Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
sbawe64 ::
https://predlagam.vladi.si/predlog/18460
Torej za nov sistem bo potrebno prvo doktorirati iz štromarije in narediti doma popolno renovocijo na pametno domovanje preko Home Assistant in/ali Shelly modulov.
Pa dobro, kaj se tile v vladi zajebavajo ali so res tako ubrisani ??
Torej za nov sistem bo potrebno prvo doktorirati iz štromarije in narediti doma popolno renovocijo na pametno domovanje preko Home Assistant in/ali Shelly modulov.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
fikus_ ::
Ma ne, da boš prišparal 100€/leto, boš moral porabiti svojih 150 ur in nakupiti opreme za 1500€ .
PS številke so izmišljene, kaže samo na to, da bomo nekateri na slabšem, če se ne ukvarjamo s prilagajanjem, ali pa če se ukvarjamo s prilagajanjem na nov sistem.
PS številke so izmišljene, kaže samo na to, da bomo nekateri na slabšem, če se ne ukvarjamo s prilagajanjem, ali pa če se ukvarjamo s prilagajanjem na nov sistem.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
kriptobog ::
https://predlagam.vladi.si/predlog/18460
Ne. Ubrisani ste komplikatorji. Če ne boste sami spreminjali obračunske vas bo velika večina ok, brez penalov. Do 2026 je itak prehodno obdobje pa sploh ne bo penalov. Imate tudi vse podatke in kalkulatorje pa si lahko preračunate koliko boste dejansko plačali. Gospodinjstva večinoma manj ali enako. Na letni bazi seveda.
OK.d ::
Referendum bi moral biti za to sranje, ne pa za JEK2.Niti enega poslanca nisem slišal, da bi kar koli povedal na to temo, očitno imajo predobre plače in se ne sekirajo za navaden plebs in bodoče podražitve.
LPOK.d
kriptobog ::
Referendum bi moral biti za to sranje, ne pa za JEK2.Niti enega poslanca nisem slišal, da bi kar koli povedal na to temo, očitno imajo predobre plače in se ne sekirajo za navaden plebs in bodoče podražitve.
Vbistvu bi morali za vsakega odjemalca pripraviti izračun before-after in poslati vsakemu posebej. Ker ne znate sami preračunati. Če bi vsi preračunali bi bilo veliko manj govora o spremembi.
Ni težava v izračunu, težava je v vhodnih podatkih in verjetnosti, ali bodo v bodoče ustrezali.
deco16 ::
Težava je tudi da niso še vsi na digitalnih števcih in tako v prednosti?
Težava je da na pogladi prejšnih dogodkov boš plačeval leto pa pol tko. Ker če si biš spreminjal te bodo kaznili.
Težava je da na pogladi prejšnih dogodkov boš plačeval leto pa pol tko. Ker če si biš spreminjal te bodo kaznili.
telexdell ::
Fora je zbiranje sredstev. To je to. Ne za gradnjo ali vzdrževanje, zgolj zbiranje.
Tud prav... Zakaj ima zbiranje sredstev sezonskost? Zakaj je treba v 11 urah na dan zbrati 6x toliko sredstev, kot v ostalih 13?
Malo težko boš prepričal folk, da je ta sistem boljši za njih in slabši za bogatune, kateri si ogrevajo bazene, dostopne poti do vhodnih vrat..., če ne bo dražje podnevi, ko se bogatuni kopajo v lastnih bazenih in pozimi, ko bogatuni ogrevajo dostopne poti...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Za bogatune z veliko porabo je nov sistem veliko boljši, to je res.
To veš ti, pa jaz pa... raja pa pade na bazene in ogrevanje dovozov. Ko bodo pa plačeli več, bodo pa še veseli, saj bodo "vedeli", da bogatuni plačujejo še več.
slawc ::
Tukaj lahko predlagate vladi, če vam trenutna uredba ni všeč Trenutna poraba energije na električnem števcuTo bo gladko zavrnjeno z razlogom, da števci tega ne podpirajo.
