» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
31 / 106
»»

Lonsarg ::

feryz je izjavil:

Ne, če hočeš denarno drkati ljudi v glavo, potem jim je treba omogočiti, da vedo, da so v prekršku.
V avtih imamo števec, zakonsko mora biti, zato da ljudje nimajo izgovora da ne vedo, da so v prekršku.
Tu jih boš pa kaznoval, brez da se jim sanja, da delajo kaj narobe?

Kar naj uredijo obveščanje ljudi, da so v prekršku in če še potem ne ubogajo, se jih kaznuje.
Ali je to SMS, mail ali kaj tretjega, niti ni važno.
Ma popolni papaki so, nekaj je da so uvedli da dejanska moc bolj vpliva na poloznico, to je povsem ok.

Nekaj popolnoma drugega pa je, da mora navadni laik to vnaprej napovedovat, kot bi bil firma, absurdno. Za pred strelski vod so tisti ki so tako se odlocili.

Upam da bodo pustili kak API odprt za spreminjat dogovorjeno porabo in da bo to mozno proti koncu meseca naredit za tekoci mesec :) Ker potem lahko avtomatiziramo nastavljenje na minimum tik pred koncem meseca ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Utk ::

Aplikacije ne rabiš. Nastaviš moč tako visoko, da nikoli ne bo več kot 0,5kW špice in čao. Špice pod 0,5kW so vredne praktično nič, tako da se ni za sekirati, tudi če jih je reees veliko.

Če si vsi nastavimo dovolj velike špice in delamo enako kot prej, kaj smo potem nardili? Zakaj sprememba sistema? Ok, vem, bedasto vprašanje, zato da bojo več pokasirali, sori.
Čeprav, trdijo tudi, da bomo nazadnje itak na istem, kak evro gor-dol. Kaj se potem sploh gremo?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

RedDrake ::

Lonsarg je izjavil:

Upam da bodo pustili kak API odprt za spreminjat dogovorjeno porabo in da bo to mozno proti koncu meseca naredit za tekoci mesec :) Ker potem lahko avtomatiziramo nastavljenje na minimum tik pred koncem meseca ;)

Nope.
Ti boš moral do 8. v mesecu "predlagati" novo moč za naslednji mesec (ne tekoči!) in distributer bo imel 20 dni da prošnji ugodi ali jo zavrne :).
To je nateg na suho, ne dejstvo, da se bo stvar pač obračunavalo po neki tarifi.
Pa tudi ne vem, ali se bo moč plačevala tako kot je napisal GizmoX (se pravi bloke 1-4 pozimi in bloke 2-5 poleti), ali pa se bo ves čas plačevalo bloke 1-5, kar bi bilo smiselno - in nikjer v aktu to ni izrecno napisano. Ali pa jaz ne razumem dovolj te pravne latovščine ...

celje ::

penalov ne bo (do 2026) tudi v primeru da prekoracis z njihove strani vsak dan za recimo dvakratno dogovorjeno?

imam cca dva meseca postavljene nove elektricne radiatorje po hisi (kos/1200w).

recimo da je porabe povprecno na zimski dan 140kWh.
koliko je smiselno nastaviti 1 blok da ni penalov?

hvala

feryz ::

Uffff, mrzel si kot špricer.
Kar na 14 kW nastavi in odpri prtošl na široko.

Utk je izjavil:

Aplikacije ne rabiš. Nastaviš moč tako visoko, da nikoli ne bo več kot 0,5kW špice in čao. Špice pod 0,5kW so vredne praktično nič, tako da se ni za sekirati, tudi če jih je reees veliko.

Če si vsi nastavimo dovolj velike špice in delamo enako kot prej, kaj smo potem nardili? Zakaj sprememba sistema? Ok, vem, bedasto vprašanje, zato da bojo več pokasirali, sori.
Čeprav, trdijo tudi, da bomo nazadnje itak na istem, kak evro gor-dol. Kaj se potem sploh gremo?

