Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
GregiB ::
Jao, ktera budalaščina... V 2024 se mi je na TČ za vsega 1:45 (eno uro in petinštirideset minut) skupaj v različnih 15 minutnih intervalih prižgalo dodatno grelo... in sem imel za leto 2025 dogovorjeno moč 10,8kW. Ker je bila iz lani na letos bolj mila zima, se mi je grelo užgalo zgolj 2x za po 10 minut, enkrat pa sem imel sočasno prižganih preveč aparatov, a vendar imam zdaj za 2026 dogovorjenih 7,8kW (blok 1 in vsi ostali). Ista bajta, isti porabniki, iste navade... Torej... dejansko sem za 2025 preplačeval zaradi 1 in pol urnega prehladnega vremena januarja 2024
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica
feryz ::
Duška Godina in kompanija.
To je cenovni nateg, ki si ga lahko samo najbolj pokvarjen politik izmisli.
To je cenovni nateg, ki si ga lahko samo najbolj pokvarjen politik izmisli.
Daniel ::
Prav nič jim ne preprečuje, da bi naredili obračune po dejanskih 15 minutnih konicah čez celo leto. Ampak zakaj bi, če se s pavšalnim sistemom in nezmožnostjo kontroliranja vsake minute porabe pobere več, četudi omrežja 24/7 nisi niti približno obremenjeval toliko kolikor plačuješ.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()
joez7 ::
Jao, ktera budalaščina... V 2024 se mi je na TČ za vsega 1:45 (eno uro in petinštirideset minut) skupaj v različnih 15 minutnih intervalih prižgalo dodatno grelo... in sem imel za leto 2025 dogovorjeno moč 10,8kW. Ker je bila iz lani na letos bolj mila zima, se mi je grelo užgalo zgolj 2x za po 10 minut, enkrat pa sem imel sočasno prižganih preveč aparatov, a vendar imam zdaj za 2026 dogovorjenih 7,8kW (blok 1 in vsi ostali). Ista bajta, isti porabniki, iste navade... Torej... dejansko sem za 2025 preplačeval zaradi 1 in pol urnega prehladnega vremena januarja 2024
Še vedno maš možnost odklopit grelce (HW ali SW).
Še vedno lahko paziš na konico (ročno ali pa si namisl avtomatiko).
Še vedno lahko ročno znižaš dogovorjeno moč.
Lahko pa se greš v petkih vozit po Šubičevi
Vse je na tebi. Sam prilagodit se je treba.
Kaj bo rekel, ko nam bodo dvignli prispevek za oskrbo, bo tole za špricer?
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()
trancer01 ::
Ta sistem so zasnovali zato, da bodo lažje pobirali čim več denarja in da se bo raja kregala med sabo. Zaenkrat jim gre super. Divide et impera. Na smetišče s takšno politiko in agencijami!
Zaenkrat VSI plačujemo "premalo". Bo treba počakat na 2028 in 100% bloka 1.
Upam, da se do takrat kaj spremeni na bolje.
BCSman ::
A ce pride nova vlada imajo moznost skenslat ta nov sistem in pometat te podgane iz agencije na cesto?
miko22 ::
Daniel ::
A ce pride nova vlada imajo moznost skenslat ta nov sistem in pometat te podgane iz agencije na cesto?
To se nikoli ne bo zgodilo. Kakršnokoli vlado boš imel bo prvotno skrbela za državne firme kamor se ob koncu mandata odlaga zaslužne kadre. Tukaj ni popolnoma nobene razlike med levimi on desnimi, saj noben vladajoči ni pripravljen nositi odgovornosti za svoja dejanja.
DamijanD ::
Zaenkrat VSI plačujemo "premalo". Bo treba počakat na 2028 in 100% bloka 1.
A ni bilo lansko zimo kar polna cena - brez kazni?
Ne. Dva mesca polna, dva pa subvencionirana - na koncu enako kot letos.
