» »

Varčevalni račun - nakazila od partnerice

Varčevalni račun - nakazila od partnerice

bedak_res ::

Pozdravljeni,

Z partnerico varčujeva za nakup stanovanja/hiše in sicer imava denar na varčevalnem računu pri meni (moji banki). Trenutno delava tako, da pač ona vsak mesec doberšen del plače nakaže na moj račun, nato pa jaz to + del moje plače prenesem na varčevalni račun.
A delava pravilno, predvsem me zanima če lahko ta njena nakazila na moj račun meni kaj vplivajo na dohodnino ali kaj drugega? Bi bilo bolje da drži ta denar raje ona pri sebi?

Hvala!

link_up ::

nic ne vpliva na dohodnino. Morda bi bilo se fino, da jo pooblastis za tvoj varcevalni racun, da bo tudi ona videla stanje in po zelji premikala sredstva. :)
In and Out

Tody ::

Dokler ne bosta imela otrok potem se to upošteva pr vrtcih in ostalih zadevah

matobeli ::

Premoženje se pri vrtcu praktično ne upošteva. Oziroma, če si na meji, in te tistih 500k na računu dvigne razred višje, pač rečeš šefu za par 10€ nižjo plačo.

telexdell ::

Tody je izjavil:

Dokler ne bosta imela otrok potem se to upošteva pr vrtcih in ostalih zadevah

Upoštevajo se vsi transakcijski (in drugi) računi tako očeta kot matere. Na katerem računu je več ali manj denarja je zato vseeno. In tudi premiki med računi ne spremenijo končne vsote.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

user4683 ::

Baje smo četrti v EU po finančni pismenosti, pa folk še vedno ne ve kaj sta dohodek in dohodnina, denar pa držijo na računih z 0.(0)1% obrestno mero :D

Zgodovina sprememb…

• spremenil: user4683 ()

OutOfTheBox ::

user4683 je izjavil:

Baje smo četrti v EU po finančni pismenosti, pa folk še vedno ne ve kaj sta dohodek in dohodnina, denar pa držijo na računih z 0.(0)1% obrestno mero :D

.. kar lepo predstavlja naš šolski sistem.

Očitno kar šolski sistem celotne EU.

Malajlo ::

Privačevana sredstva morajo biti res visoka, da vplivajo na doklade. Upoštevajo oportunitetne dobičke. V tem primeru pozitivne obresti.
Skupno premoženje (ne upošteva se za vse premoženje enako) se upošteva tako, da se dohodkom vlagatelja in njegove družine prišteje znesek, ki bi ga v enem letu prejeli iz obresti, izračunanih od vrednosti premoženja (na dan vložitve vloge), če bi imeli znesek v vrednosti premoženja položen na bančnem računu v obliki vezane vloge. Pri tem se upošteva povprečna letna obrestna mera za gospodinjstva za vezane vloge nad 1 letom do 2 leti za leto pred letom vložitve vloge po podatkih Banke Slovenije. V letu 2017 se je upoštevala obrestna mera v višini 0,37 %, leta 2016 0,51 %, leta 2015 0,96 % in leta 2014 1,9 % (vir: Banka Slovenije). Ker se pričakuje še dodatno znižanje obrestnih mer, lahko pričakujemo, da bodo vsa privarčevana sredstva še v nižji meri vplivala na višino socialnih transferjev.

Zaključimo lahko, da varčevanje na banki, v vzajemnih skladih ali drugih vrednostnih papirjih zelo malo vpliva na izračun mesečnega dohodka na družinskega člana in posledično tudi na višino prejetih socialnih transferjev.

Sindrom ::

user4683 je izjavil:

Baje smo četrti v EU po finančni pismenosti, pa folk še vedno ne ve kaj sta dohodek in dohodnina,

Vse finančne stvari, ki se končajo na -ina, je treba ukiniti.
"If privacy is outlawed, only outlaws will have privacy." - Phil Zimmerman

delavec44 ::

Malajlo je izjavil:

Privačevana sredstva morajo biti res visoka, da vplivajo na doklade. Upoštevajo oportunitetne dobičke. V tem primeru pozitivne obresti.
Skupno premoženje (ne upošteva se za vse premoženje enako) se upošteva tako, da se dohodkom vlagatelja in njegove družine prišteje znesek, ki bi ga v enem letu prejeli iz obresti, izračunanih od vrednosti premoženja (na dan vložitve vloge), če bi imeli znesek v vrednosti premoženja položen na bančnem računu v obliki vezane vloge. Pri tem se upošteva povprečna letna obrestna mera za gospodinjstva za vezane vloge nad 1 letom do 2 leti za leto pred letom vložitve vloge po podatkih Banke Slovenije. V letu 2017 se je upoštevala obrestna mera v višini 0,37 %, leta 2016 0,51 %, leta 2015 0,96 % in leta 2014 1,9 % (vir: Banka Slovenije). Ker se pričakuje še dodatno znižanje obrestnih mer, lahko pričakujemo, da bodo vsa privarčevana sredstva še v nižji meri vplivala na višino socialnih transferjev.

