» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
116 / 122
»»

socialec ::

Danes so dovoljene sanje, jutri bo nov dan - in 10x dražja omrežnina, glede na to, 90% občestva zamahuje z roko zaradi zanemarljivega oktobrskega stroška, zaradi katerega ne bodo spreminjali svojih navad.
:))

mertseger ::

telexdell je izjavil:

mertseger je izjavil:

Ne ni to poanta zakaj je bila zadeva tako narejena.

In zakaj nas uboge neuke nevedneže ne razvestliš in nam na poljuden načun pojasniš, zakaj je sistem tak kot je?

Od 115 stani si jih nasral sam vsaj 10 pa še sedaj delaš poskušaš delati neke kmečke primerjave z avtocesto, ki je seveda popolnoma napačna. Namen obračuna je znižati konične moči. Z lepo besedo se pač tega pri slovencih v smislu ne imet vsega prižganega ne da doseči zato so pač postavke take da se jh vsaj malo prisili k omejitvam (za moje pojme vseno prenizke ker se pač ljudem za 20€ na mesec ne bo dalo ukvarjatis tem kdaj bo kuhal, polnil avto, pral itd..)
Za ojačitev omrežja v nasledneh 15 letih (od katerih jih je skoraj 1/3 mimi) je bilo predvidenit čez 4 milijarde €, problem je edino ker tega denarja nikjer ni ves pa pride od davkoplačevalcev.
Primerjave z AC ki jih delate so "butaste" ker ne odražajo tistega čemur je ukrep namenjen. Kvečjemu bi lahko rekel, da ti zahtevaš zase 2m širok pas AC, ki ga morajo zate narediti pa čeprav bi ga rabil 90% časa samo 50 cm. In ti se seveda kurčiš zakaj moraš plačevati tista 2m, ki so ga zate naredili ker si tako zahteval (3x20A) če pa ga ne koristiš ves čas. Namesto da bi že v začetku rekel a rabiš samo 50 cm širine (ki ti pa 10x na leto ne ustreza).

Zdaj so ti pa ponudili možnost ali boš plačeval za 2 m ves čas, ali pa si boš izdral samo 50 cm pa boš takrat ko boš rabil 2 m pač ekstra plačal.

mirator ::

telexdell je izjavil:

in kaj od tega:
Mene sicer ne moti drobljenje na dogovorno moč in omrežnina na to moč. Dejansko me moti omrežnina na porabljeno energijo.

sem narobe razumel?

Ne vem, kaj si narobe razumel. Bolje bi bilo, če bi napisal, kako si razumel moje celotno besedilo .

Telbanc ::

mertseger je izjavil:

telexdell je izjavil:

mertseger je izjavil:

In zakaj nas uboge neuke nevedneže ne razvestliš in nam na poljuden načun pojasniš, zakaj je sistem tak kot je?

Od 115 stani si jih nasral sam vsaj 10 pa še sedaj delaš poskušaš delati neke kmečke primerjave z avtocesto, ki je seveda popolnoma napačna. Namen obračuna je znižati konične moči. Z lepo besedo se pač tega pri slovencih v smislu ne imet vsega prižganega ne da doseči zato so pač postavke take da se jh vsaj malo prisili k omejitvam (za moje pojme vseno prenizke ker se pač ljudem za 20EUR na mesec ne bo dalo ukvarjatis tem kdaj bo kuhal, polnil avto, pral itd..)
Za ojačitev omrežja v nasledneh 15 letih (od katerih jih je skoraj 1/3 mimi) je bilo predvidenit čez 4 milijarde EUR, problem je edino ker tega denarja nikjer ni ves pa pride od davkoplačevalcev.
Primerjave z AC ki jih delate so "butaste" ker ne odražajo tistega čemur je ukrep namenjen. Kvečjemu bi lahko rekel, da ti zahtevaš zase 2m širok pas AC, ki ga morajo zate narediti pa čeprav bi ga rabil 90% časa samo 50 cm. In ti se seveda kurčiš zakaj moraš plačevati tista 2m, ki so ga zate naredili ker si tako zahteval (3x20A) če pa ga ne koristiš ves čas. Namesto da bi že v začetku rekel a rabiš samo 50 cm širine (ki ti pa 10x na leto ne ustreza).

Zdaj so ti pa ponudili možnost ali boš plačeval za 2 m ves čas, ali pa si boš izdral samo 50 cm pa boš takrat ko boš rabil 2 m pač ekstra plačal.