Kazni? misliš za prekoračitev, to je sam za tiste, ki so ročno preveč nižali, pa še tem so pogledali skoz prste, preveč stroškov z obračunom
bf4ed ::
Hvala "enako".
Pred 2-3 leti sem testiral kdaj mi varovalke ali odklopnik na števcu odklopijo. Na 3x20A priklopu sem mel 22A obremenitve na 2 fazah ene pol ure. Nič se ni zgodilo.
Samo test, katerega sem plačal s temi njihovimi glupostmi od omrežnine lani. Sem spremenil na manj. Penale pa upam da ne bom plačeval, sem nastavil da bi ob prekoračitvi 5kW skupno, odklopi par večjih porabnikov.
Govnari eni. Nekdaj si plačeval priklop in porabljal za kaj si plačal. Zdaj je treba te gluposti da gledamo porabo. Preveč PV je pa ne znajo kako bi drugače dobili izgubljene EUR.
Sistem je že v osnovi namenjen pobiranju denarja. Če lahko beležijo 15 minutne podatke, bi lahko plačal po porabi, ne neke konice, ki se - pazi to - prenašajo v blokih. Torej, če jaz nastavim da ponoči ogrevam in polnim avto, ko je najcenejša omrežnina, bom enako moč plačal tudi v bloku 1, ko ne najdražja omrežnina. Tako plačujem sedaj, ko nimam dogovorjene porabe(6,2kW v vseh blokih, konica je pa bila samo enkrat ob 19:30).
Ne vem kako to sploh pravno gre skupaj, pa se noben ne pikne v to. Namreč, plačuješ nekaj kar sploh ne porabiš. Čemu pol sploh bloki, če v vsaki plačam največ.
Oziroma še večja neumnost je to, da je ČB1 osnova, vsak naslednji pa MORA biti večji(dogovorjena omrežnina). Kaj pa če jaz v naslednjem bloku porabljam manj? A plačal pa bom več.
Torej logike ni, pa to vsi vemo, ampak plačevali pa bomo. Nikjer ne vidim kolesarjev, protestov, kot v NM.
Ne vem kako to sploh pravno gre skupaj, pa se noben ne pikne v to. Namreč, plačuješ nekaj kar sploh ne porabiš. Čemu pol sploh bloki, če v vsaki plačam največ.
Oziroma še večja neumnost je to, da je ČB1 osnova, vsak naslednji pa MORA biti večji(dogovorjena omrežnina). Kaj pa če jaz v naslednjem bloku porabljam manj? A plačal pa bom več.
Torej logike ni, pa to vsi vemo, ampak plačevali pa bomo. Nikjer ne vidim kolesarjev, protestov, kot v NM.
Torej, če jaz nastavim da ponoči ogrevam in polnim avto, ko je najcenejša omrežnina, bom enako moč plačal tudi v bloku 1, ko ne najdražja omrežnina.
Kolikor jaz razumem, tole ne drži...
Bloki lahko naraščajo, padati ne morejo... Torej, lahko imaš višjo dogovorjeno moč v višjem bloku, ne pa nižje... V smislu
Blok1 < = Blok2 < = Blok3 < = Blok4 < = Blok5
Jest sem imel vse enako, saj mi je grelce na TČ vklopilo ob 7ih zjutraj.
Ne glih, pri Kronotermu odklop grelcev brez fizičnega posega v omarico ne gre. Če jih grem odklapljat, pa seveda kršim garancijske pogoje... Vem, my choice... a vendar ni tako enostavno.
