» »

Ventilator v vinski kleti

Ventilator v vinski kleti

Hammer123 ::

Zdravo!

V kleti imam en prostor brez oken (mini vinska klet), katerega bi moral po potrebi prezračevati z ventilatorjem. Volumen prostora je 36 m2.
Izvrtano imam odprtino fi 112mm, v katero/na katero nameravam z notranje strani vgraditi ventilator. Zaželjeno je da ima ventilator lopute, da poleti vročina in pozimi mraz ne vdirata preveč v prostor.
Ali je bolje da vgradim aksialni ventilator ali klasični kopalniški radiator? Kako bi lahko reguliral hitrost vrtenja?
Rekuperator ne pride v upoštev.

Lp!

FrRoSt ::

Hammer123 je izjavil:

Zdravo!
Ali je bolje da vgradim aksialni ventilator ali klasični kopalniški radiator? Kako bi lahko reguliral hitrost vrtenja?
Rekuperator ne pride v upoštev.

Lp!

:)) ali klasičen kopalniški ventilator si mislil, verjetno ne radiator!? ;)

Lahko vzameš navadni kopalniški ventilator z loputp. In še eno loputo postaviš na zunanji strani zračnika.... Ponavadi imajo eno stopnjo vrtenja. Dali bi se morda dobiti z več. Da se tudi z regulatorjem vrtljajev, to je pa še eno stopnjo visje in nekaj deset € dražje. In zmontirati ti mora nekdo, ki se vsaj malo z elektriko ukvarja.

Aja, se tole se pozabil

https://www.google.com/search?q=kopalni...
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FrRoSt ()

WizzardOfOZ ::

Jaz uporabljam takega, ki se ga kar v cev vstavi

Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

FrRoSt:
Da, ventilator:) Očitno je bila glava drugje kot prsti.

Klasičen ventilator z loputo mi je znan, vendar nisem našel stopenjske verzije. Verjetno bi delovalo, če ga vežem na nek potenciometer/dimmer.
Ena izmed možnosti je tudi naknadna vezava na tole:
https://itead.cc/product/sonoff-ifan03-...

WizzardOfOZ:
Je tak ventilator kaj bolj hrupen? Zakaj si vgradil aksialnega, zaradi izgleda ali kaj drugega?

Gledal sem takega:
https://www.sylux.si/ventilator-cevni-w...
z loputo:
https://www.sylux.si/loputa-za-ventilat...

Lp!

Ne vem, če pravilno razumeš!? :)
Verjetno veš, kakšen je ventilator za wc!? No, tale tvoj je 20W, kar ni ravno nekaj tako velikega, da bi moral uporabiti še senčenj oz regulacijo obratov. Še posebno, ker ti priporočam loputo, in to vsaj dve. Znotraj in zunaj.

Morda bi bolj prišel v poštev kakšen časovnik, da vklopiš, pa se ti po eni uri sam izključi. Ali kaj podobnega.
komu zvoni; zvoni tebi.

To mi je povsem jasno. Gre se za to da imajo ti ventilatorji pretoka 100+m3/h. Sam pa potrebujem max 85 m3/h, pa še to če je v tem malem prostoru 6 oseb.
Zavoljo majhnosti prostora bi želel regulirati predvsem zaradi hrupa. V "prostoru za debato" ni luštno imeti ob glavi šum kopalniškega ventilatorja :)

Potem lahko iubereš še ventilator z manjšim pretokom npr max 50. Samo moraš pa biti pozoren, kaksen hrup povzroča. To pa je možno samo tako, da ga vidiš oz slišiš delovati v živo!! In so razlike!!
komu zvoni; zvoni tebi.

WizzardOfOZ ::

Hammer123 je izjavil:

Je tak ventilator kaj bolj hrupen? Zakaj si vgradil aksialnega, zaradi izgleda ali kaj drugega?

Jaz nimam cevi direktno skozi steno na ven, ampak sem uporabil star zračnik zgrajen zraven dimnika. Pa sem vstavil še tak ventilator v cev.
Ni pa nič glasen.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

starfotr ::

Če nekje sesaš, moraš imeti drugje dovod zraka. Drugače se ti bo ventilator vrtel, efekta pa ne bo nobenega.

Torej prvo vprašanje je ali imaš urejen dovod zraka poleg odvoda?

Da, že imam urejen odvod zraka. Ta ventilator bo služil kot dovod po potrebi.

Sedaj sem se odločil za cevnega - nabavil sem ga kar v Bauhausu; zvečer zmonitram in javim :)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kopalniški ventilator

Oddelek: Loža
149773 (1067) mailer
»

Obstaja tak rekuperator, ki se lahko namesti namesto kopalniskega ventilatorja ?

112195 (1318) zpza
»

Obnova kopalnice

355821 (1429) edi123
»

Pomoč pri računanju in vezavi ventilatorja

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
244067 (3461) mirator
»

Doma narejena filtracija zraka