» »

Funkcija sin(x°)

Funkcija sin(x°)

Dupuis ::

Zdravo, v srednji šoli pri risanju grafa funkcije sin(x) vedno določimo, da je spremenljivka x dana v radianih. Tako dobimo standarden graf funkcije sinus s periodo 2pi. Kaj pa če bi pri risanju sinus obravnavali funkcijo, kjer je spremenljivka x v stopinjah? Je to sploh smiselno? Bi to pomenilo, da bi bil graf izredno dolg (perioda bi bila od 0 pa do 360 enot, vrednost 1 bi dosegla pri devetdesetih enotah itd.)? Kaj bi to pomenilo za odvod funkcije? Ta bi moral biti drugačen, saj je graf drugačen.

Jure14 ::

Pač na X osi označiš stopinje.
1 cm = recimo 50 stopinj.

Kar ti pride skoraj enako, kot če bi radiane v cm risal.

Vse je samo stvar merila. Tako kot pri zemljevidih. Al pa grafih pri fiziki. Si izbereš pač takšno merilo, da ti lepo na izbrani kos papirja graf sede.

Jure14 je izjavil:

Vse je samo stvar merila. Tako kot pri zemljevidih. Al pa grafih pri fiziki. Si izbereš pač takšno merilo, da ti lepo na izbrani kos papirja graf sede.

Kakšen je pa potem odvod funkcije? Če je graf drugačen potem gotovo to ne more biti kosinus.

DamijanD ::

graf sinusa je vedno sinus (neodvisno od vhoda: radiani/stopninje) in odvod sinusa je prav tako vedno enak.

FrRoSt ::

Dupuis je izjavil:

Zdravo, v srednji šoli pri risanju grafa funkcije sin(x) vedno določimo, da je spremenljivka x dana v radianih. Tako dobimo standarden graf funkcije sinus s periodo 2pi. Kaj pa če bi pri risanju sinus obravnavali funkcijo, kjer je spremenljivka x v stopinjah? Je to sploh smiselno? Bi to pomenilo, da bi bil graf izredno dolg (perioda bi bila od 0 pa do 360 enot, vrednost 1 bi dosegla pri devetdesetih enotah itd.)? Kaj bi to pomenilo za odvod funkcije? Ta bi moral biti drugačen, saj je graf drugačen.

Ni važno, kako je podan kot! Lahko je v radianih ali stopinjah!

Važno je, da razumes funkcijo in poznaš pretvarjanja med stopinjami in radiani!! To ke vsa umetnost!! Funkcija se zaradi tega NE spremeni in tudi njene lastnosti NE!!

EDINO kar je, je to, ali na absciso se pravi x os nanašaš stopinje ali radijene, se pravi vrednosti števila pi!! Grška črka!!

Mislim, da gre takole:

2 pi je polni krog oziroma 360°!! In ko funkcija naredi ta cikel, 2 pi ali 360°, se (periodično) ponavlja! In na bsaka nafaljna 2 pi to ponovi!!

Drugače pa je 1 pi je 180°
Pi/2 je 90°!
Pi/4 = 45°

In ker je funkcija periodično ponavljajoča, je včasih lažje zapisati z radijani, ker to dejansko pomenijo obrati. Tako imaš velikokrat pod npr. sin (x×pi/4)! To pomeni, da lahko na abscisi uporabiš kar tealna števila, kot pa je podan v radianih! Npr. 1pi, 2pi, 5pi(dva obrata in pol) ali pa pi/4 , 3pi/4, 5pi/4, ......
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Jarno ::

Jure14 je izjavil:

Hmm, majhen popravek. 1 cm = 60 stopinj ali tudi 120 stopinj. ;)
Drugače bo še kdo obupal nad sovpadanjem.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Dupuis je izjavil:

Jure14 je izjavil:

Kakšen je pa potem odvod funkcije? Če je graf drugačen potem gotovo to ne more biti kosinus.

Pa ti sploh veš, kaj pomeni odvod funkcije!!?? :'(

In DA!! Kakor imam v spominu se sinus in cosinus odvajata, ena v drugo in drugo v eno!! ;)
komu zvoni; zvoni tebi.

link_up ::

dobro frost, oladi s klicaji. :)

funkcija je funkcija, op naj pazi le, da ne bo imel stopinje in radiane zmiksane med sabo.
In and Out

link_up je izjavil:

:)):)):))

Tako so meni predavali! 8-) Pavlina Mizori Oblak pa to! Jo posnemam, tudi po načinu govora! :)

funkcija je funkcija, op naj pazi le, da ne bo imel stopinje in radiane zmiksane med sabo.

