» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
164 / 164
»
»»

socialec ::

Če sklepam po nas, ni.

feryz ::

Meni gre pa na organ to vekslanje in popusti. Za koga k... sem optimiziral prvi in drugi blok? Da bodo zdaj vse znulirali?
Ampak ok, jaz bom že preživel tistih par šelijev. Navsezadnje gre bolj za hobi, kot za dobičke.
Kdor pa se je v paniki vrgel v nakup nekih brezveznih baterij, net meteringu navkljub, se mi bolj smili.

starfotr ::

Navsezadnje gre bolj za hobi, kot za dobičke.

Pri celi stvari gre za oboje. Ljudem je dolgčas in imajo preveč denarja, pa ne vedo kaj bi z njim. Potem so pa veseli ko radio, ker jim država še da subvencije na 1001 način. Identično vidimo v trgovinah, kjer ovčice z veseljem delijo vse svoje podatke s trgovino in tudi z banko ter še z nešteto zunanjimi. Zato, da virtualno prihranijo nekaj centov.

Cilj bi bi moral biti, da kot človeštvo čim manj onesnažimo. Ampak, ker je vmes denar in interesi, je to samo agenda na papirju. V resnici je cilj porabit več, da se lahko več zaračuna. Ne samo linearno več ampak progresivno več.

Ko ukinemo subvencije se vidi realna slika, koliko kdo vlaga v kaj. Do takrat je pa pogled precej izkrivljen.

Bizkit45 ::

A je elektro zaspal z računi? :) v mojelektro ni še nič vidnega od januarske spremembe.

joez7 ::

So objavli, da bo račun za Jan skupaj z računom za Feb. zaradi novega odloka - pocenitve.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

delavec44 ::

joez7 je izjavil:

So objavli, da bo račun za Jan skupaj z računom za Feb. zaradi novega odloka - pocenitve.

Kdo?

Na geni piše samo da bo zamujal. Jaz ga še vedno pričakujem ta mesec. Odlok je ena sprememba v šifrantu.

"Pozdravljeni,

januarski račun za električno energijo bo izstavljen z zamikom zaradi sprejetja interventnega zakona, ki ureja znižanje stroškov omrežnine za gospodinjske odjemalce v najdražjem časovnem bloku. Zato bo tudi direktna obremenitev zamaknjena za en mesec, in sicer na 18. 3. 2025. To pomeni, da bo vaša banka tistega dne predvidoma izvedla obremenitev za dva računa, torej za januar in februar.

Če želite račun poravnati prej, lahko to storite s plačilom preko nakazila. Podatki za nakazilo ali QR koda se nahajajo v desnem zgornjem kotu prve strani računa. Pazite pa, da nakazilo opravite do 6. 3. 2025, v nasprotnem primeru se lahko zgodi, da boste račun poravnali tako z nakazilom kot direktno obremenitvijo 18. 3. 2025. Če pride do dvojnega plačila računa, vam bomo dobroimetje upoštevali na naslednjem računu.

Za nastale nevšečnosti se opravičujemo in se vam hkrati zahvaljujemo za razumevanje."

To samo pomeni, da bo na trajniku za marec, ker bo februarskega zamudil. Izdan bo menda prej.

hruske ::

Ravno dobil, Elektro energija.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

Telbanc ::

Kok je?
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Telbanc je izjavil:

Kok je?

42 :D

scipascapa ::

fak tok malo. goljufaš!!!!

Evo, račun za stanovanje v Lj. Mulca sta parkrat mesečno tam.
Ogrevanje je daljinsko, kuhanje na plinske bombe.
Račun pa brutalen, ne glede na to, da so omrežnino spustili dol.
105 evrov. Noro.
Je pa res, da se mi niti sanja ne, kako lahko par ledic in en OLED ekran porabijo 515 kilovatnih ur. Ker drugega v stanovanju ni. Ok, še hladilnik.