Zaključimo lahko, da varčevanje na banki, v vzajemnih skladih ali drugih vrednostnih papirjih zelo malo vpliva na izračun mesečnega dohodka na družinskega člana in posledično tudi na višino prejetih socialnih transferjev.

Citiraš zastarele zadeve. Obrestne mere se dvigujejo.

Magic1 ::

Me prav zanima kako bodo ovrednotili letos obresti za olajšavo na vrtec. V realnosti so obresti do 1,5%. Pa še to le ob vezavi, varčevalni so blizu nule. Samo na CSDju vzamejo kar jim paše, lahko tudi 3%, ki se jih lahko dobi, kot novemu komitentu.
Magic

Old Spice ::

Tisti, ki ga realno skrbi vpliv mase obresti na vrtec, je že tak verjetno v najvišjem razredu.

chrush ::

user4683 je izjavil:

Se vedno pa ima tak vec na racunu, kot vsi struckoti v temi o kriptu, ki imajo po -80% od glavnice.

velikBrokoli ::

user4683 je izjavil:

Kako pa so to merili? So šli do par Janezov in vprašali, če si finančno pismeni? Valda je bil odgovor DA ;((

Magic1 je izjavil:

Me prav zanima kako bodo ovrednotili letos obresti za olajšavo na vrtec. V realnosti so obresti do 1,5%. Pa še to le ob vezavi, varčevalni so blizu nule. Samo na CSDju vzamejo kar jim paše, lahko tudi 3%, ki se jih lahko dobi, kot novemu komitentu.

CSD ne vzame kar tako kar se jim zdi, ampak povprečno obrestno mero v preteklem letu po podatkih Banke Slovenije.

delavec44 ::

Kako pa mi navadni smrtniki pridemo do tega podatka? Obrestno mero na vpogled ali za vezavo? Kakšno ročnost?

Pred 2 meseci so zapisali na odločbo 0,5%. Lani je bila manj.

LapD ::

Magic1 je izjavil:

CSD ne vzame kar jim paše ampak se gleda višino povprečne obrestne mere za depozite v slovenskih bankah ročnosti enega do dveh let. Za letošnje leto je ta procent določen pri 0,5% (upošteva se povprečje iz leta 2022, lani so upoštevali povprečje iz leta 2021, ki je bilo 0,17% za primerjavo).
web&motion designer

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LapD ()

matobeli ::

delavec44 je izjavil:

Kako pa mi navadni smrtniki pridemo do tega podatka?

Piše ti na odločbi.

delavec44 je izjavil:

Kako pa mi navadni smrtniki pridemo do tega podatka? Obrestno mero na vpogled ali za vezavo? Kakšno ročnost?

Pred 2 meseci so zapisali na odločbo 0,5%. Lani je bila manj.

Težko ali pa povprašaš na CSD :D ker ni to neka blazno zanimiva stvar in jo BSI verjetno objavi med kakšnimi novicami, nekje v začetku leta, ko jo uspe izračunati za preteklo leto. Povprečje česa, pa je zapisal že Malajlo malo višje (piše pa tudi v 19. členu ZUPJS).

Zgodovina sprememb…

BCSman ::

Torej se za vrtce/otroške dodatke sploh ne splača delat nekih mahinacij z višinami na trr-jih in lastništvi motokultivatorjev, ker je itak skoraj v celoti izpeljano vse iz plač staršev?

Tisti CSD izračun je itak največji fail, meni so recimo v premoženje računali 3 leta star avto po zelo visoki ceni, lastništva parcele pa ne, pa je ta vredna 100k+ :))

Otroškega dodatka pa tako ali tako ne dobim, ker imajo za normirance spet nek retardiran izračun, ki nima smisla. Za kredite smo normiranci reveži, pri CSDju pa milijonarji ;((

Zgodovina sprememb…

BCSman je izjavil:

Torej se za vrtce/otroške dodatke sploh ne splača delat nekih mahinacij z višinami na trr-jih in lastništvi motokultivatorjev, ker je itak skoraj v celoti izpeljano vse iz plač staršev?

