» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
29 / 106
»»

nejc_nejc ::

delavec44 je izjavil:

Kaj števca se pa ne da shekat, če smo že na tehničnem forumu?

bojo kasneje bajpas pogruntal :D

deco16 ::

Gospod je izjavil:

Od 1 avgusta 2023 pa do 30 novembra 2023 sem imel na 15 minutnih meritvah te maksimalne moči.
časovni blok 1___ 2,1960 kW
časovni blok 2___ 3,5800 kW
časovni blok 3___ 4,3680 kW
časovni blok 4___ 4,0080 kW
časovni blok 5___ 4,3680 kW
Dogovorjeno moč pa so mi za vse časovne bloke določili 4,6 kW

pod 4,6kW ne gre za te varovalke kot maš. Še en nateg prve stopnje ;)
Torej obstaja minimalna dogovorjena moč. 3x25A je 4,6kw, 3x20A je 3,9kW in tako dalje...

DarwiN ::

Zakaj nateg? Nek minimum mora bit, sicer bi lahko na 0kw nastavil.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

feryz ::

M.B. je izjavil:

Je kdo razbral kaj se bo zgodilo če pametni števec ne deluje s plačilom omrežnine? Namreč marca zgleda pol meseca ni blo podatkov. Za zdaj so zadnji podatki od 27.11. Po kateri tarifi se potem računa omrežnina in prekoračitve po blokih če podatkov za 15 minut ni?
Pol meseca ti manjka, praviš?
Pri meni kaže 0 že od 1. avgusta dalje. Nula. 4 mesece ni podatka, peti zdajle laufa.

Tole je uradni odgovor elektra:
"kot vse kaže, so v omrežju transformatorske postaje (kjer ste priklopljeni) t.i. frekvenčne motnje, ki preprečujejo kvalitetno PLC komunikacijo s števci. Kar ima za posledico slabše pridobivanje tako 15min podatkov porabe oz. oddaje kot tudi dnevnih stanj.

za vsako merilno mesto, kjer imamo vzpostavljeno daljinsko komunikacijo in le ta ne deluje, imamo v podjetju povečan obseg dela, saj moramo mesečno – ročno zagotoviti odčitek za potrebe mesečnega obračuna. Prioritetno poskušamo za vsako nedelujočo daljinsko komunikacijo odpraviti, žal pa vedno ne gre, saj se imamo opravka z zapletenim postopkom iskanja frekvenčnih motenj v omrežju oz. pri odjemalcih, ki so vzrok nedelovanja PLC števca.

V spletni aplikaciji se prikazujejo zgolj razpoložljivi podatki, ki so na voljo (podatki, katere smo tudi mi uspešno pridobili)."

starfotr ::

DarwiN je izjavil:

Glede na to, da plačujemo po porabi, bi moralo biti v primeru porabe 0, tudi račun 0.

Točno tako. Kaj pa obremenjuješ omrežje če porabiš 0. A to pa nebi.

Če nabiješ pozimi, plačuješ poleti in tako dalje.

Veliko je nepravičnih zadev.

To je podobno kot bi rekel, zakaj plačujem zdravstveno zavarovanje, ko pa nisem bil že 10 let pri dohtarju. Ker me dohtar čaka in mi je na voljo, ko ga bom potreboval. Podobno pa ti je omrežje na voljo, če ga boš kdaj slučajno potreboval. Plačaš pa seveda 0€ omrežnine na tisti del, ki je vezan na porabo.

DamijanD ::

deco16 je izjavil:

Gospod je izjavil:

Od 1 avgusta 2023 pa do 30 novembra 2023 sem imel na 15 minutnih meritvah te maksimalne moči.
časovni blok 1___ 2,1960 kW
časovni blok 2___ 3,5800 kW
časovni blok 3___ 4,3680 kW
časovni blok 4___ 4,0080 kW
časovni blok 5___ 4,3680 kW
Dogovorjeno moč pa so mi za vse časovne bloke določili 4,6 kW

pod 4,6kW ne gre za te varovalke kot maš. Še en nateg prve stopnje ;)
Torej obstaja minimalna dogovorjena moč. 3x25A je 4,6kw, 3x20A je 3,9kW in tako dalje...