Problem Darsa je, da niso delali simulacije za prihodost. To bomo zaj vsi drago plačali. Zelo drago. Odgovarjal ne bo seveda nihče, v glavnem se piše; "V Nemčiji so še večji zastoji".Ko da bi v Sloveniji živeli sami idioti, ki ne razumejo zakaj se gre.

Isto sranje je z omrežnino, zajebal so z pogodbami za štrom in zaj na raja vse pozlati. Sam tle je problem zaj gospodarstvo, verjetno so že bli klici na vlado, da bojo pač ob takih cenah omrežnine zaprli štarcuno in zaj kao panika. Pa so sam probal vsi skup, če bo šlo skoz.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

fikus_ ::

hruske je izjavil:

To pač ni res. Močnejši odjemalci delajo tudi večjo štalo omrežju. Ni naključje, da planirajo nadgradnjo omrežja ravno v Ravnah na Koroškem, kjer je železarna, ker ta povzroča kar precej motenj.

Če bodo če nekaj let mečkali z nadgradnjo na tem koncu, je ne bodo rabili delati, el. energija je predraga za takšno proizvodnjo v EU, zapirajo s podobne tovarne.
Konkretno Metal Ravne je ob letošnji večji prodaji kot lani pridelal izgubo, delavce so dali na čakanje, Metal okrog 40+% delavcev (če sem si prav zapomnil številko).
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

sbawe64 ::

mertseger
4.5 milijarde bo šlo za dodatno plačilo js/ju v 3 letih (plačna reforma), tako da denar je, 5 milijard bodo dali v 10 letih Kijevu, tako da denar je, samo se ga meče skozi okno za bedarije.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Kijev bo dobu 100 milijonov na let. Vprašanje kolko časa. Milijarde bojo dal švabi, pa tud vprašanje kdaj bo pr njih folk znoru. In do kdaj bojo meli sploh denar.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

telexdell ::

mertseger je izjavil:

telexdell je izjavil:

mertseger je izjavil:

Od 115 stani si jih nasral sam vsaj 10 pa še sedaj delaš poskušaš delati neke kmečke primerjave z avtocesto, ki je seveda popolnoma napačna. Namen obračuna je znižati konične moči. Z lepo besedo se pač tega pri slovencih v smislu ne imet vsega prižganega ne da doseči zato so pač postavke take da se jh vsaj malo prisili k omejitvam (za moje pojme vseno prenizke ker se pač ljudem za 20EUR na mesec ne bo dalo ukvarjatis tem kdaj bo kuhal, polnil avto, pral itd..)
Za ojačitev omrežja v nasledneh 15 letih (od katerih jih je skoraj 1/3 mimi) je bilo predvidenit čez 4 milijarde EUR, problem je edino ker tega denarja nikjer ni ves pa pride od davkoplačevalcev.

Pa vse moje strani ne vsebujejo niti pol toliko sranja kot tale tvoj prispevek. Tisti 2 m pas sem plačal ob priklopu elektirike na hišo, z novim sistemom omrežnine pa mi hočejo tisto, kar sem že plačal kasirati še po segmentih. Plačal sem za 14 kW kar pomeni 3x20A verovake. Glede na te varovalke so od trafa do hiše potegnili kabel. Če grem preko 20 A mi pregorijo varovalke kar je pošteno, saj sem plačal le toliko. Sedaj pa so si zamislili dogovorjeno moč. Če je dogovorjena moč minimalna (3,8 kW) ali pa maksimalna (14 kW) kaj bo elektro naredil na mojem kablu, da bom enkrat plačeval toliko, drugič pa 4x več? Ga bo potegnil iz zemlje in dalj vanjo tanšega? Zakaj za isti kabel, iste glavne varovalke, isti števec, isto merilno omarico (vse sem itak plačal in vgradil sam) in isto porabljeno električno energijo enkrat plačujem npr. 10 EUR, drugič pa npr. 50 EUR omrežnine za moč ob tem pa ne prekoračim tistega, kar sem zakupil (14 kW)?
Seveda, če imaš v mislij sranje ne vidiš kraje pri belem dnevu.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: telexdell ()

Bakunin ::

To je ta zelensky prehod!

GregiB ::

telexdell je izjavil:

Tisti 2 m pas sem plačal ob priklopu elektirike na hišo, z novim sistemom omrežnine pa mi hočejo tisto, kar sem že plačal kasirati še po segmentih. Plačal sem za 14 kW kar pomeni 3x20A verovake.