Zato da se bo na dolgi rok obremenitev sistema s strani domačih porabnikov znižala, ker bo drugače skupna obremenitev samo naraščala z EVji in ostalo green-eko-bio robo.
Videl boš, da se da letno privarčevati 20-30 EUR, če menjaš navaden bojler za vodo s smart modelom, ki mu nastaviš kdaj sme in kdaj ne sem greti. In folk bo ob menjavi reku, "aha, jasno da dam 200 EUR za tak model, kot 140 EUR za navadnega". Tako bo to šlo.
Ja, nič bistvenega se ne spreminja trenutno (razen za sončkarje bo par stotakov letno večji račun). Ampak to je ukrep, ki bo deloval dolgoročno.

V resnici ni tako lahko kaj privarčevat. Blok 1 je hud, ostalo je vse drobiž. Od 3 do 5 je pa sploh brez veze.
Blok 1 je pa pozimi skoraj čez cel dan. TČ, če mora delat, pač mora delat. Kosilo moraš skuhat. Če tam nek bojlerček še nekaj dela ali ne dela, bemu mast, da ne bom pa zarad tistih 20 evrov na leto ne vem kaj vzganjal. Ker v resnici ni res, da boš dal 200 evrov za bojler namesto 140, pa boš kar začel šparat. Ne, najprej boš moral dobro preverit, če zdaj pa smeš znižat "dogovorjeno" (z mano se ni nihče dogovarjal) moč.
Ker če ti potem pa zmanjka zvečer tople vode, bo bojler pač moral užgat. Ne glede ali je stal 140 ali 200 evrov, in evo ti nove špice in je šel cel mesec "šparanja" v maloro.
Avto polnit pozimi čez dan na kaj več kot 2 kw pa nikoli ni bila dobra ideja, razen če imaš pametno polnilnico že itak. In potem spet ti ti bloki nič ne spremenijo.
Če bi v teh blokih zaračunavali dražjo omrežnino na porabo, bi imelo to smisel, bi vsakič in stalno pazil, da takrat trošiš čim manj. Če pa veš (kurac veš, bojiš se), da boš cel mesec parkrat naredil neko špico, te pa stane praktično isto ali to špico narediš 2x ali 30x. Zakaj se bi potem sekiral, rezerviraš 12 kw in užgi...

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Ja tole je KR fail...

Najbolje bi bilo da bi skenslali vso to sranje in naredili sledeče:

1. priključek elektrike po priključku se plača neka omrežnina (recimo fix 25 ali 30 EUR)
2. Potem pa samo poraba in daš VT in MT in nobene omrežnine na porabo

Konec debilizmov že 1x
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk je izjavil:

V resnici ni tako lahko kaj privarčevat. Blok 1 je hud, ostalo je vse drobiž. Od 3 do 5 je pa sploh brez veze.
Blok 1 je pa pozimi skoraj čez cel dan. TČ, če mora delat, pač mora delat. Kosilo moraš skuhat. Če tam nek bojlerček še nekaj dela ali ne dela, bemu mast, da ne bom pa zarad tistih 20 evrov na leto ne vem kaj vzganjal. Ker v resnici ni res, da boš dal 200 evrov za bojler namesto 140, pa boš kar začel šparat. Ne, najprej boš moral dobro preverit, če zdaj pa smeš znižat "dogovorjeno" (z mano se ni nihče dogovarjal) moč.
Ker če ti potem pa zmanjka zvečer tople vode, bo bojler pač moral užgat. Ne glede ali je stal 140 ali 200 evrov, in evo ti nove špice in je šel cel mesec "šparanja" v maloro.
Avto polnit pozimi čez dan na kaj več kot 2 kw pa nikoli ni bila dobra ideja, razen če imaš pametno polnilnico že itak. In potem spet ti ti bloki nič ne spremenijo.

Jah, lej za vse so rešitve.
Znanec ima tak bojler že sedaj. In ga fura v MT (kar itak avtomatsko pomeni da ni blok 1). Njemu tistih 80L znese.
TČ kuri preveč? Dodaj izolacijo.
EV se da rešit s polnjenjem ponoči, z nizko močjo.
Fen se da laufat izven bloka 1.
Marsikaj se da, če obstaja zavest.
Matr pri mojih starših in starih starših je bilo vedno da se pere perilo ob vikendih, ker je cenejši tok. Meni je dol viselo za tistih par EUR mesečno.
Oni so pa to ponotranjili, ker je bil tak v jugi tak režim in je takrat vsak dinar konkretno štel.
Z malo razmisleka, se da komot zbiti špice, če se menja porabnike pa sploh. A se rabi 2kW fen? A bi bil 1kW ali 700W dovolj? A se rabi 2kW električni grelec za vodo? A bi bil 1kW dovolj?
Ipd ...
Ja, male reči, ampak ko apliciraš na stotisoče gospodinjstev se pozna. In sedaj bo "spodbuda" da se folk pozanima in se bo zadeva dejansko mogoče na dolgi rok poznala.

deco16 ::

Mato989 je izjavil:

Ja tole je KR fail...

