Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine
Magic1 ::
Jaz za 100m3 ponucam nekje 2000kWh, tako da ni daleč od energetikovih 2700kWh. 2,7 ni 4MWh...
Magic
fikus_ ::
Je kar komedija. Elektrarne delamo na naš račun, potem se pa štrom okoli dila, mi pa bomo plačevali tržne EU cene...
To pa zato, ker smo v EU in EU z DE (ki se šlepa s svojo "zeleno" energijo) na čelu, zahteva enotni trg električne energije. Ta enoten trg niža ceno elektrike v DE in viša ceno npr. SLO.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
telexdell ::
To pa zato, ker smo v EU in EU z DE (ki se šlepa s svojo "zeleno" energijo) na čelu, zahteva enotni trg električne energije. Ta enoten trg niža ceno elektrike v DE in viša ceno npr. SLO.
Če bi bil zares zahtevan enotni trg, zakaj ne fašemo tožbo zaradi zamrznjene cene elektrike? Če pa lahko zamrznemo ceno zakaj je pri nas cena dvakratnih Hrvaške cene?
Vlada podaljšuje tudi omejitev cen električne energije. Cena elektrike za gospodinjstva bo nadaljnjih šest mesecev ostala 59 evrov na megavatno uro (MWh) pri polletni porabi do 3000 kilovatnih ur in 88 evrov na MWh pri polletni porabi nad 3000 kilovatnih ur. Doslej je bil prag polletne porabe 2500 kilovatnih ur. Pa še vir
Očitno gre pri nas le za to, da se energetski lobi čim bolj nafila z denarjem, dokler imajo na oblasti svojega energetskega guruja...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
energetik ::
Saj sem napisal, da je povprečna NEH. Niti blizu PH. In ja, 4MWh je precej več kot 2,7MWh.Koliko energije sploh porabij, o TČ glede na vso energijo gospodinjstev?Seveda ni zanemarljivo, kje si to pobral? Naša bajta je povprečna NEH.
Ne vem zakaj imam občutek, da zanemarljivo...pa niti ni pomembno ne uporabljajo dosti moči, v bistvu manj kot steklokeramična.
Štoma porabimo letno 8000kWh vse skup. 4000kWh je za TČ, od tega ogrevanje ~2700, topla voda ~1000, hlajenje ~300.
Mi imamo klasično hišo. Letna poraba 7-8MWh grejemo na 24 stopin pa tč ne skuri niti približno 4MWh.
vires in numeris
fikus_ ::
"Če bi bil zares zahtevan enotni trg, zakaj ne fašemo tožbo zaradi zamrznjene cene elektrike?"
trgovci z elektriko le to kupujejo na EU trgu, država jih pa stiska pri ceni. Pred kratkim je bilo govora o tožbi SLO trgovcev proti državi SLO zaradi omejevanja cen. Ne vem kako so se dogovorili.
trgovci z elektriko le to kupujejo na EU trgu, država jih pa stiska pri ceni. Pred kratkim je bilo govora o tožbi SLO trgovcev proti državi SLO zaradi omejevanja cen. Ne vem kako so se dogovorili.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
feryz ::
Se pravi da bi ti še dvignil? Ni dovolj iz 5 centov na 15 centov?
Ok, zakaj pa ne, sve če to narod da pozlati.
Nikoli ni bilo takih mrhovinarskih cen elektrike. Zdaj imajo očitno proste roke.
Ok, zakaj pa ne, sve če to narod da pozlati.
Nikoli ni bilo takih mrhovinarskih cen elektrike. Zdaj imajo očitno proste roke.
BCSman ::
Bojkotirat čimveč te potratne elektro nesnage, od toplotnih črpalk, električnih avtov do električnih motornih žag. Telefon polnit na šihtu / v gostilni.
telexdell ::
"Če bi bil zares zahtevan enotni trg, zakaj ne fašemo tožbo zaradi zamrznjene cene elektrike?"
