Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
Utk ::
Čeprav je nova omrežnina katastrofa in še bolj katastrofalno izvedena, kot do so izvedbo delali največji šalabajzerji, za kar je definitivno odgovorna agencija, je vseeno kar kul kako so Golobu pokazali fakiča. Če jih je parlament postavil, jih naj še odstavi.
nejc_nejc ::
Točno to.
Še prakticno vceraj mi je razlagal, naj med vikendom perem cunje, danes pa vse na glavo.
Le kaj naj si mislim?
Še prakticno vceraj mi je razlagal, naj med vikendom perem cunje, danes pa vse na glavo.
Le kaj naj si mislim?
Zimonem ::
Eh 140 strani prerekanja za nek eksperiment , ki ni uspel. Pa enačbe etc..bvelika poraba energije za nič.
jecok ::
Čeprav je nova omrežnina katastrofa in še bolj katastrofalno izvedena, kot do so izvedbo delali največji šalabajzerji, za kar je definitivno odgovorna agencija, je vseeno kar kul kako so Golobu pokazali fakiča. Če jih je parlament postavil, jih naj še odstavi.
Točno to.
Le kaj naj si mislim?
Ja, kar standardno obnašanje janšisov. Vseeno je, če se jim nekdo poserje na glavo, samo, da imate z njim skupnega sovražnika.
S tem držite Slovenijo že 30+ let v dreku, katerega plast je vedno debelejša in vedno bolj smrdi.
Butasti navijači.
Ja, najbolje, da sem zadovoljen z vlado, ki vsake 14 dni spremeni mnenje in zakone, ki jih sprejme.
Buggy ::
Najboljsi so pa mediji z udarnimi novicami "...racun za elektriko se je povecal za 3x..."
...pol pa iz 18EUR na 45EUR in to za omreznino soncnicarjev, kjer so kot smo brali tudi v tej temi kurili svoje "tezko prigarane in subencionirane KW" na kaloriferjih, bazenih itd.
ROFL..ne vem kdo se dela bolj norca iz koga?
Bravo vlada, koncno po pickici usekat pezdete, se nepremecninske landlorde pohopsat, potem pretopit to v olajsave na trgu dela pa se bodo stvari pocas normalizirale. Vsaj nekdo ve kaj delat...
...pol pa iz 18EUR na 45EUR in to za omreznino soncnicarjev, kjer so kot smo brali tudi v tej temi kurili svoje "tezko prigarane in subencionirane KW" na kaloriferjih, bazenih itd.
Bravo vlada, koncno po pickici usekat pezdete, se nepremecninske landlorde pohopsat, potem pretopit to v olajsave na trgu dela pa se bodo stvari pocas normalizirale. Vsaj nekdo ve kaj delat...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()
feryz ::
Bomo pa baterije tlačili v bajte, če jih bo treba. Big deal.
Btw, pojebali so vse, ki imajo majhno porabo. Sončničarji jo itak nimamo, zraven pa je prijelo še vse tiste, ki se trudijo porabiti čim manj. Ker je šla naročnina gor, strošek po dejanski porabi pa dol.
Btw, pojebali so vse, ki imajo majhno porabo. Sončničarji jo itak nimamo, zraven pa je prijelo še vse tiste, ki se trudijo porabiti čim manj. Ker je šla naročnina gor, strošek po dejanski porabi pa dol.
telexdell ::
Bodo Esmeralde le spregledale? 400k njih.
Bodo, bodo brez skrbi. Kot so vedno do sedaj. Ko se kak Cerar, Šarec, Bratuškova, Golob... pokaže za katastrofo namesto njega volijo nov nov obraz. Poleg pa vedo, da zato ker delajo enako bo naslednjič izid boljši.
Najboljsi so pa mediji z udarnimi novicami "...racun za elektriko se je povecal za 3x..."
Novi sistem omrežine je prepolovil omrežnino za energijo in povečal omrežnino za moč. Torej- če kuruš kaj ali ne plačaš omrežnino za moč. Če pa v kaloriferjih, bazenih, ogrevanju žlebov, ogrevanju dovozov... kuriš veliko elektrike zaradi nižje omrežnine za energijo plačaš manj, kot po starem sistemu. Očitno so iz tebe uspeli narediti bedaka, da to izpostavljaš kot nekaj dobrega.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()
Utk ::
Niso naredili bedaka iz njega, to je bil že prej.