1. priključek elektrike po priključku se plača neka omrežnina (recimo fix 25 ali 30 EUR)

Konec debilizmov že 1x

To smo meli do zdej, pa kot zgleda omrežju se ne dopade :D

Kupte TČ, še subvencijo vam damo. Sam pol bodo mogli drugi več plačevat k majo kako 15 minutno špico ;)

Meni ne kuri preveč. Oni pravijo, da mi kuri preveč. Čeprav jim plačam.

In sedaj bo "spodbuda" da se folk pozanima in se bo zadeva dejansko mogoče na dolgi rok poznala.

Ne vidim vzpodbude. Meni so naračunali recimo 10,5 kw. Kakšno vzpodbudo imam zdaj jaz, da znotraj teh 10,5 kw moči kurim v tistih urah čim manj?
Nobene. Čist vseeno mi je če polnem avto ponoči ali čez dan. 10,5 itak ne bom presegel.

deco16 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja tole je KR fail...

Konec debilizmov že 1x

To smo meli do zdej, pa kot zgleda omrežju se ne dopade :D

Kupte TČ, še subvencijo vam damo. Sam pol bodo mogli drugi več plačevat k majo kako 15 minutno špico ;)

Vse bi delovalo, samo VT bi morali ceno dvignit x2 ali x3, MT pa znižat za 50% pa bi bil učinek podoben kot bo zdaj

Utk je izjavil:

Čaki mal. Zakaj oni kaj pravijo? Oni računajo po tarifi. Če ti toliko porabiš, in ti je znesek previsok, ga imaš možnost znižat. Te ne gane teh 30 EUR mesečno? Prav.
Mene tudi recimo niti najmanj ne gane bencinar z 10+ porabe.

Utk je izjavil:

Ne vidim vzpodbude. Meni so naračunali recimo 10,5 kw. Kakšno vzpodbudo imam zdaj jaz, da znotraj teh 10,5 kw moči kurim v tistih urah čim manj?
Nobene. Čist vseeno mi je če polnem avto ponoči ali čez dan. 10,5 itak ne bom presegel.

Lej, tebi so naračunali toliko in toliko plačaš.
Meni so na vikendu naračunali 2kW blok 1 - kar je minimum in 2,4kW ostale bloke.
To pomeni, da bom sedaj plačeval manj. Porabe nimam tam nič. Max špice so 2,4kW.
Ti si do sedaj plačeval verjetno podobno kot jaz na vikendu (10-12 EUR/mesečno). Ampak ti obremenjuješ omrežje tako poleti kot pozimi. Sedaj boš nekaj prispeval. Edino fer. S tem da sedaj imaš "bianco" ček, da dejansko kuriš teh "plačanih 10,5kW".
Kot omenjeno, želiš privarčevati 120 EUR letno? razporedi porabo in si znižaj na 9kW. To lahko 100% narediš danes, brez kakršnihkoli novih aparatov in vložkov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

kriptobog ::

Utk je izjavil:

In sedaj bo "spodbuda" da se folk pozanima in se bo zadeva dejansko mogoče na dolgi rok poznala.

Pol nimaš problema. lahko pa znižaš dogovorjeno moč čez dan, ponoči pa dvigneš, ker v tistih nočnih blokih bo to itak drobiž in nažgeš filanje EVja na polno in fiaš smao ponoči

Kot omenjeno, želiš privarčevati 120 EUR letno? razporedi porabo in si znižaj na 9kW. To lahko 100% narediš danes, brez kakršnihkoli novih aparatov in vložkov.

Kakih 120 evrov letno? Če znižam za en kw, je to 4 evre v 4 mesecih. Se pravi 16 evrov na leto.
In kako naj "vem", da sem znižal za en kw, da zdaj pa res ne morem presečt 9kw? In to moram vedet do 8. novembra, da ne bom cel december presegel 9kw. Kolk je to realno?

