» »

Nov način obračunavanja omrežnine

Nov način obračunavanja omrežnine

««
107 / 122
»»

Stan57 ::

Raja bo kuhala golaž in pasulj na drago tarifo ter prala riti z mrzlo vodo zaradi prepovedi bojlerjev
medtem bo pa elita svoje med 50 in 100 tisoč eurov vredne električne avtomobile polnila ponoči na poceni tarifo
res super država
aeaea

socialec ::

Je kakšna kamera pred parlamentom dostopna preko spleta za ogled vse protestov v teku?

borut_p ::

Stan57 je izjavil:

Raja bo kuhala golaž in pasulj na drago tarifo ter prala riti z mrzlo vodo zaradi prepovedi bojlerjev
medtem bo pa elita svoje med 50 in 100 tisoč eurov vredne električne avtomobile polnila ponoči na poceni tarifo
res super država

Keri bojler je pa prepovedan? Zakaj si pa nebi mogli golaza ponoci kuhat? Je boljsi ce se dlje kuha pa potem pogreje

NuMaN ::

Noč je za spat, ne za kuhat.

Komaj čakam, da vsi perejo sredi noči v bloku ...

Elektrika je postala tako poceni, da se nihce vec ne ozira na poceni in drag tok - torej i in ii tarifa. Kot se spomnim iz mlajsih casov, so mame/babice to vestbo spremljale in porabljala za pranje, susenje, ... izkljucno poceni tok.
Sedaj ne bo nic drugace.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

Med ET, VT in MT ni več tako občutnih razlik.
Energija zna biti s 1.1.2025 dražja za ene 30%, ker ne bo več zamejena.
Omrežnina bo draga za tiste, ki imajo veliko občasno porabo.
In za sončničarje, relativno gledano.

telexdell ::

borut_p je izjavil:

Elektrika je postala tako poceni, da se nihce vec ne ozira na poceni in drag tok - torej i in ii tarifa. Kot se spomnim iz mlajsih casov, so mame/babice to vestbo spremljale in porabljala za pranje, susenje, ... izkljucno poceni tok.
Sedaj ne bo nic drugace.

Jaz se pa še spomnim, ko so v hišah imeli črne kuhne- sredi protora odprt ogenj in v stropu odprtino, skozi katero je uhajal dim iz prostora. In tistim gospodinjam je bilo povsem vseeno za drag ali poceni štrom, saj ga sploh niso imele. Perilo so prale v bližnjem potoku, svetile pa s petrolejkami.
Nova omrežnina in pa predvsem bedaki, kateri ta rop pri belem dnevu zagovarjate očitno menite, da bo po sedaj, ko ne bo nič drugače naslednja stopnja prišla jutri, ko bomo zopet uvajali črne kuhne.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

telexdell je izjavil:

Nova omrežnina in pa predvsem bedaki, kateri ta rop pri belem dnevu zagovarjate očitno menite, da bo po sedaj, ko ne bo nič drugače naslednja stopnja prišla jutri, ko bomo zopet uvajali črne kuhne.

Gre za zagovarjanje po izključno politični dolžnosti.

2 leti se imas cas prilagodit, res hud rop. Bomo pa v tem obracunu videli dejansko kako in kaj ... do takrat ne verjamem da kdo dejansko ve kako in kaj

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

Industrija in kmetijstvo opozarjata na težave glede stroškov zaradi časovnih blokov in dnevnih potreb ampak to so nepomembne podrobnosti, katerim ne posvečamo pozornosti.

Daniel ::

socialec je izjavil:

Industrija in kmetijstvo opozarjata na težave glede stroškov zaradi časovnih blokov in dnevnih potreb ampak to so nepomembne podrobnosti, katerim ne posvečamo pozornosti.

Seveda ne, ker bomo zraven najboljih plač v branži končno pridobili tudi tiste manjkajoče EURe za zamenjavo tisoče nagnjenih in podprtih drogov, ki jih podre prvo neurje... Vzeli jih bomo v industriji in kmetijstvu, ker do JU, kjer bo najvišje povečanje plač že sedaj potekajo zanesljivi vodi pod zemljo, zato tam ni potrebno ničesar jemati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

telexdell ::

borut_p je izjavil:

2 leti se imas cas prilagodit, res hud rop. Bomo pa v tem obracunu videli dejansko kako in kaj ... do takrat ne verjamem da kdo dejansko ve kako in kaj

Nič ne bo treba čakati dve leti, da boš videl kako in kaj. To ti bo jasno že čez kakšen mesec dni, ko boš za božičnico dobil prvi račun omrežnin po višji sezoni. Pol noš pa to plačeval vsak mesec višje sezone tako ti dve leti kot naslenja leta. Ti bodo pač čez dve leti kot jagodo na torto dodali še kazni za prekoračitve. Sistem je naravnan tako, da boš plačal vsaj eno, lahko pa tudi več.
Bo pa zanmivo, kako bodo to plačevale javne ustanove, bolnišnice, šole, vrtci, občine, kulturni domovi, muzeji...ti se financirajo iz proračuna in so sredstva namenska. Četudi bi imeli neporabljena sredstva na eni postavki jih ne morejo kar tako prenesti v žepe energetski mafiji...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

celje ::

borut_p je izjavil:

neverjetno…glede na take izjave nas očitno premalo ….