Plus oni pogledajo celoletno zgodovino, ne samo par mesecev.

Bo pa tukaj potrebno malo taktično razmislit ali je ceneje imeti malo rezerve ali riskirati penale.

Mato989 ::

DarwiN je izjavil:

In kaj bi bilo narobe bi pac samo penale placeval

Recimo vikend ko cel mesec nic ne rabis bi dal 0 ko enkrat prides pa prebijes 15 min pa placas penal
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

DarwiN je izjavil:

To je podobno kot bi rekel, zakaj plačujem zdravstveno zavarovanje, ko pa nisem bil že 10 let pri dohtarju. Ker me dohtar čaka in mi je na voljo, ko ga bom potreboval. Podobno pa ti je omrežje na voljo, če ga boš kdaj slučajno potreboval. Plačaš pa seveda 0EUR omrežnine na tisti del, ki je vezan na porabo.

To ni res, itak bi plačal penale ker bi mel 0kW in karkoli porabiš bi šel čez. Torej NE ni isto.

Nisem videl da je mato enako odgovoril. Se strinjam z njim ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: deco16 ()

DarwiN je izjavil:

To je podobno kot bi rekel, zakaj plačujem zdravstveno zavarovanje, ko pa nisem bil že 10 let pri dohtarju. Ker me dohtar čaka in mi je na voljo, ko ga bom potreboval. Podobno pa ti je omrežje na voljo, če ga boš kdaj slučajno potreboval. Plačaš pa seveda 0€ omrežnine na tisti del, ki je vezan na porabo.

A moram jaz plačevat za trgovino xy, čeprav mi je na voljo in ne zahajam vanjo?

Smešni ste s temi monopolnimi in nepravičnimi praksami in zagovarjanje le teh.

Saj se ne grem flat rate tule. Ampak je plačilo po porabi.

Trgovina ti je sicer na voljo, ampak ne nudi nobene storitve, če jo ignoriraš.. Elektro pa mora vzdrževat omrežje do tvoje bajte tudi če nič štroma ne ponucaš.

Sicer se pa tu ni veliko spremenilo.. Tudi doslej si plačeval omrežnino po moči in po porabi.. In ravno tako nisi mogel prit z 0EUR skozi mesec. Tko da ne vem, kaj bluzite.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DarwiN ()

M.B. ::

energetik je izjavil:

Računala se ti bo dogovorjena moč, presežki pa takrat ne. Če boš videl izpad meritev, ga boš lahko žgal na polno.

Hvala. :)

Za števec pa se ga mogoče da v alufolijo pa ne sporoča naprej :P
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Zagotavlja omrežje tudi za druge. Tako, da ni samo za enega.

EjTi ::

starfotr je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Glede na to, da plačujemo po porabi, bi moralo biti v primeru porabe 0, tudi račun 0.

Če imaš nič porabe, se odklopi od elekro omrežja. Enako za avto tudi plačujemo nadomestilo za uporabo cest, čeprav je avto celo leto v garaži. Če se nekdo z avtom ne vozi, naj ga ne registrira.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: EjTi ()

starfotr je izjavil:

A moram jaz plačevat za trgovino xy, čeprav mi je na voljo in ne zahajam vanjo?

Smešni ste s temi monopolnimi in nepravičnimi praksami in zagovarjanje le teh.

Saj se ne grem flat rate tule. Ampak je plačilo po porabi.
Saj ti tudi karkoli od elektra ni treba plačevati, čeprav so žice vsenaokrog in štrom teče po njih.
Rabiš le to, da je tvoja bajta brez njih.
Odjaviš in si frej omrežnin.

Dejte si pač predstavljat da je 4,7kW pač naročnina. Kar je več je pa ker si bil poreden fant.

Da bi tako telekomovci začeli računat :)

Vse lepo in prav, če ne bi trenutno za manjšo naročnino dobili 14 ali celo 17 kW.
Če pokuriš več, jo pa po p... dobiš.

