» »

Kako preprečiti polžem vstop na vrt?

Kako preprečiti polžem vstop na vrt?

Temo vidijo: vsi
«
1
2 3

BorutO ::

Imam 4x po 20m velike/dolge/široke grede. Okoli gred sem zabetoniral steno, ki od tal seže 20cm visoko, in 50 cm v globino zaradi stebrov in ograje. Takrat, ko sem jo delal, mi polži niso prišli niti na misel. Danes jih imam poln vrt in ves beton je poslinjen od teh slinavcev ...

Zanima me kako preprečiti vstop na vrt polžem? Imate kakšne ideje ali svoje "patente", ki preprečujejo polžem, da bi prišli na vrt? Recimo, nekaj sem bral, da baje baker zelo pomaga pri tem, da polži ne prečkajo grede. Ampak nekako dvomim v to, da bi res tako pomagal, pa me zanima, kaj bi bilo, če bi postavil neko kovinsko oviro v obliki kapnikov, tako,da bi polž splezal po zunanji strani do te kovinske ovire, ki bi jo prvo mogel premagati vodoravno tako, da bi mogel biti obrnjen s hrbtom na tla, potem pa bi mogel spet malo dol splezati in nekako preiti na drugo stran.

Glede nekih ostrih predmetov sem bral, da polži s časomo tako poslinijo rezilo, da brez težav prečkajo ostre predmete. Isto je z apnom, kredo, pepelom ali jajčnimi lupinami, s steklom ... Zagotovo obstaja nekaj, kar ne deluje 99% ampak kar 100%.

Vendar imam po novem še en problem, okoli grede sem še naredil kovinsko konstrukcijo za brajde mrežo proti toči, po katerih bi polži lahko pezali po njej, sicer še jih nisem videl, da bi, ampak ko ne bi več imeli od spodaj dostopa, bi verjetno "napadli" konstrukcijo brajd.

Isto bom nekaj mogel narediti okoli rastlinjaka. Ampak tam bom mogel samo vhod nekako zaščititi. Čez okna sem že naredil mrežo proti komarjem, tako da tam notri več ne morejo, če bi hoteli, sicer pa dvomim, da bi po steklu lahko se slinili.

Groot ::

WizzardOfOZ ::

2 bakreni žički naokoli zmontiraj, pa jih priklopi na elektriko.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

PacificBlue ::

Ne zalivat vrta/gred po vecerih. Nekaj se da resit z apnom/do naslednjega dezja. Obstajajo tudi rastline-rože, ki jih polzi ne marajo. Kapucinke se mi zdi.
Ali pa si dobi kaksno raco tekacico..:)
I’m out.
:3

Tukaj še boljše pokaže:

Vanich ::

Letos je res polno polžev. Se pa zgleda da tale električna ograjca proti polžem celo kupiti. Solar electric snail fence.

DamijanD ::

Jaz sem jih striktno 2x na dan pobiral in se mi zdi, da je sedaj populacija malo upadla. Drugače tudi robotska kosilnica pomaga, ker jih je kar nekaj v travi. Sodelavec je pa imel tako varjanto z elektriko in mislim, da je delovalo...

redtech ::

Na vlažna mesta, pod kakšno leseno desko daj oves in jih potem poberi, tam se zbirajo. Raca ali dve bi tudi naredili svoje :)

Kayzon ::

Kupi 2-3 racke,pa si se resil polzov za vedno.

Božomir ::

Pri nas se je po vseh borbah najbolje izkazala vaba z aktivno snovjo metaldehid. V SI je na voljo zgolj imetnikom kartice za FFS v tujini pa te omejitve ni. Prek pošte iz DE sem naročal. Recimo COMPO(R) Schnecken-Frei.
Trikrat sem tretiral s tem sedaj posujem občasno za tistih par zgolj tisto kar se pri nas dobi z železovim fosfatom.

gaoZjQP ::

Kayzon je izjavil:

resno sprašujem, je to zanesljivo? kaj pa rabijo race? nek kurnik za čez noč, verjetno? pa dnevno svežo vodo? hrane si dovolj same najdejo ali moraš kaj sipat? pa tisti pesek in to? pa do samega vrta in podobnega ne smejo - vrt bi bil ograjen pravokotnik pred racami v večjem pravokotniku brez stikanja, da race ne zbežijo?

wcpapir ::

Sosed ima indijske tekačice, na gredo samo postavim desko da pridejo gor. Dve raci počistita 30arov vsem sosedom z lahkoto.