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: celje ()

Malcolm_Y ::

Lahko nekdo, ki ima 15-minutno merjenje, pove, kaj mu piše na mojelektro.si, pod "Podrobnosti MM" v polju "Vrsta tarife obračuna"?

Jaz nimam 15-min in mi piše "Dvotarifni (VT, MT)".

Imaš še ET, povezano z energijo v kWh. Omrežnina je pa vezana na moč v kW.

delavec44 ::

Energija je še vedno ET ali VT,MT. Kaj pa naj drugega piše?

Zgodovina sprememb…

Jaz še vedno nič ne razumem. Mi lahko kdo kot 5-letniku razloži, kaj so te različne tarife. Je znesek omrežnine fiksen ali variabilen (glede na porabo elektrike)?

Recimo da ima nekdo dogovorjeno moč 5 kW. Tarifa za 1. blok je 3,61324 EUR/KW/mesec, torej bo za prvi blok plačal fiksnih 5 x 3,61324 omrežnine. Zraven pa še pač dejansko porabo elektrike. Če bi se zgodilo, da bi sredi dneva vključil ful naprav, in prekoračil 5 KW, pa plačaš še kazen.

Torej omrežnino plačamo fiksno, glede na dogovorjeno moč. 4 mesece bo več, 8 mesecev pa manj, ampak načeloma enako.

A vsaj približno prav razmišljam?

nekikr ::

Ceneje bo, pa tudi navad ne rabiš spreminjati. Pravijo. Ampak le glej, da ne boš kuhal podnevi ali se zvečer tuširal s toplo vodo! Ali, bog ne daj, kupil toplotne črpalke ali električnega avtomobila, to je največje zlo.

ZveeZ ::

Poleti bomo greli na 25°c, pozimi pa hladili na -5°c in bomo placali manj kot do sedaj.

Genetic ::

Malcolm_Y je izjavil:

Jaz še vedno nič ne razumem. Mi lahko kdo kot 5-letniku razloži, kaj so te različne tarife. Je znesek omrežnine fiksen ali variabilen (glede na porabo elektrike)?

Recimo da ima nekdo dogovorjeno moč 5 kW. Tarifa za 1. blok je 3,61324 EUR/KW/mesec, torej bo za prvi blok plačal fiksnih 5 x 3,61324 omrežnine. Zraven pa še pač dejansko porabo elektrike. Če bi se zgodilo, da bi sredi dneva vključil ful naprav, in prekoračil 5 KW, pa plačaš še kazen.

Torej omrežnino plačamo fiksno, glede na dogovorjeno moč. 4 mesece bo več, 8 mesecev pa manj, ampak načeloma enako.

A vsaj približno prav razmišljam?

Imas omreznino na dogovorjeno moc (kW), po blokih (fiksni del). Potem se omreznino na porabljeno energijo (kWh), kjer ni tako drasticnih razlik med bloki (variabilni del). Potem pa se obracun porabljene energije (kWh). Pa seveda se penale, ce v 15min intervalih presezes dogovorjeno moc.

OK. Torej je omrežnina za moč fiksna. In vsi z enako naračunano močjo bomo plačevali enako.

Torej, če imam za vse bloke dogovorjeno moč 5 kW, bom plačal 5 x 3,61324 + 5 x 0,8824 + ... - Drži?

Kaj če grem za en mesec na dopust, in izklopim čisto vse - to omrežnino še vedno plačam?

hruske ::

Ja, to omrežnino za moč še vedno plačaš.
Ne plačuješ pa omrežnine po porabi.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

zodiak ::

starfotr je izjavil:

miko22 je izjavil:

Boste videli, čez 10 let nas bodo prosli, če bomo priklopljeni na njihovo omrežje. Enako kot zgodba z klasičnimi telefonskimi priključki. Nekoč so plačevali 6000 mark, zdaj ti ga dajo za 1€ novi priključek. Kar prosijo te, da prideš k njim.
Enako bo z elektriko, boste videli.

Bolj ti potrebuješ elektriko, kot elektro tebe.