Čaki mal. Zakaj oni kaj pravijo?

Pravijo, da preveč kurimo pozimi za njihovo crapy omrežje.

Zgodovina sprememb…

Mulc pokvarjen, ne moreš se zdaj umit, ker se boš hotel fenati in še bojler se bo vklopil.
Koga pa briga, če si prišel od zunaj, premražen in umazan od blata do ušes!?
Usedi se zunaj na prag in počakaj na blok 2.

hruske ::

RedDrake je izjavil:

Ti boš moral do 8. v mesecu "predlagati" novo moč za naslednji mesec (ne tekoči!) in distributer bo imel 20 dni da prošnji ugodi ali jo zavrne :).

Ne "predlagati", ampak zahtevati. Distributer ne bo nič zavračal, ampak upošteval tvojo zahtevo.

Citiram:
(7) Znotraj koledarskega leta lahko uporabnik sistema zahteva spremembo dogovorjene moči za obdobje najmanj enega koledarskega meseca, in sicer samo vnaprej od prvega dne v naslednjem mesecu, če je zahtevo oddal do vključno osmega dne v mesecu. Sprememba dogovorjene obračunske moči je brezplačna.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

hruske je izjavil:

RedDrake je izjavil:

Ne "predlagati", ampak zahtevati. Distributer ne bo nič zavračal, ampak upošteval tvojo zahtevo.

Citiram:
(7) Znotraj koledarskega leta lahko uporabnik sistema zahteva spremembo dogovorjene moči za obdobje najmanj enega koledarskega meseca, in sicer samo vnaprej od prvega dne v naslednjem mesecu, če je zahtevo oddal do vključno osmega dne v mesecu. Sprememba dogovorjene obračunske moči je brezplačna.

Ti razloži kako naj povprečen porabnik energije VE kakšno moč rabi... pa saj nismo Talumi pa SIJ pa Impoli wtf...

A mojelektro app ti ne dela?

Meni sicer dela, ampak nikjer ne najdem funkcionalnosti kristalne krogle.

DarwiN ::

Povprečni user ne rabi nič vedet, nič spreminjat in ne bo nič na slabšem.. No, mogoče bo 3€ "preplačal" na mesec.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Sej to je vse kar pravimo, nekateri. Zato nam ni čisto jasno zakaj delat tak cirkus iz vsega, ko pa efekta ne bo nobenga. Itak vprašanje kolk vpliva na porabo imamo vsa gospodinjstva, če se več kot pol elektrike porabi v industriji, velika večina gospodinjstev pa ne bo nič spremenila, niti ne more. Če pa 10% gospodinjstev zmanjša porabo v neki špici za 20%, so what.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

hruske je izjavil:

RedDrake je izjavil:

Citiram:

Ti razloži kako naj povprečen porabnik energije VE kakšno moč rabi... pa saj nismo Talumi pa SIJ pa Impoli wtf...

Odpreš mojelektro.si pa vidiš kakšno porabo maš in glede na to določiš moč. Več ali manj so itak že čisto ok naračunali samo dogovorjeno moč.

Utk je izjavil:

Kakih 120 evrov letno? Če znižam za en kw, je to 4 evre v 4 mesecih. Se pravi 16 evrov na leto.
In kako naj "vem", da sem znižal za en kw, da zdaj pa res ne morem presečt 9kw? In to moram vedet do 8. novembra, da ne bom cel december presegel 9kw. Kolk je to realno?

A to, da se bo blok 1 plačeval izključno in samo 4 mesece na položnici je given fact? Ker v aktu to nikjer ne piše. Če pa ima kdo vir kje je to napisano, pa na dan z njim.

Utk je izjavil:

Pravijo, da preveč kurimo pozimi za njihovo crapy omrežje.