Svetovno bitje ki je pametno, družabno in nemoteče.

wcpapir je izjavil:

Sosed ima indijske tekačice, na gredo samo postavim desko da pridejo gor. Dve raci počistita 30arov vsem sosedom z lahkoto.

Svetovno bitje ki je pametno, družabno in nemoteče.

30ar je 30x100m2 ali 3000m2? to poradirata dve indijski roadrunnerja tekačici? potem ena nekje 1500m2?

to tiste rjave lazarje tudi?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: gaoZjQP ()

IL_DIAVOLO ::

Poprova meta po mojih izkusnjah odganja večino škodljivcev.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

jb_j ::

zagrajeno

5-10cm pas Soli, visok 1-2cm, ki ima streho nad glavo,
da ob dežju ne stopi soli same

(vlaga in sonce, tega ne raztopi)

"Salt essentially draws the water out of their skin - an osmosis effect - and they die within minutes of dehydration," says Dr Gordon Port, senior lecturer at Newcastle University. "Slugs and snails are extremely dependent on a high water content in their bodies.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: jb_j ()

samo to imaš ti že pravi grajski jarek s krokodili pas s soljo - koliko kg soli in kaksne si porabil? saj se mi ne bo dalo nic od tega narediti, najbolj vsec bi mi se bilo z račkami, ki bi jih za kak pir in čvek posojal sosedom.

jb_j ::

jb_j je izjavil:

zagrajeno

5-10cm pas Soli, visok 1-2cm, ki ima streho nad glavo,
da ob dežju ne stopi soli same

(vlaga in sonce, tega ne raztopi)

"Salt essentially draws the water out of their skin - an osmosis effect - and they die within minutes of dehydration," says Dr Gordon Port, senior lecturer at Newcastle University. "Slugs and snails are extremely dependent on a high water content in their bodies.

ker si za Gredo zapravil 500€+

te sol stane, 5.49€ za 25kg
https://www.bauhaus.si/sol-za-posipanje...

in pazi, da bo povsem ločeno od korenin,
da ti ne uniči rastlin

NuMaN ::

Če bi jim privoščil prijetnejšo smrt, na vrtu spij nekaj pločevink piva, vsako do kake tretjine.

Imam par indijski tekaci..neutrudni pri iskanju hrane..rabita veliko vode, fajn ce je blizu kak potok ali korito z vodo ali pa ribnik. Hodita okoli hise, pa po travniki in sadovnjaku. Ne pobegneta..sta vedno nekje v blizini, zvecer pa gresta v leseno uto, ki je narejena prav za njiju.

Samec vedno sledi samici in je orecej zascitniski. Preganja psa, macke, vstran. Zelo zanimiva bitja. Dokler jih nisem imel si ne bi mislil.
I’m out.

hdsdwn ::

Polžemor pomaga. Sicer je zanj potreben nek izpit, vendar se ga da dobiti v tovrstnih trgovinah ("izpod pulta") 8-)

edit: Sicer pa velja, da so proti slinarjem naravni sovražniki, domači s hišico, ki so jih prej omenjeni izpodrinili.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hdsdwn ()

Ja 10-20EUR je ena.

Ne vem kaj pise v knjigah ampak mindelamo tako in deluje:
Ko jo pripeljes domov jo pustis zaprto v majhni kletki 48ur, da se ji gps v glavi nastavi na tvojo lokacijo od tam dalje gre v radiju 250m cca. Če je vmes cesta in bo srečala avto bo to veljalo zanjo za prepoved in ne gre več tja. Parcelo imam sicer ograjeno ampak sem zaradi tekačic dele odstranil in uredil prehode. Ena ti dela vrsto let- prej jo bo srečala kakšna nezgoda kot starost. Kakšno odnese pes, kakšna se stepe s kuno se pa kar dobro branijo- razpre krila, povzdigne glas in seka s krili skupaj proti nevarnosti.

Znese 6 jajc tedensko, prehranjuje se pretežno s tem kaj najde, ko jo navajas na novo lokacijo ali bibrad odprl novo obmocje jo privabis s koruzo-to ji je kot otroku cokolada.

