» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
27 / 106
»»

SambaShare ::

Daniel je izjavil:

Jaz sem trenutno na 5,7 viška. Če cel december ne posveti sonce bo še zmeraj 4 viška. Bolje višek kot premalo. Vodo pa sedaj spet ogrevam z drvami, ker itak grejemo hišo.

Mesečno porabiš 1.7MWh? Malo podjetje?

Daniel ::

Kmetija.

Sicer pa vidim, da tudi ti malo nazaj razglabljaš, da bi bilo najbolje viške porabiti. Pa da ne boš narobe razumel. Net metering je pač glup sistem, ki spodbuja ljudi, da se obnašajo glupo. In več kot bo tega, hitreje bo odletel.

Mato989 ::

Boštjan__Q je izjavil:

Pomanjkanje energije je osnovni vzrok gospodarskih recesij in konfliktov zadnjih desetletij in bo tako še naprej.

Vzrok konfliktov je energetska odvisnost od tuje nafte. Elektrifikacija močno ZNIŽA energetsko odvisnost, torej izboljša situacijo. Pa ne samo to, tudi zniža porabo primarne energije, zdravju škodljive pline, poceni vožnjo/ogrevanje ipd..

Isto pišemo že od decembra 2019 in vsakičl imamo bolj prav.

Kdo je to imamo? Za katero korporacijo delaš, kje lobiraš in koliko ti pade v žep? In takim naj verjamemo, podmazanim z denarjem naftnega lobija?

Bistveno večji problem so in bodo lastniki EV

Lastniki EV pokurijo cca 4x manj primarne energije kot lastniki ICE..

Če že, so večji problem TČ in EV. Iz stališča, koliko elektrike porabimo oz. še bomo porabili.

Če gre v Sloveniiji vseh 1,2 milijona avtov na elektriko, bi porabili letno samo 2600 GWh več, kar je samo 17 % več kot danes porabimo. Ne vem zate, ampak meni se to res ne zdi tako veliko.

Ce 17 postov vec ni veliko zakaj pol spreminjamo bloke in onreznino da bi uredili porabo kot kaze smo na mejah
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

shadow7 ::

Da se sanira izpad prihodkov zaradi net meteringa?

sbawe64 ::

Kvatebrigic je izjavil:

Boštjan_Q je izjavil:

Ja in štrom imamo pa 100%, celo odklopljeni smo od ostalega eu sistema.

Za razliko od nafte, ki jo nič ne pridelamo sami, skoraj ves štrom pridelamo sami. Kot pravim: manjša energetska odvisnost. Kar ima za posledico tudi manjšo politično odvisnost od drugih držav.

Poraba je bila 15.188 GWh, proizvodnja pa je bila malo višja in sicer 16.289 GWh (vse za 2020).

Poraba:
https://gradiva.vlada.si/mandat22/VLADN...
Proizvodnja:
https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/...

V čem je torej problem?! Tole je dokaz da ni razloga da navadni plebejci rešujemo zablode SODOta in HSE in podobnih padalcev, ki so bili preveč zaposleni s krajo denarja, namesto da bi vlekli nove kable.

Ignorirajte trola.
2020 is new 1984
Corona World order

telexdell ::

Magic1 je izjavil:

Izgleda na Slo-techu le niso sami idioti, izgleda je le malo višji nivo. Pohvalno, da prezežke ne kurite na silo zdaj pozimi. So se pa eni kar izdatno hvalili, kako si privoščijo zdaj pozimi zaradi viškov.
Drugače pa poznam nekoga, ki si je vgradil ogrevanje dvorišča, ni glih iz riti privlečeno. Stopnišče si bom pa dal ob menjavi tudi jaz ogrevat. Tistih 5 šteng bom že nastavil na timer eno uro, da se zjutraj ne polomiš ob poledici. Razen če kdo ve kakšen boljši način.