Pravijo, da premalo plačaš glede na to koliko moči kuriš. Kar je rezultat ene take lušne zadeve, ki se ji reče SE in netmetering, ki sta skupaj fail of faila, kar se tiče pokrivanja stroškov za omrežje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: RedDrake ()

Magic1 ::

Seveda bo rabil vedet. Danes gre vse na elektriko. Kdorkoli bo kaj starega zamenjal, bo moral računico za moč narest. Kupi indukcijo, namesto plina in imaš lahko 2x večjo špico. Kupi airfryer, toaster, močnejši sesalec, električni boiler, dodaten el. radiator, sušilc, pomivalc... Vse bo vplivalo na tvojo bodočo uporabo. Pridi v novo stanovanje, kako veš kaj se lahko uporablja...
Magic

Utk je izjavil:

Sej to je vse kar pravimo, nekateri. Zato nam ni čisto jasno zakaj delat tak cirkus iz vsega, ko pa efekta ne bo nobenga. Itak vprašanje kolk vpliva na porabo imamo vsa gospodinjstva, če se več kot pol elektrike porabi v industriji, velika večina gospodinjstev pa ne bo nič spremenila, niti ne more. Če pa 10% gospodinjstev zmanjša porabo v neki špici za 20%, so what.

Predstavljaj si eno ulico v prihodnosti, kjer imajo vsi EVje in se jih polovica spravi polnit avtomobile s super hitrimi polnilnicami v času kosila pozimi pri -5. "Boli me qrac, saj imam sončno elektrarno". Trafo bi se stopil.

A to, da se bo blok 1 plačeval izključno in samo 4 mesece na položnici je given fact?

Vseeno je ali 4 mesece ali vseh 12, ker če vseh 12 je menda logično, da si bomo vsi za ostalih 8 mesecev spustili moč na minimum za ta blok, če ga itak ni. A ni?

DarwiN je izjavil:

Predstavljaj si eno ulico v prihodnosti, kjer imajo vsi EVje in se jih polovica spravi polnit avtomobile s super hitrimi polnilnicami v času kosila pozimi pri -5. "Boli me qrac, saj imam sončno elektrarno". Trafo bi se stopil.

Kako bo ta reč to preprečila? Lahko tudi sred noči to naredijo pa bo rezultat precej podoben.

Zgodovina sprememb…

Ne bo.. Ponoči je omrežje ~25% manj obremenjeno oziroma ima ~25% "lufta".. Imaš tabelo na prejšnji strani.

Kako bo preprečila? Menda ne bodo vsi raje plačevali 15kw dogovorjene moči, namesto da bi avtomobil polnili počasi skozi noč in plačevali le 9kw moči.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

To je bil žur, ko sem šel na vikend s EVjem in se je od petka do nedelje polnil za pot nazaj:))
Magic

Utk je izjavil:

Vseeno je ali 4 mesece ali vseh 12, ker če vseh 12 je menda logično, da si bomo vsi za ostalih 8 mesecev spustili moč na minimum za ta blok, če ga itak ni. A ni?

To je res. Sicer, če bo držalo, da bodo računali vseh 12 mesecev, potem se bo čisto vsakemu splačalo že sedaj takoj zamenjati. Ker recimo meni so doma udarili pavšal 7,x kW (dumb števec pač). Pa komot spremenim na par kW, ker nimam praktično nobenega večjega porabnika. Bomo videli kmalu, sploh ker se poleti začne zadeva, bo vse jasno.

Utk je izjavil:

Kako bo ta reč to preprečila? Lahko tudi sred noči to naredijo pa bo rezultat precej podoben.

Sredi noči se ljudje ne spomnijo da rabijo čez 30 minut štartati na obalo, ker se je naredilo sonce in o lep vikend. Verjetnost za kaj takega je ponoči minimalna. Podnevi pa realistična.

135466 ::

RedDrake je izjavil:

Sredi noči se ljudje ne spomnijo da rabijo čez 30 minut štartati na obalo, ker se je naredilo sonce in o lep vikend. Verjetnost za kaj takega je ponoči minimalna. Podnevi pa realistična.

navadno tudi ne nov-mar razen, če gre za kakšnega jadralskega ekstremista.