Če nimaš ravno miljonov na računu, se ne sekiraj. Za primer je narejen izračun za 150k premoženja, ki bi ti tvoj mesečni prihodek dvignil za slabih 15 evrov. V najslabšem primeru boš padel za en razred, pa še to če si res čisto na meji.
web&motion designer

krneki ::

Zanimivo. Meni avta niso gledali. Niso gledali niti delnic (samo dividende). Zarad normiranca pa dobim max. otroški dodatek hah. Pa gledali so samo SI račune in pa keš naložen po skladih.

WhiteAngel ::

velikBrokoli je izjavil:

Tisti CSD izračun je itak največji fail, meni so recimo v premoženje računali 3 leta star avto po zelo visoki ceni, lastništva parcele pa ne, pa je ta vredna 100k+ :))

Odvisno od kvadrature.

krneki je izjavil:

Zanimivo. Meni avta niso gledali. Niso gledali niti delnic (samo dividende). Zarad normiranca pa dobim max. otroški dodatek hah. Pa gledali so samo SI račune in pa keš naložen po skladih.

Jaz imam kar nekaj denarja v ETFjih na IBKR, sem lastnik parcele.. ampak važno, da imam 3 leta staro škodo, ki so jo ocenili na 35k :))

velikBrokoli je izjavil:

Otroškega dodatka pa tako ali tako ne dobim, ker imajo za normirance spet nek retardiran izračun, ki nima smisla. Za kredite smo normiranci reveži, pri CSDju pa milijonarji ;((

Nekaj dodatka bi vseeno še moral dobiti? CSD ti od osnove za izračun dohodnine odbije še med letom plačano akontacijo tako da tvoji prihodki po CSDjevo ne bi smelo biti višji od 15-20k tudi če si izkoristil normiranca na max? Bolj "problematično" je, če ima partnerka kakršnokoli redno službo, potem pa hitro padeš iz dodatkov :)
web&motion designer

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LapD ()

LapD je izjavil:

velikBrokoli je izjavil:

Nekaj dodatka bi vseeno še moral dobiti? CSD ti od osnove za izračun dohodnine odbije še med letom plačano akontacijo tako da tvoji prihodki po CSDjevo ne bi smelo biti višji od 15-20k tudi če si izkoristil normiranca na max? Bolj "problematično" je, če ima partnerka kakršnokoli redno službo, potem pa hitro padeš iz dodatkov :)

Ne, padem nad max razred, kar pomeni, da dobim 0.

CSD prihodkov normirancev tako ne računa, v bistvu ne vem kako točno računajo, ker dobijo res random cifre. Partnerka ima povprečno slovensko plačo, ampak to nima velikega vpliva.

V letu 2022 sem imel približno 150k prihodkov preko normiranca, CSD je iz te cifre potegnil letni znesek 56k in seštel s prihodki partnerke, kar pomeni, da imava cca 70k upoštevanih letnih zneskov. V družini smo trije, kar pomeni, da je povprečni mesečni dohodek na osebo cca 2k eur. Zadnji razred za otroski dodatek je od 1.008,94 do 1.218,08 eur, karkoli je nad to cifro, ne dobis nic.

Zgodovina sprememb…

Meni računajo točno tako kot sem napisal iz oddanega obrazca DDD-DDD od vrstice 29 odštejejo vrstico 28 in to je moj upoštevan letni znesek za CSD.
web&motion designer

LapD je izjavil:

Meni računajo točno tako kot sem napisal iz oddanega obrazca DDD-DDD od vrstice 29 odštejejo vrstico 28 in to je moj upoštevan letni znesek za CSD.

Aha, to pa štima, se tudi moji izračuni potem ujamejo. Problem je, če nad 100k zaslužiš, ker se potem ne upošteva več 80% stroškov. Super fora, če manj zaslužiš preko normiranca :)

bemfa ::

velikBrokoli je izjavil:

Problem je, če nad 100k zaslužiš

Hudi problemi...

lasyvy ::

user4683 je izjavil:

denar pa držijo na računih z 0.(0)1% obrestno mero :D

Seveda, manj izgubijo, kot če jih dobi v roke en tak okorel goljuf kot si ti. Ali ostali "finančniki" na slo-techu. Še vedno je bolje biti 0.01% obrestno mero, kot, da ti goljufi poberejo vse.