Prvo ogrevanje dovozne poti sem videl tam leta 1992- kar malo po osamosvojitvi. Največkrat so vgrajeni pred zdravstvenimi domovi, kulturnimi domovi, trgovskimi centri... V tla se da elektro grelec moči 20...40 W/m. Moderni so samoregulirni in jim moč s porastom temperature samodejno pada. Grelci se dajo tam 50...80 cm narazen. Torej, če imaš 10 m dovozne poti imaš 20 m grelcev skupne moči med 400 in 800W. Poleg je prilagojen termostat kateri grelce saodejno izklaplja. Grelci se običajno vključijo med sneženjem, da stopijo sneg. Ko je dovoz suh je brezvezveze, da obratujejo saj ne delajo drugega kot skrajšujejo svojo življensko dobo. Zamenjava pa pomeni odstarnitev tlakovcev/asfalta, kopanje v pripravo terena... Pač kar precejšnje stroške. Če se malce izračuna- 3x sneženje na zimo po npr. 48 ur. 800 W grelec od tega deluje recimo 30 ur. To je 72 kWh na leto. Če bo zaradi tega razpadel naš elektroenergetski sistem pol smo ga pa zares nataubirali;((
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

nekikr je izjavil:

Mi se tu prepucavamo, Vlada je pa že storila kar je treba:

Kumer: Cilj je do leta 2030 prepoloviti energetsko revščino

Sem pa prebutast, da bi razumel to. Ker po ZKP bi rekel, da če dvigneš ceno energije za 250%, da je potem več revščine. Ah, kaj pa jaz vem. Vsem nam bodo nabili cene v višave, potem pa dali nekaj drobtinic nazaj, da bo vsak nekako prišel skozi, pa bo!

Za nova okna, fasado, izolacijo strehe se moraš prvo sam skeširati, nato čez N mesecev dobiš nekaj nazaj (eko sklad).
Hkrati morajo papirji in stanje prej/potem biti tip top.

To je novica za kaj točno ? Naredi problem in ponudi rešitev ?

Za omenjeni cilj morajo:
ljudje zaslužiti več
materiali in storitve se morajo poceniti
mesečni stroški se ne smejo povečati (voda, elektrika, ogrevanje, hrana ...)

Nič od tega se pri 99% ne bo uresničilo.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

kriptobog ::

Boštjan__Q je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Boštjan__Q je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Boštjan__Q je izjavil:

Torej je potrebno nadgraditi omrezje. Najlazje je reci, da je omrezje ok ker ponoci ni obremenjeno. Ja valda da ne, ce se spi ponoci. Mi rabimo omrezje ko smo pokonci, ne ko spimo.

Ravno obratno, ni ga treba nadgradit ČE porabo prestavimo na ure ko ni špic. To pa lahko naredimo samo s tem da ko je špica ceno elektrike zvišamo, ko pa ni špice jo pa znižamo (torej ljudje SPODBUJAMO da čim več porabe prestavijo takrat ko ni špice). Ponoči se se med spanjem brez problema lahko fila EV. Ali hladi bajta poleti. Masikdo tudi ponoči da prat pralni stroj, da pomivalca prat ipd Že do sedaj je bila ponoči elektrika cenejša in so mnogi to delali ponoči, kar ni nič drugega kot mehanizem da ljudi spodbudijo da porabo v čim večji meri prestavijo na ponoči.

Ce vso porabo prestavimo na noc, kako bo to izgledalo? Cez dan bomo spali, ponoci pa delali? Ne bluzi prevec. Ce gre zena prati ponoci bo 6 ur ponoc pokonci, oz. bo sredi noci vstajala da da naslednjo rundo. Potem pa se susenje :)) Ko bo po kosilu poln stroj bomo dali timer na nocno pranje, ko se pranje zakljuci ob 00:00 pa budilka, da pospravimo se posodo od vecerje. Oziroma, vmes ko se pere lahko na indukciji skuhamo kosilo in vecerjo za naslednji dan, da ne bomo podnevi kurili stroma. Pa upamo na sonce, da na soncu pogrejemo.