Torej zdaj se bo šlo v smeri slow charganja EVjev. Še dodaten žur za tiste, ki nimajo polnilnega mesta, drugega pa kmalu ne bodo morali kupit8-)
Magic

Magic1 je izjavil:

Torej zdaj se bo šlo v smeri slow charganja EVjev. Še dodaten žur za tiste, ki nimajo polnilnega mesta, drugega pa kmalu ne bodo morali kupit8-)

Da niti ne omenjam kako so se hvalili kako se hitro EV napolni ker imamo super polnilnike itd... pol pa po drugi strani focn s tem lol

Zakaj slow charging? Ponoči nimaš neke hude porabe, boš pa EVja filal. Imaš polnilnice, ki ti lepo uravnavjo moč, da ne boš presegel dogovorjene. Lahko pa za nočni blok tudi malo dvigneš dogovorjeno moč, ker bo nočna itak poceni.

kriptobog je izjavil:

Zakaj slow charging? Ponoči nimaš neke hude porabe, boš pa EVja filal. Imaš polnilnice, ki ti lepo uravnavjo moč, da ne boš presegel dogovorjene. Lahko pa za nočni blok tudi malo dvigneš dogovorjeno moč, ker bo nočna itak poceni.

ja, fanta mislita na blokovska naselja... za hiše ni posebnega problema, sploh če ima še aktivne panele... izgleda, da ne bo nič z ev ali s temi računanji ali pa se bo politikom žugalo podobno kot za davek na nepremičnine...

DarwiN je izjavil:

Ne bo.. Ponoči je omrežje ~25% manj obremenjeno oziroma ima ~25% "lufta".. Imaš tabelo na prejšnji strani.

Kako bo preprečila? Menda ne bodo vsi raje plačevali 15kw dogovorjene moči, namesto da bi avtomobil polnili počasi skozi noč in plačevali le 9kw moči.

Ponoči pozimi v mrzli zimi v neki ulici je lokalno omrežje zelo obremenjeno, sploh če vsak prišteka še avto.

Le 9 je dovolj tudi za podnevi polnit. TČ dela bolj ponoči kot čez dan, indukcija pa dela na polno tistih par min da zavre vodo, potem gre poraba na minimum. Na polnjenje avta to ne vpliva, ker se bo itak polnil cel dan.

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::

Utk je izjavil:

Sploh ni fora v kešu temveč v DEBILNOSTI nekoga, ki na gospodinjstva prelevi odlocanje o nekih watih pa k-urar itd. Jebes take doktorje znanosti, ki jim kaj takega na pamet pade in to celo implementirajo v sistem.
Groza, kakšna goveda nas vodijo.

SambaShare ::

nejc_nejc je izjavil:

Utk je izjavil:

Sploh ni fora v kešu temveč v DEBILNOSTI nekoga, ki na gospodinjstva prelevi odlocanje o nekih watih pa k-urar itd. Jebes take doktorje znanosti, ki jim kaj takega na pamet pade in to celo implementirajo v sistem.
Groza, kakšna goveda nas vodijo.

Saj počakajmo kaj se na koncu izcimi. Penali recimo, morajo odleteti. Naj izračunajo dogovorjeno moč za vsak mesec nazaj. Tako bi bil sistem vsaj približno življenski.

Fak, no!!!
Naj preprosto napišejo, hočemo pokrasti več!!! Metrašem naročnina 100 procentov gor, ostalim 50%.
In je rešen problem za par mesecev.
Potem pa ponovni dvig.

GizmoX je izjavil:

Potem pa, kolikor se presežkov nabere. Večina začnemo 2026. Do takrat bo pa tudi že kalkulator, kaj se bolj splača - dvignit dogovorjeno moč, ali plačevat presežke ...

GizmoX, se pravi, v excelu tvoj case nekako tako izgleda? Na voljo daš podatke na 15' najlažje v .csv in skripta glede na dogovorjeno moč izračuna seštevek s podrobnostmi, podatke izvoziš iz mojelektro pred izračunom, ja?

Lahko darujem tudi skripto za .csv datoteko, če kdo hoče preko ZS, še vedno ostajam siromak...

PS: Vračunan faktor v Znesek enako kot Z DDV.. In polepšati...

M.B. ::

Razumem jaz to prav, da če se preselim po 1.7.2024 takoj plačujem penale, ker sem nov uporabnik?
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

RedDrake je izjavil:

A to, da se bo blok 1 plačeval izključno in samo 4 mesece na položnici je given fact? Ker v aktu to nikjer ne piše. Če pa ima kdo vir kje je to napisano, pa na dan z njim.

