Forum » Elektrotehnika in elektronika » Enofazna TČ 7 kW-3 fazni priključek
Enofazna TČ 7 kW-3 fazni priključek
Darecare ::
Zdravo. Zanima me kombinacija enofazne TČ monoblok 7 kW z 3 faznim tokom. Če se veže samo ta TČ in imamo priključek 3x20, potem bi ja to moralo delovati brez problema tudi v špicah, ali jst kaj narobe razmišljam. Konkretno gre za tč Panasonic wh-mdc07j3e5, kolikor gledam je špica 17 A Oz. 3,7 kW. https://www.manualslib.com/manual/23171... Hvala za Profi odgovore vnaprej
muffliato ::
17A na eno 20A fazo gre, ampak potem lahko na to fazo prikopiš samo še telefon. Verjetno bo treba menjati tudi varovalko, ki je ponavadi 16A.
feryz ::
Ne sanjajte. Jaz imam 9 kW, enofazno.
Nobenih problemov. Itak čez kilovat in pol porabe nikoli ne pride.
Nobenih problemov. Itak čez kilovat in pol porabe nikoli ne pride.
kixs ::
starfotr ::
Že zaradi tega, ker imaš 3x20A priključek, ne moreš imeti varovalke 20 A v razdelilniku.
wcpapir ::
Jaz jo imam na 10A varovalki, ze kok let odkar si jih pripeljal pa se niti enkrat ni bilo tezav.
MadMax ::
Potrebno je upoštevat 2 zadevi:
1. max. poraba je tovarniško določena za mejne pogoje, katerih večina nikoli ne doseže.
Je pa velika razlika ali imaš solidno izolirano bajto in talno, kjer TČ ne rabi dat od sebe več kot 27°C, ali pa jugobajto z radiatorji, ki pri -5 rabijo vsaj 55°C v rit. Moja npr. nemalokrat kuri prek 3kW, ob defrostu pa za kak trenutek tudi blizu 5kW.
2. Varovalka ne pregori/izklopi čim preseže nazivni tok (20A glavna varovalka ne pregori pri 20.00001A)
Ko sem imel še 20A pancarke in "feryjevko" neoptimizirano, sem imel zabeležene konice tudi prek 35A na dotični fazi (od tega prek 20A TČ), pa ni nič crknilo.
Ima pa omenjena IVTjka za svojih 9kW deklarirano porabo 23A in zahtevan priklop s 4mm^2 kablom prek 25A varovalke. Tako za občutek...
1. max. poraba je tovarniško določena za mejne pogoje, katerih večina nikoli ne doseže.
Je pa velika razlika ali imaš solidno izolirano bajto in talno, kjer TČ ne rabi dat od sebe več kot 27°C, ali pa jugobajto z radiatorji, ki pri -5 rabijo vsaj 55°C v rit. Moja npr. nemalokrat kuri prek 3kW, ob defrostu pa za kak trenutek tudi blizu 5kW.
2. Varovalka ne pregori/izklopi čim preseže nazivni tok (20A glavna varovalka ne pregori pri 20.00001A)
Ko sem imel še 20A pancarke in "feryjevko" neoptimizirano, sem imel zabeležene konice tudi prek 35A na dotični fazi (od tega prek 20A TČ), pa ni nič crknilo.
Ima pa omenjena IVTjka za svojih 9kW deklarirano porabo 23A in zahtevan priklop s 4mm^2 kablom prek 25A varovalke. Tako za občutek...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()
muffliato ::
Potrebno je upoštevat 2 zadevi:
20A glavna varovalka ne pregori pri 20.00001A
Varovalka varuje električne vodnike. Če obešate 35A porabnike na 20A varovalke in ne izklopi, menjaj varovalko. Za posamezne spike-e (zagon motorjev in kompresorjev) je sicer ok, za dolgoročno rešitev pa predlagam, da kupiš zadnji koledar gasilcev.
Ne skrbi, je vse kot mora bit kar se varovalk in vodnikov tiče.
Pa malo bolj se potrudi pri bralnem razumevanju napisanega. Tako kot ima večina avto ki gre krepko prek omejitev, pa to še ne pomeni da nonstop letijo 160+km/h.
Pa malo bolj se potrudi pri bralnem razumevanju napisanega. Tako kot ima večina avto ki gre krepko prek omejitev, pa to še ne pomeni da nonstop letijo 160+km/h.
Ok, nakladamo.
Enofazna TČ z nazivno močjo 7 kW, ni niti najmanjši problem v bajti s 3 x 20A varovalkami. Če je, je nekaj narobe v sami hiši. Recimo vse zadeve na isti fazi, ali kaj podobnega.
Enofazna TČ z nazivno močjo 7 kW, ni niti najmanjši problem v bajti s 3 x 20A varovalkami. Če je, je nekaj narobe v sami hiši. Recimo vse zadeve na isti fazi, ali kaj podobnega.
mirator ::
Seveda ni noben problem, dokler ne pride do kakšne okvare, ki požene okvarni tok. Takrat bosta pač pregoreli oz. odklopili obe varovalki, ker ni selektivnosti. Mora pa varovalka zdržati 30% preobremenitev najmanj 1 uro in pri 60% preobremenitvi pregoreti pred 1 uro, za inštalacijske odklopnike pa velja 13% in 45%.
FrRoSt ::
Zdravo. Zanima me kombinacija enofazne TČ monoblok 7 kW z 3 faznim tokom. Če se veže samo ta TČ in imamo priključek 3x20, potem bi ja to moralo delovati brez problema tudi v špicah, ali jst kaj narobe razmišljam. Konkretno gre za tč Panasonic wh-mdc07j3e5, kolikor gledam je špica 17 A Oz. 3,7 kW. https://www.manualslib.com/manual/23171... Hvala za Profi odgovore vnaprej
Očitno bo šlo, samo na to varovalko potem ni smiselno priklapljati kakšnih drgdih uporabnikov, res, razen telefona. Skoraj pa ne verjamem, da imaš trifazno napetost in tok, ampak samo tri varovalke (vode) priključkov po npr. 20A!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.