Ne, narobe si predstavljaš. Daš na timer prat ob 4 zjutraj, ob sedmih ko vstaneš daš ven in obesiš. Isto za pomivalca. To ni nič novega, to je že do sedaj delala večina slovenskih družin da je privarčevala na elektriki (včas je bila ta nižja tarifa 3x cenejša kot ta draga). Prav tako se marsikaj drugega lahko laufa samo ponoči: filanje EVja, hlajenje bajte ipd, skratka porabnikov ki bi se jih brez večjih težav dalo prestaviti na "off peak hours" je precej.

In ce imas vec rund za oprat? Pmivalca dam na timer za ponoci ko je poln, posoda od vecerje pa ostane na mizi do takrat? Nimas stika z realnostjo. In razen babice ne poznam nikogar drugega, ki bi pral ponoci :))

Če je več rund za oprat, potem ne vem boš pač izjemoma eno opral tudi na ta drag štrom, sej tega menda ni težko razumet. Ni treba da ostane na mizi, zložiš jo nekam stran na pult pred pomivalca. Mam stik z realnostjo, ponoči na poceni tok je prala večina slovenskih gospodinjstev včasih, še danes ogromno ljudi to počne ko razlike v ceni večje in nižje tarife niso niti približno tako velike kot včasih. Noben te ne sili da pereš ponoči, če nočeš, pač nočeš, po želji pač, jaz sem samo napisal kako se da prišparat in kako špara večina familij v Slo.

NA pult bom dal :)) Dal bom prati in ko bo oprano bom zlozil notri ostalo posodo. Kje je ta vecina? Jaz poznam samo babico da pere ponoci, vsi ostali se temu smejijo.

kriptobog je izjavil:

NA pult bom dal :)) Dal bom prati in ko bo oprano bom zlozil notri ostalo posodo. Kje je ta vecina? Jaz poznam samo babico da pere ponoci, vsi ostali se temu smejijo.

Večina sodobnih hišnih aparatov ima vgrajene časovnike. Lepo daš perilo v pralni stroj ali posodo v pomivalca. Ko želiš, da se stvar opere nastaviš program, dodaš čistila in pritisneš start (moderni stroji že sami dozirajo čistila, glede na program). Pol pa stroj sam poskrbi, kdaj bo to opral . Torej dela imaš povsem enako, ni treba spreminajti navad, lahko pa kaj prihraniš.

This:
Akcijski načrt. Težka bo. Golube vse podražil. Briga njega za energetsko in drugače revne. Dobro, da imamo na vrhu države energetskega guruja. Imamo dovolj elektrarn (Krško, TEŠ, hidroelektrarne), da pokrijemo potrebe za 2 milijonski narod. Strošek proizvodnje elektrike je v povprečju okrog 50 EUR/MWh. Naš Golob državno elektiko poceni prodaja v tujino, država pa jo potem uvaža za okrog 200 EUR/MWh. Posel, da te kap. Razliko bomo pokrili z višjimi položnicami, ali pa jo bo državni proračun iz pobranih davkov, kar pa je spet iz našega žepa. Nekaj najbrž ima od tega, ker tako butast si težko. Pa plešimo. Tole kar je naredil Golob je čisti kriminal. Slovenija proizvede 75% el energije po max ceni 70 EUR/MWh preostanek 25% pa mora uvoziti. Z Golobom se je delež izvoza el energije povečal, ker je Golob zavohal, da lahko Slovensko elektriko dosti dražje proda v EU in naredi bistveno večji profit. Ampak, ker sedaj za Slovenske uporabnike te Slovensko proizvedene elektrike NI več, jo moramo pa končni uporabniki po oderuških cenah spet uvoziti nazaj iz EU. In pazite kaj v bistvu naredi Golob, ukrade Slovensko elektriko davkoplačevalcem, jo proda in mastno zasluži, nazaj pa Slovenskim davkoplačevalcem spet proda najdražjo elektriko na svetu !!! Povedano drugače: davkoplačevalci GOLOB VAS DVAKRAT ZAFRKNE !!! Upam, da boste to spoznali čimprej. Preden bo prepozno.