Če bi Telekomom začeli tako računati, bi ti šel osnovni net iz 30 na 150 evrov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

delavec44 ::

Res bi lahko, če že imajo penale, imeli še popuste.

Saj bodo popusti oziroma sistem nagrajevanja. Če boš lepše porazdelil porabo, boš imel nižje konice, nižjo dogovorjeno moč in boš plačal malo manj omrežnine.. Dva gospodinjstva, enako porabljenih kwh v mesecu, ampak bo eno gospodinjstvo dobilo popust zahvaljujoč racionalni rabi energije.

Mato989 ::

DarwiN je izjavil:

Saj bodo popusti oziroma sistem nagrajevanja. Če boš lepše porazdelil porabo, boš imel nižje konice, nižjo dogovorjeno moč in boš plačal malo manj omrežnine.. Dva gospodinjstva, enako porabljenih kwh v mesecu, ampak bo eno gospodinjstvo dobilo popust zahvaljujoč racionalni rabi energije.

Problem je ker ne pustijo manj kot rabis
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

broken/link ::

DarwiN je izjavil:

Dva gospodinjstva, enako porabljenih kwh v mesecu, ampak bo eno gospodinjstvo dobilo popust zahvaljujoč racionalni rabi energije.

še enkrat preberi, kaj si napisal. "racionalna raba" tu ni besedna zveza, ki si jo iskal.

POraba, uporaba, koriščenje? :=)

Sej je jasno, kaj sem mislil.

Dve gospodinjstvi, obe 600 kwh v mesecu, ampak ima eno dogovorjene bloke 8kw, drugo pa 6kw, ker je bolj racionalno porazdelilo porabo. Prvo bo dobilo račun 85€, drugo pa 78€.. == popust. 8-)

In to je tebi smešno!? Ala ti vera.
Oba gospodinjstva plačujeta mesečno naročnino za koriščenje cca 10.800 kWh, uporabljata od tega pa 600 kWh.
A sta lahko še bolj racionalna?
Po tvoje da. Eden. Drugega je treba pa kamenjati.

600kWh

Imam baterijo, recimo da lahk teoretično razdelim porabo da bo vedno enaka. Če je manj od povprečja polnim, drugače praznim iz baterije in iz omrežja vlečem tolk da bo povprečje.

Torej 600kWh / 30 dni / 24 ur = 0,84kW

Zakaj torej ni opcije za uber pridne? Ta poraba gre skozi z 1kW močjo. Sem bil priden zakaj moram plačevat 4x več?

Ja, feryz, smešno v smislu, ker govorimo o majhnih razlikah. V bistvu za veliko večino vse ostaja podobno kot danes. Nekdo, ki danes plačuje 30EUR omrežnine, bo po novem sistemu plačeval ~30EUR omrežnine. In iz te muhe eni delate celo štalo. To je smešno!

Daniel bo edini naf*kal. ;)

Zgodovina sprememb…

deco16 je izjavil:

600kWh

Imam baterijo, recimo da lahk teoretično razdelim porabo da bo vedno enaka. Če je manj od povprečja polnim, drugače praznim iz baterije in iz omrežja vlečem tolk da bo povprečje.

Torej 600kWh / 30 dni / 24 ur = 0,84kW

Zakaj torej ni opcije za uber pridne? Ta poraba gre skozi z 1kW močjo. Sem bil priden zakaj moram plačevat 4x več?

Ja, tu se strinjam, da bi lahko postavili nižje minimume.. Jaz sem samo rekel, da ni logično, da bi bili 0kw, ker danes tudi ne moreš prit z 0EUR skozi mesec, četudi nič ne pokuriš.

Sicer pa v tvojem primeru ne plačaš 4x več... Za 1x20A je menda spodnja meja 2.5kw. Gre še nižje?

Pa z 2.5kw bloki se vprašaj, koliko to nanese omrežnine na mesec? 10EUR total? Ali res potem nisi bil dovolj nagrajen za "pridnost"?