En tistih, ki misli da bomo potem, tudi če ne bo več netmeteringa, plačevali potem več kot tisti, ki nikoli niso imeli netmeteringa.
Morda ne bo za večno, bo pa tolk časa da se bo elektrarna vsaj 3x poplačala. Pa še potem bo 10 let cenejša elektrika, če ne zastonj.
Ta omrežnina se pripravlja že par let. Če je Golob imel kako pripombo, bi je lahko izrekel kaj prej kot ko so prišle prve položnice. Vse do takrat je nov sistem podpiral. Potem je pa populistično budalo obrnilo ploščo ko so se ljudje obrnili proti temu, za vsak slučaj pa še bivšim kolegom v elektro mafiji zrihtal da jim na ceno elektrike še enkrat tolk plačajo za elektriko iz proračuna. Prej se pač niso mogli, ker 90% itak ni vedelo kaj bo.
aja BTW...vi resno mislite da bo netmetirg, ki ga imate po pogodbah forever? resno?
En tistih, ki misli da bomo potem, tudi če ne bo več netmeteringa, plačevali potem več kot tisti, ki nikoli niso imeli netmeteringa.
Morda ne bo za večno, bo pa tolk časa da se bo elektrarna vsaj 3x poplačala. Pa še potem bo 10 let cenejša elektrika, če ne zastonj.
Točno to.
Le kaj naj si mislim?
Ja, kar standardno obnašanje janšisov. Vseeno je, če se jim nekdo poserje na glavo, samo, da imate z njim skupnega sovražnika.
S tem držite Slovenijo že 30+ let v dreku, katerega plast je vedno debelejša in vedno bolj smrdi.
Butasti navijači.
Ta omrežnina se pripravlja že par let. Če je Golob imel kako pripombo, bi je lahko izrekel kaj prej kot ko so prišle prve položnice. Vse do takrat je nov sistem podpiral. Potem je pa populistično budalo obrnilo ploščo ko so se ljudje obrnili proti temu, za vsak slučaj pa še bivšim kolegom v elektro mafiji zrihtal da jim na ceno elektrike še enkrat tolk plačajo za elektriko iz proračuna. Prej se pač niso mogli, ker 90% itak ni vedelo kaj bo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
joez7 ::
Morda ko komu prav prišlo:
https://www.uradni-list.si/files/RS_-20... stran 8.
Na MojElektro pa preveri v katero skupino spada.
Jaz sem v M1-3 -- Obračun samooskrbe po EZ-1, moč po dogovorjeni moči
Kak že gre tista otroška basen: o vrabcu, kravi in lisici .... :)
https://www.uradni-list.si/files/RS_-20... stran 8.
Na MojElektro pa preveri v katero skupino spada.
Jaz sem v M1-3 -- Obračun samooskrbe po EZ-1, moč po dogovorjeni moči
Kak že gre tista otroška basen: o vrabcu, kravi in lisici .... :)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
c3p0 ::
Moja SE se je poplačala v enem letu, levakar lahko ugiba kako. Letni netmetering pa dokler bo, bo. V to sploh ne dvomim, da bodo strokovanjaki iz ministrstva za nove davke nagruntali kaj kreativnega, kako se nas rešit. Buggy pa v jok in na drevo.
Bizkit45 ::
Netmetering bo ostal, sam kaj ko bojo poloznice 90% fiksnega pribitka ostalih 10% pa za netmetrase zastonj :)
c3p0 ::
Nekaj takega zna bit. Bodo pa morali bit bolj kreativni, da ne bodo še bolj uzurpirali svoje volilne baze. Elektrika je nekaj redkega, kar tudi ti večinoma plačujejo.
Lonsarg ::
V vsakem primeru, tudi če gre vse v fiksni znesek, je omrežnina cirka 50% položnice oziroma pri večji porabi manj, tak da v vsakem primeru tisti del ki je energija prišparaš, tudi če je omrežni del v celoti plačan s strani tistih ki imajo SE.
Čisto ok je tako kot so naredili da je per moč, kar so failali je način implementacije, ideja je ok.