Je družabna če te to moti odmisli. Če kaj delaš zunaj pride do tebe in ti jih par pove potem pa se odstrani in ti še kaj pove na daleč. S koruzo jo lahko naučiš marsikaj...tudi pride na klic pa jo klicemo vsak drugace ampak ona ve kaj pomeni Cica in Felix :D

Če se preveč naveže na tebe in če se ji posvečaš imas probleme ker gre za tabo tudi na sprehod. Ko sem jih imel še sam na prejšnji lokaciji je šla z mano 3km na sprehod in se vedno vrnila.

Drugače pa so nezahtevne pri nas uporabljajo uto ki smo jo naredili za muca in škaf vode ki je vedno na voljo-se ne menja vsak dan....vcasih niti na teden.

Ko ena pobira polže je druga na preži in obratno, na otroke niso alergične so pa na pse in macke. Ampak jih napodijo in je mir.

V gredah ne opazim kakcev solata pa jih kaj prevec ne zanima, meni je win kombinacija.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: wcpapir ()

hdsdwn je izjavil:

Polžemor pomaga. Sicer je zanj potreben nek izpit, vendar se ga da dobiti v tovrstnih trgovinah ("izpod pulta") 8-)

edit: Sicer pa velja, da so proti slinarjem naravni sovražniki, domači s hišico, ki so jih prej omenjeni izpodrinili.

Na srečo se domači s hišico ne morejo pariti s slinarji. V nasprotnem bi se zagotovo pojavile kake asociacije.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: NuMaN ()

Pridejo nazaj, v večjem številu, Gre za invazijo.

Rdeči polži so nadloga. Bramorji pa tud. Tega vraga se še težje rešiš.
I’m out.

Z dovolj smrdljivimi zelisci na vrtu ni ne enega ne drugega.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!

Polda ::

Pr nas smo probali vse živo od jajčnih lupin, do pasti s pirom do posipanja pa ni nič pomagalo.

Še najbolj je pomagalo, da smo jih pobrali. Med mrakom so začeli lesti na vrt nabral sem jih okoli 30. Zvečer okoli 23 ure še enkrat še okoli 15 komadov. Drugi dan okoli 5 potem pa skkoraj nobenega več.

Tiste s hiško poznam nekoga, ki jih je :)) lazarje pa v zelen kontejner pa naj jih odpeljejo smetarji čeprav se radi pripopajo na vrh pokrova.

In smetarji jih odpeljejo drugam, od koder nadaljujejo z zavojevanjem. Problem bo vedno večji, kmalu sploh več ne bomo mogli vrtičkati.

Kratkoviden si oziroma ne razmišljaš strateško. Tudi če jih zberemo in damo na šleper ter odpeljemo recimo v Transilvanijo, nismo niti približno rešili problem.

Kayzon je izjavil:

Pa vsaj od solate se potem tudi poslovi. Račke je pojedo še več kot polži.

Zgleda da problem ni rešljiv.

Lahko pa za pomoč prosimo Billyja Gatesa, on rad rešuje probleme.

svecka ::

pivo v lončku. kruta a učinkvita smrt.

Poper daš zato, da ti mački ne hodijo na vrt srat. Polžev pa nič ne moti.

svecka je izjavil:

pivo v lončku. kruta a učinkvita smrt.

Sem že predlagal prej ... Najbolj humana rešitev. Zdaj pa ne vem, če je to preveč antropocentristično.

BorutO ::

Ok, kolikor vidim iz pogovorov sta še najbolj učinkovita ona električna past in race tekačice .. Imam 4 tekačice, vendar so zaprte v zagrajenem sadovnjaku.

Očitno bom naredil to električno past, le, da jo bom priklopil na akumulator in ne na baterije. Nisem vedel, da obstajajo takšne pasti za polže. Bom probal prvo kupiti 200m žice, bom jo priklopil na akumulator in dal zraven napravo, ki bo spuščala impulzne valove, nekaj takega kot pastir.

Krtov in bramorjev sem se že rešil ... samo polže še.

Kam pa potem pospraviš te indijske race čez zimo?

stara mama ::

DamijanD je izjavil:

Drugače tudi robotska kosilnica pomaga, ker jih je kar nekaj v travi. Sodelavec je pa imel tako varjanto z elektriko in mislim, da je delovalo...

Robotska kosilnica nič ne pomaga. Pomaga to, da je trava skoz na kratko pokošena in je pri zemlji manj vlage - neugodno za polže. Dolga trava in plevel pa zadržuje vlago.

Vanich je izjavil:

Kam pa potem pospraviš te indijske race čez zimo?

