» »

TV in internet po hiši

TV in internet po hiši

DACAR ::

Pozdravljeni.
Potreboval bi nasvet glede napeljave kablovja za TV in internet po hiši.
Situacija je takšna. Hiša je 3 etažna (polklet, visoko pritličje, mansarda - neizdelana). Optika je napeljana v polklet v eno od sob, kjer je tudi modem/router od T2. Iz tega modema je napeljan en UTP do TV-ja v tej isti sobi, in drug UTP po vogalih in zračniku do sobe v visokem pritličju do drugega TV-ja.
Kar bi rad je to, da bi v visokem pritličju napeljal še vsaj 2 UTP-ja za bodoče TV-je in še kakšnega do mansarde za isti namen (trenutno se bodo v visokem pritličju obnavljali tlaki, tako da imam priložnost kablovje speljati elegantno po tleh). Problem je vse te kable speljati od kleti v pritličje, ker postane vse skupaj težko skriti ob steno za zaključne lajšte.
Zato me zanima, ali obstaja kakšna elegantna rešitev tega problema? Bi lahko na tisti UTP, ki gre do TV-ja v pritličju, priklopil kakšen "razdelilec" (modem, router, switch?), da bi imel med kletjo in pritličjem samo en UTP, v pritličju pa potem možnost od tega "razdelilca" vleči kable pod tlakom v druge sobe?
In kaj narediti z WIFI-jem, da bi signal v visokem pritličju ojačal, da bi lovil po vseh delih hiše?
LP

Likalnik ::

Tako je, če več kablov ne moreš spraviti iz kleti v višje nadstropje....potem v višjem nadstropju uporabi switch...do tega switcha pa imaš potegnjen trenutni kabel iz kleti v nadstropje....potem pa na switch priklopiš ostale utp kable in jih razporediš po nadstropju.

glede wi-fija bi pa jaz v zgornje nadstropje dodal eno dostopno točko (lahko stari rutar in mu izklopiš DHCP)...na ta način ti bo v zgornjem nadstropju potem delal tudi dobro wifi.

ko boš obnavljal v tla spravi cevi in jih razporedi po stanovanju za utp kabel....potem pa imaš za vse te kable skupno stičišče v zgornjem nadstropju, kjer jih povežeš na switch oziroma rutar....ta switch oziroma rutar je pa z enim kablom povezan dol v kleti z modemom

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

energetik ::

Sicer je bolje, da se razpelje UTP kable, ampak deluje tudi na 1 UTP do štuka, tam pa uporabiš switch za razdelitev. Oz. kot rečeno bolje da tam daš kar ruter, ki ima switch itak vgrajen, hkrati pa ti služi še kot WIFI dostopna točka. Jaz imam samo v 2 etažah kar 3 dostopne točke, ker imamo toliko železja po bajti, da je to potrebno za dober signal. Ampak jaz ima do vsake točke direkten UTP, poleg vseh drugih direktnih UTP od modema do vsake sobe.
V tvojem primeru torej se potrudi vsaj še za 1 UTP od T-2 modema do mansarde, tam pa razpelji do vsake sobe.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

energetik je izjavil:

Sicer je bolje, da se razpelje UTP kable, ampak deluje tudi na 1 UTP do štuka, tam pa uporabiš switch za razdelitev. Oz. kot rečeno bolje da tam daš kar ruter, ki ima switch itak vgrajen, hkrati pa ti služi še kot WIFI dostopna točka. Jaz imam samo v 2 etažah kar 3 dostopne točke, ker imamo toliko železja po bajti, da je to potrebno za dober signal. Ampak jaz ima do vsake točke direkten UTP, poleg vseh drugih direktnih UTP od modema do vsake sobe.
V tvojem primeru torej se potrudi vsaj še za 1 UTP od T-2 modema do mansarde, tam pa razpelji do vsake sobe.