Bistvo celega natega... Tudi meni ni jasno, zakaj moram redno plačevati za omrežje, oz. "vlaganja v infrastrukturo" za katerega sem že plačal in kurim energijo znotraj plačanih omejitev?!
Edina logična razlaga bi morebiti bila amortizacija, da je treba kable in drogove za mojih 14kW vsak 30 let zamenjati....
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

energetik ::

GregiB je izjavil:

telexdell je izjavil:

Tisti 2 m pas sem plačal ob priklopu elektirike na hišo, z novim sistemom omrežnine pa mi hočejo tisto, kar sem že plačal kasirati še po segmentih. Plačal sem za 14 kW kar pomeni 3x20A verovake.

Bistvo celega natega... Tudi meni ni jasno, zakaj moram redno plačevati za omrežje, oz. "vlaganja v infrastrukturo" za katerega sem že plačal in kurim energijo znotraj plačanih omejitev?!
Edina logična razlaga bi morebiti bila amortizacija, da je treba kable in drogove za mojih 14kW vsak 30 let zamenjati....
Lej, saj vsi vemo, da je priključna moč glede na varovalke samo virtualna, če se vsi odjemalci hkrati spravijo odjemat na polno. Vračunan je faktor istočasnosti. Sedaj so se nad to spravili z neko cenovno politiko, ki "naj bi" zavrla najmočnejše porabnike. Seveda bi bilo bolj pravilno, da bi ojačali omrežje do te mere, da bi dejansko lahko vsi, ali vsaj večina, vlekli priključno moč.
Enako ali še huje je pri bankah, tudi tam so tisti tvoji EUR na TRR realni le v primeru, da jih naenkrat vse dvigne le peščica komitentov. Sicer se sistem sesuje.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

GregiB je izjavil:

telexdell je izjavil:

Tudi za plinovod sem plačal priključek- 30 kW, pa sedaj vsak mesec plačujem nadomestilo za priključno moč 30 kW. Podobno je bilo pri elektriki do kak mesec nazaj. Zakupil sem neko moč in desetletja vsak mesec plačeval nadomestilo za ta zakup. Sedaj so mi pa to, kar sem plačal odvzeli. Nimam več zakupljenih in s tem garantiranih 14 kW zakupljene moči ampak so uvedli neko dogovorjeno moč, katero določijo glede na neke porabe leta nazaj. Če pa bom prekoračil to moč bom pa plačal penale.
Torej- ni problem plačevati nadomestila za zakupljeno moč, problem je, ker so nam zakupljeno moč odvzeli in jo nadomestili z dogovorjeno močjo. Ta dogovor se pa lahko kadarkoli spremeni, saj ni nikjer pogodbeno določen. Teoretično lahko agencija mlce spremeni akt in mi lahko čez npr. 5 let dovolijo le še 3,8 kW odvzema iz omrežja. Nikjer pa nimam pravne osnove, da bi se na to pritožil.

kriptobog ::

telexdell je izjavil:

GregiB je izjavil:

telexdell je izjavil:

Tudi za plinovod sem plačal priključek- 30 kW, pa sedaj vsak mesec plačujem nadomestilo za priključno moč 30 kW. Podobno je bilo pri elektriki do kak mesec nazaj. Zakupil sem neko moč in desetletja vsak mesec plačeval nadomestilo za ta zakup. Sedaj so mi pa to, kar sem plačal odvzeli. Nimam več zakupljenih in s tem garantiranih 14 kW zakupljene moči ampak so uvedli neko dogovorjeno moč, katero določijo glede na neke porabe leta nazaj. Če pa bom prekoračil to moč bom pa plačal penale.
Torej- ni problem plačevati nadomestila za zakupljeno moč, problem je, ker so nam zakupljeno moč odvzeli in jo nadomestili z dogovorjeno močjo. Ta dogovor se pa lahko kadarkoli spremeni, saj ni nikjer pogodbeno določen. Teoretično lahko agencija mlce spremeni akt in mi lahko čez npr. 5 let dovolijo le še 3,8 kW odvzema iz omrežja. Nikjer pa nimam pravne osnove, da bi se na to pritožil.

Saj si lahko dvigneš na 14kw :|

kriptobog je izjavil:

Saj si lahko dvigneš na 14kw :|

Lahko si dvigneš na 100 kW pa ti nič ne bo pomagalo, da te nekoč omejijo npr. na 3 kW in ostalih 11 kW razdelijo med sosede. Pol boš pa plačeval za 100 kw dogovorjene moči, števec ti bo metalo ven pa pri 3 kW.

WTF?
V drugem mesecu zaračunavanja omrežnin po novem koalicija napoveduje umik: se vračamo na staro?
...
Iz sporočila koalicije sicer ni bilo najbolj razumljivo, ali bodo umaknili sistem omrežnin le za gospodinjstva ali tudi za gospodarstvo. Je pa gospodarski minister in šef SD Matjaž Han v oddaji 24ur zvečer napovedal, da se bodo pogovarjali tudi o omrežninah za gospodarstvo. Na večkratno zvišanje stroška je posebej glasno opozarjal GZS, medtem ko so na agenciji za energijo trdili, da so njihovi izračuni napačni.

