» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
89 / 106
»»

Utk ::

Večji problem je, da poceni pulzirajo namesto da bi konstantno greli, samo z manjšo močjo.

floyd1 ::

Ja, ker si kupil pač nek poceni kuhalnik. Prave indukcije to bolj fino zregulirajo.

Imamo indukcijo z "napo", ki je 6 let nazaj stala blizu 3k, gotovo ena dražjih in ni neko ceneno sranje. Deluje točno tako, kot je bilo opisano zgoraj:
PS Med lanskimi poplavami sem moral kupiti indukcijo, saj je bil pretrgan plinovod. Sem na njej kuhal govejo juhco 4 ure skupaj. Je pa bilo zelo moteče saj je energijo regulirala tako, da se je vklopila na min in potem izklopila. Ko je delovala pa je župca vrela, kar ni dobro.

Gotovo prilagaja tudi moč, ampak zdi se, da vsaj pri nižjih temp. večino prilagoditve opravijo intervali ko - greje-ne greje. Prvi se pri nižjih nastavitvah krajšajo, drugi daljšajo in obratno. Skratka ves čas "taktira". Edino pri max 3 nastavitvah je vklopljena ves čas.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: floyd1 ()

Lonsarg ::

Trenutno naj bi bile vse srednji rang ali visje zvezne tudi na nizji moci, brez preklapljanja, vsaj tako mi trdijo v salonu. Ce bo preklapljala jo bom seveda vrnil, to je res ful motece (imam trenutno(.

joez7 ::

Lonsarg je izjavil:

Trenutno naj bi bile vse srednji rang ali visje zvezne tudi na nizji moci, brez preklapljanja, vsaj tako mi trdijo v salonu. Ce bo preklapljala jo bom seveda vrnil, to je res ful motece (imam trenutno(.

Žal tanove niso popolnoma zvezne. Pri manjši obremenitvi na pr 3. majo manšo moč, ki pa še vedno taktizira, ni pa več moteče kot pri tastarih modelih. Šele od 7.5 dalje deluje zvezno. Boš kar zadovoljen, še posebej če maš malce težje piskre - se pozna.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

telexdell ::

Utk je izjavil:

Špico, ti ne naredi porabljena energija ampak moč.

Ni res. Za namene te teme je špica porabljena energija v 15 minutnem bloku, ne pa trenutna moč.

PS Med lanskimi poplavami sem moral kupiti indukcijo, saj je bil pretrgan plinovod. Sem na njej kuhal govejo juhco 4 ure skupaj. Je pa bilo zelo moteče saj je energijo regulirala tako, da se je vklopila na min in potem izklopila. Ko je delovala pa je župca vrela, kar ni dobro. Na plin se to skuha naprimerno boljše.

Ja, ker si kupil pač nek poceni kuhalnik. Prave indukcije to bolj fino zregulirajo.

Kako ti je elektro določil špice- ali xxx kWh ali xxx kW?
Energija se meri v Ws (Watne sekunde). Moč se meri v W (Watt). Ker je lažje v nekem intervalumeriti porabljeno energijo kot pa zvezno integrirati moč se res meri energija. A ta se nato pomnoži s 4 (60/15) in iz kWh dobiš kW.

PS logični, da nisem za premostitev izpada plinovoda kupoval hitech naprave. Kupil sem prenosno indukcijo na dve plošči. Je pa v nekem območju zvezno manjšala moč, pol je pa le izklapljala in vklapljala v različno dolgih intervalih. Je pospravljena na podstrešju in upam, da je ne bom več rabil>:D
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

mirator ::

Mislim, da gre takole.
Imaš recimo, dogovorjeno moč 3 kW. Potem imaš za 7 min vklopljen nek porabnik moći 2500 W in nato 8 min porabnik moči 4000 W.
V 15. minutah si porabil 2500 x 7 + 4000 x 8 = 825 Wh. Povprečna moč v 15 min intervalu pa je bila 3300 W. Torej je konica 300 W in ta se bo plačala po višji ceni.
Če bi imel tistih 8 min priključen porabnik moči ca 3400 W (kar je 400W nad dogovorjeno moč), konice ne bi bilo.

FIuido ::

telexdell je izjavil:

Utk je izjavil:

Ja, in ravno reveži so tisti, ki v prehodnem obdobju šparajo drva in si prižgejo kalorifer samo v kopalnici, imajo bojler na elektriko, kuhajo na elektriko brez indukcije, kjer šporhet vleče zlahka tistih 15 minut max tok, imajo najcenejše sušilce, ki 3 ure vlečejo 2 kw, itd.

Da segreješ npr. neko količino vode iz neke temperature na drugo potrebuješ točno določeno količino toplotne enrgije. Če želiš to vodo segreti v nekem času pol boš moral dovesti popolnoma enako energije iz navadne električne plate, iz steklokeramične električne plate, iz plinskeg gorilnika, iz odprtega ognja in iz indukcije. Razlika med proizvedeno toplotno energijo vira pa so izgube. Izgibe pri navadni električni plošči pa v glavnem nastopajo takrat, ko lonec umakneš, plošča pa je topla. Torej boš z indukcijo nabil praktično enako špico.

Na nek način lahko to tako gledaš kot si ti zdej. Po drugi strani pa indukcija direktno greje lonec brez da bi najprej mogla segreti celotno klasično električno kuhalno ploščo, ki ima tudi kar precej mase. Torej pri navadni električni kuhalni plošči mora najprej segret ploščo, šele potrem boš segrel lonec in kuhal hrano. Kar po domače povedano pomeni da bo špica pri klasičnem električnem štedilniku daljša.

Recimo skuhaš kavo. Pri indukciji nimaš 1 minuto kaj delat. Ker se računa povprečje porabe na 15 minut ti to ne bo nabilo špice (bo prispevalo samo 1/15 od moči recimo 2 kW, kar je 0,13 kW, skratka skoraj zanemarljivo). Medtem ko če kavo kuhaš na klasičnem elekričnem štedilniku bo preden bo zavrela poteklo celih 15 minut, kjer je štedilnik ves čas vlekel dodatnih 2 kW. Torej po vsej logiki boš z klasičnim električnim štedilnikom večkrat in za bolj presegal dogovorjeno moč.

floyd1 ::

joez7 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Žal tanove niso popolnoma zvezne. Pri manjši obremenitvi na pr 3. majo manšo moč, ki pa še vedno taktizira, ni pa več moteče kot pri tastarih modelih. Šele od 7.5 dalje deluje zvezno. Boš kar zadovoljen, še posebej če maš malce težje piskre - se pozna.