Taki in podobni predlogi bodo zavrnjeni z razlogom, da števci to že podpirajo, da zakonski akti, ki omogočajo spremljanje porabe v "skoraj realnem času" že obstajajo in so v veljavi.
Tehnično: vmesniki na pametnih števcih so prisotni že ca. 10 let.
Glede na odzive na forumih in teh predlogih vlad je največja težava neinformiranost. Ljudje sploh ne vejo, da to obstaja in kakšne so njihove pravice (tako kot za ostale stvari v življenju).
Pravi naslov torej ni vlada ampak izvajalci, zakaj niso dolžni tega izvajat, kaj če ne morejo (ne vem, dejansko nimajo vmesnikov)? SODO ima v ceniku postavke za te storitve, kako to storitev naročit tako, da pride do izvedbe. To je point. Tu je treba težiti in predlagati vladi, da spremenijo zakone in akte v stilu: če imam pravico in jo želim uveljaviti oz. še huje, o pravici ni treba nič govorit, če so dolžni oz. s strani aktov prisiljeni distriji to narediti, da to tudi dejansko naredijo brez čudnih ugovorov.
P.S.
"Skoraj v realnem času" je po defaultu nastavljeno na 1min. To se da nastaviti, prav tako vsebino.
Kaj pa ta problem: števec je na hodniku bloka. Kabel do stanovanja je nemogoče napeljat, ker je števec tam nekje, 10 štukov nižje ali na drugem koncu hodnika, brezžično pa zaradi kovinske omarice ne bo šlo. Stroški inštalacije, vmesnikov > prišparano, če malce bolj pazim.
Itak je pa za njih bolje, da plačuje narod kazen, kot pa da alarm opozori in plačaš nič.
LP,
Slawc
Tropinar ::
Tam kjer si napisal energija si najbrž mislil omrežnina po porabi (no ne vem kak bo uradni izraz na položnici, ampak gre pač za omrežnino ki je poračunana glede na porabo). Skratka imamo (tako v starem kot novem):
- omrežnino per moč (prej glede na priključek, sedaj glede na bloke) - bo dražja
- omrežnino po porabi (prej glede na 2 tarifi, sedaj glede na 5 blokov) - bo cenejša
- energija (se ne spreminja)
Kar se pa tiče zneskov si pa pomoje nekaj narobe računal. 5kW*"slabih 4€ za prvi blok" je slabih 20€/mesec, plus še nekaj drobiža iz drugih blokov in si najbrž na dobrih 20€. To skoraj gotovo ni 700% več kot trenutno plačuješ fiksni del položnice, saj so tudi že zdaj fiksni zneski nad 10€.
Sem šel pogledat zadnjo položnico in je res bila 14€, od tega 7€ energija, 2,4€ davki in prispevki in 4,6€ omrežnina, za porabljenih 50kwh
Sem imel za tiste procente očitno v mislih eno poletno položnico, kjer je vse skupaj naneslo 7€.
Če na novo zračunam vse skupaj vseeno pride cca 30€ v zimskih mesecih.. še vedno podražitev :)
cortez ::
V Elektru Ljubljana je 118 gospodinjskih uporabnikov za leto 2024 spremenilo dogovorjeno moč, od tega 61 z veljavnostjo od vključno 1. 10. 2024, 57 pa z datumom pričetka veljavnosti 1. 11.