50 EUR/MWh je 5c na kWh.
Mega 10^6
Kilo 10^3
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

Daniel ::

SambaShare je izjavil:

Sicer pa vidim, da tudi ti malo nazaj razglabljaš, da bi bilo najbolje viške porabiti. Pa da ne boš narobe razumel. Net metering je pač glup sistem, ki spodbuja ljudi, da se obnašajo glupo. In več kot bo tega, hitreje bo odletel.

Slabo gledaš. Kvečjemu sem dodal grelec v 300L bojler za hišo. Torej čez leto ne bom rabil vsake 3 dni kuriti peči, trošiti drv in spuščati dima v ozračje.

Kakšna druga poraba mi zaenkrat še ni prišla na misel, ne vem kje bi to lahko pokuril. Snega pri nas tako ali tako ni, tako, da dovoza ne bomo greli torej kam bi dal? Mogoče, če naredim ogrevan bazen... Edino je problem, da se nimam časa namakati.

kriptobog ::

telexdell je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Večina sodobnih hišnih aparatov ima vgrajene časovnike. Lepo daš perilo v pralni stroj ali posodo v pomivalca. Ko želiš, da se stvar opere nastaviš program, dodaš čistila in pritisneš start (moderni stroji že sami dozirajo čistila, glede na program). Pol pa stroj sam poskrbi, kdaj bo to opral . Torej dela imaš povsem enako, ni treba spreminajti navad, lahko pa kaj prihraniš.

A ne znate brat? P kosilu zlozim v pomivalni stroj. Stroj je poln. Ce nastavim timer imam potem umazano posodo od vecerje na pultu. Pac dam prat ko je polno,da se mi posoda ne nabira po pultu.
Pranje cunj das na timer dokler peres eno rundo dnevno. Pri mulcih je pac velikokrat tako da se pere kaka rudna vec.
Meni je itak vseeno, vi perite magari v reki, ce zelite, jaz bom pa v top spicah pa bo. Dogovorjene itak ne bom presegel

wcpapir ::

Če puščaš posodo v steoju tako dolgo potem jo vrjetno predpereš ker se zasuši od kosila do večerje. Pri nas gre direkt iz mize v stroj in stroj se prižge pa če je kaj not ali ne.

Že od pamtiveka je tako in je tako najbolj udobno. Največji problem s tem je bil pri menjavi partnerke, ker ni razumela, da ne bomo 2x prali posode.

Daniel je izjavil:

SambaShare je izjavil:

Slabo gledaš. Kvečjemu sem dodal grelec v 300L bojler za hišo. Torej čez leto ne bom rabil vsake 3 dni kuriti peči, trošiti drv in spuščati dima v ozračje.

Kakšna druga poraba mi zaenkrat še ni prišla na misel, ne vem kje bi to lahko pokuril. Snega pri nas tako ali tako ni, tako, da dovoza ne bomo greli torej kam bi dal? Mogoče, če naredim ogrevan bazen... Edino je problem, da se nimam časa namakati.