Torej enako kot naša. Stara skoraj 8 let. Tudi meni to ni (več) moteče. Zgleda, da ne znajo manjše moči rešiti drugače kot tako. Na 8-10 dela zvezno, na manj pa ne.

mirator je izjavil:

Mislim, da gre takole.
Imaš recimo, dogovorjeno moč 3 kW. Potem imaš za 7 min vklopljen nek porabnik moći 2500 W in nato 8 min porabnik moči 4000 W.
V 15. minutah si porabil 2500 x 7 + 4000 x 8 = 825 Wh. Povprečna moč v 15 min intervalu pa je bila 3300 W. Torej je konica 300 W in ta se bo plačala po višji ceni.
Če bi imel tistih 8 min priključen porabnik moči ca 3400 W (kar je 400W nad dogovorjeno moč), konice ne bi bilo.

Glede izračuna imaš povsem prav. Konica se meri točno tako, kot si zapisal. Si pa malce dvoumno zapisal glede konice. Če je dogovorjena moč npr. 3000 W potem boš plačal konice 3000 W po ceniku. Za ostenek 300 oz. 400 W pa boš plačal penale za prekoračitev. Penali za vsak 15 min itervale bodo najprej znašali 0,95*cena kW v bloku, na koncu pa 1,2*cena. Torej bi na pložnici za enkratni dogodek 3300 W plačal 3*cena za cel mesec + 0,3*cena*1,2 za to eno prekoračitev.
Da govorim, da je ta sistem kraja pri belem dnevu je ravno zaradi kazni. Ne veš, kdaj nastopajo, ne veš kak ovisoke so, ne veš kako se jim izogniti razen če greš Offgrid... vse boš videl šele na položnici. Ko boš zaradi plačila položnice imel luknjo v denarnici ne boš nič na boljšem. Še vedno ne boš vedel kdaj, zakaj, koliko... luknja v denarnici pa bo rasla.

Hudobec82 je izjavil:

Vodo ogrevam s toplotno črpalko in cca 200 literskim zalogovnikom. Ker mi je 200l tople vode dovolj za cel dan, sem zadevo priklopil na kitajski timer, ki mi jo vklopi po 22h in izklopi ob 6h zjutraj. A je še kdo to naredil?

Mi to delamo, vklapljamo čez dan ko je proizvodnja iz sončne elektrarne brez netmeteringa, tako da gre direktno iz elektrarne kar je zastonj, ne pa iz omrežja. Bojler je 300 litrski.

floyd1 je izjavil:

joez7 je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Torej enako kot naša. Stara skoraj 8 let. Tudi meni to ni (več) moteče. Zgleda, da ne znajo manjše moči rešiti drugače kot tako. Na 8-10 dela zvezno, na manj pa ne.

O znajo znajo, znajo to tudi rešit drugače. Problem pa je da zgleda prodaja tistih plošč ki ne delujejo zvezno ni toliko manjša kot bi bila če bi delovale zvezno. Očitno se jim ne splača, ker zvezno delovanje tudi na manjših močeh ne poveča cene izdelka bistveno. Očitno večine ne moti toliko da bi bili na to pozorni ob nakupu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FIuido ()

FIuido je izjavil:

Na nek način lahko to tako gledaš kot si ti zdej. Po drugi strani pa indukcija direktno greje lonec brez da bi najprej mogla segreti celotno klasično električno kuhalno ploščo, ki ima tudi kar precej mase. Torej pri navadni električni kuhalni plošči mora najprej segret ploščo, šele potrem boš segrel lonec in kuhal hrano. Kar po domače povedano pomeni da bo špica pri klasičnem električnem štedilniku daljša.

Recimo skuhaš kavo. Pri indukciji nimaš 1 minuto kaj delat. Ker se računa povprečje porabe na 15 minut ti to ne bo nabilo špice (bo prispevalo samo 1/15 od moči recimo 2 kW, kar je 0,13 kW, skratka skoraj zanemarljivo). Medtem ko če kavo kuhaš na klasičnem elekričnem štedilniku bo preden bo zavrela poteklo celih 15 minut, kjer je štedilnik ves čas vlekel dodatnih 2 kW. Torej po vsej logiki boš z klasičnim električnim štedilnikom večkrat in za bolj presegal dogovorjeno moč.

Glej fluido (in ostalih x psevdonimom- ne vem, kaj si se zameril moderatorjem, da te tako vztrajno brišejo, saj marsikdo drugi trosi še bistveno večje neumnosti, pa se jim nič ne zgodi)- imaš 100 prav, če kuhaš kavo. Če pa pečeš npr. steak je pa situacija malce drugačna. Indukcijska plošča ima praviloma večjo moč, kot pa klasična elektro plošča. Da dobro zapečeš steak daš vse na ful (jaz imam v ta namen vok plinski gorilnik kateri je dvojni mi da tam 5 kW). Eden je prej omeni peko palačink, tudi to delaš več kot 15 min... Pa če malce poguglaš boš zagotovo našel, da imajo klasične plošče prigrajene termostate, katere ploščo vklapljajo in izklapjajo. Tako nitipod razno ne vleče ves čas 2 kW.
Sem pa sam naredil test, da sem vklopil pralni stroj, pečico, pomivalni stroj in poleg na manjših strojih (mesoreznica,mikser...) pripravljal stvari za pečico. Trenutna moč je v 15 min intervali bila preko 6,2 kW, 15 min konica pa je bila nekaj čez 4 kW. Pa nič od tega ni bila indukcija>:D

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

mirator je izjavil:

Mislim, da gre takole.

Glede izračuna imaš povsem prav. Konica se meri točno tako, kot si zapisal. Si pa malce dvoumno zapisal glede konice. Če je dogovorjena moč npr. 3000 W potem boš plačal konice 3000 W po ceniku. Za ostenek 300 oz. 400 W pa boš plačal penale za prekoračitev. Penali za vsak 15 min itervale bodo najprej znašali 0,95*cena kW v bloku, na koncu pa 1,2*cena. Torej bi na pložnici za enkratni dogodek 3300 W plačal 3*cena za cel mesec + 0,3*cena*1,2 za to eno prekoračitev.
Da govorim, da je ta sistem kraja pri belem dnevu je ravno zaradi kazni. Ne veš, kdaj nastopajo, ne veš kak ovisoke so, ne veš kako se jim izogniti razen če greš Offgrid... vse boš videl šele na položnici. Ko boš zaradi plačila položnice imel luknjo v denarnici ne boš nič na boljšem. Še vedno ne boš vedel kdaj, zakaj, koliko... luknja v denarnici pa bo rasla.