Ne naredite te neumnosti !
vir:
https://www.zurnal24.si/pod-streho/omre... - www.zurnal24.si
vir:
eEdbM ::
Ja ali so zelo prepričani, da hočejo manj ali pa so ga kaj pokakali, ko so klikali v ME GUI.
joez7 ::
V Elektru Ljubljana je 118 gospodinjskih uporabnikov za leto 2024 spremenilo dogovorjeno moč, od tega 61 z veljavnostjo od vključno 1. 10. 2024, 57 pa z datumom pričetka veljavnosti 1. 11.
vir:
Tle je bolj strah operaterjev, če bodo uporabniki v večjem številu mesečno spreminjali moč, bo kar štala z obračuni in eventualnimi prekoračitvami. Tisti, ki se bodo šli avtomatiko "load schifting ali peak shaving" bodo sigurno preračunali in spremenili, ostali pa pametno opazovali kaj se dogaja. Tisti, ki majo visoke bloke iz različnih enkratnih konic, se bodo decembra prijeli za denarnico. (kolega 14kW priključek, vsi bloki 13.9kW - enkrat je polnil EVja dopopldne, ker se mu je mudilo). Pričakovana položnica za november ~85€ (prej 8€, pač SE).
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
ZveeZ ::
glede na to, da trenutno se ne kaznujejo presezke, bi se morda splacalo zacasno spremeniti dogovorjeno moc vseh blokov na minimalno?
joez7 ::
glede na to, da trenutno se ne kaznujejo presezke, bi se morda splacalo zacasno spremeniti dogovorjeno moc vseh blokov na minimalno?
KAkor hitro spremeniš, postaneš neto plačnik prekoračitev. Preberi.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Drava ::
Telexdell:
Naredil sem poskus. Potrebna moč za vzdrževanje vretja ni 1500 W (1,5 kW) kot si ti trdil, ampak je 0,44 kW, posledično je celoten tvoj zaključek popolnoma napačen.
Poskus:
Plata ima na 9. stopnji moč 2200 W, na drugi pa 440 W. Da bi preveril da so stopnje linearne na tem konkretnem modelu indukcije, sem izvedel še poskus, kjer sem pomeril porabo energije. Indukcija ima funkcijo da ti pokaže porabo energije zadnjega kuhanja 10 sekund po izklopu plošče. Vodo sem segrel do vrelišča, nato ploščo ugasnil da sem resetiral števec in nato spet prižgal na drugo stopnjo. Tako sem zadevo laufal 12 minut (eno petino ure) in poraba je res bila 0,1 kWh, kar bi pomenilo 0,5 kWh v času ene ure (moč 0,5 kW). Ps: ker voda na 2.stopnji precej vre, bi verjetno vrela tudi na prvi stopnji, torej na 220 W (0,22 kW). Bom enkrat probal še to.
Navodila za uporabo kjer je prikazano da je na tej plošči največja moč na 9. stopnji 2200 W.
Naredil sem poskus. Potrebna moč za vzdrževanje vretja ni 1500 W (1,5 kW) kot si ti trdil, ampak je 0,44 kW, posledično je celoten tvoj zaključek popolnoma napačen.
Poskus:
Plata ima na 9. stopnji moč 2200 W, na drugi pa 440 W. Da bi preveril da so stopnje linearne na tem konkretnem modelu indukcije, sem izvedel še poskus, kjer sem pomeril porabo energije. Indukcija ima funkcijo da ti pokaže porabo energije zadnjega kuhanja 10 sekund po izklopu plošče. Vodo sem segrel do vrelišča, nato ploščo ugasnil da sem resetiral števec in nato spet prižgal na drugo stopnjo. Tako sem zadevo laufal 12 minut (eno petino ure) in poraba je res bila 0,1 kWh, kar bi pomenilo 0,5 kWh v času ene ure (moč 0,5 kW). Ps: ker voda na 2.stopnji precej vre, bi verjetno vrela tudi na prvi stopnji, torej na 220 W (0,22 kW). Bom enkrat probal še to.
Navodila za uporabo kjer je prikazano da je na tej plošči največja moč na 9. stopnji 2200 W.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Drava ()
Zgornji odgovor se nanaša na tole (odebeljen tekst spodaj):
Kaj pa flancaš neumnosti no, a si čist usekan? A boš rekel da je gretje 20 litrov vode do vrelišča bolj pogosta stvar kot kuhanje kave, ki je za večino ljudi vsakodnevni pojav?!