Še to: na papirju je agencija za energijo res samostojni organ, vendar pa bo lahko vladajoča politika, če bi želela, vseeno ukrepala prej, če menijo, da vodstvo agencije dela škodo. Člane sveta agencije, ki postavlja direktorja, namreč določa državni zbor.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Utk ::

Sem dobil končno od geni. Od letos je elektrarna, na računu so pa neke "dogovorjene" moči, ki so iz ne vem kod potegnjene. Teh moči ni niti na mojelektro niti jih nisem nikoli dobil na računu. Sej po eni strani mi paše, ker so nekje vmes med minimumom in močjo, ki sem jo že imel določeno, ampak tako ne gre, da kr neke cifre potegnejo iz riti o katerih nisem bil nikoli obveščen, in po katerih bi teoretično lahko plačeval penale že prvi mesec brez da bi imel možnost to moč popravit.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

luli ::

socialec je izjavil:

WTF?
V drugem mesecu zaračunavanja omrežnin po novem koalicija napoveduje umik: se vračamo na staro?
...
Iz sporočila koalicije sicer ni bilo najbolj razumljivo, ali bodo umaknili sistem omrežnin le za gospodinjstva ali tudi za gospodarstvo. Je pa gospodarski minister in šef SD Matjaž Han v oddaji 24ur zvečer napovedal, da se bodo pogovarjali tudi o omrežninah za gospodarstvo. Na večkratno zvišanje stroška je posebej glasno opozarjal GZS, medtem ko so na agenciji za energijo trdili, da so njihovi izračuni napačni.

Še to: na papirju je agencija za energijo res samostojni organ, vendar pa bo lahko vladajoča politika, če bi želela, vseeno ukrepala prej, če menijo, da vodstvo agencije dela škodo. Člane sveta agencije, ki postavlja direktorja, namreč določa državni zbor.

Enostavno. Zaposlene na agenciji proglasijo za Janšiste. Vrhunski meneđer pać ni mogel vedeti, kar mu pripravljajo.

D3m ::

Nisem še nič dobil od Gen-I
|HP EliteBook|R5 6650U|

krho ::

luli je izjavil:

socialec je izjavil:

WTF?
...

Enostavno. Zaposlene na agenciji proglasijo za Janšiste. Vrhunski meneđer pać ni mogel vedeti, kar mu pripravljajo.

Ampak a veš, da je to dejansko zraslo v Janševi vladi in tud bilo požegnano že takrat?
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

delavec44 ::

Še dobro, da nova vlada ne sme nič spremeniti kar je požegnala prejšnja. V 3 letih ali koliko je sedaj.

Katera vlada je kaj točno požegnala? Lahko kak link? Kolk vem, agencija to sprejema samostojno, in to načrtuje menda že od nekje leta 2016 ali 18. Se je pa parkrat prestavilo.

Fantje, do jutri popoldan še držite fokus, če le gre, glede zgodovine sprejemanja aktov, zamikov in odgovornih ter politike se kregajte po jutrišnji seji v DZ, lepo prosim, s smetano in češnjo na vrhu :D

Vmes pa še za kratek čas to. Malo se dviguje megla, a ne?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

hruske ::

telexdell je izjavil:

Pa vse moje strani ne vsebujejo niti pol toliko sranja kot tale tvoj prispevek. Tisti 2 m pas sem plačal ob priklopu elektirike na hišo, z novim sistemom omrežnine pa mi hočejo tisto, kar sem že plačal kasirati še po segmentih. Plačal sem za 14 kW kar pomeni 3x20A verovake.

Priklop si mogoče res kupil 14kW, ampak spet si prikladno pozabil povedat, da si za za omrežnino oz. obračunsko moč plačeval 7kW in ne 14kW. :))
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Wrop ::

Ravnokar se uvaja pravična in socialna omrežnina, sedaj pa že napovedujejo novo staro pravično in socialno omrežnino.
Res bo potrebno počakat, da se jutri zmenijo, koga bodo vrgli čez rame. :))
Najbolje, da neodvisno agencijo označijo za janševe podtaknjence in naredijo po svoje.

Wrop je izjavil:

Najbolje, da neodvisno agencijo označijo za janševe podtaknjence in naredijo po svoje.