Brez skrbi, te race niso tako super rešitev oz. so rešitev tako dobra, kot ovce okrog posestva namesto kosilnice.
Če jih ne hraniš in če je kakšna voda blizu, bojo prej ali slej odšle, tud lisice jih imajo zelo rade.
Smo probali dvakrat, bilo je vse drugo, razen polži so ostali (razen če si jim kakega prinesel in vrgel pred nos).
Imajo pa smešno hojo. Pa serjejo tud rade.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

mama soseda pravi, da jih kar konkretno zmelje...
Drugače pa, če imaš "okuženo" zemljo (jajčeca že notri), potem malo stvari pomaga...

Še kar ne vem, kam se potem pospravi te race za čez zimo? V kopalnico v banjo?

Baja ::

v pečico. spomladi pa nabavis nove.

Baja je izjavil:

v pečico. spomladi pa nabavis nove.

Kaj pa, če si vegetarijanec, pa še vsa familija se je navezala na njih?

eriCartman ::

podariš sosedu, ki se največ oblizuje

Vanich je izjavil:

Še kar ne vem, kam se potem pospravi te race za čez zimo? V kopalnico v banjo?

Zakaj bi jih pospravljal zunaj so kje pa bi bile ?

sbawe64 ::

Teh uvoženih rdečih španskih polžev se ne boste znebili, nimajo naravnih sovražnikov.

Vidim okoli mene jih vrtičkarji ročno pobirajo zjutraj/zvečer v zaprto posodo da se notri skuhajo, vendar nekega uspeha ni.

Problem je tudi v tem, da se na jesen zabubijo v zemljo (tudi na vrt), tako da ko jih 1x imaš je to to.

Po meti, baziliki in podobnemu, kar naj bi jih odganjalo lepo lezejo.

Tudi v visoko gredo znajo prilesti.

BorutO
Kako si se rešil krtov ?
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Invictus ::

Te polže je najbolje kar posuti s soljo...

To jih pobije...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

sbawe64 ::

Invictus je izjavil:

Te polže je najbolje kar posuti s soljo...

To jih pobije...

In zemlja je vedno bolj slana, kjer nič ne raste ter posledično polžev ni več :D.
2020 is new 1984
Corona World order

PacificBlue je izjavil:

Imam par indijski tekaci..neutrudni pri iskanju hrane..rabita veliko vode, fajn ce je blizu kak potok ali korito z vodo ali pa ribnik. Hodita okoli hise, pa po travniki in sadovnjaku. Ne pobegneta..sta vedno nekje v blizini, zvecer pa gresta v leseno uto, ki je narejena prav za njiju.

Samec vedno sledi samici in je orecej zascitniski. Preganja psa, macke, vstran. Zelo zanimiva bitja. Dokler jih nisem imel si ne bi mislil.

Tooo ,racke it is 8-)

connel ::

Če se jih res hočeš znebiti, race.
Nič drugega ne bo pomagalo. Pred racami smo jih pobirali po 100 po vsakem dežju, ko je enkrat soseda kupila 3 race, moramo imeti srečo da sploh kakšnega vidimo.

Gagatronix ::

Pa tele indijske tekacice so naravnost kjut. Jih ima ena znanka par. :)

Mi si jih zelimo ze vec let,sam je problem ker zivimo v mestu in nimajo dovolj prostora za tect naokoli :/

sbawe64 je izjavil:

Teh uvoženih rdečih španskih polžev se ne boste znebili, nimajo naravnih sovražnikov.

Vidim okoli mene jih vrtičkarji ročno pobirajo zjutraj/zvečer v zaprto posodo da se notri skuhajo, vendar nekega uspeha ni.

Problem je tudi v tem, da se na jesen zabubijo v zemljo (tudi na vrt), tako da ko jih 1x imaš je to to.

Po meti, baziliki in podobnemu, kar naj bi jih odganjalo lepo lezejo.

Tudi v visoko gredo znajo prilesti.

BorutO
Kako si se rešil krtov ?

Zabubijo se ta pametnim z zastirko, ker baje ne rabijo stihat.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
«
1
2 3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako se znebiti polzev iz solate (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
587285 (5681) Ben Dover
»

Ali vrtičkate? (strani: 1 2 3 )

11010668 (8493) m0LN4r
»

Visoke grede - Euro palete

497499 (6303) r3dkv1c4
»

Polži, kako jih uničiti (strani: 1 2 )