Ma kakšnem EU trgu? Elektriko kupujemo pri TEŠ, JEK, Dravske elektrarne... manjko pa dobimo iz Balkana pa mogoče kaj iz Avstrije. Naši viri nimajo nič večjih stroškov s pridobivanjem elektrike, kot so jo imeli leto ali dve nazaj. Lastnik TEŠ, JEK... pa je država. Če torej plačujemo dražjo elektriko iz npr. NEK oni pa imajo enake stroške s proizvodnjo potem bi razliko moral dobiti lastnik= država. In država bi nam to lahko vrnila preko subvencije, kot so naredili Hrvati. Ker pa JEK nima nekih ekstra dobičkov pomeni, da mora razlika denarja med prodajno ceno in stroški proizvodnje iti nekam drugam.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
nekikr ::
Recimo 300 tisočakov ministričini kolegici za študijo o opolnomočenju nevladnih organizacij. Kaj, a zdaj se boš pa delal, da tega ne rabimo?!
M.B. ::
Pa so nam tudi naračunali dogovorjeno moč. 2 kW blok 1, 3.4 kW blok 2 ostali pa 3.9. Za 4 člansko družino s 3 računalniki, 30let stara montažna hiša s kuhanjem na indukcijo niti ni slabo. Sreča je da se kuha večinoma med 14 in 15 uro. Posodo pomivamo in obleke peremo večinoma vedno ponoči ali med vikendom.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.
Bizkit45 ::
Zakaj se bere kot da si vesel da so vam tolk "naračunali"? :)
Pač tolk porabite, ni to loterija. Pa še to, bolj kot si vesel za nizke številke, bolj se moraš držati ustaljene prakse, da ne bo presežkov (aka, sesati ponoči kot že danes, ne med kuhanjem ;)
Pač tolk porabite, ni to loterija. Pa še to, bolj kot si vesel za nizke številke, bolj se moraš držati ustaljene prakse, da ne bo presežkov (aka, sesati ponoči kot že danes, ne med kuhanjem ;)
aborko ::
Koliko pa imate priključno moč, če so vam blok 1 dali 2 kW? A ni minimum 3,5kW za 7kW priključne moči (3x20A)?
Priključna je 6kw 1x 25 A. Sesa se tak med vikendom ko je čas.
deco16 ::
Sesalec porabi 600W to je še najmanjši problem. Likalnik, pečica, fen, bojler, štedilnik pač kombinacija tega lahk naredi foro.
Ma na 1x25A čudeža neboš dobil.
Ma na 1x25A čudeža neboš dobil.
Lonsarg ::
Vsak prehod zahteva investicije. Rešitev ni v blokadi napredka, ker potem lahko gremo nazaj v jame če bomo tako razmišljali. Rešitev je da se pač zadeve nadgradi.
Pa da ne bo kdo mislil da je rast porabe elektrike kak novodobni izum. Rast se dogaja že od vedno. EV bodo komaj eno malenkost to strmino na grafu povečali (cirka 15% porabe bi bili EV, če bi se vsi ICE umaknili iz prometa):
https://www.researchgate.net/figure/Glo...
Pa da ne bo kdo mislil da je rast porabe elektrike kak novodobni izum. Rast se dogaja že od vedno. EV bodo komaj eno malenkost to strmino na grafu povečali (cirka 15% porabe bi bili EV, če bi se vsi ICE umaknili iz prometa):
https://www.researchgate.net/figure/Glo...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
starfotr ::
Nemška rešitev je seveda blokada napredka. Izklop nuklearke je točno vrnitev v kameno dobo. Prav tako imajo vsa jajca v eni košari.
Torej stavili so ja PV+poceni plin.
V resnici imajo pa sedaj lasten premog, uvoženo nuklearno elektriko iz Francije in uvoženo premogovno elektriko iz Poljske. Fotovoltaika jim trenutno prav nič ne pomaga.