Se že dela na tem v medijih, tudi v tej temi.

mertseger ::

telexdell je izjavil:

mertseger je izjavil:

telexdell je izjavil:

mertseger je izjavil:

Pa vse moje strani ne vsebujejo niti pol toliko sranja kot tale tvoj prispevek. Tisti 2 m pas sem plačal ob priklopu elektirike na hišo, z novim sistemom omrežnine pa mi hočejo tisto, kar sem že plačal kasirati še po segmentih. Plačal sem za 14 kW kar pomeni 3x20A verovake. Glede na te varovalke so od trafa do hiše potegnili kabel. Če grem preko 20 A mi pregorijo varovalke kar je pošteno, saj sem plačal le toliko. Sedaj pa so si zamislili dogovorjeno moč. Če je dogovorjena moč minimalna (3,8 kW) ali pa maksimalna (14 kW) kaj bo elektro naredil na mojem kablu, da bom enkrat plačeval toliko, drugič pa 4x več? Ga bo potegnil iz zemlje in dalj vanjo tanšega? Zakaj za isti kabel, iste glavne varovalke, isti števec, isto merilno omarico (vse sem itak plačal in vgradil sam) in isto porabljeno električno energijo enkrat plačujem npr. 10 EUR, drugič pa npr. 50 EUR omrežnine za moč ob tem pa ne prekoračim tistega, kar sem zakupil (14 kW)?
Seveda, če imaš v mislij sranje ne vidiš kraje pri belem dnevu.

Ti si plačal komunalni prispevek. Če imaš priključek dolg par metrov si mogoče preplačal kaj pa vsi tisti ki imajo tudi par 100m. Daj enemu podjeniku naredit za 50m kakabelske kanalizacije skupaj s kablom pa boš videl ceno. Drug problem je ker ti gledaš samo nase, distributer pa mora gledat na vse. Ti praviš vredu 14 kW hočem imet, zraven tebe je na istem priključku sedaj še 20 takih ki bi imel ves ča tudi 14 kW naesto 7kW. Bo treba nov močnejši trafo pa verjetno kak kabel namesto starih 35-70 na 240mm2. Ampak ni problem samo tvoja ulica takih je še nekaj 10 tisoč. To kar se danes dogaja se je v energetiki opozarjalo že skoraj 10 let nazaj ko so politiki začeli srati zidejami o zelenem prehodu. Ampak seveda politiki in vsi ostali (nevladniki....) pač mislijo da so pametnejši od tistih strokovnjakov ki so govorili kaj bo. Stroške pa vedno krije davkoplačevalec tako ali drugače.

Mimogrede pol ure nazaj sem dobil račun za oktober prejšnje mesece je znašal 10,92€ ta mesec je 7,91€. Naslednje mesece bo ca. 30 € ker še ni 1.bloka. Za internet mesečno plačam 50% več kot pa "elektrike" za celo bajto.

mertseger je izjavil:

Mimogrede pol ure nazaj sem dobil račun za oktober prejšnje mesece je znašal 10,92€ ta mesec je 7,91€. Naslednje mesece bo ca. 30 € ker še ni 1.bloka. Za internet mesečno plačam 50% več kot pa "elektrike" za celo bajto.

Ja, saj imaš SE, ti si svoje že naredil, kar se elektrike tiče.

Bizkit45 ::

Tac20 je izjavil:

Iz 8EUR na 17,70EUR - so pa neki mečkal ta mesec, ker položnica vsaj en teden zamuja. Kje je zdaj ta korelacija med obračunsko močjo in priključno močjo, je ni? Prej sem imel obračunsko 7, zdej je priključna 14.

Po kaksni logiki je omreznina 17,70EUR ce imas SE in netmetering? Vsi bloki na 5.9, ker ni pametnega stevca. Vsi spletni kalkulatorji kazejo drugace..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bizkit45 ()

Bizkit45 je izjavil:

Po kaksni logiki je omreznina 17,70EUR ce imas SE in netmetering? Vsi bloki na 5.9, ker ni pametnega stevca. Vsi spletni kalkulatorji kazejo drugace..

Če nimaš 15-minutnih meritev je tarifa drugačna, išči "brez 15-minutnih meritev" tu: https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

Aja, pa seštet moraš prenos in distribucijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

Pokliči jih ali daj reklamacijo, brez vpogleda v postavke račune se ne da ničesar ugotavljati, pri nas so vsi bloki na 10kWh in je znesek dobrih 14€. Verjetno imate meritve, če imate SE in letno netiranje.

delavec44 ::

socialec je izjavil:

mertseger je izjavil:

Ja, saj imaš SE, ti si svoje že naredil, kar se elektrike tiče.