Morda ne bi bila slaba ideja nekam v bajto na vidno mesto montirat nek LCD zaslon, ki bi iz merica brezžično prenašal podatke o trenutni odjemni moči. Magar bi sprogramiral še tako da ko se približaš na npr 90 % dogovorjene moči da začne predvajat nek zvok (v stilu da veš da morš še počakat z vžigom pečice še 15 minut ipd). Podobno bi lahko sprogramiral da bi se ti vžigala in ugašala TČ za vodo ali električni bojler, če dosežeš dogovorjeno moč, potem se pač izklopi za tistih 15 minut. In konec koncev ima zidana hiša tudi ogromno toplotno kapaciteto in bi se v skrajni sili lahko izklopilo tudi TČ za gretje hiše za 15 minut (temperatura ne bi opazno padla). Ampak to z TČ res v skrajni sili, ker da se preveč prižiga in ugaša spet ni dobro za življenjsko dobo TČ.

Zgodovina sprememb…

FIuido je izjavil:

Morda ne bi bila slaba ideja nekam v bajto na vidno mesto montirat nek LCD zaslon, ki bi iz merica brezžično prenašal podatke o trenutni odjemni moči. Magar bi sprogramiral še tako da ko se približaš na npr 90 % dogovorjene moči da začne predvajat nek zvok (v stilu da veš da morš še počakat z vžigom pečice še 15 minut ipd).

Obstaja Home Assitant in npr. Shelly merilnik ali P1 port na števcu, ali... si nastaviš pomočnika v obliki Utilly metra, kateri se resetira vsakih 15 min. Pol pa nastaviš le še eno avtomatizacijo, da ti pošlje obvestilo na telefon ali celo blokira kompresor toplotne za npr. 15 min, da ti ogrevanje še vedno dela, TČ pa stoji... stroški med 40 in 80 EUR pa nekaj googlanja.

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

FIuido je izjavil:

Glej fluido (in ostalih x psevdonimom- ne vem, kaj si se zameril moderatorjem, da te tako vztrajno brišejo, saj marsikdo drugi trosi še bistveno večje neumnosti, pa se jim nič ne zgodi)- imaš 100 prav, če kuhaš kavo. Če pa pečeš npr. steak je pa situacija malce drugačna. Indukcijska plošča ima praviloma večjo moč, kot pa klasična elektro plošča. Da dobro zapečeš steak daš vse na ful (jaz imam v ta namen vok plinski gorilnik kateri je dvojni mi da tam 5 kW). Eden je prej omeni peko palačink, tudi to delaš več kot 15 min... Pa če malce poguglaš boš zagotovo našel, da imajo klasične plošče prigrajene termostate, katere ploščo vklapljajo in izklapjajo. Tako nitipod razno ne vleče ves čas 2 kW.
Sem pa sam naredil test, da sem vklopil pralni stroj, pečico, pomivalni stroj in poleg na manjših strojih (mesoreznica,mikser...) pripravljal stvari za pečico. Trenutna moč je v 15 min intervali bila preko 6,2 kW, 15 min konica pa je bila nekaj čez 4 kW. Pa nič od tega ni bila indukcija>:D

Sej ne pišem neumnosti, niti jaz ne vem s čim sem se zameril moderatorjem, sumim celo da jih ne nekdo podkupil da me brišejo (se mi zdi da vem kdo, pa pustimo to). Imaš indukcijo? Boost funkcijo ki porablja večjo moč kot klasični električni grelnik pretty much uporabljaš samo takrat ko greješ vodo. Palačink na boostu ne boš pekel, prav tako steaka ne. Palačinke pečeš na cca 6 stopnji od 12tih, moč na tej stopnji ranga 1 kW, kar ni kritično s stališča preseganja dogovorjene moči. Pri kuhanju kave boš vodo zavrel v manj kot minuti in tudi če upoštevaš da ima indukcija na boost nekaj večjo moč od klasične električne plošče, bo špica pri indukciji zaradi kratkega časa trajanja še vedno bistveno manjša.

Pa če malce poguglaš boš zagotovo našel, da imajo klasične plošče prigrajene termostate, katere ploščo vklapljajo in izklapjajo. Tako nitipod razno ne vleče ves čas 2 kW.

Vem da imajo termostate, pa vendar je bila moja poanta drugje. Tudi če vleče 2 kW samo 50 % časa v 15 minutnem intervalu je to še vedno bistveno več kot pa kava na indukciji kjer 1 minuto vlečeš 1,5 kW (kavo delaš na ta mali plošči). Pa tudi sicer bi rekel da povprečen uporabnik precej bolj pogosto kuha kavo, kot pa peče palačinke ali steak (kava je po količini tretja najbolj pogosto pita tekočina, takoj za vodo in čajem). Pa tudi sicer gretje plošče na začetku ni edini dejavnik. Klasični električni grelnik bo imel bistveno nižji izkoristek prenosa toplote na vodo/hrano, kot pa indukcija ki greje direktno lonec v katerem kuhaš, kar spet pomeni da boš dobil večje špice pri klasičnem električnem grelniku.

Sem tudi sam delal podoben test. Če čisto vse uporabnike po hiši prižgeš hkrati se da zlahka pridelat tudi 15 kW špico. :D Je pa res da se v praksi to nikoli ne zgodi, moraš prav nalašč imet namen delat porabo.

Zgodovina sprememb…

Za omrežnino za moč te minorne moči igrajo obrobno vlogo. Če imaš glavne varovalek 2x25 A je minimalna moč 4,6 kW. Kaj se boš zezal z 2 kW ploščo- naj dela kdaj hoče, plačaš itak isto. Sam sem prišel do zaključka da moram omejiti le TČ- vse ostalo pa lahko dela kakor hoče pa ne bom prebil minimalne dogovorjene moči, kateri so dali v zakonodajo. Ko bo čez nekaj mesecev v hiši še EV pa bom moral paziti še na njega. To sta namreč poleg pečice v fazi segrevanja na visoke temperature (npr. 300°C za pico kuri 20...25 min 3,2...3,5 kW) edina porabnika, katera lahko več kot 15 min kurita moč višjo od dogovorjene. V kombinaciji s pečico ob različnih variantah še nisem prebil 4,5 kW. Torej sta le dve tarči. Za TČ imam že vse pripravljeno- Shelly3M, kabel s releja na TČ za blokado kompresorja... Sedaj spremljam nekaj časa v ročnem režimu (preko HA) pol pa avtomatika. Za EV bomo pa videli, ko ga dobim. Vsekakor bo do takrat, ko bi naj začeli krasti pri belem dnevu s penali, to že vse avtomatizirano.