Utk ::

Kaj si pa ti posebnega da nimaš zamejene cene elektrike?

Cena na kwh bi morala bit 7-8 centov, ne pa 14.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

Emmmm, no comment. Saj ti bo užgalo, verjetno.
Je pa vseeno malo cenejši štrom, kot je bil lani. Približno cent na kilovat.

Problem je količina. Ki mi ni niti malo jasna.

Mulci pač vžgejo klimo na 28 in grejo domov...
Itak firma časti.

Klima ne laufa. Resno moram enkrat tja in pometati varovalke dol.
Ker to ni normalno. Cela bajta, s toplotno vred, indukucijo, pralnim in sušilnim, ne porabi toliko.

DamijanD ::

feryz - moraš malo kakšno temo o GPUjih pogledat v zadnjem času :D

miko22 ::

nekikr je izjavil:

Saj imaš od tega, veliko. Imaš zavedanje, da si eco in green, da prispevaš k zelenemu prehodu. In to je vredno več od denarja.

hehe, ta je dobra.

c3p0 ::

Očitno nekaj skoz žre štrom 24/7, da ni kaka spirala v kopalnici ipd., da je bolj cozy. Ali pa tat.

telexdell ::

feryz je izjavil:

Ker to ni normalno. Cela bajta, s toplotno vred, indukucijo, pralnim in sušilnim, ne porabi toliko.

Se mi zdi, da imaš doma nekaj Shelly naprav. Shelly 3EM omogoča mertitev toka s tokovniki tako po posamezni fazi kot po nevtralnem vodniku. V navodilih piše, da se v netralnem vodniku meri tok, če se sumi na krajo elektrike. Lahko pa tudi odviješ/izključiš vse varovalke in gledaš števec, če miruje. Če sta ta dva testa negativna, ti pa še ostanejo računalniki od mulcev pa rudarjenje kripto valut.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Malo sem razmišljal, izključenje vseh varovalk bolj malo nuca.
Ker če je kdo priheftan zraven, je verjetno pod varovalko, torej odbijem tudi njega in porabe ne bo.
Razen če bi potem kdo pizdil, da nima štroma. Ampak verjetnost za to je majhna.

V stanovanju ni compa, torej tudi grafičnega ogrevanja ni.

Za nekoga, ki ga itak ni tam kaj veliko, si precej prepričan kaj vse tam ni :)

Morda bi poraba šla na polovico, če bi samo šel tam in ležal na kavču en mesec...

Zgodovina sprememb…

mertseger ::

feryz je izjavil:

V omarico daš en merilnik ki te danes stane 20€ in imaš vse na telefonu. Stanovanja imajo ponavadi 1 fazne priključke.

nejc_nejc ::

mertseger je izjavil:

feryz je izjavil:

V omarico daš en merilnik ki te danes stane 20€ in imaš vse na telefonu. Stanovanja imajo ponavadi 1 fazne priključke.

naj prvo pogleda grafiko na moj elektro.

feryz je izjavil:

Malo sem razmišljal, izključenje vseh varovalk bolj malo nuca.
Ker če je kdo priheftan zraven, je verjetno pod varovalko, torej odbijem tudi njega in porabe ne bo.
Razen če bi potem kdo pizdil, da nima štroma. Ampak verjetnost za to je majhna.

V stanovanju ni compa, torej tudi grafičnega ogrevanja ni.

Ko izključiš posamezno varovalko boš videl,kaj vse ti napaja. Pol pač izključiš tiste porabnike in daš varovalko nazaj. Če števec ne miruje pol je na tisti varovalki priključeno še kaj... Ko izključiš neupravičen odjem ti pa ostanejo le še stanovalci pa kakšna pozabljena infra v kopalnici...

Dobro, dobro, smo pač svetovni rekorderji v porabi količine štroma. Za praktično nič.
Človek se razvadi, ko ima sončnico na strehi in tega niti ne opazi več.