Zgodovina sprememb…

DarwiN je izjavil:

Ja, feryz, smešno v smislu, ker govorimo o majhnih razlikah. V bistvu za veliko večino vse ostaja podobno kot danes. Nekdo, ki danes plačuje 30EUR omrežnine, bo po novem sistemu plačeval ~30EUR omrežnine. In iz te muhe eni delate celo štalo. To je smešno!

Daniel bo edini naf*kal. ;)
Ja, res boš plačal ravno tako 30 evrov. In dobil 4x manj. Plus kazen, če...
Verjamem pa, da je zate to enako.

Daniel ::

Enih 300 eur na leto bo šlo več zaradi tega ja. Sicer tudi s to podražitvino ne prinesem ravno notri investicije v baterijo in ustrezen razsmernik.

Jih bodo kmalu zastonj talali, pa bomo dali eno v gredo. Če se slučajno vname.

TMA3 ::

DarwiN je izjavil:

Nisi povedala točnih številk, ampak je kar težko verjet, da je toliko odstopanja. Do 4.7kw razlike pomeni, da so ti denimo izračunali 9kw v 1. bloku na podlagi štirih najvišjih konic, dejansko pa imate konice ~5kw (če odmislimo tiste 4 konice).

Kot bi rekel pokojni Miroslav "Ćiro" Blažević: pa kako je ovo moguče?

Ne vem zdaj točno katere številke bi govorila, določili so nam 7.7 kw v vseh blokih. V najpotratnejših mesecih dec in jan, ne presegamo 6kw po 15 min meritvah, plus, da ce bi malo bolj gledala da mi ne laufa vse naenkrat je tudi to ze skoraj prevec ampak ok, do 6 kw pridemo v najmrzlejsih mesecih, medtem ko recimo avgusta ne presegamo niti 3kw v celem mesecu po 15 min meritvah.
Torej bi dejansko placevali v avgustu zaradi naracunane previsoke prikljucne moci kar za 4.7. kw vec.

Kot sem pa ze napisala, to so nam ocitno naracunali zaradi tistih parih dogodkov, ko je bilo prevec stvari naenkrat nazganih.

Takole izgleda nasa 15 min poraba od 2022 in 2023 (je kar isti trend porabe) kar bi bilo zvrhano dovolj za dogovorjeno moc in se ne bi presegali.

JANUAR 6 kw
FEBRUAR 5.5 ali 6 kw
MAREC 5 ali 5.5 kw
APRIL 5kw
MAJ 4 ali 4.5 kw
JUNIJ 4 kw
JULIJ 4 kw
AVGUST 4 kw
SEPTEMBER 4 kw ali cisto malo vec
OKTOBER 4,5 ali 5 kw
NOVEMBER dobrih 5 kw, morda 5.5 kw
DECEMBER 6kw

Bom pa zdej spremljala lahko kako je, ce mal pazim da ne bo vse naenkrat laufal, menprav zanima.

bciciban_ ::

Te spodnje meje so ciganija. Saj imamo plačevanje po porabi in bloke. Kaj pa če sem ultra škrt in v bloku 1 ugasnem vse razen luči pa mi je zadosti 1kW moči ? Saj se jim vendar gre za omrežje in ne za lupljenje strank ?

Ali pa investiram v baterijo, ki mi pokrije blok 1 in imam takrat porabe celo 0.
3x25A varovalke pa želim, ker bi rad kdaj pa kdaj hitro napolnil EV ampak to delam samo v blokih 4 in 5. Pa naj mi dajo blok 1 potem 1kW, bloka 4 in 5 pa 15kW. Saj kot rečeno, za omrežje se gre, kajne ?

Skratka spodnje meje so navadna ciganija in odiranje folka!

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Verjetno to ne naredijo,ker bi folk nabil na 1kW, a večina ne bi znala regulirat in pol bi bile horror story 100EUR+ penalov. Sej to bodo v vsakem primeru?
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Torej bolj ali manj vse štima in te niso nič nategnili, TMA3. V 1. bloku (nov-feb) pač imate povprečje treh najvišjih konic 7.7kw. Tako določijo zato, da je nekaj rezerve in ne bo (veliko) presežkov, ki so plačljivi.