Skratka, če nimaš res nekih izjemnih pogojev (ampak takrat tudi ne bi o 7kW TČ govorili ampak o močnejši) bo prek 16A varovalke v omarici čisto ok.
Glavna varovalka pa bo ob upoštevanju odklopne karakteristike komot požrla tudi kako minuto/dve indukcije za skuhat kofe.
Do zdaj neomenjen faktor je še sočasnost, kar pomeni, da bi TČ morala delovat na absolutno max. pogojih da bi kurila 17A, hkrati pa bi še kakšno uro rabil dodatnih 10A v smislu bojlerja ali podobno.
Sajče greš seštevat varovalke v notranji omarici imaš tudi krepko prek 20A po fazi, ali pa če sešteješ čisto vse obstoječe "hude" porabnike (bojler, pralni stroj, sušilni, pomivalni, pečica, mikrovalovka, likalna postaja, klima, sesalec, grelnik vode za čaj, kavomat, ...) boš prav tako prišel do vrtoglavih vrednosti. Dejansko pa imaš redko prek 4kW v 15-minutnem intervalu...
Glavna varovalka pa bo ob upoštevanju odklopne karakteristike komot požrla tudi kako minuto/dve indukcije za skuhat kofe.
Do zdaj neomenjen faktor je še sočasnost, kar pomeni, da bi TČ morala delovat na absolutno max. pogojih da bi kurila 17A, hkrati pa bi še kakšno uro rabil dodatnih 10A v smislu bojlerja ali podobno.
Sajče greš seštevat varovalke v notranji omarici imaš tudi krepko prek 20A po fazi, ali pa če sešteješ čisto vse obstoječe "hude" porabnike (bojler, pralni stroj, sušilni, pomivalni, pečica, mikrovalovka, likalna postaja, klima, sesalec, grelnik vode za čaj, kavomat, ...) boš prav tako prišel do vrtoglavih vrednosti. Dejansko pa imaš redko prek 4kW v 15-minutnem intervalu...
Pozabljate, da danes prej odklopi odklopnik v števcu, kot pa varovalka. Časovno in po jakosti toka. In da v tem primeru karakteristika varovalke nima nobene veze.
Odklopnika nimamo vsi...
Ima pa tudi odklopnik nekaj "lufta", ampak ajd, če ti parkrat ven vrže se boš že naučil česa ne smeš vklapljat ko je zunaj mrzlo. Ali pa premečeš tiste porabnike na druge faze.
Res pa tudi veliko ugibamo. OP je poniknil, čeprav bi kak detajl morda lahko pojasnil.
Ima pa tudi odklopnik nekaj "lufta", ampak ajd, če ti parkrat ven vrže se boš že naučil česa ne smeš vklapljat ko je zunaj mrzlo. Ali pa premečeš tiste porabnike na druge faze.
Res pa tudi veliko ugibamo. OP je poniknil, čeprav bi kak detajl morda lahko pojasnil.
Utk ::
Če veš, da imaš tako TČ, in ne vem kako ne bi vedel, boš menda vse druge večje porabnike premaknil na drugi 2 fazi.
Sprememba inštalacije in ponovne meritve so pa kar zastonj?
Te TČ so namenjene za narode, kot so Angleži, ker imajo samo 1 fazne sisteme doma. Pri nas ni treba odkrit tople vode, ker ima velika večina (sploh novejših) hiš 3 faze.
Te TČ so namenjene za narode, kot so Angleži, ker imajo samo 1 fazne sisteme doma. Pri nas ni treba odkrit tople vode, ker ima velika večina (sploh novejših) hiš 3 faze.
Utk ::
Prerazporeditev kablov po fazah v omarici ni nobena strašna sprememba inštalacije.
Normalno, če bi kupoval TČ, bi kupil trofazno. Če bi mi nekdo ponudil neko napol zastonj padlo s kamiona, bi pa tudi 1f vzel.
Normalno, če bi kupoval TČ, bi kupil trofazno. Če bi mi nekdo ponudil neko napol zastonj padlo s kamiona, bi pa tudi 1f vzel.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Kalibri ::
Ena TČ ne predstavlja večjega bremena kot ga en likalnik, tako da brez panike zaradi TČ 1F.
Pa zaradi priklopa likalnika noben ne odpira posebne teme.
Buhvari indukcijo. 7kW+, ko dela vse na polno, + pečica. Pa tudi ne meče ven.
Tistim, ki imajo samo 1F, bi moralo vse zmetati ven, pa načeloma tega ne, pa nimajo 100A varovalke. 35A pancerka, če prav pomnim tiste čase.
Pa zaradi priklopa likalnika noben ne odpira posebne teme.
Buhvari indukcijo. 7kW+, ko dela vse na polno, + pečica. Pa tudi ne meče ven.
Tistim, ki imajo samo 1F, bi moralo vse zmetati ven, pa načeloma tega ne, pa nimajo 100A varovalke. 35A pancerka, če prav pomnim tiste čase.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kalibri ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Indukcijska plosca tezaveOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3683 (2023) | Comandante |
» | Toplotna črpalka in težave z glavnimi varovalkami (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 30095 (11551) | energetik |
» | Težave z glavnimi varovalkami zaradi preobremenitveOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 9665 (8687) | anzy4 |
» | Varovalke v stanovanjuOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 18309 (17140) | imagodei |
» | Priklop steklokeramične kuhalne plošče (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 46487 (42888) | Volk| |