PS delati moraš realne teste, ne ekstremne da nekaj dokažeš. Mogoče to moti ljudi pri komunikaciji s tabo?

Zgodovina sprememb…

Evo da ne bomo samo teoritizirali, dodajmo še par praktičnih meritev iz znanstvene študije.

Uporovne klasične električne električne kuhalne plošče imajo izjemno slab izkoristek v primerjavi z indukcijo.

Vir: Rose, H.R., Morawicki, R.O. Comparison of the energy consumption of five tabletop electric cooking appliances. Energy Efficiency 16, 101 (2023).

FIuido je izjavil:

Evo da ne bomo samo teoritizirali, dodajmo še par praktičnih meritev iz znanstvene študije.

Uporovne klasične električne električne kuhalne plošče imajo izjemno slab izkoristek v primerjavi z indukcijo.

Vir: Rose, H.R., Morawicki, R.O. Comparison of the energy consumption of five tabletop electric cooking appliances. Energy Efficiency 16, 101 (2023).

Preden spet zatavaš nekam- da nimajo klasične plošče slabši izkoristek ne trdi nihče z IQ nad mejo zaznave. Tu se ne pogovarjamo o izkoristku ampak o moči. Moč klasičnih plošč pa je od nekje 1 kW do nekje 3 kW. Lahko imajo 1000x slabši izkoristek pa več kot z nazivno močjo ne bodo prispevale k konici. Ker pa imajo še termostate pa stopnje (zaporedno vezana grelca- en grelec- drugi grelec- vzporedno vezana grelca) je pa prispevek k skupni konici take plošče še nižji. Ko ti začne voda vreti pač preklopiš na nižjo stopnjo in s tem zmanjšaš moč.

PS delati moraš realne teste, ne ekstremne da nekaj dokažeš. Mogoče to moti ljudi pri komunikaciji s tabo?

Sej delam realne teste /primere, kakopak drugače. :) Moti samo tiste, ki jim ni všeč tisto kar povem, zato ker sami pri sebi vedo da je res.

Preden spet zatavaš nekam- da nimajo klasične plošče slabši izkoristek ne trdi nihče z IQ nad mejo zaznave. Tu se ne pogovarjamo o izkoristku ampak o moči.

Sej nisem nikamor zataval, izkoristek in povprečna moč znotraj 15 minutnega intervala sta povezana med sabo. Manjši kot bo izkoristek, dalj časa boš ti grel tisto vodo za kavo in povprečna moč znotraj 15 minutnega intervala bo višja.

Moč klasičnih plošč pa je od nekje 1 kW do nekje 3 kW. Lahko imajo 1000x slabši izkoristek pa več kot z nazivno močjo ne bodo prispevale k konici. Ker pa imajo še termostate pa stopnje (zaporedno vezana grelca- en grelec- drugi grelec- vzporedno vezana grelca) je pa prispevek k skupni konici take plošče še nižji.

Nihče ne trdi da imajo klasične električne kuhalne plošče velike moči, je pa dejstvo da boš z njimi načeloma več prispeval k špicam kot pa bi pri indukcijski kuhalni plošči. Spet ne ne vem kako veliko v primerjavi z TČ za gretje hiše, ampak nekaj pa. Pa ni to nič v povezavi z reveži, ker prenosne indukcijske kuhalne plošče se v Lidlu dobi za 25 € in zadeva prav lepo dela (vem, ker jo imam), 25 € zapraviti za kuhalno ploščo pa si brez težav privošči tudi vsak revež. Torej če je že debata bila tako zastavljena da bodo reveži plačevali več, ker imajo klasične kuhalne plošče namesto indukcijo lahko brez težav trdimo da to nima prav nič z reveži.

Ko ti začne voda vreti pač preklopiš na nižjo stopnjo in s tem zmanjšaš moč.

Seveda, ampak traja kakšno minuto ali 2 da se plošča toliko shladi da voda neha vret. Vso to energijo si seveda vrgel stran.

Za omrežnino za moč te minorne moči igrajo obrobno vlogo. Če imaš glavne varovalek 2x25 A je minimalna moč 4,6 kW. Kaj se boš zezal z 2 kW ploščo- naj dela kdaj hoče, plačaš itak isto. Sam sem prišel do zaključka da moram omejiti le TČ- vse ostalo pa lahko dela kakor hoče pa ne bom prebil minimalne dogovorjene moči, kateri so dali v zakonodajo. Ko bo čez nekaj mesecev v hiši še EV pa bom moral paziti še na njega. To sta namreč poleg pečice v fazi segrevanja na visoke temperature (npr. 300°C za pico kuri 20...25 min 3,2...3,5 kW) edina porabnika, katera lahko več kot 15 min kurita moč višjo od dogovorjene. V kombinaciji s pečico ob različnih variantah še nisem prebil 4,5 kW. Torej sta le dve tarči. Za TČ imam že vse pripravljeno- Shelly3M, kabel s releja na TČ za blokado kompresorja... Sedaj spremljam nekaj časa v ročnem režimu (preko HA) pol pa avtomatika. Za EV bomo pa videli, ko ga dobim. Vsekakor bo do takrat, ko bi naj začeli krasti pri belem dnevu s penali, to že vse avtomatizirano.

To se načeloma vse strinjam.

Moč klasičnih plošč pa je od nekje 1 kW do nekje 3 kW. Lahko imajo 1000x slabši izkoristek pa več kot z nazivno močjo ne bodo prispevale k konici

Sej 1 do 3 kW spet ni tako malo. Recimo 2 kW električna plošča pri 50 % duty cyclu pomeni efektivno 1 kW v tistem 15 minutnem intervalu relevantnem za špice. To je recimo toliko kot ena tretjina električne moči toplotne črpalke, ki ima toplotno moč 6,5 kW in ogreva 250m2 veliko hišo. Pa bo 2,8 kW TČ, pa recimo pralni stroj lih laufa grelec za vodo z 1,5 kW in boš z kuhanjem kave na električni kuhalni plošči ravno čez minimalno dogovorjeno moč, z indukcijo pa ne bi bil. Seveda se povsem strinjam da tukaj kuhalna plošča pri kuhanju kave ni bistven porabnik, ampak nekaj pa vseeno nanese.

Zgodovina sprememb…

Hudobec82 ::

Sem bil v zmoti. Teh hribčkov mi ne dela toplotna črpalka,...ampak hladilnik!!!

https://photos.app.goo.gl/7JLfkbt1S6LX4...

Hudobec82 je izjavil:

Sem bil v zmoti. Teh hribčkov mi ne dela toplotna črpalka,...ampak hladilnik!!!

https://photos.app.goo.gl/7JLfkbt1S6LX4...