Moram pogledati, kaj imam doma od šelijev in se enkrat odpraviti tja.
Nisem bil že mesece, odkar sem zmontiral pohištvo in ostalo.

Za Jan. račun 18€.

Še dobro da si šel v 10 optimizacij. Drugače bi bil 23. Ok, pretiravam, 19,5.

Zgodovina sprememb…

Se popravljam, narobe prepisal, je mal pod 15€. Simulacija za marec pa pod 9€.
Optimizacija je zaenkrat ena. Preigravam pa scenarije za naslednjo.

Matko ::

feryz je izjavil:

Emmmm, no comment. Saj ti bo užgalo, verjetno.
Je pa vseeno malo cenejši štrom, kot je bil lani. Približno cent na kilovat.

Problem je količina. Ki mi ni niti malo jasna.

firma časti, a mularija rudari ali rožice goji s konstantno porabo ~700W :D

Fotr: Ne, naš pa že ni tak >:D

preveri diagram na mojelektro in pojdi naokoli

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Matko ()

Matko ::

telexdell je izjavil:

Gledal na Planet18 poročila. V prospevku o omrežnini je prof.dr.Rafael Mihelič univ,dipl.inž.el izjavil, da se ne sme več varovati odjemnih mest z varovalkami ampak le s števci tako odjemna moč ni omejena in te za nižji odjem lahko motivirajo le s kaznijo.
Ta človek je sramota za elektrotehnično stroko. Zrel je za prijavo na inženirsko zbornico in rektorat Univerze v Ljjubljani,da mu prepovedo poučevati študente elektrotehnike.

link?

Kar je že nekaj časa, je, da se maks moč omeji s števcem in ne varovalko.
Ampak zgolj kot limitator, ne kot varovanje.

Matko je izjavil:

telexdell je izjavil:

Gledal na Planet18 poročila. V prospevku o omrežnini je prof.dr.Rafael Mihelič univ,dipl.inž.el izjavil, da se ne sme več varovati odjemnih mest z varovalkami ampak le s števci tako odjemna moč ni omejena in te za nižji odjem lahko motivirajo le s kaznijo.
Ta človek je sramota za elektrotehnično stroko. Zrel je za prijavo na inženirsko zbornico in rektorat Univerze v Ljjubljani,da mu prepovedo poučevati študente elektrotehnike.

link?

Kar je že nekaj časa, je, da se maks moč omeji s števcem in ne varovalko.
Ampak zgolj kot limitator, ne kot varovanje.

Ne glede na števec- vsak električni kabel mora biti varovan pred kratkimi stiki, termičnimi preobremenitvami...Zaščita mora biti izvedena na začetku kabla... Tako imaš v vsaki merilni omarici še vedno NVgl varovalke, katere ščitijo kabel. Na števcu pa nastaviš zgolj omejitev za odjemno mesto tako, da ti odklopi prej, preden pregori varovalka. Tako se lahko po izpadu števec daljinsko vključi (ali izključi) oz lahko vsak odjemalec sam vzpostavi napetostno stanje s tioko na vratih omarice in ni treba dežurnemu električarju fizično na teren. Če pa števec zataji so pa tam še vedno varovalke katere pregorijo, če obremneimo omrežje za več kot smo ga zakupili ob priklopu.
Zavestno izrečene neresnice in celo neumnosti iz ust akademsko izobraženega človeka pomeni madež na celotni elektrotehnični stroki.

DV_cam ::

Ali ima kdo informacije kako je z začasnim zmanjšanjem moči varovalk na električnem priklopu. Recimo začasno bi zmanjšal iz 3 x 25A na 3 x 20A ali ali še celo na 3 x 16A. To bi naredil izključno za to ker trenutno ne dosegam niti minimalne obračunske moči (4,6kw).
DV_cam

Tiger ::

To za Elektro operaterja ni začasna rešitev, menjavo varovalke namreč čakaš in vsakič jo zaračunajo. Torej, če res nimaš hudih porabnikov bi bilo v tvojem primeru smiselno znižati na 3x20A, manj pa ne - ker se 3x16A isto plača.