Kave nisem na štedilniku kuhal že vsaj 10 let. A pol nisem običajen človek?
Še to pol pa zaključim:
Glede na to, da indukcija na začetku uporablja boost funkcijo, kjer so 5 min vleče visoko moč, pol pa to moč zniža je za kuhanja, katera trajajo več kot 15 min indukcija s stališča omrežnine za moč manj primerna, kot klasična plošča.
Če pogledamo prvih 15 min- indukcija bo npr. 5 min delala na 3,5 kW, da bo čim prej segrela vsebino, pol bo pa za vzdrževanje kurila še 1,5 kW. Navadna plošča bo vseh 15 min kurila 2 kW, saj več ne more. Konica pri indukciji bo 2,2 kW, pri klasični plati pa 2 kW. Kolikšne so izgube je nepomembno. Naslednjih 15 min bo inducija imela špico 1,5 kW, navadna plata pa 2 kW. Ker se pa pri določitvi dogovorjene moči upoštevajo le tri najvišje špice bo pri indukciji določena višja špica, čeprav bo porabila bistveno manj elektrike.
In v 120 dneh je dovolj, da se tak primer zgodi 3x.
Zgodovina sprememb…
Oziroma pardon, zgorej sem narobe odčital v tabeli, moč ta male plate na boostu je 2200 W, na 9. stopnji je 1400 W (moraš gledat levi stolpec tabele, ne desni)! Torej 2. stopnja od devetih pomeni da voda vre pri 331 W (cca 0,33 kW)! Poraba energije kuhanja se je očitno na videzno skladala z prejšnjim račuanjem, ker ko sem izklopil plato da sem resetiral števec porabe energije, sem jo mogel ko sem jo priklopil spet nazaj za nekaj časa dati na boost, ker se je vmes v tiste 15 sekundah že nekoliko shladila. Pri samo 12 minutah merjenja očitno to prinese precej veliko napako (napako v mojo škodo). Za bolj natančen rezultat bi moral merit vsaj eno uro skupaj. Ampak ja, glede na podatke te konkretne plate so stopnje moči linearne, tako da lahko poračunamo preprosto z formulo: moč na (9.stopnji /9) x stopnja na kateri še vre = (1400/9)x1)=155 W = 0,16 kW
Evo probal še to, voda vre tudi na 1. stopnji od devetih, torej pri 155 W (cca 0,16 kW). Sicer vre manj, ampak ne glede na to kako močno voda vre, bo temperatura vedno enaka pri istem zračnem tlaku (ni temperatura vode čisto nič večja če bolj vre). Torej potrebna moč za vzdrževanja vretja je približno 10x manjša kot je na pamet ocenil telexdell, kar mu seveda poruši tudi vso nadaljne flancanje ki ga je skupaj spravil.
Evo probal še to, voda vre tudi na 1. stopnji od devetih, torej pri 155 W (cca 0,16 kW). Sicer vre manj, ampak ne glede na to kako močno voda vre, bo temperatura vedno enaka pri istem zračnem tlaku (ni temperatura vode čisto nič večja če bolj vre). Torej potrebna moč za vzdrževanja vretja je približno 10x manjša kot je na pamet ocenil telexdell, kar mu seveda poruši tudi vso nadaljne flancanje ki ga je skupaj spravil.
Zgodovina sprememb…
Očitno imamo novega Einsteina oz. Dravoštejna. Da na plato deci vode in pride do genialnega zaključka, da za vrenje potrebuje neko moč. Ker ta moč po Dravoštejnovo velja za vse količine so moje navedbe napačne. Bom sedaj nehal, ker tečem na patentni urad, da to genialno odkritje patentiram. V TEŠ-u namreč skurijo na tone premoga, da vodo vrejo tako dolgo, da se vsa pretvori v paro. Po Davoštejnovo pa bi bilo dovolj zgolj nekaj W energije in bi voda povrela.