Tudi serviserju ob hudo dragem letnem pregledu sem predlagal, da naj jih izklopi, a je rekel, da tega ne sme oz. mora TČ delovati po njihovem standardu, saj bi bili sicer TČ preobremenjena (mislim, da je tako nekako formuliral)
Sistem je že v osnovi namenjen pobiranju denarja. Če lahko beležijo 15 minutne podatke, bi lahko plačal po porabi, ne neke konice, ki se - pazi to - prenašajo v blokih. Torej, če jaz nastavim da ponoči ogrevam in polnim avto, ko je najcenejša omrežnina, bom enako moč plačal tudi v bloku 1, ko ne najdražja omrežnina. Tako plačujem sedaj, ko nimam dogovorjene porabe(6,2kW v vseh blokih, konica je pa bila samo enkrat ob 19:30).
Tle se motiš. Če maš velik samo blok 5. ali 4., lahko maš blok 1. manjši. Pač nastaviš si ga nanj.
Ne moreš pa met ostalih blokov nižjih od bloka 1.
Tle (že nekajkrat objavljeno) si lahko simuliraš bloke https://plesko.si/elektr/omreznina/
Torej, če jaz nastavim da ponoči ogrevam in polnim avto, ko je najcenejša omrežnina, bom enako moč plačal tudi v bloku 1, ko ne najdražja omrežnina.
Kolikor jaz razumem, tole ne drži...
Bloki lahko naraščajo, padati ne morejo... Torej, lahko imaš višjo dogovorjeno moč v višjem bloku, ne pa nižje... V smislu
Blok1 < = Blok2 < = Blok3 < = Blok4 < = Blok5
Jest sem imel vse enako, saj mi je grelce na TČ vklopilo ob 7ih zjutraj.
Ne glih, pri Kronotermu odklop grelcev brez fizičnega posega v omarico ne gre. Če jih grem odklapljat, pa seveda kršim garancijske pogoje... Vem, my choice... a vendar ni tako enostavno.
Tudi serviserju ob hudo dragem letnem pregledu sem predlagal, da naj jih izklopi, a je rekel, da tega ne sme oz. mora TČ delovati po njihovem standardu, saj bi bili sicer TČ preobremenjena (mislim, da je tako nekako formuliral)
No si pač naletel na zlatarje, moje sožalje.
Pred njihovim naslednjim obiskom jim pisno predoći svoje zahteve ali pa pošlji na pašnik.
Vedno se najde rešitev, četut je grelec nujen (?) se lahko nastavi na 2kW ali 3. (a je res potreba po 12kW?).
Vsi jajčeki (poceni) so brez el. grelcev - pa zaenkrat delajo. A super mašina pa ma probleme?
Še vedno si lahko namisliš lastni omejevalec - pa boš na varni strani kar se tiče omrežnine.
No ja... grem se vzornega soseda... Zunanjo enoto imam nekje 10 metrov od sosedove hiše, pa sem šel okoli po dobaviteljih in je Kronotermova TČ bila občutno tišja... Če so zlatarji, ne vem, sem se pa zanje odločil po lastni volji, ja..
No si pač naletel na zlatarje, moje sožalje.
Vedno se najde rešitev, četut je grelec nujen (?) se lahko nastavi na 2kW ali 3. (a je res potreba po 12kW?).Ni... Kolikor se spomnem, je grelec 7kW, je pa res, da imamo zjutraj, pred odhodom v službo tudi druge, energetsko potratne razvade (kuhanje kavice, zajtrk, luči...)
Vsi jajčeki (poceni) so brez el. grelcev - pa zaenkrat delajo. A super mašina pa ma probleme?
Po tej logiki bi vsi vozili KIO (Vprašaj Đurota)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: GregiB ()
hruske ::
So ti že drugi povedali, da nekaj ni ok s tvojo logiko. ČB z višjo številko imajo enako ali višjo moč, ampak za njih ti je v praksi vseeno, ker ti večino stroška pomeni ČB1. Mogoče še ne letos, čez nekaj let pa ja.
Pravilno pa ugotavljaš, da je sistem namenjen pobiranju denarja, kaj pa misliš da bo drugega delal OBRAČUNSKI sistem.
Verjetno na hrvaskem ni takega nategunskega sistema?