Ko je človek v riti, se bori za napredek. Ko doseže stanje ugodja, začne razkrajt sistem, ker nima kaj počet, ker mu je udobno in ugodno. Ko sistem razpade in se začnejo redukcije in izklopi, pa preidejo spet na preverjeno tehnologija. Kar so s premogom že naredili in je dokaz. Z nuklearkam pa ne morejo, ker so jih ali pa jih bodo razgradili. Sklad za razgradnjo pa komaj čakajo da počpajo gradbinci, ki bodo rušili nuklearke.
Torej stavili so ja PV+poceni plin.
V resnici imajo pa sedaj lasten premog, uvoženo nuklearno elektriko iz Francije in uvoženo premogovno elektriko iz Poljske. Fotovoltaika jim trenutno prav nič ne pomaga.
Ko je človek v riti, se bori za napredek. Ko doseže stanje ugodja, začne razkrajt sistem, ker nima kaj počet, ker mu je udobno in ugodno. Ko sistem razpade in se začnejo redukcije in izklopi, pa preidejo spet na preverjeno tehnologija. Kar so s premogom že naredili in je dokaz. Z nuklearkam pa ne morejo, ker so jih ali pa jih bodo razgradili. Sklad za razgradnjo pa komaj čakajo da počpajo gradbinci, ki bodo rušili nuklearke.
Drugo leto bo spet normalnih 50 eur/MWh. To zimo bodo pa še malo zategnili.
Nafta bo tudi po tistih 50 USD/sod pa bo.
Nafta bo tudi po tistih 50 USD/sod pa bo.
Mi bomo imeli pa ceno za gospodinjstva 170-210EUR/Mwh. So ravno objavili nove cenike. Plus super ceno omrežnine, s bajnimi penali.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Evo vam elektricno prihodnostZmaga pa tole.
https://siol.net/posel-danes/novice/bod...
"S tem bodo lahko ohranjali stabilnost prenosnega omrežja, ki zaradi spodbujanja zelenega prehoda po vsej Evropi trpi kronično pomanjkanje naložb v elektroenergetske sisteme."
Me zanima pod čem vodijo stotine milijard evrov, ki so jih zmetali v propelerje in sončne plohe. Med kmetijstvo? Ribištvo?
A švabi res ne mislijo nikogar fentati za to, kar so jim storili? Folk tam še vedno navija za vsak dan višje cene in redukcije?
Zanimivo.
Nemci so pač stavili vse na kombinacijo SE in plina. In ko iz te enačbe odstraniš/zmanjšaš plin so problemi :)
No čeprav kar se samega omrežja tiče, bi nadgradnja tega tako ali tako bi bila potrebna, morda 10 let kasneje ampak bi bila. Ampak zahod že desetletja premalo v core infrastrukturo vlaga in pač je kar je.
Saj načeloma bodo sedaj pod pritiskom to vlaganje vseeno pospešili, pač šele ko voda teče v grlo, klasično :)
No čeprav kar se samega omrežja tiče, bi nadgradnja tega tako ali tako bi bila potrebna, morda 10 let kasneje ampak bi bila. Ampak zahod že desetletja premalo v core infrastrukturo vlaga in pač je kar je.
Saj načeloma bodo sedaj pod pritiskom to vlaganje vseeno pospešili, pač šele ko voda teče v grlo, klasično :)
Sc0ut ::
Mi bomo imeli pa ceno za gospodinjstva 170-210EUR/Mwh. So ravno objavili nove cenike. Plus super ceno omrežnine, s bajnimi penali.
Potrebujemo novega Radota Pezdirja.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
Niti ne.
Ker bo v trenutku, ko doseže kakršnokoli moč, postal enak kot obstoječi Pezdir. Ali obstoječi Brecelj.
Totalna nula, zlizana s politiko.
Ker bo v trenutku, ko doseže kakršnokoli moč, postal enak kot obstoječi Pezdir. Ali obstoječi Brecelj.