Po drugi strani pa- nobene razlike ni, če ima indukcija prvih 15 min 2,2 kW špico pola pa naprej 1 W, energetska mafija si je že odtrgla svoj harač.
Po drugi strani pa- nobene razlike ni, če ima indukcija prvih 15 min 2,2 kW špico pola pa naprej 1 W, energetska mafija si je že odtrgla svoj harač.
Očitno imamo novega Einsteina oz. Dravoštejna.
Ti se kar norca delaj, dejstvo je da si imel narobe. Za ohranjanje vrenja vode nikakor ne rabiš 1,5 kW na navadnem štedilniku, sploh če imaš pokrovko gor (pa tudi če ne).
Da na plato deci vode in pride do genialnega zaključka, da za vrenje potrebuje neko moč.
Ni res, vode je 3 deci, lih toliko za 3 kave. In tudi če bi jo bilo 1 liter ali par litrov, poraba energije za vzdrževanja vretja ne bi bila bistveno drugačna (vzdrževanja vretja mora nadomeščat samo energijske izgube toplote v okolico, ne pa začetno vretje vode.
er ta moč po Dravoštejnovo velja za vse količine so moje navedbe napačne.
Tele tvoje trditve, ki jih bom spodaj še enkrat citiral SO NAPAČNE, brez najmanjšega dvoma. POtrebna energija za vzdrževanje vretja ni niti približno 1,5 kW, pa tud če daš par litrov vode bo zadeva v rangu 0,5 kW!!
Tvoj citat:
Če pogledamo prvih 15 min- indukcija bo npr. 5 min delala na 3,5 kW, da bo čim prej segrela vsebino, pol bo pa za vzdrževanje kurila še 1,5 kW. Navadna plošča bo vseh 15 min kurila 2 kW, saj več ne more. Konica pri indukciji bo 2,2 kW, pri klasični plati pa 2 kW. Kolikšne so izgube je nepomembno
V TEŠ-u namreč skurijo na tone premoga, da vodo vrejo tako dolgo, da se vsa pretvori v paro.
Sprememba temperure je možna šel ko se vsa kapljevina spremeni v paro, seveda. Žal ti to nič ne pomaga pri kuhanju, kave ali tiste tvoje župce. Ti zadevo kuhaš v tekoči vreli vodi, ne v pari. In ne glede na to koliko voda vre, bo temperatura te vrele vode pri normalnem zračnem tlaku vedno 100°C.
Po Davoštejnovo pa bi bilo dovolj zgolj nekaj W energije in bi voda povrela.
Tega nisem nikjer napisal, si lahko še večji bedak?
Da bi imela indukcija na tej plati 15 minutno špico 2,2 kW, bi morala bit na boostu 15 minut. V 15 minutah bi dovedla 2200 W = 2200 J/s, 2200 J/s x (15 minut x 60)= 1.980.000 J = 550 Wh, upoštevajmo še 90 % izkoristek, torej taka indukcija dovede 495 Wh v teh 15 minutah na polni moči.
Koliko vode rabi bit gor da mora indukcija delat 15 minut z 2,2 kW?
Temperaturna diferenca vode = 80 °C = 80 K
Specifična toplota vode= 4181 J/kg
Energija = masa vode x specifična toplota vode x diferenca v temperaturi
Masa vode= Energija /specifična toplota vode x difetenca v temperaturi= 1.980.000 J / (4181 J/kg x 80K) = 5,9 kg vode = skoraj 6 litrov vode, kar je izjemno redek pojav v primerjavi z kuhanjem kave.