In v Sloveniji je pokvarjenih goljufov skoraj 2 miljona, zakonodaja pa je spisana njim na kožo. Nimaš kam vlagati, ker veš, da te bojo ogoljufali. Potem pač ostane pri bankah, ali kupiš precenjeno nepremičnino, kjer sicer popušiš, ampak še vedno bolje kot vse.

Kdorkoli na slo-techu nabija o finančni pismenosti, nima lastnega denarja za vlaganje, ker je sam revež, bi se pa rad polastil tujega, da ga bo nato lahko vlagal v piramidne in ponzijeve sheme.

Hvala lepa za takšno finančno pismenost.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: lasyvy ()

Lol, je nekdo vstal z levo nogo? Ali pa je morda v tej temi pogruntal, da nekaj dela narobe, sedaj pa je 2 milijona drugih krivih za to?

Zgodovina sprememb…

Tody ::

On ze dva meseca vstaja z napačno nogo :)

Malajlo ::

Ah, samo hud je. Bo minilo.
Mimogrede, kam deset jurjev viška vreči za leto, dve? In da ni obdavčeno, seveda. Lahko je volatilno, ampak ne kripto (pohekana borza... vloženih nekaj deset evrov je šlo nekaj stokrat v void)

Če jih ne rabiš za ta čas je najbolj varen depozit pri naših bankah za okrog 3% letno (neobdavčeno, ker bo obresti manj kot 1k). Za višje procente je opcij več, ampak pri tako kratkem časovnem obdobju bo riziko precej velik.
web&motion designer

bemfa ::

Da dam 10 jurjev nekam na kup, da bom mel 300eur na leto? Pa ne pozabimo, da moram za take obresti menjat banko pa rihtat neke papire za depozit. Rajši si češljam jaja pa nimam tistih 300eur. Al pa eno soboto vreji fuš vdarim pa spravim not.

Ja lej, tudi če v nekem paralelnem svetu najdeš zajamčen donos 10% je to še vedno samo jurja na leto, za tri sobote fušanja ali kakor pač gledaš na te zadeve. Drugo je, če ti je ravno za teh deset jurjev, potem je veliko opcij kamor jih lahko porineš in narediš x2, x3, x5, ali pa ti ostane glih za en pir.
web&motion designer

telexdell ::

Ufff kako bi si želel takega problema z otroškim dodatkom nekaj € mesečno, če bi zaslužil preko 100.000 € letno. Torej 100€ letnega oroškega dodatka bi znašalo ravno 0,001 mojih dohodkov. Res bi se na ful sekiral, če jih ne bi dobil.
Zdaj pa resno- ko se je s tem začelo sem imel v nekem d.o.o. lastniški delež. Na CSOD so mi izračunali, da je vreden tam 150.000 € in mi na osnovi tega določili, koliko denarja imam, obresti in višino otroškega dodatka. Sem v pritožbi navedel, da mi naj dajo 10% po njihovi metodologiji ocenjene vrednosti deleža, dobiček od nakupa nemenijo socialno ogroženim, meni pa za otroke ne rabijo izplačati otroškega dodatka. Da je država slab gospodar je dokaz, da so mi raje vsak mesec nakazali nekaj 10€ za vsakega otroka namesto, da bi dobiček od prodaje deležev namenili pomoči potrebnim.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

5erson ::

velikBrokoli je izjavil:

Zadnji razred za otroski dodatek je od 1.008,94 do 1.218,08 eur, karkoli je nad to cifro, ne dobis nic.

Dobiš (partnerka) pa olajšavo za vzdrževane družinske člane in ji zato ni treba plačati (dela) dohodnine.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 5erson ()

bedak_res ::

Hvala vsem za vaše odgovore :)

BCSman ::

Otroskega dodatka znese komaj nekaj vec kot je rtvslo poloznica?

DamijanD ::

A si zakonca med sabo lahko (neomejeno) nakazujeta denar brez, da bi to imelo neke posledice? Recimo, da ima banka od žene bolj ugodne obresti a ji lahko nakažem 30k ali pride kakšen ekstra strošek s tem?

Invictus ::

Strošek transkcije...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 458 59 60 61 )

Oddelek: Loža
3023515116 (1298) bm1973
»

Imeti denar na računu ali ne? Furs,csd,vrtec

303158 (1799) LapD
»

Večja količina denarja na računu (strani: 1 2 )

6618488 (15680) stb
»

Varčevanje v banki DA/NE in nadzor države (strani: 1 2 3 )

10323799 (21492) Furbo

Več podobnih tem