Izgleda, da bo glede na vse najbolj smiselno porabljati vsaj do dogovorjene obračunske moči. Glee na to, da se bo tudi s SE po novem plačevalo več nekako ne vidim smisla, da jim višek energije podarjam, da ga prodajo naprej. Porabiti vse viške v okviru dogovorjene moči in je to to.

feryz ::

Kaj želiš povedati?
Jaz, moj brat in moj foter, smo lani podarili 8 MWh štroma nekam, nekomu. In takih je še ogromno. Kdor je imel premalo, je pa itak plačal.
In kaj imamo od tega? Ne da nimamo nič, ampak smo razglašeni skorajda za kriminalce, krivi za razpad elektro omrežja, krivi za podražitve cen, ki prihajajo da si politična in elektro mafija nafila žepe.
Kakšen zaključek torej potegniti iz tega? Baje ni fer, če si postaviš premočno SE in šenkavaš štrom, torej je treba, ker SE pač že stoji, poskrbeti, da ne bo premočna ampak glih pravšnja. Z večjo porabo, drugače niti ne moreš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

deco16 ::

Pusti stat.

Tisti ki imajo TČ in nimajo SE bodo govorili kdo je kriv za raspad omrežja. Japajade. Niso realni.

1 korak je to da se sprijazniš, da si del problema ;)

Koliko energije sploh porabij, o TČ glede na vso energijo gospodinjstev?

Ne vem zakaj imam občutek, da zanemarljivo...pa niti ni pomembno ne uporabljajo dosti moči, v bistvu manj kot steklokeramična.

Tretjina ogrevanje, tretjina sanitarna, tretjina ostalo. Pri varčnejših hišah je delež za ogrevanje manjši. Pri neizoliranih pa večji.
TČ imajo drug problem. In sicer so to grelci. Če jih ima, seveda. Tukaj pa gre za konkretne cifre.

Naj povedo lastniki, fotr ma sam uno za sanitarno, katera ponuca manj kot bojler.

Sej se ne gre za peak, ta je lahko visok če je fajn minus, tega ni dosti. Problem je ker to je nova poraba ki jo ni bilo. Je sammo pozimi in je čez cel dan, seveda v intervalih.

Primerjat z steklokeramično z TČ je pa mal smešno, kosilo kuhaš zelo mal časa in ko se segreje so sam še intervali, TČ dela čez cel dan.

sbawe64 je izjavil:

Naš Golob državno elektiko poceni prodaja v tujino, država pa jo potem uvaža za okrog 200 EUR/MWh. Posel, da te kap. Razliko bomo pokrili z višjimi položnicami, ali pa jo bo državni proračun iz pobranih davkov, kar pa je spet iz našega žepa. Nekaj najbrž ima od tega, ker tako butast si težko. Pa plešimo. Tole kar je naredil Golob je čisti kriminal. Slovenija proizvede 75% el energije po max ceni 70 EUR/MWh preostanek 25% pa mora uvoziti. Z Golobom se je delež izvoza el energije povečal, ker je Golob zavohal, da lahko Slovensko elektriko dosti dražje proda v EU in naredi bistveno večji profit.

Da pa bi kdo odprl kakšno podjetje v kakšni davčni oazi, pol bi pa naši prodajali elektriko temu podjetju po proizvodnih cenah in bi nato naši to elektriko od tega podjetja odkupovali pa borznih... Ne, to pa ni mogoče!

Tisti pa, kateri perete dva poivalca in dva pralna dnevno in poleg mogoče še hodite v službo- a se sploh poznate v družini med sabo?

feryz je izjavil:

Kaj želiš povedati?

Da je sistem neumen in da spodbuja neumnosti. Pa tudi če vas je vmes par kao nesebičnežev. Čeprav dvomim, tistih 8MWh vam najbrž ni niti za en mesec porabe.

Sistemu nič ne manjka, sistemi se dopolnjujejo.
Kar je butasto je kup ovc, ki nasedajo govnu politikov. In potem mislijo, da vse vedo in so najpametnejši.

wcpapir je izjavil:

Če puščaš posodo v steoju tako dolgo potem jo vrjetno predpereš ker se zasuši od kosila do večerje. Pri nas gre direkt iz mize v stroj in stroj se prižge pa če je kaj not ali ne.