Naprimer moji mami so konkretno preveč dogovorjeno izračunali, moram še detaljno raziskat ampak nobene špice nad 4kW ne vidim na grafih nikjer, naračunali so ji pa 6.9kW... In če ne bi ona mene vprašala ne bi šla dogovorjene moči spreminjat na nižjo, niti ni vedela da jo lahko in podobno je z vsaj 99% ljudi... Pa še podrobno bom moral si vzet par ur da poskrolam vse grafa da vidim na koliko moramo nastavit. Idiotizem....
Skratka dvojni fail, fail v sami avtomatski kalkulaciji, pa še dodatni fail da moraš sam to spreminjat. Za pod strelski vod je ta agencija.
Čisto ok je tako kot so naredili da je per moč, kar so failali je način implementacije, ideja je ok.
Naprimer moji mami so konkretno preveč dogovorjeno izračunali, moram še detaljno raziskat ampak nobene špice nad 4kW ne vidim na grafih nikjer, naračunali so ji pa 6.9kW... In če ne bi ona mene vprašala ne bi šla dogovorjene moči spreminjat na nižjo, niti ni vedela da jo lahko in podobno je z vsaj 99% ljudi... Pa še podrobno bom moral si vzet par ur da poskrolam vse grafa da vidim na koliko moramo nastavit. Idiotizem....
Skratka dvojni fail, fail v sami avtomatski kalkulaciji, pa še dodatni fail da moraš sam to spreminjat. Za pod strelski vod je ta agencija.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
mirator ::
Mene je pri omrežnini zmotila predvsem formula za izračun presežne moči, kar sem opisal v oddelku "Šola - mate,matični izraz". Ni mi pa povsem jasno, res nisem prebral vseh postov in je mogoče to nekje že pojsnjeno, zakaj bi tisti s SE plačevali sedaj več? Ali zaradi tega, ker so prej plačevali omrežnino samo za priključno moč odjema, sedaj pa tako za odjem, kot za oddajo, ali zaradi česa drugega?
delavec44 ::
Zakaj bi plačevali moč za oddajo?
Pač plačujejo več, ker so spremenili porabo in porabijo več kot prej, ko so morali za energijo plačevati.
Pač plačujejo več, ker so spremenili porabo in porabijo več kot prej, ko so morali za energijo plačevati.
socialec ::
Več je za tiste, ki plačujejo (sedaj zvišane, omrežnina) fiksne stroške in nizke/nične variabilne (sedaj znižane) stroške prevzete energije (redki koristniki kot vikendaši in letni netiranci), fiksni+variabilni znaša pač več kot prej.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Velik problem je v oceni fiksnih stroškov oziroma dogovorjene moči, ki je v veliki večini krepko našponana. Iz tega revolt, ker te zato zakači ČB1 in njegova tarifa. in ko folk vidi fiksen strošek za ČB1 ter ga % primerja s skupnim zneskom.
sledi ji pa glavna zmeda "borzno prognoziranje lastnih 15 min špic za naprej", kjer polpismeni raji vsiljujejo neko prognoziranje.
sledi ji pa glavna zmeda "borzno prognoziranje lastnih 15 min špic za naprej", kjer polpismeni raji vsiljujejo neko prognoziranje.
Ja, samo uporabniki SE imajo praviloma visoko odjemno moč - po navedbah agencije, poleg ev in tč, tudi savne, bazene, ogrevalnike dovoza, kriptominerje (vse to celo v množini vsak) itn. in posledično višjo odjemno moč/omrežnino. Če imaš letno netirano SE in nizko odjemno moč (podobno ostalim), te to ne udari po hrbtu.
Imaš pa možnost znižati odjemno moč na minimum na lastno odgovornost, samo potem plačaš morebitne penale že tudi v teh dveh prehodnih letih.
Imaš pa možnost znižati odjemno moč na minimum na lastno odgovornost, samo potem plačaš morebitne penale že tudi v teh dveh prehodnih letih.
Ali pa gladiš špice z baterijami. No to sicer lahko tudi brez SE, jih pač polniš ponoči.
Ja, je v redu rešitev, vprašanje sicer, kdaj se povrne vložek v baterije.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()
Mene je pri omrežnini zmotila predvsem formula za izračun presežne moči, kar sem opisal v oddelku "Šola - mate,matični izraz". Ni mi pa povsem jasno, res nisem prebral vseh postov in je mogoče to nekje že pojsnjeno, zakaj bi tisti s SE plačevali sedaj več? Ali zaradi tega, ker so prej plačevali omrežnino samo za priključno moč odjema, sedaj pa tako za odjem, kot za oddajo, ali zaradi česa drugega?