Totalna nula, zlizana s politiko.
sbawe64 ::
Link ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Ravno tega nesposobnega kekca si izpostavil. Slabše bi bilo edino, če bi še enega vrlega ekonomista potegnil iz naftalina, v mislih imam JPD.
DamijanD ::
sbawe kakšen link. Mislim, da so zdajle vsi dobili takšno ali drugačno obvestilo, da gredo cene gor. EE vem da ima VT čez 200€/MWh, Geni ima ET 187€
Sc0ut ::
Ravno tega nesposobnega kekca si izpostavil. Slabše bi bilo edino, če bi še enega vrlega ekonomista potegnil iz naftalina, v mislih imam JPD.
Pa dobro, mišljeno je blo simbolično. Takrat nam je vsem zrihtal poceni elektriko.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850
sbawe64 ::
sbawe kakšen link. Mislim, da so zdajle vsi dobili takšno ali drugačno obvestilo, da gredo cene gor. EE vem da ima VT čez 200€/MWh, Geni ima ET 187€
Link za penale pri omrežnini.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
vaščan ::
Bohve kaj bi golobček rekel če mi najprej da denar za izgradnjo hiše potem mu računam vsak mesec za porabo ter da mu vse dela kot je treba jaz s mastnim profitom se potem s njegovim denarjem špilam na borzah in se nato še začnem zmišljevat ob katerih urah bo v negovi bajti življenje dražje in cenejše. Me prav zanima kolk časa bi me financiral in gledal da mu to počnem? Narod pa to mirno gleda in se malo pizdi po forumih namest da jih za jajca zagrabmo. Tihi štrajk cela slovenija na max porabnike v bajti ob isti uri ko je štrom najcenej da cel omrežje počepne pa da jih vidimo heroje. A se je problem to zment v dobi interneta?
Največji protest je, da se odklopiš od štroma in jim s tem pokažeš fakiča, ker ne bodo dobili tvojega denrja. Dokler si pa razvajena rit in elektro đanki, je pa brez veze govorit o čem drugem.
Največji protest je, da se odklopiš od štroma in jim s tem pokažeš fakiča, ker ne bodo dobili tvojega denrja. Dokler si pa razvajena rit in elektro đanki, je pa brez veze govorit o čem drugem.
Zapri tvoja umazana usta in se odklopi! Prokleto staro gobezdalo.
Magic
wcpapir ::
Je se kdo danes dobil racun in opazil da ni obracunanih prispevkov?
A to je tista "happy new year", po novem letu pa kaboooom, vse za nazaj? :)
A to je tista "happy new year", po novem letu pa kaboooom, vse za nazaj? :)
Vse razumem, priprli pipco za eno leto..sam kaj je danes še zastonj?
Ne mi rečt, da tega ne bomo nazaj notri prinesli. Pač v drugi obliki in krepko več ;)
Ne mi rečt, da tega ne bomo nazaj notri prinesli. Pač v drugi obliki in krepko več ;)
Zdaj se gredo taktične podražitve, 90% določi začasno država, ostalo "redna"-visoka cena, nabij omrežnino, a začasno ne računaj prispevkov. Izgleda bomo vsako leto plačevali 25% več za elektriko in je to splanirano že za par let v naprej, kako to dosežt. S samo ceno bi težko argumentirali, saj cena na trgih zelo verjetno ne bo šla toliko gor. Stroški naše pa sploh ne.
Magic
Ta trenutek lahko ustanoviš svojo firmo, kupiš elektroko na borzi in prodaš slovenskim gospodinjstvom. Ni boljše prilike kot podražitve, da ukradeš nekaj strank.
TMA3 ::
Živjo vsem, najprej hvala določenim, ki so res v tej temi podali uporabne informacije in ? vsem, ki dajete brezvezne kometarje, da sem mogla 29 strani prečekirat, da sem nekako prišla do osnovnih info, ki koristijo.