V praksi pri 90 % kuhanj bo indukcija imela manjše 15 minutne špice relevantne za plačevanje penalov pri omrežnini. Pri teh redkih primerih ko pa res segrevaš ogromne količine vode, takrat pa pač preprosto indukcije ne daš na boost, ampak jo daš na 9.stopnjo in jo s tem po moči izenačiš z električno kuhalno ploščo, pa boš imel vodo kljub temu prej pogreto, ker indukcija bistveno več toplote spravi direktno v vodo, ne pa v izgube v okolico.
Konkreten primer iz meritev ene znanstvene študje na to temo: indukcija je 2 litra vode za makarone segrela v skoraj 2 krajšem času (11,7 minute proti 22,5 minut), pa je bil njen prispevek tako pri prvi kot pri drugi 15 minutni špici dejansko manjši kot pri električni uporovni plošči. To so realni podatki iz meritev. Pri kuhanju manjše količine vode za kavo (500ml) pa sploh še toliko bolj zmaga indukcija.
Več o tem tukaj (izračun):
https://slo-tech.com/forum/t819041/p833...
Zgodovina sprememb…
DamijanD ::
Ni res, vode je 3 deci, lih toliko za 3 kave. In tudi če bi jo bilo 1 liter ali par litrov, poraba energije za vzdrževanja vretja ne bi bila bistveno drugačna (vzdrževanja vretja mora nadomeščat samo energijske izgube toplote v okolico, ne pa začetno vretje vode.
S tem si pa konkretno mimo usekal. Nimaš pojma kaj je vretje. Poglej malo kakšne so energijske zahteve za spremembo agregatnih stanj.
Vretje ni isto kot držat vodo na 60°C!
Glej Drava- zakaj si se vpiknil v kuhanje kave in 3 dl vode? Zakaj ne daš na indukcijo npr. kapljico vode in raglabljaš kako nimam prav. Da pa bi vzel 5 l lonec, v katerem se kuha nedeljska župca ti pa nekako ne diši več. Bi mogoče ovrglo tvoje prizadevanje, da bi dokazal kako nimam prav, čeprav tudi sam računaš enako, ko si naračunal 6 l vode za 15 min, sam pa sem omenil 5 min 3,5 kW pol pa 1,5 kW naprej, kar je ravno za tam 5 l lonec.
J.McLane ::
Karkoli boš kuhal v 5 l loncu boš kuhal zelo dolgo, kar pomeni, da ko čakaš, da teh 5 l vode zavre ne boš kuhal nič drugega. A ti morda daš juho kuhat istočasno pa daš pečico na 300° C zato, da boš pico spekel? Pico boš že davno pojedel ko bo meso v juhi še vedno trdo.
5 l vode da vzdržuje vrenje pa pri moji indukciji pomeni stopnjo 2,5, verjetno ranga 300W.
V glavnem mi mamo dve kuhinji, dve indukciji, dve pečici, dva pomivalca, dva pralna stroja, en sušilec na 3x20A priključku, se je že zgodilo da nam je števec odklopil, ker bremena po fazah in istočasnost nikoli ne moreš predvideti. Ampak overall ta kombinacija še ni naredila 15 min špice višje od 7 kW, pozimi ko je v igri zraven še TČ pa gre na ca. 9 kW.
5 l vode da vzdržuje vrenje pa pri moji indukciji pomeni stopnjo 2,5, verjetno ranga 300W.
V glavnem mi mamo dve kuhinji, dve indukciji, dve pečici, dva pomivalca, dva pralna stroja, en sušilec na 3x20A priključku, se je že zgodilo da nam je števec odklopil, ker bremena po fazah in istočasnost nikoli ne moreš predvideti. Ampak overall ta kombinacija še ni naredila 15 min špice višje od 7 kW, pozimi ko je v igri zraven še TČ pa gre na ca. 9 kW.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
Zgodovina sprememb…
- spremenil: J.McLane ()
Je samo vprašanje, koliko vode želiš v nekem časi spremeniti v vodno paro (vretje). K temu moraš prišteti še izgube toplote skozi stene lonca,... .