Kolk je razlika v moči med vrhom "hribčka" in dolino? Če je kaj bistveno več kot 0,1 kW, potem bo težko hladilnik, če pa je v tem rangu potem pa možno ja.

Zgodovina sprememb…

Še en zanimiv graf iz prejšnje debate, izkoristek električne kuhalne plošče pri gretju 500 ml vode je samo malo nad 20 %:

Zgodovina sprememb…

floyd1 je izjavil:

Imamo indukcijo z "napo", ki je 6 let nazaj stala blizu 3k, gotovo ena dražjih in ni neko ceneno sranje. Deluje točno tako, kot je bilo opisano zgoraj:
PS Med lanskimi poplavami sem moral kupiti indukcijo, saj je bil pretrgan plinovod. Sem na njej kuhal govejo juhco 4 ure skupaj. Je pa bilo zelo moteče saj je energijo regulirala tako, da se je vklopila na min in potem izklopila. Ko je delovala pa je župca vrela, kar ni dobro.

Gotovo prilagaja tudi moč, ampak zdi se, da vsaj pri nižjih temp. večino prilagoditve opravijo intervali ko - greje-ne greje. Prvi se pri nižjih nastavitvah krajšajo, drugi daljšajo in obratno. Skratka ves čas "taktira". Edino pri max 3 nastavitvah je vklopljena ves čas.

Naša je 12 let stara, nič posebno draga, takrat teh poceni sicer še ni bilo, in ti garantiram da pri 2 od 10 župica nič ne taktira, ker se lepo vidi, da 5 litrski lonec župe minimalno ampak konstantno vre.

PS logični, da nisem za premostitev izpada plinovoda kupoval hitech naprave. Kupil sem prenosno indukcijo na dve plošči. Je pa v nekem območju zvezno manjšala moč, pol je pa le izklapljala in vklapljala v različno dolgih intervalih. Je pospravljena na podstrešju in upam, da je ne bom več rabil

Logično, tudi jaz imam tak prenosni kuhalnik, in dela tako kot si napisal, res je. Imamo tudi poceni pravo indukcijsko ploščo, ki dela bolje, ampak malo še zmeraj tako kot praviš. Ampak pravi boljši šporhet pa ne. Je lepo zvezen.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Kako ti je elektro določil špice- ali xxx kWh ali xxx kW?
Energija se meri v Ws (Watne sekunde). Moč se meri v W (Watt). Ker je lažje v nekem intervalumeriti porabljeno energijo kot pa zvezno integrirati moč se res meri energija. A ta se nato pomnoži s 4 (60/15) in iz kWh dobiš kW.

V kw, ampak samo zato, ker si ljudje lažje to predstavljamo in seštejemo iz nekih tehničnih podatkov naprav. V resnici nam ne bojo zaračunavali špice v kw, ampak število porabljenih kwh v 15 min intervalu.

Če imaš dogovorjeno moč 5 kw in dosežeš špico 10 kw, ne boš plačal nobene kazni. Plačal je boš, če boš v 15 min porabil več kot 1,25 kwh.

Zgodovina sprememb…

Sem mislil da je v teh vremenskih razmerah nemogoče, pa me je sin pred nekaj minutami postavil na realna tla. Medtem, ko je TČ laufala na tam 1,3 kW je uspel z ostalimi gospodinjskimi aparati med peko pizze spraviti trenutno moč na 8,6 kW. Medtem, ko se je moč v povprečju gibala med 5,5 in 6,5 kW je 15 min špica presegla 4,7 kW kar pa je več od minimuma po zakonu. Očitno me še čaka nekaj izobraževanja družinskih članov preden bo nastopila palica v obliki blokad vklopov.

Če imaš dogovorjeno moč 5 kw in dosežeš špico 10 kw, ne boš plačal nobene kazni. Plačal je boš, če boš v 15 min porabil več kot 1,25 kwh.

Tako ja, oziroma z drugimi besedami plačal jo boš če bo povprečna moč 15 minutnega intervala večja od dogovorjene moči (integriraš krivuljo moči).

Zgodovina sprememb…

mirator ::

V kw, ampak samo zato, ker si ljudje lažje to predstavljamo in seštejemo iz nekih tehničnih podatkov naprav. V resnici nam ne bojo zaračunavali špice v kw, ampak število porabljenih kwh v 15 min intervalu.

Termin je dogovorjena moč (kW) in ne dogovorjena energija (kWh).
Števec meri energijo, moč pa preračuna iz porabljene energije v 15 minutah.
Sedaj ne vem, mogoče kar sicer ne verjamem, bodo penali tako za prekoračeno dogovorjeno moč kot tudi za energijo prekoračene dogovorjene moči (kar sicer pomeni dvojno kaznovanje).

FIuido je izjavil:

Moč klasičnih plošč pa je od nekje 1 kW do nekje 3 kW. Lahko imajo 1000x slabši izkoristek pa več kot z nazivno močjo ne bodo prispevale k konici

Sej 1 do 3 kW spet ni tako malo. Recimo 2 kW električna plošča pri 50 % duty cyclu pomeni efektivno 1 kW v tistem 15 minutnem intervalu relevantnem za špice. To je recimo toliko kot ena tretjina električne moči toplotne črpalke, ki ima toplotno moč 6,5 kW in ogreva 250m2 veliko hišo. Pa bo 2,8 kW TČ, pa recimo pralni stroj lih laufa grelec za vodo z 1,5 kW in boš z kuhanjem kave na električni kuhalni plošči ravno čez minimalno dogovorjeno moč, z indukcijo pa ne bi bil. Seveda se povsem strinjam da tukaj kuhalna plošča pri kuhanju kave ni bistven porabnik, ampak nekaj pa vseeno nanese.

Očitno internetu malo peša realnost. In če iščeš podatke le tam pol pač v kom zbudiš revolt, zaradi bullshita. Moja TČ ima nazivno moč 12 kW pa trenutno vleče okrog 1,2 kW elektrike iz omrežja. Pa hiša ni 250m2 ampak zgolj 160m2 uporabne površine. Pa pralni stroj mi vleče iz mreže med 0,6...1900 W. In če mi to laufa npr. 14 min pol pa vključim indukcijo, katera mi bi segrela vodo za kavo v 1 min ali grelno ploščo, katera mi bo segrela vodo za kavo v 10 min- katera plošča bo bolj prispevala k konici?
Ne si izmišljati imaginarnih situacij in lepit diagrame s spleta. Življenje ni imaginarno, na spletu pa najdeš potrditev za kar si želiš. Preveri ali je Zemlja plošačata.

mirator je izjavil:

Sedaj ne vem, mogoče kar sicer ne verjamem, bodo penali tako za prekoračeno dogovorjeno moč kot tudi za energijo prekoračene dogovorjene moči (kar sicer pomeni dvojno kaznovanje).