Že od pamtiveka je tako in je tako najbolj udobno. Največji problem s tem je bil pri menjavi partnerke, ker ni razumela, da ne bomo 2x prali posode.

Če ti tako pereš posodo to še ne pomeni, da je tako prav. Pomivalni stroj je neprodušno zaprt. Tako je v njem, ob normalni tedenski uporabi 100% vlaga, zato se v njem posoda ne zasuši. Zagotovo ne v roku npr. 24 ur. Če imaš ti tak pomivalc, da se to zgodi v nekj urah- a lahko zaupaš vsaj proizvajalca, da se ga v širokem loku izognem ob naslednejem nakupu. Ne bi namreč želel spreminjari navad, da perem ko je pomivalc poln. Ta pa ni poln vsak dan.

vaščan ::

Hec je da je v slo veliko velikih bajt ki so jih včasih zidal in kjer so prej živele ene familije sedaj predelanih v dva gospodinjstva ali več ker enostavno jit v nakup ali izgradnjo hiše je za veliko ljudi prevelik strošek. V teh hišah sta na 3x20 ali 3x25 varovalkah obešena dva gospodinjstva vemo kaj to pomeni. Večina ljudi s šihta in šol pride popoldne proti večeru takrat se kuha pere tušira in še kaj. In kaj zdej bi nas radi prisilili v kaj? Recimo bom pa ponoči lavfal mašino v garaži namest popoldne to se od mene pričakuje da pametno delam s elektriko sicer bo sosed znoru ampak lej kar naj se z vlado zmeni ali pa z elektro ponudnikom. Res so prov na hard zakompliciral s tole elektriko kaj bodo avtomobile prihodnosti tud sam še ob določenih urah filal.

telexdell
Pomivalni stroj
100% vlaga, neprodušno zaprt

Kolega, nehajte uživati (prepovedane) droge ali dodajte ob koncu sporočila /s za sarkazm.

Pralni/pomivalni stroj: se po uporabi (ko vzamemo ven perilo/posodo) pusti odprto stranico, da se posuši od znotraj - večina ga ima nekje znotraj objekta bivanja.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

vaščan ::

Pri nas 1x do 2x na dan polnega pomivalca zalavfamo. Pralni stroj se vrti zjutraj in zvečer prav tako sušilni pa še je polno cunj povsod in piskrov tko je če maš mulce ni konca. Že tko komej folgaš vse skup zdej bom pa še na ure gledal kdaj bom kaj prižigal to je precej tko neizvedljivo. Ko gredo otroc na počitnce imam 2otroka se poraba ne zmanjša za 2x ampak za 4x in bajta nekako ostane pospravljena. Mogoče si to kdo teško predstavlja ampak tko je. Ti ki si zmišljujejo razne novele zakonov imam občutek da ne živijo v realnem svetu.

Nehajte hujskati folk!
Zamislite si, da drugo leto folk res začne to delati. In se ti v omrežje točno ob dvaindvajset nič nič vklopi na tisoče, deset tisoče, sto tisoče pomivalnih, pralnih, ev, grelcev v bojlerju ...
Nič kaj lepa misel.

Magic1 ::

To že kontrirjo pri GenI s tem, da bo cena elekrike praktično zanemarljivo nižja v cenejšem terminu.
Na koncu boš moral tako razporedit porabnike, da bo vsak delal točno ob določeni uri in to čez cel dan/noč:)).
Ali pa boš rekel fuck it in dal 50EUR+ za omrežnino.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Sc0ut ::

sbawe64 je izjavil:

nekikr je izjavil:

Mi se tu prepucavamo, Vlada je pa že storila kar je treba:

Kumer: Cilj je do leta 2030 prepoloviti energetsko revščino

Sem pa prebutast, da bi razumel to. Ker po ZKP bi rekel, da če dvigneš ceno energije za 250%, da je potem več revščine. Ah, kaj pa jaz vem. Vsem nam bodo nabili cene v višave, potem pa dali nekaj drobtinic nazaj, da bo vsak nekako prišel skozi, pa bo!