In ker vsak naslednji blok ne more biti nižji od predhodnega, imaš vse bloke na 7.7kw. Prvi blok je vedno najnižji oz. enak ostalim.

Vse štima. S tem te želijo spodbudit, da paziš na porabo v 1. bloku, ko je omrežje najbolj obremenjeno. Torej pozimi (nov-feb). Vse se dogaja okrog 1. bloka. Ostali bloki so sitnica in ne stanejo veliko. In 1. blok se plačuje samo nov-feb. Samo v tem času bo tvoja omrežnina ~40EUR za dogovorjeno moč... Avgusta in ostale mesece prvega bloka ni in boš plačala le ~10EUR omrežnine za dogovorojeno moč, čeprav imaš 7.7kw v vseh blokih.

Skratka, poskusi znižat prvi blok in posledično bodo padli tudi vsi ostali bloki (ki pa niso pomembni oz. so zanemarljivi. :D).

Bottom line: če si doslej plačevala ~40EUR omrežnine (moč+poraba), boš po novem plačevala mogoče ~45EUR na mesec, s tem da pozimi ~80, ostale mesece ~30. Ampak v povprečju ~45EUR.

Tko da se ni treba razburjat. Vse štima in nihče te ne bo nategnil. Ohrani hladno kri! :D

Pa tudi storit ne moreš veliko. Pozimi ne vklapljaj preveč velikih porabnikov istočasno (še posebej med kuhanjem kosila). Ampak konice bodo še vedno nad 6kw. Realno jih lahko iz 7.7kw zbiješ mogoče na 6.5kw (to je tista moja zloglasna racionalna raba) in boš s tem privarčevala ~30EUR skozi celo leto.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Problem je le če boš enkrat bil nepozoren pa bo 30€ penalov ko keks. Oziraoma se bo folk uštel, sej ne moreš niker preverit, koliko porabiš. Na mojem števcu kaže le območja 0.1kW, 1kW in 10kW. Totalno neuporabno.
Magic

Sej v preteklosti si ravnotako bil občasno nepozoren, a ne? Ravno zato so ženski naračunali 7.7kw, ker je parkrat dosegla porabo 7.5kw, enkrat pa mogoče celo blizu 9kw. Ta tvoja občasno nepozornost je torej v veliki meri že vkalkulirana v računico in se boš moral res potrudit, da dosežeš penale, ki bi se poznali na položnici.

Jeba bo edino, če kupiš kakšno hudo novo napravo. Kakšno IR savno in še kaj za pozimi. Ali pa se ti rodita dvojčka, vzameš kakšne ukrajinske begunce pod svojo streho. :D Potem bo treba spremenit bloke, sicer lahko sledi presenečenje.

Zgodovina sprememb…

Pa gotovo bodo porihtali kak sistem obveščanja za takšne primere... če se v tekočem mesecu pojavi X presežkov, dobiš mail ali sms v stilu "zaznali smo neobičajno povečano porabo. Prosimo, urgirajte.. Please behave, or else!" 8-)

In kaj potem, če je šla, pazi ti to, 3x v pol leta na 9 kW? A to je tragedija za elektro omrežje?
A ti si v elektro mafijski navezi v službi? Druge razlage za to navijanje za čim višje cene ne more biti.

Spet neumnosti, feryz. Kakšno navijanje za čim višje cene, ko pa ves čas palamudim, da bodo cene za večino, vključno s TMA3, ostale takorekoč nespremenjene?

Ženska je prebrala 29 strani te teme in ste jo s svojimi doomsday pogledi tako prestrašili, da bi kmalu začela razmišljati o strelskem pohodu.

Jaz samo gasim strasti! Podražili bodo samo Danielu in ostalim sončničarjem.