Termin je pač tehnično gledano napačen. Zaračunavali bojo povprečno moč v 15 min. Povprečna moč v 15 min se pa dobi iz porabljene energije v 15 min. Moč x čas je po definiciji energija.

Zgodovina sprememb…

mirator je izjavil:

Kot sem imel občutek niste ravno elektrotehnični analfabet. Sistem plačevanja omrežnine je bil vedno sestavljen iz omrežnine za moč, iz omrežnine za distribucijo in omrežnine za prenos. Tudi nov sistem izhaja iz enakih temeljev, le da je spremenil razmerja med omrežninami. Narejen je celo tako, da kaznuje velik trenutni odvzem in nagrajuje enormno porabo elektrike glede na stari sistem. Torej se penali lahko plačujejo le na tisto kar kaznuje- to pa je velik trenutni odvzem energije oz konice.

Utk je izjavil:

Termin je pač tehnično gledano napačen. Zaračunavali bojo povprečno moč v 15 min. Povprečna moč v 15 min se pa dobi iz porabljene energije v 15 min. Moč x čas je po definiciji energija.

Povsod piše moč, po tvojem pa je napačen termin, kar pač lahko moč pomnožiš s časom. Ah daj no- ne delaj bedaka iz sebe! Jih je dovolj natur:|

Zgodovina sprememb…

Dej mi ti povej kaj je povprečna moč v 15 min drugega kot energija.

Termin je dogovorjena moč, ker dogovorjena energija v 15 min bi bil precej neumen termin, se strinjam, pa tudi težko bi bilo to potem spremenit v 5 min interval, če bi bilo kdaj to potrebno, niti ne bi mogli primerjat z močjo, ki smo jo do zdaj videli na položnicah.

To vse ne spremeni tega, da boš kaznovan, če boš v 15 min porabil preveč energije oz. imel preveliko povprečno moč, kar je pa enako energiji. Lahko se kregat z mano, z osnovami fizike pa težko.

S tem smo pa začeli, ker si ti trdil, da bo električni kuhalnik naredil enako špico kot enako močan indukcijski, kar za to temo pač ni res, ker se v resnici ne gleda trenutna špica, ampak poraba energije v 15 min.

Zgodovina sprememb…

Očitno internetu malo peša realnost. In če iščeš podatke le tam pol pač v kom zbudiš revolt, zaradi bullshita. Moja TČ ima nazivno moč 12 kW pa trenutno vleče okrog 1,2 kW elektrike iz omrežja. Pa hiša ni 250m2 ampak zgolj 160m2 uporabne površine.

To debato sva enkrat že imela. Povedal sem ti realen podatek iz prakse hiše mojih staršev, ni blo nobenega bullshita. Vse je odvisno od tega kako je hiša izolirana in ostalih pogojev (recimo temperature v prostoru, nekaterim paše 21°C, nekateri pa imajo radi 26°C). Glede na izračune sem jim predlagal 10 kW TČ. Tak je bil tudi prvoten plan, monter jima je predlagal 14 kW TČ. Vendar sta nato kljub mojemu ODSVETOVANJU vgradila eno 6,5 kW TČ, češ da bosta itak čez par let vgradila še eno identično TČ, torej bosta 2, teh par let pa si bosta pomagala z kurjenjem drv če bo treba (takrat je še bila kombinirana centralna peč na drva in kurilno olje). Ker da bo čez par let kdo od sinov živel v zgornjem nadstropju, onadva v spodnjem, pa da bo imel vsak svojo TČ in ločeno elektriko, da ne bo kreganja. Pomoje brezvezno kompliciranje, ampak ok. Poanta je da je že ena 6,5 kW TČ zmogla ogreti hišo 250 m2 uporabne površine! Dejansko, v praksi. TČ toplote moči 6,5 kW ima pri COP3 dejansko električno moč pod 2,2 kW. COP3 je cca letni povprečni COP. Ob slabih pogojih je lahko tudi malo nižji, max električna moč te TČ je 3 kW (nima grelcev).Zato pa pravim da 1 kW od električne plošče je cca eno tretjino moči toplotne črpalke ki ogreva 250 m2 veliko hišo. Dejansko je še več kot tretjino, skoraj polovico če je COP3, kar je cca povprečni letni COP, torej dejansko električna plošča ni zanemarljiv porabnik relativno gledano.

Zgodovina sprememb…

Pa pralni stroj mi vleče iz mreže med 0,6...1900 W. In če mi to laufa npr. 14 min pol pa vključim indukcijo, katera mi bi segrela vodo za kavo v 1 min ali grelno ploščo, katera mi bo segrela vodo za kavo v 10 min- katera plošča bo bolj prispevala k konici? Ne si izmišljati imaginarnih situacij in lepit diagrame s spleta.

Lepa projekcija, ni kaj. Za razliko od tebe si ne zmišljujem imaginarnih situacij. Ja, če bo pralni stroj točno 14 minut vlekel polno moč ker bo grel vodo in boš lih točno zadnjo minuto zagnal indukcijo za kavo, potem bo cca enako (beri ta mala inducija na boost je 2 kW, električna plata ravno nekje tak rang). Ampak to so spet tvoje imgainarne situacije. Pralni stroj vleče v tem rangu ja, sam sem zgoraj ocenil da ko greje vodo vleče 1,5 kW, kar je pretty good ocena.

na spletu pa najdeš potrditev za kar si želiš.

Podal sem ti znanstveno študijo ki dokazuje da je izkoristek električne kuhalne plošče nižji, čas segrevanja pa višji od indukcije, kar bo v večini primerov pripomoglo k špicam. In obnašaš se kot da sem povedal kaj nezaslišanega, medtem ko je splošno znano dejstvo da je izkoristek električnih uporovnih kuhalnih plošč pač nižji od indukcije.

Poraba energije za kuhanje razno raznih jedi je pri električni kuhalni plošči pač konsistentno večja od indukcije.

Preveri ali je Zemlja plošačata.

Glede na to da večinoma poveš kaj koristnega in pametnega, mi je res žal da si se spravil na tak nizek nivo, sem te imel za bolj pametnega, si me kar razočaral.

Zgodovina sprememb…

FIuido je izjavil:

Sej nisem nikamor zataval, izkoristek in povprečna moč znotraj 15 minutnega intervala sta povezana med sabo. Manjši kot bo izkoristek, dalj časa boš ti grel tisto vodo za kavo in povprečna moč znotraj 15 minutnega intervala bo višja.