Na Hrvaškem imajo plačevanje konične moči porabniki ki so na tarifnem modelu crveni, to je nad 22kW odjema.
Sicer pa ... zakaj se ti zdi, da prejšnji sistem ni bil nategunski? Sosed z EV polnilnico in kmet z elektromotorjem sta delala precej večji strošek, ampak so ga ostali odjemalci solidarno pokrivali.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
nekikr ::
Ni... Kolikor se spomnem, je grelec 7kW, je pa res, da imamo zjutraj, pred odhodom v službo tudi druge, energetsko potratne razvade (kuhanje kavice, zajtrk, luči...)
Kupi plinski kuhalnik in kavo skuhaj tam, zajtrk ni niti obvezen, niti nujen, preskoči, luči pa tudi ne rabiš, saj je že svetlo. Malo se pač prilagodi novemu sistemu, da ne počepne vse skupaj. Kam bi pa prišli, če bi si kar vsak zjutraj skuhal kavo in jajca?!
Ni... Kolikor se spomnem, je grelec 7kW, je pa res, da imamo zjutraj, pred odhodom v službo tudi druge, energetsko potratne razvade (kuhanje kavice, zajtrk, luči...)
Kupi plinski kuhalnik in kavo skuhaj tam, zajtrk ni niti obvezen, niti nujen, preskoči, luči pa tudi ne rabiš, saj je že svetlo. Malo se pač prilagodi novemu sistemu, da ne počepne vse skupaj. Kam bi pa prišli, če bi si kar vsak zjutraj skuhal kavo in jajca?!
Thx for the sarcasm... a to, vsaj po mojem mnenju, ni poanta... Polno se zavedam, da če rabim kadarkoli 10kW, pa da mi ne vrže zihrung ven, morem imeti do bajte speljano dovolj debelo... žilo? (Da se ne bo kdo osiral, da je samo ta zadnji kabel pomemben)... Ampak debelino te žile sem plačal ob gradnji hiše... Zdaj pa sem enako "kaznovan", če za eno uro, oz. 3x na leto grem na 10kW (sicer sem na max 6kW), kot nekdo, ki je na 10kW celo zimo...
Če te tk moti omrežnina - kdo pa ti brani, da si namiliš svoj hranilnik in potem iz njega črpaš konice?
Pa ne met tole za provokacijo. Se v MB koncu montirajo hranilniki reda MWh, firme, privatniki - lepo po tihem, subvencija pa kar lepo pokrije del investicije. Mi je en monter lepo pokazal slike (sem sprva mal postrani gledal - češ, kva pa nakladaš). Zgleda, da je računica.
Pa ne met tole za provokacijo. Se v MB koncu montirajo hranilniki reda MWh, firme, privatniki - lepo po tihem, subvencija pa kar lepo pokrije del investicije. Mi je en monter lepo pokazal slike (sem sprva mal postrani gledal - češ, kva pa nakladaš). Zgleda, da je računica.
So ti že drugi povedali, da nekaj ni ok s tvojo logiko. ČB z višjo številko imajo enako ali višjo moč, ampak za njih ti je v praksi vseeno, ker ti večino stroška pomeni ČB1. Mogoče še ne letos, čez nekaj let pa ja.
Pravilno pa ugotavljaš, da je sistem namenjen pobiranju denarja, kaj pa misliš da bo drugega delal OBRAČUNSKI sistem.
Verjetno na hrvaskem ni takega nategunskega sistema?
Na Hrvaškem imajo plačevanje konične moči porabniki ki so na tarifnem modelu crveni, to je nad 22kW odjema.
Sicer pa ... zakaj se ti zdi, da prejšnji sistem ni bil nategunski? Sosed z EV polnilnico in kmet z elektromotorjem sta delala precej večji strošek, ampak so ga ostali odjemalci solidarno pokrivali.