To je ta logika, potem ko plačaš 10k€ za SE. Kabel za internet so mu pa verjetno zastonj potegnili.

DamijanD ::

sploh nisem opazil, da "prave" cifre veljajo šele od 1.1.2025 dalje

račun: 7,38€ (ni mi bilo jasno takoj od kje so dobili te male cifre)

delavec44 je izjavil:

To je ta logika, potem ko plačaš 10kEUR za SE. Kabel za internet so mu pa verjetno zastonj potegnili.

Kabel so potegnili ne glede na to, če ima SE ali ne - in še dokumentirano so mu dovolili - če ne bi izkoristil priložnosti on, bi jo verjetno kdo drug.

hruske je izjavil:

telexdell je izjavil:

Pa vse moje strani ne vsebujejo niti pol toliko sranja kot tale tvoj prispevek. Tisti 2 m pas sem plačal ob priklopu elektirike na hišo, z novim sistemom omrežnine pa mi hočejo tisto, kar sem že plačal kasirati še po segmentih. Plačal sem za 14 kW kar pomeni 3x20A verovake.

Priklop si mogoče res kupil 14kW, ampak spet si prikladno pozabil povedat, da si za za omrežnino oz. obračunsko moč plačeval 7kW in ne 14kW. :))

Vsak je plačeval toliko, kot so po ceniku določili upravljalci omrežja. Nihče si ni tega določil sam, kot bi naj bilo po novem sistemu.Sedaj bo pač odprta pot za špekulacije- "Saj si si sam tako določil, zdaj pa plačaj". Ali "Si bi prelen, da bi spremenil, zdaj pa plačaj..."
Če pa smo še natančnejši je vprašanje, zakaj je sploh bil termin obračunska moč.Cenik je namreč bil eden- tako za male podjetnike (do 45 kW) kot za gospodinjstva. Ker pa je v mentaliteti levakov, da je treba podjetnike bolj stisniti, sami pa ne bi plačevali več (oz. še bolje nič, najraje pa ukradejo) so pač za podjetnike navili cene, za rajo pa določili obračunsko moč kao socialno čutečiin kako skrbijo za nas...In kljub 7 oz 10 kW je do uvedbe TČ in EV (kar je spet zasluga levakov in zelenega prehoda) 99,99% odjemalcev ni prekoračilo nikoli. Tako, da smo še to preplačevali.

mertseger je izjavil:

Ti si plačal komunalni prispevek. Če imaš priključek dolg par metrov si mogoče preplačal kaj pa vsi tisti ki imajo tudi par 100m. Daj enemu podjeniku naredit za 50m kakabelske kanalizacije skupaj s kablom pa boš videl ceno. Drug problem je ker ti gledaš samo nase, distributer pa mora gledat na vse. Ti praviš vredu 14 kW hočem imet, zraven tebe je na istem priključku sedaj še 20 takih ki bi imel ves ča tudi 14 kW naesto 7kW. Bo treba nov močnejši trafo pa verjetno kak kabel namesto starih 35-70 na 240mm2. Ampak ni problem samo tvoja ulica takih je še nekaj 10 tisoč. To kar se danes dogaja se je v energetiki opozarjalo že skoraj 10 let nazaj ko so politiki začeli srati zidejami o zelenem prehodu. Ampak seveda politiki in vsi ostali (nevladniki....) pač mislijo da so pametnejši od tistih strokovnjakov ki so govorili kaj bo. Stroške pa vedno krije davkoplačevalec tako ali drugače.

Mimogrede pol ure nazaj sem dobil račun za oktober prejšnje mesece je znašal 10,92EUR ta mesec je 7,91EUR. Naslednje mesece bo ca. 30 EUR ker še ni 1.bloka. Za internet mesečno plačam 50% več kot pa "elektrike" za celo bajto.

Saj ni problema- kasirajo naj 7 kW, če ne morejo zagotoviti 14 kW. A ni to goljufija, če prodajo nekaj, kar vedo, da ne bodo mogli zagotoviti. Pa tistih 20, kateri še hočejo imeti priklop so plačali parcele, komunalni prispevek, priklop elektru... Vsi so pokasirali, pobrali dobrine pa bi meni, kateri nisem nič kasiral in vsa leta pošteno plačeval zakup? Naj mi vrnejo razliko denar za tisto, kar mi želijo odvzeti.
Če pa gledamo omrežje pa ni povsod enako. Največje težave so na osamljenih gorskih kmetijah in v novih okoliših stanovanjskih hiš. Veliki problemi nastopajo mogoče na 10% omrežja nastradali bi pa vsi? Tudi jaz bi imel hiši v prvi vrsti do morja, pa je nimam. Ali naj zato vse preselimo najmanj 5 km od obale?