Nisem bral ostalega ampak sem kar zbrisal ko sem pritisnil na citat. Je že ta stavek poln napak. Da segreješ vodo potrebuješ točno določeno količino energije. To energijo lagko dovedeš z virom, kateri ime neko moč in mora to moč dovajati nek čas. Če torej potrebuješ 1 kWh energije potem lahko to dovaja nek vir z močjo 1 kW 1 uro ali drugi vir z močjo 1 mW v času milijon ur. In ko grejem to vodo z 1 mW 15 min pa z drugim mW naslednjih 15 min, pa... kako bo rastla špica zaradi tega? Bo prvih 15 min 1 mW, drugih 15 min 2 mW, tretjih 15 min 3 mW ali bo vseskozi 1 mW. Kako torej daljši čas, kateri zniža moč poveča konico.
Daj- pogooglaj, res me zanimajo odgovori.

Poraba energije za segrevanje 0,5 do 2 litra vode.

nejc_nejc ::

V Sloveniji, bi lahko,glede na stevilo odjemalcev imeli štrom in omreznino in ne vem kaj vse ZASTOJN.
Samo zaradi kretenov brez cilja oziroma vizije, to žal ni mozno.
Jebi ga, primer je v javnem prevozu in generalni miselnosti le tega.....

FIuido je izjavil:

Pa pralni stroj mi vleče iz mreže med 0,6...1900 W. In če mi to laufa npr. 14 min pol pa vključim indukcijo, katera mi bi segrela vodo za kavo v 1 min ali grelno ploščo, katera mi bo segrela vodo za kavo v 10 min- katera plošča bo bolj prispevala k konici? Ne si izmišljati imaginarnih situacij in lepit diagrame s spleta.

Lepa projekcija, ni kaj. Za razliko od tebe si ne zmišljujem imaginarnih situacij. Ja, če bo pralni stroj točno 14 minut vlekel polno moč ker bo grel vodo in boš lih točno zadnjo minuto zagnal indukcijo za kavo, potem bo cca enako (beri ta mala inducija na boost je 2 kW, električna plata ravno nekje tak rang). Ampak to so spet tvoje imgainarne situacije. Pralni stroj vleče v tem rangu ja, sam sem zgoraj ocenil da ko greje vodo vleče 1,5 kW, kar je pretty good ocena.

na spletu pa najdeš potrditev za kar si želiš.

Podal sem ti znanstveno študijo ki dokazuje da je izkoristek električne kuhalne plošče nižji, čas segrevanja pa višji od indukcije, kar bo v večini primerov pripomoglo k špicam. In obnašaš se kot da sem povedal kaj nezaslišanega, medtem ko je splošno znano dejstvo da je izkoristek električnih uporovnih kuhalnih plošč pač nižji od indukcije.

Poraba energije za kuhanje razno raznih jedi je pri električni kuhalni plošči pač konsistentno večja od indukcije.

Preveri ali je Zemlja plošačata.

Glede na to da večinoma poveš kaj koristnega in pametnega, mi je res žal da si se spravil na tak nizek nivo, sem te imel za bolj pametnega, si me kar razočaral.

Ma kakšno vezo ima poraba energije na vršne ombremenitev. Z 1 W lahko v milijon urah porabiš MWh energije lahko pa v 1 uri nekaj obremeniš z 1 MW. Kdaj bo vršna obremenitev večja.
PS išči spletne teme kjer bodo omenjeni W ne pa tistih kjer govorijo o Ws.

nejc_nejc je izjavil:

V Sloveniji, bi lahko,glede na stevilo odjemalcev imeli štrom in omreznino in ne vem kaj vse ZASTOJN.
Samo zaradi kretenov brez cilja oziroma vizije, to žal ni mozno.
Jebi ga, primer je v javnem prevozu in generalni miselnosti le tega.....

Tisti kreteni imajo jasni cilj in vizijo. Cilj jim je olupiti nas, vizija pa jahta in vila na morju.

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

FIuido je izjavil:

Nisem bral ostalega ampak sem kar zbrisal ko sem pritisnil na citat. Je že ta stavek poln napak. Da segreješ vodo potrebuješ točno določeno količino energije. To energijo lagko dovedeš z virom, kateri ime neko moč in mora to moč dovajati nek čas. Če torej potrebuješ 1 kWh energije potem lahko to dovaja nek vir z močjo 1 kW 1 uro ali drugi vir z močjo 1 mW v času milijon ur. In ko grejem to vodo z 1 mW 15 min pa z drugim mW naslednjih 15 min, pa... kako bo rastla špica zaradi tega? Bo prvih 15 min 1 mW, drugih 15 min 2 mW, tretjih 15 min 3 mW ali bo vseskozi 1 mW. Kako torej daljši čas, kateri zniža moč poveča konico.
Daj- pogooglaj, res me zanimajo odgovori.

Ne, ni poln napak. Izhajala sva iz tega da kuhaš kavo. In če kuhaš kavo, seveda uporabiš najmanjšo indukcijsko kuhalno plošča, pa že ta je prevelika glede na premer posode za kavo. In ta mala kuhalna plošča na boostu ima 2 kW moči. Isto kot majhna električna uporovna kuhalna plošča. S tem da na boostu boš tisto vodo segrel v 1 minuti, na električni kuhalni plošča pa da ne pretiravam v ranga 8 minut. Ja električna kuhalna plošča se vmes lahko da ugaša, pa vendar bo bistveno bolj pripomogla k špici. Tisto kako boš z milivati kuhal vodo, pa sploh ne bom komentiral, ker je blesavo do konca (mW =milivat). Izhajat je treba iz realnih podatkov. Tiste "slike iz neta" al kako si se že izrazil so bile dejansko POMERJENE stvari v praksi iz ene znanstvene študije.

Torej imamo 2 kW indukcijski grelnik, ki zaradi boljšega izkoristka greje vodo nekajkrat manj časa kot pa 2 kW električna kuhalna plošča, potem je jasno da bolj k 15 minutni špici prispeva električna kuhalna plošča.

Zgodovina sprememb…

FIuido je izjavil:

Pa kako vezo ima to z omrežnini za moč? Nekje nekaj najdaš na spletu pol pa to lepiš na forum. Ti prilepim sliko opice pol pa dopišem, da opice potrebujejo 0,32 J da splezajo na drevo?