Za nova okna, fasado, izolacijo strehe se moraš prvo sam skeširati, nato čez N mesecev dobiš nekaj nazaj (eko sklad).
Hkrati morajo papirji in stanje prej/potem biti tip top.

To je novica za kaj točno ? Naredi problem in ponudi rešitev ?

Za omenjeni cilj morajo:
ljudje zaslužiti več
materiali in storitve se morajo poceniti
mesečni stroški se ne smejo povečati (voda, elektrika, ogrevanje, hrana ...)

Nič od tega se pri 99% ne bo uresničilo.

Pa elektriko ti podražijo x2.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

nejc_nejc ::

Evo nov cenik od ee.
0,20739 vt
0,18055 mt

Matr, ampak tukaj gre res za očitno tržno blago in niti pod razno ne za kartelno dvigovanje cen brez osnove.

Zdej so izkoristili priliko s to 90-10% in podražajo osnovno ceno elektrike na polno, da si naredijo super osnovo za naprej. Nižjo tarifo so nabil praktično na polno ceno, po novem bo pa omrežnina silila folk v porabo izven špic. Zelo dobro so si to zamislili, da nas ožamejo. Ko bi vsaj ta denar šel v izgradnjo kašnega pametnega vira in ne samo v žepe distributerjev. Elektrika iz NEK in hidro bi morala it po minimalni ceni za našo uporabo in ne da jo distributerji preprodajajo okoli.
Magic

Delujejo mi kot naftotrgovci, ki so ob sprostitvi začeli nabijat cene v nebo.

Ampak ja, dokler bo golob na strehi jim noben ne bo stopil na prste in cen zreguliral. Pa bi moral.

telexdell je izjavil:

wcpapir je izjavil:

Če ti tako pereš posodo to še ne pomeni, da je tako prav. Pomivalni stroj je neprodušno zaprt. Tako je v njem, ob normalni tedenski uporabi 100% vlaga, zato se v njem posoda ne zasuši. Zagotovo ne v roku npr. 24 ur. Če imaš ti tak pomivalc, da se to zgodi v nekj urah- a lahko zaupaš vsaj proizvajalca, da se ga v širokem loku izognem ob naslednejem nakupu. Ne bi namreč želel spreminjari navad, da perem ko je pomivalc poln. Ta pa ni poln vsak dan.

S katerega planeta pa si ti, da imaš takšne trditve?

Sc0ut je izjavil:

Delujejo mi kot naftotrgovci, ki so ob sprostitvi začeli nabijat cene v nebo.

Ampak ja, dokler bo golob na strehi jim noben ne bo stopil na prste in cen zreguliral. Pa bi moral.

Sej jih regulira, vendar na tak način, da z začasnim ukrepom drži začasno ceno dol. Nas pa hkrati navaja na visoke cene. Po preteku bodo malo ceno spustili, a mi bomo plačevali 100% več kot dve leti nazaj.
Torej zaključek je tak, da pridelamo 3/4 elektrike pa se nam bo cena vseeno podvojila. Fajn bodo pobiral marže.
Magic

Kakšne 3/4 elektrike? Letos imajo viška preko glave.

Ok, crkotina je bila vmes. Ampak vseeno bi se moralo iziti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Je kar komedija. Elektrarne delamo na naš račun, potem se pa štrom okoli dila, mi pa bomo plačevali tržne EU cene...
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Kake vzvode imamo da se ljudstvo tukaj vmešamo? Domače elektrarne nam delajo štrom po polovici ali še manj cene. Četudi uvažamo iz tujine se mora domača proizvodnja nekje bolj poznat.

misek ::

Sc0ut je izjavil:

Kake vzvode imamo da se ljudstvo tukaj vmešamo?
Nimamo jih. Na žalost.