Mi s SE plačujemo po povsem enakih tarifah kot ostali odjemalci. Plačujemo le omrežnino za moč, omrežnine za energijo- ne za prevzem ne za oddajo pa ne. Tu je stvar povsem enaka, kot je bila do sedaj. Zaradi zamnejave obračunske moči z dogovorjeno močjo in spremenjeno cenovno politiko, kjer se omrežnina za moč podraži in omrežnina za energije poceni je pri lastnikih SE to bolj opazno na računih, kot pri tistih brez SE. Pri tistih brez SE cenejša omrežnina za energijo deloma nevtralizira dražjo omrežnino za moč zato je suma sumarom znesek podoben. Pri lastnikih SE pa znesek le naraste, saj ga nič ne zniža.
Pri meni je zimski račun višji za tam 240%. Poleti pa bo višji za kakšnih 30%. Pa se sploh ne bi sekiral, če mi ne bi kasirali nekaj, kar sem delal dve leti nazaj, ne pa to, kar delam sedaj. Pa tudi močno sumim, da je bilo tako narejeno, da bi folk pripeljali žejne čez vodo- čes saj smo udarili le lastnike SE, električnih avtov, savn... Ko pa bi se nov sistem prijel, bi pa začeli dvigati omrežnino za energijo in počasi kuhali žabo.
hruske ::
Po stari omrežnini smo vsi plačevali administrativno določeno omrežnino, ne glede na obnašanje in odjem.
Nova omrežnina je uvedla dve spremembi - gleda se doseženo moč in hkrati je precej večji delež omrežnine po moči in precej manjši delež po porabi.
V praksi to pomeni, da se je tisti delež, ki so ga odjemalci z neto merjenjem bili oproščeni, torej omrežnina po energiji-po kWh zmanjšal približno na polovico, ta prej oproščena polovička pa je zdaj vključena v moči.
Hkrati se je začelo merit tudi doseženo moč, in ker so ljudje, ki so imeli na strehah elektrarno, ki je praviloma precej več proizvedla, kot pa so imeli odjema, so tej obilici energije prilagodili tudi svoje obnašanje in nabavili še EV ali kak tretji močnejši porabnik, ki pa jim je znal znatno dvignit doseženo moč, tako da so pač dobili višjo obračunano moč.
Ni pa nobena umetnost znižat te moči, če jih je volja.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Vse skupaj je/bo na dolgi rok odvisno od tega, kaj bo rastlo hitreje, fiksna omrežnina ali variabilna energija.
Dokler je zamejena s strani vlade, prav nič, ker bo krita iz proračuna, kamor pač vplačujemo davkoplačevalci po svojih zmožnostih :D
zeleniprehod ::
ravno tu je največji problem kaj ga vidim, za vse trenutne in bodoče lastnike SE (brez letnega obračuna) ali pa celo še bolj za lastnike baterij je največji problem znižat naprimer 1. blok, ker če želiš pozimi imeti nekaj od elektrarne mora le ta biti večja kot jo potrebuješ, zato naprimer za 15kWp elektrarno potrebuješ 3x32A kar pa avtomatsko pomeni minimalno obračunsko moč 7,5kW tudi če bi želel pomagati pri razbremenitvi omrežja in bi si želel nastaviti na 3kW blok 1. ne moreš tega narediti, ker akt to prepoveduje, s tem pa tiste, ki morajo plačevati minimalno priključno moč dejansko sili da jo tudi koristijo, če jo že morajo plačevati. Za lastnike baterij, ki bi bili pa zmožni nastaviti časovni blok celo na 0kW pa tudi ne omogoča da bi spodbujalo lastnike baterij, da bi pomagali razbremenjevat omrežje s tem da bi v času bloka 1 uporabljali izključno baterijo, ter jo polnili v cenejših blokih, ko je omrežje manj obremenjeno ter s tem gladili obremenitev omrežja, ker je določena minimalna moč ki se mora plačati. Seveda pa je v človeški naravi, da če se nekaj mora plačati se bo to tudi koristilo.