Bolj ti potrebuješ internet ali telefon kot ponudnik tebe.

Ne ker ima folk SE.

starfotr ::

SE nima totalno nobene veze.

DamijanD ::

In kako kaj shajate z novimi bloki:

Utk ::

Super. Od 14h do 16h vlečem max kolk lahko. Vse za našo mafijo. Upam da jim vrže ven tist čas.

miko22 ::

hruske je izjavil:

In pol pravijo da bo ceneje? Kaj v tole pravljico kdo verjame?

ZveeZ ::

miko22 je izjavil:

hruske je izjavil:

In pol pravijo da bo ceneje? Kaj v tole pravljico kdo verjame?

Jp. Ceneje bo za veliko vecino. Na elektru si delajo stroske in dodatno delo zato, da bodo pobrali manj denarja.
Ce bo slucajno kaj drazje, bo zaradi podrazitev, ko sprostijo cene.
Pocasi nas bodo kuhali in nas bodo prepricevali, da placujemo vedno manj in da bodo primorani podrazati omreznino, da bodo imeli s cim vzdrzevat omrezje.

starfotr ::

Za zeleni prehod bo potrebnega še mnogo, ampak res MNOGO MNOGO več denarja. To kar je zdaj je samo 'pozdrav iz kuhinje'.

wcpapir ::

Komplicirate kjer ni potrebe. Omrežnina je fix strošek in prav nobene potrebe ni spremljati blokov, razen če misliš presegati dogovorjeno moč.

Ashrack ::

Vcasih je varovalke ven metalo ko si presegel moc. Zdaj so varovalke dovolj mocne bomo pa mafiji placevali.
V mesecu oktobru sem bil doma komajda 5 dni in mi je uspelo prekoraciti 4.5kw. Prizgal sem klimo za gretje indukcijo ter po moznosti se pecico.
....

Včeraj od 14h do 16h sem vlekel po 6 kw, ob 20:00 sem šel na 8 kw.
Stroka je rekla, da je to dobro za omrežje, jaz pač samo ubogam.
Nisem pa še vsega optimiziral, bom...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

feryz ::

Aja, avto.

Drugače ni variante, da pridem na 8 kW.
Bi moral v štacuno po par fenov in jih na prazno laufati.

fikus_ ::

Fery, da ne boš razočaran, še feni niso več to, kar so bili, so jim po birokratskem ukazu omejili Watte.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

energetik ::

DamijanD je izjavil:

In kako kaj shajate z novimi bloki:
Brez sprememb navad.
So pa zadnji teden odčitki na moj-elektro povsem zblojeni oz. so praktično vsi označeni z svetlejšo barvo, kar pomeni da so podatki rekonstruirani. Kakšne dneve imam celo konstantno moč čez 24ur :))
Komedija, in glede na te fejk podatke bodo oni obračunali penale... ;((
vires in numeris

energetik je izjavil:

Komedija, in glede na te fejk podatke bodo oni obračunali penale... ;((

Seveda, tako je tudi pravično, pravi Duška.

Magic1 ::

Pa sej je jasno, fake podatki povprečijo porabo luknje v odčitavanju. Torej če 24h ne dobijo podatkov, se računa povprečje celega dneva za vsak blok. Sej zato je rekel energetik, da je dobil konstantno porabo čez cel dan. Sej v tem primeru ni špic in posledičnih prekoračitev. Razen če cel dan goniš čez. Bolj bi bil problem, če bi dobivali napačne podatke.
Magic

Zato pa pravim, da mora nekdo najt način, da zjebe to komunikacijo preko neke motnje...potem jim pade vse v vodo.
Morda tudi kdo že je uspel.

Zgodovina sprememb…

energetik ::

Evo takole zgleda. S tem da je bolj kot povprečenje zaskrbljujoč npr. 1.11., ko se bil na dopustu in sem 100% imel vse razen hladilnika izklopljeno, izrisane imam pa špice preko 2kW. Zvečer, ko sem že bil doma in sem imel dejansko špice preko 5kW (gretje TSV, pralni stroj, lojtra, indukcija), pa kaže špice pod 3kW. Od kje jim te meritve?

vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Saj vidim chart in ravne odseke, pri nas je (žal) vse 'ostro'...
Ta 'Imgur is temporarily over capacity. Please try again later.' je zoprn.

sniff ::

Za lažjo predstavo so pripravili izračune:

https://www.uro.si/w/izracun-omreznine-...

Utk je izjavil:

Zato pa pravim, da mora nekdo najt način, da zjebe to komunikacijo preko neke motnje...potem jim pade vse v vodo.