Lonsarg ::

Edino normalno bi bilo, ce so EU pravila da je elektrika trzna (drzave imajo dejansko prepoved prodaje koncnim odjemalcem po EU zakonih). Da se prepove vec kot 49% lastnistva drzave v elektro proizvodnih virih.

S tem se omeji tudi vlaganje drzave v proizvodne vire, zakaj bi drzava vlagala v trzno blago nas davkoplacevalski denar, ce ga pa slabo naprej prodaja, oziroma ga naprej prodaja trgu namesto nam. Potem pac naj se drzava umakne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Potem imaš Teksas. In račune za 9 jurjev. Zakaj ne, če lahko?
Sicer je enak princip tudi pri nas, le računa za 9 jurjev si ne upa še nihče izstaviti. Kar pa ne pomeni, da ga nekoč ne bo.

energetik ::

wcpapir je izjavil:

Ne vem zakaj imam občutek, da zanemarljivo...pa niti ni pomembno ne uporabljajo dosti moči, v bistvu manj kot steklokeramična.
Seveda ni zanemarljivo, kje si to pobral? Naša bajta je povprečna NEH.
Štoma porabimo letno 8000kWh vse skup. 4000kWh je za TČ, od tega ogrevanje ~2700, topla voda ~1000, hlajenje ~300.
vires in numeris

Torej priznavaš da bi brez TČ imel skoraj polovično porabo. Evo tukaj je problem in zakaj se je tema sploh odprla.

Povprečna bajta ni z TČ, ja sedaj postaja to povprečje za nove in standard ampak je daleč od povprečja.

energetik ::

Ja, polovično. Kaj bi priznaval, a sem kdaj rekel da TČ ne porabi nič? Ampak to nima kaj dosti veze z omrežninskimi bloki, ki imajo veze z močjo. TČ večino te porabe naredi s konstantno močjo nekje 800-1200W. Medtem ko ima fen 2kW, indukcija 7kW.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

Ima pa s tem da je večina porabe v 4 mescih ko je omrežnina najvišja.

Ja se strinjam da bi bla cena na kWh pravičnejša ampak nočejo tega naredit :) Oni hočejo da bo zdaj Mato kater gleda na vsak cent nebo prižigal nič med 7-14 in 16-20 pozimi. Tistih par hočejo prepričat da bodo šparali :D

Pri meni bodo dosegli ravno nasprotno. Sploh ne bom več gledal, kdaj kaj uporabljam, le opozorilo si bom nastavil za prekoračitev.
Magic

BCSman ::

Recimo da bo tak fašistični sistem veljal 10 let, potem bo prišla revolucija in se bo to elektro-zeleno mafijo dalo na sodišče. Če za teh 10 let ugasnem toplotno črpalko, hkrati to pomeni da sem ji za 10 let podaljšal življenjsko dobo?

nejc_nejc ::

Lonsarg je izjavil:

Edino normalno bi bilo, ce so EU pravila da je elektrika trzna (drzave imajo dejansko prepoved prodaje koncnim odjemalcem po EU zakonih). Da se prepove vec kot 49% lastnistva drzave v elektro proizvodnih virih.

S tem se omeji tudi vlaganje drzave v proizvodne vire, zakaj bi drzava vlagala v trzno blago nas davkoplacevalski denar, ce ga pa slabo naprej prodaja, oziroma ga naprej prodaja trgu namesto nam. Potem pac naj se drzava umakne.

Ta je predivja...

energetik je izjavil:

wcpapir je izjavil:

Seveda ni zanemarljivo, kje si to pobral? Naša bajta je povprečna NEH.
Štoma porabimo letno 8000kWh vse skup. 4000kWh je za TČ, od tega ogrevanje ~2700, topla voda ~1000, hlajenje ~300.

Mi imamo klasično hišo. Letna poraba 7-8MWh grejemo na 24 stopin pa tč ne skuri niti približno 4MWh.
««
27 / 106
»»