Če mi zna kdo razložiti zakaj je dobro, da sploh obstaja v aktu za omrežnino minimalna dogovorjena moč, ki mora biti različna glede na priključno moč in zakaj naj bi bilo slabo če bi se lahko znižala celo na 0kW? ker po mojem mnenju je to izključno zato, da lahko pobirajo čim več denarja
zeleniprehod je izjavil:
ravno tu je največji problem kaj ga vidim, za vse trenutne in bodoče lastnike SE (brez letnega obračuna) ali pa celo še bolj za lastnike baterij je največji problem znižat naprimer 1. blok, ker če želiš pozimi imeti nekaj od elektrarne mora le ta biti večja kot jo potrebuješ, zato naprimer za 15kWp elektrarno potrebuješ 3x32A kar pa avtomatsko pomeni minimalno obračunsko moč 7,5kW tudi če bi želel pomagati pri razbremenitvi omrežja in bi si želel nastaviti na 3kW blok 1. ne moreš tega narediti, ker akt to prepoveduje, s tem pa tiste, ki morajo plačevati minimalno priključno moč dejansko sili da jo tudi koristijo, če jo že morajo plačevati. Za lastnike baterij, ki bi bili pa zmožni nastaviti časovni blok celo na 0kW pa tudi ne omogoča da bi spodbujalo lastnike baterij, da bi pomagali razbremenjevat omrežje s tem da bi v času bloka 1 uporabljali izključno baterijo, ter jo polnili v cenejših blokih, ko je omrežje manj obremenjeno ter s tem gladili obremenitev omrežja, ker je določena minimalna moč ki se mora plačati. Seveda pa je v človeški naravi, da če se nekaj mora plačati se bo to tudi koristilo.
Če mi zna kdo razložiti zakaj je dobro, da sploh obstaja v aktu za omrežnino minimalna dogovorjena moč, ki mora biti različna glede na priključno moč in zakaj naj bi bilo slabo če bi se lahko znižala celo na 0kW? ker po mojem mnenju je to izključno zato, da lahko pobirajo čim več denarja
Ja, pomojem je to tudi zaradi tega, da nekako pač pokrijejo omrežnino.
Je pa tud res, da verjetno ne bojo želeli celi ulici dat 3x32A brez da bi vsaj dobršen del tega lahko pokrili z infrastrukturo, ne glede na to kakšno imaš dogovorjeno moč oz. če tudi teh 3x32A sploh kdaj uporabiš.
Po stari omrežnini smo vsi plačevali administrativno določeno omrežnino, ne glede na obnašanje in odjem.Kar je gladka laž. Tudi po stari omrežnini je vsak plačal, kolikor je naročil. Eno več, drugi manj.
In če je ob tem porabil manj, je tudi plačal manj, če je več, je plačal več.
Ja, in prej je lahko imel nekdo s 3x25A manjšo konično moč kot nekdo s 3x20A, ampak plačeval več. Regulatorju to ni bilo po godu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()
zeleniprehod je izjavil:
To je res, minimalno moč bi morali ukiniti. Ali pa če gredo po porabi kot za nove priključke. Vse bi bilo bolj pošteno. Kdor vloži da bo prihranil, je pošteno da plača minimalno.
Seveda mu ni bilo, ker je premalo priteklo.
Tudi zdaj bo premalo priteklo, za par mesecev bo, ampak dvig plač fikusov in novi krediti, ki jih bodo vzeli, bodo hitro poskrbeli za večanje apetita.
Tudi zdaj bo premalo priteklo, za par mesecev bo, ampak dvig plač fikusov in novi krediti, ki jih bodo vzeli, bodo hitro poskrbeli za večanje apetita.
Po stari omrežnini smo vsi plačevali administrativno določeno omrežnino, ne glede na obnašanje in odjem.Kar je gladka laž. Tudi po stari omrežnini je vsak plačal, kolikor je naročil. Eno več, drugi manj.
In če je ob tem porabil manj, je tudi plačal manj, če je več, je plačal več.
Če rabim 3 fazni tok, manj kot 7 nisem mogel plačevati prej. Sedaj lahko 3,8 res pa za višjo ceno pozimi.
Sedaj lahko 3,8 za veliko večjo ceno, kot prej 7.
Jaz bi bil kar zato, da še naprej plačujem prejšnjih 14 kW. Čeprav je na papirju pisalo 7 kW. Nekdo si je pač tako izmislil in tako je bilo zapisano.
