju vidim lease za MAC od Neota, ima LAN IP, vendar Neo trdi da nima povezave, niti lokalnega IPja.
Na torchu vidim tudi neke pakete ki letijo iz Neo leased IPja na 10.253.47.X.
Sem iz ITja ampak bolj švoh na omrežnem področju, na googlu sem naletel na več let stare poste glede VLAN 3999 ipd ampak ne vem kaj še drži v 2023. Če se me kdo usmili in mal vodi čez proces delovanja bi bilo dobrodošlo.
lp
Innbox modem LAN1 (trunk) -> LAN1 Mikrotik LAN3 -> Unmanaged Switch -> Unmanaged Switch -> Neo Tv Box
Iz routerja mi gre v mansardo samo en kabel tako da ne vidim druge opcije kot tak priklop.
Na zadnjih dveh switchih že imam priklopljen PC, rpi, AP.. vse zadeve delajo. Samo Box se ne poveže.
Na Mikrotik DHCP Serverju vidim lease za MAC od Neota, ima LAN IP, vendar Neo trdi da nima povezave, niti lokalnega IPja.
Na torchu vidim tudi neke pakete ki letijo iz Neo leased IPja na 10.253.47.X.
Sem iz ITja ampak bolj švoh na omrežnem področju, na googlu sem naletel na več let stare poste glede VLAN 3999 ipd ampak ne vem kaj še drži v 2023. Če se me kdo usmili in mal vodi čez proces delovanja bi bilo dobrodošlo.
lp
DamijanD ::
še drži - sledi navodilom v temi mikrotik v zvezi z VLAN 3999 in ti bo delalo.
Oz tukaj: https://slo-tech.com/forum/t735372/599
Oz tukaj: https://slo-tech.com/forum/t735372/599
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: DamijanD ()
Daniel ::
Nov Bridge IPTV
Ustvariš VLAN 3999 na ETH1 in ETH3 vmesniku in oba VLANa daš v ta bridge. To je osnova, se pa da potem zadevo še malo obdelati po potrebi.
Ustvariš VLAN 3999 na ETH1 in ETH3 vmesniku in oba VLANa daš v ta bridge. To je osnova, se pa da potem zadevo še malo obdelati po potrebi.
5 minut dela, vsa čast kaj so pa nadaljne "izboljšave"?
Za zanamce, tole je iz druge teme:
Pa še ChatGPT mi je lepo razložil kako to replicirat prek UIja:
To replicate this in the web GUI:
1.
2.
Za zanamce, tole je iz druge teme:
/interface vlan add interface=ether1 name="eth1 - VLAN 3999" vlan-id=3999 add interface=ether7 name="eth3 - VLAN 3999" vlan-id=3999 add name=bridgeTV add bridge=bridgeTV interface="eth1 - VLAN 3999" add bridge=bridgeTV interface="eth3 - VLAN 3999"
Pa še ChatGPT mi je lepo razložil kako to replicirat prek UIja:
To replicate this in the web GUI:
1.
Navigate to "Interfaces" on the left sidebar.
Click on the "+" button to add a new interface.
Choose "VLAN" as the type.
Set the VLAN ID to 3999.
Choose the parent interface as "eth1" for the first VLAN and "eth3" for the second VLAN.
Provide a name like "eth1 - VLAN 3999" and "eth3 - VLAN 3999."
2.
Navigate to "Bridge" on the left sidebar.
Click on the "+" button to add a new bridge.
Provide a name like "bridgeTV."
After creating the bridge, click on the bridge menu.
In the "Ports" tab, click on the "+" button to add ports.
Add "eth1 - VLAN 3999" and "eth3 - VLAN 3999" to the bridge.
Da se nastaviti IP na vmesnik, nato IGMP proxy po potrebi oz. še bolj uporabna zadeva je poganjanje UDPXY v Container funkciji, potem lahko unicast playlisto poženeš v VLC na računalniku, dela BP.
hmm zanimivo.. ker na PCju gledam trenutno prek Neo online aplikacije ampak je limitiran na 720p, torej bi bil VLC način izboljšava
V VLC sicer ni ogleda nazaj in teh reči.