Te bojo odklopili, ker kršiš pogodbo o uporabi sistema. :)

joez7 ::

Ni panike. Njihov 15min interval je precej nižji kot moj, merim pa na 10s. Moja konica na primer 5kW, na diagramu pa komaj 3.5kW. Vse vredu, dokler se ne bo kdo spomnil faznih konic, in konic za export, potem se pa primimo za denarnico.
https://ibb.co/qxBwCM4
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

hruske je izjavil:

Utk je izjavil:

Če imam priklopljen v vtičnico nek "pokvarjen" atx napajalnik verjetno nič ne kršim.

Nič ne kršiš, dokler ti ne dokažejo, da namerno delaš motnje. Ni lahko kaj takega dokazat, da pa se. Priključek, kjer se nahajajo motenje, se da dost enostavno najdit. Potem pa te lahko odškodninso tožijo za vse možne odškodnine, ker si verjetno onemogočal branje podatkov cele linije od trafota. Niso to več štosi.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

To se bi moralo kar veliko stvari poklopit, da ti bi dokazali, potem pa še na sodišču iztožili odškodnino.

Če bodo tvoje motnje delale dovolj škode, se bodo že potrudili. Kot sem rekel, vir motenj ni težko najdit. Gredo samo po zunanjih omaricah gledat jakost motenj in hitro najdejo naslov, kjer je štala. Potem se bodo pa še obesili na tvoj priključek in bili extremno zahtevni, da zadostuje vsem normativom iz tvoje strani (opravljene obvezne meritve komplet inštalacije, ozemljitev,...).
To je tako, kot se zajebavat na letalu. Hitro so lahko astronomski zneski v igri. Ne vplivaš samo nase, vendar na vso okolico.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Utk je izjavil:

hruske je izjavil:

Utk je izjavil:

Če imam priklopljen v vtičnico nek "pokvarjen" atx napajalnik verjetno nič ne kršim.

A ti je to dovolj razumljivo?

V primeru, da je merilno mesto vključeno v sistem daljinskega odčitavanja,
mora uporabnik sistema zagotavljati možnost le-tega na način, da
njegove inštalirane naprave ne povzročajo motenj.

MadMax ::

50. člen
Upravljalec omrežja lahko uporabniku po predhodnem pisnem opozorilu prekine odjem ali oddajo, če ta v roku, določenem v opozorilu, ne izpolni svoje obveznosti, v naslednjih primerih:
1. če uporabnik moti odjem drugim odjemalcem in oddajo drugim proizvajalcem,
2. če uporabnik odreče ali onemogoči pooblaščenim osebam upravljalca omrežja ali izvajalca prenosa ali distribucije električne energije dostop do vseh delov priključka, do zaščitnih in merilnih naprav ter do energetskih naprav in napeljav uporabnika, kadar obstaja sum, da te naprave ali napeljave povzročajo motnje,
3. če uporabnik onemogoča pravilno registriranje obračunskih količin, ali če odjema električno energijo brez zahtevanih ali dogovorjenih in predpisanih merilnih naprav ali mimo njih,
4. če dobavitelj tarifnim odjemalcem to zahteva za svojega tarifnega odjemalca, ki ne plača dobavljene električne energije v roku,
5. če uporabnik ne plača nadomestila za uporabo omrežja ali stroškov izravnave odstopanj v roku zapadlosti računa,
6. če uporabnik odjema ali oddaja električno energijo brez pogodbe o dostopu ali pogodbe o odjemu,
7. če uporabnik ne zniža do dovoljene meje motenj, ki jih povzročajo njegovi objekti, naprave ali napeljave ali odjemalci,
8. če uporabnik brez soglasja upravljalca omrežja priključi na omrežje svoje elektroenergetske naprave ali napeljave, ali če omogoči preko svojih elektroenergetskih naprav priključitev elektroenergetskih naprav drugih uporabnikov.

Vir:
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=URE...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Upravljalec omrežja lahko uporabniku po predhodnem pisnem opozorilu

Ta del ste prikladno izpustili.

Nekdo je tu pisal kakšne naprave delajo motnje. To so naprave, ki jih lahko kupiš v katerikoli trgovini.
Če s tistimi napravami delam tako škodo omrežju, da bi me lahko iztožili do gat, potem morda nisem jaz pravi naslov za take tožbe, ampak razni proizvajalci in uvozniki teh naprav. Se vam ne zdi?

Se vam zdi realno, da bi kupili računalnik v bigbangu, potem bi pa do vas prišel nekdo z elektra in vam reku, da morate ta računalnik odklopit iz vtičnice, ali vas pa odklopijo z omrežja. Je to res pravi način?

Zgodovina sprememb…

««
107 / 122
»»