Jaz bi bil kar zato, da še naprej plačujem prejšnjih 14 kW. Čeprav je na papirju pisalo 7 kW. Nekdo si je pač tako izmislil in tako je bilo zapisano.
Sedaj lahko 3,8 za veliko večjo ceno, kot prej 7.
Ja, to je bila socializirana ugodnost prejšnjega sistema, ki z 11kW polnilnicami za EVje postane nevzdržna. Fajn smo se imel.
EjTi ::
Tele trditve o poštenosti za minimalno moč in podobno so res že smešne. Recimo imamo vodovod na Krasu, razpeljan do vsake hiše na vasi. Eden uporablja 10m3 vode na leto samo pozimi; eden 50m3 samo poleti, ker ima za drugi del leta vodnjak, ki pa je poleti suh (SE); eden 80m3 čez celo leto vsak mesec enako, potem so še ostale hiše. Poleti imajo pa pomanjkanje vode in so stalno pozvani, da naj z vodo varčujejo. Kako je tu pravično zaračunati omrežnino - da se plača omrežnina samo po porabi? Ali naj tisti, ki porabi poleti plača več, ker so poleti vsi na vikendih in samo takrat prihaja do situacij, da ima cev do vasi premajhen presek (SE)? Ali naj vsi plačujejo enako, neglede na mesec in porabo, saj je potrebno cevi do vsake hiše enako vzdrževati?
Tisti, ki so določili nov način omrežnine za elektriko so imeli enako dilemo. In so na koncu morali sprejeti nek kompromis, ki je ustrezal zahtevi, da vsak plača svoj zapitek. Kar je kombinacija, da hiša plačuje vzdrževanje priključka (minimalna moč) in dimenzijo omrežja (poraba). Pravično bi dejansko bilo, da se za SE upošteva tudi omrežnino za porabo. Tako da ne vem, zakaj tak pogrom čez novo omrežnino, ko pa netmeteraši ne plačujejo omrežnine na porabo.
Vse skupaj pa izhaja iz tega, da SE pri nas maksimalno proizvaja elektriko pretežno takrat, ko ni viška porabe. Ker smo na geografski širini severa ZDA in juga Kanade. SE pa niso toliko primerne za mrzle klime, kot za toplejše (Kalifornija). Ko je največ sonca, je prevroče in rabiš energijo za hlajenje. Oz. SE ni najbolj primerna za gretje igluja na severnem tečaju pozimi, ko imaš polarno noč.
Tisti, ki so določili nov način omrežnine za elektriko so imeli enako dilemo. In so na koncu morali sprejeti nek kompromis, ki je ustrezal zahtevi, da vsak plača svoj zapitek. Kar je kombinacija, da hiša plačuje vzdrževanje priključka (minimalna moč) in dimenzijo omrežja (poraba). Pravično bi dejansko bilo, da se za SE upošteva tudi omrežnino za porabo. Tako da ne vem, zakaj tak pogrom čez novo omrežnino, ko pa netmeteraši ne plačujejo omrežnine na porabo.
Vse skupaj pa izhaja iz tega, da SE pri nas maksimalno proizvaja elektriko pretežno takrat, ko ni viška porabe. Ker smo na geografski širini severa ZDA in juga Kanade. SE pa niso toliko primerne za mrzle klime, kot za toplejše (Kalifornija). Ko je največ sonca, je prevroče in rabiš energijo za hlajenje. Oz. SE ni najbolj primerna za gretje igluja na severnem tečaju pozimi, ko imaš polarno noč.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: EjTi ()
Tudi pri vodovodu imaš različno omrežnino za izbran presek cevi. Torej plačaš možnost pretoka. Enako kot pri elektriki.
Je pa stvar debate kako poštena sta oba sistema.
Je pa stvar debate kako poštena sta oba sistema.
Ja, to je bila socializirana ugodnost prejšnjega sistema, ki z 11kW polnilnicami za EVje postane nevzdržna. Fajn smo se imel.Problem je, da je te 11 kW polnilnice, skupaj z ev šaro, nekdo ljudem vsilil kot najboljšo stvar po namazanem kruhu. Danes tem ljudem pa to očita in jih prikazuje malodane kot zločince. Enako velja za SE, toplotne in vse ostalo.