Dve stvari sta: vzorčni položnici sta na voljo na uro.si, kjer lahko vidiš, da se položnici razlikujeta.

Druga stvar pa je ... če bi hipotetično blok 1 plačeval celo leto, bi tisti, ki bi z marcem prijavili minimum in z oktobrom spet ustrezno moč za svojo porabo, bili izrazito na boljšem. Valjda ne boš pustil take velike in neumne luknje v sistemu.

shadow7 ::

feryz je izjavil:

Potem bi bilo prav, da števce blokirajo na obračunsko moč. Ker človeku niti pod razno ne more biti jasno, koliko v katerem trenutku porablja.

To je tudi razlog, zakaj me na mizi že čaka Shelly pro 3EM z dodatnim relejem, na katerega lahko priklopim piskača. Ker sem siguren, da z malo pazljivosti znižamo konično porabo vsaj za 3 kW. Pa na kakšen poceni kitajski omrežni rele priklopim še signal za izklop TČ.

delavec44 ::

Naslednja faza bo, da bo voda poleti dražja kot pozimi zaradi suš. Ne vem pa, če bosta 2 bloka cen dovolj.

Zgodovina sprememb…

Avgusta, ko bodo poplave, bi šle položnice lahko pa v minus.

hruske je izjavil:

Dve stvari sta: vzorčni položnici sta na voljo na uro.si, kjer lahko vidiš, da se položnici razlikujeta.

Samo so pyzde, če govorimo o vzorčnih računih - namesto, da bi navedli za višjo sezono nekaj bolj realnega, recimo znesek 10+EUR, so navedli samo 0,12EUR da ovce ne začnemo nejevoljno blejati.

delavec44 je izjavil:

Naslednja faza bo, da bo voda poleti dražja kot pozimi zaradi suš. Ne vem pa, če bosta 2 bloka cen dovolj.

Imamo 6m3 rezerve :-)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: 135466 ()

telexdell ::

DarwiN je izjavil:

Tista tabela je za celo državo, sam pa si priključen na točno določen trafo, kateri ima lahko povsem drugačno dinamiko obremenitev. Trafi v industrijskih conah so bolj obremenjeni preko dneva. Trafi v spalnih naseljih pa preko noči. Če si na odcepu, kjer so same individualne hiše, katere se ogrevajo s TČ in imajo EV pol ti bo trafo gorel preko noči, čeprav ti tisti diagram na prejšnji strani kaže, da je najmanj obremenjen.
Trafo seveda ne bo gorel, saj ima prigrajene zaščite. Se pa lahko zgodi, da bo pregorela varovalka v trafu in boš zjutraj na hladnem stal ob praznem EV, čeprav si ga počasi polnil na navadni vtičnici.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

135466 je izjavil:

Samo so pyzde, če govorimo o vzorčnih računih - namesto, da bi navedli za višjo sezono nekaj bolj realnega, recimo znesek 10+EUR, so navedli samo 0,12EUR da ovce ne začnemo nejevoljno blejati.

Baaaa, baa ba. Baa ba, ba baaa baa. Ba, ba, ba ... BA! Ba baa ba baaa ba.

telexdell je izjavil:

Trafi v spalnih naseljih pa preko noči. Če si na odcepu, kjer so same individualne hiše, katere se ogrevajo s TČ in imajo EV pol ti bo trafo gorel preko noči, čeprav ti tisti diagram na prejšnji strani kaže, da je najmanj obremenjen.
Trafo seveda ne bo gorel, saj ima prigrajene zaščite. Se pa lahko zgodi, da bo pregorela varovalka v trafu in boš zjutraj na hladnem stal ob praznem EV, čeprav si ga počasi polnil na navadni vtičnici.

En distributer je delal analizo zmogljivosti tranformatorskih postaj glede na vremenske razmere in ugotovil, da lahko določene TP pozimi varno obratujejo tudi na 200% nazivne moči, ker je pozimi zračno hlajenje sposobno odvajati toliko več toplote. ;)

delavec44 ::

feryz je izjavil:

Avgusta, ko bodo poplave, bi šle položnice lahko pa v minus.

Veš, ko so poplave je še slabše, ker pride do onesnaženja pitne vode. Si dal idejo še za eno tarifo.
««
31 / 106
»»