kako pa imaš lahko direktno iz modema razporejene utp kable po sobah....modem ima cca 4 možne priključke....ti pa imaš definitivno več kablov...predvidevam, da imaš še vedno switch vmes?

se pravi iz modema en kabel v switch...pa potem iz tega switcha naprej po sobah?...tako imam jaz...samo da je vmes se rutar oziroma mesh sistem...

energetik ::

Seveda, iz modema/ruterja gredo kabli na TV, TVbox, na dostopno točko ter 10-portni switch. Iz svitcha naprej po celi bajti, do vsake sobe svoj UTP. Itak so cevi v stenah, se lahko potegne še več vzporednih.
vires in numeris

starfotr ::

Vsaka etaža mora imeti vsaj 2 kabla, ki se morata zaključit v modem. In sicer 1 za internet, 1 za TV.

Seveda je bolje, da je kablov več.

Ker nihče ne načrtuje, potem vsi na koncu ugotovijo identičen problem - pomanjkanje kablov in cevi. To je skupno vsem temam na tem forumu, ko pridemo do vprašanja wifija, routerjev, itd.

Hvala vsem za nasvete. Zelo ste mi pomagali.
starfotr - zakaj 2 kabla? Ni dovolj eden za internet in za TV?
Ali je dovolj, če uporabim CAT5e UTP kable? Ali je boljše investirati v CAT6? So konektorji isti pri obeh?
Kabli bodo verjetno položeni v cevi pod tlaki in speljani do sten in malo navzgor (na mestih, kjer predvidevam, da bi v prihodnje prišli prav). Od tam pa potem lahko speljem še kam drugam za letvicami od parketa. V cevi od elektrike nimam možnosti speljat teh kablov, štemati in vgrajevati novih doz pa mi tudi ni v interesu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DACAR ()

Pithlit ::

DACAR je izjavil:

Hvala vsem za nasvete. Zelo ste mi pomagali.
starfotr - zakaj 2 kabla? Ni dovolj eden za internet in za TV?
Ali je dovolj, če uporabim CAT5e UTP kable? Ali je boljše investirati v CAT6? So konektorji isti pri obeh?
Kabli bodo verjetno položeni v cevi pod tlaki in speljani do sten in malo navzgor (na mestih, kjer predvidevam, da bi v prihodnje prišli prav). Od tam pa potem lahko speljem še kam drugam za letvicami od parketa. V cevi od elektrike nimam možnosti speljat teh kablov, štemati in vgrajevati novih doz pa mi tudi ni v interesu.

Če maš šanso dat cat6, dej cat6. Če te budget tolk jebe da maš res samo za 5e, dej 5e. Simpl. 5e je dovolj... vprašanje pa kako bo čez 5-10 let.

Lih za info: za moje potrebe sploh nimam utp-ja do tv. Sam js live tv ne gledam.
Life is as complicated as we make it...

Lightning5 ::

Dve kabla iz kleti potrebuješ, ker TV in internet delujeta na drugih VLANih in se ne mešata. Sicer bi to lahko uredil z konfiguracijo VLANov na switchih, ampak je to napredna konfiguracija in v tvojem primeru ni vredno. Boš zapravil več časa in tudi potreboval pomoč iz foruma.

Glede kablov, cat5e omogoča 1 gigabit. Cat 6a omogoča 10 gigabitov. Zate verjetno največja razlika, da je cat5e mnogo tanjši. Odloči pa se po lastni presoji glede na future proofnes.

Definitivno CAT6a...tu se ti ne splača gledati za par € glede na to, da jih boš v tla polagal in jih imel za celo tvoje življenje.

Lightning5 je izjavil:

Dve kabla iz kleti potrebuješ, ker TV in internet delujeta na drugih VLANih in se ne mešata. Sicer bi to lahko uredil z konfiguracijo VLANov na switchih, ampak je to napredna konfiguracija in v tvojem primeru ni vredno. Boš zapravil več časa in tudi potreboval pomoč iz foruma.