P.s. bi napisal še z ogrevanim dvoriščem, pa nisem še videl takega primera.
aborko ::
En primer SE na netmetering: 1x el. avto, TČ, savna ter izkjučno el. grelec za gretje sanitarne vode - TČ navkljub. Do sedaj so fino izkoristili priključno moč, sedaj pa je blok1 15kW. Nato so kupili še 13 kWh baterijo za peak shaving, a mislim da bo malo premala.
Jaz imam tudi primer net meteringa, moj.
SE, priključni hibrid, TČ, el. grelec za bojler TČ navkljub, savno imam pa sobno.
1. blok imam do 3 kW, z dvema zgoljufanima špicama okrog 4 kW. Na kateri se bom pritožil, v kolikor jih mislijo upoštevati.
Nimam še nobene baterije, ker je glavnina porabe okrog 3 kW in nimam kaj pikšejvati.
Evo, dejanski prikaz kako metraši obremenjujemo omrežje.
Poraba bo okrog 15 MWh, drugo leto bo narasla na 18 MWh.
SE, priključni hibrid, TČ, el. grelec za bojler TČ navkljub, savno imam pa sobno.
1. blok imam do 3 kW, z dvema zgoljufanima špicama okrog 4 kW. Na kateri se bom pritožil, v kolikor jih mislijo upoštevati.
Nimam še nobene baterije, ker je glavnina porabe okrog 3 kW in nimam kaj pikšejvati.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()
En primer SE na netmetering: 1x el. avto, TČ, savna ter izkjučno el. grelec za gretje sanitarne vode - TČ navkljub. Do sedaj so fino izkoristili priključno moč, sedaj pa je blok1 15kW. Nato so kupili še 13 kWh baterijo za peak shaving, a mislim da bo malo premala.
Koliko to pride na leto, 500€? Koliko so pa po starem plačevali? Mislim kakšna je moč priklopa.
SambaShare ::
Jaz imam tudi primer net meteringa, moj.
3/4 tvojh postov je neke vrsta baharija kako premožen si. In kaj, tu se zdaj nekaj razburjaš zaradi 10€ mesečno? Za štiri mesece letno?
DamijanD ::
Saj se ne razburja zaradi tega, ker si ne bi mogel privoščiti - bolj opozarja na to, da je novi sistem bolj naravnan na "komplicirano" polnjenje mošnjička, kot pa na resno/pošteno spreminjanje navad. In kot smo že ugotovili najbolj bodo nasrkali neki neuki starejši siromaki, ne pa netmetraši...
Kolega mi je včeraj pravil, da ima podnajemnike v nekem stanovanju v bloku:
- jamrajo mu, da je hladno v stanovanju
- radiatorje imajo zaprte (da ne bo ogrevanje predrago)
- ogrevajo se s kaloriferčki
In jim ni uspel dopovedati, da je to daleč najdražji način ogrevanja, pa da nek pavšal za centralno ogrevanje bodo kljub zaprtim radiatorjem plačali... (torej zebe jih v brezveze, ker ne bodo s tem nič prišparali...)
Kolega mi je včeraj pravil, da ima podnajemnike v nekem stanovanju v bloku:
- jamrajo mu, da je hladno v stanovanju
- radiatorje imajo zaprte (da ne bo ogrevanje predrago)
- ogrevajo se s kaloriferčki
In jim ni uspel dopovedati, da je to daleč najdražji način ogrevanja, pa da nek pavšal za centralno ogrevanje bodo kljub zaprtim radiatorjem plačali... (torej zebe jih v brezveze, ker ne bodo s tem nič prišparali...)
SambaShare je izjavil:
3/4 tvojh postov je neke vrsta baharija kako premožen si. In kaj, tu se zdaj nekaj razburjaš zaradi 10€ mesečno? Za štiri mesece letno?
Eni pač ne razumejo, da če nimaš enega € potem nimaš milijona €. Zgražajo se nad tistimi, kateri imajo nekaj več sami pa mečejo denar skozi okno in so tako obsojeni na mizerijo. Ja- pa kaj je en € tu, pa kaj je en € tam, pa kaj je... in si kar hitro ob 100 in več € vsak mesec. Pol se pa še enako obnašaš pri nakupih dobrin, hrane, oblačil...