Že sama logika ti narekuje, da ne bodo šli dražit v času energetske krize in ko aktivno regulirajo ceno elektrike. Ljudje ste že zdaj besni glede samih sprememb, potem pa bi vas še dodatno razbesnili s podražitvami? Za povrh pa se draži še sama energija?..

Če bo sledila dejanska podražitev omrežnine, se bo to zgodilo, ko bodo miši spale.. Ko se bo stanje čez nekaj let umirilo in bo cena elektrike (hopefully) padala.

Izkušnja ni enaka tudi če boš na koncu plačal enako.

Neki pazit kdaj boš kaj vklopil, takrat ko dejansko nucaš zadeve in si doma 16-20. Karneki.

Stres brezveze, zdej za par evrov na mesec ni panike. Ampak kdo je reku da bodo te cene obdržale?

Pa it gor na net pa si spreminjat dogovorjeno moč. Pa instaliraš TČ pa pol penale plačuješ ker prej ni blo tega itd...

Kamor gre vsa agennda o EKO ZGODBI, z istimi vatli je zblaznela tele zgodba, skupaj s trenutno vladajočo politiko v SLO in EU.

Tako je. Poglejte dejanja, ne rabite v EU in svetu, samo na našem Slo dvorišču.
Dobro, da se politična scena v EU obrača, upam, da se ne bo preveč v ekstrem.

Bizkit45 ::

DarwiN je izjavil:

Ali mi lahko nekdo razloži, kako bo ta način bolj prizadel sončničarje kot sosedovo Francko?
Teoretični primer: sosedovi Francki so nakalkulirali 5kW bloke, sončničarju isto. Kaj bo tukaj sončničar več plačal kot Francka?

Daniel ::

Plačal bo več kot prej. Tisti brez sončnic pa več kot prej + omrežnino + elektriko. Enako, tudi, če boš imel na sončnici manjko.

Ce sem prav dojel bo aktualno sele 2026.
Do takrat se pa lahko marsikaj spremeni. Referendum na temo, druga vlada, pade meteorit....

Ne, nisi prav dojel.
Tole naj bi bilo aktualno julija 2024. Nova omrežnina.
Penali pa šele 2026. Ampak samo če ne boš spremenil, kar si ti naračunali. Se pravi, rabiš 4 kW, 3x si skočil na 8kW, torej boš 2 leti plačeval naročnino za 8 kW. Zaradi treh skokov.

Bizkit45 je izjavil:

DarwiN je izjavil:

Ali mi lahko nekdo razloži, kako bo ta način bolj prizadel sončničarje kot sosedovo Francko?
Teoretični primer: sosedovi Francki so nakalkulirali 5kW bloke, sončničarju isto. Kaj bo tukaj sončničar več plačal kot Francka?

Na grobo:

Sosedova Francka danes plača omrežnine 7+30€ (moč+energija), po novem bo pa v povprečnem mesecu plačala 20+17€.. V obeh primerih ~37€.

Sončičar pa danes plača na primer 7+0€ (moč+energija), po novem bo pa v povprečnem mesecu plačal 20+0€.. Torej 10-15€ več kot dane.

feryz je izjavil:

Ne, nisi prav dojel.
Tole naj bi bilo aktualno julija 2024. Nova omrežnina.
Penali pa šele 2026. Ampak samo če ne boš spremenil, kar si ti naračunali. Se pravi, rabiš 4 kW, 3x si skočil na 8kW, torej boš 2 leti plačeval naročnino za 8 kW. Zaradi treh skokov.

Ok, pol bo treba pa poseči po nečem drugem.

Pravzaprav tudi sončničarji, celoletno, niti ne. Če ne bo preveč skakal čez določeno mejo in če bo meja postavljena dovolj nizko. 4x nižje kot do sedaj.

Nahajal ga bo moj bratec. Jaše ga EV, niti toplotne nima, pa so mu namerili 9,3kW. To pa bo konkreten skok.

Fery, to je ze nanivoju oderuških obresti, ne vem, ce je zakonito.

Je, ker so si spisali zakon prej.
Če si pri koritu, se tega lahko tako greš.
««
29 / 106
»»