Sama sem pa res dost bosa v tej temi.
Dejansko sem se zaradi vaših objav spravila registrirat na mojelektro in tudi v ta forum, ker mi to sranje z elektriko ne da miru.
Sem še s tistih časov že na svoje, ko je bila poceni elektrika tisti 2 uri na dan pri EE in si jo lahko vklopil, opral žehto pa še kaj naredil po bajti za par centov ceneje. No mineva dobrih 10 let od tega, ko so bile cene še kar smešne. No že en čas pa niso več...pa tole kar se pripravlja... mah sej ne bom sploh komentirala, če bo to sploh vzdržalo vodo ampak res sem šla iz firbca gledat kako naša poraba izgleda...hitro sem ugotovila, da so nam barabe določili totalno previsoko "dogovorjeno moč", približno 4x se je takšna poraba zgodila v našem gospodinjstvu v celem letu... kolikor pa gledam tisti kalkulator od Pleskota (recimo da drzi) je pa razlika v trenutni porabi in bodoci "dogovorjeni moci" tudi 40€ ali vec na mesec! Kaj naj recem, svinje ene, ampak s tem zalim cudovito zival, ki ni nic kriva.
Priznam, da smo bili ob nižjih cenah kar dosti potrošni, se pa dobro vidi razlika med 2022 in 2023, se je ze malo bolj zacelo gledat kdaj se trosi, ko so sle cene gor?.
Ko in če res pride do tega obračunavanja je med našo običajno 15 min potrosnjo na mesec in "bodoco dogovorjeno" tudi 4.7 kw. In to bo pomenilo ogromno.
Samo zaradi 4ih prekoračitev v celem letu!!! To je bil dogodek, da mi je recimo ob istem casu laufal pralni stroj, tč grela vodo na polno in električna lojtra v kopalnici pa kakšna luč in to je to.
Če je še kdo tak tukaj, ki mu ni vseeno, da ga nate*****o z vseh strani,za vase dobro svetujem, da preverite svojo porabo preden pride do tega sh****.
Jaz vem, da jo bom prilagodila določenemu letnemu casu oz mescu posebej, (ceprav se zavedam, da bom zaradi tega igrala na njihov mlin ?) samo zakaj bi jim še dodatno filala žepe barabam?
Tudi starsem bom preverila kako so jim obracunali, ker bo ziher ista zgodba.
Lp T
Dejansko sem se zaradi vaših objav spravila registrirat na mojelektro in tudi v ta forum, ker mi to sranje z elektriko ne da miru.
Sem še s tistih časov že na svoje, ko je bila poceni elektrika tisti 2 uri na dan pri EE in si jo lahko vklopil, opral žehto pa še kaj naredil po bajti za par centov ceneje. No mineva dobrih 10 let od tega, ko so bile cene še kar smešne. No že en čas pa niso več...pa tole kar se pripravlja... mah sej ne bom sploh komentirala, če bo to sploh vzdržalo vodo ampak res sem šla iz firbca gledat kako naša poraba izgleda...hitro sem ugotovila, da so nam barabe določili totalno previsoko "dogovorjeno moč", približno 4x se je takšna poraba zgodila v našem gospodinjstvu v celem letu... kolikor pa gledam tisti kalkulator od Pleskota (recimo da drzi) je pa razlika v trenutni porabi in bodoci "dogovorjeni moci" tudi 40€ ali vec na mesec! Kaj naj recem, svinje ene, ampak s tem zalim cudovito zival, ki ni nic kriva.
Priznam, da smo bili ob nižjih cenah kar dosti potrošni, se pa dobro vidi razlika med 2022 in 2023, se je ze malo bolj zacelo gledat kdaj se trosi, ko so sle cene gor?.
Ko in če res pride do tega obračunavanja je med našo običajno 15 min potrosnjo na mesec in "bodoco dogovorjeno" tudi 4.7 kw. In to bo pomenilo ogromno.