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

hruske je izjavil:

telexdell je izjavil:

Vsak je plačeval toliko, kot so po ceniku določili upravljalci omrežja. Nihče si ni tega določil sam, kot bi naj bilo po novem sistemu.Sedaj bo pač odprta pot za špekulacije- "Saj si si sam tako določil, zdaj pa plačaj". Ali "Si bi prelen, da bi spremenil, zdaj pa plačaj..."
Če pa smo še natančnejši je vprašanje, zakaj je sploh bil termin obračunska moč.Cenik je namreč bil eden- tako za male podjetnike (do 45 kW) kot za gospodinjstva. Ker pa je v mentaliteti levakov, da je treba podjetnike bolj stisniti, sami pa ne bi plačevali več (oz. še bolje nič, najraje pa ukradejo) so pač za podjetnike navili cene, za rajo pa določili obračunsko moč kao socialno čutečiin kako skrbijo za nas...In kljub 7 oz 10 kW je do uvedbe TČ in EV (kar je spet zasluga levakov in zelenega prehoda) 99,99% odjemalcev ni prekoračilo nikoli. Tako, da smo še to preplačevali.

Narobe si seznanjen, cenik ni bil eden. Gospodinjstva so imela nižjo obračunsko moč, negospodinjski odjemalci so plačevali polno priključno moč. 120. člen.

Jasno je zakaj je bil termin obračunska moč - toliko so ti obračunali.

In ja, pošteno si plačeval toliko kot so ti zaračunali.

A je te kaj bolelo? Ne. Ker ni bilo presežne moči. Ki je na zelo trhli podlagi in se nadejam, da jo bojo odpravili.

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

mertseger je izjavil:

Mimogrede pol ure nazaj sem dobil račun za oktober prejšnje mesece je znašal 10,92EUR ta mesec je 7,91EUR. Naslednje mesece bo ca. 30 EUR ker še ni 1.bloka. Za internet mesečno plačam 50% več kot pa "elektrike" za celo bajto.

Saj ni problema- kasirajo naj 7 kW, če ne morejo zagotoviti 14 kW. A ni to goljufija, če prodajo nekaj, kar vedo, da ne bodo mogli zagotoviti. Pa tistih 20, kateri še hočejo imeti priklop so plačali parcele, komunalni prispevek, priklop elektru... Vsi so pokasirali, pobrali dobrine pa bi meni, kateri nisem nič kasiral in vsa leta pošteno plačeval zakup? Naj mi vrnejo razliko denar za tisto, kar mi želijo odvzeti.
Če pa gledamo omrežje pa ni povsod enako. Največje težave so na osamljenih gorskih kmetijah in v novih okoliših stanovanjskih hiš. Veliki problemi nastopajo mogoče na 10% omrežja nastradali bi pa vsi? Tudi jaz bi imel hiši v prvi vrsti do morja, pa je nimam. Ali naj zato vse preselimo najmanj 5 km od obale?

Če pogledaš čl. kateri si citiral:

120. člen
(določanje obračunske moči končnemu odjemalcu)
(1) Obračunska moč se pri končnem odjemalcu na visoki napetosti (VN) ali srednji napetosti (SN), ki ima priključno moč večjo od 43 kW in se z merilno napravo evidentirajo 15-minutne meritve ...

Jaz pa sem govoril o malih podjetnikih do te poudarjene moč. Merilniki moči so se morali vgrajevati za varovalke nad 3x63 A. Tu pa imaš cenik (za gospodinjska in gospodarstvo brez merjenja moči je n akoncu tabele.

telexdell je izjavil:

120. člen

TRETJI ODSTAVEK!

IL_DIAVOLO ::

Wrop je izjavil:

Ravnokar se uvaja pravična in socialna omrežnina, sedaj pa že napovedujejo novo staro pravično in socialno omrežnino.
Res bo potrebno počakat, da se jutri zmenijo, koga bodo vrgli čez rame. :))

Racuni za napacno interpretiranje SE so tukaj, na lastnikih SE je zdaj, koliko slabse se bo.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

hruske je izjavil:

telexdell je izjavil:

120. člen

TRETJI ODSTAVEK!

Mislim- a to ne potrjuje moje izvajanje, da cemik je bil eden (cena EUR/kW) in enak tako za gospodinjstva kot podjetnike? Ker pa so podjetniki grdi jih je treba olupiti zato so nabili cene kWh visoko, za gospodinjstva pa vpeljli neko imaginarno obračunsko moč, da so nas malce manj lupili. Pač podobno, ko so sedaj nabili omrežnino za moč, da bi bolj lupili lastnike samooskrbnih SE in isto podjetnike, ter malce manj ostala gospodinjstva ter seveda lastnike EV katere si lasti premožnejši slov med katerega spadajo večinoma levičarji.