A to, kar mi je bilo svetovano že prej (iz kleti en UTP gor do switch-a in iz njega naprej UTP-ji do TV-jev in modema), ni ok?

Lonsarg ::

Potreba po ločeni napeljavi za TV se sicer sčasoma ukinja, morda bo sicer trajalo še kakih 10 let da se popolnoma ukine. Vem da vsaj Telemach ne uporablja več ločene napeljave.

Če pa za gledanje TV uporabiš kak smart TV app pa ne rabiš ločene napeljave pri nobenem ponudniku.

odvisno kaj imaš/boš imel...jaz recimo imam coax kabel in sem na Telemachu...tako, da ja sta dva ločena kabla ampak eden je coax in drugi UTP.

kateri kabel rabiš pa, če si na Telekom, T-2, optika, ali drugih pa žal ne vem

fikus_ ::

Položi cev in to tako, da boš kasneje dejansko lahko vlekel not drugi kabel (optiko) in potem je sedaj ok 5e
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Ok. Še vedno si nisem čisto na jasnem s par zadevami.
1. Če edini UTP, ki pride iz T2 modema, priklopim na switch, iz switcha pa naprej vlečem kable na TV oz. TV komunikator (oz. več TV-jev) + do drugega routerja, ali bo to delovalo? Rabijo TV-ji vsak svoj UTP direktno iz T2 modema?
2. Razlika med CAT5e in CAT6 mi je jasna. Me pa zanima, ali bi bila hitrost interneta, ki bi jo produciral router en štuk višje, ki bi bil priklopljen na switch preko CAT5e nižja od te, ki jo daje modem/router od T2, ki je priklopljen direkt na optiko? Hitrost imam 350/100Mbit/s.
3. Če dam CAT6 kable, bo vse delovalo isto kot zdaj, ko so obstoječe povezave CAT5e?
Hvala za odgovore.

d4vid ::

Vem, da na A1 pred časom ni šlo po istem kablu oboje. Imam v kleti in sem vlekel 2 kabla v nadstropje, enega v switch za TVje, drugega na router.

Če že urejaš, potegni po 2 kabla. Saj kabel ni tako drag.
Main PC: Asus PN50 | AMD Ryzen 5 4500U | 16 GB RAM | 256 GB SSD
PC2: HP Z400 | Intel Xeon L5630 | 6 GB RAM | 120 GB SSD
Laptop: HP Elitebook 840G1 | Intel i5 | 8 GB RAM | 256 GB SSD

CAT6 samo pomeni debelejši baker v žici kot CAT5e, da zdrži večje hitrosti/razdalje/interference, nič drugega.

Po uradni specifikaciji oba zmoreta do 5G/5G, ampak v praksi na krajše razdalje tudi CAT5e zmore 10G/10G. Je pa CAT6 bolj ziheraški, če imaš kake hujše interference, slabše stike itd.

Ampak vsaj 1G/1G (1000Mbit/1000Mbit) zmoreta gotovo oba tudi na daljše razdalje, torej do konca izkoristit trenutne internetne linije. Tudi trenutni ruterji če niso ravno med dražjimi ne gredo čez 1G/1G. Tak da CAT6 je zgolj futureproofing, sice pa je trenutno CAT5e več kot dovolj.

BeerBelly ::

Lonsarg je izjavil:

ampak v praksi na krajše razdalje tudi CAT5e zmore 10G/10G.

Tole pa prvič slišim....to res velja?

Ja na forumih marsikdo potrdi da na krajše razdalje dela 10G na CAT5e:
https://www.reddit.com/r/HomeNetworking...
https://news.ycombinator.com/item?id=17...

Ampak to predpostavlja dobre stike, malo interference itd, pač ni zihr in ne veš a bo delalo dokler ne probaš. Za zihr za 10G je zgolj CAT6.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razdelitev kabla za internet in TV

Oddelek: Omrežja in internet
295223 (1814) geneticsunny
»

Domača mreža - kabli

Oddelek: Omrežja in internet