Forum » Informacijska varnost » Varnost gesel v brskalnikih
Varnost gesel v brskalnikih
marjan_h ::
Zanima me, ko vpišeš geslo v nekem brskalniku, pa te vpraša če želiš shraniti geslo in to storiš se shrani v nek piškot za nadaljnjo uporabo. Če npr. pozabiš geslo lahko enostavno pogledaš v brskalnikov zavihek shranjena gesla.
Kaj pa če izbrišeš geslo v brskalniku. Se da dobiti nazaj geslo iz neke datoteke, ki je ponavadi hash za katerega pa poznaš ključ saj je tvoj PC. Ali je za vedno pozabljeno?
Vem le, da ko vpišeš geslo in klikneš ne shrani, ga ni nikjer na tvojem PC-ju.
Je razlika tudi v brskalnikih? Hvala
Kaj pa če izbrišeš geslo v brskalniku. Se da dobiti nazaj geslo iz neke datoteke, ki je ponavadi hash za katerega pa poznaš ključ saj je tvoj PC. Ali je za vedno pozabljeno?
Vem le, da ko vpišeš geslo in klikneš ne shrani, ga ni nikjer na tvojem PC-ju.
Je razlika tudi v brskalnikih? Hvala
Karen ::
Gesla se ne shranjujejo v pikotkih ampak v shrambi za gesla. Vsak brskalnik ima svojo vgrajeno funkcionalnost, v bistvu šifrirana shramba (mala, šifrirana baza). Če uporabiš glavno geslo (npr. Firefox: main password), boš moral vtipkati to geslo da boš prišel do drugih. Če nimaš gesla pač lahko ta shranjena gesla vidiš prosto. Eni brskalniki shranjujejo lokalno, eni sync-ajo z online profilom če ga imaš. Če geslo izbrišeš, si ga izbrisal iz shrambe in ga ni več (torej to kar si vprašal: če si ga izbrisal iz shrambe ga sistem ne hrani, niti kot hash niti drugače - če si samo history pobrisal potem ga imaš mogoče še v shrambi - če ga ni v profilu brskalnika v varni shrambi, potem ga ni več). Pri večini se jih da tudi izvoziti, ampak samo v plain textu (berljivo), ali obstajajo addon-i ki to omogočajo - ne povsod. Če ne drugače jih lahko odpiraš in izvažaš ročno. Jaz sem dolgo uporabljal Firefox in online shrambo, nekaj nazaj sem pa nastavil VaultWarden na svoj NAS (da gesla shranjujem pri sebi), in jih imam dosegljive v vseh mašinah in brskalnikih (obstaja addon Bitwarden za praktično vse brskalnike, mobilni telefon ipd.). Če te zanima kaj bolj specifično pa vprašaj, napisal sem bolj laično razumljivo, glede na to kar si spraševal - upam da sem zadel tisto kar te je zanimalo.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Gesla (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 14363 (12378) | xseki |
| » | Članek o varnih geslihOddelek: Informacijska varnost | 8569 (7500) | dronyx |
| » | Google želi tvoriti in hraniti vaša gesla (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Zasebnost | 36002 (32621) | antonija |
| » | Firefox 4 izšel (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Brskalniki | 85391 (74556) | opeter |
| » | Internetno bančništvo (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21412 (17098) | Tilen |