Samo zaradi 4ih prekoračitev v celem letu!!! To je bil dogodek, da mi je recimo ob istem casu laufal pralni stroj, tč grela vodo na polno in električna lojtra v kopalnici pa kakšna luč in to je to.
Če je še kdo tak tukaj, ki mu ni vseeno, da ga nate*****o z vseh strani,za vase dobro svetujem, da preverite svojo porabo preden pride do tega sh****.
Jaz vem, da jo bom prilagodila določenemu letnemu casu oz mescu posebej, (ceprav se zavedam, da bom zaradi tega igrala na njihov mlin ?) samo zakaj bi jim še dodatno filala žepe barabam?
Lp T
DarwiN ::
Nisi povedala točnih številk, ampak je kar težko verjet, da je toliko odstopanja. Do 4.7kw razlike pomeni, da so ti denimo izračunali 9kw v 1. bloku na podlagi štirih najvišjih konic, dejansko pa imate konice ~5kw (če odmislimo tiste 4 konice).
Kot bi rekel pokojni Miroslav "Ćiro" Blažević: pa kako je ovo moguče?
Kot bi rekel pokojni Miroslav "Ćiro" Blažević: pa kako je ovo moguče?
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
kriptobog ::
Živjo vsem, najprej hvala določenim, ki so res v tej temi podali uporabne informacije in ? vsem, ki dajete brezvezne kometarje, da sem mogla 29 strani prečekirat, da sem nekako prišla do osnovnih info, ki koristijo.
Lp T
Prvo povej vse stevilke, da vidimo kako previsoko s dolocili, da vidimo ce je sploh res previsoka.
Gospod ::
Od 1 avgusta 2023 pa do 30 novembra 2023 sem imel na 15 minutnih meritvah te maksimalne moči.
časovni blok 1___ 2,1960 kW
časovni blok 2___ 3,5800 kW
časovni blok 3___ 4,3680 kW
časovni blok 4___ 4,0080 kW
časovni blok 5___ 4,3680 kW
Dogovorjeno moč pa so mi za vse časovne bloke določili 4,6 kW
časovni blok 5___ 4,3680 kW
Lp.
Gospod ::
Od 1 avgusta 2023 pa do 30 novembra 2023 sem imel na 15 minutnih meritvah te maksimalne moči.
časovni blok 5___ 2,11960 kW
Lp.
ViperR ::
Ta trenutek lahko ustanoviš svojo firmo, kupiš elektroko na borzi in prodaš slovenskim gospodinjstvom. Ni boljše prilike kot podražitve, da ukradeš nekaj strank.
Dejansko je to mogoče, pa še najnižjo ceno bi lahko ponudil. Samo poglej Telekom. Vedno kupovali na spot, potem ko so cene zrasle so enostavno vse odjebali saj bi delali gromozansko izgubo. Zdaj, ko so se cene umirile in je konkurenca kupovala dolgoročne produkte po višjih cenah pa bi uleteli nazaj. To je ta slaba konkurenca, ki se jo mora odstranit iz trga, saj zaradi nje imamo posledično tudi višje cene.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ViperR ()
Kot prvo tako nenadno povišanje cen ki se je zgodilo je bil dogodek ki pride na 30+ let. Telekom pač ni imel takih dogodkov pokritih in se je odločil da izstopi iz trga. V bistvu je bil problem da jim to ni bil core biznis, če bi jim to bil core biznis bi pač najeli kredit za prebrodit in bi špilali dalje na dolgi rok.
Ampak ker ni šel v stečaj tudi ni nobene škode trgu narejene, pač dokler je bil je špilal dodatno konkurenco, vse čisto ok. No edino rok za izstop bi moral biti daljši, so vse preveč nahitro izpeljali, to je pa tudi edina problematična stvar (ki bi se jo dalo z strožjo regulacijo pokrit). Sicer pa je cel point trga da podjetja tako vstopajo kot izstopajo iz njega.