"Tisti kreteni imajo jasni cilj in vizijo. Cilj jim je olupiti nas, vizija pa jahta in vila na morju"

Seveda, folk jih pa podpira ter jambra hkrati.
Narobe svet, mozak pa na nivoju amebe.:|

Zgodovina sprememb…

Res ne razumem kako more bit nekdo tako zabit, da ne razume kako mu bo navaden kuhalnik naredil bistveno večjo 15 min špico pri kuhanju kave kot indukcija. Res da bo pri kuhalniku potem imel še kilo železa segretega na 120 stopinj s katerim bi lahko skoraj še enkrat skuhal kavo, ampak kaj si bo z njim pomagal?

Zgodovina sprememb…

Ma kakšno vezo ima poraba energije na vršne ombremenitev. Z 1 W lahko v milijon urah porabiš MWh energije lahko pa v 1 uri nekaj obremeniš z 1 MW. Kdaj bo vršna obremenitev večja.

To jst vse razumem, bodi brez skrbi. Kot sem ti omenil se pogovarjamo o konkretnem primeru gretja kave, oba grelca imata 2 kW (tako mali indukcijski na boost kot električna kuhalna plošča), s tem da ti indukcija zaradi večjega izkoristka kavo skuha nekajkrat prej.

PS išči spletne teme kjer bodo omenjeni W ne pa tistih kjer govorijo o Ws.

Kolega, podane vrednosti v tabeli so bile v kWh, ne pa v Ws. Študijo sem omenil v celoti, lahko bi jo poiskal. Zakaj govoriš bedarije nekaj na pamet?

telexdell je izjavil:

FIuido je izjavil:

Pa kako vezo ima to z omrežnini za moč? Nekje nekaj najdaš na spletu pol pa to lepiš na forum. Ti prilepim sliko opice pol pa dopišem, da opice potrebujejo 0,32 J da splezajo na drevo?

Veliko vezo. Ogromno vezo. Izhajava iz tega da imata oba grelca, tako indukcija kot električna kuhalna plošča enako moč, torej 2 kW. Povsem logično da ker je poraba energije pri segrevanju 500 ml vode pri indukciji cca 3x nižja kot pri električni kuhalni plošči, je povsem jasno da bo električna kuhalna plošča delovala več časa da bo segrela teh 500ml vode, ter s tem pripomogla k večji 15 minutni špici.

Zgodovina sprememb…

In ne, nikakor ni vseeno ali 1 min kuhaš z 2 kw ali 10 min z 200w, ker v 10 min bo izguba bistveno večja in ti 10 min ne bo dovolj, boš rabil morda 15, ali pa še več.

Kavo se kuha v ďezvi na plin. Hebes spice in obracune štroma.:))

Utk je izjavil:

Res ne razumem kako more bit nekdo tako zabit, da ne razume kako mu bo navaden kuhalnik naredil bistveno večjo 15 min špico pri kuhanju kave kot indukcija. Res da bo pri kuhalniku potem imel še kilo železa segretega na 120 stopinj s katerim bi lahko skoraj še enkrat skuhal kavo, ampak kaj si bo z njim pomagal?

Je res problem videti, kako je nekdo zabit, če si sam... Pa kuhalnik po kuhanju kave ostane sgret na bistveni več kot 120°C.Pa porabljen energija npr. za kuhanje kave ne pove nič o moči, če ne poveš v kakšnem času, se je kava skuhala. Če jo indukcija skuah v 1 min, navadna plata pa v pol ure, obe pa sta morale dovesti enako energije... Res sem zabit da iz tega ne vidim- dlje se kuha, večja je špica.
Sedaj, ko si mi odprl oči bom ženi prepovedal kuhat govejo župco ob nedeljah kot jo kuha. Si morš mislit- vse nameče v pisker pol pa to kuha 4..5 ur. Le kakšno konico nabija. Od danes naprej bo vse dala v ekonom lonec pa na ful, da bo župca v 5 minutah kuhana.

nejc_nejc je izjavil:

Verjel ali ne, ampak indukcija ti vodo za kavo segreje nekajkrat prej kot plin. :)

FIuido je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Verjel ali ne, ampak indukcija ti vodo za kavo segreje nekajkrat prej kot plin. :)

Če je prej, pol je tudi špica v W višja- Ali Goggle pravi drugače?

Utk je izjavil:

In ne, nikakor ni vseeno ali 1 min kuhaš z 2 kw ali 10 min z 200w, ker v 10 min bo izguba bistveno večja in ti 10 min ne bo dovolj, boš rabil morda 15, ali pa še več.

Govorimo o špicah ne o ekonomiki. Ali je 2 kW višja špica od 200 W?

Zgodovina sprememb…

Inženirček
To sploh veze nima. Ne bom imel dveh sistemov kurišč zaradi ene usrane kave. Kar se pa kuhe ostalga tiče, se pa izvoli s štromom ubadat, jaz se ne bom.

Zgodovina sprememb…

FIuido je izjavil:

Za kuhat kavo imam avtomat, kateri mi zmelje zrnja, speni mleko in v skodelico nalije kapučino ali latte Maciatto ali ekspreso ali... A to tut indukcija neredi prej? kaj pravi Google glede porabe energije in vpliva na omrežnino za moč?

nejc_nejc je izjavil:

Točno tako! Kolikokrat sem bil v Turčiji pa mi še nikoli niso turške kave skuhali na indukciji. Ali imajo posebne kuhalnike ali plin ali kurišče.

Zgodovina sprememb…

Če je prej, pol je tudi špica v W višja- Ali Goggle pravi drugače?

Nič google ne pravi, to je dobro inžinirsko znanje. Nič ni špica višja če imata oba grelca 2 kW. Momentalna špica je enaka, povprečje špice na 15 minut, kar je relevantno za kazni pri preseganju dogovorjene moči pa je povsem logično mnogo višje pri električni kuhalni plošči, saj ti kavo kuha nekajkrat dlje. Kavni avtomat k špici 15 minutne povprečne moči prispeva še malo manj kot indukcija.

nejc_nejc je izjavil:

Inženirček
To sploh veze nima. Ne bom imel dveh sistemov kurišč zaradi ene usrane kave. Kar se pa kuhe ostalga tiče, se pa izvoli s štromom ubadat, jaz se ne bom.

Zakaj bi imel 2 sistema? Vzameš pač samo indukcijo pa je. Sem imel pred tem plin in verjemi da ko enkrat probaš indukcijo ne greš več nazaj in večina ljudi se s tem strinja. Hitreje, lažje za čiščenje, ceneje..

Točno tako! Kolikokrat sem bil v Turčiji pa mi še nikoli niso turške kave skuhali na indukciji. Ali imajo posebne kuhalnike ali plin ali kurišče.

Tako jo kuhajo zaradi tradicije, ne ker bi bil to boljši način kuhanja.

Zgodovina sprememb…

««
89 / 106
»»