Tako da "prispevek" Drave je samo še en šolski eksperiment, ki ni upošteval dosti stvari, realnost je precej bolj zakomplicirana.
Tako da "prispevek" Drave je samo še en šolski eksperiment, ki ni upošteval dosti stvari, realnost je precej bolj zakomplicirana.
c3p0 ::
Več je vode, več je tudi izgub, zatorej je potrebne več energije tudi za vzdrževanje temp. in to ne zanemarljivo malo.
feryz ::
Evo, tako izgleda, ko avto zabluzi in se spomni filati takoj, namesto po urniku.
Čisto iz firbca, koliko je to špic? 12 kosov? Lep znesek bi bil, verjetno.
To je tipičen primer, zakaj je nov sistem omrežnine rop pri belem dnevu. Lahko imaš 99,9% časa porabo relativno nizko pol se pa zgodi nekaj izrednega kar traja mogoče 0,1% časa pa za to najprej plačaš kazen za prekoračitev in pol še leto, kot da bi imel 99,9% časa tako porabo.
Karkoli boš kuhal v 5 l loncu boš kuhal zelo dolgo, kar pomeni, da ko čakaš, da teh 5 l vode zavre ne boš kuhal nič drugega. A ti morda daš juho kuhat istočasno pa daš pečico na 300° C zato, da boš pico spekel? Pico boš že davno pojedel ko bo meso v juhi še vedno trdo.
Ti pa očitno ne kuhaš kaj dosti. Če bom kuhal govejo župco si gotovo ne bom poleg delal pico. V poštev pa pride pečica in kos pečenke v njej. Pol je treba pripraviti še kakšno prilogo, pa omakco, pa zavreti vodo v kateri skuhaš rezance, katere boš dal v govejo župco, pa... A ti bi pa pripravil eno stvar počakal, da je gotova in nato začel pripravljati drugo in počakal, da je gotova preden bi začel s tretjo...?
bciciban_ ::
Ti pa očitno ne kuhaš kaj dosti. Če bom kuhal govejo župco si gotovo ne bom poleg delal pico. V poštev pa pride pečica in kos pečenke v njej. Pol je treba pripraviti še kakšno prilogo, pa omakco, pa zavreti vodo v kateri skuhaš rezance, katere boš dal v govejo župco, pa... A ti bi pa pripravil eno stvar počakal, da je gotova in nato začel pripravljati drugo in počakal, da je gotova preden bi začel s tretjo...?
Tako ja, človek z izkušnjami.
Ko kaj zares kuham hitro zasedem 4 plate in še pečico.
Ni vse pogrej in pojej.
Včeraj zjutraj, ko sem skuhal kavo in pogrel 2 deci mleka hkrati na indukciji.
1,1kW moči, pa sem imel prižgano indukcijo in eno luč v kuhinji, ki je itak ledica z nekaj W moči.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bciciban_ ()
c3p0 ::
Evo, tako izgleda, ko avto zabluzi in se spomni filati takoj, namesto po urniku.
To je tipičen primer, zakaj je nov sistem omrežnine rop pri belem dnevu. Lahko imaš 99,9% časa porabo relativno nizko pol se pa zgodi nekaj izrednega kar traja mogoče 0,1% časa pa za to najprej plačaš kazen za prekoračitev in pol še leto, kot da bi imel 99,9% časa tako porabo.
Lahko je tudi kak glitch v omrežju. Ali pa imaš ravno delavca, ki bo nek beton rezal z močno mašino 5kW, enkratni dogodek, a lahko traja uro, dve. Mu rečeš naj pride ponoči? Ta sistem je rop indeed.
l0g1t3ch ::
1,1kW moči, pa sem imel prižgano indukcijo in eno luč v kuhinji, ki je itak ledica z nekaj W moči.
Sigurno si kuhal hkrati, namesto zaporedno!