Pa tudi nastavljanje tega, ti bo vzelo nekaj časa. Odvisno koliko si "podkovan" v teh zadevah.
Pa tudi nastavljanje tega, ti bo vzelo nekaj časa. Odvisno koliko si "podkovan" v teh zadevah.
NazgulRR ::
Se opravičujem če obujam staro temo.
Neo TV box mi deluje preko MikroTika (innbox je v modem načinu).
Zdaj bi pa rabil še en Neo TV box priklopit, ampak ta bo pa moral biti za switchem, na katerem so tudi PCji. Se to da uštimat? Kateri tag je pravilen za ta port, ki gre iz mikrotika pa do switcha da bodo tam delovali PCji + neo box? A mora biti switch 'managed' ali je lahko tudi običen dumb switch?
Nekako tako:
Mikrotik Eth1 - PPPoE in iz Innboxa modema
Mikrotik Eth2 - PC
Mikrotik Eth3 - Neo Box (deluje bp)
Mikrotik Eth4 - PC
Mikrotik Eth5 ------------------------->Switch
>Switch Eth1 - PC
>Switch Eth2 - Neo TV Box
>Switch Eth3 - PC
Hvala
Neo TV box mi deluje preko MikroTika (innbox je v modem načinu).
Zdaj bi pa rabil še en Neo TV box priklopit, ampak ta bo pa moral biti za switchem, na katerem so tudi PCji. Se to da uštimat? Kateri tag je pravilen za ta port, ki gre iz mikrotika pa do switcha da bodo tam delovali PCji + neo box? A mora biti switch 'managed' ali je lahko tudi običen dumb switch?
Nekako tako:
Mikrotik Eth1 - PPPoE in iz Innboxa modema
Mikrotik Eth2 - PC
Mikrotik Eth3 - Neo Box (deluje bp)
Mikrotik Eth4 - PC
Mikrotik Eth5 ------------------------->Switch
>Switch Eth1 - PC
>Switch Eth2 - Neo TV Box
>Switch Eth3 - PC
Hvala
Zgodovina sprememb…
- spremenil: NazgulRR ()
Čisto odvisno od switcha. Popolnoma dumb switch ti spušča multicast na vse porte in boš imel multicast promet na LAN portih računalnikov.
Potem so neki switchi, ki so križanci, ima nekaj pametnih fukncij okrog igmp, nima pa vmesnika, taki ponavadi povzročajo največ težav.
In potem so še switchi, ki so managed, tisti bi načeloma z vklopljenim igmp snoopingom morali delati ok, ampak garancije za to vseeno ni.
Na tisti port, kjer je switch dodaj VLAN3999 in dodaj ta VLAN v bridge z ostalima dvema portoma kjer je modem in NEO.
Potem so neki switchi, ki so križanci, ima nekaj pametnih fukncij okrog igmp, nima pa vmesnika, taki ponavadi povzročajo največ težav.
In potem so še switchi, ki so managed, tisti bi načeloma z vklopljenim igmp snoopingom morali delati ok, ampak garancije za to vseeno ni.
Na tisti port, kjer je switch dodaj VLAN3999 in dodaj ta VLAN v bridge z ostalima dvema portoma kjer je modem in NEO.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | NEO Telekoma Slovenije (strani: 1 2 3 4 … 34 35 36 37 )Oddelek: Omrežja in internet | 430681 (1279) | cekr |
» | Usmerjevalnik Mikrotik (strani: 1 2 3 )Oddelek: Kaj kupiti | 13859 (5418) | miko22 |
» | Telekom Neo in Asus router (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 22012 (10368) | Ghost007 |
» | Zakaj mi IPTV deluje?Oddelek: Omrežja in internet | 5665 (4473) | toro69 |
» | Amis TV komunikator za usmerjevalnikom (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 13656 (9324) | Master_Yoda |