Kje mam napako v moji logiki? Prosim, kopiraj mi tisto vrstico, ker sem očitno butast.
Lonsarg ::
Ma naj obracunajo kakor hocejo. Sam naj se ne zafrkavajo z nekimi letnimi povprecji in rocnimi nastavitvami ki jih lahko spremeninjas in ne vem kaj vse, birokratska golazen.
Vsak mesec naj izracunajo za prejsni mesec in pika. Ce sem novembra ful koristil mi naj zaracunajo, ce decembra nisem nima kaj novembrska poraba vplivat na decembrsko poloznico. Kot prvo je motece, kot drugo pa to samo demotivira da bi sploh pazil na porabo, ce pa itak ni vpliva na naslednji poloznici.
Vsak mesec naj izracunajo za prejsni mesec in pika. Ce sem novembra ful koristil mi naj zaracunajo, ce decembra nisem nima kaj novembrska poraba vplivat na decembrsko poloznico. Kot prvo je motece, kot drugo pa to samo demotivira da bi sploh pazil na porabo, ce pa itak ni vpliva na naslednji poloznici.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
nekikr ::
Ker znižanje porabe ali špice sploh ni pomembno! Kar je njim pomembno je to, da se ti s tem ne bo dalo ukvarjati, ker je to praktično nemogoče brez konkretne investicije, doktorata iz matematike in prilagajanja, zato boš v izogib kaznim izbral najvišjo moč in jo pridno plačeval. Vse ostalo so basni.
Ker znižanje porabe ali špice sploh ni pomembno! Kar je njim pomembno je to, da se ti s tem ne bo dalo ukvarjati, ker je to praktično nemogoče brez konkretne investicije, doktorata iz matematike in prilagajanja, zato boš v izogib kaznim izbral najvišjo moč in jo pridno plačeval. Vse ostalo so basni.
Exactly... cena, ki so jo nastavili je takšna, kjer vsakršna investicija v izogib špicam ne opravičuje ROI...
Zasnovali so idealen sistem za striženje ovac. Rešitve ni nobene, samo izselitev iz države.
Kje mam napako v moji logiki? Prosim, kopiraj mi tisto vrstico, ker sem očitno butast.
Zmotno misliš, da boš v vsakem bloku plačeval največ. Po trenutnih vrednostih po blokih boš plačal enako moč, ampak vsak višji blok je moč cenejša. Osnovni namen tega, da je moč v cenejših blokih enaka ali večja od dražjih blokov je v tem, da te spodbudijo da večje moči trošiš v času cenejše omrežnine, če ti to seveda porabniki omogočajo.
Verjetno tudi ni bila samo ena špica ob 19.30, oz. če je že bila, je bila ta precej višja od 6kW.
Nesmiselna je tudi tvoja izjava, da plačuješ nekaj, česar ne uporabljaš. Tudi prej si plačeval nekaj, česar nisi uporabljal. Plačeval si en kup enih fiktivnih kilovatov moči, ki jih nikoli nisi dosegal, in to po neki drugi fiktivni tarifi, ki ni imela nobene veze s tem kaj si ti počel. Sosed je komot polnil EV in laufal TČ, pa je plačeval enako fiktivno moč po fiktivni tarifi, ki ni imela nobene veze s tem kaj je delal.
kapsula ::
po novem se SPTE in OVE obracuna kot razlika med dogovorjeno obracunsko mocjo v bloku 1 in 2 ter prikljucno mocjo elektrarne.
Obracunsko moc imam 3.8kw in elektrarno 8.5kw oddaje.
kaj to pomeni, da imam lahko spice do 8.5kw
Več na: https://www.zurnal24.si/pod-streho/varc... - www.zurnal24.si
Ma naj obracunajo kakor hocejo. Sam naj se ne zafrkavajo z nekimi letnimi povprecji in rocnimi nastavitvami ki jih lahko spremeninjas in ne vem kaj vse, birokratska golazen.