Prav ti je, sedaj pa plačaj! Kaj pa obremenjuješ omrežje tako nepremišljeno!
laguna1 ::
in sedaj bodo zagovorniki novega sistema dejali, pa saj si lahko sam zniža dogovorjeno priključno moč.......
Lonsarg ::
Ze vidim kako bodo dobavitelji prodajali storitev optimizacije dogovorjene moci, strosek pametne optimizacije 1€/mesec :D
extrex286 ::
btw, 2-5% penalov je zaželjenih, sicer imaš previsoko nastavljeno dogovrjeno moč in posledično višjo omrežnino.
seveda čez dve leti, ko bo šlo za res kar se tiče penalov.
J.McLane ::
Jao, moj point je bil, da vse ostalo delaš kasneje in ni istočasnoti, ko ti hočeš da ti 5 l vode zavre. juho kuhaš 2 uri, rezance zakuhaš na koncu ko ta juha brbota na plošči z močjo 300W. Ti se prav trudiš ne razumeti neko stvar. Kako ti to uspe?
Sočasnost bo največji problem božična in novoletna večerja, ker to nista praznika, pa še zima ko dela TČ. Počakajmo, pa bomo takrt lepili špice iz Moj Elektro
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
sbawe64 ::
Ja nič, božična/novoletna večerja bo po novem naslednji dan, da ne bo Al večerja v bundah in iz tč pobrane varovalke, da ne bo skušnjava prevelika.
Oni bolj premožni bodo lahko večerjali ob svečah, samo glejte, da boste plačali CO2 kupone za sveče.
To je ta evropski zeleni prehod.
Lahko pa tudi sledite modrim iz EU komisije in greste takrat nekam v tople južne kraje, kjer nimajo takega idiotskega sistema + kuhati vam ne bo treba.
Oni bolj premožni bodo lahko večerjali ob svečah, samo glejte, da boste plačali CO2 kupone za sveče.
To je ta evropski zeleni prehod.
Lahko pa tudi sledite modrim iz EU komisije in greste takrat nekam v tople južne kraje, kjer nimajo takega idiotskega sistema + kuhati vam ne bo treba.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Če imaš minimalno dogovorjeno moč (mislim da je to 4,6 kW), potem ti ta špica ne dela težave.
Če imaš minimalno dogovorjeno moč (mislim da je to 4,6 kW), potem ti ta špica ne dela težave.
Primer je bil samo za ilustracijo kako povsem trivialna zadeva naredi 1.1kW špico.
Kje je potem šele pravo kuhanje kosila in bognedaj da je zima in zraven dela še tč.
Ali pa pereš cunje, dela bojler, itd...
Da, prikazano povprečje je približno pod 0,4. špica pa okrog 1,1 .
Jao, moj point je bil, da vse ostalo delaš kasneje in ni istočasnoti, ko ti hočeš da ti 5 l vode zavre. juho kuhaš 2 uri, rezance zakuhaš na koncu ko ta juha brbota na plošči z močjo 300W. Ti se prav trudiš ne razumeti neko stvar. Kako ti to uspe?
Sočasnost bo največji problem božična in novoletna večerja, ker to nista praznika, pa še zima ko dela TČ. Počakajmo, pa bomo takrt lepili špice iz Moj Elektro
Moj point pa je bil, da je kuhanje dinamična zadeva. Ne moreš vedno planirati in nato paziti, kdaj boš kaj vklopil in kako dolgo bo to vklopljeno. Tako lahko ob nekem enkratnem spletu okoliščin nabiješ konico katera bo za več velikostnih razredov višja od običajne kuhe. Pa seveda v hiši se takrat, ko (običajno) žena ali (občasno) jaz kuha dela še kaj drugega, kar tudi potrebuje električno energijo. Pol se ti pa to vse poklopi kot npr. številke pri lotu...No ja, denar se v obeh primerih premakne a v različne smeri