Ampak nima to direktne veze z mojo repliko. Moj point je bil ne se piz... nad firmam ki podražujejo, če pa je dejansko precej enostavno novo podjetje za prodajo elektrike končnim odjemalcem odpret. Podjetja so pač izkoristila glupo regulacijo kjer je 10% cene neregulirane, ko bo šla regulacija stran tudi te velike divergacije med spot in končno ceno ne bo več.
Krivi so regulatorji, torej politika.
Ampak ker ni šel v stečaj tudi ni nobene škode trgu narejene, pač dokler je bil je špilal dodatno konkurenco, vse čisto ok. No edino rok za izstop bi moral biti daljši, so vse preveč nahitro izpeljali, to je pa tudi edina problematična stvar (ki bi se jo dalo z strožjo regulacijo pokrit). Sicer pa je cel point trga da podjetja tako vstopajo kot izstopajo iz njega.
Ampak nima to direktne veze z mojo repliko. Moj point je bil ne se piz... nad firmam ki podražujejo, če pa je dejansko precej enostavno novo podjetje za prodajo elektrike končnim odjemalcem odpret. Podjetja so pač izkoristila glupo regulacijo kjer je 10% cene neregulirane, ko bo šla regulacija stran tudi te velike divergacije med spot in končno ceno ne bo več.
Krivi so regulatorji, torej politika.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Zgleda oprostitev prispekov na elektriko sploh ni problem. Je denarja še preveč.
Vir
Je kdo razbral kaj se bo zgodilo če pametni števec ne deluje s plačilom omrežnine? Namreč marca zgleda pol meseca ni blo podatkov. Za zdaj so zadnji podatki od 27.11. Po kateri tarifi se potem računa omrežnina in prekoračitve po blokih če podatkov za 15 minut ni?
Po podatkih ministrstva se že več let na račun steka več sredstev, kot jih center za podpore nameni za subvencije, zato se, tako na ministrstvu, izpad sredstev v višini približno 55 milijonov evrov ne bo poznal in ne bo vplival na podporno shemo dodeljevanja spodbud. ,,Oprostitev ne bo vplivala oziroma ne bo manj podpor, ker se je za zdaj iz prispevkov nateklo dovolj sredstev. Poleg tega oprostitev velja le za gospodinjske odjemalce električne energije," pravijo na ministrstvu. Ocenjujejo, da bo do konca letošnjega leta na računu več kot 300 milijonov evrov presežka. Iz preteklih podatkov pa lahko razberemo, da se presežek iz leta v leto povečuje, saj je bil leta 2021 presežek nekaj več kot 292 milijonov evrov, kar pomeni, da obvezniki za plačilo te dajatve vsako leto plačamo bistveno več, kot center za podpore izplača subvencij.
Iz zbranih sredstev vsako leto plačamo tudi strošek tako imenovanega statističnega prenosa, ker zaradi premalo vlaganj v OVE ne dosežemo zastavljenega deleža OVE.
ilj do leta 2020 smo dosegli tako, da je Slovenija sklenila sporazum o statističnem prenosu obnovljive energije s Češko republiko in ji za manjkajoči delež energije iz OVE v višini 465 GWh, plačala približno pet milijonov evrov. Za leto 2022 bo ta strošek predvidoma več kot 12 milijonov evrov.
Vir
Je kdo razbral kaj se bo zgodilo če pametni števec ne deluje s plačilom omrežnine? Namreč marca zgleda pol meseca ni blo podatkov. Za zdaj so zadnji podatki od 27.11. Po kateri tarifi se potem računa omrežnina in prekoračitve po blokih če podatkov za 15 minut ni?
energetik ::
Računala se ti bo dogovorjena moč, presežki pa takrat ne. Če boš videl izpad meritev, ga boš lahko žgal na polno.
vires in numeris