Nja, to je bil en predlog in z AGEN so rekli, da se taka ideja ne izide. Več niso javno pojasnjevali.
Če res res želiš videt razliko na položinci za vsak mesec posebaj, lahko komot greš na katero izmed dinamičnih tarif, pa bo ziher razlika iz meseca v mesec. :)
po novem se SPTE in OVE obracuna kot razlika med dogovorjeno obracunsko mocjo v bloku 1 in 2 ter prikljucno mocjo elektrarne.
Ne, to nima veze s špicami. Malo je hecno obrazloženo.
Simpl: Če imaš sončno elektrarno, se ti prispevek za OVE in SPTE zniža za moč sončne elektrarne kot je na soglasju.
Zniža se ti do ničle, ne v minus.
Upošteva se moč, ki se tisti mesec obračunava za poldan za delavnik - pozimi je to ČB1, ne-pozimi je to ČB2.
Utk ::
Nja, to je bil en predlog in z AGEN so rekli, da se taka ideja ne izide. Več niso javno pojasnjevali.
Najbrž zato, ker ni predvidljivo. Imaš malo toplejši december in pobereš 10 ali pa 20% manj omrežnine. Tega nočejo. Ampak zakaj ne, če pravijo da špice povzročajo strošek. Potem pomeni da imajo nižji strošek, če so nižje špice.
Zmotno misliš, da boš v vsakem bloku plačeval največ. Po trenutnih vrednostih po blokih boš plačal enako moč, ampak vsak višji blok je moč cenejša. Osnovni namen tega, da je moč v cenejših blokih enaka ali večja od dražjih blokov je v tem, da te spodbudijo da večje moči trošiš v času cenejše omrežnine, če ti to seveda porabniki omogočajo.
Verjetno tudi ni bila samo ena špica ob 19.30, oz. če je že bila, je bila ta precej višja od 6kW.
Nesmiselna je tudi tvoja izjava, da plačuješ nekaj, česar ne uporabljaš. Tudi prej si plačeval nekaj, česar nisi uporabljal. Plačeval si en kup enih fiktivnih kilovatov moči, ki jih nikoli nisi dosegal, in to po neki drugi fiktivni tarifi, ki ni imela nobene veze s tem kaj si ti počel. Sosed je komot polnil EV in laufal TČ, pa je plačeval enako fiktivno moč po fiktivni tarifi, ki ni imela nobene veze s tem kaj je delal.
evo da pojasnim:
nekje zgoraj sem objavil sliko, da sem imel samo eno konico 6,2 ob 19:30 v celem mesecu. Vse ostalo je manj v vseh ČB.
Torej zaradi ene špice jaz plačujem 6,2kW za cel mesec. tudi v ostalih blokih, ne samo v bloku ko se je to dejansko zgodilo.
evo da pojasnim:
nekje zgoraj sem objavil sliko, da sem imel samo eno konico 6,2 ob 19:30 v celem mesecu. Vse ostalo je manj v vseh ČB.
Torej zaradi ene špice jaz plačujem 6,2kW za cel mesec. tudi v ostalih blokih, ne samo v bloku ko se je to dejansko zgodilo.
No, zdaj pa še pojasni kako bi te več stalo, če bi v ČB5 kuril 15kW.
Najbrž zato, ker ni predvidljivo. Imaš malo toplejši december in pobereš 10 ali pa 20% manj omrežnine. Tega nočejo. Ampak zakaj ne, če pravijo da špice povzročajo strošek. Potem pomeni da imajo nižji strošek, če so nižje špice.
Ugibam, da bi bila potem omrežnina preveč odvisna od nekih obratovalnih detajlov posameznega odjemnega mesta in bi potem posameznik zaradi neke naprave ki se mu je vklopila moral plačat nesorazmerno visok strošek. Ker na koncu je skupna masa denarja za omrežnino znana, vprašanje je predvsem kako se bo porazdelilo plačilo.
