» »

Osnovna plošča in licenčni Windows

Osnovna plošča in licenčni Windows

Boomerang ::

Kupil sem rabljeno osnovno ploščo in sedaj me čaka nameščanje Windowsa (se lotim jutri).
Kolikor mi je znano, aktiviranje windowsov poteka elektronsko (se sami aktivirajo ob priklopu na net), licenca pa je vezana na osnovno ploščo. Sedaj se sprašujem, ali je možno, da ima moja osnovna plošča že licenco za katere windowse. Se da to kako preveriti brez inštalacije?
V BIOS-u mi tudi prikazuje neko možnost "Windows 8 Features" (glej priloženo sliko spodaj). Verjetno je to samo neka funkcija, ki je na voljo posebej za Windows 8 in nima veze z licenco, ali pač?

kixs ::

Glede na cca 10 let staro plosco, bom rekel samo good luck :lol:

Predvidevam, da bos zlozil Win10Pro. Kupi neko serijsko za par evrov in je to to. Ce bos reinstaliral, bos spet rabil novo serijsko (tako je navadno pri teh poceni variantah).

https://www.allkeyshop.com/blog/buy-win...

Boomerang ::

kixs je izjavil:

Predvidevam, da bos zlozil Win10Pro.

Pravzaprav imam Windows 10 že nameščen na disku in je aktiviran (licenca prišla s prejšnjo ploščo). Ker pa gre sedaj za popolnoma drugo ploščo, ne vem, kaj se bo zgodilo po priklopu diska... lahko da sploh ne bo nič delovalo in bo potreben reinstall, lahko pa da bo windows delal in bom zgubil licenco.

hojnikb ::

nerabiš reinštalirat, sam vrzes disk v novo mašin/plato in furaš.

Licenca se bo pa najbrz podrla.. Pa tudi če bi bla kakšna licenca aktivira s to plato, verjetno sedaj nebo delala teb, ker je preveč HW sprememb.
Za par EUR, kolker stane licenca za win, se sploh nimaš kaj ubadat....
#brezpodpisa

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hojnikb ()

bbbbbb2015 ::

Boomerang je izjavil:

kixs je izjavil:

Predvidevam, da bos zlozil Win10Pro.

Pravzaprav imam Windows 10 že nameščen na disku in je aktiviran (licenca prišla s prejšnjo ploščo). Ker pa gre sedaj za popolnoma drugo ploščo, ne vem, kaj se bo zgodilo po priklopu diska... lahko da sploh ne bo nič delovalo in bo potreben reinstall, lahko pa da bo windows delal in bom zgubil licenco.

Če je motherboard povsem drug, zna biti, da se ti sploh ne bo mogla normalno bootati. Četudi se ti bo nekako bootala, ti vseeno priporočam reinstalacijo.

Jaz sem recimo na vse naše motherboarde (dolgo časa nazaj) vpisal SLIC:
BIOS @ Wikipedia

da so imele vse plošče enterprise licence. To ponavadi dela sicer OEM.

Drugače pa lahko seveda licenco, če jo imaš, ponovno aktiviraš:
https://support.microsoft.com/en-us/win...

Je pa stvar taka, da moraš ponavadi poklicati na klicni center, tam povedati stari ključ, oni pa ti dodelijo nov ključ. Samo od sebe ti pa 'magično' ne bo delalo. Ni pa to nek kunšt. Jaz sem to na Windows 7 sicer naredil 3-4x, za windowse, kjer je laptop prišel iz servisa z zamenjano matično.

tony1 ::

" Je pa stvar taka, da moraš ponavadi poklicati na klicni center, tam povedati stari ključ, oni pa ti dodelijo nov ključ. Samo od sebe ti pa 'magično' ne bo delalo. Ni pa to nek kunšt. Jaz sem to na Windows 7 sicer naredil 3-4x, za windowse, kjer je laptop prišel iz servisa z zamenjano matično."

Iz časov Win XP se tega spomnim tudi jaz, je bil pa že v tistih časih to avtomatiziran odzivnik. So pa tel. št. precej menjali, moraš se dokopati do takšne, ki sploh še dela...

Gagatronix ::

> nerabiš reinštalirat, sam vrzes disk v novo mašin/plato in furaš.

Najbolj neumen nasvet ko gre za Windows. Za Linux to deluje, ja. Windowsi se pa po hitrem postopku userjejo ob najmanjsih HW spremembah.

Lonsarg ::

Od W10 dalje načeloma ni več problem brez rainstalacije ob menjavi HW, ni sicer lih 100%, ma probaš pa vidiš...

Glede licence pa rabiš samo serijsko imeti, da ob spremembi HW reaktiviraš. Ob vpisu serijske potem lepo javi in vpraša par zadev in je to to, ni več telefona ali prepisovanja kakih cifer...

Če pa nimaš serijske originalne pa mislim da ni neke šanse da boš to prenesel na novi HW.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

MIHAc27 ::

Med inštalacijo windows 10/11.. če te preden sploh izbereš, na kateri disk želiš inštalirati vpraša katero verzijo imaš, potem ni v biosu ključa za aktivacijo.
Še vedno je lahko matična pofočkana pri MS ampak to se vidi šele, po inštalaciji in ko imaš internet. Ampak preveč sprememb ne sme biti.

Pa windows 10 bi se tudi v drugem računalniku moral zbuditi. Največji problem je efi ali uefi boot. To če je drugače zna nagajat.

Sam bi probal še enkrat najprej aktivirati z staro kodo, mogoče celo gre.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kje najceneje dobiti Windows 10 Pro licenco? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9526837 (2107) cias
»

Inštalacija/upgrade iz Windows 7 na Windows 10

Oddelek: Operacijski sistemi
232062 (1568) jukoz
»

Original windows 10 po smešni ceni (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
8025329 (14227) scipascapa
»

win 7 neki poceni keyi in nasvet win 7 v win 10

Oddelek: Pomoč in nasveti
232772 (2210) jukoz
»

Windows 7

Oddelek: Operacijski sistemi
121710 (1216) hojnikb

Več podobnih tem