Zgodovina sprememb…

A je bil potem cenik res samo eden, če je bil končni strošek enake priključne moči različen glede na to a je odjemno mesto gospodinjstvo ali ne? :)

Noben obračunski (billing) sistem ni do vseh "pravičen". Nekateri preveč poenostavljajo, drugi preveč komplicirajo. Vedno se bo nekdo čutil prizadetega.

Zgodovina sprememb…

hruske je izjavil:

A je bil potem cenik res samo eden, če je bil končni strošek enake priključne moči različen glede na to a je odjemno mesto gospodinjstvo ali ne? :)

Noben obračunski (billing) sistem ni do vseh "pravičen". Nekateri preveč poenostavljajo, drugi preveč komplicirajo. Vedno se bo nekdo čutil prizadetega.

Ne vem! Zame je pač cenik stvar, katera pove ceno na enoto (npr.1 pivo 5 € ali 1 noč v sobi 1/2 120€ ali...). Logično pa je, da če kupim 7 ali 14 piv ali bivam v hotelu 10 ali 18 dni bom plačal različne zneske €, čeprav bo cenik en.
Da ne bomo nikoli vsi zadovoljni je dokaz tudi ta debata. Cilj odločevalcev pa mora biti, da je zadovoljnih večina, ostali pa dobijo nedvoumna pojasnila, zakaj je tako. In nedvoumnih pojasnil (zakaj plačujem za nekaj, kar se je zgodili 2 leti nazaj ali zakaj penali ali zakaj ni tolerančnega pasu med dogovorjeno možjo in penali, kot je npr, pri merjenju hitrosti avtomobilov ali..) pri novem sistemu omrežnin enostavno ni.

Bizkit45 ::

Jaz vidim tukaj eno preprosto resitev. Vsi pritozbe na racun, pa ceprav je pravilen po novem aktu. Zakaj? Ker bodo primorani kontaktirati elektro distributerja, saj ima on cez omreznino in izracun. Tam se bo vsulo pritozb in se bodo tudi sami malce vprasali po zdravju..
Kaj mislite, bi kaj pomagalo?

Vsi pritožbe na račun, če vam kakor koli omenijo, da se je pojavila presežna moč.

Povedat, da se niste strinjali s pogodbeno kaznijo.

energetik ::

hruske je izjavil:

A je te kaj bolelo? Ne. Ker ni bilo presežne moči. Ki je na zelo trhli podlagi in se nadejam, da jo bojo odpravili.
Potem lahko odpravijo cel nov izračun. Jasno si bo potem prav vsak spremenil dogovorjeno na minimalno možno.
vires in numeris

Res je, a ni moja dolžnost, da se udinjam aktom Agencije, če njeni akti niso skladni z zakoni.

Če bo sodišče odpravilo obračunavanje presežne moči, potem res ni več zadržkov, da si posameznik nastavi najnižjo moč. Če pa bo Agencija pred morebitno sodbo sodišča spremenila akt, da bo obstajal tudi način uveljavljanja dogovorjene moči, ki ne vključuje plačevanja kazni, potem ni te "težave" ... oz. te priložnosti za "fleksibilnost" odjemalcev. :))

https://www.24ur.com/novice/slovenija/v...

"Vlada v zamejitev cen električne energije in oblikovanje interventnega zakona"

Keri Kekci. Top kek.

nekikr ::

Nimaš kaj, presenetilo jih je. Tako kot bo Darsovce sneg čez dva meseca.

IL_DIAVOLO ::

Morda se izognemo ove in spte prispevkom :D
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Za to katastrofo od omrežnine ni kriv Golob, nekaj so jih poskušali celo spravit k pameti.
Najbrž pa več nihče ne jemlje te vlade resno, če jo bi, bi to pač ukinili.

Je pa kriv, da se vodstvo agencije enostavno ne zamenja.
Po dveh letih tega cirkusa imam na položnici neke "dogovorjene" (to dam zmeraj v narekovaje, ker z mano se ni nikoli nihče o tem dogovarjal) moči, za katere nimam pojma iz kod so prišle. Na mojelektro mi kaže druge moči. Če pa že so take kot so zarad njihovega pravilnika, ki ga sigurno ne nameravam študirat, bi bilo prav, da je to nekje razloženo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()
««
116 / 122
»»