Sodobno računovodenje stroškov omrežij gre v smeri, da so najdražja reč investicije oz. nadgradnje omrežja. Ideja pri zaračunavanju konične moči je, da se zaračuna preventivno, da bi se odjemalci trudili imeti čim nižjo še sprejemljivo konično moč, s katero lahko obratujejo, da je treba čim manj nadgradenj. Manj nadgradenj, manj višanja omrežnine.
Zgodovina sprememb…
Če bi bilo pošteno me ne bi stalo nič, ampak ker bom kuril 15kW v ČB5, bom moral plačati v ČB2 0,91224*15kw=13,6€. Ampak v tem ČB2 nisem porabil toliko ampak recimo samo 5kw kar bi zneslo samo 4,5€. To pa je velika razlika, mar ne?
obracunsko moc imam za vse bloke enako 3.8kw.
dogovorjeno oddajo iz elektrarne 8.5kw.
iz clanka je razbrati, da se od dogovorjene obracunske moci odsteje dogovorjena oddaja elektrarne.
Kaj se zgodi ce prekoracim mojo obracunsko moc 3.8kw s (po novem petimi) spicami od 7 kw?
8.5kw-3.8kw=4.7 kw moje rezerve do penalov?
iz clanka je razbrati, da se od dogovorjene obracunske moci odsteje dogovorjena oddaja elektrarne.
Kaj se zgodi ce prekoracim mojo obracunsko moc 3.8kw s (po novem petimi) spicami od 7 kw?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kapsula ()
Če bi bilo pošteno me ne bi stalo nič, ampak ker bom kuril 15kW v ČB5, bom moral plačati v ČB2 0,91224*15kw=13,6€. Ampak v tem ČB2 nisem porabil toliko ampak recimo samo 5kw kar bi zneslo samo 4,5€. To pa je velika razlika, mar ne?
Tu je tvoja logika napačna.
Veljat mora: ČB1 <= ČB2 <= ČB3 <= ČB4 <= ČB5
Če imaš v ČB1 10kW, potem v ČB5 ne moreš imeti manj kot 10kW.
Lahko pa imaš v ČB1 5kW, pa imaš v ČB5 precej več, npr. 10kW ali 15kW. Komot.
obracunsko moc imam za vse bloke enako 3.8kw.
Dogovorjeno moč za ČB1 in ČB2 imaš 3,8kW.
Oddajo iz elektrarne imaš 8,5kW.
Razlika med dogovorjeno močjo in oddajo je 3,8kW - 8,5kW = -4,7kW.
Ker je oddaje več od dogovorjene, ti ta pokrije celotne prispevke OVE in SPTE in jih ne rabiš doplačat. Če pa bi imel npr. dogovorjeno moč 9,5kW, bi se ti prispevki obračunali v višini 1kW.
To vpliva zgolj na prispevke(!), ne na omrežnino in ne na energijo. Penali so stvar omrežnine, pa še teh zdaj ni, če ne spreminjaš.
Zgodovina sprememb…
Tu je tvoja logika napačna.
Veljat mora: ČB1 <= ČB2 <= ČB3 <= ČB4 <= ČB5
Če imaš v ČB1 10kW, potem v ČB5 ne moreš imeti manj kot 10kW.
Lahko pa imaš v ČB1 5kW, pa imaš v ČB5 precej več, npr. 10kW ali 15kW. Komot.
saj si videl, da so meni zaračunali vse ČB po 6,2kW, ne?
Pa vem kako je nastavljeno. Jaz trdim da je to nastavljeno samo za lupanje strank. Saj se vsi razumemo, samo ni fer. To pa vsi vemo.