Zgleda, da mu tudi odvodi niso čisto jasni. Poleg tega gre za 4. letnik, verjetno in zdaj so še počitnice!? 8-)

Upam, da se ne uči za popravca!?? :O
komu zvoni; zvoni tebi.

FrRoSt je izjavil:

link_up je izjavil:

Tako so meni predavali! 8-) Pavlina Mizori Oblak pa to! Jo posnemam, tudi po načinu govora! :)

Zgleda, da mu tudi odvodi niso čisto jasni. Poleg tega gre za 4. letnik, verjetno in zdaj so še počitnice!? 8-)

Upam, da se ne uči za popravca!?? :O

Vprašanje sem zastavil še kolegu ki je mahnjen na matematiko in potem tudi še sam malo poguglal. Kot vedno se je izkazalo da največje bedarije in neumnosti pišejo najbolj arogantni uporabniki. Kot je lepo Jure14 razložil sta grafa funkcije sin(x) različna glede na enoto spremenljivke x (radiani/stopinje). Tako je tudi odvod funkcije sin(x) enak cos(x), če je x v radianih, če pa je x v stopinjah pa je njegov odvod enak pi/180*cos(x).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Dupuis ()

No, bo pa že tako, če to rečejo, odkrijejo in pogruntajo mladinci. ;)

Se opravičejum za svojo aroganco.

No, sedaj tudi mi vemo, da je odvod funkcije v radianih drugačen kot v stopinjah. 8-)
komu zvoni; zvoni tebi.

bemfa ::

Valda je drugačen odvod, ker funkcija počasneje narašča/pada. Pri radianih je perioda 2pi (cca. 7.2), pri stopinjah pa 360.

mirator ::

DamijanD je izjavil:

graf sinusa je vedno sinus (neodvisno od vhoda: radiani/stopninje) in odvod sinusa je prav tako vedno enak.

Tako je. Odvod sinusa je vedno, ne glede ali je kot v stopinjah ali radianih, kosinus.
Relacija v kotnih enotah pa 1(°)=pi/180 (rd).
Če rišeš graf tako, da je perioda dolga 10 cm, potem na teh 10 cm razdeliš ali stopinje (10 cm = 360°) ali radiane (10 cm = 6,28 rd). Tako se ti oba grafa absolutno prekrivata.

bemfa ::

S tem ko spreminjaš merilo na grafu, krivulja zgleda enako, funkcija je pa še vedno drugačna: sin(1 radian) != sin(1 stopinja). Ja, je sinusoida, ni pa enaka sinusoida. Se vidi da eni poznate matematiko samo do risanja grafov, zato vam je vsak sinus enak :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bemfa ()

mirator ::

Funkcija je vedno enaka ne glede v kakšni enoti je zapisan argument. Seveda pa moraš argument vnašati vseskozi v istih enotah, zato sem zgoraj tudi podal pretvorbo. Kot je pa vedno enak pri x(°) = pi()/180*x(5°) (rd) ali npr. 15° = 0,262 rd

Zdravo, za vse tiste ki trdite, da je odvod funkcije sin(x) enak cos(x), pri čemer je x v stopinjah, prilagam naslednji kratek članek profesorja z doktoratom iz matematike na Harvardu. V njem je jasno dokazano, da je odvod funkcije sin(x), kjer je x v stopinjah enak 180/pi*cos(180/pi*x), kjer je x v radianih oziroma 180/pi*cos(x) kjer je x v stopinjah.

Jarno ::

Stopinje za trigonometrične funkcije numerično ne predstavljajo ekvivalent realnega števila, ampak je posredi pretvornik.
Z radiani kot argumentom funkcije teh težav ni.
Occamova britev in pragmatizem pravita, da se ne splača računat (funkcijskih zadev) v stopinjah, niti to ni za noobe.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

diagram pospeška v odvisnosti od časa

Oddelek: Šola
334082 (3229) mojca
»

Matlab pomoč