DV_cam ::

Začasno je za to ker predvidevam, da bom v prihodnosti večji porabnik.
DV_cam

Excalibrus ::

Ali kdo razume natančno, kako so postavljene cene postavk za moč za gospodinjske odjemalce?

Po uradnem listu bi moral blok 2 za distribucijski sistem biti 0,86570 (Vir: https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

Agencija za energijo pa ima objavljenega 2 cenika, en za distribucijski in en za distribucijski IN prenosni. In na računu so cene iz slednjega (primer blok 2: 0,91224), česar ne razumem (Vir: https://www.agen-rs.si/documents/10926/...

V uradnem listu pa tega cenika za skupen sistem sploh ni...
https://elektro-racun.si

Zgodovina sprememb…

hruske ::

Excalibrus je izjavil:

Ali kdo razume natančno, kako so postavljene cene postavk za moč za gospodinjske odjemalce?

Po uradnem listu bi moral blok 2 za distribucijski sistem biti 0,86570 (Vir: https://www.uradni-list.si/glasilo-urad...

Agencija za energijo pa ima objavljenega 2 cenika, en za distribucijski in en za distribucijski IN prenosni. In na računu so cene iz slednjega (primer blok 2: 0,91224), česar ne razumem (Vir: https://www.agen-rs.si/documents/10926/...

V uradnem listu pa tega cenika za skupen sistem sploh ni...

Če gledaš dokument Agencije vidiš "tarifne postavke za prenosni in distribucijski sistem za leto 2025", za blok 2 je to 0,91224 EUR (kar zaradi sprejetega zakona velja tudi za blok 1).

Če gledaš uradni list ...
1. člen, (a) tarifne postavke omrežnine za prenosni sistem, uporabniška skupina 0, blok 2 je 0,04654 EUR.
1. člen, (c) tarifne postavke omrežnine za distribucijski sistem, uporabniška skupina 0, blok 2 je 0,86570 EUR.

Vsota tega dvojega je 0,91224 EUR.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

red_baron ::

Bizkit45 je izjavil:

A je elektro zaspal z računi? :) v mojelektro ni še nič vidnega od januarske spremembe.

Jaz še vedno nisem dobil računa za december @ geni.
..

Boš te dni. Če se ti mudi si poglej v mojelektro, dodaj 2€ in davek.
Pa boš vedel. Ostal dolžen ne boš, ni skrbi.

Excalibrus ::

Lahko tudi na mojem kalkulatorčku preveriš približno kakšen bo račun :).
https://elektro-racun.si

Jaz sem dobil.
Iz 39 na 19 evrov. Še vedno 19 preveč, ampak ok, naj jim bo.

darkolord ::

Hm, a je standard praksa, da za letni netmetering zaračunavajo energijo sproti na osnovi predvidene porabe? Sem svež, v oktobru so me vklopili.

Če prav razumem, bom celo leto plačeval 196 eur/mesec, na koncu leta se pa naredi poračun?

Zgodovina sprememb…

Lahko jim pošlješ mail in ne boš plačeval tega. Sploh če veš, da boš itak naredil dost. Ker to je pretirano, potem pa naslednje leto celo leto ne boš plačeval nič.
Obračun je pa potem januarja v vsakem primeru, samo kaj bojo nardili s tabo, če boš imel jurja preplačila :)

Zgodovina sprememb…

feryz je izjavil:

Jaz sem dobil.
Iz 39 na 19 evrov. Še vedno 19 preveč, ampak ok, naj jim bo.

Stara taktika levičarjev. Najprej močno dvignejo cene, ko se ovčke zbunijo jih pa malce spustijo. In ovčke nadvse zadovoljne z levičrji- do nove močne podražitve. Kriv pa ne-levičar.
««
164 / 164
»
»»