Utk ::
Jaz bom plačal kolk bo na položnico, ne bom s prstom mignil zarad tega, ampak mi je pa zanimivo kako je "stroka" pozabila na principe, ki so delovali 70 let. Po njihovi logiki povzročam isti strošek če cel dan vlečem 5 kw ali 15 min. Tega ne kupim. Sočasnost ne velja več nič?
starfotr ::
Organ, kot je AE je sicer povsem nepotrebna organizacija. Vendar EU zahteva, da imamo te birokrate in še mnogo drugih. Naši politiki pa z veseljem polnijo pisarne z nesposobnimi fikusi, saj morajo poskrbeti za svoje ljudi (člane strank in sorodstvo), da imajo udobne službice.
Jaz bom plačal kolk bo na položnico, ne bom s prstom mignil zarad tega, ampak mi je pa zanimivo kako je "stroka" pozabila na principe, ki so delovali 70 let. Po njihovi logiki povzročam isti strošek če cel dan vlečem 5 kw ali 15 min. Tega ne kupim. Sočasnost ne velja več nič?
Očitno NE.
Zato pa so si prišli gor v firmah, nekateri so prej meli tretjo smeno zaradi nižjih cen elektrike.
Sedaj pa hranilnik (ki ga radodarno subvencionirajo) in ukinjeno tretjo smeno. Pri delavcih prišparali nekje 40% nočnega dodatka. Proizvodnjo pa razdelili na prvo in drugo izmeno.
Hranilnik pa lepo reže konice čez dan, ponoči pa se polni. Verjetno so uvedli še dinamičen nakup. Če pa majo še možnost SE polja reda MW, so si kar konkretno zmanjšali stroške. ROI reda 3let.
mislil sem, da so prispevki za omreznino zdruzeni s penali in zaracunani kot eno.
hvala!
Ne, čak, na položnici za elektriko imaš 3 stvari:
- energija
- omrežnina
- prispevki
Energija je v kWh po porabi,
Omrežnina so časovni bloki in morebitni penali,
Prispevki so pa "okoljska dajatev za emisije TGP", ter "prispevek za OVE in SPTE".
Nazadnje se zdaj spreminja način obračuna prispevka za OVE in SPTE, da se bo izračunaval po moči v ČB1 (oz. ČB2, če nismo pozimi), pri čemer se ti zniža za moč elektrarne, če jo imaš. O tem zadnjem govori oni članek v Žurnalu.
hvala ti, hruske!
Nevem zakaj sem imel v mislih, da ce presezes s "spicami" dogovorjeno moc, si jo enostavno povecas do kolikor imas dogovorjene oddaje iz elektrarne.
Jaz imam net met z viski, tako da energije in omreznine ne placujem.
Nevem zakaj sem imel v mislih, da ce presezes s "spicami" dogovorjeno moc, si jo enostavno povecas do kolikor imas dogovorjene oddaje iz elektrarne.
Jaz imam net met z viski, tako da energije in omreznine ne placujem.
telexdell ::
mislil sem, da so prispevki za omreznino zdruzeni s penali in zaracunani kot eno.
hvala!
Ne, čak, na položnici za elektriko imaš 3 stvari:
- energija
- omrežnina
- prispevki
Energija je v kWh po porabi,
Omrežnina so časovni bloki in morebitni penali,
Prispevki so pa "okoljska dajatev za emisije TGP", ter "prispevek za OVE in SPTE".
Nazadnje se zdaj spreminja način obračuna prispevka za OVE in SPTE, da se bo izračunaval po moči v ČB1 (oz. ČB2, če nismo pozimi), pri čemer se ti zniža za moč elektrarne, če jo imaš. O tem zadnjem govori oni članek v Žurnalu.
Nekje sem zasledil, da prispevek OVE+SPTE ne bo več vezan na moč ampak se pripravljajo spremembe, da bo vezan na porabljeno energijo. Naj bi začelo veljati v začetku naslednjega leta. Ve kdo kaj več o tem?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Ukiniti bi morali ta prispevka in še več drugih (neke agencije, podvojene ali celo potrojene?!)!